Laiton ylennys?

Onko Simo Häyhän ylennys edes mahdollinen alikersantista värikiksi, koska upseerin on oltava RUKin käynyt ja tätä Häyhä ei ollut? Toisekseen eikö ylennykset tapahdu aina seuraavaan mahdolliseen arvoon, eikä hyppimällä ohi noin montaa. Millä valtuuksilla säännöt on voinut ohittaa ja ylentää vaikka ei ole rukkia käynyt, kysyn vaan`?
Ilmoita


19 Vastausta

Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.


Häyhän ylennys perustui talvisodan aikaiseen toimintaan. Viime sodissa ylennettiin lukuisia aliupseereita suoraan upseereiksi ilman upseerikoulua.

Vähemmän tunnettua on se, että ennen jatkosotaa satoja henkilöitä nimitettiin siviilikoulutuksensa tai asemansa perusteella upseereiksi. Nämä toimivat erilaisissa hallintotehtävissä esim. oikeusupseereina.
2 VASTAUSTA:
Se on tuo armeja hieman erillainen yhteisö jossa pätee omat lait . Siellä punnitaan mies ja kyvyt . Mahdiollisuudet aukee sen mukaan mihin kykenee, eikä riitä pelkästään se että setrifikaatio siihen kuinka ruuvia käännetään yhteen suunta ja teoria pohja kuinka työtä tehdään. Käytäntö ratkaisee. Arvoasteikossa ei tosin tuolla lailla hypitä tänäpäivänä,mutta militäri aikana /WW2 :ssa vallitsi myös upseeri pula. Yleneminen nopeammassa tahdissa saattoi johtua ylemmän päällystön kaatumisesta . Käytäntö lienee vaihdellut kolutusvaatimuksissa myös aselajin mukaan ajan saatossa ,sillä joihinkin aselajeihin ,kuten lennostoon tuli ainakin aiemmin lentokoullutukseen olla Yo koulutus ,tiedä sitten mikä on tämänhetkinen tilanne, mutta lienee tarve ja saatavuus myös määrittää yleisesti vaatimuksia, kuten kaikkialla. Mutta Puollustusvoimilla on pitkälti omaharkintavalta sen sisäisissä asioissa.
Eiköhän tuo Simunan yleneminen tullut ihan sotatöissä kunnostautumisen vuoksi "palkintona". Saldo on sen verran karu ... .
Simunan kaltaisia miehiä olisi vaan saanut olla vieläkin enemmän.

IMHO.
+Lisää kommentti
Itse tiedän erään armeijaa käymättömän lakimiehen, joka ylennettiin sotilasvirkamiesvaiheen jälkeen ensin vänrikiksi ja sitten luutnantiksi. Eräs insinööri ylennettiin suoraan sotamiehestä kapteeniksi, kun hänet nimitettiin pioneerikomppanian päälliköksi jatkosodan alussa.
Ilmoita
Ylennettiinhän Turhapurokin suoraan alokkaasta majuriksi 80-luvulla.
Ilmoita
Mie ylensin itseni korpraalista suoraan majuriksi ja seuraavalla viikolla edelleen everstiksi.
Ilmoita
Aloittaja käyttää termiä "laiton" aika kevyesti. Mitä laki sanoi esim. 1938 tai 1940? Kuka oli oikeutettu myöntämään upseeriylennykset? Millä sanamuodolla? Milloin sai poiketa "kaavasta"? Jos 4 kk ruk-kurssin käyneet upseerioppilaat voitiin 1939 lopussa ylentää vänrikiksi ilman kokelasaikaa, niin miksei sitten suunnilleen saman ajan kovissa taisteluissa ollut alikersantti (vastaa ups. oppilasta). Tuo oppilaiden ylennys suoraa kuvasi että käytäntö oli muuttunut. Siihen aikaan res. vänrikin arvo ei ollut kovin "pyhä", koska vasta kadettikoulusta valmistui "oikeita" vänrikkejä. Talvisodan jälkeen ylennys luutnantiksi ei reserviupseerilla ollut itsestään selvää edes sodassa olleille joukkueenjohtajavänrikeille. Kadettiupseereille luutnanttiylennys tuli helpommin, rauhan aikana 1.5 - 2 v palveluksen jälkeen. Tässä oli viitteitä jääkärien mukana tulleesta saksalaisesta sotilasperinteestä, jossa vänrikkiä vastaava luutnanttia alempi upseeriarvo oli vielä "harjoittelija". Kokelasta vanhempi tosin, mutta saks. kantaupseereille vain joitakin kuukausia tai alle vuoden kestävä joukko-osastoissa tapahtuva koulutusvaihe esim. lentoupseereilla. Jatkosodan aikana vänrikistä luutnantiksi yleneminen sitten yleistyi reserviläisillä.
1
Ilmoita
Nykyäänkin pääsee upseeriksi ilman rukkia.

Vaihtoehto 1. Mikäli erikoisupseeriksi valitulla ei ole valmiina reserviupseerin arvoa, hän osallistuu kuukauden mittaiselle sotiasjohtamisen kurssille. Juttelin kertauksissa yhden tällaisen kanssa ja kuulemma kurssi oli pelkkää luentoa. Yhden kerran kävivät maastossa katselemassa asemia. Kurssin jälkeen tulee ylennys vänrikiksi ja pian sen jälleen erikoisalan luutnantiksi.

Vaihtoehto 2. Kadettikouluun au-pohjalta pyrkivät käyvät parin viikon joukkueenjohtajakurssin. Ylennys vänrikiksi tulee puolen vuoden kadettikoulun opintojen jälkeen.
Ilmoita
Taitaa osa Rukkiin joutua aika köykäisillä perusteilla.
Ilmoita
Näin rauhanaikana Puolustusvoimien Komentajalla ja Tasavallan Presidentillä.Viimeksi mainittu asettaa myös Upseerit Virkaansa.
Ilmoita
Ensimmäisen kerran taidan olla 44divin kanssa samaa mieltä, oletan sen kuitenkin jäävän
siihen.
Ei Simo Häyhä ollut suinkaan ainoa joka ylennettiin kyseisellä tavalla, tiedän tapauksen
jolloin neljästä veljeksestä viimeinen eloon jäänyt ylennettiin vänrikiksi että hänet
saatiin tehtäviin joissa eloonjäämismahdollisuudet paranivat siten ettei suku olisi
kokonaan sammunut.
Sotatilan olosuhteissa rauhanajan säännöillä pyyhitään riu-ulla sitä paikkaa joka
pyyhkimistä kaipaa.
Ilmoita
Häyhälle ylennys kuului. hän oli sen ansainnut mutta ihmettelen näiden nykypäivän esim. kunnallisten vaikuttajien yms. ylennyksiä joista osa ei ole edes mukana reserviläistoiminnassa!
1 VASTAUS:
Kuntapuolella porukkaa menee ns. viran puolesta väestönsuojelu-, valmius- ja maanpuolustuskursseille ym. Noista ainakin osasta saa kh-päiviä. Sama valtiolla. Eikä tuo liity edes päällikköasemaan, vaan saattaa olla jostain kunnallistekniikasta vastaava perusinsinööri.
+Lisää kommentti
Itsenäisyyspäivän arvomerkkien jaon suositukset antaa yleensä kuntien johtoelimet,
niinpä ne menevät varsin lähelle näitä, eikä niillä ole monestikaan yhteyttä mihinkään
todellisiin ansioitumisiin.
Sama periaate näyttää vallitsevan ylennyksiin, kertausharjoitukset ja kuten Lemmenjoen
tapahtumat osoittavat ne salaiset herrojen ryyppäjäiset lienevät hyvä ylenemisperuste.

Miksiköhän koko kansalla pitäisi pitäisi olla sitä kuuluisaa maanpuolustustahtoa koska
puolustusvoimat näin avoimesti harrastaa salaseuratoimintaa ?
2 VASTAUSTA:
Kunniamerkit ja ylennykset ovat eri asioita. Valtiollisia kunniamerkkejä jaetaan yleensä 4.6 ja 6.12 pitkäaikaisen ja nuhteettoman palveluksen tai muun kunnostautumisen perusteella.
Esityksiä kunniamerkkien saajiksi voivat tehdä valtion virastot, kunnat, kaupungit, yritysjohto, yms. Esitykset tehdään ritarikuntien hallituksille joita ovat vapaudenristin, valkoisen ruusun ja suomen leijonan ritarikunnat. Ritarikunnat käsittelevät esitykset ja puolestaan esittelevät hyväksytyt Tasavallan presidentille joka sitten myöstää kunniamerkit jos myöntää.
Kunniamerkin luokka määräytyy saajan arvon ja aseman mukaan siten että mitä korkeamassa asemassa henkilö on, sitä arvokkaampi kunniamerkki hänelle myönnetään.
Valtiollisiin kunniamerkkeihin kuuluu myös Tasavallan presidentin myöntämä valtion virka-ansiomerkki joka annetaan vähintään 30 vuoden valtion palveluksesta.

Sotilasarvoon ylentämiset tekee kantahenkilökuntaan ja reserviin kuuluvien upseereiden osalta tasavallan presidentti joukko-osastojen ja aluetoimistojen esityksistä. Joissakin tapauksissa myös reserviläispiirien tekemiä esityksiä huomioidaan.
Aliupseerit reservissä ylentää aluetoimiston päällikkö. Kantahenkilökuntaan kuuluvat aliupseerit vääpeliin asti ylentää joukko-osaston komentaja, ylivääpelit ylentää puolustushaaran komentaja (maavoimat, merivoimat, ilmavoimat) ja sotilasmestarit ylentää pääesikunnan päällikkö.
Ylennyksen saaminen edellyttää sijoitusta reservissä ja nimenomaan sijoittamista korkeampaa sotilasarvoa vastaavaan tehtävään, sekä lisäksi määrättyjen kertausharjoitusvuorokausien täyttymistä.
Salaseura ylennykset ovat toki mahdollisia mutta vain näiden esitysoikeuden omaavien komentajien lähipiirissä. Niihinkin kyllä yleensä verhoksi löytyy esim. vapaaehtoisissa harjoituksissa kertyneet vuorokaudet tai puolustusvoimia hyödyttävä yhteiskunnallinen asema.
Lainkirjain siis saadaan täyttymään niissäkin niin ettei koira perään hauku.
ja vielä
...kerrotaan noudatettaneen lakia ja kohtuutta että kaikista kuluista enintään 30% on alkoholia.. vedestä ei tarvinne maksaa?
+Lisää kommentti
Asia on täysin ylipäällikön vallassa. Jos ylipäällikkö haluaa korottaa jonkun sotilasarvossa kaavasta poikkeavalla tavalla niin hänellä on siihen oikeus. Häyhä ylennettiin ansioistaan, ennen sitä eikä sen jälkeen ole vastaavaa tapahtunut.
2 VASTAUSTA:
Ehkä kuitenkin vaaditaan poikkeusolot kuten sota.

"Asia on täysin ylipäällikön vallassa."
Jatkosodan aikana ylennettiin satoja aliupseereita suoraan upseereiksi, ei Häyhä ollut poikkeus.
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Laiton ylennys?

Onko Simo Häyhän ylennys edes mahdollinen alikersantista värikiksi, koska upseerin on oltava RUKin käynyt ja tätä Häyhä ei ollut? Toisekseen eikö ylennykset tapahdu aina seuraavaan mahdolliseen arvoon, eikä hyppimällä ohi noin montaa. Millä valtuuksilla säännöt on voinut ohittaa ja ylentää vaikka ei ole rukkia käynyt, kysyn vaan`?

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta