Haista home?

Kysyjä

Millaisia homeen hajuja on ?, melko usein puhutaan mummulan/kellarin hajusta, joka tarttuu tekstiileihin( haistaa joskus ihmisistä). Mutta onko jotain muitakin hajuja mitä voi haistaa ??
Ja onko tämä mummulan haju sellainen että sitä ei altistunut itse haista?

12

797

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • homeenkanssa

      Homekirjallisuuden mukaan (googleta) pelkästään rakennuksissa vaikuttavia homelajeja tunnetaan tällä hetkellä melkein 40 erilaista. Niillä on kaikilla omat ominaispiirteensä, kuten hajunsa, vaarallisuusasteensa ym.
      Joten tuo "mummolan haju" voi olla eri tapauksissa erilainen. Jos on jossain vaiheessa voimakkaasti altistunut jollekin homelajille, sen mitä todennäköisimmin haistaa ennen muita.

      • Mievaani

        Okei, on niitä vaan paljon . Joskus vaan kaupassa kännin aikanakin tulee mummujen tuulahduksia, ja todellakin vanhemmista ihmisistä


    • Aakkosia

      En ole varsinaisesti asiantuntija, mutta perehtynyt aihepiiriin kokemusperäisesti (valitettavasti) ja kirjallisuuden kautta.
      Eri homeita ja muita mikrobilajeja on monen värisiä valkoisesta sinisen ja vihreän harmahtaviin, mustaa, ruskeaa, jopa kauniin aniliinin vaalean punaista ja puhtaan kirkasta oranssia.
      Kaikki kutsumaton mikrobikasvusto ei ole hometta. Kasvusto voi olla myös muita mikrobeja kuten sädesieni, joka on rihmabakteeri.
      Ne ensimmäisenä näkyvät "homeet" ovat ensimmäisiä kosteusvaurioiden seurauksia. Kunnollinen kuivaus, tuuletus ja mekaaninen poisto voi riittää.
      Mikrobilajit kilpailevat keskenään elintilasta erittämällä toksiineja, myrkkyjä. Eri sädesienilajit (rihmabakteerit) ja esim. fusarium-suvun mikrobit ovat jo kolmannen vaiheen kasvustoa ja niiden erittämät myrkyt voivat olla erittäin vaarallisia. Silloin kyseessä on jo pitkälle edennyt, vakava ja vaikeammin korjattavissa oleva kosteusvaurio. Kolmannen vaiheen mikrobit eivät välttämättä ole tyypillisen " homeen" hajuisia.
      Vaarallisimmat voivat aiheuttaa astman ja jopa hengitys voi alkaa lamautua, jolloin tulee kiire ensiapuun. Happi on anaeorobisille mikrobeille myrkkyä, mutta happihoito, adrenaliinipiikki ja kortisoni potilaalle hoitoa.
      Joidenkin anaerobisten mikrobien itiöt ovat niin pieniä, että ne pystyvät tunkeutumaan ihon ja limakalvojen läpi ja alkaa kasvaa ihmisen kehossa. Yhteyttä syöpäänkin on epäilty. Läheskään kaikkia vaikutuksia ei tiedetä eikä kaikkia lajeja ole tutkittu.
      Googlaa "aktinobakteerit".

    • LisääÄäkkösiä

      Hajuja on monenlaisia. Tavallisen vaalean siniharmaan "leipähomeen" hajun tietää jokainen ja sädesienen kellarin hajunkin moni.
      Erikoisimpia hajuja ovat esim. vasta leivotun leivän ja jalkahien tyyppiset mikrobien erittävät toksiinit. Niistä on leikki kaukana. Altistuminen voi tapahtua parissa -kolmessa viikossa.
      Hajuja on joskus vaikea kuvailla, kuten esim. lähinnä kuivuvan maalin tyyppinen pistävä haju, ja lihaisa, mieto tuoreen lihan haju. Kuulemma haju voi olla myös makea, hedelmäinen.

      • eipahahaju

        Mikä myrkky haisee vasta leivotulle leivälle?


      • Käymishaju
        eipahahaju kirjoitti:

        Mikä myrkky haisee vasta leivotulle leivälle?

        Muistan kun aikoinaan tehtiin kiljua, niin tämä haisi pullalta, kotona(vanhemmat) ihmeteltiin pullan hajua kuka on tehnyt pullaa;)
        Mutta joo liittyykö tuo sitten jokin tuohon käymiseen tuo haju?


      • eipahahaju

        Mun nykyisessä kämpässä haisee just tuollaiselle. Luulen hajun tulevan lattiasta. Asunto on rakennettu reilut 20 vuotta sitten, lattialämmitys ja muovimatto. Uusi muovimatto on laitettu todennäköisesti vanhan maton päälle noin viisi vuotta sitten. Ei se kamalan pahalle haise, mut on ilmeisesti jotain myrkkyä, kun sairastan jatkuvasti (silmätulehduksia, poskiontelontulehduksia)


      • voi-voi
        eipahahaju kirjoitti:

        Mun nykyisessä kämpässä haisee just tuollaiselle. Luulen hajun tulevan lattiasta. Asunto on rakennettu reilut 20 vuotta sitten, lattialämmitys ja muovimatto. Uusi muovimatto on laitettu todennäköisesti vanhan maton päälle noin viisi vuotta sitten. Ei se kamalan pahalle haise, mut on ilmeisesti jotain myrkkyä, kun sairastan jatkuvasti (silmätulehduksia, poskiontelontulehduksia)

        @LisääÄäkkösiä esittelee kymmenkunta eri hajua ja sinä vastaat, että "Mun nykyisessä kämpässä haisee just tuollaiselle."


    • nokkamies

      meidän entinen talo haisi ratapölkyiltä. en tiedä oliko entisellä omistajalla osuutta asiaan kun oli koko ikänsä ollut vr: llä töissä.
      nykyinen taloni haisi pullantuoksuiselta ja sellaiselta makealta. haju hävisi kylläkin kun emäntä muuti pois täältä.
      mummolani taas haisi mummolalta ja sauna haisee ihan niinkuin kiljulta.
      hajuja on monia ja ovat ilmeisesti hometta.

      • ritu44

        päivän paras vastaus!! :=)
        kiitos nauruista :=)


    • murrmurr

      Homeen haju, josta itse saan astmaoireita, on hento viileänmakea tuoksu.

    • Captivated

      Meillä kesämökki haisee keväisin tunkkaiselle. Avaan ikkunat ja tuuletan, niin ilma yleensä puhdistuu. Mummolan haju jää kuitenkin kaikkiin vaatteisiin ja materiaaleihin. Hajua on mahdotonta tuulettamalla kokonaan poistaa, se kun on pinttynyt jo seinämateriaaleihinkin.
      Yhdellä uudella talonomistajalla oli kova vääntö siitä, kun talossa haisi home. Vaimo ei voinut siellä asua. Hometta ei kuitenkaan löytynyt, vaikka remppaa tehtiin sadalla tuhannella eurolla ja lasku siitä tietysti talon myyjälle. Laboratoriokokeissa ilmeni, että talon sisäseiniä oli aikoinaan maalattu ja tästä maalista löytyi bakteereja, joista tämä haju oli lähtöisin. Kaikki ei siis välttämättä ole hometta, vaikka pahalle haiseekin. Paha takaisku niille, jotka ovat haistavinaan hometta jokapaikassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5056
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1462
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe