Onko todettu ettei skitsofreniaa ole olemassa

foliohattuhukassa

eli siitä ei voi myöskään keskustella vai miksi tämä on tyhjä?

18

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tinjamin

      Onko todettu, että joulupukkia ei ole olemassa?

    • kk8d

      Jos sinua aidosti kiinnostaa skitsofrenian alkuperä, suosittelen sinua lukemaan vaikka John Reedin Models of Madness: Psychological, Social and Biological Approaches to Psychosis, jossa käsitellään skitsofrenian reliabiliteettia ja validiteettia sekä sitä, miten se kehitettiin 1900-luvun alussa. Skitsofrenia on tarina siitä, kuinka tieteellinen kunnianhimo voittaa tieteelliset faktat ja tulee aiheuttaneeksi vaarallisia myyttejä, jotka ovat johtaneet hirvittäviin massamurhiin ja ihmisoikeusrikoksiin. Skitsofrenia on eugenistien kehittämä fantasia siitä, että psykiatriastakin tulisi joskus ihan oikea lääketiede oikeine sairauksineen. Sen olemassaoloa ylläpitää lähinnä ihmisten vahva usko sen olemassaoloon ihan samalla tavallla, kuin usko joulupukkiin ylläpitää joulupukin olemassaoloa.

      Sen hoitaminen on tragikoominen murhenäytelmä, jossa vaikeita psykososiaalisia ja tunnesäätelyn ongelmia kärjistetään hoitamalla niitä vaarallisilla hermomyrkyillä ja muilla aivoja vaurioittavilla menetelmillä, jotka luonnollisesti moninkertaistavat myös alkuperäisiä ongelmia. Siinä mielessä skitsofrenia on todellinen: se on sosiaalisen kontrollin väline, jolla poikkeavuutta yritetään hallita tosin ymmärtämättä, mitä hallitaan. Se on verrattavissa ihan suoraan tieteellisyydessään vaikka uskonnolliseen käsitykseen kirotuksi tai riivatuksi tulemisesta. Kun tiedetään, mikä aiheuttaa riivauksen, voidaan luoda rituaaleja hallitsemaan ja poistamaan sen. Ja tietenkin se on tehokas menetelmä, kun joku suuri ja mahtava auktoriteetti sen kehittää ja sen hallitsee. Jos sitä kyseenalaistaan, niin on itsekin kohta riivattu, mikä ylläpitää riivatuksi tulemisen käsitteellistä legitimiteettiä ihmisten silmissä.

      • EikoskaanenääMlähetettä

        10 points. Juurikin näin, poikkeavuus ja kyseenalaistaja laitetaan ruotuun vaikka väkisin sillä jos kaikki alkaisivat ajatella ja kyseenalaistamaan järjestelmää se romahtaisi, tosin sekin olisi vaarallista joten uhrataan enemmin yksilö.


    • fourthtimetellsthetruth4

      skitsofrenia niminen sairaus on olemassa. sitä on nykyään alettu ajattelemaan enemmänkin syndroomana kuin yksittäisenä sairautena, sillä se voidaan disgnosoida 2 eri henmkilöllä ainakin 9 eri tavalla ilman, että henkilöillä on yhtäkään samaa oiretta.

      terveyskirjastosta ja duodecimista löytyy ihan hyvin lisää tietoa

      • Tinjamin

        Ei ole olemassa sellaista sairautta kuin skitsofrenia. Sairaudet määritellään tieteellisen, objektiivisen näytön perusteella. Syndrooma viittaa sairauteen! Syndrooma eli oireyhtymä tarkoittaa sairautta, jonka varsinaista etiologiaa ei vielä tunneta. Aavistelen, että tarkoitit sanoa spectrum eli kirjo, mutta se ei muuta sitä faktaa, ettei sellaista sairautta kuin skitsofrenia ole tieteellisesti katsoen olemassa.

        Skitsofreniasta saa ajatella vapaassa maassa kukin mitä ja miten haluaa, mutta ei se siitä siltikään sairautta tee.

        Duodecimin Terveyskirjastossa mainitaan heti selityksen alussa, että "skitsofrenia on... psykiatrinen sairaus." Ja psykiatrinen sairaus, tai mielisairaus, miten vaan, on metafora (!) eli kyseessä ei ole oikeasti sairaus. Älä sekoita kirjaimellisesti ja kielikuvallista merkitystä toisiinsa. Siitä erehdyksestä tulee tilanteesta riippuen hyvää komediaa tai ruumiita.


      • Eläkääniinkuinhyvältätun

        Mennään aivan alkulähteille. Kuka on keksinyt ensikerran että jollain ihmisellä on skitsofrenia, skitsofrenia sananhan on jonkun täytynyt keksiä. Miten hän on saanut oma keksimän sanansa yleiseen käyttöön? Onko joskus ollut tarvetta leimata jonkun massasta poikkeava käytös hulluudeksi?


      • fsada

        Itse asiassa jo Bleuerin mielestä skitsofrenia ei ollut yhtenäinen häiriö, siis diagnoosin kehittäjän. Jo hän toi esille, että eri ihmisillä skitsofrenian kulku oli erilainen ja myös oirekuva. Hän oli myös sitä mieltä, että pelkkä oirekuvaus ei riitä todisteeksi sairaudesta, vaan pitäisi olla objektiivisia oireita selittäviä ns. biomarkkereita, joita ei ole tähän mennessä löydetty ensimmäistäkää. Jo Bleuer tunnusti siis, ettei hänen keksimänsä skitsofrenia muodostanut mitään biologista yhtenäistä sairautta, mutta silti sitä hoidetaan sellaisena. Hän ei pitänyt myöskään skitsofrenian lääkehoitoa minään parannuksena, vaan potilaiden näkökulmasta epäeettisenä tapana kontrolloida potilaitaan. Hyödyllinen, toki kansakunnan ja vallankäyttäjän näkökulmasta, vähän kuin sterilisointi tai eutanasia, mutta ei mikään parantava hoitokeino itsessään.

        Psykiatrit ovat vuosikymmeniä yrittäneet parantaa tämän häiriön luotettavuuttaa muuttamalla diagnostisia kriteerejä. Esimerkiksi ns. negatiiviset oireet otettiin osaksi skitsofrenian kriteerejä siksi, että ne yleensä liittyivät heikompaan ennusteeseen psykooseissa, eli paransivat skitsofrenian ennustevaliditettia. Mitä luulet, että jos ihminen joka ei ota kontaktia sinuun eikä reagoi emotionaalisesti, reagoikin niin, koska hän ei luota ihmisiin ja pelkää tunteidensa näyttämistä? Tai koska hän on syvästi masentunut ja traumatisoitunut niin vaikeasti, että on tunne-elämältään kuollut? Sitä tarkoittavat "negatiiviset oireet" ja kun niitä hoidetaan jonkun myyttisen "aivosairauden" oireina, niin ne pahenevat, koska ne johtuvat alun peirn tunne-elämän ja vuorovaikutuksen häiriöistä. Jos niitä hoidettaisiin psykososiaalisina ongelmina, kuten esimerkiksi avoimen dialogin mallissa, voitaisiin psykoosien kroonistumista estää ja skitsofrenian vuosittaista ilmaantuvuutta laskea jopa 90%, mikä on onnistunut Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä avoimen dialogin mallilla. On tosiasia, ettei ole mitään erillistä psykoosisairautta nimeltä skitsofrenia, mutta se toimii teoreettisena fiktiona lääketieteessä siksi, että se on niin keskeinen osa psykiatrian legitimiteettiä lääketieteen osa-alueena, ettei siitä haluta luopua, vaikka sen kehittäjinä olivatkin eugenistit, jotka todistivat potilaidensa geneettisen rappion mm. heidän sukulaistensa alkoholismilla, prostituutiolla ja esim. homoseksuaalisuuden yleisyydellä. Suurin osa lääkäreistäkin uskoo tuohon fiktioon, mutta se ei tee siitä lääketieteellistä sairautta itsesään. On mahdollista, että joskus valtaosa ihmisistä, etenkin vallankäyttäjät, ovat niin aivopestyjä, etteivät he kykene kyseenalaistamaan omaa ajatteluaan ehkä juuri siksi, että heillä on liikaa valtaa, jotta heidän tarvitsisia kyseenalaistaa omaa ajatteluaan tai omaisi minkäänlaista intressiä siihen. Siksi on hyvä olla kriittinen myös silloin, kun lähteenä on oletettavasti uskottava ja tieteelliseen näyttöön oletettavasti pohjautuva näkemys, kuten Duodecimin kirjoitus.


      • onko

        Onko autismin kirjon häiriöt oikeita sairauksia?!


    • PatoMurtuu

      Koko asia on valtaapitävien, jotka pelkäävät asemaansa, kehittämä ihmisentuhoamis-metodi.

      Luodaan kuva hirviöstä, jollainen kukaan ei halua olla ja jota kaikki pelkäävät, ja levitetään sitten juoruja että joku on kyseinen hirviö, virallisella mandaatilla.

      Sinisilmäiset hyväuskoiset ihmiset uskovat koko p****n.

      Jos haluatte tehdä hyvän teon, näyttäkää p*****tä koko psykiatrialle.

    • narrative-

      "Skitsofrenia" diagnosoidaan vasta kun psykoosi on kestänyt yli kuusi kuukautta. Länsi-Lapissa ei ole kolmeenkymmeneen vuoteen juuri esiintynyt skitsofreniaa, sillä alueen sairaanhoitopiirissä kehitetty Avoimen dialogin hoitomalli on niin tehokas että ensipsykoosi ei yleensä uusiudu.

      Avoimen dialogin mallista on hyvä dokumentti, Siinä näkyy näitä paranemislukuja. Ja kuinka ne saavutetaan.

      "Skitsofrenia" on vain huonosti hoidettu ja siksi pitkittynyt psykoottinen reaktio.

      https://www.youtube.com/watch?v=c4aKg7gZZrk

      • 555da

        Eikös skitsofrenia diagnosoida ICD-10 tautiluokituksen mukaan niin, että oireet kestävät vähintään kuukauden? ICD-10 luokituksessa kriteerinä ei myöskään ole toimintakyvyn lasku, kuten DSM-luokituksessa, jota käytetään enemmän Yhdysvalloissa. Suomessa sovelletaan ensisijaisesti ICD-tautiluokitusta. Se mikä on ICD:n mukaan skitsofreniaa, ei välttämättä ole DSM-tautiluokituksen mukaan sinne päinkään. Toisin sanoen skitsofrenia ei ole vain huonosti hoidettu psykoottinen reaktio, vaan mielivaltainen diagnoosi, jonka soveltamiseen ja diagnosoimiseen liittyy lisäksi omia ongelmiaan, jotka vähentävät diagnoosin reliabiliteettia. Onhan se helppo vähentää tuollaisen pseudosairauden ilmaantuvuutta, kun yrittää hoitaa ihmisten oikeita ongelmia, eikä olemattomia sairauksia, jotka olevat olemassa vain kulttuurisina artefakteina ja instituutioina, jotka hyödyttävät tietyn hallitsevan intressipiirin valtaa.


      • narrative-

        Olet oikeassa, ICD:ssä on kuukauden kesto diagnoosin ehtona,ja riittää vain yksi oire (kuten esim. äänten kuuleminen tai kokemus ajatustensiirrosta), mutta käytännössä yleensä edellytetään että "häiriö" on kestänyt kauemmin. Kuutta kuukautta pidetään ymmärtääkseni usein jonkinlaisena epävirallisena rajana. En millään haluaisi laittaa tänne linkkejä sellaisiin paikkoihin kuin Terveyskirjasto, joissa on mielestäni niin paljon vanhentunutta ja epätieteellistä. Näistä käytäntö kuitenkin käynee ilmI:

        https://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk00488

        https://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk00148&p_hakusana=skitsofrenia

        "Toisin sanoen skitsofrenia ei ole vain huonosti hoidettu psykoottinen reaktio, vaan mielivaltainen diagnoosi, jonka soveltamiseen ja diagnosoimiseen liittyy lisäksi omia ongelmiaan, jotka vähentävät diagnoosin reliabiliteettia. "

        Totta.


    • satuja-hyväuskoisille

      Kyseisen "sairauden" väitetyt oireet ovat väitetysti ihmisen pään sisäisiä joita ei voi kukaan ulkopuolinen havaita.
      Miten psykiatrit voivat havaita kyseiset väitetyt ihmisen pään sisäiset asiat joita muut eivät pysty havaitsemaan.

      Eivät psykiatrit kyseisiä väitettyjä oireita pystykään havaisemaan. Psykiatrit väittävät ihmisillä olevan oireita joita ei ole olemassa sairaudesta jota ei ole olemassa, näin psykiatrit leimaavat ihmisen olemattomalla sairaudella olemattomin oirein.
      Miksi? Ennenkaikkea kyse on jollekkin taholle häiriötä aiheuttavan henkilön kontrollista psykiatrian tarjoaman kontrollikoneiston avulla (mikä tahansa taho jolla on sosiaalista valtaa yli kontrolloitavan). Kyse on kansainvälisen psykiatrisen instituution tarjoamasta standardoidusta metodista ihmisen kontrolloimiseen, myös lamaamiseen kemikaaleilla.
      Olisi aika poistaa kyseinen "diagnoosi" suurena ihmisoikeusrikkomuksena.

    • KunnonSotamiesSvejk

      Mutta eikös tri Rhinen Duken yliopiston tutkimukset kerro meille, että ajatuksen siirto on tieteellisesti todistettu todellisuudeksi ? Miten on todistettu psykiatriassa, ettei ajatuksen siirto ole mahdollista ?

    • Anonyymi

      On todettu! Ja on todettu myös, että ZYPADHERA sekä muut neurolepti luokituksen saaneet ovat LÄÄKETEHTAIDEN YLIJÄÄMÄKEMIASTA TEHTY HUIJAUS!
      Sylje vittuun, jos semmosta saat suuhus kuin mikä tahansa neurolepti.

      • Anonyymi

        Entä sitten skitsoaffektiivinen häiriö? Sain tuollaisen diagnoosin ja kolmenlaiset vahvat lääkkeet osastolla. Injektiona meni neuroleptit, sitten oli tasaava lito ja vielä masennuslääke. Muut lopetin melkein heti, mutta piikityksestä oli vaikea päästä eroon. Kun vihdoin sain lääkärin muuttamaan lääkkeen tablettimuotoon, jäi sekin lääke.

        Minähän en noita myrkkyjä enää elimistööni laita. Ajoittain masentaa ja ajoittain menee lujaa, mutta yleensä hyvin menee. Tunnen taas eläväni enkä ole elävä kuollut.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Entä sitten skitsoaffektiivinen häiriö? Sain tuollaisen diagnoosin ja kolmenlaiset vahvat lääkkeet osastolla. Injektiona meni neuroleptit, sitten oli tasaava lito ja vielä masennuslääke. Muut lopetin melkein heti, mutta piikityksestä oli vaikea päästä eroon. Kun vihdoin sain lääkärin muuttamaan lääkkeen tablettimuotoon, jäi sekin lääke.

        Minähän en noita myrkkyjä enää elimistööni laita. Ajoittain masentaa ja ajoittain menee lujaa, mutta yleensä hyvin menee. Tunnen taas eläväni enkä ole elävä kuollut.

        Hyvä joka ihmisen muistisääntö on, että jos "se" on mielisairaus, se on mielikuvitussairaus.


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1525
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1315
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1112
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1035
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    Aihe