HS: Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan

Kukkuuuuuu

Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

”Ei ole tätä päivää, että jonotusnumeroa hillotaan jopa 30 vuotta”, sanoo Helsingin kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randell.
FORTUNAN asunnot tulivat hakuun lokakuussa 2017.

Suurin järjestysnumero, jolla sai asunnon Sompasaaresta, oli myönnetty kymmenen vuotta aikaisemmin. Pienimmällä järjestysnumerolla valittu asukas oli puolestaan hakenut oman numeronsa jo vuonna 1990 – eli heti, kun asumisoikeusjärjestelmä luotiin.

https://www.hs.fi/koti/art-2000005967309.html

19

125

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jhjhjhjkhjkhjk

      Hmmm.. "Mutta nykyinen järjestelmä mahdollistaa käytännössä ikuisen roikkumisen aso-jonossa. Se ei ole kaupungin asunto-tuotantopäällikön mielestä ”tarkoituksenmukaista”.

      Mielestäni kyllä asumisoikeusnumeron hakeminen ja pitämienn ei ole mitään jonottamista. Tai sitten minä jonotan lottovoittoa, kun lottoan kerran viikossa.

    • 546345364

      Surullista että ihminen on pantannut 30 vuotta jotain jonotusnumeroa eikä siinä ajassa ole saanut kerättyä varallisuutta että voisi ostaa oman asunnon.

      • eppumiljoona

        Tai sitten ihminen on kerännyt liikaa omaisuutta ettei ole asumisoikeuskelpoinen varallisuutensa takia.
        Ja nyt juuri ennen Fortunaa henkilö täyttää 55v ja vapautuu varallisuuden kahleista asumisoikeusasunnon suhteen.


    • Jätkäsaarelainen

      "Myös Jätkäsaaressa on rakenteilla Helsingin Asumisoikeus-asuntojen talo, johon on hakenut ihmisiä, joiden järjestysnumero on 1990-luvun alusta." Tämä on Hesarin kirjoituksessa kyllä virheellistä tietoa. Tällä hetkellä Jätkäsaaressa ei ole rakenteilla Hason asumisoikeustaloa, johon olisi vielä kukaan voinut hakea. Haso Livornon tontti on paalutettu ja Livornon pitäisi tulla lähiaikoina hakuun, mutta ei siihen vielä ole ollut hakua. Mahtaakohan toimittaja tarkoittaa Haso Sandista, joka valmistui jo syksyllä 2017.

    • muualtamuuttava

      "Nyt jonotusnumero pitää hakea omasta kunnasta.

      Käytännössä se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Fortunasta ei ole voinut saada asuntoa kukaan sellainen, joka on muuttanut Helsinkiin alle kymmenen vuotta sitten."

      Tämäkään ei pidä paikkaansa. Jonotusnumeron voi kyllä hakea, vaikket asukaan Helsingissä.

    • Jätkäsaarelainen

      Aiemminkin Helsinki, Espoo ja Vantaa olivat yhteinen asumisoikeusnumeroiden hakualue. Asuin Espoossa v. 2006, kun hain asumisoikeusnumeroni Espoon kaupungilta. Sillä numerolla hain asuntoja Espoosta ja Helsingistä. Sain sillä numerolla v. 2013 valmistuneesta Hason talosta Helsingistä asunnon.

    • jonossa.edelleen

      Helsingissä pitäisi kymmenkertaistaa asoasuntojen rakentaminen eikä siltikään riittäisi kaikille halukkaille. Ei ole tervettä, että pitää jonottaa kohtuuhintaista asuntoa lähes puolet elämästään. Tonttien rakennusoikeutta pitäisi tehostaa. Johonkin Jätkäsaareen ja Kalasatamaan menisi helposti 50-kerroksinen asotalo ja asunnot menisi jo ensimmäisenä päivänä ennakkomarkkinoinnissa. Asuntojonoja pidetään tarkoituksella pitkinä rakentamalla Helsinkiin matalia tönöjä Kouvolan tyyliin.

    • BportaanMies

      Jonotukseen ei tarvitse tehdä muutoksia, vaan rakentamista tulee lisätä kysyntää vastaavaksi. Kysyntää riittää, kuten jokainen voi todeta jonon pituudesta. On vaikea ymmärtää miksi Helsingin kaupunki ei lisää aso asuntojensa rakentamista.

    • Odottava

      Voisiko sääntöjä muuttaa siten, että voimassa olisi vain yksi numero kerrallaan? Artikkelissa mainittu 27 vuoden "jonottaja" on saattanut hakea 90-luvulla vaikka viisitoista eri numeroa ja vaihtanut asuntoa moneen kertaan. Mikäli sääntöjä muutetaan, olisi yhden numeron sääntö paras keino antaa monelle mahdollisuus ja numeroa voisi kuitenkin pitää vaikka 20 vuotta, mikäli haluaa odottaa juuri sitä oikeaa asuntoa.

      • Haso_1234

        Ainakin silloin kun oli jonotusnumeroitten ensimmäinen arvonta 90-luvulla, jokainen sai vain yhden numeron. En tiedä missä vaiheessa tuli tämä että voi olla monta numeroa samaan aikaan.


      • Numero_käyttämättä

        Arvonta järjestettiin 1990, tulokset taisivat tulla ulos 14.12.1990. Samaan aikaan voi vain yksi numero kerraallaan olla voimassa.


      • Numero_käyttämättä

        21.12.1990 uutinen HS.
        "...Pääkaupunkiseudulla 8014 hakemusta. Asumisoikeusasunnon hakijat arvottiin järjestykseen. Hakijoista oli helsinkiläisiä 4943, vantaalaisia 1797 ja espoolaisia 1274..."


      • Haso_1234

        Kiinnostavaa, kiitos tästä infosta!


    • 55288669

      Mielestäni voisi olla joku nimellinen vuosimaksu 20-50 euroavuodessa jonka pitää maksaa jos haluaa että pysyy jonossa. Jos sitä ei makseta numero passivoituu. Kannustaisi aktiivisuuteen eikä siihen että numeroita pantataan vuosikaudet. Ruotsissa on vuokrajonossa joka vastaavanlainen maksu.

      • kuinkasnäinkävi

        Kuninkaantammesta sai hason ason alle kaks vuotta vanhalla numerolla, turha valittaa jos ei meren rannalta saa uudella numerolla asoa.


    • Numero_käyttämättä

      Itse itseäni oikaisten. Niitä numeroita voi olla useampiakin. Mutta vuoden 1990 arvonnassa kukin sain vain yhden numeron.

      Sen jälkeen on voinut hakea alkuperäistä uudemman numeron tai vaikka useammankin. Tällä hetkelläkin voi hakea uudemman numeron, vaikka vanha olisi edelleen käyttämättä. Sen uudemman numeron voi sitten käyttää vaikka vaihdettaessa asuntoa toisen Aso-järjestelmään kuuluvan kanssa. Jää vanha numero keräämään korkoa.

      • Hasolainen

        Asumisoikeusasuntojen keskinäisessä vaihdossa, eli vaihdettaessa asumisoikeusasuntoa päittäin toisen asumisoikeusasukkaan kanssa ei kulu mitään asumisoikeusnumeroa.


      • asukki

        Tähän pitäisi kyllä saada muutos, että numeroita voi olla useampia. Joillakin tuntuu olevan vino pino numeroita jemmassa ja vaihtavat aina muutaman vuoden välein uuteen. Tämä ei liene aso- järjestelmän tarkoitus, vaan esimerkiksi se että ne joilla ei ole varaa/halua ostaa omistusasuntoa pääsisivät asumaan hyvillä paikoilla vuokra-asumista halvemmalla.

        Lisäksi monet tuntuvat asuvan kuin pellossa aso-asunnoissa, sillä 5-10v. asot saattavat olla jo todella kuluneessa kunnossa, ja näitä sitten korjaillaan niheästi aso-firmojen taholta tai odotetaan että uusi asukas itse fiksaa. Kävimme katsomassa erästä v. 2013 rakennettua Haso- kämppää ja ihmettelin miten asuntoa kehdataan tarjota siinä kunnossa, asunto oli likainen ja paikkoja rempallaan. Mitä olette tehneet tällaisessa tilanteessa, voiko Hasolta vaatia asunnon siivousta ja paikkojen korjaamista ennen sisäänmuuttoa?


    • Johtajan.tulee.johtaa

      Randell yksi suojatyöläinen kaupungin virastojen uumenissa saisi vaieta kuten on tehnyt näihinkin sakka ja miettiä vastaisuudessa onko lankan kyvykäs henkilö edes Haso Oy:n hallituksen puheenjohtajan tehtäviin josta ei ymmärrä enempää kuin hallitusjäsenet kyseisessä hallituksessa. Ja kun asukasjäsenet kokevat olevansa mukana jossain elämää suuremmassa eivät kykene tai osaa ja uskalla puuttua eoäkohtiin joita oli jo yli 20- vuotta nykyisen kaupungin talousjohdossa olevan henkilön kaudella ja joita kurpuja ei ole vieläkään avattu ja tuotu esim. rikostutkinnan piiriin!?
      No nyt Haso Oy:n valitulla suoraan ko. hallituksen ja kaupungin alaisuudessa toimivalla toimitusjohtajalla ei ole edelleenkään juuri mitään "valtaa" kun vastaa vain ensin em. Haso Oy:n hallituselle ( ja tälle vaikenijall Randellille) ja sitten kaupungille yhteistyöstään ( yksin toimivana) Lajasalon isännöinnin kanssa tekemisestään!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4643
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      95
      4522
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      614
      4130
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3077
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2651
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2193
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      346
      2144
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      209
      2121
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1745
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1482
    Aihe