Oxamin/Opamox kokemuksia unettomuuteen?

OO_

Sain reseptin näitä ja ainakin lääkäri tuntui kovasti suosittelevan kys. lääkettä. Onko kellään kokemusta unettomuuden hoidossa? Olisi kiva nukkua edes joskus se 6-7h putkeen ilman heräämisiä.

6

3574

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koklussaon

      Mulla Opamox nukkumisapuna 7,5 mg:n annoksella. Mulla on toiminut hyvin. Ennen Opamoxia en tiennyt, että on mahdollista nukkua illasta aamuun heräämättä. :) Aiemmin mun uni oli hyvin katkonaista, silloin käytin nukahtamiseen aplroxia, mutta se ei pitänyt koko yötä unessa.

      Ei mitään tokkuraa tms. mulle aiheuttanut. Ehkä alkuun olin vähän väsyneempi aamuisin, mutta ei sitä nyt enää pahemmin ole (olen käyttänyt nyt vuoden Opamoxia). Ainoa huono puoli on se, etttä vaikutuksen alkaminen kestää 1-1,5 h, joten pitää muistaa ottaa ajoissa. Välillä sitte käy niin ettei lääke jostain syystä vaikuttakkaan niin kuin pitäisi ja sitten pitäisi uutta ottaa ja odottaa taas 1-1,5 h. Usein olenkin Opamoxin sijaan noissa tilanteissa ottanut buusterina melatoniinia.

    • OO_

      Kiitos vastauksesta. Joo, pitääpä käydä resepti lunastamassa apteekista ja kokeilla. Puolikkaalla voisi tosiaan alkuun kokeilla. Melatoniiniakin on tullut kokeiltua (5mg), mutta siitä ei ollut minulle apua.

    • sleepbunny

      Kannattaa olla varovainen bentsojen kanssa. Itse olen ollut vuosia nukahtamislääkekoukussa eikä millään osaa enää nukahtaa ilman pillereitä. Muisti heikentynyt ja yöuni ei laadukasta enää lääkkeiden takia ja oireita puskee kun yrittää lopettaa. Lääkeuni ei ole luomu-unen veroista ja bentsot leikkaa syvän unen jaksoja, jotka on tärkeitä aivojen puhdistumiselle yön aikana amyloidiplakeista, minkä kerääntyminen aivoihin on yhteydessä mm. alzheimerin tautiin. Bentsoilla on epäilty myös olevan yhteyksiä dementiaan.
      Bentsouni ei ole välttämättä kovin laadukasta. Vieroitusoireina bentsoista voi tulla unettomuutta, miksi minulla on ollut hankala ajaa ne alas koska unet menee täysin ja ei sellaista voi sietää. Olo on ollut kroonisesti huono unilääkkeillä nukkuessa.

      On mielenkiintoista että lääkärisi oli niin innokkaana suosittelemassa bentsoja unettomuuteen. Liekö mitään negatiivista niistä mainitsi? Toivottavasti edes määräsi vähän kerralla ja mainitsi riippuvuudesta joka voi syntyä jo lyhyessä ajassa.

      Jos bentsoja käyttää nukahtamisen apuna, kannattaa käyttää vain pahimmassa hädässä tyyliin yksi pilleri sillointällöin jos oikeasti pitää saada nukuttua tai hyvin lyhytaikaisesti kuurina eikä oikeasti joka yö pilleriä naamaan. Fyysinen ja henkinen riippuvuus tulee nopeaa ja lääke voi lakata toimimasta jatkuvasti käytettynä. Tai toleranssi nousee milloin yksi pilleri ei enää auta antamaan unta.

      Perus unihygienian keinot, stressinhallintakeinot ja lääkkeettömät unettomuuden hoitokeinot (terapia) on oikeasti tehokkaita, niitä suositellaan nykyään ensisijaisesti unettomuuteen, ja on ihmeellistä, ettei lääkäri tuosta maininnut puolellakaan sanalla, vaan oli heti kun valitin stressiin liittyvästä unettomuudesta tunkemassa unilääkereseptiä kohdallani.

      Olen unilääkepudotuksessa jotenkin selvinnyt noiden avulla ja haluan palata luomu-uneen. Eli reippailua ja kevyttä liikuntaa säännöllisesti, terveellinen ruokavalio ja kofeiinin ja alkoholin välttäminen, iltaisin täyspainoisesti syöminen eikä liian raskaasti, pieni "yösnäksi" ennen nukkumista ja jos herää keskellä yötä ja ei meinaa uni tulla silmään, stressinhallintaa eri keinoin rentoutus- ja hengitysharjoituksista huolien ylöskirjoittamiseen, säännöllinen päivärytmi, iltojen rauhoittaminen liioista ärsykkeistä ja tekemisestä ja stressistä, ja sinisen valon välttely iltaisin. Toimii. Melatoniini ei minullakaan itsestään toimi.

      Unettomuus ei monesti ratkea pillereillä, eikä pillerit pureudu ongelmiin kuin pintapuolisesti.
      Bentsoilla saa ongelmaa ehkä vaan lykättyä, mutta hyvin lyhytaikaisesti. Monilla ongelmat jatkuu sen lääkerespankin jälkeen, varsinkin jos ei tee mitään muutoksia olosuhteisiin mitkä voi olla unettomuuden taustalla. Siksi en suosittele kellekään bentsoja nukkumiseen.

    • Virallinen-käypä-hoito

      "Oksatsepaami on bentsodiatsepiineihin lukeutuva lääkeaine. Oksatsepaamin vaikutus on rauhoittava, ja sitä käytetään pääasiassa ahdistuneisuuden ja unettomuuden hoitoon."
      = opamox.

      http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50067

      Tilapäinen unettomuus kuuluu tavanomaiseen elämään.
      Jos ihminen herää aamulla virkeänä ja kokee elämänlaatunsa hyväksi, kyseessä ei ole sairauden asteinen, välttämättä hoitoa edellyttävä unettomuus.
      Pitkäkestoinen unettomuus suurentaa monien sairauksien ja tapaturmien riskiä, heikentää toimintakykyä ja huonontaa elämänlaatua.
      Vastikään alkaneen unettomuuden tunnistamisella ja hyvällä hoidolla on mahdollista ehkäistä pitkäaikaisen unettomuuden kehittyminen.
      Unettomuuden diagnoosi perustuu ensisijaisesti huolelliseen anamneesiin, kliiniseen tutkimukseen ja nukkumispäiväkirjan pitämiseen.
      Tilapäisen unettomuuden ensisijainen hoito on lääkkeetön hoito. Keskeisiä asioita ovat potilaan tukeminen, taustalla olevien syiden ja laukaisevien tekijöiden etsiminen ja käsitteleminen sekä ohjaus omatoimiseen unen huoltoon.
      Pitkäkestoisen unettomuuden hoidossa parhaat tulokset saavutetaan kognitiivis-behavioraalisilla menetelmillä.
      Pitkäkestoisessa unettomuudessa lääkehoidon tarve tulee arvioida yksilöllisesti.
      Unilääkkeet pidentävät mutta myös keventävät yöunta. Muun muassa kaikki bentsodiatsepiinit ja niiden kaltaiset lääkkeet vähentävät elimistölle tärkeiden syvän unen ja REM-unen määrää, ja niistä on raportoitu muitakin merkittäviä haittavaikutuksia.
      Tavanmukaisten unilääkkeiden (bentsodiatsepiinit ja niiden kaltaiset lääkkeet) käyttämisestä ikääntyneillä saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä ja niiden määräämisessä tulee käyttää harkintaa. Potilaan hoidon seuranta on välttämätöntä.
      Unettomuuden taustalla mahdollisesti olevat sairaudet tulee hoitaa asianmukaisesti.
      Tähän päivitykseen on lisätty nykykäsityksen mukaiset unettomuuden teoreettiset mallit, raskauteen, vaihdevuosi-ikään, kipuun ja uniapneaan liittyvä unettomuus sekä unilääkkeiden käytön vaikutus ajokykyyn.
      Kognitiivis-behavioraaliset menetelmät esitellään aikaisempaa tarkemmin. Lasten unihäiriöitä kuvaavassa osuudessa lasten ikäraja on laskettu 6 vuoteen. Neuropsykiatristen (ADHD, autismi) potilaiden unihäiriöt käsitellään aikaisempaa tarkemmin.
      Katso video Unettomuus-suosituksen keskeisestä sisällöstä (kesto noin 3 minuuttia) 6.

      • Lisäys

        Minulla meni n. 1v kun vierottauduin bentsodiatsebiineistä.
        En suosittele missään tapauksessa.


    • unine

      varo lääkke riippuvuus voi tulla kokeile luonnon lääkkeet

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1846
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe