HASO. Käyttövastikkeet. Vapautuvat asunnot. Uustuotantohaku. Perushaku.

Numero_käyttämättä

Omakohtaista kokemusta ei ole. Jäljessä seuraavat asiat on haettu netistä.

1.) HS, 19.1.2019. Käyttövastikevertailua, Helsinki. Tilanne syyskuun alussa 2018.
- Helsingin Asumisoikeus, 9.75e.
- Avain Asumisoikeus 14.14e.
- Asuntosäätiön Asumisoikeus 13.51e.
- TA-Asumisoikeus 12.94e.
- (Hason käyttövastike on tuoreen korotuksen jälkeen v.2019 10,18 euroa neliöltä.)

2.) Helmikuussa 2018 HASOn vapautuviin asuntoihin oli lähemmäksi 5000 hakijaa. Asuntoja vapautuu vuosittain keskimäärin reilut 150.
https://www.haso.fi/sites/default/files/files/basic-page/irtisanomiset_2018_huoneistoittain.pdf kaikki Hason kohteet, vuoden 2018 irtisano(utu)miset. Saa vähän käsitystä, mistä Hason kohteista kannattaa jonottaa vapautuvaa asuntoa. Erittely huonekoittain. Lista kohteiden valmistusvuoden mukaan.

Muutama poiminta: Jätkäsaari (Sandis 0 kpl, Kap Hornin katu 4: 1 kpl (vaihto)). Kalasatama (Poiju 0 kpl). Vaikka olisi jonottanut järjestysnumerolla 1, niin Kalasatamasta tai Jätkäsaaresta ei olisi saanut vapautuvaa asuntoa vuonna 2018 (eikä myöskään vuonna 2017). Uustuotanto sitten erikseen.

3.a) Uustuotantohaku.
Alkuperäinen haku. Hakuaikaa on pari viikkoa, kohteet valmistuvat n. puolentoista vuoden päästä. Sopimus allekirjoitetaan aika nopeasti, jos hakija hyväksyy asunnon. Asumisoikeusmaksu 15% pitää maksaa parin viikon sisällä sopimuksen allekirjoituksesta (tätä ennen vielä Helsingin kaupunki tarkistaa ja hyväksyy hakijan). Hakemukseen voi valita viisi asuntoa kohteesta, paremmuusjärjestys.

Haku-ajan päättymisen jälkeen tarjotaan sähköpostitse asuntoa pienimmällä numerolla hakeneelle. Vastataan kyllä tai ei. Jos ei, niin asuntoa tarjotaan seuraavalle järjestysnumerolle. Jne. Vaikka sattuisikin olemaan pienin järjestysnumero useampaan asuntoon, niin käsittääkseni tarjotaan vain yhtä asuntoa (paremmuusjärjestyksessä). Aika nopeasti (muutama kuukausi?) kaikkiin asuntoihin löytyy halukas ottaja.

3.b) Uustuotantohaku.
Peruutuspaikkojen haku. Epäselvää, milloin tämä oikein alkaa. Käsittääkseni aikaa on kulunut ainakin puoli vuotta. 15%:n asumisoikeusmaksu lienee jo maksettu (?), sopimukset allekirjoitettu jne. Mutta tässäkin vaiheessa tulee vielä peruutuksia. Nyt tarjotaan vapautunutta asuntoa vain niille, joilla ko. asunto on ollut 1. vaihtoehtona. Ja jälleen numerojärjestyksessä.

4. "Asuntoja voi hakea ja tarjouksista voi kieltäytyä niin monta kertaa kuin haluaa. Kolmen peruutuksen sanktio koskee vain sellaista tapausta, että asunto on jo hyväksytty ja hakijan paperit on jo lähetetty kaupungille tarkastettavaksi."

5. Ei-uustuotanto. "Alkuvuodesta 2018 kiinteistöviraston jakamat uudet järjestysnumerot pyörivät noin 250 000:n tienoilla. Yleisesti vapautuvasta asunnosta lähetetään tarjous viidellekymmenelle pienimmän järjestysnumeron ilmoittaneelle hakijalle, joiden hakukriteerit vastaavat haettavan asunnon tietoja. Koska osalla hakijoista numero on haettu jo parikymmentä vuotta sitten, voi kestää pitkäkin aika, että aivan uudella numerolla saa asuntotarjouksen.

Lähellä keskustaa sijaitsevat asunnot ovat tähän mennessä menneet alle 30 000:n numeroilla. Yli 200 000:n menevillä numeroilla HASOlta on saanut asunnon vasta muutama hakija." 16.7.2018.

6. 21.12.1990 uutinen HS. Se legendaarinen ensimmäisen järjestysnumeron arvonta.
"...Pääkaupunkiseudulla 8014 hakemusta. Asumisoikeusasunnon hakijat arvottiin järjestykseen. Hakijoista oli helsinkiläisiä 4943, vantaalaisia 1797 ja espoolaisia 1274..."

16

2109

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jussijuonioinen

      Todella hyvää koontia. Yhden asian haluaisin korjata, sillä itsekin luulin näiden menevän esittämälläsi tavalla. Pettymys oli karvas, kun asianlaita paljastui.
      "3.a) Uustuotantohaku.
      Alkuperäinen haku. Hakuaikaa on pari viikkoa, kohteet valmistuvat n. puolentoista vuoden päästä. Sopimus allekirjoitetaan aika nopeasti, jos hakija hyväksyy asunnon. Asumisoikeusmaksu 15% pitää maksaa parin viikon sisällä sopimuksen allekirjoituksesta (tätä ennen vielä Helsingin kaupunki tarkistaa ja hyväksyy hakijan). Hakemukseen voi valita viisi asuntoa kohteesta, paremmuusjärjestys.

      Haku-ajan päättymisen jälkeen tarjotaan sähköpostitse asuntoa pienimmällä numerolla hakeneelle. Vastataan kyllä tai ei. Jos ei, niin asuntoa tarjotaan seuraavalle järjestysnumerolle. Jne. Vaikka sattuisikin olemaan pienin järjestysnumero useampaan asuntoon, niin käsittääkseni tarjotaan vain yhtä asuntoa (paremmuusjärjestyksessä). Aika nopeasti (muutama kuukausi?) kaikkiin asuntoihin löytyy halukas ottaja. "

      Asuntoa tarjotaan sille, jolla on pienin numero ja asunto ykköstoiveena. Näin sanottiin Helsingin kaupungilta meille, kun ihmettelimme miten meidän kakkostoive oli mennyt meitä isommalle numerolle. Koska se oli heillä ykkösenä. Mielestäni tässä on lakia tulkittu väärin, mutta ARA oli tässä kaupungin kanssa samalla linjalla kun heiltä asian tarkistin.

      • ikkuna

        Miksi sitten hakemukseen voi valita viisi asuntoa kohteesta? Jos vain ykköstoiveella on merkitystä ?


      • Jussijuonioinen

        Jaa'a, hyvä kysymys. Aivan käsittämätön tapa tulkita lakia mielestäni.


      • Hasollinen

        Kun hain 1. kierroksella Hason uuduskohteeseen, en saanut tarjouksia. Tuli 2. kierros, johon laitoin uuden hakemuksen, jossa edellisen hakemuksen 3. asunto oli ykköstoiveena. Sain asunnon = olin ykkönen.


      • seus

        "Vaikka sattuisikin olemaan pienin järjestysnumero useampaan asuntoon, niin käsittääkseni tarjotaan vain yhtä asuntoa (paremmuusjärjestyksessä)."
        OIKEIN

        "Asuntoa tarjotaan sille, jolla on pienin numero ja asunto ykköstoiveena. "
        VÄÄRIN, sillä asuntoa tarjotaan hakijan esittämän toivejärjestyksen perusteella siihen mihin numerollaan kulloinkin yltää, joten lopputulos voi kyllä olla, että se ykköstoiveeksi laitettu menee isommalle numerolle kuin mitä itsellä on siinä tapauksessa, että ensivaiheessa siitä ykköstoiveesta on lähtenyt jollekin ikihakijanumerolle ja tämä sitten kieltäytynyt ja tällöin tämä kakkostoiveella tarjouksensa saanut ei ole enää mukana toisintatarjouksessa, koska useampaa tarjousta ei tarvitse tehdä samalle hakijalle, mutta jos ei kelpaa kenellekään, aloitetaan alusta ja ilmoitetaan vapaaksijääneistä, jolloin ekalla tarjouksensa missanneet voivat tulla kisaan mukaan hakemalla uudestaan


    • Numero_käyttämättä

      Tässä on useampi vaihtoehto.

      1.) Kyse ei ollut ensimmäisestä tarjouskierroksesta heti haun päättymisen jälkeen. Vaan ns. peruutuskierroshaussa. Silloin lukemieni viestin mukaan näin toimitaankin.

      2.) Teille oli jo tullut ykkösvalintaanne tarjous, josta kieltäydyitte.

      3.) Ykkösvalintakierroksella on sama periaate kuin peruustuskierroksellakin.

      • Jussijuonioinen

        1) Ei ollut.
        2) Ei oltu tarjottu ja ei oltu kieltäydytty.
        3) Siltä näyttäisi, mikä ei mielestäni ole lainhengen mukaista.


    • Numero_käyttämättä

      Ihan mahdollista, että 1. kierroksellakin otetaan huomioon vain ykkösvalinnat. Sitten jos jollekin asunnolle ei tule ollenkaan ykkösvalintoja, niin laitetaan hakunumerojärjestykseen kakkosvalinnat. Jne.

      Ihmettelen, että tätä ei ole kerrottu missään. Kahlasin läpi varmaan viitisen tuhatta viestiä, yritin etsiä nettisivuilta tietoa uudistuotannon hakuprosessista. Puolen kymmentä viestiä (suomi24, vauva.fi) antoi ymmärtää, että hakija oli yllättäen saanut toisesta tai kolmannesta valinnastaan tarjouksen. Näillä kirjoittajilla oli yhteistä se, että heidän järjestysnumeronsa oli suhteellisen iso. Eivät siis odottaneet ollenkaan uudistuotannosta tarjousta. Tässä siis selitys.

      Jos näin valitaan asukkaat, niin eikö valintaprosessista voisi nettisivuille kirjoittaa kolme neljä virkettä. Aika isoja valintoja tehdään, monilla elämän tärkeimpiä. Ja ne valinnat tehdään ilman tietoa valintaprosessista. Ja nythän näyttää, että vain ykkösvalinta ratkaisee.

      • Lkjh

        En usko että menee niin,että katsotaan ensin jokaisen asunnon ykkösvalinnat. Luulisin, että katsotaan asunto kerrallaan kenellä on pienin numero ja sille numerolle tarjotaan asuntoa ensin. Itse sain Hasolta kymmenen vuotta vanhalla numerolla asunnon,jonka olin laittanut vasta viidenneksi vaihtoehdoksi. Olin siinä ykkösenä. Taitaa vaan olla niin paljon hakijoita,että isommalla numerolla saa lähinnä 'peruutuspaikkoja'.


      • Numero_käyttämättä

        https://www.att.hel.fi/fi/ajankohtaista/kuusikkotien-ja-tammenkallion-hakuajat-ovat-päättyneet
        "Kuusikkotien ja Tammenkallion hakuajat ovat päättyneet 14.5.2018 klo 16.00. ...HASO Tammenkallioon noin 220 hakemusta. Hakemukset on käsitelty ja tarjous asunnosta lähetetään viikon sisällä sähköpostilla pienimmälle järjestysnumerolle kyseistä asuntoa hakeneelle. Emme ilmoita erikseen sijoistusta jonossa. "

        -Haso Tammenkalliossa yhteensä 70 asuntoa
        -sama hakija voi laittaa kohdetta kohti vain yhden hakemuksen
        -siihen yhteen hakemukseen voi laittaa 5 kohdetta paremmuusjärjestyksessä
        -luulisi, että niihin vähemmän haluttuihin (1. kerros, liian iso, jne.) tulee aika lailla vähemmän valintoja
        -on siis ihan mahdollista, että kaikista hakijoista kellään ei ole jotain asuntoa neljän parhaimman joukossa (jos systeemi toimii niin, että käydään läpi kaikki johonkin asuntoon ykkösvalinnan tehneet järjestysnumeroittain. Ja vasta sitten käydään läpi johonkin asuntoon kakkosvalinnan tehneet järjestysnumeroittain. Jne.)
        -voisi joku soittaa att:lle ja kysyä tästä, mielestäni aika tärkeä tieto (!)


      • Numero_käyttämättä

        Paremmuusjärjestyksellä ei ole muuta merkitystä kuin se, että jos samalla hakijalla olisi pienin pienin järjestysnumero useampaan kohteeseen, niin hakijalle tarjotaan paremmuusjärjestyksessä ensimmäistä. Olisikin ollut todella outoa ja kummallista, jos vain 1. valinta olisi otettu ensimmäisessä vaiheessa huomiooon!! Kaikki 1. - 5. valintaa ovat ensimmäisessä vaiheessa mukana.

        Kyse Hesarin jutussa esiintyneestä Hason Kalasataman kohteesta.
        https://www.hs.fi/koti/art-2000005967309.html 16.1.2019.

        Luin uudestaan ajatuksella alla olevat kaksi viestiketjua läpi.
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/15049573/haso-fortuna HASO Fortuna. 26.10.2017 22:08. 193 vastausta.
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/15107903/fortuna-(uusi) Fortuna (uusi). 14.12.2017 21:24. 96 vastausta.

        Uudiskohteessa asunnoittain etsitään pienin järjestysnumero (kultakin mukana ne maksimissaan viisi valintaa, 1. - 5.). Siinä tapauksessa, että samalla järjestysnumerolla on useampaan asuntoon pienin numero, niin tarjous lähetetään pienimmälle valinnalle niistä viidestä. Jos ilmoittaa peruvansa tarjotun asunnon, niin enää ei tule tarjouksia. Useasta viestistä kävi selväksi, että näin toimitaan.

        "Hakuaikana saimme n. 1 200 hakemusta. Hakemukset on käsitelty ja tarjous asunnosta lähetetty pienimmälle järjestysnumerolle ko. asuntoa hakeneelle. Tarjoukset on lähetetty sähköpostilla sekä postissa. Asunnon saaneet numerot liikkuvat 300 - 82 000 välillä."


    • Kyllä on aivan järjetön tämä byrokratian tapa kyykyttää asunnonhakijoita! Kuin Kafkan romaanista! Myös tietoa omasta sijoittumisesta haussa on mahdotonta saada muutoin kuin sattuman kautta. Ihmiset hakevat asuntoja vuosikymmeniä, mutta tietoa siitä mitä mahdollisuuksia koskaan on saada asuntoa ei anneta. Ei edes jakoperusteita vaivauduta hallintoalamaisille kertomaan.

      Herää myös epäilys, että vinkkejä sopivista hakukohteista ja -ajoista jaetaan lähipiirille. Tuskinpa tässä mitään valvontaakaan on, koska säännötkin ovat näin epäselvät.

    • kapteeni-rokka

      "Ihmiset hakevat asuntoja vuosikymmeniä, mutta tietoa siitä mitä mahdollisuuksia koskaan on saada asuntoa ei anneta."
      Tarkoitatko, että HASO:n pitäisi laatia kaikille 5000 hakijalle ennustus milloin ja mistä nämä asunnon saavat. Kuinkahan monta kertaa tuo ennustus pitää päivittää kun se koko ajan muuttuu hakijoiden jäädessä pois ja uusia hakijoita tulee tilalle. Riittääkö ennustus päivittäin vai riittääkö kerran pari kuussa?

      • sister

        Hei, elämme digiaikaa! Ei ole todellakaan monimutkaista antaa tietoa sijoittumisesta/asunnon saaneen numerosta. Siitä voi päätellä mikä mahdollisuus itsellä on tulevaisuudessa.


      • ropteeni-kakka
        sister kirjoitti:

        Hei, elämme digiaikaa! Ei ole todellakaan monimutkaista antaa tietoa sijoittumisesta/asunnon saaneen numerosta. Siitä voi päätellä mikä mahdollisuus itsellä on tulevaisuudessa.

        Ja se digiaikako kertoo milloin joku on aikeissa irtisanoutua jostain asunnosta ja sama digiaika tietää vielä senkin ketkä jonossa olevat vaan koittaa kepillä jäätä ja ketkä ovat hakemassa juuri sitä asunto, joka seuraavaksi vapautuu.
        Sorry vaan, mutta en usko


    • elmeri.stadilainen

      >4. "Asuntoja voi hakea ja tarjouksista voi kieltäytyä niin monta kertaa kuin haluaa. Kolmen >peruutuksen sanktio koskee vain sellaista tapausta, että asunto on jo hyväksytty ja hakijan paperit >on jo lähetetty kaupungille tarkastettavaksi."

      Mun sopimuksessa lukee " Asumisoikeusnumero on käytetty kun asumisoikeusmaksu on maksettu"

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1699
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1584
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1458
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      54
      1435
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      51
      1349
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1298
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      79
      1217
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      11
      1158
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe