Kenellä on oikeus vainajan ruumiseen?

Niitit

Puoli vuotta on ruumis maannut jääkaapissa, kun omaiset riitelevät siitä, kenellä on oikeus ruumiseen. Eli määrätä siitä minne vainaja haudataan. Leski ja poika haluavat haudata vainajan Rovaniemelle, mutta oikeus on kieltänyt heitä jatkamasta järjestelyjä. Vainajan tyttäret taas haluavat haudata vainajan Helsinkiin. Kiinnostaa siis se kenellä on oikeus juridisesti vainajan ruumiseen. Vai mahtaako tässäkin päteä avioehto, jos sellainen on ollut olemassa? Juttu on edelleen oikeudessa kesken.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006033901.html

8

147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HihHihHihHiii

      No kirjanpidossa se ainakin laitettava poistoihin.

    • Oikkari

      Ensinnäkään koko jutussa ei mainittu avioehdosta mitään yhtikäs mitään.

      Toisekseen, vaikka olisikin, ei sillä olisi mitään merkitystä hautajaisten järjestämisen kannalta.

      Avioehtosopimuksella puolisot sopivat varallisuusoikeudellisista suhteistaan. Hautajaisten järjestäminen on siitä niin kaukana kuin olla voi!

    • Amalo

      Koska lapset perivät aina vanhempansa niin, eiköhän kolmella lapsella ole oikeus vainajan ruumiiseen. Eli se pitää jakaa kolmeen yhtä suureen osaan. Mutta itse ajattelisin, että aviopuolisoilla olisi jokin oikeus vaikka juuri hautaamiseen. Ihme ettei oikeus ole osannut vielä päättää asiaa. Tarkoittaa, että pitäisikö aviopuolisoiden sopia hautaamisesta elin aikanaan kirjallisesti ?

      • Oikkari

        Juttuhan on jo hovioikeudessa. Eli ensin ovat riidelleet keskenään, sitten vieneet asian käräjäoikeuteen, joka on asian ratkaissut, ja nyt ollaan sitten hovissa. Eli tuskin on kumpikaan oikeusprosessi monta viikkoa kestänyt.

        Eipä ole tainnut lainsäätäjä tajuta, että tällaisenkin varalle pitäisi säätää laki. Eikä vainaja ole itse ymmärtänyt hautajausistaan määrätä. Kurja tilanne asianosaisille.


    • Kaldoaivi

      Hautaustoimilain mukaan hautausjärjestelyistä vastaavat "vainajan eloonjäänyt puoliso tai kuolinhetkellä vainajan kanssa avioliitonomaisissa olosuhteissa yhteisessä taloudessa jatkuvasti elänyt henkilö sekä lähimmät perilliset." Eli kenelläkään näistä yksinään ei ole vahvempaa sanaa kuin muilla mainituilla.

      Tällaiset riidat olisivat vältettävissä sillä, että ihmiset tekisivät hautaustestamentin, missä ilmaisevat itse tahtonsa. Se on pätevä oikeudessakin, tai tuskin sinne saakka silloin tarvitsisi mennäkään, koska sama hautaustoimilaki sanoo, että "vainajan ruumiin hautaamisessa ja tuhkaamisessa sekä tuhkan käsittelyssä tulee kunnioittaa vainajan katsomusta ja toivomuksia".

    • Näintekisin

      Suomalaiset pesänjakajat ovat riitaista sakkia. Ehkä olisi parasta polttaa vainaja ja jakaa tuhka puoliksi. Sen voisi tehdä riitelemättä ja kumpikin osapuoli saisi hautansa. Vai estääkö jokin laki laittamasta useampaa hautaa vainajalle. Kun eihän siellä haudassa ole kuitenkaan ketään. Toimitus on lähinnä symboolinen.
      Nyt perilliset riitelee ihan turhasta. Ei he siellä haudalla käy kuitenkaan kuin kerran pari vuodessa. Antaisin oikeuden leskelle, joka on lähin sukulainen vainajalle. Aikuiset lapset tultuaan töysi-ikäisiksi eivät kuulu enää lähiomaisiin vaikka ovatkin perillisiä. Tai ovat ja ovat mutta elävät jo tahoillaan.

    • Mlo

      Oikeastaan hautaamisesta voisi luopua ja paras olisi tuhkata kuolleet yhteiseen hautaan. Tuhka on hyvää lannotetta. Sellaiset vanhat rituaalit joutaisivat jo romukoppaan.

    • Onko

      Saako vainajan polttaa pihalla vai pitääkö tapahtua kramatooriossa. Onko siitä olemassa jokin laki. Miksi ei jos ei. Vai onko ihminen ongelmajätettä, niin että polttaminen täytyy tapahtua suljeussa tilassa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1357
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1304
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe