Helmikuista herkuttelua

Helmikuulle osuu monia teemapäiviä, joihin liittyy omat herkkunsa ja nimikkoruokansa, osa perinteisiä ja hyvinkin vanhoja, osa uudempaa tapakulttuuria. Minusta on hauskaa ilahduttaa läheisiä jollain itseleivotulla tai kokatulla, johon sisältyy lämmin ajatus, hiukan vaivannäköä ja kekseliäisyyttä tarjolle asettelussa.

Ensi tiistaina on Runebergin päivä, lippu salkoon nostettuna antaa juhlamieltä. Maikkarin kokki leipoi piparimausteisia muffinseja pikkuisiin paperivuokiin vadelmaisella koristelulla. Niissä voisi olla ideaa, koska itse pidän näitä Frederikan rakkaudenosoituksia runoilijanerolleen turhan tuhteina ja suurikokoisina, kuivakkaina (taisihan niissä olla alkoholikostutusta) tötteröinä nykyajan harrastelijakynäilijälle, koneen näpyttelijälle. Laskiaispullani ovat arvostettuja , niillä hemmottelen useammankin kerran helmikuisissa kahvihetkissä ja retkillä , kuuman mehun tai kaakaon kanssa hiihtolomalaisia koululaisia. Marsipaania tai hilloa, tai jopa molempia, kermavaahdon voin vaihteeksi korvata vaniljaisella tuorejuustonokareella, pakasteessa on sopivia pyöreitä pikkupullia .

Ystävänpäivänä hemmottelen jollain sydämenmuotoisella. Makeissa leivonnaisissa saa mielikuvitus siivet, suklaiset yllätykset maistuvat suloisesti ystävyydelle. Mutta vaikkapa tumman täysjyväleivän viipaleet voi muotoilla sydämeksi, päällystää jollain oikein maukkaalla ja koristella värikkäästi. Kalevalanpäivänä en pääse taidoillani ylpeilemään, en saa karjalanpiirakoita aikaan, en osaa enkä viitsikään. Mustikat kuuluvat suomalaiseen metsäluontoon ja -luonteeseemme, niihin ruismurotaikinaa kaveriksi, niin syntyy supisuomalinen mustikkakukko eli rättänä, hyvin sopii myös siniristilipun väreihin ja tunnelmaan.

Oma lukunsa ovat sesongin ruuat , blinit, madekeitto ja hernerokka. Ainakin Sinisirkku tuntuu olevan näissä vanhanajan herkuissa mestari, vesi kielellä luin hiljattain blinikekkereistä.

16

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • anonyymi_rUH

      Ostin Fazerin runebergintorttuja kahden pakkauksessa aiemmin, koska ne olivat kieleni mukaisia ei liian kuivia eikä hirmu isojakaan. Luin viime vuonna että ne on tehty Latviassa, vaikka niin on olevinaan kotimainen brändi tämä Fazer. Nyt saa jäädä kaupan hyllylle , en muutenkaan ole erityisen perso niille. Kahvilassa voin ostaa, jos näyttää hyvältä eikä ole hernesoppapurkilla tehdyn kokoinen.

    • Vähän.petyin

      minä kävin Tapiolassa Ainoa-kauppakeskuksen Stockmannin ovensuussa olevassa Fazerin lounaspaikassa ja pyysin salaatin.
      Valtavankokoinen syvä lautanen, siihen isoja paksuja tummanvihreitä lehtiä paljon, en tunnistanut niitä, tomaatteja kokonaisina, viipale kanaa ja jotain, jota en muista, jugurttia kastikkeeksi hiukan. Sitten oikein isot haarukka ja veitsi, haarukka ei mennyt tomaattiin eikä niihin vihreisiin lehtiin, että palan painikkeeksi, hinta 10,40 €.

      • pro-vettä

        edellisessä


    • murut.talteen

      Heti joulun jälkeen aletaan myydä Runebergejä ja mämmiä, ei niitä sitten oikeana päivänä viitsi enää edes katsella. Härkäviikoilla tuli syötyä hernesoppaa monesti kun oli kinkun jämiä ja vieläkin on pakkasessa muutama annos. Eipähän tarvitse laskiaiseksi keitellä. On joulutorttujakin vielä pakkasessa ja pipareita purkissa, aina tulee varatuksi liikaa. Jos niitä "ruunereita" väsäisi , pipareista pääsee muruina eroon . Olen tehnyt paperisiin pullavuokiin, ei tule kovin isoja kun jättää vajaaksi.

    • sipulijamäti

      Meillä on sesonki aloitettu blineillä kaikkine tillbehööreineen, ovat perheen herkkua. Noita makeita juttuja en juuri enää leivo, ostelen. Pullia leivon edeltä sovittuihin tapaamisiin, aina varhain aamulla, jolloin ovat tuoreita.

    • Tänä iltana nautiskelemme, emme niinkään kotimaisilla vaan japanilaisilla herkuilla.
      Sushit ovat ihania näperrettäviä, kun ne valmistaa itse, makuun voi vaikuttaa mieltymyksiensä mukaan. Maistuvat hyviltä, ovat kevyttä syötävää.

      Jälkkäriksi vaniliajäätelöä, munaliköörillä.

      • Ramoona_

        Oi, sushia, minunkin pitää opetella tai mennä vaikka kurssille. Jäätelö on helppo ja takuuvarma jälkkäri, minulla on rommiluumuja jääkaapissa monta purkillista hyvän luumusadon jäljiltä, niistä saa hyvää kyytipoikaa aikuisten jäätelöannoksiin. Munalikööriä en ole kokeillutkaan, kuulostaa herkulta.


      • Ramoona_ kirjoitti:

        Oi, sushia, minunkin pitää opetella tai mennä vaikka kurssille. Jäätelö on helppo ja takuuvarma jälkkäri, minulla on rommiluumuja jääkaapissa monta purkillista hyvän luumusadon jäljiltä, niistä saa hyvää kyytipoikaa aikuisten jäätelöannoksiin. Munalikööriä en ole kokeillutkaan, kuulostaa herkulta.

        Huomenta@ Sushien teon alkuun pääsee ostamalla valmispaketin, joka sisältää tarvittavat tykötarpeet. Jääkaapista löytyy aina porkkanaa, paprikaa, lohta ja mitä nyt haluaa väliin laittaa. Youtubessa on teko-ohjevideoita. Munalikööriin jälkiruuissa tutustuin Hollannissa. Ystäviemme luona iltaa istuessa sain kivoja iltapalavinkkejä. Itse olen suupalojen ystävä. Näpertelen mielelläni erilaisia sorminsyötäviä suupaloja. Ruoanvalmistuksessa suosin pataruokia, nekun taas ei vaadi näpertelyä, ovat helppoja tehdä ja muhivat uunissa sillä aikaa kun teen jotain muuta tai lähden lenkille.


    • Paloma.se01

      Meillä on taas tänään ns. arkuntyhjennys elikkä otetaan pari rasiaa tähteitä ja sitten onkin ihan valinnanvaraa ruokailijoilla. Saa valita joko kaalipataa tai kolumbialaista sianliharisottoa.
      Mun on tehnyt kokeilla jo pitempään routapaistia, josta luin eka kertaa täällä. Tehdään kait mieluiten hirvenlihasta, mutta nautapaistikin kuulemma menettelee. Nyt illalla meinaan laittaa sulattamattoman lihan 50-asteiseen uuniin yön yli….
      Toinen juttu mitä aion kokeilla on se mustikkakukko tai rättänä (kaamee nimi) mutta mulla on itsepoimittuja mustikoita pakkasessa ja ruisjauhojakin löytyy kaapista. Mutta voi olla että teen sen vasta ensi kuussa, kun trumppilainen veljeni tulee taas kylään viikoksi. Sitten teen sellaisen tempauksen että leivon sille pullaa ja bostonkakkua tai korvapuusteja :)

    • En tee Runebergin torttuja enää minäkään, leipomisissa olen ihan tavanomainen lauantaileipoja. Tosin hapanleipää tein anopin toivomuksesta, mutta muuten on ruuanlaitto mielipuuhiani.

      Ramoona niin mainitsi minut ruuanlaittajan, saattaa olla nuo vuodet lihankasvattajana, kun 5 hengen perheelle piti hyödyntää kaikki teuraasta lähtevä. Teurastimme siipikarjaa kanoista, ankkoihin ja hanhiin, sorkkaeläimistä lampaista possuihin ja nautaan. Olihan siinä opeteltava monet eri ruokalajit makkaranteosta lihahyytelöihin.Kesäisin saaressa kalastus ja savustus teki ruuanlaitosta helppoa, vain uusien perunoiden ja salaatin teko. Viili usein jälkiruokana, ja välipalanakin.

      Ruokapuuhat on jo ohi viikonlopun osalta, tein tänään vain ohuet öljytyt perunaviipaleet uunissa, rapeiksi paitettuina ja maustettuina. Ainoa mistä olen luopunut on isommille porukoille valmistaminen, itselleni kokkaan mielelläni päivittäin.

    • Ramoona-

      Kiva nimitys tuo ruuneri, onhan viinerit ja korvaritkin. En minäkään hirveästi makean perään ole, mutta päiväkahvihetken kruunaa useimmiten omatekoinen maltillisen kokoinen korvapuusti tai marjapiirakan pala, tolkullisesti rasvaa ja sokeria sisältävät.

      Blinit tykötarpeineen ovat tosi herkkua, sienisalaattikin maistuu lisäkkeenä, blinien ympärille tekee mieli järjestää kekkerit. Sauna on lämpiämässä, sen jälkeen syödään vasta , tänään uunissa grillivastuksen alla gratinoitava tomaatti-juustoleipä tai pari. Joskus otan fondue-padan esille, sulatettuun juustomassaan dipataan esim. leipä- ja vihannespaloja. On hyvää, viihtyisää ja sopii talvi-ilraan.

    • tarkanmarkanmuija

      Kivahan se että on näitä erikoispäiviä tässä kuussa, tammikuu oli enemmänkin joulun jämien syöntiä ja ainakin minun piti pudottaa pari kiloa joulun ajan liikasyönnistä. Niitä jouluherkkujakin myytiin koko joulukuu , alkoi jo joulutortut korvista pursua. Sain kyläpaikassa kahvilla eilen matalan kakun muotoon tehtyä Runebergin leivonnaista, siitä sai leikata mieleisensä palasen. Oli kostutettu omenamehulla ja lisänä tarjottiin vielä kaupan valmista vaniljakastiketta . Ei ollut kuivakkaa kuten monesti ne isot korkeat leivokset. Blinit olisivat hyviä, mutta ei oikein jaksa niin suuritöisiä. Teen usein suolaisia pannareita, taikinaan lisään ihan pientä pekonisilppua ja sieniä tai kinkkusuikaletta paprikaa ja juuston loput raastan. Mitä sattuu löytymään jääkaapista, saa tähteet käyttöön. Helppoa ja ruokaisaa on.

      • Ei..käy..laatuun

        Suolaa ja sokeria, suolaa ja sokeria sekä vehnäjauhoa.


    • Ramoona_

      Sushien tekoon on ollut minulla jonkinlainen kynnys, olen tottunut pitämään niitä ravintolaruokina , joihin tarvitaan erikoisvälineensä ja aineksensa, mutta eivät nuo kovin ihmeellisiä investointeja vaadi, kun lukee ohjeita ja vihjeitä tarkemmin. Pidän kaikista merenelävistä , merileväkäärekin ensi maistelujen jälkeen sopii hyvin kokonaisuuteen, on ekologista sitä paitsi. :) Itse en pidä soijakastikkeista, olen pyytänyt sitruunalohkoja . Taidanpa urheasti kokeilla, ensin testaan tälle kotokaverille. Tutuille voisi järjestää kutsut, joissa itse voisi vääntää mieleisiään koostumuksia. Makupalasyömiset ovat ovat mukavia, itse olen paljon tehnyt hammastikkuihin erilaisia yhdistelmiä alkupaloiksi.

      Routapaisti onnistuu aina eikä vaadi pitkää jääkaappisulattelua . Ensin 80-100 uuninlämmössä liha sulaksi, sitten lihamittari ja kypsyttelyä kunnes haluttu paistin kypsyys saavutetaan. Itse paistan täysin kypsäksi, on mehevää silti ja kaikille sopivaa. Paistamisen jälkeen paisti laitetaan hyvään mausteliemeen ainakin vuorokaudeksi kylmään, tarjolle leikataan ohuita viipaleita. Naudanpaististakin onnistuu, mutta hirveä on pakastettuna , nautaa ostan tuoreena.

      Täällä on valkoisen kurittajan (iltapäivälehdistön sana) jäljiltä runsaasti raskasta nuoskalunta raivattu ajotieltä ja pihasta, onneksi on mönkijän aura apuna, lumiketjutkin piti laittaa. Kattomitoituksen mukaan lumikuorma ei vielä ole liiallinen, mutta tarkkailussa on. Taitaa olla tänä talvena etelärannikkolaisilla eniten lunta, reilusti puoli metriä ainakin. Tämän päivän lounas on minulle tyypillinen paperiateria, uuniin paistopaperiin (kestävämpää kuin leivinpaperi) alle peruna-kasvissuikalepeti, päälle kaksi lohipalaa, runsaasti tilliä silppuna ja kostukkeena sitruunamehua. Kohta on valmista. Tein eilen vispipuuroa punaherukoista, kun niitä on niin paljon pakkasessa, siitä riittää vielä tänään...kauramannaryyniä, hiukan sokeriakin !
      Minusta tuo tarkanmarkan pannari on ihan varteenotettava ruoka, ei valkea jauho, suola ja sokeri sentään myrkkyä ole, jos ruokavaliossa on paljon muutakin.

      • Ajattelin henkisestä vastustamisestani huolimatta leipasta runeberginmuffinseja. Korven Sanomista löysin ohjeen ja kaapista tarvittavat raaka-aineet. Taisit ylipuhua minut aloituksessasi.


    • Innostuin noista Strömsö'n rapeiksipaistetuista perunankuorista eilen. Perunaherkuttelua olikin koko rahan edestä, mutta nuo hieman paksusti kuoritut kuoret jätin tänään kulhoon, kun tein peruna ja lehtikaalimuhennoksen .

      Eipä niitä paljon tullut, iltanaposteluna menee hauskasti. Laskiaispullia tarjoan kyllä, jos kahvivieraita käväisee, mantelimassalla meillä suositaan.

      Joskus kaipaan Ruotsissa niin tavallista fläskpannkaka'a silavapannukakkua, jota laitoin lasten ollessa vielä kotona. Jossakin vaiheessa oli tyttärillä laihdutusbuumi, joten pekoni oli ruokapöydässä kauhistus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      10
      3419
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      68
      1858
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      541
      1566
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      77
      1169
    5. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      61
      982
    6. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      33
      948
    7. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      209
      872
    8. Hyvää talvipäivänseisausta

      Vuoden lyhyintä päivää. 🌞 Hyvää huomenta. ❄️🎄🌌✨❤️😊
      Ikävä
      170
      823
    9. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      59
      806
    10. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      768
    Aihe