Aihealueet

Listaukset

  Voiko lääkäriltä vaatia häiriötekijäselvitystä?

  antihiiri

  Tilanne on se, että vuosia on mitattu T4-V lievästi kohonneita pitoisuuksia yhteneväisesti "liikaoireilun" kanssa (silmäoireitakin on, mutta en ole niistä kerennyt sanoa lääkärille), korkein arvo reilu 24, tuolloin TSH kai yhden pintaan. T3 otettu myös vajaa vuosi sitten, oli normaali, myös TPOab oli normaali. Palpaatioissa ei ole ollut mitään erikoista.
  Sydänlääkäri joka tutkii tykyttelyjen yms takia halusi katsoa kilpirauhasarvot, ja tulos oli 22.6 T4-V ja TSH 2,8. En ole vielä saanut hänen kantaansa, mutta olen lukenut että häiriötekijät voivat nostaa TSH:n virheellisen korkeaksi. Olisikohan korkea aika että tämä katsottaisiin, että voitaisiin luotettavasti sulkea hypertyreoosi pois? En tiedä miten tämän ilmaisisi, ja kenelle, jos sydänlääkäri ei halua vaatia tuota tutkimusta. Onko teillä kokemusta häiriötekijämittauksesta?

  7

  <50

   Vastaukset

   • Sivuhuomiona: menisin vaikka yksityiselle ottamaan tämän testin mutta en löytänyt sitä ainakaan Synlabin valikoimista. Jos joku tietää onko tämä Suomessa tai Virossa (jonne olen pian menossa) mahdollista niin saa vinkata!

   • Mikä on häiriötekijämittaus?
    TSH kyllä vaihtelee paljonkin, esim. aamulla ja iltapäivällä eri tulokset, ja siksi pitäisikin ottaa mahd. aikaisin aamulla.

    • http://oyslab.fi/ohjekirja/10310.html

     "Jos S-TSH/S-T4V tulosten tai niiden ja kliinisen kuvan välillä on ristiriitaa, suosittelemme, että potilaasta pyydetään S -TSH-AbR -tutkimus. Tässä tutkimuksessa poistamme häiritsevien tekijöiden aiheuttaman virheen PEG-saostuksella."

     https://vita.fi/laboratoriokasikirja/tutkimus/1990

     En tiedä onko TSH-mittaukseni täysin luotettavia, koska en ole nukkunut edeltävänä yönä ainakin kahdessa edellisessä verikokeessa, vaikka ne ilmeisesti pitäisi ottaa pian heräämisen jälkeen. Sanoin lääkärille kyllä tästä että vuorokausirytmi on mitä on mutta hän oli sitä mieltä ettei sillä ole mitään väliä, että tärkeintä on saada se arvo klo 8-10 välillä. En ole myöskään kerennyt/muistanut sanoa näytteenottajille tuosta.

     Ilmeisesti on myös olemassa aivolisäkeperäinen hypertyreoosi, jossa TSH voi olla normaali, mutta veikkaan että helvetti jäätyy ennen kuin tuollaista aletaan tutkimaan.


   • Jos T3v on ollut normaali, niin tuskin on liikatoiminta tykytysten syynä ja tuo T4v on vain vähän yli viiterajan, mutta sitä ei pidä luke kuin "piru raamattua". TSH vaihtelee normaalistikin ja mm. tulehdukset, raskaus, vammat, tietyt lääkkeet kuten fenytoiini ja litium ym. voi nostaa sen eritystä.

    • Tässä on kyse siitä, että lääkärit eri puolilta suhtautuvat asiaan eri tavalla, ja alkaa vituttamaan tämä soutaminen ja huopaaminen. Kysymykseni kuuluukin, että voiko tuota häiriötekijätestiä vaatia että saisi lopun tälle.

     https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2004/17/duo94498

     Kuvatun tapauksen henkilö saanut itsensä ihan sisätautien polille "hypertyreoottisena" säälittävällä T4V-arvolla ~25, ja nuo testit tehty. En sitten tiedä oliko 2000-luvun alussa eri ääni kellossa sairaanhoidolla vai oliko vaan niin pirun hyvä lähete.


    • antihiiri kirjoitti:

     Tässä on kyse siitä, että lääkärit eri puolilta suhtautuvat asiaan eri tavalla, ja alkaa vituttamaan tämä soutaminen ja huopaaminen. Kysymykseni kuuluukin, että voiko tuota häiriötekijätestiä vaatia että saisi lopun tälle.

     https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2004/17/duo94498

     Kuvatun tapauksen henkilö saanut itsensä ihan sisätautien polille "hypertyreoottisena" säälittävällä T4V-arvolla ~25, ja nuo testit tehty. En sitten tiedä oliko 2000-luvun alussa eri ääni kellossa sairaanhoidolla vai oliko vaan niin pirun hyvä lähete.

     Ottaa varmasti päähän, uskon sen. Niin ihmetyttää minuakin millä tolalla on kilppariasiat, vaikka kyseessä pitäisi olla hyvin tunnettu taudinkuva, koska kansantaudin luokkaa yleisyys väestössä.
     Tohon kysymykseen en osaa vastata muuta kuin että ainahan sitä voi vaatia mutta lääkäri päättää...


   • Mulle tehdään tsh-peg- saostustesti 2 kertaa vuodessa, kun olen parantumaton tapaus. Viime mittauksessa tsh 29 ja tsh-peg 19. T3v kuitenkin 4,8. Juu, arvot päin persettä. Eipä noille tunnu kukaan mitään osaavan. Että onnea vaan sinne arvontaan.

   suomi24-logo

   Osallistu keskusteluun

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Millä oikeudella presidenttin Niinistö tenttasi pääministeriä ja eduskunnan puhemiestä eilen tv:ssä?

    Ei presidentti ole pääministerin esimies eikä eduskunnan puhemiehen esimies. Kummallinen tilaisuus. Yrittikö nöyryyttää Marinia ja Vanhasta?
    Maailman menoa
    337
    7990
   2. Sofia ja Stefan, niin suloisia yhdessä

    Stefan ja Sofia kävivät yhdessä kuntosalilla ja Stefan ylpeänä kuvasi rakastaan. Mahtaa olla Stefanille helpotus, kun voi olla julkisilla paikoilla na
    Kotimaiset julkkisjuorut
    114
    2894
   3. Sofia oli astiaostoksilla

    Vähänkö söpöä, kun oli ihastelemassa astioita kaupassa. Minusta hän on niin symppis ja luulisin, että osaa iloita monista asioista aidosti. Onhan Bam
    Kotimaiset julkkisjuorut
    81
    1517
   4. Loiseläjä Sofia

    kuvailee itseään Martiinan vanhassa asunnossa jossa Martiinan ostamia mattoja, kylpyammekoriste yms. Eikö tolla moukalla ole MITÄÄÄN suhteellisuudenta
    Kotimaiset julkkisjuorut
    83
    999