Tuulivoimaloiden maisemavaikutukset

totuudenkornetti

Tuulivoimalat vaikuttavat maisemaan voimakkaasti. Vaikutukset näkyvät sekä lähi- että kaukovaikutuksina. Jostain syystä tuulivoimaloiden vaikutusta maisemiin ei ole paljon julkisuudessa noteerattu. Syytä voi vain arvailla. Yksi hyvä arvaus on se, että kun tunnustettaisiin se, että tuulivoimalat suorastaan tuhoavat maisemat, joihin ne vaikuttavat, tulisi erittäin vaikeaksi myös eettisesti rakentaa tuulivoimaloita paikkoihin, joissa ne näitä maisemahaittoja aiheuttavat. Periaatteena päättäjillä lienee, että kun teeskentelee, että jotain ongelmaa ei ole, niin se jää huomaamatta.

Maisemiin liittyen Maaseudun Tulevaisuudessa oli mielenkiintoinen juttu otsikolla "Hallinto-oikeus kumosi kausitunneliluvat Huittisissa". Lainaus tuosta artikkelista: "Turun hallinto-oikeus on ku- monnut marjanviljelytilalle Huittisissa myonnetyn muovis ten, tunnelimaisten kausihuo neiden rakennuslain mukaisen suunnittelutarveratkaisun ja poikkeamisluvan. Asian uutisoi Satakunnan Kansa. Päätöksen kumoamista haki 15 valittajaa MAISEMAHAITAN ja lahikiinteistojen mahdollisen arvonalennuksen vuoksi. Lisaksihallinto-oikeus perus teli kumoamispaatosta raken nuspaikan sijainnilla Karhiniemen kylassa VALTAKUNNALLISESTI ARVOKKAALLA MAISEMA-ALUEELLA.
Joki- ja peltomaisema on maaritelty Satakunnan maa kuntakaavassa valtakunnalli sesti merkittavaksi rakennetuk si kulttuuriymparistoksi, jonka sailyminen on suojeltava ko konaisuus. Satakunnan museo antoi myos kasvatushuoneita vastustavan lausunnon. "


Nyt kun sitten vertaa kasvihuoneiden aiheuttamaa maisemahaittaa jättimäisten tuulivoimaloiden aiheuttamaan maisemahaittaan, niin eihän ole kyseessä ollenkaan saman mittaluokan maisemahaitat. Totta kai tuulivoimaloiden aiheuttamat maisemahaitat ovat paljon suuremmat. Haitat eivät kohdistu pelkästään lähiympäristöön vaan myös kaukoympäristöön kymmenien kilometrien päähän.

Kalajokilaakso on isolta osin määritelty valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi ja sen sivujokilaakso, Vääräjokilaakso on määritelty maakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Silti näitä alueita surutta tuhotaan tuulivoimarakentamisella.

Mitä tästä kaikesta voi helposti pääteellä. Tuulivoimarakentaminen on hallintoviranomaisten erityisessä suojeluksessa, eikä sen aiheuttamia valtavia haittoja haluta tunnustaa.

Asia on kuitenkin niin vakava, että siihen pitäisi puuttua.

33

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jatkoromani

      Puuttua? Sinulta puuttuu kirjoitustaito äidinkielelläsi, ellet sitten ole mamu.

      • totuudenkornetti

        No pidetäänpä sinulle pieni suomen tunti: puuttua tarkoittaa myös johonkin asiaan kantaa ottamista tai siihen vaikuttamaan pyrkimistä (selitys minun). Kannattaa opiskella, kokeile itsekin.


    • opetetaan

      Ei tuulivoimala ole maisemahaitta. Kaunis se on. Se on asennevamma, jos rumalle näyttää. Nyt on kiireesti muutettava koulujen opetussuunnitelmat. Jo päiväkodeista lähtien ja jakuvasti koko kouluiän ajan on lapsille opetettava, että kaunein maisema on sellainen, missä on eniten tuulimyllyjä. Jo kymmenessä vuodessa nuoret kiroavat kaikki muut maisemat.

      • oulunsuuhunmars

        Tästä sen näkee kun visala lopetettiin. eikös ne hullut tykkää pyörivistä?


      • eisovi

        Piherpiiperrys opetusta.


      • totuudenkornetti

        Valitettavasti myös tuulivoimasta tehtyihin maakunnallisiin maisemaselvityksiin on kuvailtu tuulivoimalamaisema suurteollisuusmaisema, merkittävänä muutoksena entiseen. Totuus ei pala edes manipuloimalla. Se mikä tuulivoimarakentamisessa tuntuu tosi oudollta, on päättäjien lyhytnäköisyys. Mutta ehkä poliitikot eivät ole niitä kynäpussin terävimpiä. Ehkä poltiikkaan hamuavat usein sellaiset, jotka eivät ole viitsineet muuten yhteiskunnassa meritoitua ja hakevat poliittisella vallalla pikavoittoja. Mutta toisaalta, äänestäjät voivat yrittää äänestää sitä fiksuinta.


    • voiteitäkalajokiset

      Lainaus toisesta ketjusta: "...Kalajoki on jo niin kauhea, että viime kesä oli ensimmäinen, että ei edes käyty, eikä ole aikomustkaan enää koskaan mennä sinne lomailemaan." Tuossa kommentissa kirjoittaja kertoo siitä, miten tuulivoimalat ovat pilanneet maisemat esim. Kalajoella ja mitä siitä on seurannut.

      • Latohaka

        Vähästäpä se on onni kiinni. Menikohän nuo alpeille kahtoon arin kans lumisia kiviä.


      • voiteitäkalajokiset

        Nyt erehdyt. Kalajokea nykyisessä tuulivoimaloiden täyttämässä alennustilassa välttävien onnen tunteeseen asia ei varmastikaan vaikuta mitenkään, koska he voivat valita olla tulematta Kalajoelle. Maailma on täynnä hyviä lomakohteita. Toinen on asia niiden kohdalla, jotka asuvat Kalajoella.


      • Latohaka

        No jos jotain paikkakuntaa pitää vältellä tuulimyllyjen takia, niin onni on aivan varmasti vähästä kiinni. Kalajoella tuskin on muuta loma kohdetta kuin särkät. Sinne myllyt näkyy rannalta jos haluaa mehtään päin kahtua,eikä merelle jonka takia sinne suurin osa porukasta tulee. Ja on myös niitä jotka vartavasten tulee katsomaan nuita myllyjä, niin hullulta kuin se tuntuukin.


      • voiteitäkalajokiset
        Latohaka kirjoitti:

        No jos jotain paikkakuntaa pitää vältellä tuulimyllyjen takia, niin onni on aivan varmasti vähästä kiinni. Kalajoella tuskin on muuta loma kohdetta kuin särkät. Sinne myllyt näkyy rannalta jos haluaa mehtään päin kahtua,eikä merelle jonka takia sinne suurin osa porukasta tulee. Ja on myös niitä jotka vartavasten tulee katsomaan nuita myllyjä, niin hullulta kuin se tuntuukin.

        Olet yhä väärillä jäljillä. Kun ihminen on aikaisemmin käynyt Kalajoella maisemien takia ja hän nyt lopettaa käynnit siellä, koska maisemat on pilattu, hän toimii rationaalisesti. Miksi hän maksaisi siitä, että näkee jotain mitä ei halua nähdä. Kalajoelta on kadonnut se, minkä takia on aikaisemmin tullut Kalajoelle. On aika suuntautua muualle. Mutta tottahan Kalajoella osattiin arvata turistien kato ennen tuulivoimaloiden rakentamista, joten valinta oli tietoinen. Säälittää vaan paikalliset asukkaat.


      • Latohaka

        Enpä usko olevani. Viime kesä oli parhaita miesmuistiin. Se ei ole tuulimyllyistä kiinni, vaan säästä kun kalajoen kaltaisesta kohteesta kyse. Ja aivan turhaan säälit paikallisia asukkaita. Ei niitä myllyjä paikalliset enää edes huomaa. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.


    • anonyymi_dmB

      Oikeustaistelijakin kyllästyi myllyihin ja muutti Palkarijaan. Nyt on haukkumisvuorossa Esko Aho, jolle aikoinaan vei kuulemma ison leivän. Olisi kannattanut pitää itsellään...

    • muistipelaa

      Ahollahan oli tarjolla se TYÖREFORMI...

    • koivujatähti

      Tuulivoimarakentamisesta Pohjois-Pohjanmaalla tulee mieleen isovihan ajat 1700-luvulla. Silloinhan Pohjanmaan rannikkoseudut joutuivat hävitystyön kohteeksi. Samalla tavalla on käymässä tässä tuulivoimarakentamisessa, Pohjanmaata tuhotaan surutta, mistään ei tule apua, vaikka asukkaat kuinka sitä anoisivat. Nyt sitten Pohjanmaata tuhoavat ahneet häikäilemättömät tuulivoimafirmat Suomen valtion suosiollisella avustuksella. Mutta ehkäpä oikeuden aika koittaa vielä.

    • Lyytimuori

      Suomen valtio maksaa tuulivoimatukina saman summan vuodessa kuin mikä tarvittaisiin vanhustenhuoltoon. Eli noin 200 miljoonaa euroa.
      Trakikoomista on se, että nuo tukirahat menevät saksalaisille eläkevakuutusyhtiöille! 😁
      Mietippä ketä äänestät.

      • Latohaka

        Kenelle ääneni annan että asiaan vaikuttaa?
        Tosin ääneni osoite on jo tiedossa, mitä maahanmuutto kriittisempi sitä parempi.


      • VitsiNiekka
        Latohaka kirjoitti:

        Kenelle ääneni annan että asiaan vaikuttaa?
        Tosin ääneni osoite on jo tiedossa, mitä maahanmuutto kriittisempi sitä parempi.

        Pulkaariaanko?


    • puoskarointia

      Kaupunginjohtaja oli illalla kymppiuutisissa kehumassa kuinka paljon Kalajoelle tulee vielä lisää näitä härveleitä. MTV uutiset 10.02.19. klo 22.00.

    • tuulivoimanvastustaja

      Katsoin eilisen MTV:n kymppiuutiset, mutta tuulivoimasta ei ollut juttua. Oliko jonkun toisen päivän kymppiuutisissa? Olisi kiva katsoa.

      • anonyymi_484

        Klo.19 uutisissa oli juttua


      • tuulivoimanvastustaja

        okei kiitos, löytyi lauantain 9.2. mtv-uutisista.

        Kiinnitti huomion, että Kalajoellakin on tehty päätös, ettei tuulivoimaloista rakenneta 2 kilometriä lähemmäksi asutusta. Se onkin varmasti minimi, vaikkei sekään paljon ole kun tuulivoimaloista rakennetaan yhä suurempia.


    • Palkanmakkara

      Ei voi välttyä vaikutelmalta, että vaikutukset tuntuvat pulkaarijassa asti.

      • remppaa

        Ei voi välttyävaikutelmalta ,että sulla ei ole kaikki ruuvit tallessa.


      • polsuratas
        remppaa kirjoitti:

        Ei voi välttyävaikutelmalta ,että sulla ei ole kaikki ruuvit tallessa.

        Nono ekisetä älä pillastu. Ei voi välttyä vaikutelmalta että puntari on jumissa. Jatka kopiointia ja "kommentointia."


      • koisyöruosteraiskaa
        polsuratas kirjoitti:

        Nono ekisetä älä pillastu. Ei voi välttyä vaikutelmalta että puntari on jumissa. Jatka kopiointia ja "kommentointia."

        Eihän Hänellä ole muuta omaperäistä kerrottavaa kuin paineet ja paino sekä jumppa peilin edessä silmiä muljauttelemalla, se kuulemmaa parantaa näkökykyä. Paras ystäväkin näyttää jääneen kalajoelle. Ruostumaan.


    • tuulituli

      Kylläpäs siellä myllyt pyörii iloisesti ja sähköö tulee

      • tukivatti

        Ja Veronmaksajat maksaa.


    • kulaus-vettä-helpottaa

      Rusettien pyörimisen takia ilmeisesti jo hyvin lähellä housujensa kastumista oleva hlö ottakoon ensinkulauksen kylmää vettä ja tutkikoon sitten tuoreinta tilastoa ja varsinkin tuulen hönkä ja auringonvalon rivejä sieltä. Kohtaus mennee ohi - toivottavasti.
      Kas tässä:
      https://energia.fi/files/1409/a_pikatilasto_tammikuu.pdf

    • tuulialas

      Näytti että ytinvoima on jautaa.

    • Lisää-ydinvoimaa

      Ydinvoima on jautaa ja myös rautaa sekä käytännössä AINOA sähköntuotantotapa, jolla on TODELLISTA merkitystä ilmastonmuutoksen estämistyössä.
      Tuulella ja auringolla ei pyöri mikään muu kuin kaikkein simppelimpien viherpipertäjien päät. Alkavat pikkuhiljaa tajuta sen itsekin - vihdoinkin!
      Huolestuttavinta oli viime vuonna se, että jo yli 23 % kulutuksestamme oli tuontisähköä. Oman ydinvoimamme osuus oli sentään vielä lähes 25 %.
      Onneksi maailman suurin Olkiluoto 3 alkaa hyristä reilun vuoden kuluttua.

    • siipirike

      Jättimäisillä tuulivoimaloilla on jättimäiset siivet. Jättimäisillä siivillä on jättimäiset varjot. Nämä jättimäiset varjot ulottuvat kilometrien päähän voimaloista tiettyinä aikoina vuorokaudesta.

      Tähän liittyen pieni lainaus toiselta keskustelupalstalta:

      "En kyllä itsekään sietäisi sitä, että lavan varjo vilahtaa jatkuvasti ikkunassa. Se veisi kyllä hermot. Onneksi se alue, jossa tällaista haittaa on voidaan ihan helposti etukäteen laskea. Nykyään se asia on aina osana lupaprosessia selvitettävä eikä lupaa taatusti heru jos varjostus yltää asutukseen."

      Näin kirjoitti nimim. Myllymatti 14.2.2011 palstalla Yleistä Etelä-Pohjanmaasta.

      Tosiaan tuulivoimaloiden siipien aiheuttamalle varjostukselle on laskettu maksimiajat per vuorokausi. Tiedossani on kuitenkin tuulivoimala-aluehanke, joka toteutuessaan tulisi johtaisi siihen, että maksimiajat ylittyisivät.

      Kysynkin, miksi hallintoviranomaisten ei tarvitse noudattaa tuulivoimarakentamiseen liittyviä ohjeistuksia? Täällä siihen ei varmaan saa vastausta, mutta ei pitäisi joutua edes pohtimaan moista kysymystä, vaan hallintoviranomaisten pitäisi tehdä työnsä kunnolla. Myös ilman poliittista ohjausta - ja kun Pohjois-Pohjanmaalla ollaan, niin on hyvin tiedossa mikä on se poliittinen taho, joka ehkä pyrkii vaikuttamaan hallintoviranomaisiin. Se korruptiopeikko, se korruptiopeikko.

      Ja olisi mukavaa saada kommentteja myös niiltä, joilla on kokemusta tuulivoimaloiden siipien varjojen liikkeestä.

      On hyvin vastenmielistä, että tuulivoimakiimassa ei tarvitse noudattaa edes tämänhetkisiä ohjeistuksia/lakeja, jotka nekin ottavat aivan liian huonosti huomioon lähiasukkaat.

    • Anonyymi

      Lähdevesialueelle teollisuutta, myöskään tuulimyllyteollisuutta ei voi rakentaa.

      Jos Ely-keskus väittää muuta, on henkilöstö maksettu hiljaiseksi. :-(

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe