Kauppakadun unelmointia

vuosiluku63

Oli aikoinaan keskustassa ja Kauppakadulla vilinää ja elämää. Facebookissa kuvia, videoita ja muuta tullut katsottavaksi entisajoilta. Itse elin nuoruuttani juuri tuolloin, silloin ei ollut internetin ihmeellistä maailmaa, ei älykännyjä, ei kotona olevia älylaitteita, joiden parissa olisi vietetty aikaa. Ennen mentiin kylille, tavattiin kavereita, oltiin kavereilla, ajeltiin pilistä, oli mukavaa, sattui ja tapahtui. Joku mainitsi, että päättäjien vika Kauppakadun kuolleisuus...ei ole. Se on tämä nykyteknologia, joka sulkee ihmiset asuntoihin,selaten älypuhelinta, tietokonetta, netflixit käytössä, meset, facebookit, instagrammit....ja mitä muuta? Kenenkään ei tarvitse lähteä mihinkään, siksi kadut ovat hiljaisia.

33

977

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Larbbba

      Samaa mieltä! Olis paljon parempi kun ei olis kun lankapuhelimet ! Ihmiset tapais ihmisiä ja olis muutakin elämää.

      • Vanhat_hyvät_ajat

        Puhumattakaan siitä ajasta, kun tervansoutajat Kuhmosta ja Sotkamosta pysähtyivät levähtämään toviksi Kajaaniin. Oli pörröpäisiä korven peikkoja ihmettelemässä kaupungin ihmeitä.

        Paluumatkallaan he tekivät samoin tuoden uutisia suuresta maailmasta, Oulusta. Ukot olivat korkanneet Oulun tuomisensa ja olivat edelleen joko kännissä tai krapulassa. Velka tervaporvarille oli kuitenkin jälleen kasvanut, ja lähtö mökistä pakkohuutokaupan alta oli monella entistä lähempänä.


    • aikahuonoon

      Eihän nykyaikana näe muuta kun pää kumarassa olevia, jotka selaa kännyään puhumattomana. Ei tarvitse katsoa ketään, eikä puhua kenellekkään mitään, uppoudutaan omiin maailmoihin,pariskunnat eivät kommunikoi enää, seurana tuo ihmeellinen älykänny. Siellä on kaikki nykyään, ei tarvitse muuta tämänajan sukupolvi.

    • syökäähänkakkaa

      Mikä teitä estää sinne menemästä seurustelemaan räntäsateeseen jos niin kovasti sitä haikailette. Sitäkö ei saisi maailma kehittyä?

      • Ounounounounou

        Väännät hänen sanomisiaan ihan toiseen suuntaan. Pointtina taisi olla se että miten Kauppakatu (eli toisinsanoen kivijalkamyymälät) kuolevat eikä syy ole päättäjissä vaan siinä että kotona on nykyään ihan kivaa istua kun on laaja valikoima viihdettä.
        Ihan sydäntä lämmitti kun oli tämä Pokemon Go villitys menossa kun oli porukkaa puistot ja kadut täynnä :D Oli niin sellainen vahva läsnäolon tunne kokoajan.


      • Gunnart

        Pennut vanhempien valvomatta meinasi kännykkään tuijottaen syöksyä kadulla auton alle? Ei lämmittänyt yhtään. Onneksi villitys meni ohi.


    • kakkakaupunki

      90-LUKU oli hienoa aikaa Kajaanissa ja menoa riitti sekä porukkaa keskustassa.
      Nykyään saa ihailla autioitumista sekä hiljaista eloa bilis ajelullakin

      • Tästä_kyse

        Aika kultaa muistot...


    • Memoories

      Oi sitä aikaa kun kauppakatu oli kaksisuuntainen! Oli menoa ja meininkiä. Saisinpa ajan sen takaisin...

      • maallikko86

        Se aika tuskin tulee enää takaisin. Sikäli kun voimme päätellä mm. esiintymislavan suurentamisesta, niin raatihuoneentoria ei tulla todellakaan avaamaan autoliikenteelle lähivuosina. Pikemminkin kävelypainotteisuutta aiotaan lisätä. Asia, jota ei minun mielestäni tarvitsisi tehdä. Nykyinen osuus riittää.
        Mutta miksi pitäisi haikailla aina jotain mennyttä? Miksei voisi katsoa eteenpäin? Nykyisessä keskustelussa ärsyttää eniten, että jankutetaan yksipuolisesti kauppakadun avaamista kaksisuuntaiseksi. Ikään kuin kävelypainotteinen osuus olisi ainut syyllinen keskustan nykyiseen vaisuuteen. Minun mielestäni siihen on monia muitakin syitä, kuten esim. aloittajan viestissä todetaan.

        Pitäisi oikeastaan miettiä, mitä voitaisiin tehdä nykyisellään keskustan elävöittämiseksi (ilman "kauppakatu kaksisuuntaiseksi" höpötystä). Suuret ihmismassat liikkuvat keskustassa nykyisellään kai vaan tapahtumien aikaan. Pitäisikö niitä olla lisää? No, entäs miten olisi, jos Raatihuoneentorille tehtäisiin talveksi pieni luistelukenttä (kuten esim. Rovaniemellä on tehty)? Tai jos ydinkeskustassa olisi jonkinlainen kauppakeskus? Nyt pitäisi heitellä ilmaan rohkeasti erilaisia ideoita, vaikkei ne ehkä kaikki olisikaan realistisesti toteutettavissa. Mutta ehkä niitä poikisi jotain...
        Mikä olisi se kajaanilainen, vetovoimainen juttu, mikä elävöittäisi keskustaa? Kaikkea ei tarvitse aina kopioida jostain muualta Suomesta tai keski-Euroopasta kun ne eivät välttämättä toimi täällä. Kajaanissa on kumminkin aika pieni väestöpohja, joka vielä pienenee vuosi vuodelta.


    • astonmarttiini

      Nuorisolle tuonne keskustaan enempi tapahtumia ja tekemistä. Me jo 50vee, ja ylikin olevat emme tarvitse äksöniä, mutta tulevaisuuden aikuisille, sekä ehkä tänne jääville nuorille kiinnostavia juttuja. Mikä se olisi se juttu, joka veisi nuorison tuonne keskustaan? Kesällähän on kuitenkin kaikkea tapahtumaa, minun mielestäni ainakin. Onko nykysukupolvi kuitenkin sitten siellä kotona mieluimmin niitten älylaitteiden parissa?

      • hgdjkrj

        Nuoriso tapaa toisiaan aivan jossain muualla kuin kartsalla tai tapahtumissa. He järjestävät itse häppeninkiä kuten mökkiviikonloppuja, illanistujaisia jne. Eivät luuhaa kartsalla niin kuin esim. Ap aikoinaan. Nuoriso on aina edellistä sukupolvea fiksumpaa. Keski-ikäisten ikiaikainen tapa on ollut haukkua ja kritisoida nuoria. Ja neuvoa ja kuvitella tietävänsä paremmin.

        Mikään meidän keski-ikäisten keksim' juttu ei vedä nuorisoa keskustaan, miksi muuten edes pitäisi?


    • sinävoitjäädäkotiin

      Puhu itsestäsi vaan, täällä on paljon aktiivisia 40-60 vuotiaita joille tapahtumat kelpaavat.

      • Vetovoimatekiät

        Silloin kun on tarjolla ilmaisia makkaroita, kahvia tms.


    • Pikkuraha

      Lopetin keskustassa asioinnin, kun pysäköinti muuttui keskustassa maksulliseksi. Tuli tavaksi asioida muilla paikkakunnilla tai netissä. Nyt osa parkkipaikosta on palautettu maksuttomiksi, mutta kun olen jo oppinut asioimaan muualla, niin tulen tekemään niin jatkossakin. Vien rahani pois Kajaanista ja syynä siihen ovat kaupungin päättäjät typerine paikoitusmaksutohelointeineen.

      • Isoraha

        Sellaisella asiakkaalla, jonka asioinnin estää maksullinen pysäköinti, ei kaupalle ole juuri merkitystä, niin pihi änkyrä hän on. Lisäksi Kajaani on niin pieni kaupunki, etteivät maksuttomatkaan parkkipaikat ole kummoisen kävelymatkan päässä Kauppakadulta.


      • Maksanpysäköinnin

        Pikkuraha: Olet juuri niitä pökilöitä miksi Kajaani kuolee tuolla ajattelumallilla. Muuta muualle jos ei parkkimaksu takia voi käydä kaupassa muualla kuin marketissa tai netissä. Keskustan ja Kajaanin kauppojen hyvinvointi on vain ostajien voimasta kiinni. Tuolla mallilla on ainakin ihan turha valittaa jos kaupunki kuolee. Hyvä se on täältä korvesta syytää rahat jonnekin verkkokauppaan joka pärjää varmasti varsin hyvin ilman sinuakin ja pääasema toimii jossain Helsingissä tai muualla isoissa kaupungeissa. Todennäköisesti ostat verkkokaupasta samalla jotain mitä et hakenut tai maksat postikulut. Maksat siis ihan varmasti yli sen parkkimaksun jonnekin heräteostoissa tai lähetyskuluissa. Ja tuskin kenenkään ostovoimaisen ihmisen pussi on kiinni eurosta tai parista. Ja nykyihminen kun ei kehtaa metriäkään kävellä että saa ilmaisen paikan. Häpeä ja hävettää tuommoiset idioottiajattelutavat tässä kaupungissa missä palvelut näivettyy ja kohta kukaan nuori ei jää tänne kun ei ole töitä eikä palveluja. Prismoja ja cityjä löytyy vaan entä kaikki muut kaupat ja palvelut. Ikuinen keskustelunaihe ennenkuin jokainen tajuaa oman kaupungin palveluiden tärkeyden. Ei sitä verkkokaupasta saa.


    • TTTTTTTTT

      No mitäs täällä haikailet, men sinne kartsalle. Huvittaa lukea näitä "ennen sitä ja ennen tätä" ja "missä ihmiset kaupungilta"...Itse kommentoijat istuvat peppi tiukasta penkissä ja surfailevat internetin ihmeellisessä maailmassa.

      Menkää kävelemään, kahville tm. valinnan varaa on. Toisaalta, maailma muuttuu. Ennen kuljettiin hevoskärryillä. olipa pakkasta tai ei ja ostettiin irtomaitoa. Jeps, entinen aika on mennyttä, kantsis keskittyä nykyaikaan; siinä on paljon hyvää ja parempaa kuin ennen!

      • ciwilwoor

        TTTT:lle vastausta:
        peppi tiukasta penkissä...tarkoittanet että peppu tiukasti penkissä?
        surfailevat...tarkoittanet että surffailevat?

        Entisajat olivat paljon paremmat mitä nyt. Ennen pystyi liikkumaan kylillä ja kujilla ilman pelkoa raiskauksista, puukotuksista, sieppauksista, terrori-iskuista, muilutuksista, mukiloinneista, jne.

        Ennen ihmisillä oli järki päässä, nykyään paljon mielenterveys, huume, alkoholi ja moniongelmaisia.

        Ennen tavattiin livenä toisia ja keskusteltiin, että katsottiin keskustelukumppania silmiin. Nykyään ihmiset pälyilevät altakulmien, ja totta...pää kenossa seurustellaan sen puhelimen kanssa!

        Hevoskärryillä ajelu on tänäkin päivänä mukavaa, ei se ole entisaikojen juttu.

        Irtomaitoa ostettiin joo...luonnon kannalta parempi vaihtoehto mitä nykyajan monipakkaukset, sekä nuo muovit!

        Eli, ennen oli kaikki paremmin, mitä nyt.


      • Paluu.entiseen
        ciwilwoor kirjoitti:

        TTTT:lle vastausta:
        peppi tiukasta penkissä...tarkoittanet että peppu tiukasti penkissä?
        surfailevat...tarkoittanet että surffailevat?

        Entisajat olivat paljon paremmat mitä nyt. Ennen pystyi liikkumaan kylillä ja kujilla ilman pelkoa raiskauksista, puukotuksista, sieppauksista, terrori-iskuista, muilutuksista, mukiloinneista, jne.

        Ennen ihmisillä oli järki päässä, nykyään paljon mielenterveys, huume, alkoholi ja moniongelmaisia.

        Ennen tavattiin livenä toisia ja keskusteltiin, että katsottiin keskustelukumppania silmiin. Nykyään ihmiset pälyilevät altakulmien, ja totta...pää kenossa seurustellaan sen puhelimen kanssa!

        Hevoskärryillä ajelu on tänäkin päivänä mukavaa, ei se ole entisaikojen juttu.

        Irtomaitoa ostettiin joo...luonnon kannalta parempi vaihtoehto mitä nykyajan monipakkaukset, sekä nuo muovit!

        Eli, ennen oli kaikki paremmin, mitä nyt.

        Ennen kuoltiin hinkuyskään, kuppaan ja keuhkotautiin, nyt ei edes niihin. Vielä, mutta onneksi antibioottiresistentit kannat valtaavat alaa.


      • paluu.nykyisyyteen

        Nykyään kuollaan alkoholisairauksiin, keuhkosyöpään, itsemurhiin, puukotuksiin, liikennekuolemiin, latureiden johtamiin sähköiskuihin, sekä tulipaloihin, anoreksiaan, tuhopolttajien liekkeihin, tappoihin, murhiin, kidutuksiin, pahoinpitelyihin, kotiväkivaltaan, diabetekseen, ylipainoon, suolistosyöpään,
        Ennen kuoltiin vanhuuteen.


      • Faktapohjalta
        paluu.nykyisyyteen kirjoitti:

        Nykyään kuollaan alkoholisairauksiin, keuhkosyöpään, itsemurhiin, puukotuksiin, liikennekuolemiin, latureiden johtamiin sähköiskuihin, sekä tulipaloihin, anoreksiaan, tuhopolttajien liekkeihin, tappoihin, murhiin, kidutuksiin, pahoinpitelyihin, kotiväkivaltaan, diabetekseen, ylipainoon, suolistosyöpään,
        Ennen kuoltiin vanhuuteen.

        Vanhuus ei vain enää riitä kenenkään kuolinsyyksi. Jokin muu syy tarvitaan. Nykyisin vielä harva ihminen kuolee alle kuusikymppisenä kuten silloin ennen oli tyypillistä.

        Lisäksi eri tautien, väkivallan tai onnettomuuksien aiheuttamat kuolemat olivat ennen paljon yleisempiä, joten älä viitsi pelotella nykyisyydellä itseäsi.


      • Ikionnellinen
        ciwilwoor kirjoitti:

        TTTT:lle vastausta:
        peppi tiukasta penkissä...tarkoittanet että peppu tiukasti penkissä?
        surfailevat...tarkoittanet että surffailevat?

        Entisajat olivat paljon paremmat mitä nyt. Ennen pystyi liikkumaan kylillä ja kujilla ilman pelkoa raiskauksista, puukotuksista, sieppauksista, terrori-iskuista, muilutuksista, mukiloinneista, jne.

        Ennen ihmisillä oli järki päässä, nykyään paljon mielenterveys, huume, alkoholi ja moniongelmaisia.

        Ennen tavattiin livenä toisia ja keskusteltiin, että katsottiin keskustelukumppania silmiin. Nykyään ihmiset pälyilevät altakulmien, ja totta...pää kenossa seurustellaan sen puhelimen kanssa!

        Hevoskärryillä ajelu on tänäkin päivänä mukavaa, ei se ole entisaikojen juttu.

        Irtomaitoa ostettiin joo...luonnon kannalta parempi vaihtoehto mitä nykyajan monipakkaukset, sekä nuo muovit!

        Eli, ennen oli kaikki paremmin, mitä nyt.

        Puhu vain itsesi ja tuttujesi puolesta. Minulla ja lähipiirilläni on aivan toisenlainen sosiaalinen elämä.

        Näsäviisaus yhdistettynä keski-iän ehdottomuuteen on aina ikävää luettavaa, ciwilwoor kuppi voi olla myös puoliksi täysi!


    • ååtminstone

      Kyllä ennekin tapeltiin puukoilla ja ryypättiin niin että henki lähti, paskapuhetta väittää muuta. Tuberkkeli ja kuppa jylläsi, hulluja ja homoja oli ihan yhtälailla kuin nytkin, silloin vaan ei tiedotusvälineet tunkenu uutisia joka paikasta.

    • keskeisimmälläpaikalla

      Seurapiiri kahvilaan mars, kun avautuu! Facebookista näette kuvia uusista keittiövälineistä ja lusikoista.

      • Riku56

        Reps


    • E...4..k

      Onko tuo ihme kun katsoo Kauppakadun tarjontaa 18 silmälasi- 15 valokuvaliikettä , 13 parturia , apteekki, muutama kebabpizzeria ja vaateliike. Tervetuliaisporttina pölyinen ja ankea Dressmannin näyteikkuna jossa samanlaisia tummansävyisiä villaneuleita roikkuu kuin hirressä. Neuvostoliitossakin lienee ollut virkeämpää. No, ei se ole yrittäjien syy, siellä pärjää ketkä pärjää. Mutta itsellä hyvin harvoin tarvetta käydä kauppakadulla.

      • kajjjaaninvalot

        Sama se on tilanne muissakin pienissä kaupungeissa, kun keskustelee eri paikkakuntien asukkaiden kanssa, eli ihmiset ovat kadonneet kaduilta. Ostokset tehdään netin kautta tai ne keskittyy kauppakseskuksiin. Nuoret ikäluokat myöskin pienenee vuosi vuodelta ja väki ikääntyy. Kymmenen vuoden kuluttua voi olla jo todella hiljaiset kadut.


      • E...4..k

        Se on kehityksen suunta ja kaupungit ovat siinä rakennemuutoksessa mukana. On vaan ylivoimaisen mukavempaa olla kotona lämpimässä, selata ja kilpailuttaa ostokset netissä kotiintoimitettuna ja usein vielä edullisemmin kuin lähteä töiden jälkeen ulos kylmään kaupungille jossa on korkeintaan muutama kauppa ja kapea valikoima. Tämä kuilu ja ero on tällä hetkellä vielä aivan liian suuri. Siinä mielessä kivijalkakauppiaiden tulisi kehittyä huimasti houkutellakseen eri tavoin ihmiset paikanpäälle.


    • sähkötukka

      Eipäsulla oo rahaakaan.

    • viisieuroakäytössä

      Ei sitä ole ostovoimaa monellakaan pikkuputiikkien kalliisiin tuotteisiin. Se on mentävä tokmannille, prismaan tai lidliin. Syyttäkää hallitusta kiristysohjelman täytäntöönpanemisesta, ja kiristykset ja leikkaukset jatkuu vaan. Ennestäänkin pienituloiset ja alipalkatut, sekä lapsiperheet, että nuoret ajetaan vieläkin syvempään ahdinkoon! Ei tarvitse kauppakadulla käpsiä, eikä ostoksia sieltä sokoskselta ja muista pikkuputiikeista ostaa...ei ole kertakaikkiaan rahaa siihen. Tähän on tultu ja ennusteet kauppakadun elinvoimaisuudesta ovat utopiaa...kun ei ole ostovoimaa>.ei pysy pikkupuljut pystyssä. Fakta on tämä.

    • Teenageee

      90-luvulla sai teini pillua aika helposti kun ajeli kauppakatu pilistä ja kyseli että haluuko kyytiin että saa esim juomia yms..Helppoja treffi keikkoja oli silloin..!

    • Jepsjoo

      Ennen Kajaanikin oli eloisa mutta nykyisin kuollutta kaikin osin sekä väkivaltainen pitäjä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1366
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1181
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe