Kaiutin särinä

Autoautisti

Ostin heräteostoksena autoon hattuhyllylle kaiuttimet vanhojen tilalle, mutta jostain syystä kaiuttimet särisee eikä bassoa löydy yhtään jos äänenvoimakkuutta säätää yhtään korkeammalle. Mietin missä vika voisi olla. Onko kaiuttimien toiminnalle välttämätöntä olla jonkilainen kotelo? Onko auton alkuperäishattuhylly liian ''huteraa'' tekoa, jolloin kaiutin pääsee liikkumaan ja resonoimaan. Onko johdot vedetty väärin?

Kiitos jos joku jaksaa vastata.


Kaiuttimet: Ground Zero Iridium GZIF 65X 6,5" 165mm 2-tie koaksiaalikaiutinpari
https://www.motonet.fi/fi/tuote/472954/Ground-Zero-Iridium-GZIF-65X-65-165mm-2-tie-koaksiaalikaiutinpari
Vahvistin: KICX SP 4.80AB https://www.autoviihde.com/2062032.html

8

1585

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • wetaewgfewrfgaw

      Kelvollisen matalien äänien toiston edellytyksenä on, ettei kaiuttimen kartion liikkeen aikaan saama paine-ero kartion etu- ja takapuolen välillä pääse tasoittumaan.

      Tyypillisesti asia ratkaistaan joko asentamalla kaiutin ilmatiiviisti koteloon tai riittävän suureen asennuslevyyn.

      Monien autojen hattuhyllyt ovat tarkoitukseen tarpeettoman huteria, mutta syynä voi myös olla se, että ilma pääsee "vuotamaan" liian väljästä asennusreiästä.

      Tärkeätä on myös kaiuttimien vaiheistus, eli se, että plus- ja -johtimet ovat oikein kytketyt kummassakin kaiuttimessa.

      • Autoautisti

        ''Monien autojen hattuhyllyt ovat tarkoitukseen tarpeettoman huteria, mutta syynä voi myös olla se, että ilma pääsee "vuotamaan" liian väljästä asennusreiästä.'' Tämä voi olla syynä olemattomaan bassoon. Onko mahdollista tilkitä kaiuttimien ja hattuhyllyn välistä rakoa esim. ilmastointiteipillä vai kuinka tiivis sen pitää olla?

        Yhdistin vahvistimen plus-navan kaiuttimen plus-napaan, ja vastaavasti miinus-navat keskenään. Onko radio-vahvistin rca-johtojen kytkennällä vaikutusta kaiuttimen äänenlaatuun?


      • 43tasezgthrezsg

        Ilmastointiteippi luultavasti käyttäytyy tuommoisessa tarkoituksessa vähän ilmapallon tapaan, joten ei taida olla hyvä ratkaisu.

        Hyvin asennettu kaiutin on tiukasti ja ilmatiiviisti kiinni suorassa ja kaiuttimen runkoa yhtään vääntämättömässä asennuspinnassa, -levyssä tai kotelossa. Mitä tiiviimpi, sen parempi, mutta esim. ohut kuminen ikkunatiiviste kartion reunan ja asennuspinnan välissä on sopiva tiivistys.

        Tarkoitatko, että olet kytkenyt kaiuttimien -navat keskenään yhteen? EI NIIN.

        Ei niin, vaan vasemman kaiuttimen navasta vahvistimen vasemman kanavan napaan ja vasemman kaiuttimen -navasta vahvistimen vasemman kanavan -napaan. Oikea kanava vastaavasti.

        RCA:t soittimelta suoraan vahvistimelle niin, että vasen kanava vasempaan ja oikea kanava oikeaan. Eikä mitään miinuspiuhojen yhdistelyjä.


      • Autoautisti

        En ole kytkenyt napoja yhteen, vaan yhdistin kaiuttimet vahvistimeen kuten kerroit. Toivottavasti syynä on nyt se rako kaiuttimen ja peltisen hattuhyllyn välissä. Pitää suunnitella joku sätös, jolla sen saisi tukittua ilman että koko kaiutinta ottaisi pois. Hyviä vinkkejä otetaan vastaan.


      • 34t5grhygwrt
        Autoautisti kirjoitti:

        En ole kytkenyt napoja yhteen, vaan yhdistin kaiuttimet vahvistimeen kuten kerroit. Toivottavasti syynä on nyt se rako kaiuttimen ja peltisen hattuhyllyn välissä. Pitää suunnitella joku sätös, jolla sen saisi tukittua ilman että koko kaiutinta ottaisi pois. Hyviä vinkkejä otetaan vastaan.

        Hyvin todennäköisesti tilanne on se, että et mitenkään saa kaiuttimia riittävän tiiviisti kiinni suoraan siihen peltiseen hattuhyllyyn.

        Suosittelen, että otat vaneria tai jotain vastaavaa levyä, jotain 15-20mm vahvuista, ja askartelet siitä uuden tukevan, suoran ja mahdollisimman tiiviin hattuhyllyn, jonka ruuvaat tiukasti auton peltihyllyyn kiinni. Ei haittaa, jos hattuhyllyn pellin ja vanerin väliin jää ilmaa, kunhan kiinnitys muuten on tukeva ja että levy mahdollisimman tiiviisti erottaa takakontin ja auton sisätilan toisistaan.

        Sitten asennat kaiuttimet siihen vanerilevyyn mahdollisimman käypäisiin reikiin. Käytä reikien merkitsemisessä apuna kaiuttimien pakkauslaatikoista löytyviä mallineita.


      • Autoautisti

        En taida jaksaa alkaa isompia askartelemaan. Kyseinen auto alkaa olemaan läpi ruostunut, enkä usko että se menee enää ensi kesänä katsastuksesta läpi. Lisäksi käytössä on vain kylmä talli eikä talven pakkasilla löydy motia isompiin hommiin. Tällä hetkellä autosta löytyy 300Wrms aktiivisubbari joka ajaa asiansa.
        Hattuhyllyn kaiuttimien tarkoituksena oli korvata tämä subbari jotta takakonttiin jäisi tilaa muulle paskalle.


      • 4taesgaewgbfh

        No ei kai tuo niin kovin kummoinen homma ole.

        Levynpala, kynä merkintöjä varten, kuviosaha, pora, puukko, ruuveja ja jotain muuta pientä.

        Teet vaikka pahvista ensin mallikappaleen, jonka mukaan sitten leikkaat hattuhyllyksi käypäisen levyn.

        Tosin ei noista laajakaistoista subbarin korvaajiksi ole, vaikka kuinka asentaisi. Luulin, että olit asentamassa takakaiuttimia ns. "normaalikäyttöön".


      • Autoautisti

        Auton 15w tehdaskaiuttimista riitti melkein basso, joten ajatelin että viisinkertaistamalla tehon saisi riittävän bassontoiston. Ongelmahan tuossa subbarissa nyt on, että maantienopeuksissa kaikki subbarin toistamat matalat taajuudet jäävät rengas/koneen melun alle. Taidanpa laittaa nuo kaiuttimet sitten seuraavaan autoon...

        Kiitos vastauksista!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1505
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1311
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1302
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1237
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      32
      1215
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1126
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1096
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1086
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1084
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1062
    Aihe