Kuinka tärkeitä sinun kuvasi ovat?

Joachim

Minä olen se mr tietoturva joka työkseni puhun tietoturvasta ja korostan varmuuskopioiden tärkeyttä. Omassa elämässä yksi läppäri hajosi 2v sitten. Siellä oli ns. kaikki kuvat. Minulla on kaikki välineet ja taidot kuvien pelastamisesta mutta en ole ryhtynyt toimeen. Osin varmaan laiskuutta ja mukavuudenhalua. Parhaista kuvista olen tehnyt tulosteet ja kuvakirjat. Eli onko niillä vanhoilla kuvilla mitään merkitystä loppujenlopuksi? "paljonko perikuntaa kiinnostaa?"

11

53

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuvien tärkeys on henkilökohtainen asia, kuka arvostaa mitäkin! Itselläni on tuntemaron tuhat ellei kymmentuhat määrä digikuvaa, tuhat määrin dia kuvaa ja tuon lisäksi isosti negoja vielä tallessa. Digit olen pyrkinyt varmistamaan useampaan ulkoideen muistiin kahden tietokoneen lisäksi.

      Kaikesta kehityksestä huolimatta sähköinen varastointi on ainakin joissain tilanteissa epävarmaa, otetaan vaikka pidempi valtakunnallinen sähkökatko jota noissa tieteisfantasioissa, vai miksi niitä nimittäisi, mainostetaan/ennustetaan.

      Pisimmistä retkistäni olen tehnyt yli 30 kirjaa (vaaka A4 20 - 60 sivua) joissa on valokuvien lisäksi lyhyesti kerrottu mistä ja missä milloinkin ollaan ja ehkä vielä miksi jos kuva ei kerro sitä suoraan. Noissa kuvakirjoissa lienemme pitkälti samaa mieltä, ne säilyvät ainakin poarin sukupolven selailtavina jollei punainen kukko pääse iskemään. Valokuvakirjan etu on tuo tekstimahdollisuus, ainakin näin vanhempana kun tapahtuu paljon, niin kun katselet 10 vuotta sitten Eurooppaa kierrellessä ottamiasi kuvia ei ole helppoa edes päätellä/muistaa missä maassa ollaan!

    • nonaC

      On tärkeitä. Jos koti palaisi ja irtaimisto sen mukana, todennäköisesti surisin eniten menetettyjä valokuvia. Kaiken muun roinan voi ostaa uudelleen, mutta ajassa ei pääse taaksepäin ottamaan niitä kuvia uudelleen.

      Mutta niissäkään en kaikkia, rakkaimpia on perhekuvat joihin tallentuu muistot. Sellaiset joissa on ihan sama onko ne otettu FF vai APC kennoisella, peilillä vai ilman. Kunhan on otettu.

      Sähköisten kuvien tuhoutuminen olisi todennäköisesti vain pieni harmi, jos fyysiset kuvat jäisi jäljelle. Uskon, etten niitä jiipeggejä oikeasti tarvi koskaan mihinkään. Silti ne on kolmella kovalevyllä.

      Perikuntaa sitten joskus säälin. Itse sain perinnöksi yhden vihkosen jossa on varmaan 30 kuvaa. Nämä raukat saa tosiaankin hirmuisen digitaalisen arkiston, mitähän ne sillä sitten joskus tekee?

      • Minulle kuvat ovat nimenomaan sähköisessä muodossa. Tietokoneella, tabletilla ja kännykällä niitä on helppo ja kiva katsella verrattuna joihinkin fyysisiin kuviin, jotka unohtuvat jonnekin kaappiin. Kuvat on pilvessä tallessa, joten vaikka kämppä palaisi, ei ne menisi mihinkään.


    • kajdsgff

      On paljon aiheita, jotka on perikunnallekin tärkeitä, mutta kuvista tulisi olla jotakin informaatiota, ketä/mitä ne esittää ja missä, milloin kuvattu. Muusa tapauksessa arvo on vähäinen jälkipolville.
      Kuvissa pitäisi olla mahdollisimman tarkat tiedot kohteesta. Paperikuvien taakse voi helposti kirkoittaa, mutta digikuvat on vaikeampia. Joissakin formaateissa, kuten jpg voi lisätä IPTC:n, mutta on sitten toinen asia, kuinka moni tuleva käyttäjä osaa ja älyää niitä etsiä ja onko sopivaa ohjelmaa, koska kaikkien ohjelmien metadata ei ole yhteensopiva toisten ohjelmien kanssa.

      • Joachim

        Olen joitakin kertoja ollut niin sukulaisen kuin talkoolaisenkin ominaisuudessa käymässä läpi jäämistöjä ja oma huomioni on että valokuvat lentää aika usein suoraan mappi ö:hön joten itse en ainakaan säästele kuviani toisten riesaksi. Enkä yli kymmenen vuotta vanhoista kuvista ole muutenkaan huolissani. En niitä ole juuri koskaan katsellut ja kun olen katsellut niin usein olen pettynyt koska eivät olleetkaan niin hyviä kuin muistot.

        Jos joku on oikeasti kiinnostunut sukulaisten tai tuttavien kuvista niin niihin kannattaa perehtyä henkilöiden ollessa vielä elossa niin ei tarvitse arpoa kuvien henkilöitä ja paikkoja. Vanhoja voi skannata tai jos negat niin voi vedostaa. Ja jos löytyy historiallisia helmiä niin kuvia kannattaa tarjota maakuntamuseolle tai museovirastolle tai jollekin muulle taholle johon kuvat liittyvät. Nyt eletään viimeisiä hetkiä asian kanssa. Toki maailma muuttuu kokoajan ja kuvia tulee lisää. Niiden kanssa voi toimia jo nyt eli ajoissa.

        Sitten on olemassa tietty dokumenttikuvien joukko joka on tärkeä myös tulevaisuudessa. Rakentamisesta, remonteista, putkista ja kaapeleista talossa ja tontilla. Kun kaivinkonetta seuraavan kerran tarvitaan niin arkistoja kaivelemalla voi säästää pitkän pennin.


    • Nikon_kamera

      Entiset työnantajani ovat näppärästi ulkoistaneet arkistojen pidon dumppaamalla kaiken Museovirastolle. Sieltä, jostain arkistojen kätköistä, löytyy jokunen satatuhatta kuvaani jos niitä joskus tekisi mieli katsella ja ihmetellä.

    • Hajauta

      Ostin muutama vuosi sitten Drobo-merkkisen viiden kovalevyn aseman varmuuskopiontia varten. Nyt se ei enää näy Applen työpöydällä, tavarat on sisällä. Kaksi firmaa on yrittänyt saada sen esille ja toimimaan tuloksetta. Drobon raid-järjestys on kuulemna mukaan joku valmistajan oma ja vain se pystyy palauttamaan tiedot. Eli se siitä varmuuskopiosysteemistä. Mikään ei ole varma, eli tieto pitäisi hajauttaa useaan paikkaan.

      • nonaC

        Olen itse todennut että ihan tavalliset kannettavat USB kovalevyt toimii. Niitä joita myydään prismoissa ja sittareissa, ja joiden merkki on joku tunnettu eli seagate, WD, buffalo, samsung. Niitä sitten synkataan esim https://freefilesync.org/ ohjelmalla. Kuvien varsinainen säilytyspaikka on tietokoneen kovalevy, josta yksisuuntainen (mirror) synkronointi siirtää ne USB-kovalevyille (mirror siis tarkoittaa, että synkronointi on yksisuuntainen, USB levyille tehtävät muutokset ei synkronoidu tietokoneelle. Joskus kaksisuuntainen synkkaus on mennyt niin pahasti sotkuun etten luota niihin enää, vaikkakin freefilesync on toistaiseksi toiminut hyvin)

        Nimenomaan kovalevy, jotkut kuuluu käyttävän muistitikkuja mutta ne on niin pieniä (ainakin ollut) ettei niihin mahdu kuin osa kuvista. On hyvin käytännöllistä mielestäni että kaikki kuvat on tallennettu yhteen paikkaan, järjestettynä alihakemistoihin.


      • nonaC kirjoitti:

        Olen itse todennut että ihan tavalliset kannettavat USB kovalevyt toimii. Niitä joita myydään prismoissa ja sittareissa, ja joiden merkki on joku tunnettu eli seagate, WD, buffalo, samsung. Niitä sitten synkataan esim https://freefilesync.org/ ohjelmalla. Kuvien varsinainen säilytyspaikka on tietokoneen kovalevy, josta yksisuuntainen (mirror) synkronointi siirtää ne USB-kovalevyille (mirror siis tarkoittaa, että synkronointi on yksisuuntainen, USB levyille tehtävät muutokset ei synkronoidu tietokoneelle. Joskus kaksisuuntainen synkkaus on mennyt niin pahasti sotkuun etten luota niihin enää, vaikkakin freefilesync on toistaiseksi toiminut hyvin)

        Nimenomaan kovalevy, jotkut kuuluu käyttävän muistitikkuja mutta ne on niin pieniä (ainakin ollut) ettei niihin mahdu kuin osa kuvista. On hyvin käytännöllistä mielestäni että kaikki kuvat on tallennettu yhteen paikkaan, järjestettynä alihakemistoihin.

        Tilaa todella kannattaa varata. Minulla on kaikki tai lähes kaikki ainakin sekä tietokoneen kovalevyllä että parilla ulkoisella. Tietokoneita on pöytäkone ja pari läppäriä joista molemmissa on C-levyka nopea noin 500G puolijohdekovalevy ohjelmille ja 2T levyt tiedostoille.

        Tein juuri yhteis varmistuksen kuva ja muista työtiedostoista 5T ulkoiselle joita saa näköjään edullisesti koska itsekin pihinä eläkeläisenä ostin.


    • Tsuumikosh

      Kuinka tärkeitä minun kuvani ovat? - En välitä, onko kuvillani mitään merkitystä muille kuin itselleni. En ole edes innostunut näyttämään ja esittelemään niitä. Lähipiiri, jotkut sukulaiset, ovat yrittäneet silloin tällöin muistuttaa, että valokuvausala on olemassa. Joku ehdotti kaupan perustamista. Toinen tarjoutui lähettämään ulkomailta minulle kamerakaupasta mitä hyvänsä. - Vaikuttaa siltä, kuin minua pidettäisiin nerona tai lahjakkuutena, joka on elämäänsä kyllästynyt ja erakoitunut, ja odottaa vain että pääsisi mullan alle makaamaan. Ja ihmiset yrittävät kuitenkin motivoida johonkin vielä.

      Vuoden aikana olen kuvannut ehkä noin 400 kuvaa. Niistä on tallessa vielä noin kolmasosa. Kamerassa, ei muualla. Tapana on ollut merkitä lukituiksi ne tiedostot, joita aion kamerassa säilyttää toistaiseksi. Muita on tuhottu yhdellä kertaa suuri määrä. inhottaa selata suuria määriä, ja asiat ovat helpompia, yksinkertaisempia, jos kuvia on vain vähän - valikoituja - mieluummin.

      Monenlaisia muitakin luovia prosesseja on harrastettu, ja niihinkin on saattanut liittyä tietynlainen tuhoaminen, uuden version tekeminen, uusi tuore näkemys tai jäsentely uudella tavalla.

      Neil Youngista, muusikosta on väitetty, että hän on jättänyt levyttämättä komeita kappaleita, ja levyttänyt tahallaan keskinkertaisempaa tavaraa.

      Piirtäessäni joskus tein samaa aihetta uudelleen ja uudelleen. Uusi versio samasta kuvasta. Pöydällä pino paperiarkkeja. Aluksi viivan piirtäminen oli kangertelevaa. Vähitellen sulavampia linjoja, varmempia vetoja, tyyliä. Tätä voisi verrata japanilaiseen kalligrafiaan.

    • Tsuumikosj

      Aloitusviesti inspiroi ajattelemaan enemmän, ovatko kuvat raaka-ainetta vain. Jos kuviin liitetään tekstiä ja selitystä, ehkä niillä on enemmän merkitystä sitten. Albumien vanhat muinaiset mustavalkokuvat eivät sano juuri mitään, jos en tunne ollenkaan, mitä kaukaisia sukulaisia ne esittävät. Tai missä ne on kuvattu.

      Ehkä tähän pätee sama kuin muistimenetelmiin ja ajankäyttöön. Järjesteleminen ja lokeroiminen selkiyttää asioita. Mitä varhaisemmassa vaiheessa saa poistettua turhat, sitä vähemmän tarvitsee kuluttaa aikaa ja vaivaa niiden selaamiseen/käsittelyyn myöhemmin.

      Toisaalta olen joskus ajatellut, ovatko nykyajan kuvat kertakäyttötavaraa. Kun lehti on kerran luettu, mitäs sillä enää sitten tekee - jos ei ollut jotain tärkeää keräiltävää tietoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      42
      2217
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      51
      1738
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      40
      1553
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      43
      1511
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1469
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1440
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      3
      1371
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1281
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      8
      1245
    Aihe