Panoraamoja kuvaamaan

Panoraamoja

Noi aidot panoraamapäät kalliita. Pärjäisikö tarkennuskiskolla ja ehkä L-raudalla? Nodal Point pitänee löytää. Millaisia virityksiä käytätte?

9

<50

Vastaukset

 • Kokeilla voi vaikka millä kulmarautahässäkkävirityksillä. Jos alkaa enempi kiinnostaa tulee ostettua parempi ja sitten taas parempi ja sitten taas... Kun hankitaan uutta ja parempaa niin usein vanha myydään pois joten niitä kannattaa etsiä. Vähän riippuu millaista haetaan mutta kohtuuhintaisia uusiakin tarvikkeita on. Hinta on suhteellinen käsite mutta itse pidän siruta edullisena merkkinä.

  https://www.digitarvike.fi/category/186/panoraamatyokalut

 • Kuvan laadun kannalta on täysin yhdentekevää miten optinen keskipiste (nodal point) siirretään kääntöakselin kohdalle. Ilmastointiteipillää saa yhtä hyviä kuvia kuin kallilla lisälaitteilla. Mulla on käytössä vanhan Metz-salaman ”kisko”.

  • kysymys onkin säädettävyydestä ja käyttömukavuudesta sekä säätojen toistettavuudesta kun vaihdetaan objektiivia tai polttoväliä. Otetaanko millaisia panoraamoja vaikuttaa millaisia välineitä tarvitaan. ilmastointiteipillä ei juuri säädetä mitään. Netistä kyllä löytyy ohjeita virityksiin. Kokemus on osoittanut että virityksistä siirrytään nopeasti parempaa kohti. Jos sijoittaa heti tarpeeksi voi säästää kokonaiskustannuksissa.


  • panoot kirjoitti:

   kysymys onkin säädettävyydestä ja käyttömukavuudesta sekä säätojen toistettavuudesta kun vaihdetaan objektiivia tai polttoväliä. Otetaanko millaisia panoraamoja vaikuttaa millaisia välineitä tarvitaan. ilmastointiteipillä ei juuri säädetä mitään. Netistä kyllä löytyy ohjeita virityksiin. Kokemus on osoittanut että virityksistä siirrytään nopeasti parempaa kohti. Jos sijoittaa heti tarpeeksi voi säästää kokonaiskustannuksissa.

   Panoraamaa kuvatessa ei kannattane vaihtaa objektiivia.
   Ilmastointiteipillä tekee pieniä ihmeitä. Kameran/jalustapään saa kiinni vaikka pitkän kepin päähän. Tarkennuksen, zoomin, aukkorenkaan jne. saa kätevästi lukittua.
   Mun panoraamaobjektiivi on Samyang 16 mm f/2. Maisemakuvissa yleensä kaikki säädöt manuaalilla ja aukko f/4.
   Panoraamahärvelit tomuttuu komerossa, kameralaukussa kulkee pieni jesarirulla.


  • Panoraamoja kirjoitti:

   Panoraamaa kuvatessa ei kannattane vaihtaa objektiivia.
   Ilmastointiteipillä tekee pieniä ihmeitä. Kameran/jalustapään saa kiinni vaikka pitkän kepin päähän. Tarkennuksen, zoomin, aukkorenkaan jne. saa kätevästi lukittua.
   Mun panoraamaobjektiivi on Samyang 16 mm f/2. Maisemakuvissa yleensä kaikki säädöt manuaalilla ja aukko f/4.
   Panoraamahärvelit tomuttuu komerossa, kameralaukussa kulkee pieni jesarirulla.

   Olen kyllä kuvannut ennenkin. Objektiivin tai polttovälin vaihto voi tulla kyseeseen panoraamojen välillä, ei toki kesken. Niitä kun voi kuvata hyvinkin monella eri polttovälillä, ei ainoastaan laajalla tai ultralaajalla. Joskus pystykuvia, toisinaan vaakaa. On vähän eri asia kuvaako perinteisesti vain viereisiä kuvia yhdistäen vaakasuunnassa vai haluaako myös pystysuunnassa kuvia esim 8x3 tai jopa pallopanoraaman. Teippiä en väheksy mutta rajansa silläkin. Nykyisin käytän 45mm ja 24mm pc-e linssejä koska en halua laajempia kuin siftillä saa ja vältyn turhilta kikkailuilta. Ja mitäs kyselet jos teippi riittää?


 • Jos kuvassa ei ole lähellä olevia kohteita, sanotaan nyt alle 1,5 metrin etäisyydellä, ei hifistely optiikan keskipisteen kanssa ole tarpeen. Hyviä panoramoja saa jopa ilman jalustaa (hyvässä valossa) kun ymmärtää pitää kameraa osapuilleen paikallaan eikä pelkästään kääntele ylävartaloaan jolloin kamera tekee kaarta.

  Jokunen manfrotton kisko ja L-rauta kerää pölyä hyllyssä...

 • Olen ottanut panoraamakuvia ihan vapaalta kädeltä. Ainoa ongelma on jos horisontti ei ole ihan tasan niin kuvasta tulee hieman matala kun ohjelma laittaa horisontin kohdalleen.

  Olen tehnyt panoraaman jopa kuvaamatta panoraamaa, kuvia jälkeen tarkastellessani huomasin siellä 3 kuvaa (kuvattu Ukko Kolin huipulta) on osin päällekkäin ja niin niistä tuli panoraama kun ne vain syötin panoraamaohjelmaan.

  Tietysti jos haluaa niin erilaisia värkkejä voi hankkia ihan mielensä mukaan mutta jos kuvassa on selvä horisontti niin se on varsin helppoa kuvata vapaalta kädeltä panoraamaksi.

 • Panoraamoja olen toki vapaalta kädeltä kokeillut. Hugin ohjelmalla olen niitä tehnyt. Jos haluaa kaksi riviä tulee hankalampaa. Pallo panoraama sitten oma lukunsa. Mietin myös makrokiskoa. Esim Manfrotto 454 macrokisko. Voisi kokeilla myös pinoamista joskus ajan kuluksi. Onko noista kiinaihmeistä kokemuksia. Muuta kuin sutta ovat. Kyllä pokkarissakin on panoraamaohjelma. Vaihtoehdot vain 120 tai 180 astetta. En oikein osaa sitä käyttää. Rajoitusta tekee Arca-Swiss yhteensopivuuden puuttuminen jalustasta.

  • Microsoft ICE osaa yhdistää useamman rivin. Lisäksi on valittavana useampia projektioita.


SEISKA.FI

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.