Genesiksen ensimmäisen luomismyytin analyysi

Genesis koostuu yhdestätoista toledotista eli kertomuksesta tai sukuluettelosta. Genesiksessä ei ole lukujakoa kuten meidän Raamatussamme. Jokainen toledot alkaa täsmällisesti samalla tavalla. Alkuvirkkeessä nimetään tuleva kertomus ja viitataan edelliseen kertomukseen. Esimerkkejä toledotien alkuvirkkeistä:

1 Tämä on luettelo Aadamin jälkeläisistä. Luodessaan ihmisen Jumala teki hänet kaltaisekseen.

9 Tämä on kertomus Nooasta ja hänen suvustaan. Nooa oli aikalaistensa joukossa ainoa oikeamielinen ja nuhteeton, ja hän vaelsi Jumalalle kuuliaisena.

12 Tässä on Abrahamin pojan Ismaelin sukuluettelo, hänen, jonka Saaran egyptiläinen orjatar Hagar synnytti Abrahamille.

Ensimmäinen toledot on Genesiksen alku eli ensimmäinen luomismyytti. Sen johdanto on:

11 Alussa Jumala loi taivaan ja maan. 2 Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä.

Tässä johdannossa kerrotaan tulevan myytin tapahtumat eli taivaan ja maan luominen. Samalla siinä viitataan edelliseen toledotiin (jota ei ole koska tämä on ensimmäinen). Tästä voidaan kuitenkin päätellä, että alkutilanteessa oli autio maa pimeydessä syvyyksien vetten alla. Ennen luomista ei siis ollut ei-mitään.

Kaikkien objektiivisten raamatun tutkijoiden mukaan Genesiksestä ja Vanhasta testamentista ei löydy tyhjästä luomisen (ex-nihilo) ideaa. Luomismyytissä jumala pelkästään järjesteli ja muovasi olemassa olevaa kaoottista maailmaa. Asia oli näin vielä 200 -luvulla. Sen jälkeen kristityt oppineet alkoivat nähdä jännitteen jumalan kaikkivaltiuden ja pelkän maailman järjestelyn välillä. 300 -luvun alussa ongelma oli ratkaistu ja jumalasta oli tehty maailmankaikkeuden tyhjästä luova jumala. [1]

Tyhjästä luomisen puuttuminen tulee hyvin esille myös Youngin kirjaimellisessa Raamatun käännöksessä. [2] Young kirjaimellinen käännös on uskollisin alkuperäiskielelle ja ensimmäinen jae käännetään: "Alkaessaan taivaan ja maan luomisen..." tai "Jumalan aloittaessa taivaan ja maan luomisen..." [3]

Ensimmäinen luomistapahtuma on valon erottaminen pimeydestä.

3 Jumala sanoi: »Tulkoon valo!» Ja valo tuli. 4 Jumala näki, että valo oli hyvä. Jumala erotti valon pimeydestä,

Tämän jälkeen alkoi normaali päivärytmi aamuineen ja iltoineen. Tämä osoittaa yleisen, muinaisessa Lähi-idässä vallinneen väärinkäsityksen siitä, että päivänvalo olisi itsenäinen, auringosta riippumaton entiteetti. Tämä sama harhakäsitys tulee hyvin esille Babylonialaisessa luomismyytissä, Enuma Elishissä. Enuma Elishin alussa viitataan yöhön ja päivään, mutta myytissä Marduk luo auringon ja kuun paljon myöhemmin Tiamatista saavutetun voiton jälkeen. [4]

Toisena päivänä erotettiin vedet.

6Jumala sanoi: »Tulkoon kaartuva kansi vesien väliin, erottamaan vedet toisistaan.» 7 Jumala teki kannen ja erotti toiset vedet sen alapuolelle ja toiset sen yläpuolelle. Niin tapahtui,

Muinaiset Lähi-idän ihmiset olettivat virheellisesti, että sinisellä taivaalla on samalla tavalla vesi kuin merissä. Sinisen meren rannattomaan horisonttiin katsottaessa meri ja taivas näyttävät yhtyvän. Ei ihme, että vajailla tiedoilla varustetut ihmiset luulivat taivaalla olevan vettä. Tämä harhakäsitys vaikeutti auringon merkityksen ymmärtämistä. Aurinko on valkohehkuinen - keltainen - oranssi ja taivaan päivänvalo on sinistä. Eihän sininen päivänvalo voi johtua oranssista auringosta. Nykyfysiikkaan perehtyneet ymmärtävät tietysti, että taivaan sini johtuu Tyndallin efektistä. [5]

Kolmantena päivänä jumala kokoaa vedet yhteen paikkaan niin, että maa tulee näkyviin.

9 Jumala sanoi: »Kokoontukoot taivaankannen alapuolella olevat vedet yhteen paikkaan, niin että maan kamara tulee näkyviin.» Ja niin tapahtui.

Tässä ei periaatteessa ole mitään outoa. On kuitenkin huomattava, että maan kamara on jo valmiina syvyyksien vesien alla. Jumala ei luonut taivasta ja maata 1. jakeessa. Olisihan perin epäloogista, että taivas ja maa luodaan ensimmäisessä jakessa ja sitten ne luodaan uudelleen 2. ja 3. päivänä.

Kolmannen päivän virheellisiä luomiskäsityksiä on kasvien luominen. Tämä johtuu tietysti siitä, etteivät muinaisen Lähi-idän ihmiset tajunneet auringon kriittistä merkitystä elämän lähteenä. Jumala oli luonut sinisen päivänvalon, joten kasvit tulivat toimeen tämän myytin harhakäsityksen mukaan.

11 Jumala sanoi: »Kasvakoon maa vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita, jotka maan päällä kantavat hedelmissään kukin lajinsa mukaista siementä.» Ja niin tapahtui.

Jatkuu seuraavissa...

25

78

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AteistiVaan

      Kerrankin aloitus joka käsittelee luomista! Nyt kaivataan Mark5 ja ROT:n kommentteja uskovatko he, että Jumala loi kaiken tyhjästä vai oliko maata olemassa aina. Mitä erilaisia kristillisiä luomishypoteeseja on olemassa?

      • " Nyt kaivataan Mark5 ja ROT:n kommentteja..."

        No eipä kukaan kretu uskalla enää kommentoida minulle. Olen niin paatunut jumalan pilkkaaja tai argumentit ovat niin pitäviä, etteivät uskalla edes yrittää. Jopa nimimerkki 'Looooooogisesti' pitää minua tyhmänä mylvijänä, jolle hän ei vaivaudu vastaamaan ;-). Pitää varmaan kohta vaihtaa nikkiä.


      • "Kerrankin aloitus joka käsittelee luomista! Nyt kaivataan Mark5 ja ROT:n kommentteja uskovatko he, että Jumala loi kaiken tyhjästä vai oliko maata olemassa aina. Mitä erilaisia kristillisiä luomishypoteeseja on olemassa? "

        Jumala loi kaiken sanallaan. Esim Hän sanoi: "Tulkoon valkeus ja valkeus tuli" (1.Moos.1:3 v. 1933 käännös) Samoin Jumala loi kaiken muunkin. Koska Jumala on kaiken alkulähde, ennen Häntä ei ole voinut olla mitään, ja siksi tiedämme, että Hän loi kaiken tyhjästä.
        Mitään ristiriitaa ei siis ole.


      • kretuonpölvästi
        Mark5 kirjoitti:

        "Kerrankin aloitus joka käsittelee luomista! Nyt kaivataan Mark5 ja ROT:n kommentteja uskovatko he, että Jumala loi kaiken tyhjästä vai oliko maata olemassa aina. Mitä erilaisia kristillisiä luomishypoteeseja on olemassa? "

        Jumala loi kaiken sanallaan. Esim Hän sanoi: "Tulkoon valkeus ja valkeus tuli" (1.Moos.1:3 v. 1933 käännös) Samoin Jumala loi kaiken muunkin. Koska Jumala on kaiken alkulähde, ennen Häntä ei ole voinut olla mitään, ja siksi tiedämme, että Hän loi kaiken tyhjästä.
        Mitään ristiriitaa ei siis ole.

        "Esim Hän sanoi: "Tulkoon valkeus ja valkeus tuli" (1.Moos.1:3 v. 1933 käännös)"

        Miten valkeus voi tulla ilman valkeuden lähdettä? Avaaja osoitti, että tämä väärinkäsitys oli yleinen lähi-idässä. Tämä osoittaa, että Raamatun luomismyytti on ihmisten kirjoittamaa väärinkäsityksiin perustuvaa höpötystä.


    • Seuraavissa kolmessa luomispäivässä luodaan asukaat kolmeen ulottuvuuteen (valoon ja pimeyteen, yläpuolisiin ja alapuolisiin vesiin sekä maahan) täsmälleen samassa järjestyksessä kun ulottuvuudet luotiin.

      Jumala loi ensimmäisenä päivänä valon ja pimeyden erottelemalla valon pimeydestä. Neljäntenä päivänä jumala loi ensimmäiset asukkaat eli suuret taivaanvalot ja tähdet. Ne toimivat merkkilamppuina osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia. Tämä on periaattessa ihan oikein, mutta nykytieteen mukaan maan rakennusaineet eli raskaammat alkuaineet ovat syntyneet tähdissä eli tämäkin järjestys menee pieleen.

      Jumala loi toisena päivänä yläpuoliset ja alapuoliset vedet. Viidentenä päivänä hän loi asukkaat niihin. Periaatteessa tämäkin meni suurin piirtein oikein, mutta täsmällisesti ottaen osa suurista meripedoista oli ensin maanisäkkäitä (jotka luotiin vasta seuraavana päivänä), jonka jälkeen ne siirtyivät vesielementtiin (valaat, delfiinit, miekkavalaat, mursut jne.). Viidentenä päivänä luotiin myös olennot yläpuolisiin vesiin eli linnut ja muut siivekkäät taivaalle. Lintujen luomisessa täytyy muistaa, että linnut ovat kehittyneet vesieläimistä maaeläimisksi ja sen jälkeen linnuiksi. Tässäkin luomismyytti menee vikaan.

      Jumala loi kolmantena päivänä maan ja kasvit. Kuudentena päivänä jumala loi maaeläimet ja ihmiset. Tässäkin kaikki menee periaatteessa oikein. Yksi virhekäsitys on karjaeläimet. Ihminen on luonut karjaeläimet kesyttämällä villieäimiä. Genesiksen 1. luomismyytissä karjaeläimet luodaan ennen ihmisiä, joka tietysti on väärä järjestys.

      Toinen kristillinen virhekäsitys on ihmisen luominen. Jumala luo ihmisen omaksi kuvakseen eli mieheksi ja naiseksi. Patriarkaaliset kristityt miehet näkevät jumalan miehenä, mutta oikeasti luomisessa oli mukana useita jumalia. Ensimmäisen luomismyytin jumala oli monikossa eli Elohim tarkoittaen jumalia. Tässä jumala puhuu jumalperheelleen, joista vähintään yksi on nainen, koska ihminen on mies ja nainen:

      26 Jumala sanoi: »Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu.» 27Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.

      • "Viidentenä päivänä luotiin myös olennot yläpuolisiin vesiin eli linnut ja muut siivekkäät taivaalle. Lintujen luomisessa täytyy muistaa, että linnut ovat kehittyneet vesieläimistä maaeläimisksi ja sen jälkeen linnuiksi. Tässäkin luomismyytti menee vikaan."

        Ei mene vikaan, vaan evoluutioteoria menee vikaan, koska se on ristiriidassa Raamatun kanssa.


      • "mutta nykytieteen mukaan maan rakennusaineet eli raskaammat alkuaineet ovat syntyneet tähdissä eli tämäkin järjestys menee pieleen."

        Tarkoitat ilmeisesti ateistista valhetiedettä. Se onkin ristiriidassa Raamatun kanssa ja siksi se onkin väärässä.


      • "Yksi virhekäsitys on karjaeläimet. Ihminen on luonut karjaeläimet kesyttämällä villieäimiä. Genesiksen 1. luomismyytissä karjaeläimet luodaan ennen ihmisiä, joka tietysti on väärä järjestys."

        Virhekäsitys on ateisteilla ja evolutionisteilla, ei Raamatussa. Karjaeläimet ovat karjaeläimiä riippumatta siitä, ovatko ne kesytetyt villieläimistä vai ei. Raamattu on siis oikeassa ja ateistit ja evolutionistit väärässä.


      • " Patriarkaaliset kristityt miehet näkevät jumalan miehenä, mutta oikeasti luomisessa oli mukana useita jumalia. Ensimmäisen luomismyytin jumala oli monikossa eli Elohim tarkoittaen jumalia."

        Kolmiyhteisen Jumalan kaikki persoonat olivat mukana jo luomisessa.


      • Tipale kirjoitti:

        " Patriarkaaliset kristityt miehet näkevät jumalan miehenä, mutta oikeasti luomisessa oli mukana useita jumalia. Ensimmäisen luomismyytin jumala oli monikossa eli Elohim tarkoittaen jumalia."

        Kolmiyhteisen Jumalan kaikki persoonat olivat mukana jo luomisessa.

        "Kolmiyhteisen Jumalan kaikki persoonat olivat mukana jo luomisessa."

        Olet osoittain oikeassa, mutta jumalien määrä ei suinkaan jäänyt kolmeen. Mukana oli tosiaan naispuolinen jumala, koska ihminen luotiin jumalien kuviksi, mieheksi ja naiseksi.

        On muistettava, että mukana luomisessa oli myös aamun tähtiä ja jumalan poikia.

        4Missä sinä olit silloin kun minä laskin maan perustukset?
        Kerro, miten se tapahtui, jos osaat!

        5Kuka määräsi maan mitat? Tiedätkö sen?
        Kuka veti mittanuoran sen yli?

        6 Mihin laskettiin sen peruspylväät?
        Kuka pani paikoilleen sen kulmakiven,

        7kun aamun tähdet riemuiten karkeloivat
        ja Jumalan pojat huusivat ääneen iloaan?


      • Mark5 kirjoitti:

        "Yksi virhekäsitys on karjaeläimet. Ihminen on luonut karjaeläimet kesyttämällä villieäimiä. Genesiksen 1. luomismyytissä karjaeläimet luodaan ennen ihmisiä, joka tietysti on väärä järjestys."

        Virhekäsitys on ateisteilla ja evolutionisteilla, ei Raamatussa. Karjaeläimet ovat karjaeläimiä riippumatta siitä, ovatko ne kesytetyt villieläimistä vai ei. Raamattu on siis oikeassa ja ateistit ja evolutionistit väärässä.

        " Karjaeläimet ovat karjaeläimiä riippumatta siitä, ovatko ne kesytetyt villieläimistä vai ei."

        No miksei Raamatun Jahve sano strutsia karjaeläimeksi? Onhan se nykyään karjaeläimenäkin käytetty lintu, joka Raamatun aikaan oli vielä vapaana oleva lintu.

        Toinen virhekäsitys Raamatussa on se, että moni villieläin olisi vapaaksi päästetty karjaeläin. Esimerkiksi tässä Jahve kertoo Jobin kirjassa, että hän on luonut villiaasin päästämällä karjaeläinaasin vapaaksi juhdan ikeestä.

        5Kuka lähetti villiaasin vapaana juoksemaan,
        kuka sen pelasti juhdan ikeeltä?


    • Kretimismin.helmet

      "Tyhjästä luomisen puuttuminen tulee hyvin esille myös Youngin kirjaimellisessa Raamatun käännöksessä. "

      Kretiinit tulkitsevat raamattua kirjaimellisesti siihen saakka kun itselle sopii. Mutta oikeaan tulkintaan aletaan kiemurrella lieron lailla. Yougin tulkinta vaikuttaa ihan oikealta ihan wikipedian taustatietojen perusteella.

      • "Kretiinit tulkitsevat raamattua kirjaimellisesti siihen saakka kun itselle sopii. Mutta oikeaan tulkintaan aletaan kiemurrella lieron lailla. Yougin tulkinta vaikuttaa ihan oikealta ihan wikipedian taustatietojen perusteella. "

        Jos wikipedia on ristiriidassa Raamatun luomiskertomuksen kanssa, niin se todistaa vain sen, että wikipedia on väärässä.


      • Kretimismin.helmet
        Mark5 kirjoitti:

        "Kretiinit tulkitsevat raamattua kirjaimellisesti siihen saakka kun itselle sopii. Mutta oikeaan tulkintaan aletaan kiemurrella lieron lailla. Yougin tulkinta vaikuttaa ihan oikealta ihan wikipedian taustatietojen perusteella. "

        Jos wikipedia on ristiriidassa Raamatun luomiskertomuksen kanssa, niin se todistaa vain sen, että wikipedia on väärässä.

        "Jos wikipedia on ristiriidassa Raamatun luomiskertomuksen kanssa, niin se todistaa vain sen, että wikipedia on väärässä."

        Tuossa Wikipedian viitteessä on kolme professoritason tutkijaa eli olet kyllä kevyin eväin liikkellä tyhjän jankuttamisen kanssa.


    • Aloittajan virhe on ensinnäkin jo siinä, että hän väittää luomiskertomusta myytiksi. Siksi hän etsii sille tulkintoja Raamatun ulkopuolisista lähteistä ja nimenomaan myyteistä.

      Raamatun luomiskertomus on Jumalan ilmoitus ihmisille ja siksi se on absoluuttinen totuus sellaisena kuin se on Raamatussa, ajattelivatpa muinaiset Lähi-idän asukkaat siitä, mitä tahansa. Emme perusta oppiamme heidän näkemyksiin, vaan Jumalan omaan ilmoitukseen.
      Jollain Enuma Elishillä ei myöskään ole mitään tekemistä Raamatun luomiskertomuksen kanssa.

      Kun aloittaja vertailee Raamatun luomiskertomusta nykytieteeseen, hän tarkoittaa nykytieteellä tietenkin ateistista valhetiedettä, joka ei ole mikään oikea tietolähde.
      Rehellinen tiede yhtyy Raamatun luomiskertomukseen ja siksi voimme sanoakin, että Raamatun luomiskertomus on tieteenkin näkökulmasta Jumalan ilmoitus eikä siinä ole virheitä.

      "Alussa loi Jumala taivaan ja maan" (1.Moos.1:1)

      • ""Alussa loi Jumala taivaan ja maan" (1.Moos.1:1) "

        Tämä on tosiaan virheellinen käännös. Se menee oikeasti näin: "Taivaan ja maan luomisen alussa maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä."


    • kölkölk

      Mark5 jeesuksen morsian rientää sentään puolustamaan kreationismin harhaoppia.

      • JohdnmukainenHarha

        Ja tekee sen johdonmukaisesti. Raamattu on oikeassa ja kaikki vastakkaiset väitteet ovat väärin, perustuvat ne tieteeseen tai logiikkaan. Tämä on sitä lapsenuskoa. Aivot narikkaan ja uskomaan kirjaimellisesti se, mitä Raamatussa sanotaan näyttää reaalimaailma sitten miltä tahansa.

        Eihän siinä tietenkään ole järjen häivää, mutta ei fundamentalistisessa uskossa muutenkaan järkeä ole. Eräät ROT:n kaltaiset yrittävät väkisin sovittaa tiedettä ja uskonnollisia uskomuksia yhteen, mutta se on kuolleena syntynyt yritys, kuten ROT masinoima Tiedeviikkokin todisti.


    • Genesiksen alun rakenteesta voidaan todeta, että Jahvistinen myytti eli luvut 2.-4. (Ihminen paratiisissa, Syntiinlankeemus, Karkotus paratiisista, Kain ja Abel sekä Kainin jälkeläiset) eivät sovi rakenteeseen vaan ne vaikuttavat päälle liimatulta toiselta myytiltä.

      Tämä tulee hyvin esille 5. luvun toledotista.

      1 Tämä on luettelo Aadamin jälkeläisistä. Luodessaan ihmisen Jumala teki hänet kaltaisekseen. 2 Hän loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Ja hän siunasi heidät ja antoi heille nimeksi ihminen silloin kun heidät luotiin.

      Ensimmäinen virke on johdanto eli Aadamin jälkeläisten luettelo. Seuraavissa virkkeissä viitataan edelliseen toledotiin, jossa jumala teki ihmisen kaltaisekseen eli mieheksi ja naiseksi. Kuten tiedämme, jahvistisen myytin mukaan ihmistä ei luotu jumalan kaltaiseksi mieheksi ja naiseksi vaan tämä tapahtuu ensimmäisessä myytissä. Aadamin sukuluettelo on siis suoraan jatkoa Genesiksen 1. luvulle. Jahvistisen myytin yli hyppääminen tekee Genesiksen alusta paljon loogisemman. Jahvistinen myytti on siis päälle liimattu tarina. Tämä tietysti romuttaa vielä enemmän syntiinlankeemusmyyttiä, perisyntiä ja kuviteltua genomin rappeutumista. Myytissä ei mainita syntiinlankeemusta eikä se edes kuulu Genesikseen.

      • idisagree

        Riippuu siitä mien aian tulikitsee!
        "Tehkäämme ihminen omaksi kuvaksemme". Ekassa mallissa ihminen luotiin lihapatsaaksi joka mukia olis se kuva.
        Mitä piirteitä pidät kuvaan kuuluvina, Näkymättömiäkinköhän?

        Tokassa ihmisestä ryhdytään tekemään Jumalankuvaa joka tapahtuu elämällä elämäsä loppuun jolloin se kuva on valmiisi muovailtu.
        Ainkin tämä toka ottaa mukaan paremmin sukupolvien kautta luotavia uusiakin yksilöitäkinkin.


      • Jukka_67
        idisagree kirjoitti:

        Riippuu siitä mien aian tulikitsee!
        "Tehkäämme ihminen omaksi kuvaksemme". Ekassa mallissa ihminen luotiin lihapatsaaksi joka mukia olis se kuva.
        Mitä piirteitä pidät kuvaan kuuluvina, Näkymättömiäkinköhän?

        Tokassa ihmisestä ryhdytään tekemään Jumalankuvaa joka tapahtuu elämällä elämäsä loppuun jolloin se kuva on valmiisi muovailtu.
        Ainkin tämä toka ottaa mukaan paremmin sukupolvien kautta luotavia uusiakin yksilöitäkinkin.

        "Tokassa ihmisestä ryhdytään tekemään Jumalankuvaa"

        Jahvemyytissä ei ihmisestä muovata jumalan kuvaa.


    • aihqju

      Maailma kulkee omaa rataansa ja se on todellisuus jossa se vaetaa. Kakki mitä kerrotaan on vain tarinaa sillä mitään ei kyetä kertomaan todellisesti. Kaikki keskinäiset vuorovaikutukset ovat mahdottomia havaittaviksi puhumattakaan että ne voitaisiin kirjata muistiin.
      Näinollen kaikki mitä on kirjoitettu on kirjattu muistiin opetukseksi myöhempiä sukupolvia varten.
      Mitään syntiä ei ole olemassa sinänsä ellei sen syntyyn vaikuttavaa lakia ole ensin säädetty.
      Tämä pätee myös valtioiden lakeihin. Lailla otetaan haltuun jokin elämän osa-alue.
      Haltuunottoon tarvitaan jokin alkuoletus joka voidaan synnyttäää myös kertomuksen tai myytin avulla.
      Tarinaa voidaan käyttää myös sykologiseen tutkimuksen perualustana jolla saadaan selville yksilöiden maailmankatsomus ja luonnepiirteet. Ihan niinkuin läkkyyttä mitattaessa IhQua!!
      Elämä on sykologonen rilleri.

    • Beresit

      Hyvä avaus. Taivaan ja maan luominen alussa meni ilmeisesti hieman vituralleen koska ensimmäisen luomuksen maa oli kaaoksessa ja pimeydessä syvyyksien vesien alla. Eikö jumala pystynyt heti alussa taikasanoillaan luomaan hyvin olevia asioita kuten paratiisia. Raamatun avauksessa on selkeästi olemassa jo maata, vettä ja pimeä taivas ja jumala alkaa järjestelemään asioita kuntoon.

    • kretuonpölvästi

      Heheheee, eipä uskalla ROT tulla keskustelemaan vaan jatkaa Gish Galloppiaan geeneistä, vaikka Raamatussa ei mainita lainkaan geeniä, DNA:ta tai epigeneesiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jes! Miljoonat diesel-autot joutumassa ajokieltoon

      Erittäin hyvä ilmastouutinen! https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/a1277257-1244-4700-9bd7-399ef4d4313c "Tuo ajokiel
      Maailman menoa
      470
      5518
    2. Halkokarilla ammuttu

      Halkokarin uimarannan metsissä/tiellä poliiseja juoksenteli n.13.30.Onko pahvihousut setvimässä sukuriitoja?
      Kokkola
      26
      2387
    3. Yle aamu taas huolissaan laittomasti maassa olevien terveydenhuollosta

      Yle se jaksaa aina nostaa tämän asian esille, vaikka ei pitäisi. Laittomasti maassa olevat pitää säilöä ja karkoittaa, e
      Maailman menoa
      208
      1656
    4. Mitä tehdä kun eräs henkilö seuraa puhelintani

      Ja informoi asioitani ulkopuolisille ja ei kyse ei ole viranomaisista vaan sairaasta yksilöstä joka ei jätä rauhaan vaan
      Ikävä
      190
      1441
    5. Odotan että eroat

      Sitten vasta meidän suhde voisi alkaa. En halua mihinkään pettämiskuvioihin mukaan. Sun pitäis siis ottaa riski, että jä
      Ikävä
      69
      1428
    6. Mitä haluat

      Toisesta vai haluatko mitään
      Ikävä
      156
      1391
    7. Maailmankaikkeuden synty

      Universumi syntyi reilut 14 miljardia vuotta sitten ns alkuräjähdyksessä. Aluksi laajentuminen tapahtui jopa valoa nopea
      Luterilaisuus
      226
      1103
    8. Jengi haluaa että

      Lähden täältä pois. Syystä että? Antaa tulla syitä nyt.... Huomenta sitten viimeisen kerran. 💔🐺🖤
      Ikävä
      190
      1093
    9. Tuli yhtäkkiä kova ikävä sinua, J

      Olisitpa täällä, niin voisin halata ja suukottaa sinua juuri nyt... Vaikka tilanne on mikä se on, enkä voi tätä oikeass
      Ikävä
      76
      1027
    10. Makea kysymys

      Tiedätkö onko kaivattusi perso makealle? 😋
      Ikävä
      92
      1018
    Aihe