Kerrostalo savella

https://www.hs.fi/kaupunki/jarvenpaa/art-2000005961946.html

Huhhuh, kassu vajoaa saveen.
Ilmoita


Hah hah! Taitaa olla tuttua, joko torppasi räystäät tavoittaa maahan :D
Ilmoita
Tuon ikäiset torpat saakin vajota.
Ilmoita
Noniin, sehän on pienkerrostalo. Nämä voivat olla rakenteiltaan enempi rivi- ja muihin pientaloihin rinnastettavia. Korkeammat ja kokonaan betonista tehdyt talot ovat niin painavia, että ne joudutaan melkein poikkeuksetta perustamaan paalujen varaan.

Ao. pienkerrostalo yrittää kellua saven päällä, kuten useimmat savipellon OK-ladotkin. Aina ei yritys onnistu, kuten savimajojen asukkaat hyvin tietävät.
Ilmoita
Tuo vajoaminen on jutusta päätellen taloyhtiölle todellinen onnenpotku, sillä se saa samalle ilmeisen hyvällä paikalla sijaitsevalle tontille moninkertaisen rakentamisoikeuden, jonka se voi myydä kelpo hinnalla jollekin rakennusliikkeelle.

Eri puolilla Suomea on tuhansia tyhjilleen jääneitä ja paikalleen lahoavia omatkotitaloja, joita kukaan ei halua ostaa eikä niiden tonteillakaan ole käytännössä juuri mitään arvoa.
1 VASTAUS:
Ei vajoaminen nyt mikään onnenpotku ole, muttei tässä tapauksessa katastrofikaan, jos tontti tosiaan on niin hyvällä sijainnilla, että tallainen talon "päivitys" isommaksi kannattaa.

Vanhan talon kanssa pitäisi aina ottaa kalliin korjauksen vaihtoehtona tarkasteluun myös purku + uudisrakennus. Hiljalleen näkyy oppi menevän perille ja etenkin näitä 70-luvulla rakennettuja 3-lerroksisia tyyppitaloja puretaan uuden tieltä. Ao. taloissa ei ole hissiä ja porrashuone on ratkaistu niin nerokkaasti, että hissin lisääminen jälkikäteen on tolkuttoman kallista.

Ei tuo rakentamisen laatu 80-luvulla sen kummempaa ollut kuin 70-luvulla. Joten näitä tulee riittämään. Ehkä 90-luvun loppupuolella on alkanut parannusta tulla (salaojat+sadevesiviemröinti, ilmatiiveys, KPH vesieristys)... Tietty aina löytyy niitä perinnerakentajia, jotka hautaan asti jatkavat samoilla ratkaisuilla kuin ennenkin "hyvää tuli".
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Kerrostalo savella

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta