tuhansia autoilijoita sakotettu perusteettomasti?

veijjooo

Ex-poliisi väittää: Poliisi on käyttänyt vuosia virheellisiä tutkia - tuhansia autoilijoita sakotettu perusteettomasti?
01.03.2019 klo 14:02
Poliisi on virheellisten tutkalukemien vuoksi kirjoittanut ylinopeussakkoja väärille kuljettajille, kirjoittaa entinen poliisi Olavi Lempinen.
Ex-poliisin mukaan poliisiautoissa käytetyt tutkat näyttivät virheellisiä lukemia, minkä vuoksi osa autoilijoista oli saanut ylinopeussakkoja väärin perustein. Kuvituskuva. Toni Länkinen

Eläkkeellä olevan ylikomisarion Olavi Lempisen pian ilmestyvä uutuuskirja paljastaa poliisin huomanneen jo 1990-luvulla, että liikkuvassa poliisiautossa käytetyt tutkat näyttivät väärän nopeuslukeman.

Tämä kävi sattumalta ilmi joulukuussa 1991, kun Lempisen oma auto pysäytettiin ylinopeuden vuoksi, vaikka hänen ratissa ollut vävynsä oli ajanut selvää alinopeutta.

”En saanut sanaa suustani. Tällainenko oikeusturvasysteemi meillä oli ollut vuosikausia,” Lempinen kuvailee kirjassa tuntemuksiaan, kun hän tajusi, että tutkat olivat epäluotettavia.

Selvisi, että tutka saattoi näyttää jonkun toisen auton nopeutta kuin pysäytetyn. Lisäksi liikkeessä mitattaessa tutka näyttää poliisiauton nopeudeksi todellista nopeutta pienempää lukemaa, ja lisää erotuksen kaksinkertaisena vastaan tulevan ajoneuvon nopeuteen.
Menneisyyteen jäänyt ongelma

Tutkien virhenäyttämän syitä paljastui 2000-luvun alussa yli kymmenen. Poliisi kyllä tiedotti tutkaongelmista sisäisesti ja opetti ottamaan mahdolliset virhemittaukset huomioon, mutta Lempinen pohtii kirjassaan, olivatko toimet riittäviä. Miksi luotettiin sokeasti siihen, että kenttäolosuhteissa poliisit varmasti osaavat tehdä tutkien virhelukemien perusteella oikeita päätöksiä?

”Oliko virheellisiä sakkoja kirjoitettu alle vai yli tuhat? Vai useita tuhansia? Kirjoitettiinko niitä edelleen?”

Lempinen jäi eläkkeelle vuonna 2008. Hän oli vastuussa moottoripyöräpoliisien kouluttamisesta 28 vuotta ja työskenteli liikkuvassa poliisissa yhteensä 43 vuotta.
Poliisiylijohtajan Seppo Kolehmaisen mukaan tutkien luotettavuusongelma on jäänyt menneisyyteen. Aleksanteri Pikkarainen

Apu-lehti oli haastatellut poliisiylijohtajaa Seppo Kolehmaista tutkien antamista vääristä tuloksista. Kolehmaisen mukaan poliisi on jo pitkään tiennyt, että tutkasta voi saada epäluotettavia mittaustuloksia, jos ominaisuuksiin ei ole perehdytty riittävästi. Kolehmainen vakuuttaa tutkien luotettavuusongelman olevan menneisyyteen jäänyt ongelma.

–Tutkakalustoa on uusittu, nykyiset mallit toimivat selvästi aikaisempia luotettavammin. Kaikissa partioautoissa on nykyään tallentava videovalvontajärjestelmä. Järjestelmän yhteydessä on oman ajonopeuden näyttö, jonka informaatio saadaan varmennettua useasta lähteestä, Kolehmainen sanoo Avussa.

Olavi Lempisen muistelmakirja Poliisin pimeä puoli (Otava) ilmestyy ensi viikolla.

11

150

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiina-Kakkapylly

      Poliisit on kakkapyllyjä!

      • Anonyymi

        Eipäs, vaan paskalakkeja!


    • teppotepi

      7 tarinaa poliiseista pahanteossa: Iski miehen sairaalakuntoon putkassa - kahden kuukauden jäähy
      Tänään klo 12:21
      Iltalehti kävi läpi kaikki poliisin yli 50 hallinnollista ja virkamiesoikeudellista seuraamusta viime vuoden ajalta. Tässä jutussa käydään tarkemmin läpi seitsemän tapausta.
      1. Uhkaili mielenosoittajia

      Vapaavuorossa ollut poliisi tunkeutui maahanmuuttoa vastustavien mielenosoittajien leiriin ja sanoi tuhoavansa heidät.

      Helmikuussa 2017 Helsingin Rautatieasemalla sattuneessa välikohtauksessa uhkailut kohdistuivat erityisesti yhteen mieheen, jota aggressiivinen poliisi uhkasi vetää turpaan.

      Vanhempi konstaapeli oli suuttunut, sillä mielenosoittajat olivat viikkoa aiemmin kuvanneet häntä hänen ollessaan virkatehtävissä leirissä. Kuvia oli levitetty ainakin MV-julkaisussa.

      Oikeus katsoi, että mielenosoittajalla oli syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa puolesta. Se tuomitsi poliisin 30 päiväsakon rangaistukseen laittomasta uhkauksesta.

      Sisäinen seuraamus: Kirjallinen huomautus.
      2. Ampui kollegaa

      Voimankäytön koulutusta vetäneen poliisin ase laukesi vahingossa. Luoti lävisti kollegan kyynärvarren lähietäisyydeltä.

      Poliisin sisäinen koulutus päättyi dramaattisesti Hämeenlinnassa maaliskuussa 2017, kun harjoituksia varten suojatut aseet oli purettu virkakuntoon. Koulutusta vetänyt vanhempi konstaapeli ryhtyi vielä esittämään tilannetta, jossa hän itse esiintyi aseistuneena henkilönä ja pyysi toista poliisia toimimaan tilanteen mukaan.

      Kumpikaan ei kuitenkaan ollut huomannut, että kouluttaja oli poistanut aseesta latauksen estäneen suojapuikon. Hän tuli oven takaa ja laukaisi aseen kohti toista poliisia vakavin seurauksin: luoti lävisti uhrin kyynärvarren. Suojaliivi pelasti mahdollisesti poliisin hengen.

      Oikeus tuomitsi konstaapelin 15 päiväsakkoon varomattomasta käsittelystä ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta

      Sisäinen seuraamus: Kirjallinen varoitus.
      3. Häiriköi kapakassa

      Humalainen vanhempi rikoskonstaapeli häiriköi yökerhossa niin aggressiivisesti, että hänet vietiin raudoissa pois.

      Lahtelaisen yökerhon järjestyksenvalvojat joutuivat soittamaan hätäkeskukseen saadakseen aggressiivisen asiakkaan pois ravintolasta.

      Välikohtaus sattui maaliskuussa 2018, kun vapaa-aikaansa viettämässä ollut poliisi tuli eteiseen hakemaan vaatteitaan. Mies ei kuitenkaan suostunut antamaan narikkalappuaan. Hän alkoi haukkua ja uhkailla järjestyksenvalvojia sekä käyttäytyä niin aggressiivisesti, että hänet oli otettava hallintaan ja pantava rautoihin.

      Paikalle kutsuttu poliisipartio otti kollegansa kyytiin ja vei hänet poliisiasemalle, missä hänet laskettiin vapaaksi.

      Sisäinen seuraamus: Kirjallinen varoitus.
      4. Löi putkalle tuotua

      Poliisi löi putkalle tuodun miehen pään tiskiin niin voimakkaasti, että uhri jouduttiin viemään sairaalaan.

      Mikkelin poliisivankilaan tuotua miestä pidettiin kiinni kahden poliisin voimin säilöönottotarkastuksen yhteydessä huhtikuussa 2018. Mies ei rimpuillut eikä tehnyt vastarintaa. Silti toinen poliiseista löi häntä voimakkaasti niskaan.

      Putkan valvontakameralle tallentui, kuinka uhrin kasvot iskeytyivät vastaanottotiskiin. Uhria lähdettiin taluttamaan putkaan, minkä jälkeen lyöjä pyyhki verijäljet tiskistä.

      Uhri sai kuitenkin iskusta niin pahat vammat, että hänet jouduttiin viemään Mikkelin keskussairaalaan.

      Kenttätehtävissä työskentelevä vanhempi konstaapeli tuomittiin 41 päiväsakon rangaistukseen pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

      Sisäinen seuraamus: 2 kk virasta pidättäminen
      5. Kirjoitti Fb-ryhmässä

      Konstaapeli kommentoi sopimattomasti turvapaikanhakijan itsemurhayritystä poliisin salaisessa Facebook-ryhmässä.

      Suljetussa ”Poliisit” -Fb-ryhmässä rasistisena pidettyä keskustelua kommentoinut pohjalaispoliisi joutui vaikeuksiin kirjoitustensa vuoksi kesällä 2017.

      Vanhempi konstaapeli kommentoi Helsingin Rautatieasemalla itsemurhaa yrittäneen turvapaikanhakijan itsemurhayritystä toteamalla, että se näytti ”kelvottomalta yritykseltä” ja että ”Edes tota ne ei osaa...”

      Vaikka ryhmästä tai keskusteluun osallistuneista ei käynnistetty esitutkintaa, kyseinen pohjalaiskonstaapeli joutui puhutteluun. Hän myönsi, että hänen harkintansa oli pettänyt. ”Kelvoton yritys” -ilmaisun hän sanoi olevan poliiseille tuttu termi, mutta ulkopuoliselle se saattoi näyttää pahemmalta kuin mitä hän oli tarkoittanut.

      Laitoksen johto katsoi, että kirjoittelu täytti syrjivän ja epäasiallisen sekä poliisimiehen arvolle sopimattoman käytöksen tunnusmerkistön.

      Sisäinen seuraamus: Vakava huomautus.
      6. Rikkoi lähestymiskieltoa

      Vanhempi konstaapeli pahoinpiteli ja rikkoi toistuvasti entistä vaimoaan kohtaan määrättyä lähestymiskieltoa.

      Sisä-Suomen poliisissa työskentelevällä vanhemmalla konstaapelilla oli meneillään riitaisa ja rankka avioero. Konstaapelin väkivaltaiset otteet johtivat kahteen pahoinpitelysyytteeseen ja -tuomioon, joista yhteinen rangaistus oli lopulta 60 päiväsakon suuruinen.

      jatkoa

      • teppotepi

        Lisäksi mies tuomittiin kahdesta lähestymiskiellon rikkomisesta. Toisessa tapauksessa paikalle tullut poliisipartio otti konstaapelin kiinni ja vei hänet poliisiasemalle.

        Konstaapeli väitti, että ex-vaimo oli aloittanut tilanteet ja provosoinut häntä. Hän kertoi, että vaimo oli sanonut tietävänsä, miten tehdä hänen elämänsä hankalaksi. Miehen mukaan vaimo oli sanonut jatkavansa ilmoitusten tekemistä, mikäli mies ei palaa takaisin.

        Poliisilaitoksen johto huomautti, että kyse ei ollut yksittäisistä teoista, vaan pidemmälle ajanjaksolle sijoittuneesta tahallisesta lainvastaisesta menettelystä. Se muistutti, että konstaapelin tehtävät valvonta- ja hälytyspartion jäsenenä on ollut ennalta estää ja selvittää väkivaltatilanteita sekä tehdä lähestymiskieltoihin liittyviä alkutoimia ja -arvioita.

        Johto korosti, että konstaapeli oli itse syyllistynyt kumpaankin rikostyyppiin tavalla, joka oli omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

        Sisäinen seuraamus: 4 kk virasta pidättäminen.
        7. Painosti autokaupassa

        Poliisi-isä käytti hyväkseen virka-asemaansa painostaakseen autoliikettä poikansa autokauppaan liittyvässä erimielisyydessä.

        Konstaapeli päätti auttaa poikaansa tämän jouduttua vaikeuksiin autoliikkeen kanssa. Poika oli tehnyt kaupat autosta, johon hän ei ollutkaan tyytyväinen.

        Isä lähetti asiasta automyyjälle reklamaation poliisilaitoksen virallisessa kuoressa. Lisäksi hän lähetti myyjälle kännykästään soittopyynnön, jonka hän allekirjoitti Tampereen poliisin vanhempana konstaapelina.

        Poliisilaitoksen johto ei katsonut asiaa hyvällä. Se huomautti, että poliisimiehen ei tule käyttää virka-asemaansa hyväkseen yksityiselämään liittyvien asioiden hoitamisessa.

        Sisäinen seuraamus: Kirjallinen huomautus.


    • Hiipivä-hölmöys-kirjana

      Olavi Lempisen kirja 'Poliisin pimeä puoli' on tosiaan nimensä veroinen. Se on erittäin puuduttavaa luettavaa ellei ole erityisen kiinnostunut Lempisen eukkojen, mukuloiden ja niiden mukuloiden sikiävyydestä ja poliisien juopottelusta milloin missäkin saunaillassa joko oman maan tai Viron kamaralla.
      Pahinta ovat kirjassa asiavirheet.
      Niiden lisäksi loppumaton omakehu ja toistuvat ylijäämävitsit ja NL-nälvintä sekä humalaisten poliisien sekoilut aiheuttivat sen, että viimeisen kolmanneksen jaksoin kirjasta enää selailla ylimalkaisesti.
      Muutama kirjan asiavirhe::
      1) Lahden Hennalan varuskunnan sotilaskarkuri ampui konstaapelin Helsingissä 17. helmikuuta 1966 eikä helmikuun alussa 2. helmikuuta, kuten kirja kertoo.
      2) Kirjan mukaan Tauno Pasanen tappoi vaimonsa MUUTAMA vuosi Pihtiputaan poliisisurmien 1969 jälkeen. Virhe. Todellisuudessa tuo muutama vuosi oli yli 27 vuoden kuluttua poliisisurmista elokuussa 1996. Kirja väittää, että Pasanen olisi surmannut lopuksi itsensä. Sekään ei ole totta. Vuonna 2000 ehdonalaiseen päässyt, nyt 84-vuotias Pasanen kieltäytyi maaliskuussa 2019 kaikista haastatteluista, kun Pihtiputaan surmista tuli kuluneeksi 50 vuotta.
      3) Lempinen kirjoittaa, että Uusi Maailma oli aikoinaan laatulehti, jollainen se saattoi pelkän poliisin maailmankuvassa toki ollakin. Kuitenkin sen päätoimittaja Jussi Talvi sai silti (tai siitä huolimatta) tiukan myllykirjeen UKK:lta, joka syytti lehteä täysin tuulesta temmatusta kirjoittelusta, joka koski Neuvostoliiton johtoa. UKK syytti, ettei lehdellä voinut olla pienintäkään näyttöä nimimerkkikirjoittelunsa tueksi ja huomautti päätoimittajaa jopa rikosoikeudenkäynnin mahdollisuudesta.
      4) Kirja väittää, että Juri Derjabin olisi ollut "Suomen syöjä." Taas virhe.
      Derjabin ei ollut, vaan sen tittelin sai jo 1970-luvun suurlähettiläs Vladimir Stepanov.
      5) Kirjan mukaan vuosi 2001 alkoi arvovaltaisesti, kun TASAVALLAN presidentti Martti Ahtisaari halusi tulla ajoharjoitteluun, Jälleen asiavirhe! Tarja Halonen valittiin jo v. 2000 TASAVALLAN presidentiki.
      Jotta lukija ei erehtyisi ainakaan kirjan tai itäpropagandan takia luulemaan, että Viipuri tosiaankin olisi vain vanha venäläinen kaupunki, pitää muistaa, että melko vanha sellainen se silti oli eli 196 vuotta (1721-1917) Sitä ennen se oli vanha ruotsalainen kaupunki eli 398 vuotta (ainakin 1323-1721).
      Sen sijaan itsenäisen Suomen kaupunki se ehti olla vain 26 vuotta (1917-40 ja 1941-44).
      Lempinen jaksaa sivukaupalla toistuvasti nälviä joillekin poliisikunnan nimettömille "ay-miehille" samaan aikaan, kun herra poliisiherra itse tuntuu kaikessa korvaamattomuudessaan olevan välillä nääntymispisteessä ylityötuntiensa uuvuttamana. Lempinen elvistelee kuitenkin, että asuntolainakin
      tuli aikoinaan ylitöillä maksetuksi.
      Äkkiseltäänkin Lempisen ylityötuntimäärät vaikuttavat työaikalain rikkomuksilta, joten mitä teki LP:n työsuojeluorganisaatio ylityötuntimäärien takia? Työsuojeluorganisaatio ei koostu suinkaan pelkistä ay-miehistä, vaan se oli (ja on) lain vaatima toimikunta jo Lempisen aikana. Työnantajan edustus siinä on mukana.
      Suurin syyllinen laittomiin ylityömääriin on yleensä aina työnantaja, joita on tuomittukin käräjillä niiden takia.
      Mutta kirjan sivulla 101 onkin poliisin kurssijulkaisusta v. 1965 yksi virke, joka nimenomaan Lempisen kirjan perusteella osoittautuu täydeksi todeksi: "Poliisin yleisin ammattitauti on hiipivä hölmöys."
      Toivottavasti ei enää.

      • Anonyymi

        Poliisi on hölmö, ei hän muuten ole poliisi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Poliisi on hölmö, ei hän muuten ole poliisi.

        Voimalan johdossa on hahmo nimeltä Onni Korhonen. Yhdysvalloissa Fox-kanavalla 18. helmikuuta esitetyssä jaksossa kuullaan viittauksia myös saunaan ja suomalaiseen sisuun.


    • Anonyymi

      Tarkistetaanko tätäkään liikenteessä, että jos ajokortti on ajettu automaattivaihteiselle autolle, niin keppivaihteeseen ei ole asiaa ratin taakse.

      • Anonyymi

        Tykkään isoista kepeistä! 🥰

        T Tiina-Kakkapylly


    • Anonyymi

      Puhuttiin kyllä ihan oikeista asioista tuossa ajokortti jutussa. Siihen toiseen ajokorttiin taitaa olla luontaiset taipumukset, tuskin muuta maksua tulee, kuin huonolla tuurilla elatusmaksut.

    • Anonyymi

      Toivottavasti ei tule ahtaanpaikan kammo.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2515
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2193
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1877
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1641
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1596
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1595
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1548
    8. 75
      1459
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      105
      1368
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe