Miksitällaista

Jgruukkvghb

Miksi minulle käy näin? Mieli lähtee lentoon ja ylikierroksille hyvin pienistä asioista. Kahvi a vähän liikaa, liikaa sokeria, kiva keskustelu kaverin kanssa tms. Minulle tulee superhyvä olo ja alan touhuta hirveästi ja suunnitella ties mitä reissuja ja hankintoja. Olo menee noin puolessa tunnissa niin väsyneeksi tämän "riehaantumisen" takus että tuntuu että taju lähtee jos en mene petiin. Sitten pitää olla vain paikoillaan sängyssä ja odottaa että olo tasaantuu. Samana päivänä saattaa mieli vajota syvyyksiin ja itku tulla pienestäkin asiasta. Tämä ei tunnu. Yhtään normaalilta. Minulla on ollut masennus jaksoja elämässäni useita ja käyn nyt psykiatrilla noin kerran kuussa. Hän arveli että on 2 suuntainen mielialahäiriö ja syön lamictalia 200mg päivässä. Masennus helpottamassa mutta tuo mielen poukkoilu mietityttää tosissaan. Onko jollain kokemuksia tällaisesta? Varsinaista pitempää maanista jaksoa mulla ei ollut mutta tällaista päivän sisällä vaihtelevaa oloa paljonkin. Samana päivänä siis saattaa olla itsetuhoisia ajatuksia mutta myös upea lomamatka jne.

17

219

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sunosasi

      Kaipa noita mielialan vaihteluja on monilla muillakin bipolaarisilla henkilöillä.

    • voiollamuutakin

      Tuntuu vähän, että onkohan tuo kuitenkaan aivan kaksisuuntaista. On kerran noin jyrkkiä nuo vaihtelut. Minulla vaihtuu tosi nopeaa itkusta nauruun ja raivoon. Mulla on skitsoaffektinen häiriö ja tasoittava lääkitys on ketipinor 600mg ja sepramia 15-30mg.
      Jos sulla on jotain harhoja ollut joskus tai on nytkin ilman samanaikaisia mielialanvaihtelua, niin sulla voi olla skitsoaffekti. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa yleensä pärjää, eikä se ole niin lamauttavaa ja voimia kuluttavaa.

      • uskookentahtoo

        Täällähän muuttuu potilaat oikein lääkäreiksi näissä diagnoosien teossa.


      • eivaanpotilas
        uskookentahtoo kirjoitti:

        Täällähän muuttuu potilaat oikein lääkäreiksi näissä diagnoosien teossa.

        Nykyään systeemi onkin enemmän niin, että potilas ja hoitajat selvittävät, että mistä sairaudesta on kysymys. Lääkäri kirjoittaa sen diagnoosin sitten. Näin toimi ainakin minulla. Ja lääkärillä kävin kaksi kertaa ensin osastolle mennessä, jolloin aloitettiin lääkitys ja toinen kerta osastolta lähtiessä jolloin sain diagnoosin, repeptit ja lähetteen avohoitoon. Sanoivat osastolla hoitajat, että nykyään systeemi toimii näin. Että ei tässä lääkäri tarvi olla jos kertoo mikä diagnoosi itsellä on ja arvelee sen olevan jollain muullakin. Mutta jos ei harhoja, niin ei ole.


    • Bhfyjkhgvk

      Ei ole ollut mitään harhoja. Mutta tämä on todella kuluttavaa.

    • sammaggo

      Ootko kokeillu tämmösiä keinoja:

      - jätä kahvi ja liika sokeri pois
      - meditaatio, mindfulness. Keskity hetkeen mitä elät, mitä näet ja kuulet ympärilläsi
      - säännöllinen päivärytmi ja reippailua joka päivä suunnilleen samoihin kellonlyömiin

      Minulla on kummasti tasoittanut nuo mielialan sahausta ja ylivirittyneisyyden tunnetta. Kun huomaan, että alkaa mennä liian kierroksille, on syytä ottaa kierroksia alas. Piristeet jätin pois kokonaan. Minulla masennuslääkkeet aiheutti kierroksilla käymistä ja keskittymiskyvyttömyyttä, kahvi vaan pahensi asiaa. Olo on paljon seesteisempi.

      Päiväunet ei ole pahitteeksi myöskään..

      Ei ole kaksisuuntaista, mutta samaistun jonkin verran sanomisiisi, vaikkei mulla noin dramaattista ole.

      • läsnäolo

        Samaten hengitysharjoitukset voi rauhoitraa laukkaavaa mieltä ja levottomuutta. Tietoisen läsnäolon opettelu ei ole helppoa, mutta auttaa monia. Siinä tavallaan ei lähdetä niihin impulsseihin mitä mieli haluaisi vaan rauhoitellaan itseä eri keinoin.


    • KakkostyypinBipo

      Tuommoistakin kaksisuuntaista on olemassa (rapid cycling bipolar). Lääkäri en ole, joten en voi sanoa, onko sinulla se. Mutta matkojen suunnittelu yms. olisi kyllä ihan tyypillistä maniakäytöstä.
      Itse olen lamotrigiinia kokeillut, mutta ikävä kyllä siitä tuli ihottumaa. Se kuitenkin tuntui tosi hyvältä, toivottavasti se sopii sinulle jatkossakin. Nyt itsellä tilalla on topiramaatti. Ehkä näitä enemmän sitä poukkoilua ja ylipäätään ajatuksia rauhoittaa nukahtamiseen käytössä oleva ketipinor. Alkuun se tuntui pysäyttävän ajatustoiminnan kokonaan, nykyään pikemminkin rauhoittaa.

    • Jhgfthblkj

      Kiitos. Kokeilen noita em juttuja varmasti. Luin juuri sekamuotoisesta 2 suuntaisesta mielialahäiriöstä. Kuulosti kyllä jotenkin tutulta. Onko teillä tällaista todettu tai kokemuksia?

      • ocd94

        Minulla diagnosoitu OCD, bipolääri 2-tyypin ja epävakaa persoonallisuushäiriö.

        Aamu voi alkaa hyvin, ajatuksia ja ideoita tulvii toinen toistensa perään. Kahden tunnin päästä iskee masennus ja romahdus ihan pienistä asioista tai pakkoajatuksista mitä OCD aiheuttaa.
        Niistä toivutaan kuitenkin hyvin äkkiä ja taas mennään lujaa. Haaveita aletaan taas toteuttaa ja mieleisen tekemisen loputtua iskee tyhjä olo ja mielenromahdus.

        Tuo kirjoittamasi kuulostaa hyvin tutulta. itseäni on auttanut mielialapäiväkirjan täyttäminen, säännöllinen rytmi ja sopiva lääkitys. Lisänä käyn myös avohoidossa ja harrastukset.

        Suosittelisin tuota mielialapäiväkirjan täyttämistä jotta sinä ja lääkärisi näette paremmin miten mieliala vaihtelee päivittäin :)

        Tsemppiä.


    • Jhfhjkkggv

      Minulla on ollut jo vuoden verran sellaista että kun suljen silmät niin hyvin usein " näen" itseni esim hyppäämässä sillalta. Säikähdän tuota ja avaan nopeasti silmät. En siis näe unta. Onko tuo aistiharhat tai harhaluulo? Minulla on masentuneena itsetuhoisia ajatuksia. Uutta en suunnittele enkä halua tehdä mitään itselleni. Ne vaan tulee ajatuksina mieleen. Ja sitten noita mitä em kuvasin.

      • KakkostyypinBipo

        Itse en kykene ajattelemaan kuvallisesti, mutta jos kykenisin, kuvailemasi kokemus olisi varmasti hyvin tuttu. Itsellenikin tulee tällaisia ei-toivottuja ajatuksia silloin tällöin, joskus enemmän, joskus vähemmän. Seison juna-aseman laiturilla ja masennusmörkö puskee päähän ajatuksen "Mitä jos hyppäisit junan alle?" mihin vastaan "Mitä jos en?". Mörkö hiljenee. Tämä on harjoittelun tulosta, esimerkiksi mindfulness-tekniikat voivat auttaa tällaisten ajatusten kanssa. Kun ajatuksen ensin tiedostaa sellaisena kun se on, sen voi sitten purkaa itselle sopivalla tavalla. Kuvitella sen ylidramaattiseksi teiniksi vaikka. Tai sanoa sille vastaan. Itselläni ajatusten tunkeminen taka-alalle ei kertakaikkiaan toimi, ne vain pakkautuvat ja purkautuvat sitten pahana olona. Parasta opetella käsittelemään ne sitä mukaa kun niitä tulee. Terapeutti voi auttaa tässä, mutta yksinkin voi saavuttaatuloksia, jos on taipumusta omien ajatusten tutkiskeluun ja motivaatiota harjoitteluun.


    • Kjgfhjklh

      Minä aloin oireilla kun suhteeni narsistisen ja erittäin epävakaaseen henkilöön oli päättynyt. Meillö oli todella kuluttava on Off suhde jossa tunteet sinkoilivat hyvän huonon välillä lähes päivittäin. Ihan hullua meininkiä. Tunsi jatkuvasti että tämä ei todellakaan tee minulle hyvää. Kun suhde lopulta loppui, sairastuin masennukseen ja nämä oireet alkoi. Mikä pahinta, nyt hyvässä suhteessa ollessani, oireilen pahasti ja huomaan että jotkin asiat ovat jopa "siirtyneet" minulle. Elämässäni on muutenkin raskaita tapahtumia taustalla. Olen aloittanut psykoterapian mutta pelkään että olen parantumattomasti sairastunut.

    • Osanottaja

      Loistavaksi keskustelijaksi ennen muinoin sanottiin hlöä, joka kykeni puhumaan aiheesta kuin aiheesta. Se taas edellytti valtavaa lukemista ja opiskelua, uuden omaksumista ja laajaa tietämystä kuin myös matkustelua eri kulttuureihin ja perehtymistä milloin mihinkin. Lopputulos on väsyminen, tyhjyys, kun kaikki, minkä on itselleen hankkinut siirtyy muiden hyväksi.

      • selittäkäässe

        Siis miten kokemukset voi siirtyä itsestä pois?


      • Jgtjjgjkoii

        Tuntuu siis että narsistimiehessä olleet mustasukkaisuus, epäilyt, herkkyys ottaa itseensä pienetkin kommentit jne. Ovat tulleet minulle vaikka koskaan ennen en ole tuollaista tuntenut. Sitä tarkoitin.


    • Anonyymi

      Vaikuttaa kyllä kaksisuuntaisen rapid cycling tyypiltä. Psykiatri sen diagnosoi, ei keskustelupalsta. Älä jätä lääkkeitä ottamatta ja jos olo pahenee, ota yhteys psykiatriaan.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2830
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      104
      2065
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      993
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe