Okinawalla muinoin korkein elinajanodote

RasvaistaMenoa

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18924533

Vielä 1990 kolme johtavaa kuolinsyytä Japanin köyhimmällä alueella Okinawalla (ADR) olivat koko Japanin keskiarvon alapuolella.

Vuoteen 2000 tultaessa sydän- ja verisuonitaudeista johtuvat kuolinsyyt (SMR) olivat kasvaneet 45.5:een ja 63.5:een kun vastaavat luvut olivat vuonna 1990 42.9 and 59.1. Iskeemisen sydänsairauden SMR oli kivunnut 101:een vuoteen 2000 tultaessa.

https://www.demographic-research.org/volumes/vol25/7/25-7.pdf

Vuonna 2005 miesten elinajanodote oli Okinawalla (77,7) Japanin keskiarvon (78,6) alapuolella. Naisten vastaavat luvut olivat 86,3 vs 85,5.

Vielä 1988 päivittäinen kasvisten nauttiminen Okinawalla oli 50 % runsaampaa kuin muualla Japanissa.

"The Okinawa life tables show more deaths for both sexes of the generations born after 1940, and higher life expectancy for the generations born before that year. "

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10084386

Jotain siis tapahtui 1940 jälkeen syntyneelle sukupolvelle ja niin Valdemar Heiskanen kuin toinenkin amatööritollo nimeltä Olli Haataja sortuvat tarkoitukselliseen vääristelyyn kun vimma lytätä Heikkilän "narratiivi" on liian kova.

49

169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • matkustellut

      Okinawalla taisi käydä niin, että sodan jälkeen perustettujen amerikkalaistukikohtien mukana oheisilmiönä tullut hampurilaiskulttuuri tuhosi paikallisen terveellisen ruokavalion.

      Ennen syötiin syömäpuikoilla terveellisiä pieniä annoksia. Sitten opittiin Japanissakin ahmimaan mäkkärissä (”Makudonarudo”) kaksin käsin jättiburgereita kokista päälle hörpäten.

      Ei ihme, jos sodan jälkeinen suuri ikäluokka sairastelee siellä. Nykyisinkin okinawalaisnuoret taitavat olla Japanin lihavampia.

    • hpv27

      Okinawa perinteiseen dieetti in kuului paljon bataattia, vähemmän riisiä, erittäin paljon kasviksia, vähän lihaa (7 kg per vuosi), kalaa, paljon palkokasveja, hyvin vähän alkoholia, sokeria ja kananmunia. Ei maitoa.

      Energiasta noin 80% hiilihydraateista.

      Amerikkalaisten tulon jälkeen ravintoon tuli enemmän lihaa, kovaa rasvaa, sokeria, vehnää ja alkoholia.

      Osoittaa aika hyvin sen, että hiilihydraatit eivät lihota välttämättä ja hiilihydraatin laadulla on väliä.

      Välimerellä oli myös pitkä eliniän odote tuolloin. Erona Okinawaan runsas oliiviöljyn käyttö ja kokojyvävilja.

      • RasvaistaMenoa

        Selvennys:

        Luncheon meat / lounasliha = makkaraleike / lihajaloste.


      • RasvaistaMenoa

        Edelleen:

        https://nourishedkitchen.com/hara-hachi-bu/

        Okinawan possu-karvaskurkku- ja kasviswokit paistetaan laardissa ja maustetaan seesamöljyllä.

        "Siivu sianlihaa juhlisti jokaista nuudelikulhoa, josta pääsin maistamaan asuessani saarella."

        "Sian ihra ei ole vähärasvaista ruokaa, mutta okinawalaiset pitävät siitä."


      • hpv27
        RasvaistaMenoa kirjoitti:

        Edelleen:

        https://nourishedkitchen.com/hara-hachi-bu/

        Okinawan possu-karvaskurkku- ja kasviswokit paistetaan laardissa ja maustetaan seesamöljyllä.

        "Siivu sianlihaa juhlisti jokaista nuudelikulhoa, josta pääsin maistamaan asuessani saarella."

        "Sian ihra ei ole vähärasvaista ruokaa, mutta okinawalaiset pitävät siitä."

        7 kg sianlihaa vuodessa tarkoittaa 20 g päivässä. Okinawan perinteisestä dieetistä löytyy runsaasti tietoa ja siinä oli tosissaan noin 80e% hiilihydraattia vielä 1950-luvulla ja maailman pisin elinikä.


      • RasvaistaMenoa
        hpv27 kirjoitti:

        7 kg sianlihaa vuodessa tarkoittaa 20 g päivässä. Okinawan perinteisestä dieetistä löytyy runsaasti tietoa ja siinä oli tosissaan noin 80e% hiilihydraattia vielä 1950-luvulla ja maailman pisin elinikä.

        Älä viitsi, trolli, poistattaa vastineita, joiden avulla lukija huomaa, että olet pelkkä väärentäjä.

        Okinawan perinteisestä ruokavaliosta löytyy todellakin runsaasti oikeaa tutkimustietoa toisin kuin toisen käden huuhaajuttusi, joita monistat täällä.

        Lue vaikka täältä: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18924533

        Okinawan perinteinen ruoka on Chanpuru so. pannuruoka, jossa aineksina on tofua, porsaanlihaa, munaa ja kasviksia (esim. karvaskurkkua) ja aineksina voi olla myös makkaraleikettä tai vastaavia lihajalosteita.

        Vuonna 1988 päivittäinen lihan ( kalan) ja palkokasvien kulutus Okinawalla olivat molemmat 90 grammaa / henkilö mikä tekee 33 kiloa lihaa ja kasviksia / vuosi, eikä suinkaan 7 kiloa kuten väität. Tämä määrä oli 20-30% yli Japanin kansallisen kulutuksen. Samana vuonna päivittäinen vihreiden ja keltaisten kasvisten kulutus oli 50 % suurempaa kuin muualla Japanissa.

        Vuoteen 1998 tultaessa päivittäinen lihankulutus oli kasvanut 100 grammaan, mutta kasvisten kulutus oli romahtanut Japanin keskiarvoon.

        Olettaen, että esim. jalostetut hiilihydraatit korvasivat ruokavalion kasvikset, on päivänselvää, että juuri hiilihydraateilla on osuutta sv-tautien esiintyvyyden lisääntymiseen alueella.

        Antti Heikkilä on selvästi oikeilla jäljillä, toisin kuin sinä.


    • 800

      Valitettavasti länsimainen ruokavalio hampurilaiseen ja pizzoineen on rantautunut myös Okinawalle ja tulokset näkyvät.
      Sairaudet tulevat lisääntymään, mikä meillä on arkipäivää

      • hpv27

        Näinpä. Sama juttu tapahtuu ympäri maapalloa.

        Okinawan perinteisen dieetin syy oli tavaton köyhyys. Riisi oli kallista ja ostotavaraa, bataattia voitiin kasvattaa itse.


      • reijorekikoira

        Aina mietityttää, kun lukee kommentteja etenkin hampurilaisista, ja nyt tällä kerralla myös pizzasta, että mikä siinä on niin haitallista?

        Hampurilainen on leipää ja pihvi välissä, lisukkeena voi olla salaattia ja majoneesia. Majoneesiko se on niin vaarallista?

        Pizza, leipää, tomaattikastiketta, juustoa päälliset. Mikä tuossa on se vaarallisin osuus? Juusto? Vaalea leipä?


      • hpv27
        reijorekikoira kirjoitti:

        Aina mietityttää, kun lukee kommentteja etenkin hampurilaisista, ja nyt tällä kerralla myös pizzasta, että mikä siinä on niin haitallista?

        Hampurilainen on leipää ja pihvi välissä, lisukkeena voi olla salaattia ja majoneesia. Majoneesiko se on niin vaarallista?

        Pizza, leipää, tomaattikastiketta, juustoa päälliset. Mikä tuossa on se vaarallisin osuus? Juusto? Vaalea leipä?

        Pitsassa on valtavasti tyydyttynyttä rasvaa ja todella paljon energiaa eikä siinä ole juurikaan kuitua tai kasviksia. Majoneesihan on ihan ok. Hampurilaisessa ei myöskään ole juurikaan kuitua eikä kasviksia. Lisukkeet eli ranskalaiset ja sokerinen virvoitusjuoma ovat vielä huonompi vaihtoehto.

        Itse syön kyllä molempia mutta harvoin ja hsampurilaisissa suosin mäkkärin perushampurilaista (250 kcal) kun siellä on ihan hyvä kahvi.


      • 55552223
        reijorekikoira kirjoitti:

        Aina mietityttää, kun lukee kommentteja etenkin hampurilaisista, ja nyt tällä kerralla myös pizzasta, että mikä siinä on niin haitallista?

        Hampurilainen on leipää ja pihvi välissä, lisukkeena voi olla salaattia ja majoneesia. Majoneesiko se on niin vaarallista?

        Pizza, leipää, tomaattikastiketta, juustoa päälliset. Mikä tuossa on se vaarallisin osuus? Juusto? Vaalea leipä?

        Pitsa on erittäin lihottavaa ruokaa,se sisältää vain paljon rasvaa vehnäjauhoa,ja juustoa,siis täyttä roskaa.Valtavat kalorit 1500.Sillä samalla kalorimäärällä syö kolme hyvää lihakasvisateriaa.
        Yleensä pitsan syönnin yhteydessä juodaan sokeroitua juomaa,ja sekin lihottaa.


      • pizzanystävä
        55552223 kirjoitti:

        Pitsa on erittäin lihottavaa ruokaa,se sisältää vain paljon rasvaa vehnäjauhoa,ja juustoa,siis täyttä roskaa.Valtavat kalorit 1500.Sillä samalla kalorimäärällä syö kolme hyvää lihakasvisateriaa.
        Yleensä pitsan syönnin yhteydessä juodaan sokeroitua juomaa,ja sekin lihottaa.

        Pizzoja on moneen lähtöön. Pakastepizzoissa on usein järkyttävä määrä suolaa ja rasvaa, mutta niissäkin on eroja, kuten ravintoloittenkin pizzoissa. Yksinkertainen pizza italialaiseen tapaan korkealaatuisine raaka-aineineen on ihan kelpoa ruokaa.


      • 800
        reijorekikoira kirjoitti:

        Aina mietityttää, kun lukee kommentteja etenkin hampurilaisista, ja nyt tällä kerralla myös pizzasta, että mikä siinä on niin haitallista?

        Hampurilainen on leipää ja pihvi välissä, lisukkeena voi olla salaattia ja majoneesia. Majoneesiko se on niin vaarallista?

        Pizza, leipää, tomaattikastiketta, juustoa päälliset. Mikä tuossa on se vaarallisin osuus? Juusto? Vaalea leipä?

        Ei pizzassa mikään muu ole huonoa kuin pizzan pohja. Samaa koskee hampurilaisessa se pulla. Niissä käytetään jauhoja. Jauhotuotteet voivat olla ihmisen terveydelle haitallisia.


      • pikku_lisäys
        800 kirjoitti:

        Ei pizzassa mikään muu ole huonoa kuin pizzan pohja. Samaa koskee hampurilaisessa se pulla. Niissä käytetään jauhoja. Jauhotuotteet voivat olla ihmisen terveydelle haitallisia.

        Plus rasvainen juusto sekä liiallinen suola.


      • hpv27
        800 kirjoitti:

        Ei pizzassa mikään muu ole huonoa kuin pizzan pohja. Samaa koskee hampurilaisessa se pulla. Niissä käytetään jauhoja. Jauhotuotteet voivat olla ihmisen terveydelle haitallisia.

        Vehnäjauho on oikeasti vahingollista vain keliaatikoille ainakin niissä määrin mitä sitä on pitsassa. Energiasta tulee tuommoiset 60% fasvasta eli 1500 kcal pitsassa noin 900 kcal eli 100 g ja kaikki rasva on kovaa. Suositus on korkeintaan 10E% tyydyttyneestä rasvasta eli pitsassa on noin kahden päivän tyydyttynyt rasva.


      • reijorekikoira
        hpv27 kirjoitti:

        Pitsassa on valtavasti tyydyttynyttä rasvaa ja todella paljon energiaa eikä siinä ole juurikaan kuitua tai kasviksia. Majoneesihan on ihan ok. Hampurilaisessa ei myöskään ole juurikaan kuitua eikä kasviksia. Lisukkeet eli ranskalaiset ja sokerinen virvoitusjuoma ovat vielä huonompi vaihtoehto.

        Itse syön kyllä molempia mutta harvoin ja hsampurilaisissa suosin mäkkärin perushampurilaista (250 kcal) kun siellä on ihan hyvä kahvi.

        "Pitsassa on valtavasti tyydyttynyttä rasvaa ja todella paljon energiaa eikä siinä ole juurikaan kuitua tai kasviksia."

        Finelin mukaan, jopa kanassa on huonompi suhde rasvoissa, kuin saarioisten meetvurstipizzassa. Eli tyydyttyneen rasvan prosentuaalinen osuus rasvan kokonaismäärästä.

        Saman lähteen mukaan kinkkupizzassa on 822 kJ / 100g. En nyt tuota miksikään valtavaksi energiaksi lähtisi väittämään. Mainitussa mc donaldsin hampurilaisessa on 1017 kJ / 100g.

        Kuituihin en ota kantaa, mutta ainakin meiltäpäin saa pizzeriasta pizzaa jossa on vain kasviksia täytteenä.

        "Majoneesihan on ihan ok. Hampurilaisessa ei myöskään ole juurikaan kuitua eikä kasviksia. Lisukkeet eli ranskalaiset ja sokerinen virvoitusjuoma ovat vielä huonompi vaihtoehto."

        No nythän oli kyse vain hampurilaisesta. Samalla tavalla voidaan lisukkeeksi lyödä pizzaan salaattia.


      • reijorekikoira
        hpv27 kirjoitti:

        Vehnäjauho on oikeasti vahingollista vain keliaatikoille ainakin niissä määrin mitä sitä on pitsassa. Energiasta tulee tuommoiset 60% fasvasta eli 1500 kcal pitsassa noin 900 kcal eli 100 g ja kaikki rasva on kovaa. Suositus on korkeintaan 10E% tyydyttyneestä rasvasta eli pitsassa on noin kahden päivän tyydyttynyt rasva.

        Harmi kun olen tykännyt siitä, että hpv27 ei liioittele asioita vaan pitäytyy faktoissa, mutta nyt hänellä on joko vääriä tietoja tai sitten fineli on väärässä:

        "Energiasta tulee tuommoiset 60% fasvasta eli 1500 kcal pitsassa noin 900 kcal eli 100 g ja kaikki rasva on kovaa."

        Otetaan ihan random-pizza tuolta finelistä, kinkkupizza, senhän pitäisi olla rasvaisinta mitä löytyy:

        -energiasta 35% rasvasta
        -tyydyttyneet rasvahapot 3,6 g / 100g

        " Suositus on korkeintaan 10E% tyydyttyneestä rasvasta eli pitsassa on noin kahden päivän tyydyttynyt rasva."

        Kukaan ei pakota syömään kokonaista pizzaa, joka usein painaa noin 500g. Mutta vaikka söisi kokonaisen pizzan, tyydyttynyttä rasvaa saa 18g. Joka vastaa noin 75%:ia yhden päivän tyydyttyneen rasvan suosituksesta.

        Syömällä puolikkaan pizzan, jää tyydyttyneen rasvan osuudeksi vain 9g.

        Onko fineli väärässä?


      • hpv27
        reijorekikoira kirjoitti:

        Harmi kun olen tykännyt siitä, että hpv27 ei liioittele asioita vaan pitäytyy faktoissa, mutta nyt hänellä on joko vääriä tietoja tai sitten fineli on väärässä:

        "Energiasta tulee tuommoiset 60% fasvasta eli 1500 kcal pitsassa noin 900 kcal eli 100 g ja kaikki rasva on kovaa."

        Otetaan ihan random-pizza tuolta finelistä, kinkkupizza, senhän pitäisi olla rasvaisinta mitä löytyy:

        -energiasta 35% rasvasta
        -tyydyttyneet rasvahapot 3,6 g / 100g

        " Suositus on korkeintaan 10E% tyydyttyneestä rasvasta eli pitsassa on noin kahden päivän tyydyttynyt rasva."

        Kukaan ei pakota syömään kokonaista pizzaa, joka usein painaa noin 500g. Mutta vaikka söisi kokonaisen pizzan, tyydyttynyttä rasvaa saa 18g. Joka vastaa noin 75%:ia yhden päivän tyydyttyneen rasvan suosituksesta.

        Syömällä puolikkaan pizzan, jää tyydyttyneen rasvan osuudeksi vain 9g.

        Onko fineli väärässä?

        Finelin tiedot ovat joko keskiarvoja tai yksittäisiä tuotteita. Salamipitsan Energiasta tulee 40-60% rasvasta. Siinä on myös noin 300 kcal per 100 g pahimmillaan ja tuo on paljon. 200 kcal/100 g on sekin aika paljon kun tuollaisessa 600 g lounasannoksessa, joka on koottu ravitsemussuositusten mukaan on tuollaiset 600-800 kcal.

        Joku kinkkuananaspitsa on sitten jo huomattavasti kevyempää syötävää.

        Pitsojen huonoin puoli on aivan liian iso annoskoko. Sellainen 250 g lätty olisi sopiva. Itse syön pitsasta vain puolet ja koska en pidä siitä kylmänä (koska pohjaan imeytyy rasvaa) niin heitän loput pois.


      • RasvaistaMenoa
        hpv27 kirjoitti:

        Finelin tiedot ovat joko keskiarvoja tai yksittäisiä tuotteita. Salamipitsan Energiasta tulee 40-60% rasvasta. Siinä on myös noin 300 kcal per 100 g pahimmillaan ja tuo on paljon. 200 kcal/100 g on sekin aika paljon kun tuollaisessa 600 g lounasannoksessa, joka on koottu ravitsemussuositusten mukaan on tuollaiset 600-800 kcal.

        Joku kinkkuananaspitsa on sitten jo huomattavasti kevyempää syötävää.

        Pitsojen huonoin puoli on aivan liian iso annoskoko. Sellainen 250 g lätty olisi sopiva. Itse syön pitsasta vain puolet ja koska en pidä siitä kylmänä (koska pohjaan imeytyy rasvaa) niin heitän loput pois.

        Lopeta palstan trollaaminen, vitun väärentäjä.


      • hpv27
        RasvaistaMenoa kirjoitti:

        Lopeta palstan trollaaminen, vitun väärentäjä.

        Sattuuko totuus?


      • RasvaistaMenoa

      • hpv27

      • hpv27

        Olet pistänyt tuon linkin, joka käsittelee vuoden 1988 tilannetta. Siinä jopa sanotaan, että nuoret eivät enää syö perinteistä ruokaa. Pistä tosissaan joku linkki jossa käsitellään tilannetta vuonna 1950.


      • RasvaistaMenoa
        hpv27 kirjoitti:

        Olet pistänyt tuon linkin, joka käsittelee vuoden 1988 tilannetta. Siinä jopa sanotaan, että nuoret eivät enää syö perinteistä ruokaa. Pistä tosissaan joku linkki jossa käsitellään tilannetta vuonna 1950.

        Ei se käsittele pelkästään vuoden 1988 tilannetta vaan ruokavalio pysyi samana ~1990 luvulle asti jolloin muutos alkoi näkyä.

        Eli perinteisesti Okinawalla on syöty yhteensä 180 grammaa lihaa ja kasviksia ja muutos lihan kulutuksessa 1988 jälkeen oli vain 10 grammaa samaan aikaan kuin kasvisten kulutus romahti.

        Johan samat asiat on sinulle selitetty moneen otteeseen.

        Mitä teet täällä "keskustelemassa" ellet lue mitä sinulle kjrjoitetaan?


    • hpv27

      Vuonna 1950 okinawalaisten energiasta tuli noin 80% hiilihydraatista. Nykyään vähemmän ja eliniänodote on laskenut maailman parhaasta vain Japanin keskitasolle. Vuonna 1998 siellä ei enää syöty perinteisesti.

      Okinawan dieetistä ja sen muutoksesta löytyy enemmän tietoa kun googlaa 'Okinawa diet - Wikipedia' ja 'Longevity in Okinawa - Wikipedia'.

      On siis aika selvää että Heikkilä on täysin väärässä hiilihydraattiväitteissään (niin kuin yleensäkin).

      • potunsyöjä

        suomalaisten miesten elinajanodote 1900-luvun alussa oli luokkaa 42-45 vuotta. Peruna, lanttu ja leipä olivat ne tärkeimmät jutut mitä syötiin. Suolakalaa hampaiden väliin. Muuhun ei paljon ollut varaa. Ihmiset olivat jopa aliravittuja ja työ kovaa puurtamista käsivoimin. Lähemmäs 80% ravinnosta koostui hiiiihydraatteista. Kun maa lähti nousuun ja kehittymään niin sen seurauksena ravinnontarjonta monipuolistui. Elinajanodote ampaisi jyrkkään nousuun. Nyt suomalaisen miehen elinajanodote on ,melkein 80 vuotta. Kiitos paljolti monipuolisen ja riittävän ravinnon joka ei ole vain sitä yhtä ja samaa hiilihydraattia.


    • RasvaistaMenoa
      • hpv27

        Nuo kaksi linkkiä käsittelevät kalorirajoitusta eivätkä Okinawan perinteistä dieettinä. 1950 Okinawalla syötiin 150 g riisiä ja 850 g bataattia päivässä. Kasviksia sitten todella paljon eli noin 30% päivän ruuasta. Muualla Japanissa riisiä menee noin 250 g päivässä.

        Okinawalla on syöty selvästi vähemmän riisiä (riisi on vilja) kuin muualla Japanissa mutta ei todellakaan 75% vähemmän. Ruuan valmistukseen käytettiin höyryttämistä, hauduttamista ja savustamista joten paistorasvaa ei juurikaan kulunut.

        Vaihteeksi asiaa suomeksi: ' Pitkän iän salaisuus löytyy Okinawalta'.


      • RasvaistaMenoa
        hpv27 kirjoitti:

        Nuo kaksi linkkiä käsittelevät kalorirajoitusta eivätkä Okinawan perinteistä dieettinä. 1950 Okinawalla syötiin 150 g riisiä ja 850 g bataattia päivässä. Kasviksia sitten todella paljon eli noin 30% päivän ruuasta. Muualla Japanissa riisiä menee noin 250 g päivässä.

        Okinawalla on syöty selvästi vähemmän riisiä (riisi on vilja) kuin muualla Japanissa mutta ei todellakaan 75% vähemmän. Ruuan valmistukseen käytettiin höyryttämistä, hauduttamista ja savustamista joten paistorasvaa ei juurikaan kulunut.

        Vaihteeksi asiaa suomeksi: ' Pitkän iän salaisuus löytyy Okinawalta'.

        Antamani kaksi linkkiä käsittelevät juurikin Okinawan perinteistä ruokavaliota, jossa kasviksilla ja lihalla ( kalalla) on perinteisesti ollut pääpaino.

        Linkkejä dieetin sisällöstä löytyy vaikka kuinka:

        https://nourishedkitchen.com/hara-hachi-bu/
        https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1196/annals.1396.037
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17986602.

        Riisiä ja viljaa ei mennyt Okinawalla 150 grammaa päivässä vuonna 1950 eikä bataattia 850 grammaa, sensijaan lihaa ja kasviksia on mennyt vuosikymmenet (1990-luvulle asti) yhteensä 180 grammaa päivässä.

        Okinawan perinteisessä dieetistä energia ei siis tullut 80 % hiilihydraateista vaan pääosin proteiinista ja rasvasta.

        Kannattaa hallita englanninkieli ennenkuin alkaa ruotimaan vieraskielisiä tutkimuksia, eikö totta?


      • hpv27
        RasvaistaMenoa kirjoitti:

        Antamani kaksi linkkiä käsittelevät juurikin Okinawan perinteistä ruokavaliota, jossa kasviksilla ja lihalla ( kalalla) on perinteisesti ollut pääpaino.

        Linkkejä dieetin sisällöstä löytyy vaikka kuinka:

        https://nourishedkitchen.com/hara-hachi-bu/
        https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1196/annals.1396.037
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17986602.

        Riisiä ja viljaa ei mennyt Okinawalla 150 grammaa päivässä vuonna 1950 eikä bataattia 850 grammaa, sensijaan lihaa ja kasviksia on mennyt vuosikymmenet (1990-luvulle asti) yhteensä 180 grammaa päivässä.

        Okinawan perinteisessä dieetistä energia ei siis tullut 80 % hiilihydraateista vaan pääosin proteiinista ja rasvasta.

        Kannattaa hallita englanninkieli ennenkuin alkaa ruotimaan vieraskielisiä tutkimuksia, eikö totta?

        Antamassasi linkissä ei käsitelty lainkaan perinteistä okinawan dieettinä vaan tilannetta 1988. Nyt pistin jonkin matkakertomuksen ehkä 1980-luvulta ja kaksi artikkelia kalorirajoituksesta.

        Olen kirjoittanut englannista laudaturin ja ollut tiedekunnan paras englannin kielikokeessa.

        Lueppa vaikka tämä 'Healthy aging diets other than the Mediterranean: A Focus on the Okinawan Diet'. 85E% hiilihydraateista ja 6E% rasvasta. Suomalaiset syövät sitten 37E% rasvaa.

        Myös massapostaaminen on trollaamista. Olet nyt laittanut nuo samat linkit ehkä kymmeneen kertaan. Niillä ei edes ole mitään tekemistä perinteisen okinawalaisten dieetin kanssa. Uskotko kuten Heikkilä että ihmiset eivät lue viittauksia?


      • RasvaistaMenoa
        hpv27 kirjoitti:

        Antamassasi linkissä ei käsitelty lainkaan perinteistä okinawan dieettinä vaan tilannetta 1988. Nyt pistin jonkin matkakertomuksen ehkä 1980-luvulta ja kaksi artikkelia kalorirajoituksesta.

        Olen kirjoittanut englannista laudaturin ja ollut tiedekunnan paras englannin kielikokeessa.

        Lueppa vaikka tämä 'Healthy aging diets other than the Mediterranean: A Focus on the Okinawan Diet'. 85E% hiilihydraateista ja 6E% rasvasta. Suomalaiset syövät sitten 37E% rasvaa.

        Myös massapostaaminen on trollaamista. Olet nyt laittanut nuo samat linkit ehkä kymmeneen kertaan. Niillä ei edes ole mitään tekemistä perinteisen okinawalaisten dieetin kanssa. Uskotko kuten Heikkilä että ihmiset eivät lue viittauksia?

        Onko sinulla vaikeuksia ymmärtää myös suomenkieltä?

        Antamani kaksi linkkiä käsittelevät juurikin Okinawan perinteistä ruokavaliota, jossa kasviksilla ja lihalla ( kalalla) on perinteisesti ollut pääpaino.

        Linkkejä dieetin sisällöstä löytyy vaikka kuinka:

        https://nourishedkitchen.com/hara-hachi-bu/
        https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1196/annals.1396.037
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17986602.

        Lihaa ja kasviksia on mennyt vuosikymmenet (1990-luvulle asti) yhteensä 180 grammaa päivässä.

        Kannattaa hallita englanninkieli ennenkuin alkaa ruotimaan vieraskielisiä tutkimuksia, eikö totta?


      • hpv27
        RasvaistaMenoa kirjoitti:

        Onko sinulla vaikeuksia ymmärtää myös suomenkieltä?

        Antamani kaksi linkkiä käsittelevät juurikin Okinawan perinteistä ruokavaliota, jossa kasviksilla ja lihalla ( kalalla) on perinteisesti ollut pääpaino.

        Linkkejä dieetin sisällöstä löytyy vaikka kuinka:

        https://nourishedkitchen.com/hara-hachi-bu/
        https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1196/annals.1396.037
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17986602.

        Lihaa ja kasviksia on mennyt vuosikymmenet (1990-luvulle asti) yhteensä 180 grammaa päivässä.

        Kannattaa hallita englanninkieli ennenkuin alkaa ruotimaan vieraskielisiä tutkimuksia, eikö totta?

        Linkkisi käsitteli vain vuosia 1988-. Ei siis perinteistä Okinawan dieettinä. Et ole edes lukenut poistaa aasi Wikipedian artikkelia. Olen muuten kirjoittanut englannista laudaturin (oli kolmanneksi huonoin aineeni lukiossa) ja olin englannin kielikokeessa tiedekunnan paras. Olen myös ollut kirjoittamassa noin 15 tieteellistä artikkelia.


      • RasvaistaMenoa
        hpv27 kirjoitti:

        Linkkisi käsitteli vain vuosia 1988-. Ei siis perinteistä Okinawan dieettinä. Et ole edes lukenut poistaa aasi Wikipedian artikkelia. Olen muuten kirjoittanut englannista laudaturin (oli kolmanneksi huonoin aineeni lukiossa) ja olin englannin kielikokeessa tiedekunnan paras. Olen myös ollut kirjoittamassa noin 15 tieteellistä artikkelia.

        Antamani kaksi linkkiä käsittelevät juurikin Okinawan perinteistä ruokavaliota, jossa kasviksilla ja lihalla ( kalalla) on perinteisesti ollut pääpaino.

        Sinä sensijaan yrität takertua Wilcoxin yhteen ainoaan tutkimukseen jota kukaan muu ei komppaa ja jossa hän ei itse edes pysty tekemään eroa Okinawan "perinteiselle dietille" ja "pitkään elävien dietille".

        Linkkejä em. dieetin autenttisesta sisällöstä löytyy pilvin pimein:

        https://www.japantimes.co.jp/life/2016/07/08/food/herb-diet-okinawas-long-living-elders/#.XCJmxVUzZhE
        https://nourishedkitchen.com/hara-hachi-bu/
        https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1196/annals.1396.037
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17986602.

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18924533
        Lihaa ja kasviksia on mennyt vuosikymmenet (1990-luvulle asti) yhteensä 180 grammaa päivässä.

        Kannattaa hallita englanninkieli ennenkuin alkaa ruotimaan vieraskielisiä tutkimuksia, eikö totta? Puhumattakaan, että alkaa kirjoittamaan tieteellisiä juttuja.

        Kaltaistesi vääristelijöiden takia ihmiset sairastavat turhaan.


      • hpv27
        RasvaistaMenoa kirjoitti:

        Antamani kaksi linkkiä käsittelevät juurikin Okinawan perinteistä ruokavaliota, jossa kasviksilla ja lihalla ( kalalla) on perinteisesti ollut pääpaino.

        Sinä sensijaan yrität takertua Wilcoxin yhteen ainoaan tutkimukseen jota kukaan muu ei komppaa ja jossa hän ei itse edes pysty tekemään eroa Okinawan "perinteiselle dietille" ja "pitkään elävien dietille".

        Linkkejä em. dieetin autenttisesta sisällöstä löytyy pilvin pimein:

        https://www.japantimes.co.jp/life/2016/07/08/food/herb-diet-okinawas-long-living-elders/#.XCJmxVUzZhE
        https://nourishedkitchen.com/hara-hachi-bu/
        https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1196/annals.1396.037
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17986602.

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18924533
        Lihaa ja kasviksia on mennyt vuosikymmenet (1990-luvulle asti) yhteensä 180 grammaa päivässä.

        Kannattaa hallita englanninkieli ennenkuin alkaa ruotimaan vieraskielisiä tutkimuksia, eikö totta? Puhumattakaan, että alkaa kirjoittamaan tieteellisiä juttuja.

        Kaltaistesi vääristelijöiden takia ihmiset sairastavat turhaan.

        Tuo linkkisi käsittelee aikaa 1998- eikä siinä viitata aikaisempaan aikaan. Pistetään vaihteen vuoksi konekäännöksenä relevantti osuus tuosta tekstistä, johon viittaat
        'Vuodesta 1988, Okinawassa, lihan päivittäinen saanti ja pulssien päivittäinen saanti olivat molemmat noin 90 grammaa, mikä on noin 20% ja 30% korkeampi kuin maan keskiarvo. Myös vuonna 1988 vihreiden ja keltaisten vihannesten päivittäinen saanti Okinawassa oli noin 50% korkeampi kuin maan keskiarvo. Vuoteen 1998 mennessä päivittäinen lihan saanti ja rasvapitoisuus oli kuitenkin ylittänyt 100 grammaa ja 30 prosenttia, ja päivittäinen pulssien ja vihreiden ja keltaisten vihannesten saanti oli laskenut kansallisen keskiarvon tasolle. Äskettäin nuoret japanilaiset, erityisesti nuoret miehet Okinawassa, ovat osoittaneet taipumusta välttää perinteisiä haudutetun lihan ja champurun ruokia.'.

        Oletko tosissaan lukenut tuon Japan Times in artikkelin? Annos koostui kasviksista ja pienestä palasta sian vatsaläskiä. Artikkelissa myös mainittiin että nuoret ja keski-ikäiset syövät paljon roskaruokaa eivätkä enää perinteisesti.

        Okinawalaiset olivat kuten suomalaisetkin ennen kovin köyhiä eikä lihaan ollut varaa. Suomessa lihan kulutus on nelinkertaistunut sadassa vuodessa. Samaten rasvan käyttö. Ennen ei ollut Suomessa tai Okinawalla elintasosairauksia mutta nyt on. Pikaruuan kaloreista muuten suurin osa tulee rasvasta ja lihasta. Hiilihydraattia on vähän ja sekin huonolaatuista.

        Koskas aloitat ne 50 uutta ketjua? Vekuhan toimii juuri samoin.


      • RasvaistaMenoa
        hpv27 kirjoitti:

        Tuo linkkisi käsittelee aikaa 1998- eikä siinä viitata aikaisempaan aikaan. Pistetään vaihteen vuoksi konekäännöksenä relevantti osuus tuosta tekstistä, johon viittaat
        'Vuodesta 1988, Okinawassa, lihan päivittäinen saanti ja pulssien päivittäinen saanti olivat molemmat noin 90 grammaa, mikä on noin 20% ja 30% korkeampi kuin maan keskiarvo. Myös vuonna 1988 vihreiden ja keltaisten vihannesten päivittäinen saanti Okinawassa oli noin 50% korkeampi kuin maan keskiarvo. Vuoteen 1998 mennessä päivittäinen lihan saanti ja rasvapitoisuus oli kuitenkin ylittänyt 100 grammaa ja 30 prosenttia, ja päivittäinen pulssien ja vihreiden ja keltaisten vihannesten saanti oli laskenut kansallisen keskiarvon tasolle. Äskettäin nuoret japanilaiset, erityisesti nuoret miehet Okinawassa, ovat osoittaneet taipumusta välttää perinteisiä haudutetun lihan ja champurun ruokia.'.

        Oletko tosissaan lukenut tuon Japan Times in artikkelin? Annos koostui kasviksista ja pienestä palasta sian vatsaläskiä. Artikkelissa myös mainittiin että nuoret ja keski-ikäiset syövät paljon roskaruokaa eivätkä enää perinteisesti.

        Okinawalaiset olivat kuten suomalaisetkin ennen kovin köyhiä eikä lihaan ollut varaa. Suomessa lihan kulutus on nelinkertaistunut sadassa vuodessa. Samaten rasvan käyttö. Ennen ei ollut Suomessa tai Okinawalla elintasosairauksia mutta nyt on. Pikaruuan kaloreista muuten suurin osa tulee rasvasta ja lihasta. Hiilihydraattia on vähän ja sekin huonolaatuista.

        Koskas aloitat ne 50 uutta ketjua? Vekuhan toimii juuri samoin.

        Lue ajatuksen kanssa:

        Ei se tutkimus käsittele pelkästään vuoden 1988 tilannetta vaan ruokavalio pysyi samana ~1990 luvulle asti jolloin muutos alkoi näkyä.

        Tämä on sinulle jo selitetty 10 X:

        Perinteisesti Okinawalla on syöty yhteensä 180 grammaa lihaa ja kasviksia ja muutos lihan kulutuksessa 1988 jälkeen oli vain 10 grammaa samaan aikaan kuin kasvisten kulutus romahti.

        Mitä teet täällä "keskustelemassa" ellet lue mitä sinulle kjrjoitetaan?

        Mitä teet täällä "keskustelemassa" jos jo lähtökohtaisesti kiellät tieteelliset julkaistut jotka eivät sovi uskontoosi?


      • hpv27
        RasvaistaMenoa kirjoitti:

        Lue ajatuksen kanssa:

        Ei se tutkimus käsittele pelkästään vuoden 1988 tilannetta vaan ruokavalio pysyi samana ~1990 luvulle asti jolloin muutos alkoi näkyä.

        Tämä on sinulle jo selitetty 10 X:

        Perinteisesti Okinawalla on syöty yhteensä 180 grammaa lihaa ja kasviksia ja muutos lihan kulutuksessa 1988 jälkeen oli vain 10 grammaa samaan aikaan kuin kasvisten kulutus romahti.

        Mitä teet täällä "keskustelemassa" ellet lue mitä sinulle kjrjoitetaan?

        Mitä teet täällä "keskustelemassa" jos jo lähtökohtaisesti kiellät tieteelliset julkaistut jotka eivät sovi uskontoosi?

        Pistäppäs tuosta tutkimuksesta se kohta jossa käsitellään aikaa ennen vuotta 1988. Vaikka konekäännöksenä ettei sitä poisteta.

        Referoimassasi Wikipedian artikkelissa todetaan, että 1970 Okinawalla syötiin vain 7.9 kg sianlihaa per vuosi.


    • VHH-kannatajat

      Suurin vaikuttaja oli, että Okinawalla käytettiin oliiviöljyä. Tänä päivänä asia ovat toisin Kiitos länsimaisen ruokavalion myrkkyineen ja lisäaineineen.

      Jokainen saa olla mitä mieltä haluaa, Siitä huolimatta suurin sairastuttaja ovat lisäaineet.
      Ihmisiä sairastuu nykisin kiihtyvällä vauhdilla. Ravinto viisaa kuittaavat asian, koska ihmiset ei nodata suosituksia. Yksi nistä olen minä ja siksi olen terve.
      Suurin vaikuttaja oli, että Okinawalla käytettiin oliiviöljyä. Tänä päivänä asia ovat toisin Kiitos länsimaisen ruokavalion myrkkyineen ja lisäaineineen.

      Jokainen saa olla mitä mieltä haluaa, Siitä huolimatta suurin sairastuttaja ovat lisäaineet.
      Ihmisiä sairastuu nykyisin kiihtyvällä vauhdilla. Ravinto viisaa kuittaavat asian, koska ihmiset eivät noudata suosituksia. Yksi niistä olen minä ja siksi olen terve.

      • hpv27

        Suomessa ihmisten eliniänodote on tuplaantunut 100 vuodessa. Syöpä- ja sv-sairauskuolleisuutta voitaisiin tehokkaasti vähentää suosimalla täysjyvää, kasviksia ja hedelmiä ja vähentämällä kovan rasvan ja lihan käyttöä.

        Esimerkiksi säilöntäaineet parantavat ruuan terveellisyyttä vähentämällä homemyrkkyjä. Googlaa vaikka aflatoksiinia.

        Okinawalla ei ole käytetty oliiviöljyä juurikaan aikaisemmin. Käyttö on lisääntynyt vasta viimeisinä vuosikymmeninä, Vilkaise vaikka 'Olive oil: an overview of the Japanese market'. Varsinkaan köyhät okinawalaiset eivät käyttäneet sitä. Perinteinen öljy oli rypsiöljy. Muitakin käytettiin mutta kun rasvan osuus dieetistä oli noin 5E% niin tuolla on aika vähän merkitystä.

        Oliiviöljyä on käytetty paljon Välimerellä ja sielläkin terveys on hyvä. Tuosta voidaan päätellä ettei oliiviöljy ainakaan huononna terveyttä. Okinawallaisista voidaan tietysti päätellä ettei sitä tee myöskään hiilihydraatti.

        Välimerta ja Okinawaa yhdisstää runsas kasvisten ja täysjyvän käyttö. Lihaa ja eläinrasvaa ei käytetty kummassakaan (eikä oikein missään) ennen. Ei myöskään sokeria ja annoskoot olivat maltillisia.


      • Hohhoijakkaa
        hpv27 kirjoitti:

        Suomessa ihmisten eliniänodote on tuplaantunut 100 vuodessa. Syöpä- ja sv-sairauskuolleisuutta voitaisiin tehokkaasti vähentää suosimalla täysjyvää, kasviksia ja hedelmiä ja vähentämällä kovan rasvan ja lihan käyttöä.

        Esimerkiksi säilöntäaineet parantavat ruuan terveellisyyttä vähentämällä homemyrkkyjä. Googlaa vaikka aflatoksiinia.

        Okinawalla ei ole käytetty oliiviöljyä juurikaan aikaisemmin. Käyttö on lisääntynyt vasta viimeisinä vuosikymmeninä, Vilkaise vaikka 'Olive oil: an overview of the Japanese market'. Varsinkaan köyhät okinawalaiset eivät käyttäneet sitä. Perinteinen öljy oli rypsiöljy. Muitakin käytettiin mutta kun rasvan osuus dieetistä oli noin 5E% niin tuolla on aika vähän merkitystä.

        Oliiviöljyä on käytetty paljon Välimerellä ja sielläkin terveys on hyvä. Tuosta voidaan päätellä ettei oliiviöljy ainakaan huononna terveyttä. Okinawallaisista voidaan tietysti päätellä ettei sitä tee myöskään hiilihydraatti.

        Välimerta ja Okinawaa yhdisstää runsas kasvisten ja täysjyvän käyttö. Lihaa ja eläinrasvaa ei käytetty kummassakaan (eikä oikein missään) ennen. Ei myöskään sokeria ja annoskoot olivat maltillisia.

        "Syöpä- ja sv-sairauskuolleisuutta voitaisiin tehokkaasti vähentää suosimalla täysjyvää, kasviksia ja hedelmiä ja vähentämällä kovan rasvan ja lihan käyttöä."

        Tämähän on komediaa. Ensin herjataan Heikkilä maanrakoon ja sitten ravistetaan hihasta lähes samat teesit mitkä Heikkilän sanomina olivat maailmanloppu :DD

        Paas laittaen todistusaineistoa seuraavista:

        -täysjyvän syöpäkuolemia vähentävä vaikutus
        -kasvisten syöpäkuolemia vähentävä vaikutus
        -hedelmien syöpäkuolemia vähentävä vaikutus
        -kovan rasvan vähentämisen aiheuttava syöpäkuolemia vähentävä vaikutus
        -lihansyönnin vähentämisen aiheuttava syöpäkuolemia vähentävä vaikutus

        ja sama sv-sairauksille

        Ja kun näillä on TEHOKAS vaikutus, uskoisin tutkimusmateriaalien löytyvän helposti.


      • hpv27
        Hohhoijakkaa kirjoitti:

        "Syöpä- ja sv-sairauskuolleisuutta voitaisiin tehokkaasti vähentää suosimalla täysjyvää, kasviksia ja hedelmiä ja vähentämällä kovan rasvan ja lihan käyttöä."

        Tämähän on komediaa. Ensin herjataan Heikkilä maanrakoon ja sitten ravistetaan hihasta lähes samat teesit mitkä Heikkilän sanomina olivat maailmanloppu :DD

        Paas laittaen todistusaineistoa seuraavista:

        -täysjyvän syöpäkuolemia vähentävä vaikutus
        -kasvisten syöpäkuolemia vähentävä vaikutus
        -hedelmien syöpäkuolemia vähentävä vaikutus
        -kovan rasvan vähentämisen aiheuttava syöpäkuolemia vähentävä vaikutus
        -lihansyönnin vähentämisen aiheuttava syöpäkuolemia vähentävä vaikutus

        ja sama sv-sairauksille

        Ja kun näillä on TEHOKAS vaikutus, uskoisin tutkimusmateriaalien löytyvän helposti.

        Syövistä kiinnostuneiden kannattaa ilman muuta vierailla Syöpäyhdistyksen sivuilla. Kymmenys, joka syö eniten lihaa ja eläinrasvaa kuolee 20% enemmän syöpiin kuin keskivertoväestön kun taas kymmenes joka syö eniten kasviproteiinia ja - rasvaa kuolee syöpiin 20% vähemmän kuin keskivertoväestön. Ryhmien välillä siis 50% ero. Suomalaiset sianrasvakarppaajat kuuluvat ehkä 1% eniten eläinrasvaa syöviin.


      • Hohhoijakkaa
        hpv27 kirjoitti:

        Syövistä kiinnostuneiden kannattaa ilman muuta vierailla Syöpäyhdistyksen sivuilla. Kymmenys, joka syö eniten lihaa ja eläinrasvaa kuolee 20% enemmän syöpiin kuin keskivertoväestön kun taas kymmenes joka syö eniten kasviproteiinia ja - rasvaa kuolee syöpiin 20% vähemmän kuin keskivertoväestön. Ryhmien välillä siis 50% ero. Suomalaiset sianrasvakarppaajat kuuluvat ehkä 1% eniten eläinrasvaa syöviin.

        Todistusaineisto jää nyt ihan sen varaan että uskooko noita sanottuja väitteitä vaiko ei. Syöpäyhdistyksen sivulla ei kerrota prosenttilukuja siitä, miten paljon vaikutusta ruokavaliolla on syöpäkuolleisuuteen.

        Sensijaan siellä kerrotaan näin: "On vaikea lopulta arvioida, kuinka paljon syöpiä voidaan ehkäistä terveellisen ruokavalion avulla tai kuinka paljon epäterveellinen ravinto edesauttaa syövän kehittymistä. "

        Kun alkuperäinen väite oli se, että mainituilla asioilla pitäisi olla TEHOKAS vaikutus syöpäkuolleisuuteen, se jää nyt toteennäyttämättä, sillä syöpäyhdistyskin toteaa vaikutuksen olevan vaikea todeta. Jos vaikutus olisi tehokas, se olisi selvästi havaittavissa ja yksikäsitteinen.

        Sen lisäksi väitteet sv-sairauksien ja ravinnon välinen yhteys jäi selvittämättä kokonaan.

        "Kymmenys, joka syö eniten lihaa ja eläinrasvaa kuolee 20% enemmän syöpiin kuin keskivertoväestön kun taas kymmenes joka syö eniten kasviproteiinia ja - rasvaa kuolee syöpiin 20% vähemmän kuin keskivertoväestön. Ryhmien välillä siis 50% ero."

        Prosenttilaskenta on siitä metka asia, että asiat voidaan saada näyttämään omaa ajatusta vastaavaan suuntaan.

        Jos lähtötasoksi otetaan luku 100 ja siitä vähennetään 20%, päädytään lukuun 80. Vastaavasti, jos lukuun 100 lisätään 20%, päädytään lukuun 120.

        Kun lukujen 80 ja 120 suhdetta verrataan, voidaan todeta paikkansa pitävän, että 120 on 50% enemmän kuin 80.

        Mutta yhdenpitävää on myös se, että 80 on 33% vähemmän kuin 120.

        Nyt luonnollisesti valittiin luku 50%, sillä sillä voidaan luoda mielikuva siitä, että ryhmien välillä olisi suuri ero.

        Kun vielä lähtöarvot, 20% suurempi ja 20% pienempi, on otettu jostakin tuntemattomasta lähteestä, voisi kirjoitus olla seitsemän päivää lehdestä.

        Jos haluaa pysyä uskottavana, minun mielestäni ei pitäisi itse sortua siihen, mistä muita syyttää. Ei tuo lopulta eronnut paljoakaan siitä tavasta kirjoittaa, mistä Heikkilää on syytetty. Emme toki nyt ole myymässä kirjaa vaan palstalla jossa anonyymit kirjoittajat voivat päteä kirjoituksillaan vapaasti, venyttäen faktoja ja heitellen väitteitä ilmaan, vailla todistustaakkaa.

        Miksi syöminen on niin pyhä asia, että totuudessapysyminen on vaikeaa? Asiat alkaa todellakin muistuttamaan uskontoa, aivan kuten palstalla on usein viitattukin.

        Olen nähnyt vain yhden suomalaisen asiantuntijan joka puhuu asioista kiihkottomasti ja totuutta venyttämättä, ja kun hänen kirjoituksiaan lukee, voi todeta sen, että syömisestä esiinkaivetuilla asioilla on terveyden kannalta oleellisesti vähemmän merkitystä kuin useimmat haluavat uskoa. (En väitä etteikö terveysvaikutuksia olisi, mutta niitä liioitellaan)

        Faktat faktoina.


      • hpv27
        Hohhoijakkaa kirjoitti:

        Todistusaineisto jää nyt ihan sen varaan että uskooko noita sanottuja väitteitä vaiko ei. Syöpäyhdistyksen sivulla ei kerrota prosenttilukuja siitä, miten paljon vaikutusta ruokavaliolla on syöpäkuolleisuuteen.

        Sensijaan siellä kerrotaan näin: "On vaikea lopulta arvioida, kuinka paljon syöpiä voidaan ehkäistä terveellisen ruokavalion avulla tai kuinka paljon epäterveellinen ravinto edesauttaa syövän kehittymistä. "

        Kun alkuperäinen väite oli se, että mainituilla asioilla pitäisi olla TEHOKAS vaikutus syöpäkuolleisuuteen, se jää nyt toteennäyttämättä, sillä syöpäyhdistyskin toteaa vaikutuksen olevan vaikea todeta. Jos vaikutus olisi tehokas, se olisi selvästi havaittavissa ja yksikäsitteinen.

        Sen lisäksi väitteet sv-sairauksien ja ravinnon välinen yhteys jäi selvittämättä kokonaan.

        "Kymmenys, joka syö eniten lihaa ja eläinrasvaa kuolee 20% enemmän syöpiin kuin keskivertoväestön kun taas kymmenes joka syö eniten kasviproteiinia ja - rasvaa kuolee syöpiin 20% vähemmän kuin keskivertoväestön. Ryhmien välillä siis 50% ero."

        Prosenttilaskenta on siitä metka asia, että asiat voidaan saada näyttämään omaa ajatusta vastaavaan suuntaan.

        Jos lähtötasoksi otetaan luku 100 ja siitä vähennetään 20%, päädytään lukuun 80. Vastaavasti, jos lukuun 100 lisätään 20%, päädytään lukuun 120.

        Kun lukujen 80 ja 120 suhdetta verrataan, voidaan todeta paikkansa pitävän, että 120 on 50% enemmän kuin 80.

        Mutta yhdenpitävää on myös se, että 80 on 33% vähemmän kuin 120.

        Nyt luonnollisesti valittiin luku 50%, sillä sillä voidaan luoda mielikuva siitä, että ryhmien välillä olisi suuri ero.

        Kun vielä lähtöarvot, 20% suurempi ja 20% pienempi, on otettu jostakin tuntemattomasta lähteestä, voisi kirjoitus olla seitsemän päivää lehdestä.

        Jos haluaa pysyä uskottavana, minun mielestäni ei pitäisi itse sortua siihen, mistä muita syyttää. Ei tuo lopulta eronnut paljoakaan siitä tavasta kirjoittaa, mistä Heikkilää on syytetty. Emme toki nyt ole myymässä kirjaa vaan palstalla jossa anonyymit kirjoittajat voivat päteä kirjoituksillaan vapaasti, venyttäen faktoja ja heitellen väitteitä ilmaan, vailla todistustaakkaa.

        Miksi syöminen on niin pyhä asia, että totuudessapysyminen on vaikeaa? Asiat alkaa todellakin muistuttamaan uskontoa, aivan kuten palstalla on usein viitattukin.

        Olen nähnyt vain yhden suomalaisen asiantuntijan joka puhuu asioista kiihkottomasti ja totuutta venyttämättä, ja kun hänen kirjoituksiaan lukee, voi todeta sen, että syömisestä esiinkaivetuilla asioilla on terveyden kannalta oleellisesti vähemmän merkitystä kuin useimmat haluavat uskoa. (En väitä etteikö terveysvaikutuksia olisi, mutta niitä liioitellaan)

        Faktat faktoina.

        No tuo eniten lihaa ja eläinrasvaa syövien ero kuolleisuudessa löytyy tutkimusraportista 'Low-carbohydrate diets and all-cause and cause-specific mortality: Two cohort Studies'. Itse pitäisin tulosta kyllä melko vakuuttavana. Muutenkin asiantuntijat ovat aika vakuuttuneita kasvispohjainen ravinnon eduista syöpien suhteen.

        Nyt kun ollaan Okinawa-ketjussa niin kannattaa muistaa että syöpäkuolleisuus on ollut siellä pientä ja USAan muuttaneiden Okinawalaisten kuolleisuuksissa ei ole eroa muihin USAlaisiin. Okinawan dieetti on sitten tavattoman kasvispainotteinen.


      • hpv27
        hpv27 kirjoitti:

        No tuo eniten lihaa ja eläinrasvaa syövien ero kuolleisuudessa löytyy tutkimusraportista 'Low-carbohydrate diets and all-cause and cause-specific mortality: Two cohort Studies'. Itse pitäisin tulosta kyllä melko vakuuttavana. Muutenkin asiantuntijat ovat aika vakuuttuneita kasvispohjainen ravinnon eduista syöpien suhteen.

        Nyt kun ollaan Okinawa-ketjussa niin kannattaa muistaa että syöpäkuolleisuus on ollut siellä pientä ja USAan muuttaneiden Okinawalaisten kuolleisuuksissa ei ole eroa muihin USAlaisiin. Okinawan dieetti on sitten tavattoman kasvispainotteinen.

        Lisäksi kannattaa tietysti tutustua 'Adventist Health Studies'. Melkoisia hyötyjä kasvispainotteisesta ruokavaliosta.


    Ketjusta on poistettu 28 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      157
      27976
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      203
      17906
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      355
      9388
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6385
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4193
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      3803
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      35
      2020
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1487
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      49
      1235
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      51
      1187
    Aihe