Kokemuksia PFO-sulusta?

Empivä

Onkohan täällä kellään kokemusta eteisväliseinäaukon (Patent foramen ovale) sulkutoimenpiteestä. Aukkohan suljetaan nk. "sateenvarjolla" vieden se katetrilla suonta pitkin ja sydämen aukosta läpi/takaisin. Odotan toimenpiteeseen menoa, mutta olisi mukava kuulla kokemuksia toimenpiteestä ja vaikutuksista.

38

237

  Vastaukset

  • Hei, täällä tuoreen asd secundum diagnoosin saanut. Toistaiseksi ei ole korjausta tiedossa, syksyllä kontrolli jatkosta. Oireilua vaan on enenevästi. Kovasti nyt koittanut aiheesta lukea..
   Olisi kiva kuulla tarkemmin miten sinulla huomattiin, ikä jne!
   Itse 42v, eteisvärinästä alkoi, ablaatio tehty 2017, flimmerit loppui siihen, mutta 2 x keuhkoembolian jälkeen marevan lääkityksellä olen.

  • Täällä on kanssa yksi jolla todettiin asd joulukuussa.nyt odottelen rukatorven kautta tehtävään ultraan aikaa.oireita ei ole ollut muuta kun tykyttelyä vuosien varrella satunnaisesti.sanottiin että näyttää pieneltä reijältä kun rintakehän päältä ultrattiin.saa nyt sitten nähdä joudutaanko sulkemaan vai ei.m-52v.

  • Olisi kiva kuulla muiden tilanteesta.itsellä tää huomattiin ihan terkkarin rutiini tutkimuksessa,kun lääkäri kuunteli sydäntä ja sanoi että kuuluu sivuääni.

  • Kesällä 2017 minulla oli aivoinfarkti (56 v mies). Ainoa selittävä tekijä oli PFO. Syksyllä 2017 sitten tehtiin PFO-sulku. Jännitti aika lailla. Mutta kaikki sujui sutjakkaasti. Omia muistiinmerkintöjä: "Operaatio klo 12.30-15.30. Palautettiin osastolle 16 aikoihin. Kaikki ok vielä... Leikkaava lääkäri vastaanotti minut saliin. Nousin itse kapealle pritsille, soviteltiin kädensijoja. Ainoa mitä muistan sen jälkeen, oli kun nukutuslääkäri selitti "nyt kanyylista laitettiin vahva särkylääke, voi päässä pyöriä..." sen jälkeen seuraava havainto, kun herätettiin."

   Sairaalassa olin kaksi päivää. Mitään jälkijuttuja ei ole reiluun vuoteen ollut. Sivuvaikutuksena on ollut, että aiemmin silloin tällöin vaivanneet migreenikohtaukset ovat loppuneet... tärkeintä on tietysti, että aivoinfarktin uusiutumisriski pienenee.

  • Sinulla tehtiin siis sulku nk."sateenvarjolla" vai leikkaamalla? oliko mitään oireita ennen sulkua? rytmihäiriöitä tai muuta? itsellä ollut vuosien varrella tykyttely.kohtauksia harvakseltaan nyt tosin yli vuosi ollut rauhallinen.jännittää kanssa aikalailla että mitä tulevassa ultraäänessä selviää.

  • Mulla oli siis aivoinfarkti kesällä 2017. Veriarvoissa tms ei ollut mitään hälyttävää, enkä ole edes mitenkään ylipainoinen. Syytä etsittiin ja todettiin tuo PFO aukko. Tehtiin ns. värikäyrätutkimus ja siinä todettiin pieni ohivirtaus PFO-aukon kautta rasituksen aikana. Samalla pään kuvista havaittiin mahdollisia infarkteja jo aiemmin, tämä lienee syynä, että päädyttiin PFOn sulkuun. Rytmihäiriöitäkin etsittiin, mutta ei havaittu mitään poikkeavaa.

   Sulku tehtiin Meilahden sydänasemalla syksyllä 2017. Menin marraskuussa eräänä aamuna aikaisin osastolle, tehtiin esitutkimukset ja itse operaatio tehtiin iltapävällä. Operaatiossa laitettiin nivusen kautta katetri laskimoon ja sieltä keskelle sydäntä sulkulaite. Sulkulaitteeksi valittiin 25 mm halkaisijaltaan oleva Amplatzer sulkulaite ( https://www.youtube.com/watch?v=I5sRAcOVGiU ). Yön olin sairaalassa ja nivusen päällä oli hiekkasäkki "laastarina". Mitään kipuja ei operaation takia ollut.

   Seuraavana päivänä tutkittiin, miten operaatio oli onnistunut. Röntgenkuvissa näkyi sulkulaite oikeassa paikassa. Leikkaava lääkäri selitti vielä operaation kulkua. Kotiin pääsin iltapäivästä tutkimusten jälkeen, mikä mielestäni on "operaation vakavuuteen" suhteutettuna tosi nopeaa, kaksi päivää sairaalassa... olihan kyseessä sydänoperaatio.

   En tiedä paljonko olisin saanut sairauslomaa "normaalitilanteessa", tuolloin minulla oli vielä aivoinfarktin takia myönnetty sairausloma.

   Jälkitarkastuksia oli parin kuukauden päästä ja vuoden päästä. Tuossa yksivuotistarkastuksessa tehtiin värikäyrätutkimus ja todettiin, että ohivirtauksia ei ole, leikkaus oli siis onnistunut. "Bonuksena" tuosta oli, että migreeni, josta silloin tällöin kärsin, tuntuu kadonneen. Lääkäri sanoi, että monella muullakin on näin tapahtunut. Mitään ongelmaa ei sulkulaitteesta ole ollut ja olo on ollut hyvä.

   Kaikkiaan toimenpiteestä ja Sydänaseman toiminnasta jäi hyvin "professionaalinen" jälkimaku. Hoitohenkilökunta oli ystävällistä ja osaavaa. Ainoa, mitä jäin kaipaamaan enemmän oli kardiologin etukäteisinfo operaatiosta. Oikeastaan sain lähetteen pari kuukautta ennen toimenpidettä ja sen jälkeen "suoraan leikkaupöydälle". Netistä löytyi kyllä tietoa hakusanalla "PFO closure", mutta olisi ollut huojentavampaa, jos joku operaatioon osallistuvalääkäri olisi selittänyt ja avannut asioita, mitä operaatiossa tehdään. Oli siinä välissä käynti sydänasemalla esitutkimuksessa ja ajattelin, että siinä voi kysellä operaatiosta. Tutkijana oli kuitenkin nuori apulaislääkäri, joka ei oikein osannut kertoa mitään... onneksi toimenpiteen teki kuitenkin kokenut kardiologi, jota jälkikäteen sai kuulla.

   Siis jos sinulle lääkärit katsovat asialliseksi tehdä PFO-sulun, niin oma kokemukseni on, että siihen voi turvallisesti osallistua!

  • Kiitokset tosi tosi hyvästä kuvauksesta.tämä sinun selvitys toiminpiteestä huojesi mieltäni tosi paljon! olen tätä asiaa miettinyt ja viettänyt monta unetonta yötä siitä lähtien kun 13.12.2018 kävin kardioloogilla ja todettiin että jonkinlainen aukko on tosin sanottiin että se näyttää pieneltä.nyt sitten ruokatorven kautta tehtävässä ultrassa selviää tarkemmin että vaatiiko se sulkemisen vai ei.sitä tulee mieleen että onnistuuko toiminpide,mitä jos ei herääkkään ja miten elämä jatkuu operaation jälkeen.tämä sinun selvitys huojensi mieltä tosi paljon!mitään oireita ei mulla ole koskaan ollut satunnaisia tykyttely kohtauksia lukuun ottamatta.verenpaine on kunnossa ja olen hoikassa kunnossa.

   • Kiitos "m-52v". Mukava, jos sain huojennettua mieltäsi.

    Minun kohdallani koko terveydenhoitoketju toimi tosi hyvin. Tuo PFO oli osa tätä ketjua. Toinen tärkeä osa oli infarktin jälkeisen muistihäiriön kuntoutus. Kun pääsin erikoissairaanhoitoon, kaikki tuntui sujuvan vähintään "riittävän hyvin". Ei tullut tunnetta, että "olisi jätetty yksin". Nyt olen taas sataprosenttisesti töissä.

    Kaikki tehtiin julkisen terveydenhuollon piirissä. Jokaisen maksamani veroeuron sain moninkertaisesti takaisin kuntotuksen aikana!


   • Kössi58 kirjoitti:

    Kiitos "m-52v". Mukava, jos sain huojennettua mieltäsi.

    Minun kohdallani koko terveydenhoitoketju toimi tosi hyvin. Tuo PFO oli osa tätä ketjua. Toinen tärkeä osa oli infarktin jälkeisen muistihäiriön kuntoutus. Kun pääsin erikoissairaanhoitoon, kaikki tuntui sujuvan vähintään "riittävän hyvin". Ei tullut tunnetta, että "olisi jätetty yksin". Nyt olen taas sataprosenttisesti töissä.

    Kaikki tehtiin julkisen terveydenhuollon piirissä. Jokaisen maksamani veroeuron sain moninkertaisesti takaisin kuntotuksen aikana!

    Juu kyllä tosta sinun operaation kulusta oli paljon apua ja nyt menen itsekkin huojentunein mielin siihen jos lääkärit katsovat että se pitää tehdä.olen aikamoinen jännittäjä ja kun en ole koskaan ollut missään toiminpiteessä niin tulee mieleen kaikenlaisia kauhukuvia:)


  • Moikka. Olen 19-vuotias tyttö ja mulla löydettiin varsinaisesti vuosi sitten 6mm eteisväliseinäaukko katetriablaation yhteydessä, kun hoidettiin rytmihäiriötä. Lääkäri ei kertonut, muuta kuin että en saa laitesukeltaa tämän vian kanssa. Tällä hetkellä en ole seurannassa, mutta olen itse vähän huolissani, koska kyseinen aukko oli havaittavissa jo vuonna 2016 ensimmäisessä katetriablaatiossa, mutta silloin sanottiin vain, että siellä on pieni vuotosuihkaisu. Nyt vuosi sitten toisessa ablaatiossa aukko oli 6mm eli aukko kenties suurentunut? En tiedä, lääkäri ei mitään sanonut. Joka tapauksessa olen huolissani, jos aukon koko kasvaa entisestään.

   Itse en siis tiedä mitään asd:n sulkemisesta, mutta sellainen voi itsenikin kohdalla olla edessä joskus tulevaisuudessa. Minulla on jatkuvasti outoa tykyttelyä ja huonoa oloa, mutta en tiedä johtuuko oireet etesiväliseinäaukosta.

  • Moikka,mulla on kans ollut noita tykyttelyjä vuosien varrella.nuorempana enemmän ja nykyisin harvemmin.sain aikoinaan niihin lääkityksen ja sillä pärjännyt hyvin.jos olen ymmärtänyt oikein niin tämä väliseinä aukko aiheuttaa oireita myöhäisellä keski-iällä tai niin terkkarin lääkäri sanoi.itse koen olevani ihan ok kunnossa ja tähän asti pärjännyt tämän kanssa hyvin.

  • Nyt on toimenpide jo ohi, näköjäön keskustelu täällä pääsi käyntiin vasta päätökseni ja ajan saamisen jälkeen.
   Mutta kaikki hyvin! Pfo- aukko oli suuri, minulle laitettiin 35 mm Amplatzer. Minunkin Pfo-reikä todettiin ultrassa aivoinfarktin jälkeen. Ensin rintakehän päältä ja sitten piti tehdä tarkempi tutkimus ruokatorven kautta. Se tutkimus oli kyllä kamala.
   Minulla oli siis pieni aivoinfarkti huhtikuussa 2018 ja kun olen alle 60 v ja riskitekijät minimissä, minulle aukon sulkua tarjottiin. Pelotti ja tuntui että parempi kun ei mentäisi kajoamaan, kun terve olen. Vaan ehkäpä nyt hyvä näin, aukko suljettu ja oikovirtaus estetty. Oli parisen viikkoa tuntemuksia sydämessä, melkeinpä kipua, mutta nyt on jo olo normaali.

  • Kössi58, mikä on tuo värikäyrätutkimus?

   • Empivä, mukava kuulla, että kaikki on sujunut hyvin. Kertomuksesi on lähes samanlainen kuin minun. Itsekin olen ollut *täysin terve* 56 v saakka, kunnes tuo aivoinfarkti iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Samalla tavalla pelkäsin ja jännitin PFO-sulkua.

    Minulla tuo sydänjuttu meni seuraavasti
    1. tutkittiin normaalisti ultralla päältä ja havaittiin pfo-aukko ja sen vierellä verivirrassa lepattava paisunut uloke
    2. tehtiin varmistukseksi ultra ruokatorven kautta, siis nielin katetrin päässä olevan kameran. Todettiin sama kuin päältäkin.
    3. oikovirtauksen mittaamiseksi tehtiin sitten tuo värikäyrätutkimus. Korvalehteen asetettiin optinen ”pyykkipoika-anturi”. Kyynärtaipeeseen laskimoon laitettiin pieni määrä, noin 0,4 ml, hyvin tummaa väriainetta. Sydän pumppaa väriaineen sitten verenkiertoon. Mikäli kaikki on ok, niin tuo väriaine näkyy korvalehden anturissa ”yhtenä kappaleena”. Piirturin käyrässä näkyy siis vain yksi siisti käppyrä.

    Minulla kuitenkin näkyi ponnistuksen aikana (puhalsin voimakkaasti ”torveen”) käyrässä kaksi huippua. Ensin pikkuinen nykerö, sitten korkeampi huippu. Tämä tulkittiin siten, että tuo pikku nykerö oli ”oikaissut” pfo-aukon kautta, eikä mennyt sinne minne sen olisi ensin pitänyt mennä eli keuhkoihin. Kardiologi laski oikovirtaukseksi ponnistuksen aikana noin 1,3 pros verenkierron kokonaisvolyymista. Siis arvaus on, että aivoihin joutunut hyytymä olisi mennyt juuri tätä kautta.

    Värikäyrätutkimus oli ”helppo” tutkimus potilaan kannalta. Ainostaan tipan laittaminen kyynärtaipeeseen hieman kirpaisi. Mittaus tehtiin levossa ja toistettiin rasituksen aikana, minulla pfo ”falskasi” rasituksessa.


   • Värikäyrätutkimuksen virallisempi nimi lienee värilaimennostutkimus (tai -laimennus). Näillä löytyy googlesta.


  • Empivä kiva kuulla että sinullakin kaikki sujui hyvin:) itse täällä odottelen sitä ruokatorven kautta tehtävää ultra tutkimusta.mulle sanoi kardioloogi että aukko näyttää pieneltä silloin kun ultra tehtiin rintakehän päältä mutta määräsi kuitenkin lisätutkimuksiin.nyt sitten jännityksellä odotan että mitä niistä ilmenee.

  • Minulla kans todettu tämä pfo-aukko. Olen 44v. Nainen ja jouduin ruokatorven ultraan pikkuaivoinfarktin ja veritulpan jälkeen. Isälläni ollut läppävika ja minullakin sille altistava geeni ehkä siksi suoraan tämä ultra(?) Päältä tehtävässä ultrassa ei näkynyt mitään, mutta ohivirtaus löydettiin jollain kuplatestillä suolavedellä..mietinkin miksiköhän ei minulle tehty tuota väritestiä...onko tehty teille kaikille🤔Mietin lähdettiinkö leikkaukseen liian kevyin perustein, aukon koosta ei mainittu mitään? Toki iso riski että infarkti uusii, se meillä sukuvika.

  • Mulla ei läppävikoja eikä muutakaan löytynyt.ainoastaan tämä pfo-aukko ja sekin kuulemma näyttää pieneltä.tämä tuntuu jotenkin oudolta ,kun tämä synnynnäinen vika ja nyt vasta tällä iällä löydettiin.mulla kyllä tutkittu sydäntä rytmihäiriöiden takia mutta ei koskaan mitään erikoista löytynyt.

  • Minulla tuo pfo-aukosta kulkeutuva oikovirtaus mitattiin juuri kuten "mietteliäs74" kertoo, eli ruokatorven kautta tehtävän ultran aikana ruiskutettiin kyynärtaipeessa olevan kanyylin kautta suoneen suolavesisuihku aika kovalla paineella - ja samalla piti itse ensin vetää henkeä ja ruiskutuksen aikana voimakkaasti puhaltaa. Ultraäänikuvasta näkyi kuinka kuplat virtasivat aukosta, kuplia laskettiin olevan yli 20 kuplaa/lyönti. Eli perusteita sulkuun kyllä löytyi.

   Onko teillä pfo- sulkutoimenpiteen läpikäyneillä jotain havaintoja voinnin muuttumisesta? Kysyin etukäteen toimenpidettä suositelleelta kardiologilta, mitä muuta hyötyä minulle olisi aukon sulkemisesta ja hän ei halunnut siihen ottaa mitään kantaa, vain että aivoinfarktin uusiutumisriski vähenee. Olen vaan nyt jo huomannut, että en hengästy niin helposti kuin ennen. Mikä mielestäni looginen juttu, kun ennen on hapetonta verta päässyt "väärälle puolelle", nyt siis hapettuminen pääse virtaamaan "puhtaana".

   Mietteliäälle voin sanoa vain, että toimenpide oli helpompi juttu kuin pelkäsin. Ainahan sitä lukee mahdollisista komplikaatioista yms. Mutta asiantuntevat lääkärit siellä hoitaa homman, ja onneksi tehdään nukutuksessa.

   • Joo, samaa mieltä kuin Empivä, oli huomattavasti helpompi kuin operaatio kuin kuvittelin. Tässä tietysti vaikuttaa, että operaatiosta on reilusti yli vuosi ja kaikki on sujunut hyvin.

    Luulisin, että tuo kuplatesti ja korvalehdestä mitattava värikäyrä mittaavat samaa asiaa. Minulle tehtiin vain tuo värikäyrä sekä ennen PFO-sulkua että vuosi operaation jälkeen. Samalla tavalla piti puhaltaa "torveen" mittauksen aikana. Ennen operaatiota oli selvä oikovirtaus. Vuosi operaation jälkeen ei oikovirtausta.

    Ennen operaatiota kärsin migreenistä kuukauden, parin välein. Yleensä, jos oli raskas työviikko, niin lauantaiaamuna iski migreeni. Heti kun heräsi, niin tiesi, että on paras jäädä lepäilemään ja odottaa iltapäivää, jolloin kohtaus olisi kadonnut. PFO-sulun jälkeen tuo on kadonnut. Tämä oli minulle ehkä suurin yllätys.

    Hengästymisessä en ole huomannut mitään erityistä.


  • Itse en saanut mitään infoa aukon koosta tai ohivirtauksen määrästä. Lääkäri vielä kysyi haluanko leikkaukseen 😮 Jäi epäselväksi vaivan aste. Onko teillä muilla ollut vielä lääkärikäynti tutkimusten jälkeen vai onko vaan tullut aika leikkaukseen? Minulla ollut hengästymistä ja migreeniä myös. Olen jo aiemmin käynyt tk-lääkärillä ihmettelemässä rytmihäiriöitä ja hengästymistä, mjtta mitään ei tehty. Magneettitutkimus tehtiin kyllä keuhkotautilääkärin lähetteestä astmatutkimusten yhteydessä .Terv keskuksessa sanottiin ettei näin nuorella voi olla sydänvikaa 🤔 Todella kiva kuulla kokemuksia jälkeen, minulla kaksivuotias lapsi ja tosiaan ollut veritulppakin, niin leikkaus minuakin huolestuttaa.

   • Mietteliäs -74
    Minulla PFO-sulkuun oli syynä aivoinfarkti kesällä 2017. Pari viikkoa olin silloin sairaalassa. Olin tietoinen, että aivokuvista oli myös löytynyt aivoista joitakin kohtia, joissa oli aiemmin ollut tukoksia. Sairaalasta lähdin maininnalla "PFO:n sulku aiheellinen, jos aivoinfarkti uusiutuu".

    Olikin yllätys, että lokakuussa 2017 sain kutsun suoraan PFO-sulkuun marraskuulle. Oikeastaan kukaan ei ollut kysellyt minun mielipidettäni asiaan. Sairaalasta pääsyn ja kutsukirjeen saamisen välillä oli ollut parikin kontrollia, joissa olisi ollut voinut ainakin ilmoittaa asiasta. Kontrollit olivat tosin neurologin kontrolleja, eivät sydänlääkärin.

    Kutsussa pyydettiin saapumaan viikko pari ennen operaatiota ultraääneen sydänasemalle ja ajattelin, että siellä nyt tarkasti kerrotaan mitä on odotettavissa. No, ei kerrottu tai sitten en vaan osannut kysyä. Eli aika ummikkona tuohon operaatioon menin. Käytännössä olin googlettanut asioita, mutta eihän se korvaa lääkärin henkilökohtaista selitystä.

    Siis en kovin paljoa saanut lääkäreiltä tietoa operaatiosta. Tästä huolimatta hoito oli oikein hyvää ja olen siihen tosi tyytyväinen.

    Kesältä 2017 on seuraava uutinen:
    https://www.mediuutiset.fi/uutiset/pfo-sulku-estaa-tehokkaasti-aivoinfarktin-uusiutumista/06172600-04e2-38e5-abe1-2ad7478a5b80


  • Itse tässä miettinyt että jos reikä on pieni niin suljetaanko se silti vai seurataanko tilannetta? olen koittanut lukea aiheesta ja jossakin sanottiin että aina ei sulkua tarvitse tehdä.itsellä alkoi rytmihäiriöt siinä 14-15.ikäisenä ja nyt on reilusti yli vuosi kun on ollut tykytys kohtauksia.en hengästy kävellessä ja yleiskunto on muutenkin hyvä no toivottavasti ruokatorven kautta tehtävässä ultrassa selviää tarkemmin.

  • Oman kokemukseni mukaan voin rohkaista menemään toimenpiteeseen.
   Minulla sen aivoinfarkti-sairaalareissun aikana jo tehtiin se ultra päältä ja reikä nähtiin. Silloin jo heti otti neurologi puheeksi pfo-sulun laiton, koska kuulun juuri siihen ryhmään jolle sulkua suositellaan; eli muut riskitekijät aivoinfarktiin minimissä. Ruokatorven kautta tehdyn ultran jälkeen sain puhelun kardiologilta (ihan ylilääkäriltä) joka hyvin selosti asian ja perusteli pfo-sulun tekemistä. Silti olin pitkään kovin mietteliäs ja kyselin monilta tutuilta lääkäreiltä annanko lähteä kajomaan. Kovasti kuitenkin kaikki rohkaisivat menemään toimenpiteeseen. Ja niinkuin tässä on jo todettukin, oli se odotettua helpompi juttu.
   Tässä linkki yhteen artikkeliin liittyen migreeniin https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=uut&p_artikkeli=uut08295

  • Empivä kiitos rohkaisusta:) tämä asia kyllä askarruttaa mieltä ja synnytttää kysymyksiä! oliko sinulla keuhkovernpaine koholla? mulle kardiologi sanoi että on lievästi koholla.työni on fyysistä ja tunnen jaksavai niinkuin muutkin enkä hengästy kävellessä tai muussa ponnistelussa.mietteliäs olen minäkin,kun on kyse sydämestä niin miettii että antaakolähteä kajoamaan.nyt kuitenkin muiden kokemuksesta rohkaistuneen asia ei enää tunnu niin kamalata etteikö siihen toiminpiteeseen voisi mennä.

  • Minullakaan ei ollut minkäänlaista vaivaa, ei edes kohonnutta keuhkoverenpainetta. Se infarktikin oli niin pieni, että kyllä pisti miettimään mennäkö toimenpiteeseen. Siksi tämän keskustelunkin aloitin kun mistään ei löytynyt kokemustietoa asiasta. Mutta nyt ymmärrän että toimenpide kannatti, toivottavasti ei koskaan tulekaan mitenkään vaivaamaan. Ja olen ymmärtänyt että nämä reiät saattavat aiheuttaa sitten vanhemmiten oireilua, eikä tätä sulkua yleensä tarjota enää vanhana kun on jo muitakin riskejä.

  • Juu tästä ei tahdo löytyä kokemustietoa juuri mistään.mulle terkkarin lääkäri selvitti että 60-70v.iässä tämä voi aiheuttaa hengen ahdistusta,väsymistä ja sydämen vajaatoimintaa.kyllä nyt itse ainakin olen menossa toiminpiteeseen jos lääkärit katsovat että semmoinen pitää tehdä.se vaan jännittää että miten kaikki sujuu.on tosi hieno juttu jakaa kokemuksia toisten kanssa joille on tehty kyseinen operaatio.

  • Jos vielä kirjaan jotakin:
   m52-v, kirjoitat "jännittää että miten kaikki sujuu". Nuo ovat aivan samoja ajatuksia, joita minulla oli reilu vuosi sitten. Ajattelin, että jospa soittaisi ja kieltäisi ko. operaation teon. Onneksi en soittanut ja operaatio tehtiin. Kaikki sujui hyvin. Plussana oli vielä tuo migreenin häviäminen. Tärkeintä on tietysti aivoinfarktin uusiutumisen riskin pieneneminen.

   Operaatio suoritetaan nukutettuna ja jos vertaan PFO-sulkua kokemuksena vaikkapa hampaan juurihoitoon (jollainen minulle on joskus tehty), on juurihoito potilaan kannalta paljon ikävämmän tuntuinen. Kyllähän sydän on tietenkin herkempi paikka, mutta en ole kuullut/lukenut pahoista leikkauskomplikaatioista PFO-sulun suhteen.

  • Kössi58,itselle tullut mieleen just noi leikkauskomplikaatiot ja mitä jos ei kaikki sujukkaan suunitellusti.turha tietysti etukäteen jännittää mutta,kun en ole koskaan ollut sairaalassa minkäänlaisessa toiminpiteessä niin kaikkea tulee mieleen.ymmärrän kyllä että pakko se on sulkea ettei myöhemmi tule ongelmia.lähipiirissä ei ketään jolle oisi tälläinen operaatio tehty niin siksi on helpottavaa saada tietoa kyseisessä operaatiossa olleilta.

  • Mitä tietoa itse löysin , niin komplikaatioita ei juurikaan esiinny, todennäköisin komplikaatio liittyy siihen nivushaavaan jota kautta mennään sisään, ja sekin kyllä paranee, ei mitään vakavampaa sekään. Minulla tuo haava parani tosi hyvin, pelkäsin että se haittaisi pitkään harrastuksia, ratsastusta tai vaikkapa hiihtämistä, mutta jo runsaan viikon päästä olin hevosen selässä 🙂 hiihtämistä haittasikin sitten hiihtokelien loppuminen!
   Mihin sairaalaan olet toimenpiteeseen menossa? Olisi kiva kuulla sitten kokemuksiasi. Ja muiltakin, jotka tuolla aiemmin kertoivat mahdollisesta toimenpiteestä. Tsemppiä sinne!

  • Empivä,olen täällä päijät-hämeessä ja en nyt sitten tiedä tehdäänkö täällä näitä sulkuja vai pitääkö mennä helsinkiin.juu ilmanmuuta ilmoittelen sitten miten homma etenee:) tämänkuun aikana mulla on siis se ruokatorven kautta tehtävä ultra ja siitä sittenselviää tarvitaako sulku. se nivushaava on itseänikin mietityttänyt että miten se paranee ym.

  • Kuinka kauan muilla on kestänyt päästä ensimmäisen infarktin jälkeen PFO-sulkuun? Olen sulkuarviossa/-jonossa, mutta minulle ei luonnollisesti kerrota asiasta tai sen etenemisestä mitään.

   • Aivoinfarkti kesäkuu 2017, PFO-sulku marraskuu 2017. Minulla MRI-kuvissa näkyi vanhempiakin infarktoituneita kohti, ja se taisi ratkaista tuon sulun tekemisen. Ei harmaintakaan aavistusta, miten tuon jonon etenemistä ohjaillaan...


   • No, nyt se sulkuajankohta sitten varmistui kuukauden päähän.


   • Anonyymi kirjoitti:

    No, nyt se sulkuajankohta sitten varmistui kuukauden päähän.

    Sulkutoimenpide onnistui ilman komplikaatioita. Nykyisin ei tätä tehdä enää yleisanestesiassa, vaan paikallispuudutuksessa, kun ultraäänianturin saa vietyä ruokatorveen nenän kautta. Aika erikoista, ettei itse tunne mitään vaikka joku ronkkii pitkällä piuhalla sydämen sisuskaluja!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Sulkutoimenpide onnistui ilman komplikaatioita. Nykyisin ei tätä tehdä enää yleisanestesiassa, vaan paikallispuudutuksessa, kun ultraäänianturin saa vietyä ruokatorveen nenän kautta. Aika erikoista, ettei itse tunne mitään vaikka joku ronkkii pitkällä piuhalla sydämen sisuskaluja!

    Kas, täältä on lähtenyt tuo nimimerkkikommentointi pois, eli ihan tarkkaan ei tiedä kuka kirjoittaa. Ehkä näin on tietoturvan kannalta hyvä.
    Mukava kuulla, että PFO-sulku meni hyvin. Aistin tuosta viestistäsi, että puudutuksessa tehtynä operaatio oli ihan siedettävä. Itse olin kyllä tyytyväinen, että minulla tuo tehtiin täydessä nukutuksessa ja mitään ei aistinut. Mutta yhtä kaikki, luultavasti olet tyytyväinen, että tuli tehtyä ja että oli ehkä helpompi operaatio kuin alussa luuli.
    Onko sulla ollut aiemmin migreeniä? Jos on, niin mielenkiinnosta kuulisin, onko PFO-sululla ollut siihen vaikutusta. Minulla migreeni suorastaan katosi sulun jälkeen (siis tämä oli leikkauksen sivuvaikutus, varsinaisesti PFO-sulku tehtiin estämään aivoinfarktin uusiutumista).


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kas, täältä on lähtenyt tuo nimimerkkikommentointi pois, eli ihan tarkkaan ei tiedä kuka kirjoittaa. Ehkä näin on tietoturvan kannalta hyvä.
    Mukava kuulla, että PFO-sulku meni hyvin. Aistin tuosta viestistäsi, että puudutuksessa tehtynä operaatio oli ihan siedettävä. Itse olin kyllä tyytyväinen, että minulla tuo tehtiin täydessä nukutuksessa ja mitään ei aistinut. Mutta yhtä kaikki, luultavasti olet tyytyväinen, että tuli tehtyä ja että oli ehkä helpompi operaatio kuin alussa luuli.
    Onko sulla ollut aiemmin migreeniä? Jos on, niin mielenkiinnosta kuulisin, onko PFO-sululla ollut siihen vaikutusta. Minulla migreeni suorastaan katosi sulun jälkeen (siis tämä oli leikkauksen sivuvaikutus, varsinaisesti PFO-sulku tehtiin estämään aivoinfarktin uusiutumista).

    Joo, nämähän tosiaan liittyvät jostain tuntemattomasta syystä yhteen, PFO ja aurallinen migreeni. Minullakin taustalla tuo on, ja infarktin jälkeen on ollut puolen vuoden aikana pari lievää migreenikohtausta. Nyt on kuitenkin vielä turhan aikaista sanoa tästä mitään, kun aiemmin migreeniä on ollut ehkä 1-3 kohtausta vuodessa.


  • Minulla ( N 54v) oli aivoinfarkti 40-vuotiaana, myöhemmin todettiin PFO. Tykytyksiä on ollut vuosia, enemmäkseen sellaisia että herään yöllä tiheään pulssin, noin 170krt/ m. Nyt kävin viime viikolla värikäyrässä, kuplayestissä ja sydänultrassa. PFOn sulkua suositeltiin ja se tapahtunee puolen vuoden sisällä Husin Sydänasemalla. Kuinka pitkään teillä, jotka olette läpikäyneet tuon, on mennyt että ei ollut enää mitään tuntemuksia, tai kipua ( ymmärsin, että jonkun aikaa on kipua), entä onko teillä ollut rytmihäiriöitä tms toimenpiteen jälkeen? Tai muita oireita? Onko tässä minkälainen seuranta? Olitteko sairauslomalla toimenpiteen jälkeen?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vihdoinkin Stefan avautuu Martinan röyhkeydestä

   Tätä ollaan odotettu. Stefan kertoo että Martina yrittää kiristää 200000 e Stefanilta . Näin me tää nähtiinkin. Muija sai harrastaa mitä halusi Stefan
   Kotimaiset julkkisjuorut
   689
   14551
  2. Pelkkää rahastusta kunnallinen hammaslääkärikäynti

   Luulisi, että EU:n kireimpiä, jo tapissaan olevia veroja maksavat suomalaiset saisivat kohtuuhintaisen kunnan hammaslääkäripalvelun, kaikkea kanssa!
   Maailman menoa
   125
   2296
  3. Martina bailaamassa. Taas.

   Kattokaa sen ig storya. Se tylsä joka paikkaan tunkeva wannabe joku jekku b. nuolee martinan naamaa.... ovat ilmeisen humalassa...?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   1423
  4. Kotisiivous vähintään 40e/h

   Suomen kotityöpalveluyhdistys ry mukaan alin kannattava hinta siivouksesta on 40e/h. Tämä on outoa, koska puhdistusaineita ja vettä kuluu 1h aikana k
   Maailman menoa
   60
   1325
  5. Upea kämppä!

   Ilmeisesti ekat pätkät uudesta asunnosta, tai talosta siis. Remppa kesken mutta näytti kyllä hienolta. Korkea viistokatto ikkunoineen. Vähän oli kolkk
   Kotimaiset julkkisjuorut
   103
   1259