Tontin kulut

tipadei

Jos ostan tontin nyt aikomuksena rakentaa vasta muutaman vuoden päästä, joudunko maksamaan jotain kuluja vuosittain. Maksetaanko tyhjästä tontista kiinteistöveroa, tai esim. maksuja vedestä tai jätteestä (kumpaakaan ei siis varsinaisesti käytetä tai tuoteta meidän puolesta)?

3

56

  Vastaukset

  • Riippuu tietysti tontista koosta ja onko siinä liittymiä ja paikasta.

   Mutta joo kiinteistövero voi olla kalliimpi kun siinä ei ole taloa!! Jos on sellaisella alueella mihin pitää rakentaa

  • Pelkästä tontista ei ole juurikaan kuluja, jos siellä ei ole mitään rakennettuna. Kiinteistöverokin menee tontin verotusarvon mukaan ja luonnollisesti mitään jätemaksuja ei tule, koska jätettä ei tule. Jos tontilla on sähkö-, vesi- ja viemäriliittymiä, niistä tulee perusmaksuja. Jos tontti sijaitsee haja-asutusalueella, voi yksityistien tiekunta laittaa pienen tiemaksun, mutta senkin on perustuttava todelliseen käyttöön, kuten mm. kun tontilla käydään raivaamassa puustoa ja suunnittelmassa tulevaa rakennusta, sekä mahdollisten rakennustavaroiden varastointiin liittyvistä kuljetuksista. Suuremmista kuljetuksista tontille joutuu yleensä maksamaan käyttömaksun erikseen tiekunnalle. Niistä on kuitenkin sovittava erikseen tiekunnan hallinnon kanssa.
   Jos tontti sijaitsee kaavoitettuna kaupungissa tai kunnassa, voi siihen liittyä rakentamattomana tiettyjä maksuja, ne on helppo selvittää kaupungin tai kunnan teknisestä toimesta. Jossakin tapauksessa voi olla asetettuna rakentamisvelvoite tietyn ajan kuluttua uhkasakon kanssa. Tontin kohdalla saattaa olla jalkakäytävä ja siitä voi tulla hoitovelvoite.

   • Edellinen sanoi asian aika hyvin tiivisteysti. Lisäisin vaan vielä sen että jos "tontti" sjiatsee haja-asutusalueella eikä siellä ole kaavaa, eikä siten valmiiksi kaavalla myönnettynä tiettyä rakennusoikeutta, , kiinteistöveroa ei "tontista" mene. Jos ollaan tarkkoja, kaavoittamattomilla haja-asutusalueilla ei pitäisi edes puhua tonteista vaan haja-alueen rakennuspaikoista.

    Asemakaavatontista verottaja laskee verotusarvon johon vaikuttaa suoraan myös tontin rakennusoikeuden määrä joka kaavassa on luvattu. Ja on tosi myöskin, kuten sanottu, että kaupunki/kunta voi periä rakentamattomasta kaavatontista korotettua kiinteistöveroa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   99
   4984
  2. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   153
   4200
  3. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   100
   3029
  4. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   43
   2040