Vankilaan ja rikoksiin liittyvä OCD

linna-ocd

Olen keski-ikää lähestyvä mies.

Pelkään helvetisti vankilaa. Pelkään tehneeni asioita joista joutuu vankilaan, esim. humalassa ja etten vain muistaisi mitään. Pelkään, että oikeudessa lievemmät rikokset joita olen tehnyt, vahingossa esim. tuomarin ammattitaidottomuuden tai asenteellisuuden vuoksi tulkittaisiin vakavammiksi ja joutuisin vankilaan vaikka niistä ei normaalisti joutuisi. Pelkään että joku asia minkä olen tehnyt onkin oikeasti rikos enkä tiennyt sitä, ja että siten joudun vankilaan. Pelkään, että vankilassa ei kunnioiteta ihmisoikeuksia, ja kuvittelen sen mielessäni täydelliseksi kidutuskammioksi. Rikokset joihin olen erityisesti fiksoitunut ovat saattaneet tapahtua jopa yli 15 vuotta sitten, mutta mietin että se tulkittaisiin mielivaltaisesti törkeämmäksi rikokseksi ja ei olisikaan vanhentunut.

Täysin lavastetuksi tulemisen pelkoa minulla ei ihme kyllä ole, mutta eräänlaisen osittaisen lavastuksen pelko kyllä, eli että rikoksen vakavuutta paisuteltaisiin ja minut tuomittaisiin sinänsä tapahtuneesta teosta, mutta siihen sovellettaisiin vahingossa poikkeavan jyrkästi kaikenlaisia koventamisperusteita.

Olen lukenut todella paljon rikosoikeuteen ja vankiloihin liittyvää kirjallisuutta, luen pakkomielteisesti aina rikosuutiset ja vankilauutiset.

Tästä on myöskään paha puhua kenellekään, koska rikoksen tehneisiin on niin syyllistävä asenne kaikilla, vaikka mielestäni oikeastaan tosi monet ovat rikoksen joskus tehneet. Jotenkin sitä tosiasiaa ei vain haluta nähdä itsessä ja kavereissa/perheenjäsenissä, vaan vähätellään näiden rikoksia tai ollaan olevinaan, kuin se ei olisi rikos ollutkaan.

Syyllisyydentunnon sijasta tämä ongelmani painottuu rangaistuksen pelkoon.

Vankilan pelkoni ei kohdistu niin voimakkaasti Suomen (tai vaikka Norjan) vankiloihin kuin joidenkin kehitysmaiden vankiloihin. Siispä esimerkiksi Thaimaahan tai Afrikkaan matkustaminen olisi minulle aivan ehdoton ei, ja ei niinkään vain yhteiskunnan yleisen turvattomuuden kuten vaikka katuryöstön uhan vuoksi, vaan ensisijaisesti ja nimenomaan noiden maiden vankiloiden tason vuoksi.

Minua ei ole koskaan tuomittu mistään edes sakkoihin, mutta syy tähän on luonnollisesti se, etten ole tehnyt rikoksia aktiivisesti ja niiden henkilöiden osalta, jotka niitä tekevät vain harvoin, ne usein jäävät kokonaan piiloon. Aktiivisesti rikoksia tehtailevienkin tyyppien rikokset jäävät piiloon, varsinkin sellaiset joissa kukaan ei koe itseään erityisemmin uhriksi tai asia sovitaan kaverien kesken. Jos vaikka kaksi puliukkoa tappelee nyrkein vähän väliä viinapullosta, tuskin kumpikaan on poliisille asiasta ilmoittamassa.

Olen myös vuosien varrella satunnaisesti syyllistynyt tosi vähäpätöisiinkin asioihin kuten pilven poltto tai hetken mielijohteesta tehty näpistys, mutta tuollaisten rikosten osalta en ole lainkaan huolissani sillä tiedän ne vanhentuneeksi, ja jo ennen kuin ne olivat vanhentuneita, tiesin ettei niistä mitenkään voisi saada vankilaa, vaan pelkät pienet sakot.

Tätä on tosiaan vaikea hoitaa koska tästä on niin häpeällistä puhua ja tämän tapaiselle ajattelulle ei ole mitään "altistusterapiaa" kuten vaikka bakteerikammolle. Ei ole olemassa altistusterapiaa, jossa minut laitetaan vaikkapa koskettamaan ensin vankilaa, seuraavaksi astumaan sinne yhdellä jalalla ja niin edelleen. Eikä tuossa nyt mitään järkeä olisikaan. Juoppoputkassa ja mielisairaalan suljetulla pakosta kyllä olen ollut.

2

1030

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kannatta.valita.oikein

      Onneksi siihen voi itse vaikuttaa, että uhkaako vankila. Netissä kannattaa pitää suu supussa ja olla kirjoittamatta rasistista vihapuhetta tai halventavaa kieltä esim. huorittelua ym. sanastoa. Tiedän, että näistä on tuomioita tullut Suomessakin ja vankilassa pelkääjävankien asema on todella huono. Joutuu olemaan eristyksissä pikku kopperossa, että ei törmää puukkoon tai muuten joudu "onnettomuuteen".

    • linna-ocd

      Kaikki, mitä kirjoitit on jotakuinkin totta. Oletan, että kirjoitat myös HIV-pelkoisten pakko-oireisten ketjuihin jotain tällaista:

      "HIV:n voi saada myös Suomessakin, vaikka ei edes harrasta irtosuhteita, eikä kondomikaan suojaa HIV:ltä välttämättä, se voi hyvinkin hajota. HIV:n voi jopa saada, vaikka ei edes harrastaisi seksiä. HIV-potilaan osa on lisäksi kauhea, todella monet hyljeksivät. Onneksi siihen voi silti itsekin vaikuttaa, saako HIV:n."

      Kaikki edellämainitsemani, joka on parodiaa kirjoituksestasi, on kuitenkin yhtä lailla totta. En kuitenkaan näe järkeä kirjoittaa tuollaisia HIV-, vankila-, tai muitakaan juttuja OCD-palstalle.

      Jotkut eivät pelkää HIV:tä, joillekin se on yksi sairaus muiden joukossa. Jotkut eivät edes välitä vaikka saisivat sen. On olemassa jopa alakulttuuri, joissa HIV tahallaan hankitaan, tartuttajille ja tartutettaville oli omat nimityksensä.

      Sitten on pakko-oireisia, jotka pelkäävät kuollakseen saavansa sen HIV:n arkisistakin asioista. Ehkä tällaiselle henkilölle pahinta siellä vankilassakin olisi ajatus siitä, että jollakin naapurisellin vangilla voi olla HIV.

      Sama pätee muuten vankiloihin ja niiden pelkoon. Toisille sinne joutuminen on itsemurhan paikka, taparikolliselle pikkukakku on "huono tuuri" ja joillekin se on jopa, erityisesti talvisin, siviiliä mieluisampi vaihtoehto.

      Ja minullahan on muuten ollut tuo HIV/AIDS-OCD lapsena. Katselin joskus myöhemmin HIV-positiivisten suomalaisen järjestön sivuja ja heillä oli jopa keskusteluforumille avattuna aivan oma palstansa "pelkääjille".

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      59
      5869
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3717
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      1988
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1799
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1236
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1219
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      1027
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      53
      970
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      899
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      858
    Aihe