Mistä home kasvaa

haistahome

Kerrrostalon asuntoomme taloyhtiö teki hometutkimuksen. Sieltä löytyi joka asunnosta runsaasti useita homelajeja, hiivaa ja mikrobeja. Asunnossa on ollut vesivahinko kauan sitten. Homekasvu ei kuitenkaan ole kosteusvaurioon indikoivaa homelajia , ainostaan yhdessä näytteessä oli kosteusvaurioon liittyvää kasvua hivenen, sekin selitettiin että rakenteissa ei ollut lainkaan ilman- ja höyrynsulkua. Nyt taloyhtiö lähettää jo maksamansa laskun meille vaatien sen uudelleen maksamista taloyhtön tilille, koska kosteusvaurioon liittyvää hometta ei ollut niin mikrobitutkimus kuuluu osakkaan maksaa. Miten tällaisen voi ymmärtää? Eikös kaikki home tarvitse kosteutta alkaakseen kasvaa.

16

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • InsinööriX

      Homeita ja mikrobeja on kaikkialla, niin ulkona kuin sisätiloissakin. Kaikki eivät edes ole ihmisille vaarallisia. Noista ei aiheudu haittaa niin kauan kuin ne eivät ala kasvamaan liikaa. Kasvuun tarvitaan yli 5C lämpötila ja yli 70-80% ilman kosteus. Toimiva ilmanvaihto pitää sisäilman kosteuden alle tuon kriittisen rajan.

      Myös vuotovahingot tai kondensio voivat kastella talon rakenteita siten, että niissä alkaa kasvamaan homeita ja mikrobeja, materiaalista riippuen jopa terveydelle vaarallisia sellaisia.

      • raksaaja-sh

        70' suhteellinen ilman kosteus kun ylittyy niin home pystyy kasvamaan.
        Kaikissa höyrynsuluttomissa seinissä tuo suhteellinen kosteus ylittyy monasti vuoden mittaan.
        Hieman harvemmin höyrynsulullisussa.
        Home tarvitsee orgaanista evästä jotta se kasvaa, puu kelpaa mutta pöly ym. lika on mieluisampaa sille. Jos rakennus on täydellisen tiivis ei pöly pääse rakenteeseen, tosin nykyisin on tapana kastella ja liata eristeet jo rakennusvaiheessa...


    • niinnekusettaa

      Vesivahingosta päätellen rakenteissa on kasvustoa ja mainitsemasi höyryn/kosteus-sulun puuttuminen on itseasiassa taloyhtiön asia hoitaa kuntoon, joten jättäisin laskun maksamatta ja heittäisin pallon takaisin taloyhtiölle.

      Toivottavasti taloyhtiö ryhtyy korjauksiin kosteusvaurioiden korjaamiseksi.

    • alkuper

      Home- hiiva- ja bakteerikasvusto on sellaista, että sen aineenvaihduntatuotteet siirtyvät sisäilmaan ja tuottavat myrkyllisiä toksiineja sinne runsaasti. Taloyhtiö on antannut selvästi ymmärtää että osakkaan pitäisi itse kustantaa ja korjata homehuoneisto. Onko tällainen kusetus yleistäkin taloyhtiöissä, onko kokemuksia? Ei kai koskaan kerrostalossa asukas ole joutunut homekorjauksiin osakkeessaan, niin itsestään selvä on että se kuuluu taloyhtiölle.

      • valitettavasti

        Tästä asiasta on olemassa parin vuoden takainen oikeuden päätös, jonka mukaan osakkaan pitää maksaa "aiheeton" mikrobitutkimus.


      • nuunäinsemenee
        valitettavasti kirjoitti:

        Tästä asiasta on olemassa parin vuoden takainen oikeuden päätös, jonka mukaan osakkaan pitää maksaa "aiheeton" mikrobitutkimus.

        Kaikki tutkimukset, tulokset ja päätökset ovat aina "tulkinnanvaraisia" eli mitään ehdotonta totuutta ei ole vaan se voittaa, jonka subliikki on parasta vaikkakin täysin päin helevataa perusteltu.

        Ja tässä tapauksessa valitettavasti osakas - muuta pois ja jätä paska taaksesi.


      • olenpahoillani
        nuunäinsemenee kirjoitti:

        Kaikki tutkimukset, tulokset ja päätökset ovat aina "tulkinnanvaraisia" eli mitään ehdotonta totuutta ei ole vaan se voittaa, jonka subliikki on parasta vaikkakin täysin päin helevataa perusteltu.

        Ja tässä tapauksessa valitettavasti osakas - muuta pois ja jätä paska taaksesi.

        Siis kirotusvire taas - siis osakas kärsii ja taloyhtiö kusee hunajaa.


    • aiheeton

      Mikä on aiheeton mikrobitutkimus ? Jos hometta löytyy useita lajeja ja lisäksi bakteereita ja hiivaa, onko se aiheeton? Mielenkiintoinen sana tässä asiassa, ei ole ennen vastaan tullut.

      • artisti_maksaa

        Mikähän tässä nyt oli idea? Ilmanäytteitä vissiin otettiin ja tarkoitus oli löytää mahd. ongelmat? Joten pieleen meni, yksittäisellä ilmanäytteellä ei pysty todistamaan kosteusvaurion olemassaoloa tai olemassaolemattomuutta.

        Laskun maksaa työn tilaaja. Piste.

        Nyt on hallitus hölmöillyt ja virheensä tajuttuaan yrittää siirtää vastuun ja kustannukset muille.


      • alkup
        artisti_maksaa kirjoitti:

        Mikähän tässä nyt oli idea? Ilmanäytteitä vissiin otettiin ja tarkoitus oli löytää mahd. ongelmat? Joten pieleen meni, yksittäisellä ilmanäytteellä ei pysty todistamaan kosteusvaurion olemassaoloa tai olemassaolemattomuutta.

        Laskun maksaa työn tilaaja. Piste.

        Nyt on hallitus hölmöillyt ja virheensä tajuttuaan yrittää siirtää vastuun ja kustannukset muille.

        Mistä voit päätellä että otettiin ilmanäytteitä? Lattiamattoa leikattiin ja seiniä rikottiin. Näytteet lähetettiin labrtorioon tutkittavaksi, jolloin viljelyssä löytyi useita homelajeja runsaasti. Ei sellaisia laboratorioita ole olemassa joka tekee tulkinnnanvaraisia tuloksia. Siinä ei ole kyllä mitään ideaa että taloyhtiö tilasi työn maksoi laskun ja nyt jälkeen päin vaatii osakasta maksamaan sen uudestaan taloyhtiön tilille selityksellä että homeet eivät ole kosteusvaurioon indikoivia. Mitähän soppaa se on keittämässä?


      • just_näin

        No voi helvetin idiootti! Tottakai kannatti pantata oleellisia tietoja. Mopo rikki, missä vika?


    • AjatteleeErkki

      Harvassa on ne talot, joista viiltomittauksilla ja rakenneavauksilla hometta löydy. Jos ei löydy rakenneavauksilla, niin sitten homekoira, jonka hajuaistin teho moninkertainen ihmiseen verrattuna.
      Hometta kyllä löytyy jos on tarvetta, mutta jos tiiviin rakenteen takana piilossa ei merkitystä.
      Pahasti on mennyt yli tämä vouhkaaminen.

      • raksaaja-sh

        "mutta jos tiiviin rakenteen takana piilossa ei merkitystä"

        Joidenkin homesienien myrkyt kyllä tulee betonin, muovin yms tiiviin rakenteen läpi.


    • JopaSyöpäriski

      Ei pelkästään monien homelajien ja muiden mikrobien itiöt vaan myös niiden erittämät toksiinit sairastuttavat. Kun kosteusmittaus tehdään pintamittauksena, se ei kerro koko totuutta. Se kertoo paikallisesti sen hetkisestä kosteuden määrästä, mutta ei historiaa.
      Rakenteissa saattaa muhia, putkissa voi olla mikrovuotoja, samoin esim. elementtisaumoissa.
      Vaikka rakenteet olisivat jo tutkimushetkellä silmämääräisesti ja mitattuina kuivat, niissä voi elää toksiineja erittäviä mikrobeja. Mikrobit selviävät kuivassakin pitkään. Erityksen määrä voi vaihdella vuodenajoittain.
      Kun saastuneisiin kohtiin pääsee kosteutta tavalla tai toisella, vaikkapa vain kondensoitumalla, kasvusto voi ryöpsähtää "kukkimaan" ja työntää itiöitä, Jotkin mikrobilajit pesiytyvät jopa betoniin.
      Läheskään kaikkia homelajeja ja rakenteissa viihtyviä bakteereja ei tunneta eikä niiden vaikutuksia ole tutkittu. Ulkomaisesta kirjallisuudesta löytyy uudempaa tutkimusta.

    • Toivotonn

      Siperiassa osataan rakentaa, Suomessa ei. Siperiassa kerrostalot rakennetaan 1,5 m korkeudelle maasta tolppien päälle. Ei sitten imeydy maakosteus rakenteisiin. Ei myöskään ikirouta sula talon lämmön vaikutuksesta.

      Suomessa kaivetaan kuoppa maahan ja sinne valetaan talon perustuksia ja kellareita. Kosteuden nousemista ei pystytä estämään.
      Tämä on hyväksytty menettelytapa. Sisäministeriö vastaa terveellisyydestä ja sairastuneita riittää.

      Mitä olette vaatineet puolueeltanne - ette ainakaan pakotteita terveellisten rakennusten tekemiseksi? Olette äänestäneet "hyviä tyyppejä", jotka viihtyvät tyhjää toimittamassa ja huono rakentaminen jatkuu. Ja maksaa todella paljon.

    • NickNailer

      Voi hyvä tavaton!

      1) Homeitiöitä on kaikkialla.
      2) Höyrysulun tarve riippuu rakenteesta. Betoniseinään ei sitä kannata laittaa ja tietyt eristeet ovat jo itsessään höyrynsulkuja.
      3) Tuoreessa betonissa ei home voi kasvaa, koska sen on alkalinen. Hyvin vanha betoni on eri asia.
      4) Siperian rakennusten taso on maailmankuulua ja asiaan voi perehtyä esimerkiksi http://www.darkroastedblend.com/2010/10/siberian-ghost-cities-scare.html
      5) Sisäministeriö ei vastaa rakentamisesta tai homeista.
      6) Kestävä rakentaminen on niin kallista, että keskimääräisen kansalaisen ostovoima ei riitä siihen.
      7) Jos maan kosteutta pelkää, niin haponkestävästä teräksestä saa kyllä "uima-altaan tasoisen" alapohjan. Hinta on helvetillinen, vaikka työn tekisi itse.
      8) Jos akluperäinen kysyjä ei ole tyytyväinen As. OY:n päätökseen, niin aina voi nostaa kanteen käräjäaoikeudessa. Noin 10.000 - 20.000 hinnasta asiaan saa oikeusoppineiden mielipiteen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5078
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe