Postimerkkien hintakartelli

phil_a_telisti

Postimerkkien kaupassa pidetään yllä luettelohintajärjestelmää, kuten LaPe-hinta ja vastaavat. Toteutuneiden kauppahintojen perusteella voi helposti nähdä, että ne ovat muutama kymmenen prosenttia luettelohinnoista.

Muutamat työkseen merkkejä myyvät vetoavat mielellään ko. luettelohintoihin. Kyseessä on minusta epäterve hintakartelli, jolla yritetään keinotekoisesti pitää korkeaa hintatasoa yllä. Se ei voi olla keräilijän etu missään nimessä, vaan tätä fiilataan silmään.

Joku yritti perustella, että ko. hinnat ovat vertailukohtia, joiden SUHTEEN määräytyy todellinen kauppahinta. Selitys ontuu pahasti, sillä mistä luettelosta sen suhteen sitten saa selville?

Asiaa ei varmasti helpota se, että enenevässä määrin keskuudestamme poistuvien keräilijöiden jäämistöä tulee markkinoille. Jos ajatellaan, että 1800-luvun merkit ovat harvinaisia ja täten kalliita, niin näen niistä tarjontaa kyllä koko ajan kaikissa huutokaupoissa. Jos vaikkapa 5 kop soikiomerkkien parista pitää maksaa henkilöauton hinta, niin eihän sellainen voi olla terveellä pohjalla.

Mitähän joku kuluttaja-asiamies sanoisi tästä.

11

254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • niinluulisin

      Kyllä se fdc-kuorien hinta on aika paljon merkkien arvosta kiinni ainakin uudemmilla kuorilla. Jos ajatellaan esim. Suomen leijona-kuorta viiden euron merkillä, jonka lape-arvo on 7 euroa.

    • sitäseon

      Uudemmassa luettelossa 2013 sen arvo on jo 10 euroa. Äkkiä arvo tuplaantuu. Ilmeisesti siksi, ettei paketeissa enää käytetä merkkejä eikä sitä näinollen juuri kulje.

    • Anonyymi

      Minulla on 1000 nsia merkkejä sota ajalta ja ennenkin harvianisiakin en ole myynyt

      • Anonyymi

        Siinä määrässä voi jo olla kaksi samanlaistakin.


    • Anonyymi

      Ei ole hintakartellia, jokainen voi aivan vapaasti hinnoitella myymiensä kohteiden hinnat. Ja aivan samalla tavalla voti toimia ostaessaan, annat tarjouksen joka johtaa kauppaan tai sitten ei.

      Kuluttaja-asiamiehellä ei ole mitään sanottavaa vapaisiin markkinoihin, en vain keksi miten saat tästä hinta tai myyntikartellin aikaiseksi.

      Itse ostan pääasiassa huutokaupoista ja hinta on se mitä joku on valmis kohteesta maksamaan - kukaan ei ketään pakota ostamaan tai myymään tietyllä hinnalla.

      Harvinaisten kohteiden hinnat jatkavat nousuaan ja nämä kohteet menevät parhaiten kaupaksi.

      Esim Lapen, Norman tai Michel hinnat ovat arviohintoja. Alunperin esim Lapen luottelohinnat olivat Lauri Peltosen vähittäismyyntihintoja ja sama koski Norman hinnastoa Käpylän merkin vähittäismyyntihinnasto. Toki näistäkin hinnoista voitiin poikeata paljonkin.

      Tänä päivänä näiden luetteloiden hintojen merkitys on entistä pienempi, markkinat määräävät hinnat. Itse olen lopettanut aktiivisen keräilyn, mutta jos kohdalle osuu merkki jonka hinta on mielestäni selvästi alakanttiin, voin sen ostaa, mitään pakkoa ei hankinnoille ole.

      Oma kokoelma käsittää lähes kaikki merkit ja suurimman osan versioista 1875-2015, leimattuna ja postituoreena tai käyttämättömänä. Vanhempia merkkejä on kohtuullisesti mutta esim soikiomerkit olen suosiolla jättänyt väliin.

      Postikorttikokoelmassa on lähinnä ennen itsenäisyyttä ja heti sen jälkeen olevalta ajanta kulkeneita kortteja, noin 1000 kpl. Nude, pin up ja vastaavia kortteja on muutaman sata.

      Laitan jossain vaiheessa kaksoiskappaleet huutokauppaan ehkä 50-1000kpl erissä, Tarkempikin luku on jossain ylhäällä mutta arvioisin myyntiin menevän yli 100.000 merkkiä. Ulkolaiset tulen myymään kaikki, vanhaa Ruotsia ja Viroa on aika paljon. GB merkit menevät myyntiin, näissä on mukana esifilatelian kuoria ja paljon myös 1800 luvun merkkejä, myös kaksi eri versiota Penny Black:istä (1840). Merkit menevät sillä hintaa minkä joku on valmis huutokaupassa valmis maksamaan.

      • Anonyymi

        En tiedä luitko nyt tekstini. Siis että monet trokarit kyllä vetoavat luettelohintaan ja vielä huutomerkillä, että katsopa kuinka paljon alle luettelohinnan nyt saat tämän kohteen.
        Itse en katso luetteloista hintoja, muita tietoja kyllä.

        Muuten en tiedä miten tilityksesi komeroittesi sisällöistä liittyy aloitukseeni joten en sitä kommentoi.


      • Anonyymi

        Saahan sitä vedota ihan mihin tahtoo, mutta ei siitä mitään kartellia tule. Siitähän sinä ensin valitit.

        Ostaja määrää ostohinnan ja myyjä myyntihinnan - jos näitä ei saada kohdalleen, kauppaa ei synny.

        Itse pidän hinnastoja puhtaasti viitteellisinä. Kirjoituksen sisältö liittyy siihen, että olen ostanut, myynyt ja kerännyt merkkejä noin 45-vuotta joten jotain on tullut myös opittua tästä alasta. Eikä omat ostohinnat perustu mihinkään muuhun kuin omaan arvioon ja kokemukseen.

        Eli vielä kerran, ei ole mitään kartelleja. Luetteloita on lukuisia ja niidenkin välillä on keskinäisiä eroja.


    • Anonyymi

      Tarkennus "Oma kokoelma käsittää lähes kaikki merkit ja suurimman osan versioista 1875-2015," Suomen ja autonomian aikaiset merkit.

      • Anonyymi

        On myös tiedossa, ettei torin järjestelmä hyväksy desimaaleja hinnassa. Jos myyjä aikoo pyytää tuotteestaan esim. 2,50 euroa, hinta on laitettava kolmeen euroon, ettei tulisi tappiota. Ostaja voi sitten tinkiä nuo desimaalit pois.


    • Anonyymi

      Ei ole mitään kartellia, hinnoittelu on lähinnä villiä ja tinkiminen onnistuu lähes aina. Itsenäisiä myyntiliikkeitä löytyy ja huutokauppoja vielä enemmän - varsinkin huutokaupoissa hinnat ovat päivänhintoja. Joskus huutokauppahinnat nousevat ja joskus eivät, mutta mihinkään listahintoihin ne eivät perustu.

      Tähän päivään mennessä en ole ostanut kaupasta kohdetta ns listahintaa, en edes lähelle. Listahintoja ja niiden julkaisijoita on aika monia.

    • Anonyymi

      Ei ole kartelli, monta eri myyjää ja jokainen hinnoittelee tuotteet itse. Mitään hinta tai ostokartellia ei voi muodostua vapaille markkinoille.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    9. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe