Yli 6kk ulkomailla

mitvit263

Kysykelasta sivuilta:

"kuinka pitkään Suomessa pitää matkojen välillä asua, jotta ei tipu sotusta? Jos esim käy 5 kuukauden matkan ja käy välillä Suomessa, voiko jälleen matkustaa alle kuusi kuukautta?"

"Kun ulkomailla oleskellaan niin, ettei yhtäjaksoinen oleskelu ylitä kuutta kuukautta, voidaan henkilöä yleensä pitää edelleen Suomessa asuvana, jos hänen vakinainen asuinpaikkansa säilyy Suomessa. Vähintään puolet vuodesta tulee siis lähtökohtaisesti olla Suomessa. "

Mulla ei noi hoksottimet ole sieltä terävimmästä päästä mutta vastauksen ensimmäinen lause SIIS selittää jälkimmäisen johtopäätöksen, vai hä ?

11

2109

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kela

      Vaikka Kela saakin kaivettua meikäläisistä vaikka mitä tietoja , niin ei sillä sentään ole pääsyä matkustustietoihin. Ei se näe ylitätkö schengenrajan tai ei se näe että olet lentämässä Kanariansaarille. Itse olen kahdesti matkustellut ulkomailla yhtäsoittoa 51 viikkoa , josta ajasta suurimmanosan EU ulkopuolella ja en kummallakaan kerralla pudonnut pois Suomen sosiaaliturvasta.

    • EveliinaLT

      Muutosta ja tilapäisestä ulkomailla oleskelusta tulisi aina tehdä ilmoitus Kelaan. Jos oleskelet ulkomailla vuodesta yli puolet, et voi heidän ohjeiden mukaan kuulua Suomen sosiaaliturvaan.

      Näissä tilanteissa kannattaa myös huomioida se, että mikäli oleskelee vuodesta yli puolet ulkomailla eikä ole oikeutettu Kela-korvauksiin, niin tämä saattaa vaikuttaa myös suomalaisen matkavakuutuksen myöntöön sillä useissa yhtiöissä siihen vaaditaan Suomen sosiaaliturvaan kuuluminen.

      /Eveliina, LähiTapiola

      • EveliinaLT

        Niin, ja piti vielä mainita, että tietysti joitain poikkeustilanteita on olemassa ja nämä kannattaa aina tarkistaa Kelasta sekä matkavakuutuksen suhteen vakuutusyhtiöstä!


      • EveliinaLT kirjoitti:

        Niin, ja piti vielä mainita, että tietysti joitain poikkeustilanteita on olemassa ja nämä kannattaa aina tarkistaa Kelasta sekä matkavakuutuksen suhteen vakuutusyhtiöstä!

        Olen viimeisen 30 vuoden ajan ollut keskimäärin poissa Suomesta noin 7 kk ja olen pysynyt Kelan kirjoilla kunhan olen aina kotiin tullessani ilmoittanut Heille olevani kotona. Meinasi joskus jäädä lääkkeesta kelakorvaua saamatta niin opin senkin.


    • 7865

      Ei Kela tiedä, missä olet, joten sosiaaliturva jatkuu normaalisti. Tyhmintä mitä voit tehdä on ilmoittaa Kelalle, että olet ulkomailla.

    • matkallaaina

      Kela saa kyllä tiedon esim. jos käy te-toimistossa tai kun alkavat tarkastaa. Ei niitä tukirahoja voi ikuisesti yrittää huijata ulkomaille, voi tulla myös kurssille osallistumispyyntöjä, te-toimistossa/kelassa käymispyyntöjä sun muuta kun olet matkalla. Paras tapa on säästää ja matkustaa omavaraisesti.

    • Kela

      Siis jos lähdet vaaan Suomesta pois vuodeksi, mutta sulla on osoite Suomessa mihin postit menee ja olet kirjoilla niin miten kela voi alkaa epäilemään että et asu Suomessa.
      Se on totta että sun pitää olla Kelan kirjoilla että matkavakuutus on voimassa. Lähitapiolan Eve tietää kyllä että matkavakuuksia myönnetään 12 kk. Olen lähitapiolassa käynyt kysymässä kahteen kertaan kyseistä vakuutusta mutta molemmilla kerroilla päädyin halvempaan ja parempaan vaihtoehtoon toisella yhtiöllä.

      • EveliinaLT

        Kyllä matkavakuutuksia myönnetään juu pidemmäksikin aikaa, mutta tietyin ehdoin tottakai. Itse olin vaihto-oppilaana ja kiertelemässä Aasiaa pidemmän pätkän ja kuuluin silti Kelan piiriin sekä vakuutus oli voimassa. :) /Eveliina, LähiTapiola


    • kdb

      Suomalaisia on hyvä tiputtaa Suomen sosialiturvasta, koska se on tarkoitettu muslimien lisääntymisen turvaamiseen.

    • gngtsfnts

      Tuohonhan on nyt keväällä tulossa joku muutos niin että aiemmin ollut 12kk raja tippuu 6kk. Tuo "laki" vai mikä lieneekään on vaan, ilmeisen tahallaan, kirjoitettu sikäli tulkinnanvaraiseksi että tarkoittaako 6kk nimenomaan yhtäjaksoista oleskelua vai useamman matkan yhteenlaskettua aikaa.

    • einiinhelppoa

      Kelan sivua katsoessa siellä kysytään jos hakee jotakin tukea "oletko lähdössä ulkomaille yli viikoksi" olen kerran te-toimistossa kuullut kun yksi virkailija kuulusteli ja raivosi jollekin asiakkaalle joka oli lähdössä viikon matkalle. Jos on työtön ja hakee tukia koska vain voi tulla kutsu osallistua kurssille/työhön/aktivointiin/saapua toimistolle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      117
      2625
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1148
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1094
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1054
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      930
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      923
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      896
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      832
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      799
    Aihe