SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPINNOISTA HAAVEILEVILLE

alantomija

Sinä, joka haaveilet sosiaali- ja terveysalan opinnoista, lue seuraavat ohjeet ja myös ymmärrä ne. Samat ohjeet pätevät myös peruskoulun opoille ja muille ammatinvalintatyötä tekeville.

Hoksaa, että asiakkaasi ovat useimmiten - tavalla taikka toisella - sairaita. Yritä kuvitella sellainen tilanne, että (vähänkin) sairas hoitaa sairaampaa. Tällainen hoitosuhde ei toimi. Jos olet sairas, olet vaaraksi itsellesi, potilaalle/asiakkaalle, työyhteisölle ja koko yhteiskunnalle. Jos olet sairas, sinä et sovellu sote-alalle. Huomaa, mitä SAIRAS käsitteenä tarkoittaa. SORA-lainsäädäntö antaa tähän liian löysät raamit. Ei edes kannata opiskella sote-alalle, jos olet sairas. SORA-lainsäädäntöä on sen vuoksi tulkittava kuin piru Raamattua.

Henkilö ei pysty opiskelemaan eikä työskentelemään sote-alalla, jos hänellä on:

1. PSYYKKINEN SAIRAUS (= kansan kielellä; korvien välissä on vähänkin heittoa). Sairautta ei tarvitse todeta lääkärin tekemällä tutkimuksella, vaan tähän riittää jo sellainen havainto, että sinä olet jollakin tavalla outo.
Empiiristen tutkimushavaintojen kautta todettuja esimerkkejä (vain muutamia sellaisia) outoudesta:
- vetäydyt helposti omiin oloihisi, etkä viihdy ryhmässä
- luulet olevasi ns. kaikkitietävä (ihmisen sairauksista ja toimintakyvystä tiedetään vain murto-osa; ensiapukurssi ei anna sinulle tosiasiassa pätevyyttä edes ensiavun antamiseen)
- adhd:n piirteitä (vähäisessäkin määrin)
- olet ollut peruskoulussa erityisen tuen tarpeessa ja/tai sinulla on ollut oppimisvaikeuksia
- uskonnolliset, eettiset, vakaumukselliset, kulttuuriset ajatukset (jos ne vähänkin rajoittavat toimintaasi sote-alalla); jos sinä et ymmärrä em. rajoitusten vaikutuksia tai et ole valmis luopumaan omista aatteistasi ammatin vuoksi, et ole soveltuva sote-alalle.

Huomaa, että SORA-lainsäädännön ohjeissa on todettu vain psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus. Em. sairaudet estävät toimintakyvyn missä tahansa työssä. Jos sinulla on psykoosi tai vähäinekin masennus, olet kuntoutuksen tarpeessa. Lähihoitajakoulu tai vastaava EI OLE hoitolaitos tai kuntoutuspaikka. Jos sinulla on ollut psykoosi tai masennus (vähäinenkin) tai masennut helposti (= mieliala vaihtelee vähänkin ja jäät mieluummin kotiin makaamaan) jätä sote-alan haaveilut.
Alalle hakeutuu todella paljon (entisiä) mielenterveyspotilaita (sekä hoidossa olleita, hoitosuhteessa olevia, sekä ns. pehmoja, joiden korvien väli ei kestä), alkoholisteja ja narkkareita. UNOHTAKAA HAAVEILUT ja hoitakaa ongelmat ensin pois alta, eläkää vähintään 10 vuotta ns. kuivilla/terveeenä ja vasta sitten suunnitelkaa mahdollista urapolkua sote-alalle. Itsesi ja yhteiskunnan kannalta on kuitenkin parempi, jos et em. tapauksissa hakeudu sote-alalle.

2. FYYSISET SAIRAUDET, kuten tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet tai vammat sekä krooniset
ihottumat, jotka rajoittavat toimintakykyä siinä määrin, että estävät käytännön tehtävissä tai
työssäoppimisessa toimimisen.

Empiiristen tutkimushavaintojen kautta todettuja esimerkkejä (vain muutamia sellaisia): Sinä ET SELVIYDY opinnoista etkä hoitoalan työstä, jos sinulla on vähänkin ylipainoa (= mahamakkara paistaa reilusti vyötärön yli, paksut reidet hankaavat vastakkain, niin, että ns. sintsa syö housut haarojen välistä, portaiden nouseminen hengästyttää tavallista enemmän, kunto- ja hyötyliikunta ei ylipäätänsä kuulu harrastuksiisi. Et selviydy opinnoista etkä alan töistä, jos sinulla on mikä tahansa allergia.

3. VERITEITSE TARTTUVA SAIRAUS. Unoha haaveilut sote-alasta.

4. PÄIHTEIDEN ONGELMAKÄTTÖ, PÄIHDE- TAI MUU RIIPPUVUUS

Jo se, että tunnet viehtymystä tupakkaan tai alkoholiin rajoittaa toimintaasi sote-alalla. Unohda sinä tapauksessa sote-alalle haahuilu. Jos hoitsu ja hänen hengityksensä haisee tupakalle, sellainen kuvottaa sairaita. Vanhan viinan haju ei sekään ole eduksi. Päihteiden ongelmakäyttöä sote-alalla on jo se, että hoitsun viikonloppuun tai vapaa-aikaan kuuluu usein alkoholi tai päihteet.
Sote-alan tehtäviin hakeutuu ja alan tehtävissä toimii paljon otsikossa mainittuun kategoriaan kuuluvia. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 40 %:lla alalla työskentelevistä on otsikossa mainittuun kategoriaan kuuluvia ongelmia. Esim. hoitajat varastavat potilaiden lääkkeitä ja kavaltavat hoidettavien varoja (kavallustapauksia on tuhansia). Kaikkien em. tapausten taustalla on hoitajan ongelmakäyttö tai riippuvuus.

YHTEENVETO: Älä hakeudu opiskelemaan sote-alalle

3

284

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oponax

      Olipa tyhjentävä esitys. Tuon luetteuani en hakeudu enkä suosittele.

    • synkkätulevaisuus

      Tuo hoitsujen riippuvuusongelma vie alan toimijoiden uskottavuuden ja luottamuksen. Joitakin vuosia sitten eräs hoitsu kavalsi sukulaiseltani 80 t€. Kun asiaa käsiteltiin käräjillä, hoitsu itki krokotiilin kyyneleitä ja vannoi katumustaan. Tuomari (akka sekin) heltyi ja jätti tuomisematta. Nyt se hoitsu rellestää kentällä, sillä on edelleen lähihoitajan oikeudet (tarkistin terhikistä vai mikä se järjestelmä onkin...). Hirveää, että tuollaiset riippuvuuksista ja muista psyykkisistä sairauksista kärsivät hirviöt hoitava myös meitä tulevaisuudessa. En halua joutua palvelukotiin tai kotihoidon hoidettavaksi!!!
      Eräälle tuttavalleni sote-alan opettaja oli kertonut, että suurimmalla osalla opiskelijoista on erilaisia opiskeluun ja alalla toimimiseen liittyviä ongelmia. Opettajat eivät voi puuttua asiaan, vaan heidän on vain yritettävä opettaa ja ohjata opiskelijaa rimaa hipoen ja tosiasiassa opintoja mukauttamalla , En tiedä, onko sellainen laillista.

    • Sannimutenlaasonen

      Hirveää, jos lukutaidoton ja riippuvuuksista kärsivä hoitsu "hoitaa" minua sitten, kun olen dementikkona hoitolaitoksessa!

      SANNI KARAM-LAASONEN; Tee äkkiä asialle jotakin, äläkä vain räpsytä niitä tekoripsillä varustettuja joulusuklaan ruskeita silmiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2012
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1559
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      145
      1448
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1318
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1260
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      274
      1090
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1002
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      124
      991
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      110
      967
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      51
      802
    Aihe