UPO- merkkinen vanha puuhella

hellasta.kyse

Meillä on tuollainen tiileistä muurattu puuhella, ja siinä se suurin ympyrälevy, niin vähän pieniä halkeamia pari siinä, ja vasemmasta reunasta vähän koholla se reuna, monta milliä. Oikeassa reunassa on tiiviisti se reuna kiinni peruslevyssä, ja tasainen.

Kun nuohooja käynyt ja imuroinut sen levyn alapintaa, niin kysyin onko väliä mihin suuntaan ne alapinnan piikit on, siis kun se on ympyrä. Itse mietin, että kuumetessaan levy laajenee, ja sitten puskee mihin suuntaan vaan. Niin jotenkin sitten halkeamatkin tulleet siihen, ja tuo topisen reunan kohoaminen. Siihen tyrkkää helposti kattilanreunankin, on se niin korkealla. Nuohooja sanoi kauan sitten, ettei oo merkitystä miten sen valurautaympyrän siihen kohtaansa asettaa, mutta itse epäilen että on.
Kuka tietää?

10

3521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Osa-aikaeläkeläinen

      Ei levyn suunta halkeiluun vaikuta. Sinulla on huonolaatuinen levy. Osta kunnon levy, näkyy maksavan yli 100 €, niin se kestää. UPO teki aikoinaan hyviä levyjä. Iso levy maksoi markka-aikana 500 mk, mutta kyllä se kestää kymmeniä vuosia.
      Valurautaisissa uuniosissa jos ei ole valun jäljeltä merkintää tekijästä, niin ei kannata ostaa.

      • Osa-aikaeläkeläinen

        UPOn levyissä alapuolen rivat ovat siten että ne lämpenevät tehokkaasti kun levyn reikä on klo 7 suunnassa.


    • siitä.puhe.mistä

      Kiitos neuvosta! Täytyypä jossain vaiheessa katella uusi. Isommasta rautakaupasta varmaan löytyy, mutta ei meidän paikkakunnalla sitten. Toimiihan tuo vielä, vähän vaan kiusaa tuo kohoama.

      Ja niin, se on keskeltä vielä kokonaan niinkuin upoksissa alaspäin, siis ottaa kattilan tai pannun reunoihin se levynpinta, mutta keskellä ei, elikkä ontto. Lettutaikina valuu sitten toiselle reunalle enemmän pannussa, kun yrittää tasaiselle kohdalle pannun laittaa. Jos panen keskelle, on suorassa, mutta keskeltä ei niin rusketu. Hidastaahan se vaikkapa ison vesikattilan kiehumista tuommoisena.

      Eikö ne osaa valmistaa sopivan kokoista hellanlevyä, että mahtuisi turpoamaan siinä sijassaan? Ei tarvisi mennä alapäin kuprulle, haljetakkin vielä pakana, ja toinen reuna nousee ylös. Ei kai sitä rälläkällä voi pienemmäksikään hioa, sitten jos uden löytää? Tai ainoa konsti löytää sitten UPO-merkkinen.

      • Osa-aikaeläkeläinen

        Kyllä niissä riittävä laajenemisvara on, mutta kun ovat räkärautaa niin notkuvat ja halkeilevat. UPOn levyn ostin markka-aikana, ja se on ihan ok, vaikka joskus punottaakin.
        Tässä talossa on UPOn levy laitettu kai 100 vuotiaaseen hellaan, ja hyvin pelasi silloin kun hellaa käytettiin. Vaimo pääsi huomaamattani hellan maalaamaan, enkä ole viitsinyt käryttää maalia pois.


    • puute

      Jaha, meillä näyttää 20 yli 5.

    • hella.heittää

      Eikun panin väärin, se on kellossa 20 vaille 5 noin.

      • niinsemenee

        Oikeasti se reikä tulee osoittaa vedon suuntaan. Siis kohti savukanavan aukkoa johon liekit hakeutuu.


      • hella.uuni
        niinsemenee kirjoitti:

        Oikeasti se reikä tulee osoittaa vedon suuntaan. Siis kohti savukanavan aukkoa johon liekit hakeutuu.

        Meillä se on varmasti pyöriny vuosien saatossa milloin minnekin päin se levyn reikä, eikä nuohoojakaan tiennyt sanoa mitään. Sehän sen ottaa ja laittaa takaisin imuroinnin jälkeen, paitsi on mieskin sitä välillä puhdistanut, sen jälkeen aina antaa hyvin lämpöä huoneeseen.

        Meillä puuhella on käytännössä lämmönlähteenä keittiö-olohuone akselilla, ei käytetä pattereita ollenkaan. Lisäksi ruuanlaitossa hella hyvä, myöskin se hellauuni. Siellä hautuu liharuoka, kala paistuu lievemmälläkin lämmöllä sekin, ja sitten monet laatikkoruuat, lasagne, joululaatikot. Välillä käännän vuokan toiseen suuntaan, takaa paistaa enemmän kuin luukun suunnassa. En millään antaisi pois. Vähän kattoo kuinka usein lisää puuta, että miten kuuma tarvii uunin olla. Sinne kun saisi vielä mittarin.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Kyllähän ne levyn alla olevat rivat on tarkoitettu olemaan savuvirran suuntaisesti, kuten ilmajäähdytteisen moottorin jäähdytysrivatkin ovat, ilmavirran suuntaan.
        Tässä vanhassa talossani on myös uunilla varustettu hella, jota äitini käytti jatkuvasti. Vaimoni ei alkaisi sen käyttöä opettelemaan. Hän kokkaa sähköhellalla. Tuo vanha hella on matala. Vanhaan aikaan ihmiset olivat lyhyempiä kuin nykyään.


      • uunista.ulos

        No seuraava levy asetetaan tuohon vedon suuntaan sitten, tuolla entisellä ei nyt sitten paljon väliä enää. Tuo puuhella mukava pakkasilla, kun pitää kauan aikaa tupaa lämpimänä. Ja siinä pysyy vesikattila kuumana tsajua varten. Sen sanoisin huonoksi puoleksi, kun jos esim jauhelihaa paistaa, niin ei tarvitse iso kokkare olla jos lennähtää hellalle, niin äkkiä on käry ennenkuin ehtii veitsellä heittämään ne murut pois. Tarttuu niin salamana. Ja roiskeet kun pihviä paistaa, letun voita laittaa tms. Meidän hella on 85,5 cm korkea, mittasin juuri kun lisäsin pari puuta. Ja huomasin, että niissä kahdessa pienemmässäkin levyssä on reiät mihin sattuu, ei mikään sinne vetoon päin. No hyvä tietää nyt, kuin ei milloinkaan. :)

        Lapsuuskodissa äiti teki kaikki ruuat aina puuhellalla, kun ei sähköjä ollut kuin vasta joskus liekkö -77 vuonna. Kaasuhella oli joitain vuosia, samoin kaasuvalot. Olihan se opettelua , kun sähköhellan sai nupista vaan lämpiämään. Kaasulla keittäminen oli siitä hyvä, kun rupesi heti kuumentamaan ilman odottelua. Mutta sen uunin kanssa oli vaikeaa leipominen, en itse oppinut sytyttämään.

        Muistan kun kesällä joskus veljien kanssa kerättiin jostain tienvarresta pinonpohjista koivusälää ja kaikkea pientä kalikanpätkää -äiti varsin lähetti meidät - ja sitten paistoi lättyja isolla pannulla puuhellalla. Ovet ja ikkunat oli auki, muta kyllä oli lämmintä sisällä! Sitten mentiin heinikolle viltin päälle makoilemaan lautasen kanssa, ja tehtiin lätyn reunasta "matoa", että kuka saa pisimmän ehjänä ettei katkea. Ne on mukavia muistoja niistä paljasvarvas-ajoista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1249
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1046
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      63
      797
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      740
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      288
      704
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      37
      656
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      638
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe