Postimerkkien hintakartelli

phil_a_telisti

Postimerkkien kaupassa pidetään yllä luettelohintajärjestelmää, kuten LaPe-hinta ja vastaavat. Toteutuneiden kauppahintojen perusteella voi helposti nähdä, että ne ovat muutama kymmenen prosenttia luettelohinnoista.

Muutamat työkseen merkkejä myyvät vetoavat mielellään ko. luettelohintoihin. Kyseessä on minusta epäterve hintakartelli, jolla yritetään keinotekoisesti pitää korkeaa hintatasoa yllä. Se ei voi olla keräilijän etu missään nimessä, vaan tätä fiilataan silmään.

Joku yritti perustella, että ko. hinnat ovat vertailukohtia, joiden SUHTEEN määräytyy todellinen kauppahinta. Selitys ontuu pahasti, sillä mistä luettelosta sen suhteen sitten saa selville?

Asiaa ei varmasti helpota se, että enenevässä määrin keskuudestamme poistuvien keräilijöiden jäämistöä tulee markkinoille. Jos ajatellaan, että 1800-luvun merkit ovat harvinaisia ja täten kalliita, niin näen niistä tarjontaa kyllä koko ajan kaikissa huutokaupoissa. Jos vaikkapa 5 kop soikiomerkkien parista pitää maksaa henkilöauton hinta, niin eihän sellainen voi olla terveellä pohjalla.

Mitähän joku kuluttaja-asiamies sanoisi tästä.

11

256

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • niinluulisin

   Kyllä se fdc-kuorien hinta on aika paljon merkkien arvosta kiinni ainakin uudemmilla kuorilla. Jos ajatellaan esim. Suomen leijona-kuorta viiden euron merkillä, jonka lape-arvo on 7 euroa.

  • sitäseon

   Uudemmassa luettelossa 2013 sen arvo on jo 10 euroa. Äkkiä arvo tuplaantuu. Ilmeisesti siksi, ettei paketeissa enää käytetä merkkejä eikä sitä näinollen juuri kulje.

  • Anonyymi

   Minulla on 1000 nsia merkkejä sota ajalta ja ennenkin harvianisiakin en ole myynyt

   • Anonyymi

    Siinä määrässä voi jo olla kaksi samanlaistakin.


  • Anonyymi

   Ei ole hintakartellia, jokainen voi aivan vapaasti hinnoitella myymiensä kohteiden hinnat. Ja aivan samalla tavalla voti toimia ostaessaan, annat tarjouksen joka johtaa kauppaan tai sitten ei.

   Kuluttaja-asiamiehellä ei ole mitään sanottavaa vapaisiin markkinoihin, en vain keksi miten saat tästä hinta tai myyntikartellin aikaiseksi.

   Itse ostan pääasiassa huutokaupoista ja hinta on se mitä joku on valmis kohteesta maksamaan - kukaan ei ketään pakota ostamaan tai myymään tietyllä hinnalla.

   Harvinaisten kohteiden hinnat jatkavat nousuaan ja nämä kohteet menevät parhaiten kaupaksi.

   Esim Lapen, Norman tai Michel hinnat ovat arviohintoja. Alunperin esim Lapen luottelohinnat olivat Lauri Peltosen vähittäismyyntihintoja ja sama koski Norman hinnastoa Käpylän merkin vähittäismyyntihinnasto. Toki näistäkin hinnoista voitiin poikeata paljonkin.

   Tänä päivänä näiden luetteloiden hintojen merkitys on entistä pienempi, markkinat määräävät hinnat. Itse olen lopettanut aktiivisen keräilyn, mutta jos kohdalle osuu merkki jonka hinta on mielestäni selvästi alakanttiin, voin sen ostaa, mitään pakkoa ei hankinnoille ole.

   Oma kokoelma käsittää lähes kaikki merkit ja suurimman osan versioista 1875-2015, leimattuna ja postituoreena tai käyttämättömänä. Vanhempia merkkejä on kohtuullisesti mutta esim soikiomerkit olen suosiolla jättänyt väliin.

   Postikorttikokoelmassa on lähinnä ennen itsenäisyyttä ja heti sen jälkeen olevalta ajanta kulkeneita kortteja, noin 1000 kpl. Nude, pin up ja vastaavia kortteja on muutaman sata.

   Laitan jossain vaiheessa kaksoiskappaleet huutokauppaan ehkä 50-1000kpl erissä, Tarkempikin luku on jossain ylhäällä mutta arvioisin myyntiin menevän yli 100.000 merkkiä. Ulkolaiset tulen myymään kaikki, vanhaa Ruotsia ja Viroa on aika paljon. GB merkit menevät myyntiin, näissä on mukana esifilatelian kuoria ja paljon myös 1800 luvun merkkejä, myös kaksi eri versiota Penny Black:istä (1840). Merkit menevät sillä hintaa minkä joku on valmis huutokaupassa valmis maksamaan.

   • Anonyymi

    En tiedä luitko nyt tekstini. Siis että monet trokarit kyllä vetoavat luettelohintaan ja vielä huutomerkillä, että katsopa kuinka paljon alle luettelohinnan nyt saat tämän kohteen.
    Itse en katso luetteloista hintoja, muita tietoja kyllä.

    Muuten en tiedä miten tilityksesi komeroittesi sisällöistä liittyy aloitukseeni joten en sitä kommentoi.


   • Anonyymi

    Saahan sitä vedota ihan mihin tahtoo, mutta ei siitä mitään kartellia tule. Siitähän sinä ensin valitit.

    Ostaja määrää ostohinnan ja myyjä myyntihinnan - jos näitä ei saada kohdalleen, kauppaa ei synny.

    Itse pidän hinnastoja puhtaasti viitteellisinä. Kirjoituksen sisältö liittyy siihen, että olen ostanut, myynyt ja kerännyt merkkejä noin 45-vuotta joten jotain on tullut myös opittua tästä alasta. Eikä omat ostohinnat perustu mihinkään muuhun kuin omaan arvioon ja kokemukseen.

    Eli vielä kerran, ei ole mitään kartelleja. Luetteloita on lukuisia ja niidenkin välillä on keskinäisiä eroja.


  • Anonyymi

   Tarkennus "Oma kokoelma käsittää lähes kaikki merkit ja suurimman osan versioista 1875-2015," Suomen ja autonomian aikaiset merkit.

   • Anonyymi

    On myös tiedossa, ettei torin järjestelmä hyväksy desimaaleja hinnassa. Jos myyjä aikoo pyytää tuotteestaan esim. 2,50 euroa, hinta on laitettava kolmeen euroon, ettei tulisi tappiota. Ostaja voi sitten tinkiä nuo desimaalit pois.


  • Anonyymi

   Ei ole mitään kartellia, hinnoittelu on lähinnä villiä ja tinkiminen onnistuu lähes aina. Itsenäisiä myyntiliikkeitä löytyy ja huutokauppoja vielä enemmän - varsinkin huutokaupoissa hinnat ovat päivänhintoja. Joskus huutokauppahinnat nousevat ja joskus eivät, mutta mihinkään listahintoihin ne eivät perustu.

   Tähän päivään mennessä en ole ostanut kaupasta kohdetta ns listahintaa, en edes lähelle. Listahintoja ja niiden julkaisijoita on aika monia.

  • Anonyymi

   Ei ole kartelli, monta eri myyjää ja jokainen hinnoittelee tuotteet itse. Mitään hinta tai ostokartellia ei voi muodostua vapaille markkinoille.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tämäkin vielä! Steppi suviseuroissa

   Nyt on maailmankirjat sekaisin, En ollut uskoa silmiäni. Selvänä teltassa lauloi muiden mukana.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   190
   8038
  2. Kiinteistökuningattarelle satelee nyt tuomioita oikein urakalla

   https://www.is.fi/viihde/art-2000008926919.html TELEVISIOSTA kiinteistövälittäjänä tunnetuksi tullut Kaisa Liski sai yhden vuoden ja kahden kuukaude
   Kotimaiset julkkisjuorut
   77
   3526
  3. Puolangan Porukka. Kuulkaas tämä.

   Hyvää iltaa hyvä Puolangan herrasväki. Kertokaa minulle mistä löydän Puolangalta vastusta niinsanotusti tanssimaan nurkan taakse! Olen saanut tarpeeks
   Puolanka
   57
   1661
  4. Suomi on allekirjoittanut NATO:n liittymissopimuksen

   Tätä hetkeä on odotettu: Nato-maat allekirjoittivat tiistaina aamupäivällä Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat. ”Yhdessä olemme vahvempia”, Haavi
   NATO
   284
   1476
  5. Ei tiemme enää kohtaa

   Joten älä odota, että ilmestyisin elämääsi. Se, mitä on tapahtunut on mennyttä, eikä sitä enää saa takaisin. Voi olla, että et näe minua pitkään aikaa
   Ikävä
   84
   1409
  6. Pysyt hyvännäköisenä pitkään

   Mulla on sellainen sormituntuma, eli monia hyviä syitä sanoa sinusta noin. Pidät huolta itsestäsi ja varmaan myös muistakin siinä ohessa. Sinussa on p
   Ikävä
   53
   1396
  7. Martinan uusin hirvitys

   Nyt on järkyttävät hopeiset paljetti shortsit jalassa. Mistä se löytää noita hutsahtavia vaatteita. Luuleeko näyttävänsä nuoremmalta, vaikka vaikutus
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   1349
  8. En mä jaksa enää uskoo

   Meihin... Ei me tulla enää ikinä näkemään uudelleen niin se vaan on. Toivottavasti molemmat löydetään vielä rakkautta.
   Ikävä
   101
   1198
  9. Martina on kova vaihtamaan juhannusheilaa

   2018 -Hannes 2019-Stefu 2020-Palomies 2021-Pikkarainen 2022-Tanskalainen lippis mies Ihan sairasta kun ei yhtään pysty viettämään aikaansa vain laste
   Kotimaiset julkkisjuorut
   207
   1069
  10. Body count

   Sanotaan että miehellä tulevaisuus ratkaisee ja naisella menneisyys kun etsitään oikeasti vakavaan parisuhteeseen toista. Jos naisella paljastuu oleva
   Sinkut
   241
   966
  Aihe