Istutusmätäs lisämaalla

Sudenjälki

Kesämökkitontille n.2ha olisi tarkoitus istuttaa 50 kpl rauduskoivuja. Mökistä 50m päässä on rehevä notkelma jonne koivut tulisi. Ongelmana rehevyys joten ajattelin laikkumätästystä, jossa kauhalla koukataan laikku ja käännetään se nurin päin uuteen paikkaan. Mietin kuitenkin voisko maan kaivamisen sijaan vaan lisätä maata 15 cm n.0.5 neliön alueelle. Tälläistä hiekansekaista moreenia löytyisi läheltä. Laskin että 15 cm paksuudella lisämaata tarvii vain 2 kuutiota. Tällä systeemillä estetään heinän kasvu taimen ympärille. Tämä soveltuu tietysti vain pienille aloille ja erityiskohteisiin. Onkohan kukaan kokeillut asiaa ja millaisia kokemuksia. Ja vaikka ei olisikaan niin kertokaa silti ajatuksia.

5

<50

  Vastaukset

  • En ole mikään ammattilainen tai asiantuntia tässä asiassa mutta luulen että suoraan maan päälle laitettu maa-aines olisi aika kuivaa eikä kosteus pysyisi kauaa vaikka sataisikin vettä (erityisesti kesällä) vois olla ihan helppoa myös jos jollain tutulla tai sukulaisella on pikkukaivuri niin sillä voisi varmaan laikuttaa jos ei ole pahaa maastoa tai voihan sen vain vuokratakin jostain sen kaivurin

  • Sen lisämaan tarkoitus on nimenomaan kuivua jotta estetään heinän ja muiden kasvien tuleminen taimen kasvua häiritsemään kunnes taimi on niin iso että saa oman juuriston. Koivu istutetaan tässäkin mättäässä niin syvälle että juuret ylettyvät kosteaan perusmaahan. Puun taimen kriittisin aika on ensimmäiset 5 vuotta. Ajattelin vielä tehdä taimen kohdalle montun jotta kuurosade ohjautuu taimelle eikä valu poispäin. Laskin muuten väärin lisämaan tarpeen 50 koivulle. Oikea määrä on 4 kuutiota ei 2. Pahoittelen laskuvirhettä.

   • Nyt ymmärsin, ymmärsn ensin väärin mutta toi kuulostaa ihan hyvältä idealta kyllä sen kokeilemalla huomaa miten hyvin käy


  • Noin vähäisille taimille voi nyt tehdä vaikka mitä paapomista, jos ei muuta murhetta ole tässä elämässä. Tuo hiekkahomma tietty toimii ihan hyvin, eikä hiekkaa tarvitse olla edes kovin paljoa, jos käyt hakemassa paperinkeräysastiasta (jos itsellä ei ole) aikakausilehtiä ja teet niistä taimisuojan parilla kirveen iskulla (neuvottu metsälehdessä aikaa sitten) ja niiden taimisuojien päälle hieman sitä hiekkaa. Semmoiset hiekat kantaa sinne metsään vaikka repussa tai siinä reppumallin lannoitteenlevittimessä.
   Ne omatekoiset taimisuojat toimii kyllä ilman hiekkaakin, mutta tuuli tuppaa niitä joskus heittelemään, ellei jotain ole päällä.
   Eli aika nopee homma, jos istutat pottiputkella ne koivut sinne ja laitat samantien sen taimisuojan aina taimen juurelle. Käyt sitten vaikka erikseen ripottelemassa ne hiekat niille suojille. Ei tarvitse heinätä ihan äkkiä niitä taimia (ei koskaan), raivaussahalla vasta tarvii käydä siellä hommissa.

  • 50 rauduskoivua ei ole iso määrä heinätä.
   Juhannuksen jälkeen voi heinätä raivaussahalla vaikka raivausterällä, silloin heinänkorsi on jo niin karkeaa että saha ei tukkeudu vaan katkaisee hyvin. Toisen kerran syksyllä siten katsoo että mikään ei talvella paina taimia. Koivun taimi kasvaa nopeasti, eikä heinäystä tarvitse tehdä kuin muutamana kesänä. Ei mikään iso homma.

  SEISKA.FI

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kauanko Maisan avioliitto kestää?

   Vuosi vaiko kaksi, mitä veikkaat? Ensi vuonna ero, tämä on veikkaukseni.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   321
   6706
  2. Mikko Rinkinen on Suomen turhin äijä

   Vai onko Thermannin Stepu vielä turhempi?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   7
   648
  3. Helsingissä Oodissa puukotus tekijä poistunut paikalta ei vaaraa !

   No nyt noita kulttuuritekoja tehdään jo oikessa ympäristössään kirjastossa. Että silleen. ILtalehti.
   Maailman menoa
   85
   544
  4. Rinkinen iski Maisan

   Eikö se ollutkaan perhetuttu...? "Mikon edustama yritys oli kiinnostunut työskentelemään kanssani " -jessus mitä satuja se taas suoltaa Ilta Sanomiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   22
   498