Minä olen se mr tietoturva joka työkseni puhun tietoturvasta ja korostan varmuuskopioiden tärkeyttä. Omassa elämässä yksi läppäri hajosi 2v sitten. Siellä oli ns. kaikki kuvat. Minulla on kaikki välineet ja taidot kuvien pelastamisesta mutta en ole ryhtynyt toimeen. Osin varmaan laiskuutta ja mukavuudenhalua. Parhaista kuvista olen tehnyt tulosteet ja kuvakirjat. Eli onko niillä vanhoilla kuvilla mitään merkitystä loppujenlopuksi? "paljonko perikuntaa kiinnostaa?"
Kuinka tärkeitä sinun kuvasi ovat?
11
86
Vastaukset
Kuvien tärkeys on henkilökohtainen asia, kuka arvostaa mitäkin! Itselläni on tuntemaron tuhat ellei kymmentuhat määrä digikuvaa, tuhat määrin dia kuvaa ja tuon lisäksi isosti negoja vielä tallessa. Digit olen pyrkinyt varmistamaan useampaan ulkoideen muistiin kahden tietokoneen lisäksi.
Kaikesta kehityksestä huolimatta sähköinen varastointi on ainakin joissain tilanteissa epävarmaa, otetaan vaikka pidempi valtakunnallinen sähkökatko jota noissa tieteisfantasioissa, vai miksi niitä nimittäisi, mainostetaan/ennustetaan.
Pisimmistä retkistäni olen tehnyt yli 30 kirjaa (vaaka A4 20 - 60 sivua) joissa on valokuvien lisäksi lyhyesti kerrottu mistä ja missä milloinkin ollaan ja ehkä vielä miksi jos kuva ei kerro sitä suoraan. Noissa kuvakirjoissa lienemme pitkälti samaa mieltä, ne säilyvät ainakin poarin sukupolven selailtavina jollei punainen kukko pääse iskemään. Valokuvakirjan etu on tuo tekstimahdollisuus, ainakin näin vanhempana kun tapahtuu paljon, niin kun katselet 10 vuotta sitten Eurooppaa kierrellessä ottamiasi kuvia ei ole helppoa edes päätellä/muistaa missä maassa ollaan!- nonaC
On tärkeitä. Jos koti palaisi ja irtaimisto sen mukana, todennäköisesti surisin eniten menetettyjä valokuvia. Kaiken muun roinan voi ostaa uudelleen, mutta ajassa ei pääse taaksepäin ottamaan niitä kuvia uudelleen.
Mutta niissäkään en kaikkia, rakkaimpia on perhekuvat joihin tallentuu muistot. Sellaiset joissa on ihan sama onko ne otettu FF vai APC kennoisella, peilillä vai ilman. Kunhan on otettu.
Sähköisten kuvien tuhoutuminen olisi todennäköisesti vain pieni harmi, jos fyysiset kuvat jäisi jäljelle. Uskon, etten niitä jiipeggejä oikeasti tarvi koskaan mihinkään. Silti ne on kolmella kovalevyllä.
Perikuntaa sitten joskus säälin. Itse sain perinnöksi yhden vihkosen jossa on varmaan 30 kuvaa. Nämä raukat saa tosiaankin hirmuisen digitaalisen arkiston, mitähän ne sillä sitten joskus tekee?Minulle kuvat ovat nimenomaan sähköisessä muodossa. Tietokoneella, tabletilla ja kännykällä niitä on helppo ja kiva katsella verrattuna joihinkin fyysisiin kuviin, jotka unohtuvat jonnekin kaappiin. Kuvat on pilvessä tallessa, joten vaikka kämppä palaisi, ei ne menisi mihinkään.
- kajdsgff
On paljon aiheita, jotka on perikunnallekin tärkeitä, mutta kuvista tulisi olla jotakin informaatiota, ketä/mitä ne esittää ja missä, milloin kuvattu. Muusa tapauksessa arvo on vähäinen jälkipolville.
Kuvissa pitäisi olla mahdollisimman tarkat tiedot kohteesta. Paperikuvien taakse voi helposti kirkoittaa, mutta digikuvat on vaikeampia. Joissakin formaateissa, kuten jpg voi lisätä IPTC:n, mutta on sitten toinen asia, kuinka moni tuleva käyttäjä osaa ja älyää niitä etsiä ja onko sopivaa ohjelmaa, koska kaikkien ohjelmien metadata ei ole yhteensopiva toisten ohjelmien kanssa.- Joachim
Olen joitakin kertoja ollut niin sukulaisen kuin talkoolaisenkin ominaisuudessa käymässä läpi jäämistöjä ja oma huomioni on että valokuvat lentää aika usein suoraan mappi ö:hön joten itse en ainakaan säästele kuviani toisten riesaksi. Enkä yli kymmenen vuotta vanhoista kuvista ole muutenkaan huolissani. En niitä ole juuri koskaan katsellut ja kun olen katsellut niin usein olen pettynyt koska eivät olleetkaan niin hyviä kuin muistot.
Jos joku on oikeasti kiinnostunut sukulaisten tai tuttavien kuvista niin niihin kannattaa perehtyä henkilöiden ollessa vielä elossa niin ei tarvitse arpoa kuvien henkilöitä ja paikkoja. Vanhoja voi skannata tai jos negat niin voi vedostaa. Ja jos löytyy historiallisia helmiä niin kuvia kannattaa tarjota maakuntamuseolle tai museovirastolle tai jollekin muulle taholle johon kuvat liittyvät. Nyt eletään viimeisiä hetkiä asian kanssa. Toki maailma muuttuu kokoajan ja kuvia tulee lisää. Niiden kanssa voi toimia jo nyt eli ajoissa.
Sitten on olemassa tietty dokumenttikuvien joukko joka on tärkeä myös tulevaisuudessa. Rakentamisesta, remonteista, putkista ja kaapeleista talossa ja tontilla. Kun kaivinkonetta seuraavan kerran tarvitaan niin arkistoja kaivelemalla voi säästää pitkän pennin.
- Nikon_kamera
Entiset työnantajani ovat näppärästi ulkoistaneet arkistojen pidon dumppaamalla kaiken Museovirastolle. Sieltä, jostain arkistojen kätköistä, löytyy jokunen satatuhatta kuvaani jos niitä joskus tekisi mieli katsella ja ihmetellä.
- Hajauta
Ostin muutama vuosi sitten Drobo-merkkisen viiden kovalevyn aseman varmuuskopiontia varten. Nyt se ei enää näy Applen työpöydällä, tavarat on sisällä. Kaksi firmaa on yrittänyt saada sen esille ja toimimaan tuloksetta. Drobon raid-järjestys on kuulemna mukaan joku valmistajan oma ja vain se pystyy palauttamaan tiedot. Eli se siitä varmuuskopiosysteemistä. Mikään ei ole varma, eli tieto pitäisi hajauttaa useaan paikkaan.
- nonaC
Olen itse todennut että ihan tavalliset kannettavat USB kovalevyt toimii. Niitä joita myydään prismoissa ja sittareissa, ja joiden merkki on joku tunnettu eli seagate, WD, buffalo, samsung. Niitä sitten synkataan esim https://freefilesync.org/ ohjelmalla. Kuvien varsinainen säilytyspaikka on tietokoneen kovalevy, josta yksisuuntainen (mirror) synkronointi siirtää ne USB-kovalevyille (mirror siis tarkoittaa, että synkronointi on yksisuuntainen, USB levyille tehtävät muutokset ei synkronoidu tietokoneelle. Joskus kaksisuuntainen synkkaus on mennyt niin pahasti sotkuun etten luota niihin enää, vaikkakin freefilesync on toistaiseksi toiminut hyvin)
Nimenomaan kovalevy, jotkut kuuluu käyttävän muistitikkuja mutta ne on niin pieniä (ainakin ollut) ettei niihin mahdu kuin osa kuvista. On hyvin käytännöllistä mielestäni että kaikki kuvat on tallennettu yhteen paikkaan, järjestettynä alihakemistoihin. nonaC kirjoitti:
Olen itse todennut että ihan tavalliset kannettavat USB kovalevyt toimii. Niitä joita myydään prismoissa ja sittareissa, ja joiden merkki on joku tunnettu eli seagate, WD, buffalo, samsung. Niitä sitten synkataan esim https://freefilesync.org/ ohjelmalla. Kuvien varsinainen säilytyspaikka on tietokoneen kovalevy, josta yksisuuntainen (mirror) synkronointi siirtää ne USB-kovalevyille (mirror siis tarkoittaa, että synkronointi on yksisuuntainen, USB levyille tehtävät muutokset ei synkronoidu tietokoneelle. Joskus kaksisuuntainen synkkaus on mennyt niin pahasti sotkuun etten luota niihin enää, vaikkakin freefilesync on toistaiseksi toiminut hyvin)
Nimenomaan kovalevy, jotkut kuuluu käyttävän muistitikkuja mutta ne on niin pieniä (ainakin ollut) ettei niihin mahdu kuin osa kuvista. On hyvin käytännöllistä mielestäni että kaikki kuvat on tallennettu yhteen paikkaan, järjestettynä alihakemistoihin.Tilaa todella kannattaa varata. Minulla on kaikki tai lähes kaikki ainakin sekä tietokoneen kovalevyllä että parilla ulkoisella. Tietokoneita on pöytäkone ja pari läppäriä joista molemmissa on C-levyka nopea noin 500G puolijohdekovalevy ohjelmille ja 2T levyt tiedostoille.
Tein juuri yhteis varmistuksen kuva ja muista työtiedostoista 5T ulkoiselle joita saa näköjään edullisesti koska itsekin pihinä eläkeläisenä ostin.
- Tsuumikosh
Kuinka tärkeitä minun kuvani ovat? - En välitä, onko kuvillani mitään merkitystä muille kuin itselleni. En ole edes innostunut näyttämään ja esittelemään niitä. Lähipiiri, jotkut sukulaiset, ovat yrittäneet silloin tällöin muistuttaa, että valokuvausala on olemassa. Joku ehdotti kaupan perustamista. Toinen tarjoutui lähettämään ulkomailta minulle kamerakaupasta mitä hyvänsä. - Vaikuttaa siltä, kuin minua pidettäisiin nerona tai lahjakkuutena, joka on elämäänsä kyllästynyt ja erakoitunut, ja odottaa vain että pääsisi mullan alle makaamaan. Ja ihmiset yrittävät kuitenkin motivoida johonkin vielä.
Vuoden aikana olen kuvannut ehkä noin 400 kuvaa. Niistä on tallessa vielä noin kolmasosa. Kamerassa, ei muualla. Tapana on ollut merkitä lukituiksi ne tiedostot, joita aion kamerassa säilyttää toistaiseksi. Muita on tuhottu yhdellä kertaa suuri määrä. inhottaa selata suuria määriä, ja asiat ovat helpompia, yksinkertaisempia, jos kuvia on vain vähän - valikoituja - mieluummin.
Monenlaisia muitakin luovia prosesseja on harrastettu, ja niihinkin on saattanut liittyä tietynlainen tuhoaminen, uuden version tekeminen, uusi tuore näkemys tai jäsentely uudella tavalla.
Neil Youngista, muusikosta on väitetty, että hän on jättänyt levyttämättä komeita kappaleita, ja levyttänyt tahallaan keskinkertaisempaa tavaraa.
Piirtäessäni joskus tein samaa aihetta uudelleen ja uudelleen. Uusi versio samasta kuvasta. Pöydällä pino paperiarkkeja. Aluksi viivan piirtäminen oli kangertelevaa. Vähitellen sulavampia linjoja, varmempia vetoja, tyyliä. Tätä voisi verrata japanilaiseen kalligrafiaan. - Tsuumikosj
Aloitusviesti inspiroi ajattelemaan enemmän, ovatko kuvat raaka-ainetta vain. Jos kuviin liitetään tekstiä ja selitystä, ehkä niillä on enemmän merkitystä sitten. Albumien vanhat muinaiset mustavalkokuvat eivät sano juuri mitään, jos en tunne ollenkaan, mitä kaukaisia sukulaisia ne esittävät. Tai missä ne on kuvattu.
Ehkä tähän pätee sama kuin muistimenetelmiin ja ajankäyttöön. Järjesteleminen ja lokeroiminen selkiyttää asioita. Mitä varhaisemmassa vaiheessa saa poistettua turhat, sitä vähemmän tarvitsee kuluttaa aikaa ja vaivaa niiden selaamiseen/käsittelyyn myöhemmin.
Toisaalta olen joskus ajatellut, ovatko nykyajan kuvat kertakäyttötavaraa. Kun lehti on kerran luettu, mitäs sillä enää sitten tekee - jos ei ollut jotain tärkeää keräiltävää tietoa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik83276MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar681838Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5401549Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin751156Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja60966Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s32940Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt208861- 170813
Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o59796Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3758