Aihe

Joko xorg tukee eri dpi asetuksia jokaiselle näytölle erikseen?

edq

Vai vieläkö tässä pitää odotella Waylandin ilmestymistä käyttöön?

11

<50

  Vastaukset

  • Wayland on jo ubuntuissa valittavissa, joten...

  • Sopiva dpi saadaan yleensä näytöltä. Joskus on tarpeen asettaa arvo xorg.conf tiedostossa. TV:lle sopiva 140 tai jopa isompi. Netissä löytyy tuohon laskureita. X istuntoja voi olla useampikin käytössä eri näytöille omansa ja lisäksi virtuaalisia. Eri X istunnoissa voi olla myös eri työpöytä vaikka TV:lle OpenBox ja näytölle KDE. X:n ihmeellisessä maailmassa riittää opettelua. Jos vielä haluaa jakaa muita laitteita ei istuntojen välillä.

  • Viimme vuoden puolella, yritin Debianin asentaa, ja sain huomata ties monenneko kerran ettei kaikissa linux jakeluissa tunnisteta näyttötiloja. Heti kun Debianin asennusmedian tyrkkäsi USB porttiin, meni kuvaruutu kamalan pahasti venähtäneeksi ja kuva oli muutenkin niin pirun karkea, tuli mieleen VIC 20 30 vuoden takaa.

  • Xrandr olen koittanut muuttaa näyttökohtaisia dpi-asetuksia. En ole saanut tyydyttävää lopputulosta. Debian Busterissa on huhujen mukaan Wayland, joten ongelman pitäisi helpottaa sillä. Paljon odotuksia on laitettu tuolle seuravalle jakelulle, että muutama ärsyttävä pikku ongelma poistuisi verrattuna Strecthiin.

   • dpi onkin resoluutio? olisit heti kertonut ongelmasi.

    komenna:

    xrandr
    poimi avoihin näytön nimike (tässä esimerkissä annan esimerkin 32" tv:lle, Ubuntu 18.10)

    komenna:
    xrandr --newmode "1366x768-0" 100.00 1366 1406 1438 1574 768 771 777 800 -hsync -vsync
    ja:
    xrandr --addmode VGA-1 "1366x768-0"
    ja
    xrandr --output VGA-1 --mode "1366x768-0"

    Muunna VGA-1 vastaamaan ulostulon näyttöä (sieltä pikkulohkoaivoista), myös resoluution voit muokata, mutta varmista tv:n reso tv:n ohjeesta (aina esim. tuo 32 tuumasen on tuo 1366x768).

    Huomaa että asetukset poistuu seuraavassa käynnistyksessä, joten jos haluat ainiaaksi, niin lisää suoritettavana käynnistykseen.


   • DPI ei ole resoluutio, mutta sitä koitetaan korjata muuttamalla resoluutiota.
    https://blog.summercat.com/configuring-mixed-dpi-monitors-with-xrandr.html

    Ensinnäkin fontit menevät sumeaksi tuolla tavalla ja jostain syystä koko näyttöä ei pysty käyttämään. Hiiri vain ei liiku kaikille näytön alueille. Ei tässä viitsi alkaa säätämään ihme asetuksia jos puolen vuoden päästä julkaistaan toimiva jakelu. Kyllä tämän puoli vuotta selviää tällä vanhalla Debianilla.

    Ubuntun resurssien käyttö oli valtava verrattuna debianiin, jonka vuoksi vaihdoinkin Ubuntun alunperin Debianiin. Ubuntun kanssa CPU oli jatkuvasti 20-30% kun Debianin alle 5%. Akun kestoon tuo vaikuttaa valtavasti.

    Saan varmasti vastauksen, että ei pidä paikkansa ja kokeile Ubuntua uudestaan. En enää jaksa säätää näiden koneiden kanssa kun viime vuosi meni kokonaan, että sai edes siedettävän kokoonpanon. Jostain syystä Debian in resurssien käyttö on minimaalista ja olen siihen tyytyväinen. Joku bugi tuon resurssien käytön selittää.


   • xrandr --output VGA-1 --scale 0.69x0.69
    Tuo kirjoituksesi on pelkkää kuohitun nautaeläimen ulostetta, että ubuntu söisi resursseja, jota jokin viallinen ajuri voisi syödä. Ubuntussko on parannettu esim. akunkestoa, joten purkautuminen on viivästetty.
    Oletko asentanut uudellee, josko olisi mennyt pieleen? Oletko tarkastanut asennusmedian?


   • imekuivathomonainen kirjoitti:

    xrandr --output VGA-1 --scale 0.69x0.69
    Tuo kirjoituksesi on pelkkää kuohitun nautaeläimen ulostetta, että ubuntu söisi resursseja, jota jokin viallinen ajuri voisi syödä. Ubuntussko on parannettu esim. akunkestoa, joten purkautuminen on viivästetty.
    Oletko asentanut uudellee, josko olisi mennyt pieleen? Oletko tarkastanut asennusmedian?

    Aijjoo, mutta muuta nuo homoluvut 0.69 vastaamaan oikeita dpi lukujasi.


  • Linuxissa ei dpi toimi joten kannattaa poistaa moinen kura heti!

   • Toimiipas joten poista sinä kura-aivo itsesi täältä valehtelemasta ja trollaamasta! Linuxit ei ole kuraa, vaan windows-hihhulit on kuraa.


   • Windowsissa on kaikenkattava vakoilu, joka toimii myös dpi-tarkkuudella.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   Kotimaiset julkkisjuorut
   118
   10036
  2. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   285
   5190
  3. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   94
   3213
  4. Jättiselvitys: He saivat 100 000 euroa Business Finland tukea

   Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007660
   Maailman menoa
   67
   3126
  5. Onkobmaisasta rikostutkinta päällä?

   Vauva palstalla oli lähipiirin viestit julkaistu mitä siellä täydellisessä pikku perheessä todellisuudessa tapahtuu... Aivan järkyttävää tekstiä jos p
   Kotimaiset julkkisjuorut
   154
   1481