Kokemuksia PFO-sulusta?

Empivä

Onkohan täällä kellään kokemusta eteisväliseinäaukon (Patent foramen ovale) sulkutoimenpiteestä. Aukkohan suljetaan nk. "sateenvarjolla" vieden se katetrilla suonta pitkin ja sydämen aukosta läpi/takaisin. Odotan toimenpiteeseen menoa, mutta olisi mukava kuulla kokemuksia toimenpiteestä ja vaikutuksista.

57

7115

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ASD_secundum

      Hei, täällä tuoreen asd secundum diagnoosin saanut. Toistaiseksi ei ole korjausta tiedossa, syksyllä kontrolli jatkosta. Oireilua vaan on enenevästi. Kovasti nyt koittanut aiheesta lukea..
      Olisi kiva kuulla tarkemmin miten sinulla huomattiin, ikä jne!
      Itse 42v, eteisvärinästä alkoi, ablaatio tehty 2017, flimmerit loppui siihen, mutta 2 x keuhkoembolian jälkeen marevan lääkityksellä olen.

    • m-52v

      Täällä on kanssa yksi jolla todettiin asd joulukuussa.nyt odottelen rukatorven kautta tehtävään ultraan aikaa.oireita ei ole ollut muuta kun tykyttelyä vuosien varrella satunnaisesti.sanottiin että näyttää pieneltä reijältä kun rintakehän päältä ultrattiin.saa nyt sitten nähdä joudutaanko sulkemaan vai ei.m-52v.

    • m-52v

      Olisi kiva kuulla muiden tilanteesta.itsellä tää huomattiin ihan terkkarin rutiini tutkimuksessa,kun lääkäri kuunteli sydäntä ja sanoi että kuuluu sivuääni.

    • Kössi58

      Kesällä 2017 minulla oli aivoinfarkti (56 v mies). Ainoa selittävä tekijä oli PFO. Syksyllä 2017 sitten tehtiin PFO-sulku. Jännitti aika lailla. Mutta kaikki sujui sutjakkaasti. Omia muistiinmerkintöjä: "Operaatio klo 12.30-15.30. Palautettiin osastolle 16 aikoihin. Kaikki ok vielä... Leikkaava lääkäri vastaanotti minut saliin. Nousin itse kapealle pritsille, soviteltiin kädensijoja. Ainoa mitä muistan sen jälkeen, oli kun nukutuslääkäri selitti "nyt kanyylista laitettiin vahva särkylääke, voi päässä pyöriä..." sen jälkeen seuraava havainto, kun herätettiin."

      Sairaalassa olin kaksi päivää. Mitään jälkijuttuja ei ole reiluun vuoteen ollut. Sivuvaikutuksena on ollut, että aiemmin silloin tällöin vaivanneet migreenikohtaukset ovat loppuneet... tärkeintä on tietysti, että aivoinfarktin uusiutumisriski pienenee.

      • Anonyymi

        Hei Kössi - kiitos viestistäsi. Olen 57 vuotias nainen ja minulla oli 2 lievää aivoinfarktia tammikuussa. Menen nyt PFO sulkuun syyskkuun alussa. Kiinnostaa kovasti, että saitko uusia ohjeita urheilun, ruokailun ja alkoholin käyttöön? Vai voiko elää normaalia elämää ilman rajotteita.
        Ihana kuulla, että migreeni jäi pois. Olen lukenut siitä, että joskus sydämen reikä tosiaan voi olla ollut se syy auralliselle migreenille.


      • Anonyymi

        Kiitos Kössi! Tapauksesi kuulostaa niin minulta. Toivottavasti voit yhä hyvin?
        Puutumisoireiden vuoksi kuvattiin marraskuussa mun aivot ja kaularanka. Sivulöydöksenä kaksi kapeaa infarktiarpea pikkuaivoissa. En tiennyt sellaisia edes saaneeni, toinen kerta varmaankin diagnosoitiin tasapainoelimen tulehdukseksi, olin kuin humalassa, kaikki pyöri. Olin sohvalevossa 3 päivää, meni ohi.
        Mullakin ollut sivuääni, lääkärin mukaan ”PFO-tyyppinen ohivirtaus”, ei aiheuttanut toimenpiteitä. Samoin aurallinen migreeni, ei mitenkään paha eikä usein. Kaikki veriarvot kunnossa, 52 v., liikun paljon ja syön terveellisesti.
        Odotan nyt kiireettömänä jatkotutkimuksia Primaspanin kanssa. Helsingin suunnalla taidetaan noita leikkauksia tehdä paljonkin, toivottavasti myös Turussa!


    • m-52v

      Sinulla tehtiin siis sulku nk."sateenvarjolla" vai leikkaamalla? oliko mitään oireita ennen sulkua? rytmihäiriöitä tai muuta? itsellä ollut vuosien varrella tykyttely.kohtauksia harvakseltaan nyt tosin yli vuosi ollut rauhallinen.jännittää kanssa aikalailla että mitä tulevassa ultraäänessä selviää.

    • Kössi58

      Mulla oli siis aivoinfarkti kesällä 2017. Veriarvoissa tms ei ollut mitään hälyttävää, enkä ole edes mitenkään ylipainoinen. Syytä etsittiin ja todettiin tuo PFO aukko. Tehtiin ns. värikäyrätutkimus ja siinä todettiin pieni ohivirtaus PFO-aukon kautta rasituksen aikana. Samalla pään kuvista havaittiin mahdollisia infarkteja jo aiemmin, tämä lienee syynä, että päädyttiin PFOn sulkuun. Rytmihäiriöitäkin etsittiin, mutta ei havaittu mitään poikkeavaa.

      Sulku tehtiin Meilahden sydänasemalla syksyllä 2017. Menin marraskuussa eräänä aamuna aikaisin osastolle, tehtiin esitutkimukset ja itse operaatio tehtiin iltapävällä. Operaatiossa laitettiin nivusen kautta katetri laskimoon ja sieltä keskelle sydäntä sulkulaite. Sulkulaitteeksi valittiin 25 mm halkaisijaltaan oleva Amplatzer sulkulaite ( https://www.youtube.com/watch?v=I5sRAcOVGiU ). Yön olin sairaalassa ja nivusen päällä oli hiekkasäkki "laastarina". Mitään kipuja ei operaation takia ollut.

      Seuraavana päivänä tutkittiin, miten operaatio oli onnistunut. Röntgenkuvissa näkyi sulkulaite oikeassa paikassa. Leikkaava lääkäri selitti vielä operaation kulkua. Kotiin pääsin iltapäivästä tutkimusten jälkeen, mikä mielestäni on "operaation vakavuuteen" suhteutettuna tosi nopeaa, kaksi päivää sairaalassa... olihan kyseessä sydänoperaatio.

      En tiedä paljonko olisin saanut sairauslomaa "normaalitilanteessa", tuolloin minulla oli vielä aivoinfarktin takia myönnetty sairausloma.

      Jälkitarkastuksia oli parin kuukauden päästä ja vuoden päästä. Tuossa yksivuotistarkastuksessa tehtiin värikäyrätutkimus ja todettiin, että ohivirtauksia ei ole, leikkaus oli siis onnistunut. "Bonuksena" tuosta oli, että migreeni, josta silloin tällöin kärsin, tuntuu kadonneen. Lääkäri sanoi, että monella muullakin on näin tapahtunut. Mitään ongelmaa ei sulkulaitteesta ole ollut ja olo on ollut hyvä.

      Kaikkiaan toimenpiteestä ja Sydänaseman toiminnasta jäi hyvin "professionaalinen" jälkimaku. Hoitohenkilökunta oli ystävällistä ja osaavaa. Ainoa, mitä jäin kaipaamaan enemmän oli kardiologin etukäteisinfo operaatiosta. Oikeastaan sain lähetteen pari kuukautta ennen toimenpidettä ja sen jälkeen "suoraan leikkaupöydälle". Netistä löytyi kyllä tietoa hakusanalla "PFO closure", mutta olisi ollut huojentavampaa, jos joku operaatioon osallistuvalääkäri olisi selittänyt ja avannut asioita, mitä operaatiossa tehdään. Oli siinä välissä käynti sydänasemalla esitutkimuksessa ja ajattelin, että siinä voi kysellä operaatiosta. Tutkijana oli kuitenkin nuori apulaislääkäri, joka ei oikein osannut kertoa mitään... onneksi toimenpiteen teki kuitenkin kokenut kardiologi, jota jälkikäteen sai kuulla.

      Siis jos sinulle lääkärit katsovat asialliseksi tehdä PFO-sulun, niin oma kokemukseni on, että siihen voi turvallisesti osallistua!

    • m-52v

      Kiitokset tosi tosi hyvästä kuvauksesta.tämä sinun selvitys toiminpiteestä huojesi mieltäni tosi paljon! olen tätä asiaa miettinyt ja viettänyt monta unetonta yötä siitä lähtien kun 13.12.2018 kävin kardioloogilla ja todettiin että jonkinlainen aukko on tosin sanottiin että se näyttää pieneltä.nyt sitten ruokatorven kautta tehtävässä ultrassa selviää tarkemmin että vaatiiko se sulkemisen vai ei.sitä tulee mieleen että onnistuuko toiminpide,mitä jos ei herääkkään ja miten elämä jatkuu operaation jälkeen.tämä sinun selvitys huojensi mieltä tosi paljon!mitään oireita ei mulla ole koskaan ollut satunnaisia tykyttely kohtauksia lukuun ottamatta.verenpaine on kunnossa ja olen hoikassa kunnossa.

      • Kössi58

        Kiitos "m-52v". Mukava, jos sain huojennettua mieltäsi.

        Minun kohdallani koko terveydenhoitoketju toimi tosi hyvin. Tuo PFO oli osa tätä ketjua. Toinen tärkeä osa oli infarktin jälkeisen muistihäiriön kuntoutus. Kun pääsin erikoissairaanhoitoon, kaikki tuntui sujuvan vähintään "riittävän hyvin". Ei tullut tunnetta, että "olisi jätetty yksin". Nyt olen taas sataprosenttisesti töissä.

        Kaikki tehtiin julkisen terveydenhuollon piirissä. Jokaisen maksamani veroeuron sain moninkertaisesti takaisin kuntotuksen aikana!


      • m-52v
        Kössi58 kirjoitti:

        Kiitos "m-52v". Mukava, jos sain huojennettua mieltäsi.

        Minun kohdallani koko terveydenhoitoketju toimi tosi hyvin. Tuo PFO oli osa tätä ketjua. Toinen tärkeä osa oli infarktin jälkeisen muistihäiriön kuntoutus. Kun pääsin erikoissairaanhoitoon, kaikki tuntui sujuvan vähintään "riittävän hyvin". Ei tullut tunnetta, että "olisi jätetty yksin". Nyt olen taas sataprosenttisesti töissä.

        Kaikki tehtiin julkisen terveydenhuollon piirissä. Jokaisen maksamani veroeuron sain moninkertaisesti takaisin kuntotuksen aikana!

        Juu kyllä tosta sinun operaation kulusta oli paljon apua ja nyt menen itsekkin huojentunein mielin siihen jos lääkärit katsovat että se pitää tehdä.olen aikamoinen jännittäjä ja kun en ole koskaan ollut missään toiminpiteessä niin tulee mieleen kaikenlaisia kauhukuvia:)


    • 19-vuotiaallalöydettyasd

      Moikka. Olen 19-vuotias tyttö ja mulla löydettiin varsinaisesti vuosi sitten 6mm eteisväliseinäaukko katetriablaation yhteydessä, kun hoidettiin rytmihäiriötä. Lääkäri ei kertonut, muuta kuin että en saa laitesukeltaa tämän vian kanssa. Tällä hetkellä en ole seurannassa, mutta olen itse vähän huolissani, koska kyseinen aukko oli havaittavissa jo vuonna 2016 ensimmäisessä katetriablaatiossa, mutta silloin sanottiin vain, että siellä on pieni vuotosuihkaisu. Nyt vuosi sitten toisessa ablaatiossa aukko oli 6mm eli aukko kenties suurentunut? En tiedä, lääkäri ei mitään sanonut. Joka tapauksessa olen huolissani, jos aukon koko kasvaa entisestään.

      Itse en siis tiedä mitään asd:n sulkemisesta, mutta sellainen voi itsenikin kohdalla olla edessä joskus tulevaisuudessa. Minulla on jatkuvasti outoa tykyttelyä ja huonoa oloa, mutta en tiedä johtuuko oireet etesiväliseinäaukosta.

    • m-52v

      Moikka,mulla on kans ollut noita tykyttelyjä vuosien varrella.nuorempana enemmän ja nykyisin harvemmin.sain aikoinaan niihin lääkityksen ja sillä pärjännyt hyvin.jos olen ymmärtänyt oikein niin tämä väliseinä aukko aiheuttaa oireita myöhäisellä keski-iällä tai niin terkkarin lääkäri sanoi.itse koen olevani ihan ok kunnossa ja tähän asti pärjännyt tämän kanssa hyvin.

    • Empivä

      Nyt on toimenpide jo ohi, näköjäön keskustelu täällä pääsi käyntiin vasta päätökseni ja ajan saamisen jälkeen.
      Mutta kaikki hyvin! Pfo- aukko oli suuri, minulle laitettiin 35 mm Amplatzer. Minunkin Pfo-reikä todettiin ultrassa aivoinfarktin jälkeen. Ensin rintakehän päältä ja sitten piti tehdä tarkempi tutkimus ruokatorven kautta. Se tutkimus oli kyllä kamala.
      Minulla oli siis pieni aivoinfarkti huhtikuussa 2018 ja kun olen alle 60 v ja riskitekijät minimissä, minulle aukon sulkua tarjottiin. Pelotti ja tuntui että parempi kun ei mentäisi kajoamaan, kun terve olen. Vaan ehkäpä nyt hyvä näin, aukko suljettu ja oikovirtaus estetty. Oli parisen viikkoa tuntemuksia sydämessä, melkeinpä kipua, mutta nyt on jo olo normaali.

    • Empivä

      Kössi58, mikä on tuo värikäyrätutkimus?

      • Kössi58

        Empivä, mukava kuulla, että kaikki on sujunut hyvin. Kertomuksesi on lähes samanlainen kuin minun. Itsekin olen ollut *täysin terve* 56 v saakka, kunnes tuo aivoinfarkti iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Samalla tavalla pelkäsin ja jännitin PFO-sulkua.

        Minulla tuo sydänjuttu meni seuraavasti
        1. tutkittiin normaalisti ultralla päältä ja havaittiin pfo-aukko ja sen vierellä verivirrassa lepattava paisunut uloke
        2. tehtiin varmistukseksi ultra ruokatorven kautta, siis nielin katetrin päässä olevan kameran. Todettiin sama kuin päältäkin.
        3. oikovirtauksen mittaamiseksi tehtiin sitten tuo värikäyrätutkimus. Korvalehteen asetettiin optinen ”pyykkipoika-anturi”. Kyynärtaipeeseen laskimoon laitettiin pieni määrä, noin 0,4 ml, hyvin tummaa väriainetta. Sydän pumppaa väriaineen sitten verenkiertoon. Mikäli kaikki on ok, niin tuo väriaine näkyy korvalehden anturissa ”yhtenä kappaleena”. Piirturin käyrässä näkyy siis vain yksi siisti käppyrä.

        Minulla kuitenkin näkyi ponnistuksen aikana (puhalsin voimakkaasti ”torveen”) käyrässä kaksi huippua. Ensin pikkuinen nykerö, sitten korkeampi huippu. Tämä tulkittiin siten, että tuo pikku nykerö oli ”oikaissut” pfo-aukon kautta, eikä mennyt sinne minne sen olisi ensin pitänyt mennä eli keuhkoihin. Kardiologi laski oikovirtaukseksi ponnistuksen aikana noin 1,3 pros verenkierron kokonaisvolyymista. Siis arvaus on, että aivoihin joutunut hyytymä olisi mennyt juuri tätä kautta.

        Värikäyrätutkimus oli ”helppo” tutkimus potilaan kannalta. Ainostaan tipan laittaminen kyynärtaipeeseen hieman kirpaisi. Mittaus tehtiin levossa ja toistettiin rasituksen aikana, minulla pfo ”falskasi” rasituksessa.


      • Kössi58

        Värikäyrätutkimuksen virallisempi nimi lienee värilaimennostutkimus (tai -laimennus). Näillä löytyy googlesta.


      • Anonyymi
        Kössi58 kirjoitti:

        Empivä, mukava kuulla, että kaikki on sujunut hyvin. Kertomuksesi on lähes samanlainen kuin minun. Itsekin olen ollut *täysin terve* 56 v saakka, kunnes tuo aivoinfarkti iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Samalla tavalla pelkäsin ja jännitin PFO-sulkua.

        Minulla tuo sydänjuttu meni seuraavasti
        1. tutkittiin normaalisti ultralla päältä ja havaittiin pfo-aukko ja sen vierellä verivirrassa lepattava paisunut uloke
        2. tehtiin varmistukseksi ultra ruokatorven kautta, siis nielin katetrin päässä olevan kameran. Todettiin sama kuin päältäkin.
        3. oikovirtauksen mittaamiseksi tehtiin sitten tuo värikäyrätutkimus. Korvalehteen asetettiin optinen ”pyykkipoika-anturi”. Kyynärtaipeeseen laskimoon laitettiin pieni määrä, noin 0,4 ml, hyvin tummaa väriainetta. Sydän pumppaa väriaineen sitten verenkiertoon. Mikäli kaikki on ok, niin tuo väriaine näkyy korvalehden anturissa ”yhtenä kappaleena”. Piirturin käyrässä näkyy siis vain yksi siisti käppyrä.

        Minulla kuitenkin näkyi ponnistuksen aikana (puhalsin voimakkaasti ”torveen”) käyrässä kaksi huippua. Ensin pikkuinen nykerö, sitten korkeampi huippu. Tämä tulkittiin siten, että tuo pikku nykerö oli ”oikaissut” pfo-aukon kautta, eikä mennyt sinne minne sen olisi ensin pitänyt mennä eli keuhkoihin. Kardiologi laski oikovirtaukseksi ponnistuksen aikana noin 1,3 pros verenkierron kokonaisvolyymista. Siis arvaus on, että aivoihin joutunut hyytymä olisi mennyt juuri tätä kautta.

        Värikäyrätutkimus oli ”helppo” tutkimus potilaan kannalta. Ainostaan tipan laittaminen kyynärtaipeeseen hieman kirpaisi. Mittaus tehtiin levossa ja toistettiin rasituksen aikana, minulla pfo ”falskasi” rasituksessa.

        Mikä oli aukon halkaisija mm?


    • m-52v

      Empivä kiva kuulla että sinullakin kaikki sujui hyvin:) itse täällä odottelen sitä ruokatorven kautta tehtävää ultra tutkimusta.mulle sanoi kardioloogi että aukko näyttää pieneltä silloin kun ultra tehtiin rintakehän päältä mutta määräsi kuitenkin lisätutkimuksiin.nyt sitten jännityksellä odotan että mitä niistä ilmenee.

    • Mietteliäs-74

      Minulla kans todettu tämä pfo-aukko. Olen 44v. Nainen ja jouduin ruokatorven ultraan pikkuaivoinfarktin ja veritulpan jälkeen. Isälläni ollut läppävika ja minullakin sille altistava geeni ehkä siksi suoraan tämä ultra(?) Päältä tehtävässä ultrassa ei näkynyt mitään, mutta ohivirtaus löydettiin jollain kuplatestillä suolavedellä..mietinkin miksiköhän ei minulle tehty tuota väritestiä...onko tehty teille kaikille🤔Mietin lähdettiinkö leikkaukseen liian kevyin perustein, aukon koosta ei mainittu mitään? Toki iso riski että infarkti uusii, se meillä sukuvika.

      • Anonyymi

        Minunkin ohivirtaus löydettiin sydänultrassa sekä nimenomaan suolavedellä tehtynä ja varmistettiin vielä suun kautta tehtävällä ultralla. Niin kamalaa kun olikin niellä kamera niin kannatti, koska sydämen reikä varmennettiin vasta sitten. Nyt odotan PFO sulkua


    • m-52v

      Mulla ei läppävikoja eikä muutakaan löytynyt.ainoastaan tämä pfo-aukko ja sekin kuulemma näyttää pieneltä.tämä tuntuu jotenkin oudolta ,kun tämä synnynnäinen vika ja nyt vasta tällä iällä löydettiin.mulla kyllä tutkittu sydäntä rytmihäiriöiden takia mutta ei koskaan mitään erikoista löytynyt.

    • Empivä

      Minulla tuo pfo-aukosta kulkeutuva oikovirtaus mitattiin juuri kuten "mietteliäs74" kertoo, eli ruokatorven kautta tehtävän ultran aikana ruiskutettiin kyynärtaipeessa olevan kanyylin kautta suoneen suolavesisuihku aika kovalla paineella - ja samalla piti itse ensin vetää henkeä ja ruiskutuksen aikana voimakkaasti puhaltaa. Ultraäänikuvasta näkyi kuinka kuplat virtasivat aukosta, kuplia laskettiin olevan yli 20 kuplaa/lyönti. Eli perusteita sulkuun kyllä löytyi.

      Onko teillä pfo- sulkutoimenpiteen läpikäyneillä jotain havaintoja voinnin muuttumisesta? Kysyin etukäteen toimenpidettä suositelleelta kardiologilta, mitä muuta hyötyä minulle olisi aukon sulkemisesta ja hän ei halunnut siihen ottaa mitään kantaa, vain että aivoinfarktin uusiutumisriski vähenee. Olen vaan nyt jo huomannut, että en hengästy niin helposti kuin ennen. Mikä mielestäni looginen juttu, kun ennen on hapetonta verta päässyt "väärälle puolelle", nyt siis hapettuminen pääse virtaamaan "puhtaana".

      Mietteliäälle voin sanoa vain, että toimenpide oli helpompi juttu kuin pelkäsin. Ainahan sitä lukee mahdollisista komplikaatioista yms. Mutta asiantuntevat lääkärit siellä hoitaa homman, ja onneksi tehdään nukutuksessa.

      • Kössi58

        Joo, samaa mieltä kuin Empivä, oli huomattavasti helpompi kuin operaatio kuin kuvittelin. Tässä tietysti vaikuttaa, että operaatiosta on reilusti yli vuosi ja kaikki on sujunut hyvin.

        Luulisin, että tuo kuplatesti ja korvalehdestä mitattava värikäyrä mittaavat samaa asiaa. Minulle tehtiin vain tuo värikäyrä sekä ennen PFO-sulkua että vuosi operaation jälkeen. Samalla tavalla piti puhaltaa "torveen" mittauksen aikana. Ennen operaatiota oli selvä oikovirtaus. Vuosi operaation jälkeen ei oikovirtausta.

        Ennen operaatiota kärsin migreenistä kuukauden, parin välein. Yleensä, jos oli raskas työviikko, niin lauantaiaamuna iski migreeni. Heti kun heräsi, niin tiesi, että on paras jäädä lepäilemään ja odottaa iltapäivää, jolloin kohtaus olisi kadonnut. PFO-sulun jälkeen tuo on kadonnut. Tämä oli minulle ehkä suurin yllätys.

        Hengästymisessä en ole huomannut mitään erityistä.


    • Mietteliäs-74

      Itse en saanut mitään infoa aukon koosta tai ohivirtauksen määrästä. Lääkäri vielä kysyi haluanko leikkaukseen 😮 Jäi epäselväksi vaivan aste. Onko teillä muilla ollut vielä lääkärikäynti tutkimusten jälkeen vai onko vaan tullut aika leikkaukseen? Minulla ollut hengästymistä ja migreeniä myös. Olen jo aiemmin käynyt tk-lääkärillä ihmettelemässä rytmihäiriöitä ja hengästymistä, mjtta mitään ei tehty. Magneettitutkimus tehtiin kyllä keuhkotautilääkärin lähetteestä astmatutkimusten yhteydessä .Terv keskuksessa sanottiin ettei näin nuorella voi olla sydänvikaa 🤔 Todella kiva kuulla kokemuksia jälkeen, minulla kaksivuotias lapsi ja tosiaan ollut veritulppakin, niin leikkaus minuakin huolestuttaa.

      • Kössi58

        Mietteliäs -74
        Minulla PFO-sulkuun oli syynä aivoinfarkti kesällä 2017. Pari viikkoa olin silloin sairaalassa. Olin tietoinen, että aivokuvista oli myös löytynyt aivoista joitakin kohtia, joissa oli aiemmin ollut tukoksia. Sairaalasta lähdin maininnalla "PFO:n sulku aiheellinen, jos aivoinfarkti uusiutuu".

        Olikin yllätys, että lokakuussa 2017 sain kutsun suoraan PFO-sulkuun marraskuulle. Oikeastaan kukaan ei ollut kysellyt minun mielipidettäni asiaan. Sairaalasta pääsyn ja kutsukirjeen saamisen välillä oli ollut parikin kontrollia, joissa olisi ollut voinut ainakin ilmoittaa asiasta. Kontrollit olivat tosin neurologin kontrolleja, eivät sydänlääkärin.

        Kutsussa pyydettiin saapumaan viikko pari ennen operaatiota ultraääneen sydänasemalle ja ajattelin, että siellä nyt tarkasti kerrotaan mitä on odotettavissa. No, ei kerrottu tai sitten en vaan osannut kysyä. Eli aika ummikkona tuohon operaatioon menin. Käytännössä olin googlettanut asioita, mutta eihän se korvaa lääkärin henkilökohtaista selitystä.

        Siis en kovin paljoa saanut lääkäreiltä tietoa operaatiosta. Tästä huolimatta hoito oli oikein hyvää ja olen siihen tosi tyytyväinen.

        Kesältä 2017 on seuraava uutinen:
        https://www.mediuutiset.fi/uutiset/pfo-sulku-estaa-tehokkaasti-aivoinfarktin-uusiutumista/06172600-04e2-38e5-abe1-2ad7478a5b80


    • m-52v

      Itse tässä miettinyt että jos reikä on pieni niin suljetaanko se silti vai seurataanko tilannetta? olen koittanut lukea aiheesta ja jossakin sanottiin että aina ei sulkua tarvitse tehdä.itsellä alkoi rytmihäiriöt siinä 14-15.ikäisenä ja nyt on reilusti yli vuosi kun on ollut tykytys kohtauksia.en hengästy kävellessä ja yleiskunto on muutenkin hyvä no toivottavasti ruokatorven kautta tehtävässä ultrassa selviää tarkemmin.

    • Empivä

      Oman kokemukseni mukaan voin rohkaista menemään toimenpiteeseen.
      Minulla sen aivoinfarkti-sairaalareissun aikana jo tehtiin se ultra päältä ja reikä nähtiin. Silloin jo heti otti neurologi puheeksi pfo-sulun laiton, koska kuulun juuri siihen ryhmään jolle sulkua suositellaan; eli muut riskitekijät aivoinfarktiin minimissä. Ruokatorven kautta tehdyn ultran jälkeen sain puhelun kardiologilta (ihan ylilääkäriltä) joka hyvin selosti asian ja perusteli pfo-sulun tekemistä. Silti olin pitkään kovin mietteliäs ja kyselin monilta tutuilta lääkäreiltä annanko lähteä kajomaan. Kovasti kuitenkin kaikki rohkaisivat menemään toimenpiteeseen. Ja niinkuin tässä on jo todettukin, oli se odotettua helpompi juttu.
      Tässä linkki yhteen artikkeliin liittyen migreeniin https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=uut&p_artikkeli=uut08295

    • m-52v

      Empivä kiitos rohkaisusta:) tämä asia kyllä askarruttaa mieltä ja synnytttää kysymyksiä! oliko sinulla keuhkovernpaine koholla? mulle kardiologi sanoi että on lievästi koholla.työni on fyysistä ja tunnen jaksavai niinkuin muutkin enkä hengästy kävellessä tai muussa ponnistelussa.mietteliäs olen minäkin,kun on kyse sydämestä niin miettii että antaakolähteä kajoamaan.nyt kuitenkin muiden kokemuksesta rohkaistuneen asia ei enää tunnu niin kamalata etteikö siihen toiminpiteeseen voisi mennä.

    • Empivä

      Minullakaan ei ollut minkäänlaista vaivaa, ei edes kohonnutta keuhkoverenpainetta. Se infarktikin oli niin pieni, että kyllä pisti miettimään mennäkö toimenpiteeseen. Siksi tämän keskustelunkin aloitin kun mistään ei löytynyt kokemustietoa asiasta. Mutta nyt ymmärrän että toimenpide kannatti, toivottavasti ei koskaan tulekaan mitenkään vaivaamaan. Ja olen ymmärtänyt että nämä reiät saattavat aiheuttaa sitten vanhemmiten oireilua, eikä tätä sulkua yleensä tarjota enää vanhana kun on jo muitakin riskejä.

    • m-52v

      Juu tästä ei tahdo löytyä kokemustietoa juuri mistään.mulle terkkarin lääkäri selvitti että 60-70v.iässä tämä voi aiheuttaa hengen ahdistusta,väsymistä ja sydämen vajaatoimintaa.kyllä nyt itse ainakin olen menossa toiminpiteeseen jos lääkärit katsovat että semmoinen pitää tehdä.se vaan jännittää että miten kaikki sujuu.on tosi hieno juttu jakaa kokemuksia toisten kanssa joille on tehty kyseinen operaatio.

    • Kössi58

      Jos vielä kirjaan jotakin:
      m52-v, kirjoitat "jännittää että miten kaikki sujuu". Nuo ovat aivan samoja ajatuksia, joita minulla oli reilu vuosi sitten. Ajattelin, että jospa soittaisi ja kieltäisi ko. operaation teon. Onneksi en soittanut ja operaatio tehtiin. Kaikki sujui hyvin. Plussana oli vielä tuo migreenin häviäminen. Tärkeintä on tietysti aivoinfarktin uusiutumisen riskin pieneneminen.

      Operaatio suoritetaan nukutettuna ja jos vertaan PFO-sulkua kokemuksena vaikkapa hampaan juurihoitoon (jollainen minulle on joskus tehty), on juurihoito potilaan kannalta paljon ikävämmän tuntuinen. Kyllähän sydän on tietenkin herkempi paikka, mutta en ole kuullut/lukenut pahoista leikkauskomplikaatioista PFO-sulun suhteen.

    • m-52v

      Kössi58,itselle tullut mieleen just noi leikkauskomplikaatiot ja mitä jos ei kaikki sujukkaan suunitellusti.turha tietysti etukäteen jännittää mutta,kun en ole koskaan ollut sairaalassa minkäänlaisessa toiminpiteessä niin kaikkea tulee mieleen.ymmärrän kyllä että pakko se on sulkea ettei myöhemmi tule ongelmia.lähipiirissä ei ketään jolle oisi tälläinen operaatio tehty niin siksi on helpottavaa saada tietoa kyseisessä operaatiossa olleilta.

    • Empivä

      Mitä tietoa itse löysin , niin komplikaatioita ei juurikaan esiinny, todennäköisin komplikaatio liittyy siihen nivushaavaan jota kautta mennään sisään, ja sekin kyllä paranee, ei mitään vakavampaa sekään. Minulla tuo haava parani tosi hyvin, pelkäsin että se haittaisi pitkään harrastuksia, ratsastusta tai vaikkapa hiihtämistä, mutta jo runsaan viikon päästä olin hevosen selässä 🙂 hiihtämistä haittasikin sitten hiihtokelien loppuminen!
      Mihin sairaalaan olet toimenpiteeseen menossa? Olisi kiva kuulla sitten kokemuksiasi. Ja muiltakin, jotka tuolla aiemmin kertoivat mahdollisesta toimenpiteestä. Tsemppiä sinne!

    • m-52v

      Empivä,olen täällä päijät-hämeessä ja en nyt sitten tiedä tehdäänkö täällä näitä sulkuja vai pitääkö mennä helsinkiin.juu ilmanmuuta ilmoittelen sitten miten homma etenee:) tämänkuun aikana mulla on siis se ruokatorven kautta tehtävä ultra ja siitä sittenselviää tarvitaako sulku. se nivushaava on itseänikin mietityttänyt että miten se paranee ym.

    • Anonyymi

      Kuinka kauan muilla on kestänyt päästä ensimmäisen infarktin jälkeen PFO-sulkuun? Olen sulkuarviossa/-jonossa, mutta minulle ei luonnollisesti kerrota asiasta tai sen etenemisestä mitään.

      • Anonyymi

        Aivoinfarkti kesäkuu 2017, PFO-sulku marraskuu 2017. Minulla MRI-kuvissa näkyi vanhempiakin infarktoituneita kohti, ja se taisi ratkaista tuon sulun tekemisen. Ei harmaintakaan aavistusta, miten tuon jonon etenemistä ohjaillaan...


      • Anonyymi

        No, nyt se sulkuajankohta sitten varmistui kuukauden päähän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No, nyt se sulkuajankohta sitten varmistui kuukauden päähän.

        Sulkutoimenpide onnistui ilman komplikaatioita. Nykyisin ei tätä tehdä enää yleisanestesiassa, vaan paikallispuudutuksessa, kun ultraäänianturin saa vietyä ruokatorveen nenän kautta. Aika erikoista, ettei itse tunne mitään vaikka joku ronkkii pitkällä piuhalla sydämen sisuskaluja!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sulkutoimenpide onnistui ilman komplikaatioita. Nykyisin ei tätä tehdä enää yleisanestesiassa, vaan paikallispuudutuksessa, kun ultraäänianturin saa vietyä ruokatorveen nenän kautta. Aika erikoista, ettei itse tunne mitään vaikka joku ronkkii pitkällä piuhalla sydämen sisuskaluja!

        Kas, täältä on lähtenyt tuo nimimerkkikommentointi pois, eli ihan tarkkaan ei tiedä kuka kirjoittaa. Ehkä näin on tietoturvan kannalta hyvä.
        Mukava kuulla, että PFO-sulku meni hyvin. Aistin tuosta viestistäsi, että puudutuksessa tehtynä operaatio oli ihan siedettävä. Itse olin kyllä tyytyväinen, että minulla tuo tehtiin täydessä nukutuksessa ja mitään ei aistinut. Mutta yhtä kaikki, luultavasti olet tyytyväinen, että tuli tehtyä ja että oli ehkä helpompi operaatio kuin alussa luuli.
        Onko sulla ollut aiemmin migreeniä? Jos on, niin mielenkiinnosta kuulisin, onko PFO-sululla ollut siihen vaikutusta. Minulla migreeni suorastaan katosi sulun jälkeen (siis tämä oli leikkauksen sivuvaikutus, varsinaisesti PFO-sulku tehtiin estämään aivoinfarktin uusiutumista).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kas, täältä on lähtenyt tuo nimimerkkikommentointi pois, eli ihan tarkkaan ei tiedä kuka kirjoittaa. Ehkä näin on tietoturvan kannalta hyvä.
        Mukava kuulla, että PFO-sulku meni hyvin. Aistin tuosta viestistäsi, että puudutuksessa tehtynä operaatio oli ihan siedettävä. Itse olin kyllä tyytyväinen, että minulla tuo tehtiin täydessä nukutuksessa ja mitään ei aistinut. Mutta yhtä kaikki, luultavasti olet tyytyväinen, että tuli tehtyä ja että oli ehkä helpompi operaatio kuin alussa luuli.
        Onko sulla ollut aiemmin migreeniä? Jos on, niin mielenkiinnosta kuulisin, onko PFO-sululla ollut siihen vaikutusta. Minulla migreeni suorastaan katosi sulun jälkeen (siis tämä oli leikkauksen sivuvaikutus, varsinaisesti PFO-sulku tehtiin estämään aivoinfarktin uusiutumista).

        Joo, nämähän tosiaan liittyvät jostain tuntemattomasta syystä yhteen, PFO ja aurallinen migreeni. Minullakin taustalla tuo on, ja infarktin jälkeen on ollut puolen vuoden aikana pari lievää migreenikohtausta. Nyt on kuitenkin vielä turhan aikaista sanoa tästä mitään, kun aiemmin migreeniä on ollut ehkä 1-3 kohtausta vuodessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo, nämähän tosiaan liittyvät jostain tuntemattomasta syystä yhteen, PFO ja aurallinen migreeni. Minullakin taustalla tuo on, ja infarktin jälkeen on ollut puolen vuoden aikana pari lievää migreenikohtausta. Nyt on kuitenkin vielä turhan aikaista sanoa tästä mitään, kun aiemmin migreeniä on ollut ehkä 1-3 kohtausta vuodessa.

        Nyt yli vuoden päästä operaatiosta voi todeta, että migreeni hävisi kuin pieru Saharaan.


    • Anonyymi

      Minulla ( N 54v) oli aivoinfarkti 40-vuotiaana, myöhemmin todettiin PFO. Tykytyksiä on ollut vuosia, enemmäkseen sellaisia että herään yöllä tiheään pulssin, noin 170krt/ m. Nyt kävin viime viikolla värikäyrässä, kuplayestissä ja sydänultrassa. PFOn sulkua suositeltiin ja se tapahtunee puolen vuoden sisällä Husin Sydänasemalla. Kuinka pitkään teillä, jotka olette läpikäyneet tuon, on mennyt että ei ollut enää mitään tuntemuksia, tai kipua ( ymmärsin, että jonkun aikaa on kipua), entä onko teillä ollut rytmihäiriöitä tms toimenpiteen jälkeen? Tai muita oireita? Onko tässä minkälainen seuranta? Olitteko sairauslomalla toimenpiteen jälkeen?

    • Anonyymi

      Moi, itselläni todettu Pro ja sulkualeikkaysra mietitty. 40- vuotiaana aivoinfarkti. Onko sulun läpikäyneillä ollut lisääntynyttä ereisvärinätapumusta sulun jälkeen?

    • Anonyymi

      Laitetaan tähän ketjuun vastaus ihan vaan vertaisarvioiden määrän kasvattamiseksi, että asiaa empivät saavat yhden tarinan operaatiosta lisää.

      Itsellä tuli tosiaan 25v iässä pieni aivoinfarkti, ainoana selittävänä tekijänä PFO. Se laitettiin tuossa muutama vuosi taaksepäin kiinni ketjussa kuvatulla sulkulaitteella.

      Pumppu ainakin toimii vallan mainiosti. Alle vuosi operaation jälkeen juostiin jopa ihan täysi maratoonikin. Eipä ole tullut tykytyksiä, rytmihäiriöitä taihi muitakaan vaivoja tästä "laitteesta". Ja ei näy uusia tukoksiakaan tulleen korvien väliin.

    • Anonyymi

      Vielä kysymys teille, joilla on jo sulku tehty. itselläni on voimakas nikkeliallergia ja luin ulkomaalaisilta palstoilta, että joillekin nikkeliallergisille on tullut ongelmia PFO-sulun jälkeen, kun ovat reagoineet nikkeliin niin voimakkaasti, että sulku on pitäyt poistaa rytmihäiriö ym tuntemusten takia. Onko kellään tällaista kokemusta?

      • Anonyymi

        Huolestuin samasta aiheesta ennen omaa operaatiotani, sillä minulla on myös voimakas nikkeliallergia. Keskustelin kardiologin kanssa aiheesta ja vakuutuin selityksestä, että iholla tapahtuvan allergisen reaktion kulku ja välittäjäaineet eivät toimi kudoksen sisällä samalla tavoin ja tuossa "muistimetallissa" nikkeli on hyvin sidotussa muodossa ja sitä pääsee liukenemaan elimistöön vain hyvin pieniä määriä. (toki olen myös lukenut näitä kokemuksia, joissa sulkulaite on jouduttu poistamaan oireiden poistamiseksi, mutta varsinaista yhteyttä nikkeliallergiaan ei ole pitävästi pystytty osoittamaan). No, omalla, yhden hengen otannalla tilasto näyttää siltä, ettei sulkulaitteesta aiheudu ongelmia voimakkaasta nikkeliallergiasta huolimatta.


    • Anonyymi

      Moi kaikki! Mulla saattaa olla edessä myös tuo PFO sulku. Mulla on vähän erilainen tausta eli ei ole aivoinfarkteja mutta olen sukeltaja ja kärsinyt toistuvista sukeltajantaudeista ja sitä kautta tuo PFO löytyi. Nyt odotan vastausta, että pääsenkö leikkaukseen vai jääkö sukeltaminen tähän. Olen siis sukelluskouluttaja eli siinä tapauksessa pitänee miettiä uusi ammatti. Toki korona kurittaa sillä alalla muutenkin tällä hetkellä mutta halu olisi kyllä jatkaa koronan hellitettyä. Mielenkiintoista lukea kokemuksia leikkauksesta.

      • Anonyymi

        Moikka! Olen 29 vuotias sukelluskouluttaja myös ja täysin samassa tilassa. Minkä verran olet sukeltanut ja minkä tyyppiset sukellukset sulla on johtanut sukeltajataudin sairastamiseen?
        Mulla on kaks rajumpaa kammiokeikkaa takana, viimesin huhtikuun alussa täällä Suomessa. PFO testi edessä ensi viikon tiistaina. Olit varmaan itse kuplatestissä, minkälainen oli kokemus?

        Olisi mielenkiintoista jutella aiheesta lisää joko täällä taikka sähköpostitse. Mun sposti on [email protected].


    • Anonyymi

      Hieppa, sinä anonyymi joka kommentoi 21.03.2021 10:57...
      Olisko minkään tyylistä vastausta jaettavana? Pääsetkö leikkaukseen, olitko jo, miten meni, minkälaiset ovat jälkihoidot?

    • Anonyymi

      Tähän ketjuun osallistuin jo muutama vuosi sitten. PFO-sulku oli minulla vuonna 2017.
      Uusi kirjoitus Duodecim-lehdessä linkissä https://www.duodecimlehti.fi/duo15413
      Mielenkiintoinen ja Suomen olosuhteisiin sovellettu.

    • Anonyymi

      Eilen tuli itse käytyä pfo sulussa🙂

      • Anonyymi

        Mulla kuukausi sitten :)


    • Anonyymi

      Mulla on loppukesästä operaatio. Kuinka pitkä sairasloma tuosta tulee? Ymmärtääkseni jo viikossa pääsee takaisin töihin vai olenko väärässä?

      • Anonyymi

        7vrk oli itsellä sairaslomaa


    • Anonyymi

      Heps, vanha ketju mutta edelleen ajakohtainen.

      Minä sain sulun joululahjaksi. Reikä löytyi syksyisen lievän aivoinfarkin jälkeen.

      Kaikki on mennyt muuten mainiosti mutta sain sydänpussintulehduksen operaation jälkeen. Eli vinkkinä, jos alkaa kummasti painaa rintakehässä istuessa tai maatessa niin soitto polille ja kipinkapin ultraan. Kortisonikuuri poisti nesteet ja paineen tuntemukset ovat myös vähitellen hävinneet.

    • Anonyymi

      Hei!
      Olen 50-v nainen ja sain salasyntyisen pienen aivoinfarktin jouluaattona 2023. Vietin sairaalassa yhteensä 8 päivää, lähinnä tarkkailussa ja mahdollista eteisvärinää etsimässä. Koska tyypillisiä aivoinfarktin riskitekijöitä ei ollut, ja koska sukellusharrastukseni vuoksi osasin epäillä PFO-aukkoa, niin minulle tehtiin ruokatorven kautta kuvantaminen ja kuplatesti. Löytö oli isohko PFO ja voimakas oikovirtaus. Rinnan päältä tehdyissä ultrissa ei ole koskaan näkynyt mitään poikkeavaa, eikä sydäntä kuunneltaessa. Mulla oli PFO-sulku toissapäivänä. Aamulla menin HUS:iin klo 7 ja klo 19 olin jo kotiutettu. Tosiaan, paikallispuudutuksessa tekivät operaation, ja ikävin osuus oli nenän kautta laitettava kamera. Onneksi antavat rentouttavaa ja kipua lievittävää lääkettä, eivät enää nukuta, ainakaan HUS:issa. Nivusesta tapahtunutta katetrin ja älymetallisen sulkulaitteen laittoa en tuntenut oikeastaan ollenkaan. Sairaslomaa sain tiistaista, jolloin operaatio tehtiin, maanantaihin. Mutta tein jo täyden työpäivän tänään, koska olo on aivan normaali. Haava on parantunut tosi hyvin, eikä mitään tuntemuksia ole. Eilen ultrasivat, että laite on hyvin paikallaan. Toivon, ettei enää tarvitse pelätä infarktin uusiutumista. Tutkimusten mukaan pitäisi tehota hyvin uusiutumisriskiin, jatkuvan lääkityksen ohella. Olen äärettömän iloinen viesteistä, joissa kerrotaan, että "sivuoireena" on aurallinen migreeni hävinnyt. Odotan sitäkin innolla, vaikka migreenikohtaukset eivät ole hirveän usein toistuvia olleetkaan. Ne on mulla vaan ikäviä siksi, että on hyvin saman tapaisia oireita, kuin infarktissa voi olla, esim. sanojen löytyminen voi vaikeutua, näköhäiriöitä voi olla jne. Tsemppiä kaikille sulkuun menijöille!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3913
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2318
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      92
      2039
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      93
      1704
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      306
      1241
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe