Nilkkamurtuma ja siitä toipuminen 2018-2019

Absolutisti

Täällä on niin paljon noita monta vuotta vanhoja juttuja, joten aloitan uuden keskustelun aiheesta.

Kohta 8 viikkoa nilkkamurtuman leikkauksesta. Ulkopuolella nilkkaa levy ruuveilla ja sisäpuolella pari ruuvia.

Leikkaus ohi puolessa tunnissa .. siitä iso kiitos leikanneelle Ville Vännille. Pätevä jätkä!

Yön yli heräämössä ja seuraavana päivänä kipsi koipeen ja kotiin fysioterapeutin opastuksen jälkeen. Lääkärin määräämiä särkylääkkeitä en aluksi syönyt vaan asperiinia, jolla sain kovan päänsäryn sekä huonon olon hoidettua pois. Vasta hakasten poiston jälkeen hain reseptilääkkeet kipuihin. Niitä on turha popsia pitkän aikaa.

Siitä pari viikkoa niin hakaset poistettiin .. teki muuten kipeetä ja uusi kipsi neljäksi viikoksi.

Nyt kipsinpoistosta kohta kaksi viikkoa ja painon pystyy kävellessä varaamaan koko leikatulle jalalle. Nilkka edelleen jäykkä ja sinertävä/turvonnut, mikä kuuluu asiaan.

Tänään juuri kysyin leikanneelta lääkäriltä milloin saisi poistettua nuo ruuvit nilkasta, kun tuntuu vaivaavan ja estää liikeratoja. Vastaus oli, että vasta 6-9 kk päästä leikkauksesta on luut luutuneet kunnolla, mutta arvioon voi varata aikaa ja saada ne poiskin, mutta aina on olemassa uudelleen murtumisen mahdollisuus. Siispä odotan kiltisti vielä neljä kuukautta...en ota riskiä, että joutuisin taas leikkauspöydälle.

Monen suusta olen kuullut, että ruuvit kannattaa poistattaa jos ne vähänkään vaivaa, niin liikeradat ym. paranee. Ruuvit poistatan siis kesäkuussa eikä se ole iso toimenpide.

Vielä menee tovi ennenkuin kävelen ilman keppejä tai mistä sen tietää...ainakin tänään sain hyvän vinkin, että käytä kävellessä myös sisällä lenkkareita ja se olikin hyvä juttu. Jalka menee oikeaan asentoon ja kävely sekä kuntopyörällä ajaminen onnistui paremmin.

Kiva olisi kuulla toisten toipumistarinoita. Jaksamista saman asian kanssa kamppaileville!

9

3298

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Absolutisti

      Pitää vielä lisätä, että söin proteiinipitoista ruokaa kipsiaikana eikä jalan iho ollut niin kuiva. Bepanthenilla sain arven hoidettua hyvin kuntoon ja kipsin poiston jälkeen toipui muutamassa päivässä eikä kiristä enää. Kalkkitabut on kipsinpoiston jälkeen kuulunut jokaiseen päivään. Onko muilla jotain hyviä vinkkejä kuntoutukseen tai aiheeseen liittyen?

    • Absolutisti1

      Tänään varasin ajan fysikaaliseen...ei tuo nilkka tunnu niin hyvin omin avuin kuntoutuvan, että apu tulee tarpeeseen. Torstaina sinne sitten intoa puhkuen, mitä vinkkejä sieltä sitten saa. :)

      Lenkkarit jalassa kävely tuntuu paremmalta ja kuntopyöräilykin onnistuu, mutta kepit on vielä oltava kävellessä...kunpa tämä kävely alkais onnistua jo paremmin.

      Autolla ajamista kokeilen huomenna.

    • Naapurista

      Joskus 90 luvulla itselle tehtiin samankaltainen leikkaus, ruuvit ja levy poistettiin noin 3 kuukauden päästä sain sitten vielä sairaalabakteerin. Antibiootilla sekin parani. Käytin nilkkaa tukevia kenkiä ja apteekista ostettua kangastukea, sen lisäksi joka ilta voimistelu jalalla. Kaksi vuotta siinä meni ennenkuin voi sanoa ettei vaivaa enää. En kyllä vieläkään hyppää ojan yli tällä jalalla. Voimia sinulle aika parantaa.

      • Absolutisti7

        Kiitos..voimia tässä tarvitaan.


    • Absolutisti3

      Kuntoutuksesta (fysioterapeutti terkkarilla) on ollut apua. Avasi leikatun jalan ns. lukossa olleet varpaat sekä kantapään pitkän liikkumattomuuden/kipsin jälkeen. Kinesioteippiä myös leikattuun jalkaan. Kylmähoitoa kohoasennossa ja näillä konsteilla turvotus laskenut ja liikkuvuus parantunut.
      Fysioterapeutille parin viikon päästä uudestaan.
      Hyvältä tuntuu, kun nyt pystyy jo kävelemään ilman keppejä...tosin aika tökkivää menoa. Autolla ajaminen onnistuu myös hyvin. Hyvä kun pääsee itsenäisesti liikkumaan.

    • Absolutisti8

      Reilu 11 viikkoa leikkauksesta. Edelleen turvotusta etenkin liikkumisen jälkeen ja jalan väri sinertävä.. kohoasento auttaa ja turvotusta hoidan kylmäpusseilla (pakkasesta viinimarjapusseja pari...toinen jalan alle toinen päälle...ohut sukka jalassa ettei jalka kylmety...tai lunta muovipussiin niin sekin käy kylmäpussista). Jumppaa ja kuntopyöräilyä, jalan ja haavakohdan hierontaa (huom. sitä ei sairaalassa muistettu korostaa, joten meinas multakin jäädä tekemättä) sekä kinesioteippiä. Taas astetta parempaan suuntaa on toipuminen mennyt...hitaasti mutta varmasti. Ensiviikolla hiihtämään ja maaliskuun alussa ostan kuntosalikortin...fysioterapeutin mukaan nilkkaa ei syytä vielä esim. kyykkäämällä painojen kanssa pidä rasittaa, mutta muuten tekee jo mieli treenata vatsaa ja selkää ym. mitä pystyy.

      Odotan jo seuraavaa fysioterapiakäyntiä...mitä hyviä toimenpiteitä siellä taas tehdään :) Sairaslomaa jatkettu maaliskuun puoleenväliin ja varmasti haen vielä lisää.

    • Pohjeluu

      Pohjeluun murtuma leikattiin viikko sitten. Levy ja 7 ruuvia.
      Koho asennossa jalkaan ei juurikan koske mutta kun jalan laskee alas että lähtis kepeillä liikkuu niin tulee tunne että jalka räjähtäs paineesta. Missähän vaiheessa tuo paineen tunne alkas helpottaa? Ja onko muilla leikatuilla ollut montakin päivää lämpöilyä leikkauksen jälkeen?

    • Nilkkamurtuma

      Täällä Ulkokehräksen murtuma, weber b, ei leikkausta.
      Kipsihoito määrättiin 6viikoksi, (avattava kipsi) , ortopedi sanoi 4viikon kohdalla että voi olla ilman kipsiä osan päivästä ja harjoitella kävelyä. Ja nukkua yön ilman kipsiä.
      Nyt tuo 6viikkoa tulisi täyteen. Huomenna lopputarkastus.
      Kävely ei suju ilman kyynersauvoja (ainakin 1 pitää olla, mieluummin 2). Nilkka on tosi kipeä kävelystä ja liikuttelusta. Turpoaa.
      Lisäksi jalassa on ollut erilaisia oireita jotka luultavasti hermovauriosta johtuvia : nipistelyä, puutumista, "sähköiskuja", lihasnykäyksiä...
      Voiko tästä kuntoutua kunnolla?

    • Anonyymi

      ihmiset on toipuneet kyllä hyvin näistä nilkkaleikkauksista ja maratoonia juoksevat jotkut huimat jo vuosi tapahtuneesta. itsellä on nyt 7 kk leikkauksesta ja hyvin on luutunut. varaan ensiviikolla aikaa lääkäriin ja kyselen millon nuo ruuvit ja levyn saa pois...yksi lekuri oli sitä mieltä että vuosi, toinen ettei kannata poistaa ollenkaan ja joku 6-9 kk leikkauksesta. pitää käydä kysymässä kun itse tahdon ne jo pois. nuo ruuvit on veemäiset kun jossain asennossa tuntuu tosi hyvin ja kävellessä ovat hidasteet. tsemmpiä muillekkin.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5269
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1552
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      190
      1430
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe