Koulukiusaamisen kärjessä pienen kunnan koulut?

Tutkija_ihmettelee

https://yle.fi/uutiset/3-10127702

Mitä se kertookaan 6000 asukkaan kunnan koulujen tasosta, jossa tällaisessa negatiivisessa asiassa on kärkipaikalla, siis ensimmäisellä sijalla. On siis aivan epäilemättä niin, että kouluissa ei kiusaamisiin puututa ja opettajat ovat lakaisseet ongelmat "maton alle".

Jos koulussa tapahtuu kiusaamista, on koulu siitä yksin vastuussa. Jos kiusaamista tapahtuu välitunnilla, kertoo se heikosta valvonnasta ja siitä, että opettajat eivät vaivaudu puuttumaan heti kiusaamistilanteisiin. On suorastaan välinpitämättömyyttä, laiskuutta ja kyvyttömyyttä, jos välituntivalvoja on "ummistanut" silmänsä, eikä lopeta kiusaamistilanteita.

Suurimmat ongelmat syntyvät, kun helpon lopputuloksen aikaansaamiseksi opettajat uskovat aina äänekkäimpiä, kiusaajia ja kiusatut jäävät alakynteen.

"KiVa Koulu -ohjelmassa keskitytään paitsi kiusaamisen ennaltaehkäisemiseen, myös mahdollisimman tehokkaaseen kiusaamistapauksiin puuttumiseen. Kussakin mukana olevassa koulussa toimii vähintään kolmen opettajan tai muun aikuisen muodostama koulutiimi. Tiimin jäsenet ovat koulutuksessa perehtyneet toimenpiteisiin, joiden avulla yksittäisiin kiusaamistapauksiin puututaan. He toimivat oman koulunsa asiantuntijoina kiusaamista koskevissa asioissa.

Kun vanhempi ottaa yhteyttä kouluun kiusaamisasiassa tai oppilas kertoo kiusaamisesta opettajalle, selvitetään ensin, onko kysymyksessä systemaattinen kiusaaminen, satunnaisempi konflikti, riita lasten välillä tai esimerkiksi väärinkäsityksiin perustuva loukkaantuminen. Kaikista kiusaamisen tunnusmerkit täyttävistä tapauksista välitetään tieto koulutiimille, jonka jäsenet ryhtyvät selvittämään asiaa ja käymään keskusteluja eri osapuolten kanssa. Tiimin jäsenet keskustelevat ensin kiusatun oppilaan ja tämän jälkeen jokaisen kiusaamiseen osallistuneen oppilaan kanssa yksitellen. Kiusaamisessa mukana olleet lapset tavataan vielä ryhmänä. Kun on sovittu, miten he muuttavat käyttäytymistään, sovitaan uudesta tapaamisesta, nk. seurantakeskustelusta. Sekä kiusatun että kiusaamiseen osallistuneiden kanssa tavataan uudelleen ja varmistetaan, että kiusaaminen on todella loppunut.

Vanhempia informoidaan kaikista tiimin käsiteltävänä olleista omaa lasta koskevista tapauksista. Tarvittaessa vanhempia voidaan pyytää koululle selvittämään asiaa. Ensisijaisesti kiusaamiseen liittyvät keskustelut käydään kuitenkin koulun aikuisten ja oppilaiden välillä."

Mikä se onkaan, kun nämä ohjeet eivät kuitenkaan mene perille ja saavutetaan kärkipaikka näin ikävässä tilastossa. Olisiko niin, että kunnan sivistystoimen ote on heikko ja haluton vai se, että koulu suhtautuu kiusaamisiin epäpätevästi.

Tällaisen kärkipaikan saavutus on aina koululle ja asuinpaikalle häpeäksi ja luulisi siitä pyrittävän eroon oikeilla toimenpiteillä,

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helposti_hoidettavissa

      https://yle.fi/uutiset/3-10593663

      4000 asukkaan Sysmässä tilanne on päässyt hallitsemattomaksi. Näin siis pieni kunta ei osaamattomuuttaan ja kykenemättömyyttään pysty hoitamaan asiaa kuntoon. Tässä pitäisi sitten opetusministeriön puuttua asiaan, kuten Kittilän kunnassa on valtiovalta joutunut puuttumaan kunnan kykenemättömyyteen hoitaa valtuuston tehtävää lain mukaisesti.

      Jos virkamies, kuten rehtori, ei pysty hoitamaan tehtäväänsä ja vastuualuettansa, eihän ole muuta tehtävissä kuin "antaa monoa" kykenemättömälle.

    • Silmät_sidottuina

      https://www.kaleva.fi/lukijalta/mielipiteet/opettaja-kiusasi-lastani-maaratietoisesti-oli-vaikeaa-lahettaa-lapsi-kouluun/809607/

      Opetusministeri Gran-Laasonen, puolueen kasvatti, ei ole viitsinyt tehdä mitään lasten kiusaamisasialle. Nyt siellä oikein maanantaina kerättiin ohjeet koululle, miten lasten seksuaalirikoksiin pitää valistaa oppilaita.

      Kiusaaminen on henkistä ja ruumiillista väkivaltaa, johon koulun pitäisi osata puuttua, oikealla tavalla. Mitä onkaan tehnyt opetusministerimme? Ei mitään. Tällaisen ministerin, jonka pitäisi toimia opetustoimen ylimpänä, pitäisi seurata aikaansa, eikä vetelehtiä ja pyrkiä saamaan vauhdilla viisivuotiaat esiopetukseen, jotta opettajille jatkossa olisi töitä.

      Toivottavasti pääsemme tästä ministeristä eroon. Ei ole tehnyt mitään sellaista, jolla koululaisten tilanne olisi parantunut.

    • Vastuuttomat_opettajat

      https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/suomen-tilanne-katastrofaalinen-kukaan-ei-valvo-ruotsissa-koulun-paaesimies-voi-joutua-vahingonkorvausvastuuseen-jos-kiusaamista-ei-ole-ryhdytty-selvittamaan/

      Ennen ei tosissaan puututa, kun on kunnolla juridisesti vastuussa. Suomessa "Kiva koulu" on pelkkää pelleilyä. Opetusministerimme aikana koulukiusaaminen on lisääntynyt ja muottanut raaemmaksi muotoaan. Henkisen kiusaamisen apuvälineinä kännykät. Herätkää laiskat opettajat. Jos teitä lyödään aikuisen taholta, soitatte poliisit, mutta jos toinen lapsi lyö toista koulun välitunnilla, menette nurkan taakse piiloon .

      • Lapsen_etu_ensin

        "OPPILAAN OIKEUSSUOJA
        Kaikissa kouluissa henkilöstö tekee päivittäin monenlaisia päätöksiä. Joillakin koulussa tehtävilläpäätöksillä voi olla suuri merkitys sinulle oppilaana. Jotta sinua kohdeltaisiin oikeudenmukaisesti ja kaikilla oppilailla olisi yhtäläiset oikeudet, voit hakea muutosta joihinkin päätöksiin,joita koulu on tehnyt sinun koulunkäynnistäsi. Muutoksen hakeminen merkitsee, että sinä javanhempasi voitte pyytää toista viranomaista selvittämään, ovatko koulun tekemät päätöksetlain ja määräysten mukaisia ja onko asiassa toimittu oikein.

        Muutoksenhakuoikeus ei kuitenkaan koske kaikkia päätöksiä, vaan pelkästään sellaisia, jotka
        ovat erityisen tärkeitä koulunkäyntisi kannalta. Pääsääntö on, ettet voi hakea muutosta niihin
        päätöksiin, joita luokan- tai aineenopettaja tekee päivittäin tai melkein päivittäin. Esimerkiksi
        päätökset, jotka koskevat kotitehtäviä, joukkuejakoa liikuntatunneilla ja jälki-istuntoa.

        Sen sijaan voit hakea muutosta muun muassa asioihin, jotka koskevat varoitusta, määräaikaista
        koulusta erottamista ja koulumatkoja. Voit myös hakea muutosta päätöksiin, jotka koskevat
        oppilaan arviointia, oppilaaksi ottamista, erityistä tukea, yksilöllisiä opetusjärjestelyjä sekä
        koulunkäynnin aloittamista normaalia aikaisemmin tai myöhemmin. Miten on toimittava ja
        minkä viranomaisen puoleen on käännyttävä, vaihtelee sen mukaan, millaisesta päätöksestä on kyse.

        Valituksen tekeminen voi olla sekä oppilaan että koulun henkilöstön etujen mukaista. Valittamalla voi esimerkiksi saada korjatuksi puutteita, joihin koulu ei itse voi vaikuttaa ja jotka edellyttävät jonkinkunnan ylemmän elimen päätöksentekoa,

        Koulussa voidaan olla melko ylimielisiä ja yrittää vaikuttaa vanhempiin, väärillä toimintatavoilla. Älkää tehkö koskaan lapsen etua ja elämää vaikeuttavia päätöksiä harkitsemattomasti ja nopeasti, vaikka koulu yrittäisi manipuloida. Usein koulussa on kuitenkin vajavaiset mahdollisuudet tehdä hyviä päätöksiä ja opettajat tai rehtorit eivät läheskään aina ole oikeassa ehdottaessaan lapsen siirtämistä esim. erityisluokalle. Siihen pitää olla vahva peruste ja syy, ei oman työn helpottaminen. Lapsen etua ei kovinkaan usein ajatella, koulu katsoo enemmän päätöksiä nykyaikana omasta näkövinkkelistä ja yritykset lapsen parhaaksi ovat myös teennäisiä. Koulu on lasta varten, ei lapsi koulua varten. Lapset kehittyvät hyvässä kouluympäristössä, huonossa lannistuvat.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6749
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4380
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2793
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2090
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1653
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1447
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1151
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1124
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1081
    Aihe