Mikä on takan ja leivinuunin ero?

adfs45

Eikö takoilla ja leivinuuneilla ole aivan sama rakenne? Mikä on niiden ero?

Ja kun puhutaan suurista leivinuuneista, niin miten suuria ne ovat olleet ja miten niiden suuri massa on rakennettu. Eihän leveyttä ja korkeutta voi olla kuin rajallisesti. Miten jättimäinen massa on saatu aikaiseksi?

Onko idän ja lännen leivinuuneissa eroa. Lännessähän leipäkulttuuri oli sellainen, että yhdessä hötäkässä leivottiin koko vuoden leivät, jotka sitten kuivattiin. Idässä taas leivottiin joka viikko.

Olivatko idän leivinuunit pienempiä?

9

1608

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eikun.kerran10vuodessa

      Leivinuunissa voi paistaa leipää, takassa ei.
      Itä-Suomessa uunia lämmitettiin päivittäin, Länsi-Suomessa vain kerran viikossa.

      • tiukkatyyne

        Leivin uunin arina, on se juttu, siinä on arinatiilien alla kuoppa, jossa on soraa, lasimurskaa, ym, varaamassa lämpöä, niin että arinassa lämpö säilyy. Toki se nyt on myös muurattu hieman toisin, niin että sinne mahtuu esim se seitsemän leipää. Takan voit kärrätä kaatopaikalle, leivnuuni on työväline, joka myös lämmittää huomattavasti paremmi, kuin takka.


    • kaikkeasitä

      Uusavuttomuuden huippu!
      Yripäpä paistaa takassa leipää :D

    • tosimiehenne

      Maalattia on se juttu. Ei mitään hirsilattioita, vaan muhevalla mullalla oleva lattia. Siihen nuotio keskelle, mihin hirven sorkka vartaalle pyörimään.

    • onnellinenSipokki

      Takoilla on jo keskenään erilainen rakenne, saati sitten jos vertaa uuneihin. Osittain on myös kyse semantiikasta.

      Pystyuuni (pönttöuuni, kakluuni) on nimensä perusteella uuni, mutta paha noissa on leipää paistaa, vaikka uuneja ovatkin.

      Leivinuuni nimensä mukaisesti on tarkoitettu ruuanlaittoon. Alkuperäiset olivat huonoja lämmittämiseen, koska niistä lämpö karkasi suoraan hormiin ja ulos. Ei siis ollut mitään kiertoa, poskikanavia jne.

      Vanhojen ( niihin mihinkä itse olen törmännyt) rakenne oli kiveä, savea, hiekkaa, kiviä ja tiiliä. Ts. mätkittiin mitä tahansa mitä pystyi käyttämää ilman, että uuni paloi, tai romahti kasaan. Ei noissa oikeasti ollut mitään tietämystä. Lämmittämiseen huonoja, mutta puskivat hormin kautta savut ulos (vs. savupirtti) ja ruuanlaitto onnistui.

      En tiedä onko idän ja lännen uuneissa eroja. Tavalliset tallaajat nyt olivat tietämättömiä ja uunien malli kopioitiin jostakin. Ruuanlaitto toki on ollut erilaista ja idässä se on ollut "uunikeskeistä", kun lännessä sitten on jo osattu käyttää liettä.

      Nykyaikaisissa tulisijoissa palamisen kannalta on oleellista paloprosessi ja lämmön talteenotto johonkin (vesi, tiili jne.)

      Paloprosessista ei aikoinaan tiedetty yhtään mitään. Kunhan kokeiltiin jotain. Oleellista takoissa on toisiopesä ja toisioilma. Näillä saadaan palokaasut poltettua loppuun ilman, että polttokelpoista kaasua pusketaan suoraan taivaalle. Toisiopesän tulee olla todella kuuma, että häkä alkaa palamaan, ja se palaakin kuumalla liekillä.

      Lämmön talteenotossa on pitkään ymmärretty, että pitkät poskikanavat, tai vaihtoehtoisesti lämmön siirtäminen nopeasti esim. veteen parantaa tulijan hyötysuhdetta, koska hormiin kulkeutuvien palokaasujen lämpötila laskee. Tämä on kuitenkin eri asia kuin paloprosessin "hyötysuhde". Palamisen täydellisyydessä on kyse siitä paljonko polttoaineesta palaa täydellisesti muuttuen lämmöksi ja jälkimmäisessä siitä kuinka iso osa kyseisestä lämmöstä muuttuu lämmitysenergiaksi.

      Kysymykseesi siitä kuinka isoja isoimmat uunit olivat, niin halutessasi pikavisiitti Turunlinnaan kertoo, että isoja. Uunit/hormit olivat osa kiinteää rakennetta kuinka seinät pysyivät pystyssä. Eli kyllä tuo yläkoko oli melkein vailla rajaa.

    • Anonyymi

      Siis alunalkaen takalla tarkoitettiin avoinasta tulentekoon tarkoitettua hormin levikettä, jonka ideana lähinnä lämmitys. Sittemmin 1600-1700-luvuilla takka yhdistettiin leivinuuniin ja hellaan. Siihen pystyi laittamaan vaikka padan liekin päälle tai kiehauttamaan kahvit.

      Toisin sanottu muunlaista takkaa ei ole olemassakaan, kuin avotakka. Umpinainen luukullinen "moderni takka" on määritelmällisesti uuni. Takkojen toinen nimitys on piisi.

      • Anonyymi

        Takka sana pitäisi kieltää. Samoin ilmastointi talotekniikassa.


    • Anonyymi

      Eikun 3 vuoden leivät kerralla, muistat pahasti väärin !

    • Anonyymi

      Leivin uunin pesä on valtavan paljon suurempi kuin takassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3467
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      156
      2099
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      204
      1791
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      135
      1699
    5. 80
      1165
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      273
      1045
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      130
      999
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      929
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      895
    Aihe