koneellinen ilmanvaihto ja home

jollllvg

Jotenkin tuntuu että koneellinen ilmanvaihto on monessa kohtaa homeongelmien aiheuttaja. Lähes kaikki vanhat koulut ovat homehtuneet sen jälkeen kun on laitettu koneellinen ilmanvaihto ja moni koulu on ilmanvaihto remontin jälkeen alkanut homehtua. Ennen ei ollut ongelmia kun tuuletettu on ikkunat avaamalla.
Suomessa on myös keksitty että ilmanvaihdon pitää olla 10% alipaineinen, saadaan revittyä joka nurkasta lisäksi pahaa ilmaa. Tähän kun yhdistää sen miten vaikea ilmanvaihto on ylipäätänsä säätää niin lopputulos voi olla vähän mitä vaan.

16

483

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • alipainetta_piisaa

      On taas yksi perinnetietäjä vauhdissa.

      Ne koulut ovat jo ennestään olleet homeessa. Wanhossa on mm. tojalevyä tai korkkia tungettuna sokkelihalkaisuihin, kellarin seinien jeristykseen ym. missä kosteusvauroituminen on melkolailla takuuvarma juttu. Lattioiden eristeet on puolestaan pilattu vuosittaisilla peruspesulla, mikä tarkoitti, että saavillinen vettä lattialle ja annetaan muhia muutama tunti.

      Uudemmissa (70/80) luku taasen tyypillinen ratkaisu on tiili-villa-tiili ulkoseinä vailla kunnon tuuletusrakoa. Viistosade kastelee seinän - nykyäänhän näitä vesikelejä on enemmän, kun ei ole pakkasia talvella entiseen malliin - ja vesi imeytyy tiileen ja siiten edelleen eristeeseen. Tiiliseinä ei ole ilmatiivis ja vanhojen rakennusten ilmanvaihto on tarkoituksella suunniteltu ja säädetty niin, että poistoilmavirta on suurempi -> ilmaa revitään rakenteen läpi. Tämä oli ihan tarkoituskin, 80-luvulla ajateltiin, että seinä toimii sekä suodattimena (jep, ulkoilman pölyä kertyy eristeeseen) ja LTO -laitteena, joka lämmittää korvausilman seinä läpi ulos karkaamassa olevalla lämmöllä. Toimii aikanasa, mutta kun ulkoilman töhkää tarpeeksi kertyy mineraalivillaan, niin siinähän kanssa alkaa mikrobit pitää pirskeitään ja niiden piereskelyn tuotteet päätyvät sisäilmaan.

      Ilmanvaihto astuu kuvaa silläviisiin, että remontissa laitetaan paljon tehokkaammat koneet ja säädetään ne edelleen essonvaarien ohjesäännön mukaan niin, että poistoilmavirta on varmasti, reilusti ja varman päälle suurempi kuin tuloilmavirta. Remontissa ulkoseinien tiiveys paranee, kun uusitaan ikkunat. Näistä kahdesta seuraa, että rakennus muuttuu entistä alipaineisemmaksi ja ilmaa revitään väkisin just alapohjista yms paikoista, minne jätettiin niitä vanhoja, likaantuneita / vaurioituneita eristeitä...

    • TriplaXXXX

      Koko ikäni olen asunut koneellisesti ilmastoidussa asunnossa, hometta ei ole näkynyt.

      Mutta kminkäs sille mahtaa. Suomessa on suuri määrä näitä "perinnerakentajia". Tiedättehän tyypin, talo pitää rakentaa omasta metsästä kaadetusta pitkästä puusta, puu täytyy sahata pokasahalla (sähkö ja ym. moottorisahat eivät käy). Seinään täytyy laittaa eristeeksi vanhoja hesareita tai sammalta, aikakausilehtipaperi ei käy. Vessapaperi käy juuri ja juuri. Kaikki teolliset tuotteet kuten mineraalivilla ja USP-eristeet sun muut on kielletty. Seinän tulee olla ilmaa läpäisevä (eli sisällä on korkeintaan 10 astetta lämmintä talvipakkasilla). Taloa lämmitetään puilla jotka on kaadettu omasta metsästä, vesijohtoa ei saa olla vaan vesi haetaan kaivosta ja sitten on tietenkin ulkohuussi. Seinä peitetään pinkopahvilla, tapetit eivät käy, eikä maali. Sisällä homeet ei viihdy (no ei tietenkään ne kun ei pidä kylmästä).

    • jgfjk

      Onko kaikki homekoulut rakentaneet perinnerakentajat?

      • perinnetietäjät_homeessa

        Pääsääntöisesti kyllä. Tosin uusissakin on ollut ongelmia mm. liian kostean betonin päälle lätkittyjen muovimattojen kanssa. Muovimatto rupeaa hajoamaan kemiallisesti, mutta essonvaarit "tietävät", että rakennus on homeessa, koska siinä on koneellinen ilmanvaihto eikä eristeenä ole luonnonmateriaaleja, kuten purua, korkkia, tojalevyä ja asbestia.


    • näintämä

      Suurin syyllinen homeisiin on tasakattorakennukset ja kehno valvonta rakennusvaiheessa. Koneellinen ilmanvaihto on hyvä, mutta ei sekään voi mitään jos rakenteet on märkiä rakennusvaiheessa ja katot kehnossa kunnossa. Vesi tiensä löytää. Kattoja pitää vuosittain korjata ja tarkastella. Valvonta on pettänyt tässäkin asiassa ja maksaa todella paljon yhteiskunnalle.

      • mökin_vaarille

        ^siinäpä kuulimme jälleen essonvaarin ääntelyä

        Harjakatto on pienen mökin katto. Isoissa kouluissa ihan mahdoton. Ongelmana mm. katolta tippuva lumi/jää... etenkin 2 kerroksisissa rakennuksissa räystäät niin korkealla, että moinen tekee kipiää. No, laitetaan lumiesteet. Tosin kun katon lappeet ovat tenniskentän kokoisia, niin saa olla aika jämerät esteet, ettei ne tule lumen mukana alas. Joten lopulta päädytään siihen, että lumet pitää käydä tiputtamassa katolta alas kerran, pari, joka talvi. Se maksaa, paljon. Ensin työkuluina ja seuraavana kesävä vielä lisää, kun paikataan 200 reikää, jotka lumenpudottajat hakkasivat kattoon.

        Tasakatolta ei tarvi lumia tiputella ja kyllä ne vettä pitää, kunhan tehdään oikein ja pidetään kunnossa. Molemmissa puutteita eli on liian matalaa ylösnostoa, olematonta kaatoa ja kun kattokaivojakaan ei putsata, on pian katolla uima-allas. Tarpeeksi vettä, niin löytyy se paikka, mistä pääsee "yli laidan". Lisäksi tosiaan se kunnossapito. Takavuosina suhtautuminen oli aika huoletonta. Kun itse siirryin yläasteelle, niin siellä oli aulassa puolenkymmentä ämpäriä. Luokissa siirreltiin pulpetteja, kun jokun onnettoman päälle alkoi sataa vettä. Näin mentiin yksi talvi. Ei kattoa kannata etuajassa uusia....

        Tämä rakennus peruskorjattiin kalliisti. Sitten se purettiin. Yläpohja oli puurakenteinen ja sieltä löytyi vauroita. En hirveästi yllättynyt. Olisi 30 vuotta sitten kannattanut kunnostaa katto ennen kuin se muuttui täysin seulaksi.


    • onnellinenSipokki

      Itsestä tuntuu, että syynä on pastöroitu maito. Ennen kun juotiin täysmaitoa, niin ei mitään homeongelmia ollut.

    • kalliovuo

      Mistä johtuu ok talon eteisessä ns. mummolan haju? Ei ole home eikä kosteus,oisko ilmanvaihto,kun
      ei ole venttiilejä. Miten ne laitetaan?

      Apuva!!!!!!!!!!!

    • raksaaja-sh

      >Jotenkin tuntuu että koneellinen ilmanvaihto on monessa kohtaa homeongelmien aiheuttaja.

      Tuskin se niin on, vaan
      1) pilaantuneet rakenteet on tulleet esille kun on syntynyt alipainetta
      2) ilmanvaihtoa ei saa sammutella, se pilaa rakennukset

      >Suomessa on myös keksitty että ilmanvaihdon pitää olla 10% alipaineinen, saadaan revittyä joka nurkasta lisäksi pahaa ilmaa.

      Ne pahan ilman nurkat (eli homevauriot) pitää korjata kuntoon ennen kuin asennetaan ilmanvaihto. Käytännössä helpointa ja taloudellisinta puskutraktorilla.

      • perinteinen_menetelmä

        > 2) ilmanvaihtoa ei saa sammutella, se pilaa rakennukset

        Niin, kun katto vuotaa, essonvaari ratkaisee ongelman pitämällä ilmanvaihdon päällä.


      • Anonyymi

        Koneellisen ilmanvaihdon ongrelma on että se ei ole jatkuvasti päällä vaan pysäydellään sitä. Voi puhua 50 vuoden omakontaisella KOKEMUKSRELLA. Hpome syntyy kun koneet pysäydellää syntyy kastepisteitä jotka homehtuu


    • Captivated

      Taloja on tehty törkeästi väärin ja sitten on "asuttu vaan". Tasakattokin on vuotanut jossakin vaiheessa. Ilma ei kierrä ja kosteudesta syntyy homevaurioita. Tällaisten talojen arvo on lähes olematon, jos niitä ei ole pidetty kunnossa. Tosin, aina kannattaa valittaa oikeuteen, sillä siellä eivät tunnu ymmärtävän, että ostajallakin on jtkn velvollisuuksia tutustua etukäteen siihen, mitä on hankkimassa.
      Ennen talojen hinta nousi inflaation myötä ja ajateltiin, että ne talot olisivat sen arvoisia. Nykyään 60 ja 70- luvun korjaamattomia taloja ei saa enää kaupaksi ja siten niiden arvo on se, mikä kuuluu ollakin.

    • raksaaja-sh
      • perinteinen_menetelmä

        Essonvaarit taas äänessä.

        Kun katto vuotaa, essonvaari ratkoo ongelmaa käskemällä pitämään ilmanvaihtoa koko ajan päällä.


    • Ideanikkari

      Ilmanvaihtokanavat puhtaaksi ja maalataan titaanioksidipigmenttimaalilla. Jossain koulussa on kokeiltu luokan seinien maalaamista tällä maalilla. Tällä maalilla maalattu pinta hajottaa homeitiöitä y.m. epäpuhtauksia.

      • Anonyymi

        Taidat tarkoittaa hopea sisältävää maalia. Ainakin TIkkurilalla on tällainen lateksi.
        Ei haise kovin hyvälle.
        Käytetään sairaaloissa ja elintarviketiloissa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1402
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1191
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1149
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe