Kansivalot?

Havahduin tässä että kohtahan on taas kesä ja venettä vois alkaa laitteleen valmiiksi. Aiemmista kesistä oppineena haluaisin laittaa saalinkiin jotain kannelle valoa toimittavaa valaisinta. Millaisia olette laittaneet? Mitään hirmuisen kirkasta ei tarvi olla.
Ilmoita


Joku led-työvalo hajakuviolla. Maksaa 20 euroa. Varmasti löytyy myös venekauppiailta vastaavia valoja 10-kertaiseen hintaan.
Ilmoita
Led työvalo ei kestä ensimmäistäkään sadetta. Marinelaadut kestää sentään muutaman sesongin. Ledit ovat arkoja kosteudelle, koska niissä on elektroniikkaa. Kansivalo on helpompi toteuttaa maston alaosan yhdistelmävalolla: moottorilla ajovalo+ valoheittäjä osittamaan alaviistoon
etukannelle. Itse olen suosinut otsalamppuja yöpurjehduksessa.
2 VASTAUSTA:
Kiinan-paska ei kestä ja materiaalit haoaa kösiin. Halvimissa ei ole edes kaasuventtiiliä. Kalliimat Kiinalaiset (ja miksei muutkin) kestää. Niitä ei saa Motonestista. Eikä tarvitse olla marine-laatua, kunhan laatu on hyvää.

Omassa veneessäni on hyvät Kiinalaiset. Vaihdoin hyviin niiden halpojen paskojen jälkeen, joita piti vaihtaa "vuosittain".
Kyllä ne traktorissa kestää vuodesta toiseen, vaikka ne nököttää kinoksen sisällä talvella ja siitä lähtevät palamaan. Veneessä käyttö on kevyempää.
+Lisää kommentti
Ei saalinkiin vaan mastoon,mastovalon alle.
3 VASTAUSTA:
"mastovalo" ? vai tarkoititko koneajovalon alle ?
teppo_kytkin kirjoitti:
"mastovalo" ? vai tarkoititko koneajovalon alle ?
Koneajossa eteenpäin valkoista näyttävä valo on nimeltään mastovalo. Kansivalo on usein sen yhteydessä. Voi sen laittaa toppiinkin, mutta silloin valon pitää olla keilaltaan kapeampi tai tehokkaampi.
Minulla kansivalo on puoli metriä mastovalon alapuolella. Olen käyttänyt sitä päällä kerran kesässä vesillelaskun jälkeen kotisatamassa, kun mastolta tulevat kaapelit on kytketty. Polttimo on kaiketi halogeeni ja se on kestänyt tällaista käyttöä toistaiseksi 35 vuotta.
Huomasin, että nykyisissä kansivaloissa on jopa mikroprosessorilla hallittu valaistuksen tasaisuutta ja valokuviota. Luulen että nykyiset kansivalot ovat enemmän valmistaja- ja myyjä- kuin käyttäjäystävällisiä: ne pitää aika ajoin uusia (luulen). Prossu olisi ollut entinen viimeistään Elmon tulen siristessä maston huipussa, halovalo ei ollut moisesta moksiskaan.
+Lisää kommentti
Kiitos vain osallistujille. Haluaisin mastovalosta erillisen kantta valaisevan, mielellään LED-tekniikalla toimivan valaisimen. Tälle on erityisesti alkukeväästä ja syksyisin käyttöä satamissa, joissa on hieman heikot laiturivalot. Paikallisen halpamarketin LED-työvalo on niin kirkas että se valaisee jo koko laiturin ja on jo häiritsevä. Niinkuin jokainen ymmärtää, pimeässä ei paljoa tarvi kun jo näkee mihin lajkansa asettelee.

Onko kenelläkään kokemusta marine -laatuisista pienistä maston kylkeen tai saalingin alle kiinnitettävistä tämäntyyppisistä lampuista? Maston etupuolelle en halua mitään ylimääräistä.
Ilmoita
Laiton jokunenn vuosi sitten tämän. Vähän hintava mutta ainakin on hyvin toiminut:
https://store.marinebeam.com/led-masthead-foredeck-combination-light/
Ilmoita
Vuosikymmenä sitten minulla oli saalinkien alla kansivalot. Silloin käytin keulapurjeita vaihtaessa mutta otsalamppu on siihen parempi. Otsalampulla löytyy kyllä laiturikin.
Led-valolista tai -nauha olisi halpa mutta vesitiivis löytyisi Hellalta, eikä sitten enää ole halpa.
Ajattelit ehkä tämän kaltaista:https://www.svb.de/de/led-deckscheinwerfer.html
Johtojen vetoon tulee liitosongelma jos talveksi irroitat maston ja saalingit?
Veneiden alla on nykyään monilla lamppuja, usein sinisiä. Niistä saattaisi löytyä vesitiivis ja tarpeeksi pieni malli?
Ilmoita
Minun veneessäni on vähintään 5 vuotta vanhat kansivalot. Niissä on halogeenipolttimot. Valot on tavallisen näköiset työvalot, muttei ihan halvinta. Tuskinpa niissä marinelaatua tarvitaan, jos Suomen vesillä liikutaan. Hyvin pelaa, mutta ne kansiliittimethän on se suurin ongelma. Harvoin tulee käytettyä, kun otsavalot on nykyään niin hyviä.
Ilmoita
Laittaisin saalingin alle. Ei haittaa vendassa. Konevalokin (jota joku kutsuu mastovaloksi) haittaa jo vendan tekoa. Maston etureunassa saisi olla korkeintaan mahdollisimman vähän erilaisia venpaimia
1 VASTAUS:
Ai oikein korkeintaan mahdollisimman vähän ;)

Jopa konealuksissa tuo 225 astetta eteenpäin näyttävä valo on mastovalo, isommissa aluksissa on kaksikin mastovaloa.

https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1977/19770030#idp448099504
+Lisää kommentti
Mastoon tarkoitetut yhdistelmälamput kansivalo+ koneajovalo ovat virtaviivaisesti muotoillut. Ei voi olla ongelma vastakäännöksessä. Minulla on iso Echomax 230 pönttö maston etupuolella eikä sekään haittaa genoaa. Lampuissa on yksi ilmeinen oharmitus. Minkä ihmeen takia lamppu sijoitetaan niin korkeallee, että lampun vaihto on tarpeettoman hankalaa?. Alempikin korkeus riittäisi kun valoteho ei riitä lähellekään horisonttia. 1m navigatiovalojen yläpuolella olisi ehkä alaraja.
1 VASTAUS:
Minulla on työvalomallinen valo alinta saalinkia alempana. Ei ole purje tarttunut, mutta jossain toisessa veneessä voisi tarttua. Suomessa ne on tarpeettomia, kun laiturit on yleensä pimeinä niin joka tapauksessa syksyllä tarvitaan otsavalo tai taskulamppu, kun lähdetään veneestä illalla. Istumalaatikossa iltaa istuessa ne pilaa tunnelman.
+Lisää kommentti
Entäs jos vetäisee tarvittaessa lippunarulla saalinkiin jonkun paristolla tai ladattavalla akulla toimivan lampun killumaan?
1 VASTAUS:
1. Silloin ollaan ankkurissa ja navigaatiovalot sammutetaan.
2. Maailmalla ökypurjeveneissä on usein kaikkien saalinkien alla alas suunnatut mastoa ja kantta valaisevat valoheittäjät. Perässä samoin ja monilla myös veden alla. Suosikkiväri on sininen. Nämä joulukuuset laiturissa ovat ok mutta ankkuroituna määräysten vastaisesti valaistut, varsinkin kun lisäksi jotkut vielä käyttävät vilkkuvalojakin.
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Kansivalot?

Havahduin tässä että kohtahan on taas kesä ja venettä vois alkaa laitteleen valmiiksi. Aiemmista kesistä oppineena haluaisin laittaa saalinkiin jotain kannelle valoa toimittavaa valaisinta. Millaisia olette laittaneet? Mitään hirmuisen kirkasta ei tarvi olla.

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta