Erilliset erityisopettajan opinnot, Jyväskylä

Hmmmh

Hei!

Pääsykokeen sisältö on summittaisesti toki selvillä eli ns. tentti ja haastattelu.

Mutta millaisia kysymykset ovat kirjasta olleet aiemmin? "Kerro omin sanoin suurin piirtein koko kirja" -tyylisiä vai knoppitiedon muistamista?

Onko antaa lukutekniikkavinkkejä? Itse olen päätoiminen opettaja, eikä ole aikaa opetella ulkoa 400 sivua.

222

1083

  Vastaukset

  • Hei! Sama juttu täällä! Minä päivänä/mihin ryhmään olet menossa? Itse haen EO-ryhmään ja aion riskillä karsia luettavaa. Pakko. Jos yrittäisi panostaa haastatteluun. Tsemppiä!

   • Moi!

    Haen ryhmässä 2 eli meen tiistaina. Hmm, puuttukohan sulta tosta yks kirjain tosta ryhmästä? Eli mitä ryhmää tarkotat?

    Jos totta puhutaan, itselleni ryhmä 2 ei ole ihan ensisijainen kiinnostuksen kohde, mutta nyt mennään näillä eväillä, kun en kerran muihin ryhmiin ole vielä hakukelpoinen.

    Niin, kyllä se varmaan karsimiseksi menee. Olin pitkään kahden vaiheilla, voinko edes mennä koko kokeeseen, kun aikaa ei vain tunnu löytyvän, mutta tänään varasin majapaikan. Ärsyttävää kyllä, kun itsekin oon määräaikainen opettaja, jolla ei töitä ole edes tiedossa ensi syksystä eteenpäin, mutta silti just nyt ei ole mitään lukulomamahdollisuutta.


   • Niin ja kiitti tsempeistä, kiitos samoin! Vähän on huono fiilis itsellä koko kokeesta, mutta käydään nyt tsekkaamassa.


   • Hmmmh kirjoitti:

    Niin ja kiitti tsempeistä, kiitos samoin! Vähän on huono fiilis itsellä koko kokeesta, mutta käydään nyt tsekkaamassa.

    Hei! Haen siis ryhmään 4, torstaina menossa. Ryhmään 2 on muuten vähemmän hakijoita! Käypä kertomassa tiistain jälkeen sitten kuulumisia!


  • Voi kun olisi huomioitu pitkämatkalaisia tuossa haastatteluaikojen jaossa. Viimeinen vuoro tietysti suosi tässä arvonnassa ja juna-aikataulu ei tietenkään osu kohdilleen ja viimeinen bussikin ehtii juna-asemalta sitten mennä. Kyllä nyt pitää tosissaan olla tahtoa, jos/kun tuonne asti pääsee lähtemään.

   • Joo, itsekään en ole voinut ostaa lippua etukäteen, kun haastis voi olla milloin vaan. Sain onneksi muutettua lukujärjestystä, mutta voi olla, että sitäkin tuli nyt muutettua vähän turhan päiten.


   • Kaikkien ryhmien ajat pitäisi olla ilmoitettuna jo. Huomasithan linkin kutsussa. Mä joudun palkattomalle vapaalle.


   • Ei ole. Ajat saa periaatteessa tietää vasta valintakoepäivän aamuna eli meillä ei ainakaan ollut mitään linkkiä (paitsi perumis-/vahvistuslinkki). Kuitenkin sain jostain syystä kysymällä tietää oman aikani.


   • Mulla oli siinä samassa viestissä tuon perumis/vahvistamislinkin kanssa linkki haastatteluaikoihin, jotka pääsi näkemään hieman myöhemmin polkuavaimen antamalla. Tuon avaimen sain myös samassa viestissä. Oisko eri päivinä eri käytäntö.


   • Tuutikka kirjoitti:

    Mulla oli siinä samassa viestissä tuon perumis/vahvistamislinkin kanssa linkki haastatteluaikoihin, jotka pääsi näkemään hieman myöhemmin polkuavaimen antamalla. Tuon avaimen sain myös samassa viestissä. Oisko eri päivinä eri käytäntö.

    Sen linkin on kuulemma saanut, jos on antanut luvan julkaista tietoja netissä. En siis ollut tajunnut, että tällaisia tietoja voitaisiin julkaista netissä, joten en ollut antanut lupaa...


  • Kysymys on essee , siis ollut vain yksi kyssäri, aikaa ja paperia rajoitetusti. Aiemmin meni mönkään vaikka osasin asian, en tiedä mitä haettiin.

   • Ihana kun kukaan ei uskalla raottaa salaisuuden verhoa ja paljastaa kysymystä :-D


   • Tuutikka kirjoitti:

    Ihana kun kukaan ei uskalla raottaa salaisuuden verhoa ja paljastaa kysymystä :-D

    Jep. Tästä syystä en aio nyt itsekään kertoa kokeesta, kun tämä on näköjään tämmöstä aina.


   • No kiva :-D Toivottavasti meni mukavasti. Mä kuolen kohta jännitykseen.


   • Tuutikka kirjoitti:

    No kiva :-D Toivottavasti meni mukavasti. Mä kuolen kohta jännitykseen.

    No sanotaan niin, että koe oli just sellanen, mitä olin ajatellutkin. Jos on omaksunut hyvin kys. eepoksen, niin kaipa tuo jotenkin irtoaa. Laaja on, tai ainakin meillä oli. Varmaan samaa kyssäriä kierrätetään vuodesta ja vähintään päivästä toiseen. Mielestäni tehtävistä on ihan lupa puhua, ja on paikan tehtävä miettiä aina uudet kysymykset. Ei myöskään ole reilua, jos samaa kysymystä kierrätetään neljä päivää.

    Ei siis mennyt kovin hyvin se. Haastattelu oli ihan ok. Jotkut vaan on nokkelia ja ripeitä suullisesti, mutta mä tarvitsisin tämmöisissä aina miettimisaikaa, suusta kun voi tulla aika sammakoita epäloogisessa järjestyksessä ja toisaalta jäädä ihan itselle olennaisia asioita pois. Jostain syystä vastaavissa tilanteissa vaan voi käydä niin, että joku vähemmän tärkeä juttu tulee ekana mieleen eikä tosi tärkeätä lainkaan. Mikähän senkin aiheuttaa.

    P.S. En suosittele Forenomin hostelia, jos haluaa lukea illalla ja nukkua yöunensa rauhassa. :D


   • Ääk. Mä oon panostanut siihen, että jokaiselta porukalta kysyttäisiin enemmän omaa alaa liippaavaa kysymystä joten metsään taitaa mennä. Ja arvaapa mihin oon menossa yöksi. Jepjep. Kävelitkö tuolta yöpaikasta yliopistolle? Mietin moneltako täytyy lähteä suunnistamaan perille... Ihan outo kaupunki.


   • Ihan epätoivo-olo. Huomenna heti pitkän ja täyden työpäivän jälkeen matkustamaan tuntikausia ja etsimään yöpaikkaa... ja torstaina koko koitos edessä. Joko saa seota :-O


   • Tuutikka kirjoitti:

    Ääk. Mä oon panostanut siihen, että jokaiselta porukalta kysyttäisiin enemmän omaa alaa liippaavaa kysymystä joten metsään taitaa mennä. Ja arvaapa mihin oon menossa yöksi. Jepjep. Kävelitkö tuolta yöpaikasta yliopistolle? Mietin moneltako täytyy lähteä suunnistamaan perille... Ihan outo kaupunki.

    Joo kävelin. Mulle Ruusupuisto on tuttu paikka, sellaset max 20 min sinne kävelee. Varasin tosin aikaa reilusti eli jo vähän ennen kasia lähdin matkaan. Helppo reitti, suoraan vaan yläkaupungille päin (eli ei Sokokselle päin) Kauppakatua. Kunnes sitten yliopiston päärakennuksen/kirjaston kohdalta tie jatkuu taas alaspäin.

    Se hostel on tosi siisti, kiva ja moderni, mutta mulla oli tokassa kerroksessa sellanen minihuone, jossa ikkuna käytävälle (käytännössä vaneriin). Siihen ainakin kuulu ihan jokainen rapsaus eli kun joku näppäili ovikoodia, lämmitti ruokaa mikrossa klo 02, kilisteli lautasta aamulla, vessan oven kolina, juttelu yhteisessä tilassa, ovien paiskaantuminen (ovissa on ihan suunnitteluvika selvästi, paiskautuvat kovaäänisesti, jos ei ota kädellä vastaan)... Siis periaatteessa ihan normaaleja elämisen ääniä ja suvantovaiheitakin oli eikä noi varmasti haittais normisti juurikaan, mutta ihmettelin, miksi ihmiset ei noudata hiljaisuusaikaa, vaan esim. aamullakin klo 06 mölistään kovaäänisesti ja yöllä tullaan kilistelemään keittiöön ja kävelemään rivakoita kanta-askelia. Ei toi nyt kumminkaan ihan koti ole!

    Huoneessa muuten voi olla viileä yöllä, mulla ainakin joku puhuri kävi.


   • Kiitos vinkeistä! Joku minikoppi mulla on myös... laitan korvatulpat kassiin...


   • Löytykö koppi ja onko meteliä? ;)

    Tsemppiä huomiseen!


   • Haha. Just aattelin tulla tilittämään että varmaan sama koppi. Sänky heiluu kun porukat paiskoo ovia ja keittiön äänet plus kaikki puhe kuuluu tosi hyvin. Saapa nähdä auttaako edes korvatulpat. Kiitos tsempeistä! (En kyllä yhtään tykkää tästä kaupungista :-O )


   • No niin, 01 - 5.45 oli rauhallisempaa korvatulppien kanssa, joten hyvin samanlainen yöpymiskokemus kuin sinulla. Kiva lähteä tästä kohta ärtyneenä ja väsyneenä... Miten alkaakin ärsyttää niin paljon tuo ovienkin paukahdus ja se, että joka paukahduksella sänky heilahtaa. Ja tuo vesiputken ääni pään takana kun joku laskee hanasta vettä. Eikä muuten ollut edes kovin siistiä täällä. No, tiedänpähän etsiä toisen majapaikan jos joskus vielä tarvin sellaista tässä kaupungissa. Kohta kokeilemaan eksynkö matkalle.


   • Haha! ;) Tutulta kuulostaa. Joo sitä oikein alko jo "odottaa", että jaha, kohta taas pamahtaa ovi, kun joku ekaks avas sen. Mietin vaan, että asukohan niissä kopperoissa myös joitain opiskelijoita, kun tuntuivat niin kotonaan olevan.


   • PÖ-LLö, ihan silkasta uteliaisuudesta kysyisin, että mitä sitten aiempina vuosina on Jyväskylässä kysytty? Sama teos? Olet ilmeisesti ollut mukana ainakin viime vuonna.


  • Hei! Aika paha essee. Ei ollenkaan laaja vaan yksi otsikko yhden artikkelin sisällöstä. Ja ei kyllä ollut oleellinen mielestäni. Haastattelu oli aika kauhea. Pyrkimässä tuntui olevan paljon väkeä jo ties kuinka monennetta kertaa ja useita vuosia erityisopettajan työtä tehneitä. Taisin jäädä rannalle ruikuttamaan.

   • No joo, jos teillä oli lasu-aihe, niin olihan se tarkalleen ottaen yhtenä otsikkona kirjassa. Kuitenkin mun mielestä tietoa löytyi kirjasta pitkin poikin, ja sinällään älyttömän laaja, enkä olisi itse mitenkään muistanut, että jaa niin se yks otsikko, vaan yhdistelin päässäni palasia sieltä täältä. Ehkä joku osaskin. Kysymys oli oleellinen noin yleisellä tasolla ja aihe, jota vois puida älyttömän laajasti, mutta mielestäni vähän sarjaa "olennaisempaakin löytyis just teille".

    Mä tein kyllä paljon mokia siinä haastiksessa eli aika pölkkyjä vastauksia sanoin. Tältä pohjalta en usko pääseväni. Ei ollu vakuuttava esitys kumpikaan.


   • Hmmmh kirjoitti:

    No joo, jos teillä oli lasu-aihe, niin olihan se tarkalleen ottaen yhtenä otsikkona kirjassa. Kuitenkin mun mielestä tietoa löytyi kirjasta pitkin poikin, ja sinällään älyttömän laaja, enkä olisi itse mitenkään muistanut, että jaa niin se yks otsikko, vaan yhdistelin päässäni palasia sieltä täältä. Ehkä joku osaskin. Kysymys oli oleellinen noin yleisellä tasolla ja aihe, jota vois puida älyttömän laajasti, mutta mielestäni vähän sarjaa "olennaisempaakin löytyis just teille".

    Mä tein kyllä paljon mokia siinä haastiksessa eli aika pölkkyjä vastauksia sanoin. Tältä pohjalta en usko pääseväni. Ei ollu vakuuttava esitys kumpikaan.

    Pakko liittyä tähän teidän ketjuun, kun olen sitä sivusta tällä viikolla seurannut!
    lasuaihetta ei tänään kysytty eo4-ryhmältä, vaan sitä, miten maahanmuuttajavanhemmat suhtautuvat kouluun. Jos luvun on lukenut, niin ei kai siihen kovin paljon pieleen voi vastata... ihmetyttää vaan, kuinka meinaavat saada eroja kokelaiden välille, ehkä sitten niiden haastattelujen perusteella!? Kyssäri oli kyllä yllätys, ei ihan sitä erkkaopen ydintyötä... samaa kysyttiin myös viime vuonna helsingin pääsykokeissa.
    On harmi, että yöpymiskokemuksenne oli -hmm... eksoottinen, itse yövyin hotelli Albassa, aivan ruusupuiston kupeessa ja tuntui kuin olisin ollut yksin koko hotellissa, hiljaista oli. eli suosittelen lämpimästi!


   • Mutta olettavatko lukujakin muistutettavan? Vai riittääkö "suuret linjat" vastauksessa?


   • varjojenmailla kirjoitti:

    Pakko liittyä tähän teidän ketjuun, kun olen sitä sivusta tällä viikolla seurannut!
    lasuaihetta ei tänään kysytty eo4-ryhmältä, vaan sitä, miten maahanmuuttajavanhemmat suhtautuvat kouluun. Jos luvun on lukenut, niin ei kai siihen kovin paljon pieleen voi vastata... ihmetyttää vaan, kuinka meinaavat saada eroja kokelaiden välille, ehkä sitten niiden haastattelujen perusteella!? Kyssäri oli kyllä yllätys, ei ihan sitä erkkaopen ydintyötä... samaa kysyttiin myös viime vuonna helsingin pääsykokeissa.
    On harmi, että yöpymiskokemuksenne oli -hmm... eksoottinen, itse yövyin hotelli Albassa, aivan ruusupuiston kupeessa ja tuntui kuin olisin ollut yksin koko hotellissa, hiljaista oli. eli suosittelen lämpimästi!

    Ei hitto, aika pikkasen paljon helpompi tuo maahanmuuttajakyssäri kuin lastensuojelun keskeiset periaatteet ja toimenpiteet! Toki voi olla, että jos mennään knoppitietotasolle, niin alkaa sitten olla vaikeampaa. En tiedä, saako mun esseestä edes kukaan selvää. :D


  • No mulla meni pieleen molemmat osuudet. Lasukin ois osunut paremmin. Mulla on olo, ettei nyt mitattu soveltuvuutta vaan ehkä enemmänkin testattiin motivaatiota oliko jaksanut opetella riittävän hyvin kaiken ulkoa. Mulle riitti tää kerta. En aio hakea uudestaan.

   • Mulle taas jäi tunne, että nimenomaan haastattelu niittas mulla sen, että ei tuo sovi alalle, koska unohtu asioita ja jälkikäteen tuli mieleen parempia juttuja. Ei sillä, että se esseekään olisi hyvin mennyt eli huono pohjakin jo.

    Mutta ei se mitään, Jkl on ollutkin tässä suunnitelmana vähän kiikun kaakun. Tosin Ruusupuisto on aivan ihana paikka, paljon hyviä muistoja. :)


   • Mua kyllä harmittaa. Olin kuitenkin uhrannut paljon aikaa ja voimia (ja rahaa) tähän. Ja ennenkaikkea lähitulevaisuuden suunnitelmat on edelleen huonolla mallilla. Pakko yrittää etsiä uutta työpaikkaa, vaikeaa sekin.


   • Multa tyhjeni pää päivänselvistä asioista sekä kirjallisessa että haastattelussa! Mietin et miksi - ehkä se että 15 min ajassa 12 kysymystä - pane siinä parastasi. Joten se siitä sitten! Harmittaa todella


  • ...ja: la-su kysymys ON vaikeampi ja laajempi ns. referoida ko. vastausajassa. Ja harmittaa sekin.

   • Älkää nyt hyvät ihmiset heittäkö vielä kirveitänne kaivoon!
    taitaa olla niin, että kaikille jäi ihan yhtä p-maku suuhun pääsykokeista, kamalia tilanteitahan nuo on aina, onnistuuko niissä omasta mielestään kukaan/koskaan..?! - en minä ainakaan.
    mutta silti n. puolet saa sen opiskelupaikan tälläkin kertaa...
    pidän peukkuja meidän kaikkien puolesta!


   • No omasta mielestäni kykenen arvioimaan esseetä ja haastattelua realistisesti. Esseestä unohtui asioita, tärkeitäkin, toisaalta taas epärelevanttia huttua. Haastattelussa taas piirtyi erityisopettajasta hieman erikoinen kuva eli erityisopettajalle ei ollut tärkeätä vuorovaikutustaidot, kuunteleminen, sosiaaliset taidot tai edes populistisesti auttaminen. :D Kuvia katsoessa luokka näytti ihan hyvältä - ei edes ihmisiä huvittanut lisätä kuviin. Esteettömyyttäkään ei enää tarvinnut miettiä.

    Eli siis jos tuo riittää, niin okei, mutta sit on täytynyt muillakin mennä vähän niin ja näin. ;) Mä olin haastattelusta hyvin nopeasti ulkonakin, jorisin mielestäni liiankin vähän, mutta jotenkin ajattelin, että aika ei riitä tai ehkä tulee myöhemmin täsmentäviä kysymyksiä eikä viitsi heti tyhjentää koko pajatsoa.


   • Siis toisaalta taas tuli kirjoitettua osin epärelevanttia huttua sen tärkeän tilalla.


  • No mitäs ny sitte? Mitä aiotte tehdä? ..mulla ei oo toivoakaan saada sitä n. 15 pistettä kokoon, ihan saletti ettei kutsua tule.
   Pätevyys kun on kova sana työmarkkinoilla, tuntuis myös rahapussissa ja hyvänä mielenä raskaasta työstä. Saman työn kun tekee ku pätevät vakkaritkin. Ehkä toisinaan enemmänkin ja huolella, koska jos ei, niin ei tule uusia työtilaisuuksiakaan.

   Ja kiitti "varjojenmailla" peukun pitelemisestä!

   • Mitä 15 pistettä? Siis esseestä ja haastattelusta yhteensä? Yritin etsiä aiempia hyväksymiseen vaadittuja pisteitä mutta enpä löytänyt.


   • yliopiston sivuilta löytyy "erilliset erityisopettajaopinnot"-sivustolta semmoinen otsake kuin
    " valintamenettely ja valintaperusteet 2019" (pdf) jossa lukee heti alussa, miten viime vuonna pisteytys on mennyt. silloin maksimipisteet olivat 20, sisään pääsi jos sai 13.
    Tänä vuonna haastattelun max. on 12 ja kirjallisen osuuden 10 (opintopolku kertoi tämän) ja tasapistetilanteessa haastattelu ratkaisee. Olisikohan tästä PÖ-LLö laskeskellut, että 15 voisi olla tämän vuoden kriittinen luku...


  • Hei, raja vaihtelee takuulla eri hakuryhmissä, ja taso voi helpon kysymyksen myötä olla korkea joten siksi näin päättelin. Pääsyraja on aiemminkin vaihdellut ja on tod. ollut 15kin.

   • Helpon kysymyksen? Mitähän aiempina vuosina on kyseisestä teoksesta kysytty?


  • Mutta kertokaa, onko teillä varasuunnitelma siltä varalta ettei nyt tärppää. Ite en oikein tiedä mitä tekisi. Työ rankkaa ja sen jo suht hallitsee epäpätevänä vuosien jälkeen mutta pitänee vaihtaa alaa. Pari vkoa sitten vielä jaksoin uhkua motivaatiota! Mutta nyt..

   • Mä olen menossa Joensuun pääsykokeisiin. Olen kerran ollut aiemminkin, mutta luuserina en päässyt sinnekään. Nyt uus yritys. En oikeastaan edes tiedä, kumpi paikka mulla on korkeammalla sijalla. Ja toisaalta en oikein edes tiedä, onko tämä polku ylipäänsä just oikea.

    Joensuussa pääsykokeet on soveltuvuuskokeet ja on onnenkauppaa, millaiseen ryhmään joutuu ryhmätilanteessa. Viime vuonna ryhmämme oli yksiselitteisesti liian tyhmä, eipä sitä juuri sen kauniimmin voi sanoa. Emme osanneet ratkaista ongelmaa, enkä oikeastaan osaisi edelleenkään. Jos porukkaan taas sattuu joku välkky, ongelma lähtee purkautumaan paremmin kaikkien osalta.


  • Anonyymi, tarkoitatko erillisiä erit.open opintoja Joensuussa ? Vai jotain muuta/ muun nimistä mut saman alan?

   • Joo just niitä. :)


  • ..eikä ole luuseriutta jollei tilanne vaan natsaa. Mulla taitaa olla pulmana se etten osaa tai näytä osaavani olla vakuuttava ja puhua odotetulla tavalla haastattelutilanteessa. Tuntuu, että on liikaa pelissä, ehkä siksi epäonnistuukin. Olen tehnyt kuitenkin alan työtä jo vuosia, ja tiedän että osaan hoitaa työni, olen saanut hyvää palautetta esimieheltä sekä huoltajilta, enkä ole mennyt aidan matalimman kohdan kautta vaan tiukkoja tilanteita kaikin puolin on ollut riittämiin. Ja - haave pätevöitymisestä jää 15 minuutin päähän.

   • Meillä viime vuonna tuossa ryhmätilanteessa oli tosi kiva ryhmä. Oltiin itse oikein tyytyväisiä. Mutta ei vaan hoksattu! Tutustuttiin jo ennen ryhmätilannetta, mutta eipä se paljon auttanut, kun ryhmätilanteessa olisi pitänyt osata olla vähän älliä ja luovuutta päässä.

    Sain yksilöhaastattelusta, joka tosin toteutettiin parihaastatteluna, silloin pistettä vajaat täydet, eli se taas meni tosi hyvin. Tosin siis sama haastattelu oli ihan kenelle tahansa opealalle (luokanope, aineenope, erilliset jne.) suuntaavalle, joten kysymykset olivat melko helppoja pedagogiset jo tehneelle ja töitä tehneelle. No, nyt on taas Joensuun kuviot muuttuneet, joten tämänkin pääsykokeen suunnittelu meni nyt vähän mönkään.

    Mutta joo, kinkkisiä tilanteita ovat. Tänä vuonna Jkl:ssä huomasin, että mun suusta voi spontaanisti tulla tosiaan ihan ihme sammakoita. Ei siis mitenkään haitallisia, mutta kuitenkin mun pitäisi selvästi valmistautua etukäteen tosi huolella, jotta muistaisin haluamani sanat. Samaten huomasin, että vastailin välillä siten, että siinä näkyi vaikutteita ja palasia siitä eepoksesta eikä niinkään minusta. Jää siis alitajuntaan jotain juttuja lukemastaan ja sitten yhtäkkiä niitä singahtaa mieleen, vaikka oikeasti se minäitse haluaisi sanoa jotain muuta. Ei toki sinällään ole huono juttu, jos kirjasta jotain jää mieleen, mutta voi käydä niinkin, että jokin vähemmän tärkeä juttu jostain syystä pomppaa kirjasta mieleen ja estää oman tajunnanvirran. Kyllä ihmismieli on erikoinen.


  • Olen ymmärtänyt että erillisiin on Joensuussa aineistokoe ja aine- sekä syventävistä opinnoista hyvät lisäpisteet.

   • Totta. Joensuusta on poistettu soveltuvuuskoe ja sinne valitaan pelkän aineistokokeen perusteella. Enpä sanoisi olevan kovin hyvä ratkaisu!


   • Joo, mä siis kerroin meneväni Joensuuhun - täällä jostain syystä näkyy nyt kaikki loppupäässä olevat anonyymeina viesteinä. Mä olin siis aiemmin Hmmmh. ;)

    Ja totta, tänä vuonna on poistettu soveltuvuuskoe. Erikoinen ratkaisu, eikä taida olla sen takia tänäKÄÄN vuonna sinne asiaa, koska lisäpisteitä ei kolahtele.


   • Mä meen myös vielä aineistokokeeseen kokeilemaan. Ja ilman yhden yhtä lisäpistettä. T. Tuutikka


   • Tsemppiä teille Joensuuhun!
    minulla on kaikki nyt yhden kortin varassa, enkä lähde sinne yrittämään....
    ensi syksy on kyllä yksi iso kysymysmerkki, jos ei jyväskylästä paikkaa irtoa...
    vielä pitäisi jaksaa vähän aikaa odotella...
    -varjojenmailla-


  • Helsinkiin oli monivalintatehtäviä pelkästään. Hieman ihmetyttää miten sillä saatiin soveltuvimmat selville.

  • Hei, huomasitteko kysymyksiä ketjussa yläpuolella?

  • Alkaa kyllä tälleen vanhemmilla päivillä muutenkin tuntua, että kannattaako tässä enää hakea oikein minnekään opiskelemaan. Taitaa olla syynsä sille, miksi sanotaan, että ylioppilasaikaan sitä on välkyimmillään. Kauheen vaikeelta tuntuu nykyään päästä minnekään.

   • Tämä! Uuden työpaikan saaminenkin on kyllä kiven alla huolimatta pätevyydestä ja kokemuksesta.


   • Niin se on, kilpailu on kovaa. Mitäpä jos vaihtaisi alaa ihan kokonaan. Joku työ, joka sit kanssa jää työpaikalle!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Niin se on, kilpailu on kovaa. Mitäpä jos vaihtaisi alaa ihan kokonaan. Joku työ, joka sit kanssa jää työpaikalle!

    Itse oon tällä hetkellä vuosityöajassa, joten joo, ei se alanvaihtokaan huonolta kuulosta... Ja muutenkin, en ole kyllä tuntisuunnittelua ym. rakastava ihminen, vaikka tiedänkin, että se helpottuu aikaa myöten.

    Tosin yritin sitä alanvaihtoa jo vähän aiemmin, mutta en päässyt sillonkaan sisälle, kun nuorisolle on varattu niin paljon paikkoja! :D En tosin varmaan pääsisi enää nuorenakaan minnekään, koska kilpailu tuntuu ihan armottoman kovalta. Enpä siis kadehdi heidänkään osaansa.

    T. Hmmmh


  • Ärsyttävää tää tulosten odottelu. Mitä kauemmin kuluu, sitä enemmän alkaa kuvitella onnistuneensa jossain ja ikäänkuin unohtaa ne mokansa. Kaks viikkoa vielä... hullua, että jännittää vaikka lähtöoletus on ettei opiskelupaikkaa tuu. Ja varmasti pettymys se lopullinen tieto on - jotenkin elättelee toiveita vielä kaikesta huolimatta.

  • Pidetään nyt vaan peukkuja 👍👍👍 ja varpaitakin👣! Ja jos tulee hylky, toivon meille jokaiselle sellaiselle tulevan eteen vielä parempaa uutta vaihtoehtoa kuin olisi olleet nää erilliset❣

   - PÖl-Lö

   • Eikun PÖ-LLÖ.


  • Joensuun aineistokoe oli vielä vaikeampi kuin viime vuonna, omasta mielestäni. Mutta itse en osaa kompakyssäreitä.

   Pitää heti kuitenkin kysyä sellainen asia, että saiko teillä pitää muistiinpanopaprut? Meillä sai, mikä ihmetytti kovasti! Viime vuonna ei saanut. Meillä oli muutenkin ihan äärimmäisen huono ohjeistus, eli esim. itse kuulin vasta siinä vaiheessa, kun aineisto kerättiin pois, että jaa ne muistiinpanot saakin pitää. Ohjeita ei myöskään nähnyt, koska kuulemma ohjeita ei saanut suuremmalle. Myöskään ohjeiden antaja ei voinut käyttää mikrofonia, vaikka sitä pyydettiin. Tosi outoa!

   Mutta joo, työnhaku jatkukoon ja muita suunnitelmia miettimään. :)

   T. Hmmmh

   • Ihan epäselvää oli. Ja epäselväksi jäi myös se, onko Joensuuhun kuitenkin vielä haastattelu/soveltuvuuskoe. Osa hakijoista kun oli sitä mieltä, että on 13.-14.6. Itse en ERO vaihtoehdosta tätä löydä. Ja jos on niin enpä tuohon pääse. Harmittaa.   • Sai pitää mutta silti kysymykset oli mulle vaikeita. Jänniä kyllä nää valintakokeet- mitähän näillä on tarkoitus mitata, ei ainakaan soveltuvuutta ammattiin.

    Ja johtuikohan nuo epäselvät ohjeet siitä, että oltiin jossain muualla kuin oikeassa paikassa tekemässä koetta. Kokeen pitäjä tuntui perehtyvän ohjeisiin vasta siinä niitä meille lukiessaan ja kokeeseen tulijat täydensi "viime vuonna ainakin oli näin". Mä olin ihan pihalla kun en ollu aiemmin tällaisessa ollu ja ihmettelin... muistiinpanoja en ehtinyt tehdä kunnolla vaan hädissäni vaan kaikkea kirjoittelin, josta sitten totesin että oli turhaa. Voi apua.


   • Nimenomaan! Tällaiset kysymykset eivät mittaa soveltuvuutta kys. työhön. Ei ihminen ole huono, jos jää miettimään kysymyksiä "toisaalta ja toisaalta" -tyyliin ja ei ymmärrä kompakysymyksiä. Aika järkkyä, että tällaisilla ylipäänsä mitataan jotain. Joku insinööri varmaan olisi näissä hyvä.

    Viime vuonna Hämeenlinnassa oli hyvä ja selkeä ohjeistus. Tänä vuonna Tampere oli pohjanoteeraus, ja annoin jo palautetta asiasta, koska hinta oli tosi suolainen.


   • No saadaan tälläkin tavalla porukka karsittua...


  • Tiedätkö muuten tuleeko tästä tulokset vasta 20.6.?

   • No viimeistään sillon, mutta toisaalta kun nuo luetaan optisesti eikä ole toista vaihetta, niin tulokset on ainakin selvillä jo ennen sitä. Eri asia, haluavatko kertoa niitä.

    Mä en tosiaan niitä muistiinpanoja juuri tehnyt, kun en tiennyt, että ne saisi pitää. Toisaalta en niitä olisi ehtinytkään juuri tehdä. Ja senkin, jonka ehdin tehdä ja josta kysyttiin, niin en silti osannut vastata, vaikka suoraan edessäni piti olla vastauksen. Olen ihan äärimmäisen huono tollasissa, että sama asia sanotaan eri sanoin, koska jään miettimään, että onko tämä enää edes sama asia. Esim. peruskoulutuksen taso vaihtelee eri kunnissa tmv. - no jaa, käytännössä ainakin näin, ja täysin ymmärsin artikkelista asiasisällön. Vaihtoehtoja on eri verran, mutta jos todella halutaan takertua "koulutuksen taso" -ilmaisuun, niin voihan tuo väärin olla. Toki tason pitäISI olla samanlaista kaikkialla, mutta koulutusta toteutetaan eri tavalla.

    Monia muitakin sössin ja pähkin samalla tavalla.


   • Tunnistan itsessäni saman ongelman ja mietin "muistiinpanoja" tehdessäni jo, että oisko parempi vaan lukea ajatuksella eikä ollenkaan kirjoittaa. Mutta ei siinä kyennyt ajattelemaan! Yhtään ei osaa kyllä arvioida miten meni. Ja jäinhän jo ne kuusi pistettä noiden opintojen takia jälkeen. Yritetty kuitenkin. Mutta ei tännekään toista yritystä. Taidan tehdä tulkinnan, etten sovellu alalle ja yritän keksiä "jotain".


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tunnistan itsessäni saman ongelman ja mietin "muistiinpanoja" tehdessäni jo, että oisko parempi vaan lukea ajatuksella eikä ollenkaan kirjoittaa. Mutta ei siinä kyennyt ajattelemaan! Yhtään ei osaa kyllä arvioida miten meni. Ja jäinhän jo ne kuusi pistettä noiden opintojen takia jälkeen. Yritetty kuitenkin. Mutta ei tännekään toista yritystä. Taidan tehdä tulkinnan, etten sovellu alalle ja yritän keksiä "jotain".

    Hei, miten kävi, tärppäsikö ja pääsitkö soveltuvuuskokeeseen?
    PÖLL-ö


  • Minä PÖLL-Ö (siis ihan pöllö) kävin myös Joensuun aineistokokeessa, siellä sai pitää muistiinpanot esillä. Minä turhauduin muistiinpanojen tekoon jo alkumetreillä ja luulin riittävän että ymmärrän asian.. niinpä niin. Selkeä kysymys ja selkeä vastaus olisi järkeenkäypä mutta jos kysymyksen tai vastauksen jotain sanaa alkaa saivartelemaan ja viilaamaan, asia muuttuu ihan tyystin toiseksi. Mutta täähän on jännääkin: saa olla nyt mukana 😜 kaksissa ARPAJAISISSA!

   • Arpajaisissa todellakin. Tosin Jyväskylän osalta ei ehkä niin paljon arpajaistunnelmaa ja siellä sentään vähän parempi koe. Huhheijaa. Kävikö kukaan Helsingissä tai Turussa? Eikun Odotellaan. Kiva kun höpöttelette!


   • Minä kävin helsingissä tänä(kin) vuonna, paikka jäi niinkin kaus kuin 1 pisteen päähän... Se oli ilman muuta mun ykkösvaihtoehto enkä ole vieläkään toipunut ketutuksesta! Niinpä nämä J:kylän arpajaiset on vähän kuin lohdutuspalkinto, JOS sattuisi onni suosimaan.
    Rehellisesti sanoen en edes tiedä, miten elämäni järjestäisin jos pitäisi alkaa koulua käymään siellä... ELi en ole kyllä missään vaiheessa edes uskonut, että paikka Jyväskylästä irtoaisi!
    -varjojenmailla-


   • No kaukana tuo on minullekin ja elämää pitäisi todellakin järjestää. Ja Joensuu on vielä kauempana. Helsinki ois ihan ykkönen mutta eipä taida olla mahdollisuuksia sinnekään päästä. Millasia ne on ne tyypit jotka näihin sisälle pääsee??


   • Taitaa olla aika sananmuotosaivartelua nuo monivalinnat 🙄


   • On, ja kun itse olen "sana-alalla", niin kompastelen senkin takia. Jollekulle sanat taas eivät ole niin sydämen asia, vaan ottaa asiat suurpiirteisemmin, ja sillä arvalla sitten voi voittaakin.

    T. Hmmmh


  • Huhuu! Ilmeneekös mistään, milloin olisi mahdollinen arpalippu Jnsuun toiselle kierrokselle odotettavissa?

   • Mä olin jostain näkeväni että 21.5. ois ilmoitettu tuloksia ero-vaihtoehdosta mutta taisin nähdä unta. Onpa tää sekavaa.
   • Anonyymi kirjoitti:

    Ah jaa. Nyt huomaankin, että tuo pvm on sivuainevalintaa koskeva.

    Täällä on vain noita koepäiviä mutta ei tosiaan osu silmiin milloin soveltuvuuskokeeseen pääsystä ilmoitetaan. Ei kai siihen kaikki osallistu? https://haeyliopistoon.fi/wp-content/uploads/2019/04/Valintakokeet-2019.pdf

    No eihän ERO-opintoihin ole Joensuuhun soveltuvuuskoetta, vaan se oli tässä. Mutta tosiaan, nyt puhe vain ERO-opinnoista.

    T. Hmmmh


   • Minne soveltuvuuskokeeseen täällä on ihmiset menossa? Tuolla aiemmin on siis ollut jo se tieto, ettei sellaista ole enää Joensuussa. :) Vai haetteko muihin opintoihin kuin ERO-opintoihin?

    T. Hmmmh


  • Niin on kiva jutella, kun tässä käy odottavien aika niin kovasti pitkäksi. Kurkkasin opintopolkuun, siellä ei näy "hakemukseni-kohdassa" kuin jotain logoja eli ei mikä on aiemmin siellä ollut näkyvissä.

   • Pitääpä tarkistaa. Mutta Joensuuhan ei ole edes näkynyt tuolla missään vaiheessa.


   • Ei vissiin ookaan..


  • Viime vuonna suututti Joensuun soveltuvuuskoe, tänä vuonna aineistokoe. :D Todellakin arpajaismeininkiä... Viime vuonna aineistokoe oli myös yhtä erikoinen, suorastaan erikoisempi (esim. runosta piti tunnistaa psykologinen ilmiö tmv.), mutta aineisto oli filosofisempi, kysymykset taas hieman helpompia. Kokonaisuudessaan siis tänä vuonna tosiaan vaikeampi minusta.

   Mutta äh, minkä takia näitten hakuja pitää olla tämmöstä konstailua? Eikö millään rehdillä pelillä voida katsoa valittuja? Menee vähän jo maku koko touhusta ja alasta, jos näillä mitataan ihmisen pätevyyttä.

   Kyllä Joensuu näkyy Opintopolussa, jos siitä oli kyse. Itsellenikin on yliopistolta koppavasti annettu sinne linkki, kun olen ns. kysellyt tyhmiä.

   T. Hmmmh

   • Näkyy ne muut tiedot mutta ei omassa opintopolussa hakemuksissa


   • Joensuuhun ei haettu Opintopolussa hakemuksella. Vai ymmärsinköhän mä nyt väärin jotain?


  • https://opintopolku.fi/app/#!/koulutus/1.2.246.562.17.64687559209

   Ja täällä siis lukee juurikin se 20.6., eli sama meininki kuin Joensuulla ennenkin. Juhannukseksi.

   T. Hmmmh

   • Tää on kyllä tosi myöhään näin aikuisen, perheellisen, työssä käyvän ihmisen kannalta.


  • Muutama päivä vielä ootosta.

  • Hain j.kylään (maisterihaku, erit.ope) ja kysyin pienen näppisvirheen myöyä, et milloin valintakokeeseen olisi odotettavissa kustu. Vastauksessa mainittiin samoin, että kustu tulee 14.5. Jos siis tulee. 🤣

   • Heh. :) Mut tää ketju on siis erillisten opintojen ketju, eli ei maisterihaun. Arvelinkin, että täällä on alkanut mennä sekä Joensuun että Jyväskylän osalta haut sekasin. :) Minkä takia osa puhuu toisesta vaiheesta ym.

    T. Hmmmh


  • Onko eroa sillä ns pätevyyden kannalta, onko "suorittanut" po. 60 op opinnot yliopistossa tai amk:n opekorkeassa?

   Kysyy kontrollifriikki

   • Yliopistosta perusopetukseen ja lukioon, amksta ammatilliseen oppilaitokseen. Hakukelpoisuudet täysin erilaiset.


   • Yliopistosta saa pätevyyden jokaiseen erityisopetehtävään. Ammatillinen erityisopekoulutus taas vain ammatilliseen sekä toimii muuten täydentävänä koulutuksena.

    T. Hmmmh


   • Anonyymi kirjoitti:

    Yliopistosta saa pätevyyden jokaiseen erityisopetehtävään. Ammatillinen erityisopekoulutus taas vain ammatilliseen sekä toimii muuten täydentävänä koulutuksena.

    T. Hmmmh

    Täsmennän siis vielä, että jokaiseen laaja-alaiseen erkkaopehommaan tietysti, ei muuhun.


   • Myös ammatilliseen koulutukseen???


   • Täytyisi tarkistaa, koska tuossa edellä joku sanoi, että ei. Itse olen ollut toisessa käsityksessä, mutta voi olla noinkin.


  • Kun olet noin asiantunteva asiantuntija, niin kerrotko vielä, mitä tarkoittaa laaja-alainen.

   Nimim. Sorry, tyhmyyteni

   • No siis laaja-alainen erityisopettaja on sellainen erityisope, joka ei saa toimia erityisluokanopettajana (paitsi jos pohjakoulutus on luokanopen koulutus). Entisajan ns. klinikkaopettaja. Eli koulutus, johon me ollaan haettu. :)


  • Eiks tuloksien pitänyt tulla 13.5.? Mulla ainakin näkyy Opintopolussa kesken. No, onhan tässä päivää jäljellä toki. Vaikken kyllä odotakaan muuta kuin oman huonouteni kohtaamista taasen.

   • 14.5., huomenna siis!

    -varjojenmailla-


   • Kiitti!

    T. Hmmmh


  • Tulokset näkyy jo Opintopolussa. Yllätyksekseni pääsin :O

   • Varasijalla. Elämä potkii siis päähän edelleen. En yhtään tiedä mitä nyt tehdä. Voihan pettymys.


   • Missä ryhmässä hait?

    Mitä tarinoit haastattelussa? Ehkä voit olla tässä nyt jonkinlainen mentori meille. :)

    -Hmmmh


   • Anonyymi kirjoitti:

    Missä ryhmässä hait?

    Mitä tarinoit haastattelussa? Ehkä voit olla tässä nyt jonkinlainen mentori meille. :)

    -Hmmmh

    Ja siis onnea tietysti, siis sinulle, joka yllätykseksesi pääsit!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ja siis onnea tietysti, siis sinulle, joka yllätykseksesi pääsit!

    En oo kirjoitellut täällä kuin, että kerroin Joensuun soveltuvuuskokeiden poistuneen.
    Hain eka kertaa, joten ei ollut paljon hajuakaan, mitä haastattelussa on edessä. Jotain olin kuullut. Mielestäni en vastannut haastattelussa hyvin. Mitä sitten sillä mittaavatkaan. Puhuin inkluusiosta, osallisuudesta ja positiivisesta pedagogiikasta pääteemoina. Ja sanoin lopussa, että on kova palo ja motivaatio päästä opiskelemaan.

    Olen todella pahoillani teidän ulkopuolelle jääneiden puolesta. Ihan oikeasti! Varmasti kaikki olisivat ansainneet paikan, mutta kilpailu on kovaa. Älkää luovuttako! Varmasti asiat järjestyvät. Hetken tuntuu pahalta, mutta se helpottaa. Tsemppiä!


   • Ihan samat asiat oli esillä. Paitsi en muistanut sanoa, että on kova palo ja motivaatio. Ja jännitykseni paistoi naamasta sekä kuului äänestä. Siinäpä se. Saa nähä millaiset pisteet on - kai ne kuitenkin kerrotaan vielä. Olo on todella pettynyt, ei ehkä niinkään juuri tämän yksittäisen hylkäämisen takia vaan siksi, että oljenkorret toisensa jälkeen katkeavat. Syksy näyttää huonolta.


   • Anonyymi kirjoitti:

    En oo kirjoitellut täällä kuin, että kerroin Joensuun soveltuvuuskokeiden poistuneen.
    Hain eka kertaa, joten ei ollut paljon hajuakaan, mitä haastattelussa on edessä. Jotain olin kuullut. Mielestäni en vastannut haastattelussa hyvin. Mitä sitten sillä mittaavatkaan. Puhuin inkluusiosta, osallisuudesta ja positiivisesta pedagogiikasta pääteemoina. Ja sanoin lopussa, että on kova palo ja motivaatio päästä opiskelemaan.

    Olen todella pahoillani teidän ulkopuolelle jääneiden puolesta. Ihan oikeasti! Varmasti kaikki olisivat ansainneet paikan, mutta kilpailu on kovaa. Älkää luovuttako! Varmasti asiat järjestyvät. Hetken tuntuu pahalta, mutta se helpottaa. Tsemppiä!

    Kyllä tuossa on kovia teemoja eli on todellakin hyvin vastaamista. Joo, ei ollut oman haastattelun sisältö mitään noin hienoa. Inkluusion mainitsin sanana, mutta sekin vain jotain mediakeskustelua, kun sellaista kysyttiin. Toisaalta inkluusiosta on puhuttu jo about 20 vuotta eli ei kovin tuoretta.

    Motivaatiota en sanonut olevan, mutta kerroin lopussa, että elämäntilanne on jo valmisteltu tähän eli tavallaan kuvailin konkreettisesti sitoutumistani.

    No mä en ainakaan edes ansaitse paikkaa, koska en ole nero. Eli siis yhtä mieltä voin olla arvioinnin kanssa ja olen ollut koko ajan, että ei mennyt riittävän hyvin. Eri asia, miten ne sitten saisi menemään - ens vuonna kun on varmasti taas jokin uus jippo.


  • Voi hurja. Pitäneekin tarkistaa..
   Onnittelut teille onnekkaille!

   • Prkl. Varasijalla. Se siitä sitten. Mistäs sitten tietää monennellako varasijalla on? Voisi olla vaikkapa 40:llä sijalla.


   • No älä. Mutta tuskin sillä väliä monennellako varasijalla on. Kukaan tuskin peruu.


  • Kyllä näin on, ei oo väliä ei vaan eipä tuo mieltä virkistänyt.

   • No eipä. Taidan tirauttaa kunnon pettymysitkut kunhan lapset nukkuu. Mulla on oljenkorret kyllä nyt käytetty. Enkä aio hakea uudestaan, ihan kamala kevät ollut tämän asian kanssa ja nyt on kyllä riittävän hyvin selvillä ettei minua katso alalle soveliaaksi muut kuin minä itse. Jotenkin olen pitkän opeuran aikana luonut itselleni harhaisen mielikuvan tästä asiasta ilmeisesti. Mitähän sitä sitten.


  • Kirjottakaa nimimerkki eli kuka olette, niin tietää, kuka pääsi ja kuka ei :) Entä missä hakuryhmässä pääsitte ja haitte tai ette päässeet?

   Kiitti tiedosta, että nyt illalla tulokset jo näkyy - odotetusti varasijalla. Eli siis varmaan ihan vihoviimeisten joukossa, koska kehitysvammapuolelle ei ollut hirveesti hakijoita. Hain siis hakuryhmässä 2.

   Mulla on ainakin ongelma se, etten vaan osaa mitään pääsykokeita tai en kuulu mitenkään johonkin eliittiryhmään, vaan olen ihan tavallinen keskivertoihminen.

   T. Hmmmh

   • Tuutikka varasijalla ja hain ryhmässä 4.


   • Ja en muuten usko, että kehitysvammapuolelle otetaan käytännössä koskaan muita kuin niitä, jotka ovat olleet jo alalla. Kriteereissä lukee, että ensin nämä saavat lisäpisteitä, kun haetaan pääsykokeeseen, mutta myös valintakokeessa tästä alakokemuksesta voi saada lisäpisteitä.


  • Moi, me hylätyt ja varasijoille jääneet. Perustetaanko FB-ryhmä tms. jossa voimme seuraavan vuoden aikana surra surkeuttamme ja tsempata seuraavaan kertaan?

   • Vois kyllä! Kuka perustaa?

    -Hmmmh


  • Joku suljettuakin suljettu ryhmä ois jees. Mä en kyllä aio hakea enää mutta muutakin surkuteltavaa riittää 😐

  • PÖLL-Ö oon kun jouduin varasijalle, prkl.
   En oo fb:ssa, mutta oon tiiviisti jännityksissäni seurannut keskusteluja. Ja oikeesti ❣llä mukana ollut. Saanut tukea myös omille pähkäilyilleni joten kiitos 💌

  • Ärsyttää tuo varasijalla ilmaisu. Eikö vois vaan reilusti lukea, että ei opiskelupaikkaa.

   • Niinpä. Tuliskohan huomenna lisätietoa? Toivottavasti.

    Varasijasta voi päätellä kuitenkin sen, että koetta ei ole hylätty eli on saanut molemmista osuuksista minimipisteet. Ei se tosin mitään auta, jos varasija on xx.

    "Varasijavalinta
    Kaikki hylkäämättömät huomioidaan varasijoilta." Eli kaikilla todellakin on se varasija, jos ei ole päässyt ja jos ei ole hylätty.


   • myös minä päädyin varasijalle....voiko pettymykseen kuolla?!?
    ilmeisesti olemme kaikki varasijoilla, joita ei ole valittu, hassua!
    helsingistä tuli ainakin tulospäivänä vielä sähköposti, jossa kerrottiin monennellako sijalla ollaan, ehkä J:kyläkin laittaa tässä päivän mittaan...
    Onnea opiskelupaikasta sinulle, joka sen sait! Ja te muut.... I feel you!

    -varjojenmailla-


   • Mulla on juurikin tuollainen olo. Sattuu fyysisesti, ahdistaa eikä nukkuminenkaan onnistunut. Tuntuu, etten ole ollut koskaan näin pettynyt ja toivoton tulevaisuuden suhteen. Pettymyksiä pettymysten perään. Voi kunpa olisin ymmärtänyt valita jonkun toisen reitin edetä enkä olisi edes aloittanut toiveikkuutta uhkuen erityispedagogiikan perusopintoja.


   • Kyllä voi ihminen olla hukassa. Mitähän ihmettä tässä nyt keksisi tehdä.


  • 13/15 pistettä (haastattelu 7 ja kirjallinen koe vielä huonompi eli 6). Ja tosiaan hännillä, kuten arvelinkin, eli 29 kokeessa, joista suurin osa eli 17 otettiin. Näin hakuryhmässä 2.

   T. Hmmmh

   • Siis 15 oli meillä se alaraja, oikeasti täydet tietysti korkeampi. Olipas huonosti ilmaistu.


   • Mistä sait tietää?


   • Omasta sähköpostista, jonne tietojen pitikin tulla tänään.


   • Mulle ei oo tullu mitään viestiä 🙄


   • 4-ryhmässä pisteraja oli 16, siis 2 pistettä jäi uupumaan minulla...
    eivätkä kertoneet, monesko varasija, kummallista.

    -varjojenmailla-


   • Mä jäin kauemmaksi nelosryhmässä. Haastattelusta 9 mutta kirjallisesta vain 4. Yllättävän huono tuo kirjallinen - olisi pitänyt siis niitä lukujakin muistaa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Mä jäin kauemmaksi nelosryhmässä. Haastattelusta 9 mutta kirjallisesta vain 4. Yllättävän huono tuo kirjallinen - olisi pitänyt siis niitä lukujakin muistaa.

    Mä olin myös yllättynyt siitä, että tolla kirjallisella oli noinkin suuri painoarvo. Lasu-kyssäri oli sairaan laaja ja tosiaan huonohkosti meni, mutta oletin kyllä, että suurimmat mokat tapahtu haastattelussa. Tältä pohjalta siis lukemalla enemmän vois saada pisteen lisää ja haastatteluun paremmin valmistautumalla ehkä taas toisen mokoman. Juuh, ens vuonna taas haetaan, mutta kyllähän tää alkaa tympiä, kun 2 x Joensuuhun hakenu (puhun jo siten, että en pääse, koska mihis mä nyt pääsisin) ja kerran Jyväskylään.

    Toisaalta yllättävän vanhat näihin opintoihin näyttää hakevan eli sikäli tälläsellä suht kokemattomalla opella ei kai pitäis olla vielä niin huolta. En tosin ole nuori, oon vaan kokematon, mutta en myöskään ole 50.

    T. Hmmmh


   • Mulla on reilu 20 vuotta työkokemusta opena, eipä ollu mitään apua tähän.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Mulla on reilu 20 vuotta työkokemusta opena, eipä ollu mitään apua tähän.

    Ahaa, aika mielenkiintoista tietää! Oon nimittäin just miettinyt, että konkarit varmaan jo maalaisjärjelläkin hoitaa haastattelut kotiin ja samaten esim. Joensuun aineistokokeessa varmasti oli hyötyä, jos aihepiiri oli tuttu, koska tietty jargoni voi pyöriä opehuoneissa ja koulutuksissa. Ite kun tässä on vasta ekassa pidemmässä työsuhteessa, joka sekin on määräaikainen, niin tässä ei paljon kokemuksella juhlita.

    -Hmmmh


   • Eeeeh...


   • Anonyymi kirjoitti:

    Mä olin myös yllättynyt siitä, että tolla kirjallisella oli noinkin suuri painoarvo. Lasu-kyssäri oli sairaan laaja ja tosiaan huonohkosti meni, mutta oletin kyllä, että suurimmat mokat tapahtu haastattelussa. Tältä pohjalta siis lukemalla enemmän vois saada pisteen lisää ja haastatteluun paremmin valmistautumalla ehkä taas toisen mokoman. Juuh, ens vuonna taas haetaan, mutta kyllähän tää alkaa tympiä, kun 2 x Joensuuhun hakenu (puhun jo siten, että en pääse, koska mihis mä nyt pääsisin) ja kerran Jyväskylään.

    Toisaalta yllättävän vanhat näihin opintoihin näyttää hakevan eli sikäli tälläsellä suht kokemattomalla opella ei kai pitäis olla vielä niin huolta. En tosin ole nuori, oon vaan kokematon, mutta en myöskään ole 50.

    T. Hmmmh

    Mä ajattelin, että en yritä toistamiseen. Eiköhän tää oo selkee viesti, että en tule pääsemään vaikka uudelleen yrittäisin. Eikä oo kertakaikkiaan energiaa uuteen lukurumbaan ja kaikkeen jännittämiseen.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Mä ajattelin, että en yritä toistamiseen. Eiköhän tää oo selkee viesti, että en tule pääsemään vaikka uudelleen yrittäisin. Eikä oo kertakaikkiaan energiaa uuteen lukurumbaan ja kaikkeen jännittämiseen.

    Älä nyt kerrasta silti lannistu, jos tää oli vasta eka kerta! Lisäks jos on riittävästi työkokemusta, niin voi hakea Turkuun ja Helsinkiinkin. Multa ne oli poissuljettuja vielä. Turussa on aineistokoe, mutta sekään ei ole ymmärtääkseni ihan helppo.

    Aloin kyllä ite miettiä jo sitä ammatillista erityisopepuoltakin. Oon töissä ammatillisella puolella nyt. Mut en kyllä haluais, että saa pätevyyden vain sille puolelle.

    -Hmmmh


   • Mä hakisin siihen ammatilliseen kyllä jos voisin mutta juuri se työkokemus puuttuu.

    Juu, kyllä tää vuosi on ollu niin paha, että en tiiä riittääkö energiat. Nyt loppuvuoden saa opiskeluajatukset olla kokonaan jäähyllä.

    Työpaikka on mutta sellainen, etten haluaisi siellä enää jatkaa. Mutta ei taida siinäkään suhteessa voittoarpaa langeta.

    Umpikuja. Ja fiilis sen mukainen herätä taas aamulla töihin.


   • Kaikille tsemppiä loppukevääseen! Mulla ei ala loma edes heti kesäkuun alussa, mutta nyt toukokuun jälkeen helpottaa kuitenkin ja saa rauhaakin työmaalla.

    Mä tässä istun ja katon ihan väsynä euroviisuja. Tunnit suunnittelematta. Kello soi 6.30. Kivat mulle. Taidetaan mennä kirjaa huomenna aika paljon...


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kaikille tsemppiä loppukevääseen! Mulla ei ala loma edes heti kesäkuun alussa, mutta nyt toukokuun jälkeen helpottaa kuitenkin ja saa rauhaakin työmaalla.

    Mä tässä istun ja katon ihan väsynä euroviisuja. Tunnit suunnittelematta. Kello soi 6.30. Kivat mulle. Taidetaan mennä kirjaa huomenna aika paljon...

    T. Hmmmh


   • Hei,
    Mulla jäi kirjallinen 4 pisteeseen ja haastattelu 8. Myös ryhmä 2.

    Sain samana päivänä kutsun sekä Joensuuhun että J.kylään erit.open valintakokeeseen. Eli joihin haettiin korkeakoulujen yhteishaussa. Kun tuolla aiemmin kerroin arpajaisista, tuntuu että tuli lisänumerot, koska taas on tosi paikka eessä.

    Tsemppiä hylyn saaneille, vaikka yksi ovi on kiinni (vai raollaan) tulee varmasti jotakin uutta parempaa, uskokaa pois!

    PÖLL-ö


   • Miten sä voit hakea näihin kaikkiin vaihtoehtoihin? Onkohan mulla jäänyt nyt jotain oleellista huomioimatta ja olisinkin voinut yrittää sisään usemapaa reittiä pitkin...


   • Anonyymi kirjoitti:

    Miten sä voit hakea näihin kaikkiin vaihtoehtoihin? Onkohan mulla jäänyt nyt jotain oleellista huomioimatta ja olisinkin voinut yrittää sisään usemapaa reittiä pitkin...

    Mä ymmärsin niin, että PÖLL-ö on suorittanut aiemmin alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon ja hakenut siksi Jyväskylään erillisiin hakuryhmässä 2. Ja kävikös PÖLL-ö Joensuun aineistokokeeessakin? Sori, en jaksa tarkistaa. Sitten lisäksi hakenut oikeassa yhteishaussa maisterihaussa, eli ei ongelmaa.

    Kyllä erkkaopen pätevyyden voi saada monta reittiä pitkin, mutta itse en halua tehdä enää gradua. Ei sillä, että uskoisin myöskään pääsyn yhteishaussa helpottuvan omalla kohdallani, vaan todennäköisesti päin vastoin.

    -Hmmmh


  • Hei, justiinsa noin kuten eellä arvelitkin- Hmmmh. Mutta nyt oon niin uuvuksissa, työstä ja kaikesta, etten tiedä miten pystyn taas kesäkuussa olla olevinani tälle alalle vakuuttava valinta. En nuku kunnolla, itkeskelen, ja yritän ponnistella työt ja muun elämän.
   - PÖLL-ö

  • Hei,
   tsemppiä kaikille rannalle jääneille - älkää missään vaiheessa antako periksi, esimerkkini osoittaa sen.
   Pyrin kahdesti Hesaan. Hylky molemmilla kerroilla. Kahdesti Jkylään, Nyt onnisti. Ja kerran Turkuun, tänä keväänä. Pääsin sinne myös.
   Itkut minäkin itkin ja sitten sisuunnuin. Uskon, että te kaikki olette mua nuorempia ja älykkäämpiä, joten GO! Love you;)

   • Onnea! Mikä oli hakuryhmä Jkylässä?

    Mikä sulla oli avain "onneen" eli miten sisuunnuit ja mitä sitten teit? Millaiset pisteet sait nyt Jkl:ssä ja miten mielestäsi kohensit tilannettasi aiempaan nähden?

    Tänään tuli sitten varmistus, että Joensuun aineistokokeen tulokset julkaistaan todellakin vasta 20.6. Harmittaa kyllä, että viime vuonna Joensuun ryhmätilanne meni ketuiksi, koska muuten meni niin hyvin. En ole nero, joten pelkällä aineistokokeella en usko pääseväni.

    Mutta mulla on kyllä muutenkin sellanen tilanne, että tää ERO-koulutus on koko ajan ollut enemmänkin täydentävä koulutus kuin kokonaan uusi juttu. Ihan työnkuvasta riippuu myös se, kiinnostaako ala miten paljon, eli mikään aineenopen paperinjakelija en ole kiinnostunut olemaan.

    -Hmmmh


   • Pääsin Jkylään pisteillä 18/22 hakuryhmään 2. Essee meni huomattavasti paremmin kuin vuosi sitten. Yritin ottaa keltaisen(tuon vihatun ja kolmeen pääsykokeeseen luetun) kirjan haltuun paremmalla kokonaisuuksien hallinnalla. Lasu-essee oli vähän tärppi mulle, kun olin ryhmässäni juuri opettanut ja tutustunut useaan laitosnuoreen ja heidän taustaansa. Haastattelussa olin oma itteni, kun en muuta voinut. Pelkäsin, että mokasin kuvatehtävässä, mutta se menikin kivasti. Vakuuttelin myös kovaa motivaatiotani(aineopinnot tehty ja opintovapaan rahoitus Koulutusrahastosta varma). Turkuun en mene, koska perheellisen mahdoton tehdä harjoittelu vaaditusti Turussa. Asun pk-seudulla. Turussa 1.vaihessa karsinta aineistokokeella, toisessa yksilö- ja ryhmähaastattelu. Sieltä sain 18,5/20 pisteet. Olen myös jo ammatillinen erkka, mutta en sillä pätevä perusopetukseen.


   • Aineenopen paperinjakelija!? Mulla on himpun eri mielikuva erityisopen roolista.

    Vähän ärsyttää, että panttaavat noita pisteitä kun soveltuvuuskokeisiin osallistuville/niistä ulos jääneille pisteet on kerrottu. Ei taida olla mitään kiintiöitä valmiiksi kuhunkin valintaporukkaan vaan keksivät sen sitten soveltuvuuskokeen jälkeen.

    Turku. Onkos sinne ne kokeet, aineisto ja soveltuvuus, kahtena eri päivänä?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Aineenopen paperinjakelija!? Mulla on himpun eri mielikuva erityisopen roolista.

    Vähän ärsyttää, että panttaavat noita pisteitä kun soveltuvuuskokeisiin osallistuville/niistä ulos jääneille pisteet on kerrottu. Ei taida olla mitään kiintiöitä valmiiksi kuhunkin valintaporukkaan vaan keksivät sen sitten soveltuvuuskokeen jälkeen.

    Turku. Onkos sinne ne kokeet, aineisto ja soveltuvuus, kahtena eri päivänä?

    Juu, Turussa aineistokoe oli kaikille: aineisto luettavaksi 45 min. Sai tehdä muistiinpanot. Aineisto pois ja sen jälkeen vastattin kahteen esseeseen. 2.vaiheeseen kutsuttiin tuplamäärä valintoihin nähden.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Pääsin Jkylään pisteillä 18/22 hakuryhmään 2. Essee meni huomattavasti paremmin kuin vuosi sitten. Yritin ottaa keltaisen(tuon vihatun ja kolmeen pääsykokeeseen luetun) kirjan haltuun paremmalla kokonaisuuksien hallinnalla. Lasu-essee oli vähän tärppi mulle, kun olin ryhmässäni juuri opettanut ja tutustunut useaan laitosnuoreen ja heidän taustaansa. Haastattelussa olin oma itteni, kun en muuta voinut. Pelkäsin, että mokasin kuvatehtävässä, mutta se menikin kivasti. Vakuuttelin myös kovaa motivaatiotani(aineopinnot tehty ja opintovapaan rahoitus Koulutusrahastosta varma). Turkuun en mene, koska perheellisen mahdoton tehdä harjoittelu vaaditusti Turussa. Asun pk-seudulla. Turussa 1.vaihessa karsinta aineistokokeella, toisessa yksilö- ja ryhmähaastattelu. Sieltä sain 18,5/20 pisteet. Olen myös jo ammatillinen erkka, mutta en sillä pätevä perusopetukseen.

    Aa, no sulla siis paljon kokemusta kuitenkin ja olet jo ammatillinen erkka! Kova tausta siis. Itsehän en voi saada mistään kokemusta, siis alaan liittyvästä, kun ei ole papereita. Ehkä joku vapaaehtoistyökään ei juuri lisäpisteitä haastattelussa tuo.

    Mistä tiedät, että se kuvatehtävä meni hyvin? Tai niin no, jos sai esim. täydet haastattelusta, niin siitähän voi jo päätellä paljon. :D Tajusinkin itse asiassa nyt vasta, että eihän täydet olleetkaan 10 haastattelusta, vaan 12, mikä selittää myös kohdallani sitä, miksi sain enemmän pisteitä haastattelusta kuin esseestä - prosentuaalisesti laskettuna silti parempi menestys esseessä.

    Mitäs vikaa tai hyvää muuten teidän mielestä siinä kuvassa oli? Sitä en kehdannut sanoa, mutta ehkä ensimmäisenä katsoin, että opepöytä tmv. oli kuin joku rytöläjä. :D Mutta hei, kodikkuutta! Mut vähän huonosti sanotin siinä asioita, jotenkin asiat jäi päähän eli kodikkuuttakin ois pitänyt avata enemmän oppimisen kannalta eikä vaan mumista jotain akvaario-sanoja tmv.

    -Hmmmh


   • Anonyymi kirjoitti:

    Aineenopen paperinjakelija!? Mulla on himpun eri mielikuva erityisopen roolista.

    Vähän ärsyttää, että panttaavat noita pisteitä kun soveltuvuuskokeisiin osallistuville/niistä ulos jääneille pisteet on kerrottu. Ei taida olla mitään kiintiöitä valmiiksi kuhunkin valintaporukkaan vaan keksivät sen sitten soveltuvuuskokeen jälkeen.

    Turku. Onkos sinne ne kokeet, aineisto ja soveltuvuus, kahtena eri päivänä?

    Laaja-alaisen erityisopettajan työnkuva riippuu tosi paljon paikasta ja tehtävästä, sikäli mikäli mä tiedän. Kyllä toi on ymmärtääkseni ihan tiedostettu fakta alalla, mitä erityisopettajien juttuja lukenut ja kuullut, että osa opettajista suhtautuu erityisopettajaan kuin avustajaan tai ohjaajaan. Lisäksi osittainhan siinä on todella sitä paperinjakelua, joka pitää vain hyväksyä, koska aineenope voi suunnitella tehtävät ja voidaan tarvita vain omaa rauhaa ja tukea niiden tekemiseen. Ja niitä sitten pitää käpistellä, tiesi aiheesta juuri mitään tai ei.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Aa, no sulla siis paljon kokemusta kuitenkin ja olet jo ammatillinen erkka! Kova tausta siis. Itsehän en voi saada mistään kokemusta, siis alaan liittyvästä, kun ei ole papereita. Ehkä joku vapaaehtoistyökään ei juuri lisäpisteitä haastattelussa tuo.

    Mistä tiedät, että se kuvatehtävä meni hyvin? Tai niin no, jos sai esim. täydet haastattelusta, niin siitähän voi jo päätellä paljon. :D Tajusinkin itse asiassa nyt vasta, että eihän täydet olleetkaan 10 haastattelusta, vaan 12, mikä selittää myös kohdallani sitä, miksi sain enemmän pisteitä haastattelusta kuin esseestä - prosentuaalisesti laskettuna silti parempi menestys esseessä.

    Mitäs vikaa tai hyvää muuten teidän mielestä siinä kuvassa oli? Sitä en kehdannut sanoa, mutta ehkä ensimmäisenä katsoin, että opepöytä tmv. oli kuin joku rytöläjä. :D Mutta hei, kodikkuutta! Mut vähän huonosti sanotin siinä asioita, jotenkin asiat jäi päähän eli kodikkuuttakin ois pitänyt avata enemmän oppimisen kannalta eikä vaan mumista jotain akvaario-sanoja tmv.

    -Hmmmh

    Kuvista. Juu, mä valisin heti sen virikkeellisen rytöläjän(!), mutta sit hetken päästä tajusin, että siellähän on monta turvallisuutta uhkaavaa elementtiä: sotku, akvaario(josta en tajunnut puhua), katosta roikkuvia juttuja ym. Yritin sitten selittää, että tila vaatii kuiteski siivousta ja karsimista. Toisaalta sotilaallisen kurin luokka voi sopia ryhmälle, jossa tiukkaa struktuuria vaativia opiskelijoita tai haastavasti käyttäytyviä. Tämä perustelu tuli mieleen vasta onnibussissa kotimatkalla.


   • Onpas mielenkiintoista lukea toisten kuvanäkemyksiä! Mä kun olin itse lähinnä silleen, että joo, hyvältä näyttää, pulpetitkin kivasti ringissä tmv., niinku meilläkin tunnilla. Samalla kuitenkin mietin, että karmee sotku, mutta ehkä tää sitten on vaan pikku askartelun takia... Mut kysymyshän kuului, mitä muuttaisi tai lisäisi, niin en sanonut ollenkaan, että ihmiset ois tietty ihan kiva juttu luokassa. :D Sit pari jotain omaa paikkaa olisin pistänyt sivummalle, jos haluaa omaa rauhaa. Ne baarijakkarat tmv. oli musta vähän erikoiset, koska jos siihen istahtaa, on selin muihin.

    Toisaalta tälleen siviilistä käsin tekee mieli sanoa, että ei perinteisessä mallissakaan aina ole mitään vikaa: jokainen näkee suoraan taululle ja on ehkä enemmän sitä omaa rauhaa. Rinki ym. on siitä hankala, että joku näkee aina vähän huonommin.

    -Hmmmh


   • Ja tästä rinkijutusta sais ihan mielenkiintosen oman pedagogisen keskustelunsa: osa opeista ei anna istua ringin ulkopuolella, jos rinki kerran on olemassa. Mä olen ihan tavallinen opettaja, mutta kuitenkin opiskelijoilla on vähän sitä sun tätä taustaa, joten jos joku ehdoin tahdoin asettautuu ringin ulkopuolelle, en yleensä pakota rinkiin. Ehkä näkee paremmin, ehkä voi olla paremmin, who knows. Voin kehottaa siirtymään rinkiin esim. keskustelemaan toisten kanssa, mutta jos se on silmin nähden vastenmielistä, annan olla. Keskusteluun voi osallistua myös vähän sivummalta.

    -Hmmmh


  • ehkäpä pointtina siinä kuvatehtävässä olikin se, ettei mitään valmista mallia ja kaikille toimivaa luokkaa olekaan. Sehän muokkautuu oppilasaineksen tarpeiden mukaisesti ja "prosessissa" koko lukuvuoden ajan -vastataan oppilaiden tarpeisiin!
   opettajan mieltymyksillä ei pitäisi olla asian kanssa paljoakaan tekemistä...

   -varjojenmailla-

  • Hei, onko kukaan päässyt varasijalta opiskelemaan? Olin myös 2 hakuryhmässä ja en tullut valituksi

   • Ei oo. Mahtaako kukaan päästä. Summittainen "varasijalla" kuulostaa kohtuuepämääräiseltäkin.

    Aika jännä, että meitä ei-valittuja hakuryhmä 2:sta on täälläkin useampia! Kuitenkin kuulutaan selvään vähemmistöön.

    -Hmmmh


  • Mä pääsin Joensuuhun! Oon pihalla, enkä tiedä, mitä teen, koska matka on pitkä ja töitäkin ois vähän syksylle. Aineistokoe ei mennyt hyvin, mutta se riitti silti. Mutta nyt on hyvä jäädä lomalle ja lähteä juhannuksen viettoon.

   Kertokaa, jos teistäkin joku pääsi eli lähdetäänkö yhdessä itää kohti? :)

   -Hmmmh

   • Moi,
    Onnea Sinulle Hmmmh, ihanaa, juhannuslahja😘 mäkin pääsin, mutta aloitan Jyväskylässä:)


   • Kiitti! Ootko sama, joka pääsi myös Turkuun eli pääsitkö tänä vuonna suorastaan kaikkiin mahdollisiin paikkoihin? :) Mikä ryhmä sulla on Jkl:ssä?

    Mä mietin, että oisko ikinä tosiasiallisia mahdollisuuksia päästä Jkl:ään. Jos oiskin, se ois sitten varmaan se kehitysvammapuoli. Oikeasti kuitenkin laaja-alainen on itselleni mielekkäämpi. Mutta Jyväskylä ja Ruusupuisto niin kovin paljon tutumpi ja kiinnostavampi paikka kuin Joensuu... No, vielä on aikaa miettiä!


   • Paljonko teillä Joensuuhun päässeillä oli pisteitä aineistokokeessa?


   • Mulla oli 20,18 p (lisäpisteitä siis 0). Viime vuonna sain yli 24 pinnaa, mutta tänä vuonna koe näytti menneen kaikilla huonommin. Vaikka löytyihän joukosta niitä nerojakin.

    Tsemppiä kaikille jatkosuunnitelmiin! Jos Joensuuhun meneviä löytyy, niin kiinnostaa kyllä. :) Sais itsekin vähän varmistusta, että matkailu ja asustelu on kaiken väärtiä täältä suht etelästä käsin.

    -Hmmmh


   • Anonyymi kirjoitti:

    Mulla oli 20,18 p (lisäpisteitä siis 0). Viime vuonna sain yli 24 pinnaa, mutta tänä vuonna koe näytti menneen kaikilla huonommin. Vaikka löytyihän joukosta niitä nerojakin.

    Tsemppiä kaikille jatkosuunnitelmiin! Jos Joensuuhun meneviä löytyy, niin kiinnostaa kyllä. :) Sais itsekin vähän varmistusta, että matkailu ja asustelu on kaiken väärtiä täältä suht etelästä käsin.

    -Hmmmh

    Juu, mä pääsin kaikkiin kolmeen (Turku, Jkylä, Jsuu). Sain 21.59p Jsuuhun. Joskus elämä hymyilee:)


   • Onnea,
    Minkä paikan otat vastaan?


  • Mä en päässyt edes Joensuuhun. En edes varasijalla.

  • Minulla on ammatillisen erkkaopen pätevyys (+ ylempi kk-tutkinto). Jos pääsisin yliopistoon suorittamaan (huom! Suorittamaan) erilliset erityis.....opinnot, niin olisikohan sellaisesta ns apua työllistymiseen? Ammatillisen erkkaopen pätevyyttä ei noteerata missään!

   • Olisi hyötyä, saisit miltei valita ja napata mieluisimman työpaikan.


  • Jatkan vielä Joensuusta, vaikka pitäisi ehkä jo perustaa oma ketju: onko joku aikeissa opiskella Joensuussa ja hakemassa asuntoa lähijaksoille? Vaikeaa on, ja jessuksen kalliiksi tulee tämä lysti.

   -Hmmmh

  • Minä pääsin erit.open (ei erillisiin) opintoihin Joensuuhun. Muitakin hakukohteita on, ne on vielä vaiheessa "kesken". Olen kyllä iloinen tästä 🍀
   Jyväskylän erilliset olis ollut nopeampi ja 🎯 mulle. Ja se eka ajatus jonka suuntaan olisin toivonut tien kulkevan.
   PÖLL-ö

   • Jee, onnea! Mistäpäin olet? Josko vaikka kuljettais samoja reittejä ees osin, jos Joensuuhun päädyt. Mä oon Pirkanmaalta.

    -Hmmmh


   • Olen Kymenlaaksolainen.. joten ei osuta ihan samoille reiteille.
    Ihan pelkkää riemua ei ole elo, vaikka opintopaikka järjestyikin. Vaatii pähkäilyä rahoituksen kanssa, kun olisi mukavaa (osaksi aikaa välttämätöntäkin) saada keskittyä pelkästään opintoihin.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Olen Kymenlaaksolainen.. joten ei osuta ihan samoille reiteille.
    Ihan pelkkää riemua ei ole elo, vaikka opintopaikka järjestyikin. Vaatii pähkäilyä rahoituksen kanssa, kun olisi mukavaa (osaksi aikaa välttämätöntäkin) saada keskittyä pelkästään opintoihin.

    Joo kyllä tää vaatii investointeja. Toiset lähtee matkoille, mä lähden opiskeleen. Eikä TE-toimistonkaan pakko tätä ole puoltaa. Siinä sitä sitten ollaankin, jos niin käy!

    Just kummastelin tuossa harjotteluohjeita. Kai se on orientaatioon raahauduttava, josko selviäisi asiat.

    -Hmmmh


  • Oi että, teille näyttää käyneen hyvin. Mä en päässyt mihinkään ja olo on kyllä todella pettynyt. En edes tiedä mitä pitäisi tehdä toisin että onnistuisin, jos voimavaroja riittää uudestaan hakea. Onnea opiskelupaikoista!

   Tuutikka

   • Tähän piti vielä kommentoida. Kiitti onnitteluista!

    No, mä en päässyt viime vuonna sinne Itä-Suomeen, kun oli vielä soveltuvuuskokeet (ja ryhmätilannehan se ongelma meillä oli). Suurin osa soveltuvuuskokeissa olleista pääsi, joten olihan se kolaus. Jälkikäteen voi kuitenkin todeta, että sain kullanarvoisen työsuhteen, joten kaikki meni parhain päin. Nyt ois ollut vähän töitä jo syksyllekin, mutta jouduin valitettavasti perumaan. Kliseisesti monesti elämä tuntuu heittelevän kuitenkin jonnekin.

    Jos Jyväskylään haluaa päästä, niin pitää musta lukea hyvin - etenkin jos hakee laaja-alaisen open kiintiössä. Mä en ole vielä edes hakukelpoinen kuin siihen ryhmään 2, mutta en usko, että Jyväskylään on asiaa koskaan. Laaja-alaisten kiintiössä hakee paljon porukkaa, ja vain harva valitaan. Kehitysvammaryhmässä taas arvostetaan paljon kokemusta. Mitä siinä Jkl:n haastattelussa pitäisi sanoa... jaa-a, en tiedä. Näin ilman erityisopekokemusta kysymyksiin on mielestäni vaikeaa vastata. Sit taas itse mietin, että jos omasta elämästänikin olisin kertonut erinäisiä juttuja täysin avoimesti, niin suhtautuminen olisi voinut olla nuivaa. Edelleen esiintyy kuitenkin sitä piilorasistista asennetta, että tavallaan asioista pitää lässyttää, mutta jos sanotkin, että mulla on tämmösestä vähän omaakin kokemusta, niin asenne voi olla, että hyi, ei me sit sua haluta. Ihan sama on työelämässä.

    Mutta Itä-Suomen aineistokokeesta: no mullahan meni se tänä vuonna aika huonosti / riittävän hyvin, koska ohjeet eivät kuuluneet ja näin ollen en kuullut sitäkään, että muistiinpanot saa tänä vuonna pitää. En siis keskittynyt tekemään niitä. Itse olen hidas lukija, ja sanoisin, että tärkeintä on lukea ajatuksella, vaikka huomaisi, että muut jo kiitävät eteenpäin. Aika on mitoitettu niin, että hidaskin ehtii lukea artikkelin edes kerran. Itse en ole muutenkaan muistiinpanotyyppiä, mutta jollekulle ne varmaan voivat olla tärkeä juttu. Silloin ne ovat kuitenkin lukuajasta pois.

    Mutta aineistokokeessa on kysymyksiä, joihin on joskus yksinkertainen vastaus ja joskus pitää taas vähän ajatella tai kieroilla. Sama kuin kirjoituksissa. Vaikeata sanoa, mikä logiikka siinä on. Olisin halunnut nähdä oikeat vastaukset, mutta näyttö on vain Joensuussa. Toisaalta ilman selityksiä vastaukset eivät olisi juuri auenneet. Kävikö joku katsomassa vastaukset?

    -Hmmmh


  • (Kirosana), että on mukava lukea onnistuneiden kokemuksia! Onnittelut teille!
   Minulla on jo ajatuksissa alanvaihto :)

  • Hei Hmmmh,
   (tai kuka tietäisi?), oletko aloittamassa opinnot siis erillisissä erit.open opinnoissa vai erityisopettajan? Ensin mainitussa on lähijaksoja, entä jälkimmäisessä koulutuksessa (maisteriopinnot) ?

   • Sori viivästynyt vastaus. Mä alotan erillisiä eli joo, tiiviitä lähijaksoja on, mut ei gradua. ;) Orientaatio lähestyy eli on ihan pian! Alkaa jo vähän jännittää koko touhu. :)

    -Hmmmh


  • Hei Hmmmh,
   Oletko jo ehkä varannut asustelupaikan orientaatiojaksolle, tai muille lähijaksoille - niin millaisella hintatasolla?

   Nimim. Anonyymi

   • Moi!

    Sori, taas tulee vähän viivästynyt vastaus. :D Joo, vuokrasin heti kämpän syyskuulle. 400 e pulitan kuussa yksiön kaltaisesta asumuksesta ja melko läheltä yliopistoa, mutta Joensuun hintataso on keskimäärin tosi kallis.

    Muut on vielä varaamatta.

    -Hmmmh


  • Hei, hyvä että asunnon sait. Totta on että ihan normia voi olla esim neljä ja puolisataa euroa HUONEESTA isommassa kämpässä. Huh huh.

   • Joo itse olin vähän sellasella asenteella, että kyllähän nyt tollasessa pitäjässä halpaa täytyy olla, mutta katinvillat. Ihan etelän hinnoissa liikutaan, ellei enemmänkin. Kai se on helppoa pyörittää monopolia, kun tarjontaa ei varmaan loputtomasti ole.

    Alkaa jo vähän jännittää. :) Pakkaaminen odottaa...

    -Hmmmh


  • Kuinkahan moni huoneen vuoķraaja on innokas kirjoittamaan kuittia.. mietinpä vaan.
   😏

   • Niinpä, niinpä. 🤔

    Matkalaukku pursuaa! :D

    -Hmmmh


  • Tsemppiä uuden alkuun!

  • Mistä ja milloin saa tietoa Helsingin tai Jyväskylän mahdollisista pääsykoekirjoista? Vai onko niitä ollenkaan? Onko täällä muilla suunnitelmissa hakea erillisiin eo-opintoihin? :)

   • Samaa mietin, tarkoitus hakea molempiin ja mulla laskettu aika nyt jouluna, nii olisin halunnut alkaa lukea ennen sitä. Tiedä miten sitten vauvan kanssa onnistuu lukeminen. Onkohan se tuo lasten erityishuolto ja opetus Suomessa kirja nytkin?


   • Kävitkö Helsingissä?


   • Kävitkö Helsingissä?


  • Hei! Mikähän mahtaa olla tämän vuoden tilanne? Ketä on menossa valintakokeisiin? Ja oispa mahtava kuulla viime keväänä opiskelemaan päässeiden kuulumisia!

   • Mitenköhän porukalla tänä vuonna menneet poikkeusolosuhteiden pääsykokeet? Itse hain ryhmässä 4 ja pettynyt fiilis jäi.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Mitenköhän porukalla tänä vuonna menneet poikkeusolosuhteiden pääsykokeet? Itse hain ryhmässä 4 ja pettynyt fiilis jäi.

    Oliko nelosryhmässä myös vain yksi kysymys kirjasta? Mistä syystä jäi huono fiilis?

    Aika oli tosi lyhyt, hain siis kolmosryhmässä.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Mitenköhän porukalla tänä vuonna menneet poikkeusolosuhteiden pääsykokeet? Itse hain ryhmässä 4 ja pettynyt fiilis jäi.

    Viime vuonna täällä ketjussa kirjottelin ahkerasti ja olin se, joka ei mihinkään päässyt. Päätin sitten kuitenkin vielä yrittää ja hakea Helsinkiin, Ouluun, Jyväskylään ja Joensuuhun. Ihan järjettömän rankalta tuntui tammikuun alussa, kun tiesi että koko kevät on ihan hullua pänttäämistä töiden ohella. Päätin lukea ensin Helsinkiin ja aloittaa heti sen pääsykokeen jälkeen lukemisen Jyväskylään. Pänttäsin koko tammikuun ja vähän helmikuun alkuakin kaiken liikenevän ajan ja lopulta osasin kaiken ulkoa. Ihan oikeasti. Silti pääsykoe Helsingissä oli todella vaikea. Vähän taas kerran pettymystä niellen ja epävarmana lähdin sieltä kotiin. Parin päivän päästä kävin Jyväskylän materiaalin kimppuun. Huh. Olisko ehtinyt noin vajaa kolme viikkoa mennä ja Oulun reissukin jo häämötti kun sain tiedon, että olin päässyt Helsinkiin! Tuntui ihan lottovoittajalta! Nyt toki tuo olo jo vaihtunut hieman huolestuneeseen mieleen siitä tuleeko korona tähänkin väliin... Mutta halusin vaan sanoa, että aina on joku, joka pääsee ja onnistuu! Älkää te muutkaan luovuttako heti ensimmäisellä kerralla. Tsemppiä tulosten odotteluun, se on aika piinaavaa.


  • Kuinkahan montaa he haastattelivat per hakuryhmä? Tuleekohan tieto oikeasti vasta toukokuussa?

   • Ymmärtääkseni Jyväskylässä noin tuplamäärä paikkoja kohtaan eli 50% 2.vaiheesta pääsee.


   • Missä ryhmässä hait, saitko vastattua kaikkiin kysymyksiin?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Missä ryhmässä hait, saitko vastattua kaikkiin kysymyksiin?

    Minä hain 1.ryhmässä. Sain mielestäni vastattua ihan hyvin, mutta vaikea tietää mitä haettiin. En ole aiemmin hakenut.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Minä hain 1.ryhmässä. Sain mielestäni vastattua ihan hyvin, mutta vaikea tietää mitä haettiin. En ole aiemmin hakenut.

    Olen tuo ensimmäinen kirjoittaja. Jäi pettynyt fiilis, koska tuntui, että vastasin liian itsestäänselvästi ja tuntui, että oli niin kiire, että vastaukset jäivät tosi pintapuolisiksi. Kirjasta kysyttiin myös vain yksi kysymys hakuryhmässä 4.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Olen tuo ensimmäinen kirjoittaja. Jäi pettynyt fiilis, koska tuntui, että vastasin liian itsestäänselvästi ja tuntui, että oli niin kiire, että vastaukset jäivät tosi pintapuolisiksi. Kirjasta kysyttiin myös vain yksi kysymys hakuryhmässä 4.

    Jep 20 minuuttia oli tosi lyhyt aika. Onkohan paikalla aiempina vuosina hakeneita, onko tulokset tulleet yleensä Jyväskylästä mihin aikoihin?

    Itselle vaikeutta teki jostain syystä kysymys avoimista oppimisympäristöistä vaikka tiedän mitä tarkoittaa mutta en osannut vastata kun on laajakäsite ja en saannut kiinni mitä hakevat 🙈.


  • Tulispa tieto pian! Sais alkaa syksyä suunnitteleen.

   • Sanopa muuta! Oon yrittänyt katsella et mihin aikoihin edellisinä vuosina tullut tietoa. Kiva kun vanhempainvapaalta olis paluu töihin, jos tuonne ei pääse ja töissä joutuvat odottelemaan tätä tietoa 🙄😅


   • Anonyymi kirjoitti:

    Sanopa muuta! Oon yrittänyt katsella et mihin aikoihin edellisinä vuosina tullut tietoa. Kiva kun vanhempainvapaalta olis paluu töihin, jos tuonne ei pääse ja töissä joutuvat odottelemaan tätä tietoa 🙄😅

    Tulokset tuli sähköpostiin ja näkyi opintopolussakin!
    Jyväskylään, ryhmä 4, ja pääsin.
    Helpotus!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tulokset tuli sähköpostiin ja näkyi opintopolussakin!
    Jyväskylään, ryhmä 4, ja pääsin.
    Helpotus!

    Mäkin pääsin! Ryhmä 1.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tulokset tuli sähköpostiin ja näkyi opintopolussakin!
    Jyväskylään, ryhmä 4, ja pääsin.
    Helpotus!

    Mäkin pääsin! Ryhmä 4 👍🏻


   • Anonyymi kirjoitti:

    Mäkin pääsin! Ryhmä 4 👍🏻

    Onko ketään joka olisi päässyt 2 ryhmästä?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Onko ketään joka olisi päässyt 2 ryhmästä?

    Minä pääsin Jyväskylään ja ryhmä 2. 😊


   • Anonyymi kirjoitti:

    Minä pääsin Jyväskylään ja ryhmä 2. 😊

    Hienoa! Paljon oli pisteitä ja miten meni kirjan suullinen koe?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Hienoa! Paljon oli pisteitä ja miten meni kirjan suullinen koe?

    Tiedättekö ketään, joka olisi päässyt varasijalta opiskelemaan?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tiedättekö ketään, joka olisi päässyt varasijalta opiskelemaan?

    Mikä oli maksimipistemäärä haastattelusta ja kokeesta/kirjasta? Ja mitkä pisterajat?


  • Minäkin pääsin Jyväskylään ryhmässä 4. Helsingissä oli yksi monivalinta liikaa väärin. Olisi kiva, jos olisi joku whatsapp/face-ryhmä valituille? Voisi suunnitella yhdessä, esim majoitusjutut.
   Anne

   • Olis kiva kyllä joku ryhmä 😊


   • Anonyymi kirjoitti:

    Olis kiva kyllä joku ryhmä 😊

    Facebookissa näkyy olevan ryhmä Erlliset erityisopettajan opinnot 2020-2021 HY. Jos vastaavan perustaisi JYU-opiskelijoille, millähän saisi tietoa valituille..


   • Näillä hakuryhmillä ei taida pätevyyden suhteen olla mitään eroa?? Paitsi tietty harjoittelu. Muutoin kaikille tulee sama yleinen todistus erillisten suorittamisesta.

    Mä hain aineen- & luokanopena ryhmään 2 (piti klikata sitä kolmosta 3) ... 😅 No pääsin sisälle ja kuulemma tuolla tulee pätevyys kehitysvammaisten erityisopetukseen, osa-aikaiseen ja luokkamuotoiseen erityisopetukseen. Aikaisemmat tutkinnot määrittävät pätevyyden.

    Nyt haasteena enää pitkä välimatka ja kontaktipäivien majoitus. Majoituksesta olisi kiva keskustella syksyllä opintoja aloittavien kanssa. Itse käyn J.kylässä vain konraktipäivisin ja mielelläni maksan pientä vuokraa jos pääsee jonkun nurkkiin.


  • Tein ryhmän faceen, tulkaa sinne!

   • 👍 Millä nimellä löytyy?


   • Anonyymi kirjoitti:

    👍 Millä nimellä löytyy?

    Erilliset erityisopettajan opinnot 20-21 Jyväskylä


  • Hei, löytyykö Joensuussa syksyllä 2020 erllisiin etityisopettajanopintoihin valittuja. Lähiopetuksen majoitusta pohdiskelen

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vihdoinkin Stefan avautuu Martinan röyhkeydestä

   Tätä ollaan odotettu. Stefan kertoo että Martina yrittää kiristää 200000 e Stefanilta . Näin me tää nähtiinkin. Muija sai harrastaa mitä halusi Stefan
   598
   9487
  2. Pelkkää rahastusta kunnallinen hammaslääkärikäynti

   Luulisi, että EU:n kireimpiä, jo tapissaan olevia veroja maksavat suomalaiset saisivat kohtuuhintaisen kunnan hammaslääkäripalvelun, kaikkea kanssa!
   Maailman menoa
   63
   1201