Koiran ongelmakäytös juontaa juurensa myös siitä, että jos koira ei pääse juoksemaan vapaana

okpö

https://www.nurmijarvenuutiset.fi/artikkeli/535774-koirakouluttajat-sanovat-suoraan-kaytosongelmat-johtuvat-yleensa-omistajista


Yllä linkki koirakouluttaja Emilia Rainetojan ja ongelmakouluttaja Pertti Vilanderin haastatteluun
1.7.2017 Nurmijärven Sanomissa.

Minulla on ollut koiria 21 vuoden ajan ja allekirjoitan väitteen, että koira joka pääsee juoksemaan vapaana säännöllisesti, voi hyvin.

Nk. ongelmakäytös johtuu lähes aina ihmisestä ja siitä, että ihminen ei perehdy syihin koiran käyttäytymisen takana. Esimerkiksi kipu aiheuttaa aggessiivista käytöstä koirassa. Ihminen reagoi kipuun myös usein sillä, että on ärtyisä ja hermot ovat kireinä.

Kun omistaja ei ole opetellut sosiaalisuutta, eikä ole opetellut asteittain lähestymään 1) toisia koiranomistajia ja 2) toisia koiria - ja tutustumaan niihin, niin tulos on että omistaja pelkää vieraita koiria. Koira vaistoaa tämän, ja sekin pelkää ja alkaa suojelemaan omistajaansa.

Olen aina vienyt koiraani maastoon, missä olen voinut pitää sitä vapaana ja tehdä lenkkiä sen kanssa.

Koira ei opi kulkemaan vapaana maastossa, jos sinä et opi luottamaan koiraasi.

Koiran omistajan vastuulla on oppia muuttamaan omaa käytöstä tietyssä tilanteessa. Kun omistaja kykenee muuttumaan ja muuttamaan käyttäytymistään, koiran käytös heijastaa takaisin omistajan käytöstä.

20 vuoden kokemuksella on nähnyt erilaisia koiranomistajia ja heidän koiriaan. Isoin ongelma ovat juuri omistajat, heidän oma epäsosiaalisuutensa ja miten se heijastuu koiran kehitykseen.

Koiran ongelmakäytös omistajalle on usein sitä, että kun omistaja ei itse osaa toimia oikein tietyssä tilanteessa eikä tästä johtuen osaa koirakaan, niin omistaja menettää hermonsa.

Aikusien ihmisen tulee ymmärtää, että kysymys on hänen itsensä kyvystä tiedostaa, 1) mistä tilanteessa on kysymys. 2) Miten tilanteessa päästään eteenpäin? 3) Miten tilanne voidaan muuttaa? Ihminen johtaa tätä oppimisprosessia, ei koira. Kun ihminen kykenee oppimaan uuden käytösmallin, niin koira oppii nopeasti seuraamalla omistajansa käytöstä.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minelan

      ökp

      Olet ollut loirien parissa jo 20 vuotta. Se on toisaalta vaarallinen ikä, koska koiran elekieleen osaaamiseen ei 20 vuodessa opita, n.18 vuotiaana olet siinä kehitysvaiheessa ja vaikka koirasi ovat merkinneet sinullevpaljon, ei 20 vuoden kokemus paljon auta. Silloin 10 vuotiaana alkaa ymmärrys tutkimusten mukaan olemaan kypsä ottamaan vastaan ihmisten mielialoja.
      mINÄ OLEN PYÖRINYT KOIRAMAAILMASSA YLI 60 VUOTTA JA vieläkin tulee paikkoja, jota en ymmärrä.

      • Noin juuri itsekin ajattelen. Ensimmäinen koira kun olin 18 v ja edelleen koira kun olen 65 v. Vain sakuja aiemmin ja nyt tuo sekarotu pieni . Olisin väittänyt sakuja hieman tuntevanikin mutta tämä pikkuinen on veläkin hieman arvoitus vaikka tuli olleeksi juuri vuoden meillä.

        Ei ikinä varmaan opi täysin tuntemaan omaa koiraansa syystä, että koiran ns. ajatus ei välttämättä kulje omiesi mukaan. Saahan sen oppimaan komentamalla mutta itse en tuota pientä juurikaan komenna, hieman äänenpainolla ilmaisen että olen eri mieltä.


    • kannattaamuistaa

      Vapaana koiraa saa pitää koirapuistossa tai omalla maalla.Ei koskaan missään ilman maanomistajan lupaa!
      Parasta onkin lenkittää koiraa luontopoluilla,ja pyöräteillä pitkiä ja reippaita lenkkejä,ja lisäksi koirapuistossa.Mikäli itsellä,tai sukulaisella ei sitä omaa maata ole.
      Vihaista koiraa ei saa misdään pitää irti,eikä kannata koiraagressiivistakaan irti pitää.Varsinkaan ilman kuonokoppaa.Metsissä ja poluilla kun voi yllättäen liikkua muitakin koirakoita,tai ulkoilijoita,ettei päädy sitten uutisiin.Ne karmeat hyökkäys ja purematapahtumat mustamaalaavat kurjasti sitten kaikkien koirien,ja varsinkin rodun mainetta.

    • Tuo kirjoituksesi viimeinen kappale oli sellainen minkä luin monta kertaa. Noin se on. Mutta vast nyt kun kaikki sakut ovat taaksejäänyttä elämää ja ikää tulee vain lisää vaikka mitä tekis niin nyt puhun tästä meidän pienestä VIIMEISESTÄ koirasta.

      Sakujen kanssa ei ollut mitään kummia erimielisyksiä mutta tämä pieni koira laittaa haasteita. Sehän ei ole mikään paimen enkä itseasiassa tiedä mikä se on. Monirotuinen ja selkeästi näen siinä terrieriä mutta mitä niistä.

      Ainoa tosi luonteenpiirre on itsepäisyys. Kun ollaan menossa kotiin niin se saattaa lyödä "nelosjarrut" ja en tule. Silloin otan yleensä kiinni hihnasta yleensä ihan niskan takaa ja sanon että nyt mennään. Jos se sais valita seisoisi vielä puoli tuntia varmaan samassa paikassa.

      Nyt on sekin selvää että vien sen leikkuriin liian ahneiden mielikutuksiensa vuoksi. Varsinainen hormoonihiiri.

      Mitään tällaista ei ollut edesmenneillä sakuilla mutta meillä on nyt hormoonihiiri. Rakastan sitä paljon ja niin sekin minua. Mies jää kakkoseksi, kerrankin, sakut olivat enemmän miehen koiria.

      • Miesykköskoirana

        Mullakin koiria,mitta mieheni on ykkönen.Koiria tulee ja menee,ei ne paljon yli kymmenen vuoden elä,mies on rinnalla ja pysyy.Kunhan pysytään terveinä...


      • Miesykköskoirana kirjoitti:

        Mullakin koiria,mitta mieheni on ykkönen.Koiria tulee ja menee,ei ne paljon yli kymmenen vuoden elä,mies on rinnalla ja pysyy.Kunhan pysytään terveinä...

        Niinpä kunhan pysytään terveenä.

        Mutta kun ei pysytä eikä mikääm mee.
        Mieheni sai 2,5 vuotta sitten aivoinfarktin.
        Seuraavana vuonna menetimme Rölli saksanpaimenen joka oli 3 vuotta ja 4 kuukautta.

        Seuraavana vuonna huhtikuun puolessa välissä saatiin poliisit kotiimme vähän ennen puolta yötä. Nuorin poikamme oli kuollut.

        Nyt en pysty enää järkevästi ajattelemaan mitään. Liian pian ja lian paljon.
        On aika ottaa ja aika antaa. Onko taas minun vuoroni.


      • Koiraani en kuitenkaan tälle alttarille uhraa. Tuo pieni ihana otus on on se joka pitää minut hengissä nyt. Huolehdin ruoasta ja ulosmenosta 4 kertaa vuorokaudessa.
        Minulla on ns, "pakkotekemistä" joka on pakko tehdä.
        En tunne sitä pakoksi vaan velvollisuuseksi koiraa kohtaan. Sen katse ja koko koira on sydämeen käyvä, rakastan sitä paljon. Ilman sitä olisin ties mitä.

        Rakastava pieni ihana koira.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2612
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1988
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1786
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe