Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Vinkkejä Gambiaan

reissupöksytjalassa

Tsekkailin äkkilähtöjä ja matkakuumeissani kirjottelen tänne marraskuisesta reissusta ensimmäistä kertaa Gambiaan matkaavalle.

Paikallinen ruoka on superhyvää (kana yassa-kastikeessa tai vegaani yassa muodostui useimmissa paikoissa illallisvalinnakseni). Jos kuitenkin kyllästyt paikalliseen, intialaisomisteisen Vine Yardin intialaiset on myös ihan lemppareita, especially chicken vindaloo. Vikana iltana käytiin fiinissä ranskalaisomisteisessa The Butchers Shopissa, jossa tarjoilija asetteli kankaisen servetin syliisi ja sitä rataa, muttei täälläkään laskun loppusumma päätä huimannut.

Ihmiset ovat mukavia, iloisia ja kiinnostuneita siitä, onko turisteilla kaikki hyvin. Köyhänä maana he haluavat pitää hyvää huolta turisteista, jotta nämä tulisivat takaisin käyttämään heidän palveluitaan. Varkaudet ovat todella vähäisiä, sillä niistä seuraa kovat sanktiot. Maalaisjärjellä pärjää.
Esimerkiksi Sri Lankassa kypsyin nopeasti siihen, että melkein jokainen, jonka kanssa asioin, yritti kusettaa jollain tavalla saadakseen enemmän rahaa, mitä olisi kuulunut. Jos päästiin tinkimisen jälkeen kohtuulliseen hintaan, yritti antaa väärin takaisin jne. Gambiassa meno oli siltä osin rennompaa.

Ei otettu malarialääkitystä, koska matkustettiin kuivana kautena, eikä yövytty sademetsissä. Ei nähty yhtäkään hyttystä koko reissun aikana, karkotteet olivat turhaan mukana. Malarialääkityskään ei ole 100% varma, joten kerran elämässäni sen varoiksi syöneenä, en halua pilata lomaani jatkuvilla vatsavaivoilla ja huonolla ololla. Eräs lääkäri sanoi, ettei ibuprofeeniakaan syödä, jos vaikka kohta sattuisi päätä särkemään. Jos malarian saat, sitä hoidetaan samoilla lääkkeillä kuin estetäänkin.

90% ihmisistä haluavat myydä sinulle jotain tai tietävät jonkun jolla on esim. retkiä järjestävä firma tai ravintola. Jopa hotellin työntekijät yrittivät myydä meille omia palveluitaan hotellin retkien sijaan (joita siis olivat ständillä alunperin promoamassa).
Tapasimme onneksi ensimmäisenä iltana Amsin, joka jeesasi meitä koko loman ajan aina kun halusimme lähteä jonnekin. Markkinoilla kävellessämme saimme olla rauhassa hänen seurassaan ja markkinoita kiertäessämme hän tiesi parhaat reitit sokkelon keskellä.
Albert's Market ei ole fiinein mahdollinen paikka, kattona toimivat rätit roikkuivat osin niin matalalla, että käveltiin kyyryssä eteenpäin. En löytänyt juuri muuta ostettavaa kun yhden kankaan räätäliä varten. Kapeilla sokkeloisilla kujilla myydään fisua (kärpäsillä, extra-aromeita), feikkiä feikin perään, kenkää rättiä jne. Mieheni osti kengät, ja hotellilla huomasi, että myyjä oli antanut erikokoiset kengät. - lahjoitettiin loman päätteeksi eteenpäin.

Tosiaan, Serrekundan markkinat olivat suuremmat ja enemmän ahdistelijoita. Heti kun Ams lähti seurastamme pariksi minuutiksi ostamaan tupakkaa, silmänräpäyksessä viisi tyyppiä olivat joko kerjäämässä tai myymässä meille jotain, samantien kun Ams käveli meitä kohti, kaupittelijat hälvenivät. Oli siis hermojemme pelastus, että otimme hänet mukaan.

Empatiakykyiselle ihmiselle välillä on vaikeaa sanoa ei, mutta tietenkin joka toinen kauppias kitisee, ettei ole saanut yhtäkään kauppaa vielä tänään jne., kaikkea ei kannata uskoa. Mieheni sanoi Amsille, että osti säälistä kaulakorun, kun nainen oli niin surullinen, ja sanoi ettei ollut tehnyt vielä yhtäkään kauppaa tänään. ”Of course she did. You should always take me with you, before you make any business.”

Paikalliset eivät pääse hotellialueelle. Kombo Beach on siitä erinomainen hotelli, ettei myöskään rannalla aurinkotuolien lähettyville kauppiaat pääse ilman, että näyttelet peukkua alueen rajalla seisovalle vartijalle. Olimme yhtenä päivänä Kuntah Kintehissä, ja syödessämme jengi tuli kerjäämään ruokaa, juomia, rahaa. Toki nämä kerjääjät lähtevät, kun sanoo jämäkästi ei ja sen jälkeen tyyppi saakin olla ilmaa.

Maassa maan tavalla. Tingi. Jopa kauppias kysyi meiltä pariin otteeseen, kun olin hiljaa hänen lausumansa hinnan jälkeen, että mikäs sinun ehdottamasi hinta on ja moneen kertaan kuulin "gambian prices are not fixed". Normaalisti hinnat laskevat noin 50-70% riippuen tyypistä.
Esimerkkinä, eräänä päivänä hotellin edessä taulussa luki 600 Dalasia Serrekundan markkinoille, frendimme Ams sanoi suoraan, että maksakaa 200 ja sillä myös saimme taksin. Jopa markkinoilla hän kertoi meille suoraan, mitä jostain tuotteesta kannattaa maksaa. Superhyvä tyyppi, jolle ystävyys merkkasi enemmän kuin raha.

Mikäli haluatte luotettavan tyypin oppaaksenne:
Amadou Bah / Ams
02203674551
E-mail [email protected]

Reissupöksyt jalkaan ja koneeseen :)

16

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Myskiharka

      KOMBO beach hotellin aamiaispoyta on huippu,muutaman kerran yovytty lomat hot
      Bakotussa mutta lahes joka aamu kipitin aamuisin Komboon aamupalalle.

    • MrFix

      Kannattaa suunnata ensimmäiseksi pankkiin hakemaan 10-20 dalasin seteleitä, rahanvaihtopisteissä ei saa pientä rahaa ja turisteille ei haluta antaa pientä rahaa takaisin esim. ravintoloissa ja baareissa. Tullut uutena suuntauksena turistialueille. Tippikulttuuri on tavallista Gambiassa, mutta kaikki ei vaan halua jättää sitä 50 dalasin eli 1 euron päivänpalkkaa pienestä työstä. Ahneus näkyy silmistä ja siitä hyötyvät vain paikan työntekijät. Vrt suomalaiseen päiväpalkkaan, saatko samanlaisen tipin Suomessa.

    • Gumpi

      Kumpi vaikuttaa uusista hotelleista kivemmalta, African Princess vai Sunprime Tamala Beach?

    • Myskiharka

      Paikan tyontekijat hyotyvat tipeista...Heillehan se juuri kuuluukin jos jollekin,eouron paivaliksa ,silla syo paivan paikallisella ruualla,et muuta.Aika hauskaa kuinka suhteutat tipin...

    • Myskiharka

      Sitapaitsi esim. Bar Dominon omistaja,tipit jotka antaa siella tarjoilijalle,epailen etta kaikki tipit pomo ottaa itelleen tyopvn jalkeen.Asia on hyva kysya suoraa ite omistajalta.Haluan ite tukea tyontekijoita,en pomoa.Dominon omistajat ovat Brittimuija ja Gambimies,ahneita ..sipaita.

    • Myskiharkau

      Kuvittele ite tekevas toita Suomessa,palkka 5e pv..Silla saat ruuan ku ostat tonnikalapurkin ja makaronia.Mut ku vuokraki pitais maksaa jne jne...
      Tama on osuvampi vertaus siita kuinka lujilla he elavat.

      • suhteellisuus

        Kyllä olen elänyt 5 e/pv Suomessa,kun opiskelin...Tiedän siksi mistä puhun, liiallinen tippaus tekee paikalliset ahneiksi joka matkakohteessa, siksi en kyllästy muistuttamaan tosiasioista. Yhtenä päivänä opas voi ansaita jopa parin kuukauden tulot, mutta onneksi tällaiset työpaikat eivät ole vain tietyn eliitin hallinnassa, vaan työntekijät vaihtuvat. Voitko myskihärkä kuvitella saavasi oppaana päivässä muutaman kuukauden tulot Suomessa?


    • Leena1962

      Huaroissa kutina... Ikävä Gambiaan...

      • Helena87

        Mäkin sain sinne paikkaan taudin, mitä ei saatu edes Auroran tehohoidossa parannettua.


    • jyrkkäEitipeille

      En tykkää tippikulttuurista. Se todella tekee ihmisestä entistä ahneemman ja pilaa miellyttävän ravintolaoissa asioinnin. Huomaa kyllä, että kun en jätä tippiä, niin tarjoilu seuraavalla kerralla on huonoa, jopa asiatonta. Tuossakin sen suhtautumisen näkee. Eli ei tippiä edelleenkään, ei!

      Siksipä tykkäänkin käyttää oman hotellin palveluita, jotka saa kuitata ilman rahaa hotellilaskuun. Juu, ja kun hotellit eivät ole yleensä gamtialaisten omistamia, niin tippikulttuuri tältä osin sattuu ihan heidän omaan nilkkaan.
      Autan mielelläni ostamalla palveluita, mutta en tippaamalla.

      • ettäsilleensinä

        Vai niin.


    • piikkitippi

      Vain todella varakkaat käyttävät hotellilaskutusta. Ja siinä huijataan vielä enemmän. Loppulaskuun saattaa ilmestyä monta ylimääräistä veloitusta . Joten en suosittele piikkiin ottamista.

    • Gambiaan

      Paljonko paikallisen oppaan retket maksavat?
      Esim. koko päivän retki Senegaliin safarille tai puolipäivän retki Serrekundan markkinoille ja apinapuistoon? Olisi kiva etukäteen tietää hintataso.

      • MHL_2019

        Maksettiin 80€ per nuppi Safarista, sis auto- ja lauttamatkat sekä aamiainen ja päivällinen reissun aikana. Apinapuisto 300 dal / hlö...ja opasta sinne ei tarvitse vaikka portilla tätä palvelua tarjoavat. Nuo hinnat tammikuu 2019


    • Bakau

      300D apinapuistomaksu?!? Ilmasin niitä näkee ku kävelee esim.Senegambia beach hotelliin sisään. Ja samalla näkee korppikotkat kylpemässä. Ja voi itekin pulahtaa altaaseen.

      • MHL_2019

        Juu, mielummin tuen paikallisia huikeella, vajaa 6€ sis.pääsymaksulla ku ählyä hotellinimistajaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2122
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1808
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      31
      1781
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1530
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      67
      1496
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1402
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1364
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1322
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1284
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1271
    Aihe