voiko muualla vaeltaa kuin Lapissa?

Apostoliitekkin

Kävelin Peuranpolun 115 kilsaa ja en pitänyt sitä vaelluksena , vaan retkeilynä vaikka kaikki vaelluskamppeet oli mukana ja lähes viikko meni.
Onko vaellus-sana sidottu muiden mielissä lappiin?

23

99

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juukylläkai

      On se kävelyä kuten mainitsit. Nuo polut on usein metsäautoteitä tai niiden välissä olevia reittejä. Taloja saa myös väistellä. Karhunkierroskin on siinä ja siinä mitä se on.

    • vaeltajastadista

      Mihin rajan vetää voi. Siinäpä kysymys. Jos stadin kaduilla kulkee rinkka selässä ja koisaa rantsuilla, niin harva sitä vaeltamiseksi kutsuu. Ja tuskinpa kukaan vaeltamisesta puhuu jos Saariselällä tepastelee turistipolkuja pitkin. Mutta entäpä jos Kiilopäältä lähtee kompassisuunnalla Rautulammelle, niin joko ylennetään vaeltajaksi? Vai pitääkö askeltaa Rautuojan vartta Lankojärvelle ennen kuin portit vaeltajaksi aukeaa? Ja vielä kysymys: Saako vaeltaja nukkua varaustuvissa tahi autiotuvissa vai sallitaanko valita asumismuodoksi luxusta,, esimerkiksi Muorravaarakan kammi tai Sudenpesä?

    • juujuukyllä

      Rajavetoa. Viikko maastossa on jo vaeltamista, nykyään viisi päivääkin voi riittää vaeltajan titteliin jonka saat kotonasi. Majoitusmuoto ei ole se tärkein vaatimus mutta oma majoite kyllä pitää olla ainakin mukana käytti sitä eli ei.
      Niin ja kyllä napapiirin yläpuolella pitää olla. Ainakin kuva kotiin napapiiriltä vaaditaan.

    • suhteellista

      Kyllähän lapissakin kulkeminen on vain tieltä tielle menoa. Kanadalainen ystäväni ihmetteli metsäautoteiden tiheää verkostoa, hänen mielestään emme olleet itäkairassakaan erämaassa koska tiet ovat aina lähellä. On eri asia kun lähimmälle tielle on 400km...

      • vaeltajastadista

        Jos 400 km lähimmälle tielle on edellytys, että voidaan puhua vaelluksesta, niin Suomessa ei ole mahdollisuus vaeltaa.


    • TervekätinenMies123

      Komppaan avaajaa; napapiirin alapuolisessa Suomessa ei saa aikaiseksi vaellusta (korkeintaan synkimpänä talvena). Kaldoaivissa alkaa olla laajuutta ja väenvähyyttä, jotka itse vaellukselle kriteereiksi asetan. Eli myös tämä väkimäärä näkökohta; jos kulkee jotain samperin polkua (Lapissa tai vaikka Kaivopuistossa), jossa on porukkaa nk. riesaksi asti ei ole kyse vaeltamisesta vaan retkeilystä/ ulkoilusta muiden laumahenkisten kanssa. Suomessa erämaan määritelmä taisi olla jossain vaiheessa (ei taida olla enää) vähintään 20 km lähimmästä tiestä. Siellä kun toikkaroi vähintään viikon (näkemättä montaakaan ihmistä) niin siinä täyttyy ehkä se oma raja vaellukselle.

    • Gompe

      Tuo 20 km raja poistaa Saariselän lähes kokonaan vaellusmaastona. Vain Talkkunapään ja Anterin välille jää pieni suikale todellista vaellusmaastoa jonne on yli 20 kilsaa lähimmältä teiltä (ajokelpoiset metsäautotiet huomioiden). Vain Kaldooaville, Paistuntureille ja Lemmenjoen kaakkoiskulmaan jää vaelluskelpoista maastoa. Ehkä kriteeriä voisi hieman lieventää, vaikkapa erämaan määritelmään, yli 8 km tieltä. Toisaalta kyllä se vaelluskokemus syntyy korvien välissä yhtälailla kuin kilometreistä.

    • Njetponimai

      Kommentti edelliseen. Sieltä Saariselän itäreunalta on alle 20 kilsaa lähimmälle tielle, mutta tosin itään päin! Joten se siitäkin erämaasta.

    • Sähkömopedi

      Raja-aidalla menee myös ainakin mönkijän mentävä tie, tosin näitä ei kai teiksi lasketa. Anterille pääsee nykyään kätevästi ja laillisesti fillarilla, vaikka jopolla ja on fillariparkit ja kaikki.

    • Vaeltajastadista

      Kyllä UK-puiston Vongoiva täyttää määritelmän 20 km vähintään lähimmälle käytössä olevalle tielle. Ei siis suotta ole pääsyvaatimuksena Vaeltajien Vanhainkotiin Vongoivan huipulla käyminen.

      • RWB

        En vähättele kertomaasi, mutta muistan kun varmaan 1990 luvulla jätimme auton Iso-Sorvusselkään ja muutaman päivän päästä läksimme Tahvolta autolle, ei matka tuntunut erikoisen pitkältä.Siispä vilkaisin äsken karttapaikasta paljonko on linnuntietä Sorvusselästä Vongoivalle; ismasen yli 18km. Riittää sekin, ei kuulu auton äänet, mutta eikös Hammaskota ja/tai Hammaskuru täytä halutun ehdon paremmin. Olen vaellellut yli 30v ja ainostaan Lapissa, eteläisin paikka Vuotso. Ehkä kesäkuussa taas.


      • RWB

        Lisään kommentin. Hammaskurukin on paljon lähempänä tietä, kuin Vongoiva, silti riittävän kaukana. Sitten pompsahti mieleeni, jos on kysymys autotiestä, käviskö Muorravaarakka ja Anterinmukka; n.24km Luton sillalle


      • RWB

        Lisään itse kommentin.Vilkaisin Koilliskairan karttaa ja kappasvain, Muorravaarakasta on vajaa 17km A ittajärvelle. Mutta kelpaisko Postijoen latva; lähin autotie on Repojoella 28km:n päässä. Muutama vuosi sitten hiihtelin Postijoella ja kävin Vaskolompolossa; sain olla rauhassa, ei ketään tullut vastaan, samoin kävelin kerran Kalmankaltiosta Angeliin, enkä nähnyt ketään. Tuolta Kietsimätuntureilta taitaa olla pisimmät matkat maanteille.


    • Njetponimai

      Jos tarkkoja ollaan, niin Marivaaran tieltä on Vongoivalle vajaa 20 km.
      Mutta kuten edellä Gompe kirjoitti, vaellustunnelmaan pääsee lähempänä tietä, varsinkin jos menee alueelle jossa on vähemmän kulkijoita kuin UKK:ssa.

    • vaeltajastadista

      Täyttävätkö Lokan Alen Muurivaara, Kielitunturi ja Anterinpää vaellusalueen määritelmän (väh. 20 km tiestä)?

      Anterin tukkitietä ei lasketa, koska siinä ei saa ajaa autolla. Niin ikään Venäjän puoleiset tiet jättäisin myös pois laskuista, koska niitä ei käytetä, kun UK-puistoon mennään.

    • Gumpe

      Alkaa olla jo kilometrin viilausta. On kuitenkin tullut selväksi, missä Saariselän syrjäisimmät kolkat ovat. Tosin Anterin mönkkäri-tietä pääsee helposti vaikka sähköpyörällä hyvinkin lähelle em alueita.
      Myös moottorivenekyytiä Luiroa pitkin on tarjolla lähelle Luirijärveä Karapuljuun asti. Mutta talvella on lähdettävä kauempaa, sillä Marivaaran tiekin taitaa olla ummessa ja myös Aittajärven tie.

    • fghjktg

      Pieniä ovat Suomen "erämaat", aina moottori pörisee jossain päin ja netissä voi surffailla laittamassa kuvia kaukaisuudesta.

    • Pirk

      Jos nyt vakavasti otetaan tämä kysymykseen vastaaminen, niin vaeltaa voi napapiirin alapuolella kuin yläpuolellakin. Vaeltaminen, noin niinku ammattimielessä, tarkoittaa sitä, että kuljetaan jalkaisin vaellusmatka, joka kestää useita vuorokausia. Vaelluksella ei yövytä useita öitä samalla paikalla (toisin kuin esim. retkeilyssä voidaan patikoida jonnekin mökille tai laittaa teltta pystyyn ja yöpyä useita öitä paikoillaan). Tosin, pitkällä vaelluksella voidaan pitää vaeltamisesta kokonainen taukopäivä. Vaeltamiseen liittyy aina myös suunnistaminen.
      Vaeltaminen= 1. useita vuorokausia kestävä vaellusmatka 2. ei yövytä useita öitä samalla paikalla 3. vaeltaja suunnistaa

      Vaeltaa voi siis sekä napapiirin ylä että alapuolella.

    • joo.o

      suomi elää metsästä. tiet pitää olla että saa puut ja marjat mettästä. ja joku miljoona kiloa lihaa ja kalaa. niin se on . ei kasva pottu ja vilja, jos ei peltoja kynnä. mukavahan se olis koskemattomia kairoja kulkea, pitäis vaan palata aikaan kun oli nälänhätä ja suuri lapsikuolleisuus.

    • Mehtälä

      Olisi kiva joo tietää, että vaatiiko vaelluksen aloittaminen ja lopettaminen sen vähintään 12 tunnin tasapersein lämpöisessä ja pehmoisella istumisen? Jos vaatii, niin... no, voihan sen tehdä Perhossa ja Reisjärvelläkin.

      Peuranpolusta saa aika haastavan, kun kun siirtyy 10 metriä merkitystä reitistä sivuun ja etenee siellä. Ei taitaisi viikko riittää. Muutenhan se menee 3 - 4:llä yöpymisellä jos ei erehdy maisemia katselemaan.

    • vaeltajastadista

      Kyllähän se niin on, että metsää pitää hyödyntää. Itse kukin voimme toki ostaa metsää ja suojella ostamamme metsäpalstan.
      Kansallispuistoissa metsää ei kaadeta ja hyvä niin. Tämän päivän ongelma onkin sitten mönkijät. En tiedä oikein edes omaa suhtautumista asiaan. Eli pitääkö mönkijöiden käyttö sallia kansallispuistoissa huoltotarkoituksiin. Ja sitten kun jääjälkiä, niin katoaako erävaelluksen mahdollisuus? Suoraan sanottuna en tiedä oikeata vastausta.

    • Nilkku-Ville

      Kukin vaeltakoon tavallaan,
      ajatelkoon aivoillaan tai navallaan.
      Rinkka selässä tai ihan paljaaltaan.,
      kunhan siitä itselleen mielihyvää saa.
      Ei sitä tarvitse maailmalle mainostaa,
      mutt' kertoakin saa jos haluttaa.
      Jokamiesoikeudet kun muistaa ,
      ei kulkuaan juurikaan tarvitse rajoittaa.
      Jos näistä asioista paljon jaaritellaan,
      itse vaellusnautinnosta kauas karataan.

    • vaeltaja111

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4698
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      134
      4223
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      36
      2795
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      213
      1835
    5. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      37
      1367
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      25
      1339
    7. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1316
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      67
      1278
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1243
    10. Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."

      Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1222
    Aihe