Mikä on takan ja leivinuunin ero?

adfs45

Eikö takoilla ja leivinuuneilla ole aivan sama rakenne? Mikä on niiden ero?

Ja kun puhutaan suurista leivinuuneista, niin miten suuria ne ovat olleet ja miten niiden suuri massa on rakennettu. Eihän leveyttä ja korkeutta voi olla kuin rajallisesti. Miten jättimäinen massa on saatu aikaiseksi?

Onko idän ja lännen leivinuuneissa eroa. Lännessähän leipäkulttuuri oli sellainen, että yhdessä hötäkässä leivottiin koko vuoden leivät, jotka sitten kuivattiin. Idässä taas leivottiin joka viikko.

Olivatko idän leivinuunit pienempiä?

9

2092

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eikun.kerran10vuodessa

      Leivinuunissa voi paistaa leipää, takassa ei.
      Itä-Suomessa uunia lämmitettiin päivittäin, Länsi-Suomessa vain kerran viikossa.

      • tiukkatyyne

        Leivin uunin arina, on se juttu, siinä on arinatiilien alla kuoppa, jossa on soraa, lasimurskaa, ym, varaamassa lämpöä, niin että arinassa lämpö säilyy. Toki se nyt on myös muurattu hieman toisin, niin että sinne mahtuu esim se seitsemän leipää. Takan voit kärrätä kaatopaikalle, leivnuuni on työväline, joka myös lämmittää huomattavasti paremmi, kuin takka.


    • kaikkeasitä

      Uusavuttomuuden huippu!
      Yripäpä paistaa takassa leipää :D

    • tosimiehenne

      Maalattia on se juttu. Ei mitään hirsilattioita, vaan muhevalla mullalla oleva lattia. Siihen nuotio keskelle, mihin hirven sorkka vartaalle pyörimään.

    • onnellinenSipokki

      Takoilla on jo keskenään erilainen rakenne, saati sitten jos vertaa uuneihin. Osittain on myös kyse semantiikasta.

      Pystyuuni (pönttöuuni, kakluuni) on nimensä perusteella uuni, mutta paha noissa on leipää paistaa, vaikka uuneja ovatkin.

      Leivinuuni nimensä mukaisesti on tarkoitettu ruuanlaittoon. Alkuperäiset olivat huonoja lämmittämiseen, koska niistä lämpö karkasi suoraan hormiin ja ulos. Ei siis ollut mitään kiertoa, poskikanavia jne.

      Vanhojen ( niihin mihinkä itse olen törmännyt) rakenne oli kiveä, savea, hiekkaa, kiviä ja tiiliä. Ts. mätkittiin mitä tahansa mitä pystyi käyttämää ilman, että uuni paloi, tai romahti kasaan. Ei noissa oikeasti ollut mitään tietämystä. Lämmittämiseen huonoja, mutta puskivat hormin kautta savut ulos (vs. savupirtti) ja ruuanlaitto onnistui.

      En tiedä onko idän ja lännen uuneissa eroja. Tavalliset tallaajat nyt olivat tietämättömiä ja uunien malli kopioitiin jostakin. Ruuanlaitto toki on ollut erilaista ja idässä se on ollut "uunikeskeistä", kun lännessä sitten on jo osattu käyttää liettä.

      Nykyaikaisissa tulisijoissa palamisen kannalta on oleellista paloprosessi ja lämmön talteenotto johonkin (vesi, tiili jne.)

      Paloprosessista ei aikoinaan tiedetty yhtään mitään. Kunhan kokeiltiin jotain. Oleellista takoissa on toisiopesä ja toisioilma. Näillä saadaan palokaasut poltettua loppuun ilman, että polttokelpoista kaasua pusketaan suoraan taivaalle. Toisiopesän tulee olla todella kuuma, että häkä alkaa palamaan, ja se palaakin kuumalla liekillä.

      Lämmön talteenotossa on pitkään ymmärretty, että pitkät poskikanavat, tai vaihtoehtoisesti lämmön siirtäminen nopeasti esim. veteen parantaa tulijan hyötysuhdetta, koska hormiin kulkeutuvien palokaasujen lämpötila laskee. Tämä on kuitenkin eri asia kuin paloprosessin "hyötysuhde". Palamisen täydellisyydessä on kyse siitä paljonko polttoaineesta palaa täydellisesti muuttuen lämmöksi ja jälkimmäisessä siitä kuinka iso osa kyseisestä lämmöstä muuttuu lämmitysenergiaksi.

      Kysymykseesi siitä kuinka isoja isoimmat uunit olivat, niin halutessasi pikavisiitti Turunlinnaan kertoo, että isoja. Uunit/hormit olivat osa kiinteää rakennetta kuinka seinät pysyivät pystyssä. Eli kyllä tuo yläkoko oli melkein vailla rajaa.

    • Anonyymi

      Siis alunalkaen takalla tarkoitettiin avoinasta tulentekoon tarkoitettua hormin levikettä, jonka ideana lähinnä lämmitys. Sittemmin 1600-1700-luvuilla takka yhdistettiin leivinuuniin ja hellaan. Siihen pystyi laittamaan vaikka padan liekin päälle tai kiehauttamaan kahvit.

      Toisin sanottu muunlaista takkaa ei ole olemassakaan, kuin avotakka. Umpinainen luukullinen "moderni takka" on määritelmällisesti uuni. Takkojen toinen nimitys on piisi.

      • Anonyymi

        Takka sana pitäisi kieltää. Samoin ilmastointi talotekniikassa.


    • Anonyymi

      Eikun 3 vuoden leivät kerralla, muistat pahasti väärin !

    • Anonyymi

      Leivin uunin pesä on valtavan paljon suurempi kuin takassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      64
      3315
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      43
      3127
    3. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      43
      2508
    4. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      113
      2435
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1933
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1830
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1626
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      85
      1435
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1300
    10. Lähtikö korvat

      puhtaaksi vaikusta?
      Tuusniemi
      82
      1169
    Aihe