Sosiaalitieteet ja työllistyminen?

NurseNina

Tätä aihetta täällä jo käsiteltykin, mutta aloitan tästä nyt uuden , sillä olisi kiva tietää tuoreita kokemuksia.

Olen jo 43-v. alanvaihtaja. Sh amk koulutukseltani ja täysin täynnä ja kyllästynyt hoitoalaan, ollut jo vuosia. Haaveissa on siintänyt lääkärin ammatti, oikis ja ehkä eniten sosiaalitieteet (sosiologia). Lääkis olisi ehkä eniten ”luonnollinen jatkumo”, mutta todella paljon kiinnostaisi sosiaalitieteet, sillä olen aidon kiinnostunut siihen liittyvistä kysymyksistä ja aiheista.

Eniten pelottaa kuitenkin siihen liittyvät puheet ”lähes varmasta työttömyydestä”. Onko todella näin? Haaveena olisi olla tutkijana jossain. Onneksi minulla kuitenkin on takataskussa takuuvarmasti työllistävän sairaanhoitajan paperit, mutta toki hienoa olisi työllistyä myös valmistumisen jälkeen päästä
alan hommiin.
Mitään positiivisia kokemuksia, lohdullista olisi kuulla, kiitos? :)

5

5368

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lupus

      Kun näistä generalisteiksi valmistavista oppiaineista työttömiksi valmistuneet maisterit purkavat rankkaa pettymystään itseään huiputtaneita laitoksia kohtaan, on laitoksia edustavien tahojen vakiopuolustus seuraavanlainen: "Hyvät tyypit kyllä työllistyvät!" (Vihjataan siis, että syy on työttömässä itsessään.)

      Tällä pohjustuksella voin esittää positiivisen ja kannustavan kommentin: Jos olet hyvä tyyppi, niin ei muuta kuin sosiaalitieteitä opiskelemaan!

      • 875108

        Hyvät tyypit tosiaan työllistyvät. Mutta on se hieman ongelmallista koulun kannalta, jos kyseinen koulu ei tuo työllistymiseen juuri mitään lisäarvoa. Ne parhaat tyypit kun olisivat luultavasti työllistyneet ilman opintojakin.


    • Abc1434y

      Sosiaalitieteiden haaste on siinä, että yliopisto ei tee kaikkea puolestasi, vaan sinun täytyy itse osata rakentaa oma osaaminen sen koulutuksen avulla. Oma pääaineeni on sosiologia ja sopivia työpaikkailmoituksia on pilvin pimein, enkä edes ole katsonut muualta kuin järjestöistä. Tyypillisesti ihmiset eivät oikein tiedä mitä sosiologia on ja mitä sillä tutkinnolla voi tehdä. Joillain on jopa sellainen käsitys, että kun molin sivuilla ei haeta "sosiologeja", niin mitään työpaikkoja ei olekaan. Jos ymmärtää työmarkkinoita noin huonosti, niin ei varmasti generalistialalle sovikaan.

      Joka tapauksessa, mieti millaisissa tehtävissä haluaisit toimia tai mitkä työnantajat voisivat olla kiinnostavia ja sitten tarkkaile mitä työpaikkailmoituksissa vaaditaan.

      • EnOleRobotti2

        Käytännössä noihin sosiaalitieteilijälle sopiviin hommiin soveltuu vaikkapa sosionomi tai tradenomikin. Kilpailu on rankkaa, kun koulutus ei pätevöitä mihinkään tiettyyn ammattiin.


      • lopos

        " Kilpailu on rankkaa, kun koulutus ei pätevöitä mihinkään tiettyyn ammattiin."

        Tässä piilee ongelman ydin.

        Näiden generalisteiksi valmistavien maisteritutkintojen osalta on yliopistolaitos jäänyt jonnekin 1970-luvulle lillumaa. Silloinhan vielä jo se, että ylipäätään oli maisteri, takasi jonkin hyväpalkkaisen valkokaulustyöpaikan. (Eräskin sukulaiseni valmistui agronomiksi ja pääsi heti pankkiin töihin. Kukaan ei kyseenalaistanut sitä, että mitä tekemistä kasvibiologian ja lannoitekemian tietämyksellä on finanssialan osaamisen kanssa. Muutaman kuukauden päästä jo ehdotettiin koko kyseisen pankin johtajaksi siirtymistä. Näissä hommissa hän sitten elämäntyönsä tekikin.)

        Nykyään kaikkiin maisterintutkintoa alempiarvoisempiin valkokaulustyöpaikkoihin on kolutuksellista ylitarjontaa olemassa. Generalisti on tässä todellisuudessa heikoilla, sillä häntä ei ole koulutettu mihinkään yliopistolaitoksen ulkopuolella toteutettavaan ammattiin. Vaan yritäpä tällaisen suuren ja byrokraattisen laitoksen luutuneita asenteita ja toimintatapoja muuttaa...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      289
      3153
    2. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      23
      2794
    3. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      20
      1883
    4. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      130
      1871
    5. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      35
      1634
    6. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      115
      1616
    7. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1380
    8. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      2
      1163
    9. Väliämme on noin 6 km

      Niin lähellä ja niin kaukana. Sinä olet kotona, minä olen kotona. Olet jo unessa. Mutta kun herään, olet jo töissä ja vä
      Ikävä
      9
      1123
    10. Odotatko vielä

      Häntä?????
      Ikävä
      62
      1073
    Aihe