Energian tuhlausta

Hainz

Kirjoitan tässä nyt kokemuksen eräästä tapauksesta, jolle ei voi oikein tehdä mitään, kun eivät usko.

Eli omakotitalo noin 130 neliötä, rakennusvuosi 2010, lämpiää niben vesi-ilmalämpöpumpulla, lattiassa vesikiertoinen lämmitys. Sen sanon heti alkuunsa, että sähkönkulutus on hurja, koska käyttäjät tekevät ns kaiken väärin. Käsitys kaikesta on väärä. Ja kuitenkin kaksi eläkeikäistä ihmistä siinä vain asuu.

Niben lämpökäyrä on asetettu siten, että lattiaan menee jo nollakelillä lähes 40 asteinen vesi. Siitä sitten kun heittää pakkasille, niin äkkiä lattiaan menee 45 asteinen vesi. Toki sitten huonetermostaatit on asetettu 20-asteeseen, koska herrasväki kuvittelee säästävänsä sillä sähköä. Tosin sitten isossa kodinhoitohuoneessa ja eteistilassa kiertää jatkuvasti tuo 40 asteinen vesi, ja ovet sinne tiloihin on auki. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että se lämpö tulvii sieltä koko taloon. Eli kodinhoitohuoneen ja eteistilan kuumat lattiat lämmittää käytännössä koko taloa. Olohuoneessa ja keittiössä lattiassa ei käytännössä kierra koskaan vesi, koska lämpötila huoneistossa on semmoiset 26-27 astetta koko ajan. Olohuoneessa toki menee kuumia kohtia lattiassa, siirtoputkien kohdilla, mutta muutoin noiden tilojen lattiat on täysin kylmät. Lisäksi polttavat takassa tulta joka ikinen päivä, koska kuvittelevat sen säästävän sähkökustannuksia. Käytännössähän takan polttaminen tuossa tapauksessa ei säästä sähköä, vaan nostaa ainoastaan huonelämpötilan tukalaksi. Toki herrasväki välillä tuulettaa ikkunoiden kautta kuumuutta harakoille, on kuulemma totuttu tapa.

Ilmastointi on täysin minimillä, koska herrasväki ei tykkää vedon tunteesta. Nyt herrasväki on kysynyt minulta, miten sähkölasku voi olla niin suuri, vaikka polttavat takassa joka päivä tulta. Ja kertoivat vielä, että ovat säätäneet huonetermostaatit jopa alle 20:n. Olen yrittänyt heille rautalangasta vääntää, mutta ei mene jakeluun. Heidän mielestään kosteiden tilojen lattioiden on ehdottomasti oltava kuumia, koska muuten jää lattiat muka märäksi. Sanoin myös, että jos sisälämpötila huitelee 26-27, niin se on aivan sama, onko se termostaatti 19 vai 22, ei siellä kierrä vesi silloin ollenkaan. Nyökyttelevät toki kertoessani, ja muka ymmärtävät mitä tarkoitan, mutta 5 minuutin päästä jankkaavat taas samaa asiaa.

Yritä nyt sitten tämmöisiä neuvoa. Nyökyttelevät mutteivat kuitenkaan usko. Tein sitten omat temppuni, eli laitoin termostaatit täysille, ja säädin nibestä lämpökäyrän siten, että lattiassa kiertää (riippuen ulkolämpötilasta) vain joku 25-30 asteinen vesi. Lisäksi laitoin ilmastoinnin hieman suuremmalle. Meni muutama päivä, kunnes soittivat että vesi ei kuivu suihkun lattialta, ja muutenkin heidän mielestään saisi olla lattiat kuumempia, että lumiset kengät kuivuu. Menin katsomaan, niin olivat tietysti laittaneet ilmastoinnin minimille. Sehän se syy oli, miksei suihkun lattia kuivunut. Noh, halusivat välttämättä säädöt ensiseen, joten ei auttanut muu kuin palauttaa alkuperäiset asetukset.

Sama meno siis jatkuu. Takkaa poltetaan. Lattiat kylmiä oleskelutiloissa, ja eteistiloissa kuumia. Ilmastointi minimillä. Ja sähköyhtiö kiittää...

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei.kuumana

      Yksi pieni asia tästä. Kylpyhuoneen lattialämmitys. Meillä (suora sähkölämmitys) lattiaa lämmitetään sähköllä 2-3 kuukautta vuodessa. Mitään haittavaikutuksia ei ole yli 30 vuoden käytön aikana ollut.

    • mitä_seuraavaksi

      Aloittajan rustaama stoori on hyvä esimerkki energian tuhlaamisesta

    • onnellinenSipokki

      Oikeasti palsta on väärä. Kysehän on ilmanvaihdosta, josta kaikki lähtee liikkeelle.

      -Opetettu kansalle energiakriiseistä lähtien, että kaikki ilmanvaihto on pahasta.
      -Suljetaan ilmanvaihto joko kokonaan, tai melkein.
      -Suihku ei kuivu, joten lisätään lattian lämpötilaa.
      -Ja suihku kuivaa jälleen ja kaikki on hyvin.

      Ajattelutapahan on aivan looginen. Perustuu 70- luvun alun tietoon.

      Niin. Kyllä tuo ilmanvaihto tuntuu olevan mörkö useimmille. Ne joilla on painovoimainen ilmanvaihto vannovat sen nimeen ja ovat vaihtamatta ilmaa. Varmaankin puolet niistä joilla on koneellinen ilmanvaihto käyttävät konetta minimiteholla, koska ilmanvaihto on turhuutta ja ilmaa kuuluu vaihtaa korkeintaan kesällä. Näin se vain menee.

      Hupaisaa minusta on se, että ilmanvaihtokone kanavistoineen kustantaa luokkaa 10 000€. Ja se on uusiin taloihin ollut käytännössä pakollinen jo pitkän aikaa. Ihmiset sitten ovat käyttämättä tätä 10t€ investointia, koska haluavat säästää.

      Virkamiehet ovat päättäneet, että ilmanvaihtokoneet ovat pakollisia ja sitten iso ihmisistä on päättänyt, että ilmanvaihtoa ei kannata käyttää. Jos ilmanvaihtolaitteiston sijaan oltaisiin lyöty rautakangella seinästä läpi ja sen jälkeen oltaisiin tukittu se reikä, niin säästettäisiin tuo 10t€ ja lopputulos olisi sama.

      Niin. Aivan vastaaviin esimerkkeihin olen itse törmännyt.

      Sisälämpötilan näkee mittarista, sisäilmaa ei näe kuin ehkä kohonneina astmalääkityksinä.

      • suuret_ikäloput

        Jos on lattialämmitys, sen tulee olla säädettynä niin kuumaksi, että satunnaiset vieraatkin huomaavat, että on lattialämmitys ja ymmärtää kadehtia. Vrt. tämä ikäluokka ostaa autokseen datsun kasvaimen ja polttaa aina sumuvaloja. Tätä harvinaista lisävarustetta kun ei löydy kuin premiumautoista, joten tietää taas nuoriso, että rahamies/mamma liikenteessä.

        Ilmanvaihto on tosiaan turhaa. Pesuhuone kuivataan lämmittämällä, ei ilmaa vaihtamalla. Saunomisen jälkeen avataan saunan ja pesuhuoneen ovi, ettei mene lämpö hukkaan.

        Toisaalta suurissa ikäluokissa on niitäkin, jotka aina jaksavat muistuttaa, miten ovat nuorina kärsineet puutetta ja nälkää (juuei, suurten ikäloppujen vanhempien kohdalla tämä saattoikin pitää paikkansa). Nyt pitää siis ottaa menetetty takaisin. Tämä onnistuu esim. näin
        - siivouksen ajan pidetään keittiöhana valumassa
        - suihku jätetään päälle saunomisen ajaksi

        Näin etenkin kerrostaloissa, missä veden maksaa Joku Muu (lue: naapurit).

        Lapsiperheitä, joilla on vaippaikäisiä lapsia, yleensä syyllistetään veden tuhlauksesta, mutta todellisia tuhlareita ovatkin suuret ikäloput (em. menetelmin) teini-ikäiset lapset (joiden suihkuhetki kestää ainakin ½ h).

        Lämmityksen säätö ylipäätään hoidetaan ns. Venäläisellä menetelmällä. Venäjällä ei kaukolämmitteisissä taloissa taannoin ollut käytännössä minkäänlaista lämmityksen säätöä ts. aina patterit kuumina ja huonelämpötila säädettiin sopivaksi ikkunatuuletuksella. Sama meininki myös Suomalaisissa kerros- ja rivitaloissa eli mammat itkee, huutaa ja laulaa itkuvirsiä yhtiökokouksissa aiheesta "palelee".

        Patterien tulee olla kuumia (kädellä koitettuna eli menovesi >>40 °C) täysin riippumatta siitä, onko asunnossa jo ennestään 20 vai 26 °C. Jos patteri ei ole kuuma, silloin on ihan loogista päätellä, että nyt palelee.

        Jos huonelämpötila on 26 °C ja olo vähän tukala, asia ratkaistaan ikkunatuuletuksella. Näin voimmekin päätellä, että asunto on liian kylmä, mikäli ikkunatuuletusta ei pysty käyttämään 24/7 vuoden ympäri!

        Ilmanvaihto on turhaa, mutta lämpöä ei ole tarpeeksi, jos ei voi pitää ikkunoita tai parvekkeen ovea jatkuvasti raollaan!


    • raksaaja-sh

      meiltä:
      Illalla oli ulkona -23 ja lattiapiirin meno 33 astetta, sisälämpö 22-23kaikissa lattioissa kiertää sama vesi, virtaamat vain on säädetty tilojen lämmitystarpeen mukaan.
      Menovesi säätyy ulkolämpötilan mukaan eikä termostaatteja ole (paitsi asentamatta laatikoissaan) eikä tule.

      • makuuhuoneissa.vähemmän

        Hyvä mutta yli 20 astetta on tuhlausta.


    • Vast

      Kerrostalossa kylpyhuoneessa sähköllä lämmitettävä lattia. Talon ollessa uusi pidin lattialämpöä päällä suihkun jälkeen, nyt en enää. Kylpyhuone on lämpimien tilojen keskellä ja tarpeeksi lämmin ilman lattialämpöä.

      Tarvitseeko lämmittää mistään syystä?

      • perinteinen_tyyli

        Ilmeisesti kyseessä on ns. mukavuuslämmitys, jota ei ole pakko käyttää, jos ilmankin tarkenee ja paikat kuivuvat kohtuu nopeasti (ei siis ole peili huurussa vielä varttitunti suihkussakäynnin jälkeen tms.)

        Ja tähän tulee parin tunnin sisään taas ne pakolliset kommentit essonvaareilta, joiden mielestä ilmanvaihtoa ei tarvita, mutta talo homehtuu, jos huonelämpötila ei ole 26, jolloin voi pitää ikkunoita koko ajan raollaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      1922
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe