Ensi vuoden "verovapaa" osakesäästötili, riskit ja verotus?

Eräänlainen_sijoittaja

Ensi vuonna uusi osakesäästötili mahdollisuus minkä verokohtelu menee niin että osinkoja ja myyntivoittoja ei tilin sisällä veroteta lainkaan vaan vasta nostettaessa.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006034029.html

Mitenkä tuossa menee alkupääoman verotus? Kuvitellaan että 1.1.2020 laittaisin tuonne 10000€ aikomuksena aloittaa säästäminen, mutta sitten tulisi saman vuoden aikana äkillinen rahantarve ja nostaisin koko summan.

Käykö tuossa niin että joutuisin maksamaan 30% veron oman alkupääomani nostosta? Vai saako alkupääoman osuuden nostaa verottomasti?

17

85

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jdgfhfgf

      Alkupääoman osuuden saa nostaa verottomasti, mutta se osuus katsotaan jokaisesta nostosta.
      Esim. sijoitat 10000 e, ja sen arvo nousee 10 % eli sijoituksen arvo on 11000 e. Tässä kohtaa tuoton osuus on 1000 e eli 9,1 % koko pääomasta.
      Nostat rahaa ulos 5000 e, siitä tuoton osuus 9,1 % eli 455 e on verotettavaa pääomatuloa.

      Verotuksen suurin riski on siinä, että tulevaisuuden verokuvioita on mahdoton tietää. Paljonko on pääomatuloveron määrä 10 vuoden päästä? Millaisia muutoksia osakesäästötilin ehtoihin tulee jatkossa?

      Tiedossa olevia verotukseen liittyviä ongelmia/haittoja: Osinkotuloa ei veroteta tilin sisällä, mutta nostettaessa se on 100 % verotettavaa. Vrt. tilin ulkopuolella pörssiosingoista vain 85 % on verotettavaa tuloa. Ulkomaisia lähdeveroja ei hyvitetä (tosin en ole varma voiko noihin edes ostaa ulkomaisia osakkeita, mutta tämä ongelma tulee jo Helsingin pörssistä ostettujen Telian osakkeiden kanssa).

      Iso kysymysmerkki on vielä sekin, millaisen hallinnointipalkkion pankki perii näistä tileistä.

      • Veron_maksaja

        Aika hyvä arvio pääomatulon verotuksesta kymmenen vuoden päästä on jotain 12 - 18% väliin. Se on optimi pääomatuloveroaste Euroopassa tällä hetkellä, jolla verotuotto voidaan maksimoida. Kun valtion rahantarve jossain vaiheessa on ohjaava tekijä, kaikki vasemmistolaiset ideologiat saavat väistyä.

        Koko puuhasteluhan on naurettavaa noilla summilla, mutta se hyöty tuosta on, että kiinteistösijoitusyhtiöiden osakkeissa tavallinen säästäjä pääsee nyt samalle viivalle instituutioiden kanssa.


      • Anonyymi

    • katto_hyvin_matalalla

      Oleellisin riski lienee riski siitä, että jossakin vaiheessa pelisäännöt muuttuisivat, joskaan naapurimassa niin ei ole tapahtunut (?).

      Mitä tuohon pelkän yhden, hieman laadukkaamman ja katujenkin varsille parkkeerattavan auton arvoa vastaavaan 50 000 euron kattoon tulee, niin koen sen varsin olemattomaaksi, mutta ehkä päättäjät ovat halunneet lähteä hyvin varovasti liikkeelle nähdäkseen sen vaikutukset valtion verokertymään.

    • Hallaahon.äänestäjä44

      "Iso kysymysmerkki on vielä sekin, millaisen hallinnointipalkkion pankki perii näistä tileistä"
      "Oleellisin riski lienee riski siitä, että jossakin vaiheessa pelisäännöt muuttuisivat, joskaan naapurimassa niin ei ole tapahtunut (?)"

      nämä ovat aivan oleellisia asioita
      (naapurista sen verran että siellä vuosikymmenien sosdem-hallinto on luonut jonkin verran sijoitusystävällisemmän ilmapiirin kuin poukkoileva suomi-demari ja niinpä naapurit pitävät varojaan pankkitileillä - tuotto noin nollan pinnassa - paljon vähemmän kuin täällä)

      varokaa erityisesti uutta vieraslajia räyhä-harakkaa (Pica Pica Seditio) joka pyrkii pesimään hallitukseen, tästä varottakaa kaikkia erityisesti
      https://www.salkunrakentaja.fi/2018/12/harakka-osakesaastotili-verotuki/

    • katto_hyvin_matalalla

      Itsessään tuo osakesäästötili on todella kaivattu ja tarpeellinen ratkaisu, viimeinkin Suomessa, mutta sen 50 000 euron kattoraja on olematon, sijoittajan selkä kipeytyy matalassa kumarassa, summa vastaa pelkän suht' premium auton hintaa joita parkkeerataan kesät talvet katujenkin varsille. Jatkossa tuo kattoraja tulisi poistaa kokonaan.

      *

      "Osakesäästötili – yleiset kysymykset ja vastaukset"

      - http://www.porssisaatio.fi/blog/2018/01/29/osakesaastotili-yleiset-kysymykset/

      *

      "Osakesäästötili käyttöön vuonna 2020"

      "Samalla muuttuu säästöhenkivakuutusten, kapitalisaatiosopimusten ja ei-verotuettujen vapaaehtoisten määräaikaisten eläkevakuutusten verotus niin, että se vastaa osakesäästötilin verotusta."

      - https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10623/osakesaastotili-kayttoon-vuonna-2020

    • Eräänlainen_sijoittaja

      Kiitokset valaisevista vastauksista!

      Yksi juttu mikä hieman mietietyttää vielä on sijoitustappioiden käsittely, mistä mainittiin täällä: http://www.porssisaatio.fi/blog/2018/01/29/osakesaastotili-yleiset-kysymykset/

      "Osakesäästötilin sisällä verotus perustuu kolmeen asiaan: tilille laitetut rahat, tilillä olevan omaisuuden arvo, tililtä nostetut rahat. Ei siis voittojen ja tappioiden laskemiseen. Mikäli osakesäästötili on suljettaessa tappiolla, syntyy luovutustappio. Sen voi vähentää verotuksessa vasta siinä vaiheessa, kun koko tili suljetaan eli kaikki omaisuus on myyty ja varat nostettu tililtä. Tämä eroaa sijoitusrahastoista, joissa sijoittajalle syntyy vähennyskelpoinen tappio, mikäli kokonaisuus on tappiolla nostoja tehtäessä."

      Ymmärtäisin että tämä tarkoittaa sitä että nostoja tehdessä ei voi vähentää tappioita muista pääomatuloista verotuksessa, mutta kyllähän myyntitappioiden on silti pakko vaikuttaa tuoton määrään tilin sisällä?

      Esimerkkinä: ostan osaketta A ja B molempia tuhannella eurolla. Myöhemmin myyn toisen pois voitolla 1100€ ja toisen tappiolla 900€. Sitten nostan varoja tililtä, mutta veroja ei tarvitse maksaa koska voitot ja tappiot kumoavat toisensa ja jäljellä on vain pääoma.

      Toisena esimerkkinä: ostan osaketta A tuhannella eurolla. Myöhemmin myyn pois tappiolla 900€ ja sen jälkeen nostan varoja tililtä. Tappioita en kuitenkaan voi vähentää verotuksessa ellen lakkauta koko tiliä. Jos jatkan tilin käyttöä niin tappiot voi X-pituisen ajan aikana varmaankin vähentää tilin sisällä myöhemmin syntyvistä voitoista.

      Olenkohan tajunnut oikein?

    • jopotusjomotus

      2 on varmaa , elitismi ei ajattele tavaksen suuta himpun vertaa ketkä näitä katiskoja suunnittelee keskenään , omat taskut saadaan tällä täyteen , pörssit saadaan tällä tempulla kiimalaukkaan ja pientä säätöä matkanvarrella ni on keppihevonen sijoittajapoloisen jaloissa ,
      kyllä on mahtava olo kun on ihan ta vallisella säästötilillä niin paljon varoja että ne riittää , eikä tarvii kasata liikaa harmia tilille ., ja on hauska kuunnella persaukisia ympärillä jotka on huolissaan inflaation syömästä osasta..........lue riittävästi varoja.

    • kepilläHakattu

      Uskon, että tässä on jonkin sortin juoni tarjota rahvaalle "porkana säkkiä" ja keppi piilotettuna seljän takana esimerkiksi tulevat eläkkeet tai ovela tapa karsia mahdollisia tukimaksuja jos vaikka duuni menee alta, niin et saa mitään ennen, kuin kaikki realisoitu.

      On ne näppäriä keksimään vai olenko jotenkin paranoinen 🙈

      • lhku

        Eipä siinä enää mitään sen kummempia juonia tarvita. Normaalia tiukempi osinkoverotus ja luovutusvoittoverotus (kaikesta tuotosta joutuu maksamaan nostaessa täyden pääomatuloveron, eli osinkojen verovapaata osuutta ei huomioida, hankintameno-olettamaa ei saa käyttää, ulkomaisia lähdeveroja ei hyvitetä) ja pankin kulut takaavat sen, että mitään varsinaista hyötyä tuosta ei (todennäköisesti) ole saatavilla muuta kuin onnistuneesti ahkeraa treidausta harrastaville.


      • kulukuppaus

        Pännii (varsikin kivijalkapankkien) suhteellisuudetajuttomuus eri kuluissa.
        Nordean avainasiakkuuden säilyttämisen vuoksi otin aikanaan kuukausisäästöön erään rahaston joka kovalla rummutuksella alensi kulunsa 1,4 %:iin. Yäk!

        Tuottojen ollessa muutamia prosentteja on kulujen oltava murto-osaprosenttia

        Vastuullisista ESG-ETF'istä oli ilahduttavaa juttua viime viikon Talouselämä-lehdessä.
        Ilmarisen ja DWS:n tällaisen kulut 0,1% kun Suomen pankkien viritelmissä 0,5% tarkoittaen kohtuuttomuutta indeksirahastossa. (Vrt. SXR8:ssa 0.07%)
        ("DWS Xtrackers MSCI USA ESG Leaders")


    • vaisu_viritelmä

      Minulle tarpeeton tuo osakesäästötili 50 tonnin maksimialoituksella.
      ETF:iin siinä ei voi sjoittaa.
      Vihervassuhallitus nostaa pääomatuloveroa

      Plussaa vain taviksien totuttaminen sijoittamiseen ja että pari osinkoeuroa jää menemättä ulkomaille

      BTW: Ruotsissa on jokin murto-osaprosentin vero pääoman mukaan.
      Suomessa pankit uhoavat vataavasti laskettavasta "palvelumaksusta"

    • tuoton_vero_korkeampi

      Tuotto osakesäästötilistä verotetaan 30 prosentilla .
      Normaali osinkovero on 25½ prosenttia

      • JoopatiJoopa

        "Normaali osinkovero on 25½ prosenttia"

        No tuohan ei kyllä pidä paikkaansa.


      • jhjhhg
        JoopatiJoopa kirjoitti:

        "Normaali osinkovero on 25½ prosenttia"

        No tuohan ei kyllä pidä paikkaansa.

        Teoria: pörssiosingosta on verollista pääomatuloa 85 %, josta menee pienillä pääomatuloilla (ja ilman vähennyksiä) veroa 30 %.

        Yksinkertaistettu käytäntö: osingosta menee veroa 0,85 x 0,30 = 0,255 = 25,5 %

        Toki vähennykset muuttavat lopputulosta.


      • JoopatiJoopa
        jhjhhg kirjoitti:

        Teoria: pörssiosingosta on verollista pääomatuloa 85 %, josta menee pienillä pääomatuloilla (ja ilman vähennyksiä) veroa 30 %.

        Yksinkertaistettu käytäntö: osingosta menee veroa 0,85 x 0,30 = 0,255 = 25,5 %

        Toki vähennykset muuttavat lopputulosta.

        No pitäähän se paikkansa.


    • Anonyymi

      koko loppuvuosi kailotettu näistä lehdisyössä , ,tark ampujat valmiina kun kävelet kanjoniin takki auki , menee rahat ja hyvä jos ei skalpeerata.
      rulettipöydässä uudet tulokkaat ei vanhoja laumakonnia voi voittaa , talosi osakepaperit on pääpalkinto.

      ethän sinä nyt niin hölmö ole , mutta olet kuitenkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1759
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1664
    3. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      61
      1500
    4. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      71
      1495
    5. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1458
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      56
      1385
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1359
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1192
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe