Taajuudet ja "kanavat"?

miten_menee

Ovatko taajuusalueiden eri "kanavat", siis oikeasti vain eri tajuuksia? Jos otetaan vaikka yleinen 2,4GHz taajuusalue, niin tuolla taajudellahan toimii vaikka kuinka paljon eri laitteita. Sitten kyseisellä taajuusalueella on eri kanavia, niin ovatko eri kanavat vain jokin keksitty järjestelmä ilmoittamaan tarkka taajuus? Eli jos on esim. kanava 10 taajuusalueella 2,4GHz, niin onko se oikeasti esim. taajuus 2442MHz ja sitten esim. kanava 11 esim. 2462MHz jne. Ja eri kanavien taajuuksien ero riippuu kaistanleveydestä joka tuossa esimerkissä olisi 20MHz? Olenko yhtään jäljillä?

6

124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Haminaattori

      Taajuudet ovat uusiutumaton luonnonvara. Niitä ei tule lisää. Niiden käytöstä on kansainvälisesti sovittu. Joskus alueita kavennetaan raivattaessa tilaa jollekkin uudelle sovellukselle niinkuin eurooppalainen navikointisysteemi Galileo. Siinä "käveltiin" joittenkin käyttäjäryhmien yli ja varaattiin alue käyttöön. Tämä uusiutumattomuus vaikuttaa suureen taajuuskuriin. Kaikki villit yhteysrakentelut ovat aina riski taajuuskurille. Isot langatonverkon pääteasteet kuuluvat laajemmalla-alueella ja pienentää käyttökelpoisten taajuuksien määrää kuin jos käytettäis sovittuja tehoja. Antennijärjestelyillä voitas toteuttaa sama ilman ekstratehoja.

      Siis käyttätarkoitus siis asettaa tarvittavan kaistaleveyden ja sitten on sovittu käytettävät keskitaajuudet eli kanavat. Ne ovat sopimuksia joihin valmistetaan sopimukset täyttävät laitteet. Sitten on viestintää jossa käyttöön on varattu alue ja se allokoitu eri modulaatiotavoille. Silloin ei ole sovittu kiinteitätaajuuksia vaan viestintää voi olla vapaasti lähekkäin häiriöistä riipuen. Viesti kulkee vaikka ne ovat osittain päällekkäin. Tämä "säästää" taajuuksia.

    • modulointitapoja

      Aikoinaan vastaus olisi ollut yksinkertainen: Taajuusalueiden eri kanavat olivat vain nimitys eri taajuuksille tai oikeastaan taajuusväleille (keskitaajuus plusmiinus kaistanleveyden puolikas).

      Nykyään asia on hieman monimutkaisempi. Kanavajaossa taajuuden lisäksi voi olla myös aika mukana eli yhtä ja samaa taajuutta voi käyttää useampi laite kunhan ne lähettävät tarkasti toisiinsa nähden synkronoituna aina eri aikaan. Silloin kyseessä on aikajakoinen kanavointi.

      Laitteet voivat myös lähettää siten, että niiden lähetystaajuus hyvin nopeasti hyppelee eri taajuuksilla tai on jo alun perin levitetty tasaiseksi kohinaksi yli laajan taajuuskaistan, jota käyttää useamman samalla tavoin kohinaksi signaalinsa levittävää laitetta. Tuota viimeistä kutsutaan hajaspektriksi.

      Hajaspektri, aikajakoinen kanavointi, taajuushyppely

    • Välitaajuus

      Kanavat on tarkkaan säädelty kansain välisen kanava toimi kunnan vuosittaisen säätelyn mukaan. et voi mennä naapuri kanavalle jos se on annettu toiselle naapurille. Neuvokoon joku viisaampi jos ole väärässä mitä en yleensä koskaan ole.
      Tarkkaile lähi naapurisi hyppelyä. Varsinkin vaimoa/miestä/molempia taajuudesta roikkuen.

    • RatioAktiivinen
    • eikös_näin

      Sitten on vielä se näkökanta, että kehitys kehittyy: Ennen oli yleistä lähettää SSB:tä n. 3kHz kaistalla. Periaatteessa siis pystyi olemaan kaksi kanavaa samalla taajuudella käyttäen eri kaistan sivua.
      Nykyään on tietokoneet tulleet mukaan kuvaan ja voidaan käyttää esim. wsjt-x:ssä on 50Hz kanavia em. 3kHz kanavan sisällä. Tällöin samalla kanavalla 'vanhoilla lähettimellä' voi lähettää yhtäaikaa 60 henkilöä(60*50Hz = 3000Hz). Tokihan dataa tuosta ei enää kovinkaan paljoa saa menemään läpi/käyttäjä. Kanavien erottaminen ei onnistukaan enää analogisilla suodattimilla vaan käytännössä täytyy olla tarkka aikavakio käytettävissä taajuuden määrittämistä varten ja tietokoneella tehdään kovaa laskentaa.
      Sitten on vielä SDR(Software Defined Radio), jossa käytännössä tietokoneen muistipuskurista lasketaan kerralla vaikka esim. koko ULA-alueen taajuussisältö. On siis yksi lähetin, joka lähettää koko taajuuskaistan ja tietokoneilla lasketaan datakuvio, jonka lähettämällä signaali näyttää tismalleen samalta, kuin erillisillä lähettimillä lähetetyt kanavat. Se on halvempaa tällä tavalla. Itse asiassa laskentatehoa on niin paljon, että se voi lähettää mitä tahansa haluttua modulaatiota.

    • YksJ

      Uudet radiomatöörien radiot ovat juuri softaradioita, paljon halvempia kuin vanhat. Nissä on lähetin n. 10W, että linukka perään ja ominaisuusksia on paljon ja jos jotain uutta tulee, niin softan voi päivittää, vanhoissa tarvitaan lisälaatikoita, SDR näissä riittää pelkkä lähetin/vastaanotin. Nyt saa kaukoidästä tälläisen n 400e jos hankkiin vanhantekniikan samoilla ominaisuuksilla hinta on yli 2000e

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1796
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1391
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1376
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe