Mistä rs232 sarjakaapeli?

34f4

Mistä tuollaisia kannattaa etsiä nykypäivänä?

13

<50

  Vastaukset

  • Aliexpressistä saa kotiin toimitettuna parilla eurolla.

  • Melkeinpä väittäisin, ettei varmasti kannata etsiä mistään. Keksit varmasti halvemman ja paremman ratkaisun ongelmallesi. Oikeasti!

   Itse aloitin noiden kanssa lähes 50 vuotta sitten. Ovat olleet mennyttä historiaa jo vuosia. Et välttämättä löydä juuri sopivaa millään. Ainakin kolme eri liitinleveyttä, uros/naaras, kytkettyjen johtojen määrä, ristiin tai suoraan ja tietysti pituus 1...50 m. Varaudu ainakin juottamaan toinen pää oikeanlaiseksi. Jossakin vaiheessa noita oli kilometreittäin kaatopaikoilla.

   • Kyllähän noita ammattilaitteissa vieläkin käytetään. Ei niinkään harrastelijapuolella.
    Viimeksi pari viikkoa sitten ohjelmoin asiakkaan COFDM:n nollamodeemikaapelilla ja se oli vuosimallia 2018.


   • Se on aika helppo portti käyttää, usein devaus vaiheessa käytetään debug-porttina, kun pitää saada jotain ohjelmaa ylös laitteessa, jossa ei ole näyttöä. Portti on piireissä vapaana, kun sitä ei muutoin enää juuri käytettä. Siispä se on helppo tapa päästä kiinni laitteeseen. Usein tuon kautta ladataan kooditkin laitteelle kehitysvaiheessa, vaikka usb onkin sitä jo syrjäyttynyt, mutta end-point voi olla silti "generic serial" tyyppiä. Homma kun menee puihin, mikäli onnistuu sössimään ajurien latauksen kaikilta muilta laitteilta, paitsi niiltä jotka eivät driveria varsinaisesti tarvitse vaan on suoraan tuettuna bootloaderissa. Sama pätee käyttäjään, joka sössii päivityksen esim. vetämällä töpselin kesken kaiken pois seinästä, silloin on pakko päästä "karvalakkitasolla" kiinni laitteeseen. Harvoin kyllä näkee enää +-12V systeemeitä, vaan ovat 0/3v3 melkein nykyään eli vaatii sopivaa adapteria väliin.


  • Joo, com portti on esim. unix koneissa se portti millä päästään sisään jos verkkoyhteys on poikki.

   Sillä pääsee antamaan komentoja ihan rautatasolla koneelle, ottamaan verkko- optisetportit käyttöön ym. komentamaan muistit, levyjärsestelmät, osan prossuista irti ja vaihtamaan ne lennosta (siis jos on useita prossuja ja muisti pankkeja).
   Conffaamaan verkkokortit ja asentamaan käyttiksen ja fixit.

  • Jos kolvi pysyy kädessä, niin sarjakaapelin nyt tekee vaikka itse :-) Tein aikanaan itsekin useammankin tuollaisen ja yhden hirmuisen pitkänkin. Sarjakaapelissa itsessään ei ole mitään erikoista. Tarvitaan vain tarkoitukseen sopiva pätkä töseliä, sarjaporttiin sopivat D-liittimet töpselin molempiin päihin, muovikuoret liittimille, tinaa ja kolvi. Sarjakaapeli on vain nippu johtokarvoja D-liitinten välissä. Tarvittavat osat luulisi saavan mistä tahansa elektroniikkaliikkestä edelleen. Esim Partco tai jokin mitä noita nyt nykyään onkin olemassa. Kytkentäohjeet löytyy varmasti netistä.

   Helpommalla toki pääsee periaatteessa, jos jostain löytää valmiin kaapelin, mutta ei sen tekeminen vaikeaa ole jos kolvin käytöstä on kokemusta.

   T. miksuh

   • Niin ja lisään vielä sen, että liittimien muovikuorissa on syytä olla ns. vedonpoistaja, jolla kaapeli lukitaan puristamalla paikalleen. Tuon tarkoituksena on varmistaa ettei kaapeliin mahdollisesti kohdistuva vetorasitus kohdistu liittimeen juotettuihin johtokarvoihin mikä voisi repiä karvat irti liittimestä ja voisi mahdollisesti aiheuttaa oikosulun.

    T. miksuh


   • Anonyymi kirjoitti:

    Niin ja lisään vielä sen, että liittimien muovikuorissa on syytä olla ns. vedonpoistaja, jolla kaapeli lukitaan puristamalla paikalleen. Tuon tarkoituksena on varmistaa ettei kaapeliin mahdollisesti kohdistuva vetorasitus kohdistu liittimeen juotettuihin johtokarvoihin mikä voisi repiä karvat irti liittimestä ja voisi mahdollisesti aiheuttaa oikosulun.

    T. miksuh

    Niin ja unohtui mainita, että yleismittari on syytä olla. Sillä voi sitten tarkistaa kytketyn piuhan kytkennät ja sen ettei tullut aiheutettua tinalla oikosulkuja.

    T. miksuh


  • Joo jaapanilaiset noita aikanaan teki Jos tyhmät jaapanilaiset osas niitä jo 50 vuotta sitten tehdä ITSE niin kyllä tän päivän suomalainen osaa sellasen valmistaa Kädet seläntakana näkemättä ja pelkällä sormituntumalla Ja raakaineeksi kelpaa käytetty autonrengas taikka kurkkupurkki (peltinen) ei nää muoviset.

  • YeInt espoossa palvelee kaapeleiden kanssa mielestäni parhaiten. Hinnatkaan ei päätä huimaa. Tavanomaisempiakin piuhoja kuten RJ45 ja HDMI myyvät siten että kertovat selvästi luokitukset ja tekniset tiedot. Palvelevat firmojen lisäksi yksityisasiakkaita. Aina olen itse yksityishenkilönä saanut hyvän palvelun.

   • YeInt? Tarkoitatko siis Yleiselektroniikka-nimistä firmaa?


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vastaamon omistajat miljonäärejä

   https://www.iltalehti.fi/talous/a/3c760edc-f921-4bd9-8d2c-622719ab8e2e Yksityinen firma, josta myytiin iso siivu pääomasijoittajille. Ahneusko ajoi
   Maailman menoa
   265
   8188
  2. Stefulla miljoonavelat

   Seiska kertoo Stefun lainanneen hurjan summan pokerimiljonääri jens kyllöseltä. Stefulla saattaa mennä kuulemma kymmeniä tuhansia strippibaareihin. Ku
   110
   5549
  3. Korona ei tartu julkkiksiin?

   Selittäkää mulle, miksi nimenomaan nää julkut ryntäävät nyt ulkomaille. Tuttavistani en tiedä ketään, joka nyt lähtisi matkoille. Ei edes työmatkalle
   Kotimaiset julkkisjuorut
   102
   4965
  4. Vastaamon potkut saanut toimitusjohtaja tiesi turva-aukosta 1,5 vuotta

   Tietoturvaskandaalissa rypevän Vastaamon toimitusjohtajalle potkut – yhtiön hallituksen mukaan pimitti tietomurtoa 1,5 vuotta: https://yle.fi/uutiset/
   Maailman menoa
   108
   2747