Sosiaalitieteet ja työllistyminen?

NurseNina

Tätä aihetta täällä jo käsiteltykin, mutta aloitan tästä nyt uuden , sillä olisi kiva tietää tuoreita kokemuksia.

Olen jo 43-v. alanvaihtaja. Sh amk koulutukseltani ja täysin täynnä ja kyllästynyt hoitoalaan, ollut jo vuosia. Haaveissa on siintänyt lääkärin ammatti, oikis ja ehkä eniten sosiaalitieteet (sosiologia). Lääkis olisi ehkä eniten ”luonnollinen jatkumo”, mutta todella paljon kiinnostaisi sosiaalitieteet, sillä olen aidon kiinnostunut siihen liittyvistä kysymyksistä ja aiheista.

Eniten pelottaa kuitenkin siihen liittyvät puheet ”lähes varmasta työttömyydestä”. Onko todella näin? Haaveena olisi olla tutkijana jossain. Onneksi minulla kuitenkin on takataskussa takuuvarmasti työllistävän sairaanhoitajan paperit, mutta toki hienoa olisi työllistyä myös valmistumisen jälkeen päästä
alan hommiin.
Mitään positiivisia kokemuksia, lohdullista olisi kuulla, kiitos? :)

5

4849

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lupus

      Kun näistä generalisteiksi valmistavista oppiaineista työttömiksi valmistuneet maisterit purkavat rankkaa pettymystään itseään huiputtaneita laitoksia kohtaan, on laitoksia edustavien tahojen vakiopuolustus seuraavanlainen: "Hyvät tyypit kyllä työllistyvät!" (Vihjataan siis, että syy on työttömässä itsessään.)

      Tällä pohjustuksella voin esittää positiivisen ja kannustavan kommentin: Jos olet hyvä tyyppi, niin ei muuta kuin sosiaalitieteitä opiskelemaan!

      • 875108

        Hyvät tyypit tosiaan työllistyvät. Mutta on se hieman ongelmallista koulun kannalta, jos kyseinen koulu ei tuo työllistymiseen juuri mitään lisäarvoa. Ne parhaat tyypit kun olisivat luultavasti työllistyneet ilman opintojakin.


    • Abc1434y

      Sosiaalitieteiden haaste on siinä, että yliopisto ei tee kaikkea puolestasi, vaan sinun täytyy itse osata rakentaa oma osaaminen sen koulutuksen avulla. Oma pääaineeni on sosiologia ja sopivia työpaikkailmoituksia on pilvin pimein, enkä edes ole katsonut muualta kuin järjestöistä. Tyypillisesti ihmiset eivät oikein tiedä mitä sosiologia on ja mitä sillä tutkinnolla voi tehdä. Joillain on jopa sellainen käsitys, että kun molin sivuilla ei haeta "sosiologeja", niin mitään työpaikkoja ei olekaan. Jos ymmärtää työmarkkinoita noin huonosti, niin ei varmasti generalistialalle sovikaan.

      Joka tapauksessa, mieti millaisissa tehtävissä haluaisit toimia tai mitkä työnantajat voisivat olla kiinnostavia ja sitten tarkkaile mitä työpaikkailmoituksissa vaaditaan.

      • EnOleRobotti2

        Käytännössä noihin sosiaalitieteilijälle sopiviin hommiin soveltuu vaikkapa sosionomi tai tradenomikin. Kilpailu on rankkaa, kun koulutus ei pätevöitä mihinkään tiettyyn ammattiin.


      • lopos

        " Kilpailu on rankkaa, kun koulutus ei pätevöitä mihinkään tiettyyn ammattiin."

        Tässä piilee ongelman ydin.

        Näiden generalisteiksi valmistavien maisteritutkintojen osalta on yliopistolaitos jäänyt jonnekin 1970-luvulle lillumaa. Silloinhan vielä jo se, että ylipäätään oli maisteri, takasi jonkin hyväpalkkaisen valkokaulustyöpaikan. (Eräskin sukulaiseni valmistui agronomiksi ja pääsi heti pankkiin töihin. Kukaan ei kyseenalaistanut sitä, että mitä tekemistä kasvibiologian ja lannoitekemian tietämyksellä on finanssialan osaamisen kanssa. Muutaman kuukauden päästä jo ehdotettiin koko kyseisen pankin johtajaksi siirtymistä. Näissä hommissa hän sitten elämäntyönsä tekikin.)

        Nykyään kaikkiin maisterintutkintoa alempiarvoisempiin valkokaulustyöpaikkoihin on kolutuksellista ylitarjontaa olemassa. Generalisti on tässä todellisuudessa heikoilla, sillä häntä ei ole koulutettu mihinkään yliopistolaitoksen ulkopuolella toteutettavaan ammattiin. Vaan yritäpä tällaisen suuren ja byrokraattisen laitoksen luutuneita asenteita ja toimintatapoja muuttaa...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1468
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1012
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      745
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      70
      628
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe