Tähtiliikkeet ovat liikkeellä nyt!

HS: Vaalituloksessa on yhä yllätysvaraa

~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006053051.html -

Ilkka Luoma 30.3.2019 - 9:50:

Gallupit kertovat vain tilanteen kyselyhetkellä. Toisekseen monet kallupoidut saattavat tietoisesti narrata - antaa muunneltua tietoa, tarkoitushakuisesti - esimerkiksi varoitellen omia, tässä esimerkkinä ehkä varoitukset keskustalaisille? Kansalaiset ovat joskus rehtiydessään aika velikultia ;-) ...

Se ainoa oikea gallup on itse vaalit, ja tässä ratkaisee paljon äänestysvilkkaus. Jos se jää 70 prosenttiin, jää pimentoon epädemokraattisesti 30% äänestyskelpoisista. Olisiko eduskuntapaikat syytä jakaa vaalituloksella vain tuon 70 prosentin osalta ja loput 30% arvottaisiin kaikista ehdolla olleista - radikaalia, mutta oikeudenmukaista?!

Nyt muhii mahdollinen yllätys, ja syy on reformistiset kansalaisliikkeet - Liike Nyt! ja Tähtiliike, joille olisi nyt jo tulossa lähes neljä prosenttia - mainittakoon, että Siniset audi-ministereineen on vaipunut kannatukseltaan alle virhemarginaalin. Kansa rankaisee takinkääntäjiä, arvellaan. Niin tai näin, niin ehkä juuri berberikääntelyjen myötä uudet kansalaisliikkeet pääsevät nauttimaan muualta EU-Euroopasta ilmestynyttä äänestäjien muutoshalukkuudesta. Ranskakin sai uuden presidentin liki tyhjästä - nyt macronistit lähtevät valloittamaan EU-parlamenttia!

Entä Suomi, jossa perinteellinen puolueiden ideologiataistelu on jo kypsyttänyt äänestäjät ja nyt odotetaan jotain uutta - sellaista, jossa ideologiat eivät taistele keskenään - vaan yhdistävät voimiaan kansakuntansa edun nimissä. Uusissa tähtiliikkeissä on jo ehdokkaita vasemmalta oikealle - ei niinkään ideologia, vaan tavoitehakuisuus päämäärille, joilla tarjoillaan kansakuntaetuutta, eikä niinkään ryhmähyötyä, vain osalle.3277 - 88

38

98

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • prossiomo

   Miten Italian Viiden tähden liike menestyi?

   • italiaano2

    Nousi hallitukseen.


  • epäileväinen3

   Suomalaiset ovat varsin konservatiiveja, mutta Väyrynen tunnetaan hyvin - saihan tuo yli 150 tuhatta ääntä reilu vuosi sitten.

   • niin_

    Missä?


   • suomalaisetäänestäjät
    niin_ kirjoitti:

    Missä?

    Viimeisissä presidentinvaaleissa - tammikuussa 2018.


   • hullu.äänestää.Paavoa

    Neukkujen nuoleskelussa kunnostautunut Kekkosen ja Karjalaisen oppipoika Väyrynen sai tuon äänimäärän KOKO SUOMESSA. Nyt hän on ehdokkaana Uudellamaalla, joka ei ole kovin viisas valinta. Hän putosi eduskunnasta Keskustan Uudenmaan piirin ehdokkaana 2011.
    Kekkoselta Väyrynen on oppinut umpikieroilun ja "idän kortilla pelaamisen", Karjalaiselta taas kännäämisen, Väyrysen toilailut ulkoministerinä ovat legendaarisia.


  • Ruumiinlistuma

   Kyllä Väykkä taitaa olla Poliitinen Ruumis kuten Lipponen

   • suomalaisetäänestäjät

    Näkyy innolla kiertävän vaalikenttiä! Eikä Lipponen ;-)


  • jgd

   Alla joitain toimenpiteitä oikeudenmukaisuuden, taloudellisen toimeliaisuuden ja monen muukin kannatettavan asian edistämiseksi.

   1. Afrikasta ja Lähi-Idästä tulleet heti takaisin. Jos eivät lähde vapaaehtoisesti, niin eristetään johonkin paikkaan saareen tai Lappiin. Jos lähtevät, niin maksavat kuljetuksen itse.

   2. Yleissitovuuslaki pois. Muuta ei tarvitse tehdä rakenteellisten ongelmien saralla. Kaikki soljuu sitten hyvin omalla painollaan.

   3. Armeija pakolliseksi kaikille myös naisille. Ei vapautuksia kellekään. Ei siviilipalvelusta. Palveluksienn pituuksiiin nostot.

   4. Julkista sektoria 50 % pienemmäksi. Esim.työvoimahallinto joutaa kokonaan lakkautetuksi.

   5. Yritysverotus tuntuvasti alemmaksi.

   6. Kolme ydinvoimalaa lisää.

   7. Aseenvientirajoituksista luopuminen.

   8. Työvoiman tarveharkinnasta luopuminen.

   9. Verokikkailu kuriin. Esim. jos virolainen, puolalainen tai muu eu-maan yritys jättää verot, eläke maksut maksamatta tilaajayritys esm.Yit maksaa maksamatta jääneet rästit.

   10. Ansiotuloverostusta ylemmissä tuloluokissa alemmaksi.

   11. Alkoholin myynti vapaaksi.

   12. Irtisanomisten helpottaminen.

   13. ay-maksun verovähennysoikeuden poistaminen.

   14. Koulusta erottaminen helpoksi huonon käyttäytymisen vuoksi.

   15. Opetuksen tason nostaminen kaikilla tasoilla esim.luopumalla tuloksillisuudesta ja ainakin osittain palaamisesta budjettirahoitukseen.

   16. Kehitysavun lakkauttaminen.

   17. Palautetaan pandat ja muutenkin ei nuoleskella Kiinaa.

   18. Lestojen huijariyritykset kuriin.

   19. Alempia eläkkeitä ja työttömyyskorvauksia ylemmiksi.

   20 . Ansiosidonnainen tt pois.

   21. Asuttomuus pois, maksaa kertarysäyksellä 250 miljoonaa, eli on ollut täydellistä epäinhimillisyyttä, että tätä ei ole tehty aikaisemmin.

   22. Liityttävä Natoon. Armeijalle vähintään 2 mrd e lisää.

   23. Ahvenanmaan erioikeudet pois.

   24. Ei enää virkoja. Kaikki pitää olla erotettavissa välittömästi laiskasta ja huonosta työstä.

   25. Polliittisille lakoille vahinkojen korvausvelvollisuus.

   26. Sitten olisi 100+ muutakin konkreettista edellisen lisäksi välttämätöntä tarpeellista korjausta.

  • maansa.myyneet

   Venäjä ei ole pannut kaikkia munia samaan koriin. Venäläismielisiä tai suoraan Venäjän asettamia ehdokkaita löytyy ainakin tuosta tähtisikermästä, persuista, vasureista, ja kepusta. Itse asiassa saattaa löytyä kaikista puolueista.

   • Braggio

    Frykke?


   • Verbootten

    Janitsky?


  • ilkka.limanuljaska

   Putin äänestäisi Väyrystä, mutta tuskin Luomaa alhaisen ÄOn takia.

   • suomalaisetäänestäjät

    Onneksi me suomalaiset pääsemme äänestämään - oman tahtomme mukaisesti. Luomakin tulee saamaan ääniä - paljon? Sen päättää äänestävä kansa, ja riipuu onko Luoma miten näkyvillä ja äänessä - ei ole näkynyt "turuilla eikä toreilla".


   • uurnille.mars
    suomalaisetäänestäjät kirjoitti:

    Onneksi me suomalaiset pääsemme äänestämään - oman tahtomme mukaisesti. Luomakin tulee saamaan ääniä - paljon? Sen päättää äänestävä kansa, ja riipuu onko Luoma miten näkyvillä ja äänessä - ei ole näkynyt "turuilla eikä toreilla".

    Enpä usko - milloin viimeksi yli 60 vuotias "tavis tyhjästä" on saanut ääniä? Lisäksi Luoman kirjoitukset - joihin ei voi olla törmäämättä - näyttävän toistavan toisiaan, ovat hyvin mustavalkoisia ja ärsyttävät ihmisiä kommenttien perusteella.


  • Jossain television äskeisessä ohjelmassa mainittiin liikkuvien äänestäjien osuudeksi suunnilleen miljoona äänioikeutettua. Samaan suuruusluokkaan olen päätynyt itsekin, kun asetelmaa olen puntaroinut. Siihen miljoonaan mahtuu mm. 200.000 ensi kertaa eduskuntavaaleissa äänestävää, mutta heistä ikävä kyllä ehkä vain puolet sitten kuitenkaan äänestää. Keskustaa v.2015 äänestäneistä saattaa vaihtaa valintaansa jopa puolet. Kokoomus vuotaa sekin ja samoin mitä ilmeisimmin käy myös Vihreille. Perussuomalaisten neljän vuoden takaisista äänestäjistä Sinisten osuus taitaa siirtyi muuanne Terhon puolueelta. Aikaisemmin äänestämättä jättäneitten keskuudessa esiintyy todennäköisesti aktivoitumista. Äänestysaktiivisuuden prosentti saattaa nousta korkeammalle kuin v. 2015 ja toivottavasti jopa 80 prosentin tietämiin. Se olisi hienoa.

   Juuri tänään mainittiin uutisoinnissa, että maassa on noin miljoona yksineläjää, jotka haeskelevat tahoa, joka kantaisi huolta heidän asemastaan. Eläkeläisiä on tasavallassa puolitoista miljoonaa. Yhtenä selkeänä ryhmänä ovat myös pörssiin listautuneitten yhtiöitten osakkeitten omistajat, joita on yli 800.000 henkilöä. Kun tarkastellaan alueellista jakautumista, niin Helsingin ja Uudenmaan ulkopuolella asuu ja elää valtaosa suomalaisista äänestäjistä eli vaalien tuloksen ratkaisu on olennaisessa määrin myös heidän valintojensa vaakakupissa.

   Tähän mennessä nähtyjen vaalien alustapahtumien tiimoilta on ihmeteltävissä, että millä ihmeen perusteella Yleisradio katsoo aiheelliseksi systemaattisesti syrjiä eduskunnassakin edustettuina olevia ryhmiä "Liike Nyt"- ja "Tähtiliike"-eduskuntarymiä? Perusteluksi ei riitä se, että viime vuoden puolella "hyvissä ajoin" on päätetty ottaa vaalikeskusteluihin ja tentteihin mukaan yhdeksän puoluetta, joitten joukkoon myös Sininen tulevaisuus on sitten kelpuutettu, vaikka sekin on erkaantunut eduskuntaan vaaleissa valitusta Perussuomalaisista eikä sinisillä ole valtakirjaa itse vaaleista saatuna. Tähtiliikkeeseen viitaten sopii tässä yhteydessä todeta, että Italian "Viiden tahden liike" nousi vaaleissa Saapasmaan suurimmaksi puolueeksi. Erityisen vahvan kannatuksen puolue sai Rooman eteläpuoliselta alueelta, joka maan köyhin osa tunnetaan Mezzogiorno-nimelläkin.

   • HanskiJu

    Hyvä asiakommentti! Onko media puolueellinen ja jopa boikotoi eräitä ehdokasryhmiä?


  • MasaNiemi2

   Boikotoiko media näitä uusia kansalaisliikkeitä?

  • pateväykkä

   Nouseeko Pate pääministeriksi?

  • Jatkan vielä äänestyspäätöksiin vaikuttavien seikkojen tuumailua. Monisorttisessa tasavallassamme väestön taustat, juuret, ovat nekin mukana suhtautumisiin aineksia antamassa. Viimeksi kuluneen puolen vuosisadan mittaan väestön maaltamuutto on muokannut merkittävästi yhteiskuntaamme. Siinä yhteydessä sopii muistaa myös maastamuutto ja se suuntautui 60- sekä 70-luvuilla ennen muuta Ruotsiin. Koti-Suomessa suurimpien kaupunkien väkimäärä on lisääntynyt voimakkaasti ja myös pienemmät keskukset ja taajamat ovat saaneet lisää väkeä.

   Maan sisällä kotipaikkaansa vaihtaneet tietävät omat lähtötaustansa ja juurensa ja aikaisemmat taaksejääneet maisemat ovat myös maaltamuuttaneitten jälkeläispolvien tiedossa, mikä ei suinkaan tarkoita, että esim. Keskusta, entinen Maalaisliitto, olisi ikään luontaisetuna saanut maaltamuuttaneitten ja heidän jälkeläistensä kannatusta. Jos jokin puolue haluaa esim. helsinkiläisten tai vantaalaisten, espoolaisten kannatusta vaaleissa, sen puolueen on hoidettava helsinkiläisten, vantaalaisten, espoolaisten asioita, etuja. Onko Keskusta puolueena niin tehnyt?

   Juuriltaan maalta lähtöisin oleva väki kuitenkin ymmärtää suhtautua myönteisellä mielellä politiikkaan, jossa on mukana kaiken kansan oloista ja asioista huolenpito ja maaseudun senkin elämän riennossa mukana pitäminen. Jos jokin puolue julistaa, että "Tapa talonpoika päivässä!", sen semmoisen puolueen on vaikea saada maaltamuuttaneen väen hyväksyntää, vaikka palkanansaitsijoitten hyväksi toimiva puolue olisikin.

   Oma maassamuuttaneen väestön ryhmänsä ovat karjalaiset, karjalainen siirtoväki. He joutuivat pakosta jättämään vanhat historialliset kotiseutunsa. Evakkoon joutui kuta kuinkin 400.000 suomalaista ja siinä on mukana myös Sallan ja Petsamon väki. Kun ajattelemme evakkokansan myöhempiä vaiheita ja heidän avioitumistaan ristiin rastiin uusien kotisijojen asujamiston kanssa sekä edelleen jälkeläispolvia, niin varsin laajaa on myös juuriltaan evakkotaustaisen väestön osuus nyky-Suomessa. Jos mittaluokkana heittäisin tässä miljoonan suomalaisen verran, niin kenties suuruusluokka olisi lähellä oikeata.

   Juuriltaan evakkotaustaisen väen sydäntä vihlaisee yhä edelleen nykyäänkin silloin tällöin julkisuudessa esiintyvä kummeksunta, mikä kohdistuu rajan taakse jääneitten kotiseutujen muisteluun ja kaipuuseen, sinne suuntautuvien kotiseutumatkojen tekemiseenkin. Karjalaisuuden kohdalla sopii muistaa edelleen sekin seikka, että Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala ovat nykyisen Suomenkin omia maakuntiaan riippumatta siitä miten soten on käynyt tai tulee jatkossa käymään.

   • viipurinmies

    Hieno kommentti, kerrankin todellista asiaa - eikä tyhjää puhetta. Harmiksemme meidän Karjala on vaipumassa rospuuttualueeksi, kun väki muuttaa leivän perässä Helsinkiin. Kestämätön yhtälö.


  • ihmettelijä2

   Miksi tuo Tähtiliike ei näy mediassa?

   • Se on mediaboikotissa.


   • räkytäkyoksettaa
    ilkka.luoma kirjoitti:

    Se on mediaboikotissa.

    Ei ole.
    Paavo Väyrynen itse kertoo juuri nyt Uuden suomen blogissaan, että Tähtiliike oli kutsuttu YLEn eiliseen suoraan vaalitenttiähetykseen, mutta Paavo Väyrynen ei itse halunnut osallistua.

    Turha siis valehdella jostain "mediaboikotista".


   • Totuus.esiin
    ilkka.luoma kirjoitti:

    Se on mediaboikotissa.

    Miksi ”tähtiehdokas” Luoma valehtelee median muka boikotoivan Väyrysliikettä?

    Kerääkö hän sääliä?


  • starwars7

   Miksi Tähtiliike ei ole Ylen vaalitentissä?

   • Paavo.on.perseestä

    Paavon ego ei kestä nykyistä tilannetta ja hän luulee saavansa säälipisteitä itkupotkukohtauksillaan.


   • TaunoTähti

    Ei kutsuttu eduskuntapuolueiden tenttiin! Vaikutti boikotilta?


  • Monisäikeisiä ovat vakuttamisen operoimiset. Nyt näissä vaaleissa puolueitten voimasuhteitten rakennemuutosta saattaa tapahtua todellisuudessakin eikä ainoastaan teoriafilosofien puheissa. Tällä tämänhetkisellä (07.04.2019) istumalla vaalitappio uhkaa realisoitua pahiten Keskustaan ja sitten samalla Sinisiin. Jopa Kokoomuskin on mahdollisesti joutumassa vaikeuksiin. SDP, Vhreät ja Vasemmistoliitto vaikuttavat porskuttavan suosion aallonharjalla ja niitten vihervasemmistolaisen kimpan povaillaan muodostavan uuden vaalien jälkeisen hallituksen runkorakenteen.

   Liikkuvien äänestäjien epäilemättä massiivinen väestö on järkyttävä ongelma niin Sipilän hallituksen puolueille kuin myös vihervasemmistolle. Jos äänestäjien protesti kanavoituisi kuta kuinkin keskittyneenä Perussuomalaisille, niin se ongelma olisi "hoideltavissa" kesäkuun 2017 mallin mukaisesti. Vaikka Perussuomalaiset nousisivat Suomen suurimmaksi puolueeksi, niin arvojen erilaisuuden prinsiipillä muu valtapuolueporukka pystyisi luokittelemaan Perussuomalaiset hallituskelvottomaksi puolueeksi. Samalla hiljaa unohdettaisiin ja haudattaisiin puheet pääministerivaaleista eli pääministeriyden luontaisesti kuulumisesta vaaleissa suurimmaksi nousseelle puolueelle ja sen puheenjohtajalle. Laissahan ei semmoista mainita.

   Tässä kohdassa pääsemme itse asiaan eli siihen, miksi mm. "Tähtiliike" ja "Liike Nyt" on kilpailevien puolueitten kannalta erittäin sopivaa pitää sivussa julkisuudesta ja myös Yleisradion vaalikeskusteluista. Onhan niin, että Harkimon ryhmittymän toiminta on vakavana uhkana Kokoomukselle ja Väyrysen Tärhtiliike on jopa kohtalokkaan potentiaalinen uhka Keskustalle.

   Sekä Kokoomukselle että Keskustalle käy erinomaisesti se, että pidetään mokomat haittatekijät syrjässä näkymättömissä. Samalla tosiaan niin Kokoomuksen kuin Keskustankin puoluetoimistoissa toivotaan, toivotaan, että liikkuvien äänestäjien protesti kanavoituisi keskittyneenä Perussuomalaisille, jossa paikassa protestointi voidaan muka "arvoperustein" hoidella tunkiolle. Tilanne muuttuisi täysin toisenlaiseksi, jos Liike Nyt ja Tähtiliike saavuttaisivat huomattavan suuren kannatuksen vaaleissa.

   • faktajuttu

    Älä valehtele. Sekä Väyrysen että Harkimon liikkeet itse kieltäytyivät Ylen vaaliohjelmista.

    Harkimon rahoituksessa voi olla potentiaalia, Väyrynen taas vaati kynnysrahan ehdollailtaan, joista nettosi 500 €/ehdokas! Niistä kertyy yli 50 donaa.

    Arkadianmäelle ei kummastakaan ryhmästä pääse kukaan.


   • W.Leiriniekka

    Pienpuolueiksi tituleerattujen puolueitten yle-vaalitentin yhteydessä kerrottiin, että Harkimon ja hänen kumppaneittensa "Liike Nyt" ei saanut Yleltä laisinkaan kutsua mukaan vaaliohjelmiin, koska kyseessä ei ole Ylen kertomana "puolue". Väyrynen sen sijaan tosiaan oli kieltäytynyt kyseiseen pienpuolueitten ohjelmaan osallistumasta "Tähtiliikkeen" edustajana. Siihen aikaisempaan eduskuntapuolueitten tenttaamiseen Väyrynen kyllä olisi halunnut osallistua, mutta siitä poisjättämisen Yle selitti sillä, että jo varsin aikaisessa vaiheessa viime vuonna päätettiin yhdeksän puolueen mukaanottamisesta eikä "Tähtiliikettä" tosiaan vielä ollut puoluerekisterissä siinä vaiheessa. Asiaa ei muuksi muuttanut edes valitus eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle. Kyllähän näin rivikansalaisjärjellä tuumiksittuna voisi ajatella olevan aivan paikallaan, että sekä Liike Nyt että Tähtiliike olisivat vaaliohjelmissa mukana. Saattaisihan sitä noudattaa rehtiyttäkin Yle-vaaliohjelmissa pilkunfiilaamisen sijaan. Näitten kiemuroitten seurauksena Yle ikävä kyllä menettää katu-uskottavuuttaan.


   • Hyvä.YLE
    W.Leiriniekka kirjoitti:

    Pienpuolueiksi tituleerattujen puolueitten yle-vaalitentin yhteydessä kerrottiin, että Harkimon ja hänen kumppaneittensa "Liike Nyt" ei saanut Yleltä laisinkaan kutsua mukaan vaaliohjelmiin, koska kyseessä ei ole Ylen kertomana "puolue". Väyrynen sen sijaan tosiaan oli kieltäytynyt kyseiseen pienpuolueitten ohjelmaan osallistumasta "Tähtiliikkeen" edustajana. Siihen aikaisempaan eduskuntapuolueitten tenttaamiseen Väyrynen kyllä olisi halunnut osallistua, mutta siitä poisjättämisen Yle selitti sillä, että jo varsin aikaisessa vaiheessa viime vuonna päätettiin yhdeksän puolueen mukaanottamisesta eikä "Tähtiliikettä" tosiaan vielä ollut puoluerekisterissä siinä vaiheessa. Asiaa ei muuksi muuttanut edes valitus eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle. Kyllähän näin rivikansalaisjärjellä tuumiksittuna voisi ajatella olevan aivan paikallaan, että sekä Liike Nyt että Tähtiliike olisivat vaaliohjelmissa mukana. Saattaisihan sitä noudattaa rehtiyttäkin Yle-vaaliohjelmissa pilkunfiilaamisen sijaan. Näitten kiemuroitten seurauksena Yle ikävä kyllä menettää katu-uskottavuuttaan.

    Ihan hyvä, että Väyryselle osoitetaan hänen paikkansa poliittisella kartalla.
    Mikä muu Tähtiliike olisi kuin mitätön pienpuolue.


   • pisnesmies.Paavo
    Hyvä.YLE kirjoitti:

    Ihan hyvä, että Väyryselle osoitetaan hänen paikkansa poliittisella kartalla.
    Mikä muu Tähtiliike olisi kuin mitätön pienpuolue.

    Väyrynen tekee rahaa kun ehdokkuuskin maksaa.

    Ei se tyhmä ole joka pyytää vaan joka maksaa.


   • Väykkälandia
    W.Leiriniekka kirjoitti:

    Pienpuolueiksi tituleerattujen puolueitten yle-vaalitentin yhteydessä kerrottiin, että Harkimon ja hänen kumppaneittensa "Liike Nyt" ei saanut Yleltä laisinkaan kutsua mukaan vaaliohjelmiin, koska kyseessä ei ole Ylen kertomana "puolue". Väyrynen sen sijaan tosiaan oli kieltäytynyt kyseiseen pienpuolueitten ohjelmaan osallistumasta "Tähtiliikkeen" edustajana. Siihen aikaisempaan eduskuntapuolueitten tenttaamiseen Väyrynen kyllä olisi halunnut osallistua, mutta siitä poisjättämisen Yle selitti sillä, että jo varsin aikaisessa vaiheessa viime vuonna päätettiin yhdeksän puolueen mukaanottamisesta eikä "Tähtiliikettä" tosiaan vielä ollut puoluerekisterissä siinä vaiheessa. Asiaa ei muuksi muuttanut edes valitus eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle. Kyllähän näin rivikansalaisjärjellä tuumiksittuna voisi ajatella olevan aivan paikallaan, että sekä Liike Nyt että Tähtiliike olisivat vaaliohjelmissa mukana. Saattaisihan sitä noudattaa rehtiyttäkin Yle-vaaliohjelmissa pilkunfiilaamisen sijaan. Näitten kiemuroitten seurauksena Yle ikävä kyllä menettää katu-uskottavuuttaan.

    Väyrysen Tähtiliike on puolue ja sillä on yhden miehen eduskuntaryhmä. Liike Nyt! ei ole puolue, ja pienpuolueilla ei ole kansanedustajia. Yle boikotoi Väyrysen Tähtiliikettä. Miksi?


  • TaunoTähti

   Tähtiliike vie paljon ääniä Kepulta ja Kokoomukselta!

  • Arkkiatri Risto Pelkonen oli television Ykkösaamu-ohjelmassa Sakari Kilpelän haastateltavana tänään lauantaina (6.4.19). Pelkonen asettui sote-asian kohdalla sille kannalle, että se joutikin jäädä tekemättä sen valinnanvapauden ja maakuntamallin yhdistelmänä, jota Sipilän hallitus yritti ajaa läpi. Epäkohtana Pelkonen näki olosuhteitten erilaisuuden Suomen eri osissa. Kun Kainuussa on 60.000 asukasta ja Helsingin tienoolla miljoonan verran, niin ei samaa kaavaa voi soveltaa niihin molempiin. Ratkaisuksi Pelkonen hahmotteli valikoidusti pienten kuntien osalta niitä laajempaa aluetta, jolloin resurssit riittäisivät.

   Toivottavasti on yleisessä tiedossa, että Väyrys-Paavo on todennut, mitenkä nimen omaan kunnilta poisotettu päätösvalta aiheutti mm. Länsi-Pohjan (Meri-Lapin) tilanteen, jossa oltiin lakkauttamassa kokonaista keskussairaalaa ja erikoissairaanhoitoa varten olisi pitänyt matkata sadan kilometrin päähän Rovaniemelle tai toisena mahdollisuutena Ouluun. Länsipohjalaiset ratkaisivat ongelman itse liittoutumalla yksityistahon eli Mehiläisen kanssa ja erikoissairaanhoito säilyy sillä menettelyllä omalla alueella Kemissä. Väyrysen ja Pelkosen näkemykset käyvät siis yksiin.

   Tähän kohtaan sopii Väyrysen toteamus, mitenkä esim. tuhannen synnytyksen vaatimus on "hatusta vetäisty" vailla sen parempaa perustelua. Me kaikki ilmeisesti tiedämme, mitenkä juuri esim. tuhannen synnytyksen vaatimus on aiheuttanut synnytysten keskittämisen maantieteellisesti monilla tienoilla kovin pitkälle eli yleensä keskussairaaloihin, vaikka esim. entiset aluesairaalat olisivat sijainneet lähempänä synnyttäjiä. Nythän aluesairaaloita on Sipilän hallituksen päättämänä systemaattisesti ajettu alas. Vaalien jälkeen muodostettavan uuden hallituksen yhden peruspäätöksen sopisikin olla keskittämisasetuksen pikainen kumoaminen. Kun vaalikampanjan yhteydessä on ollut esillä tuhannen lisäpoliisin palkkaaminen ja samoin on mainittu tuhat sairaanhoitajaa, niin mitenkähän olisi, jos Sipilää ilahdutettaisiin tuhannen lisäkätilön voimalla?

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kirja: Martina Aitolehti näki narkomaani-siskonsa piikitetyn käsivarren: "Sillä hetkellä tajusin..."

   Hyvinvointiyrittäjä ja triatlonisti Martina Aitolehti avautuu rehellisesti mm. pikkusiskonsa-Steffin huumehöyryisestä elämästä uudessa elämäkertakirja
   Kotimaiset julkkisjuorut
   55
   3898
  2. Loiri on kuollut.

   Poistui kuvioista.
   Maailman menoa
   183
   3553
  3. Martinan vastenmielinen menneisyys

   Martinan kirjasta julkaistujen otteiden perusteella hän on vastenmielinen sarjapettäjä ja epävakaa persoona. Kukaan normaali ihminen ei huuda kuutta t
   Kotimaiset julkkisjuorut
   276
   2442
  4. Miksi Martina puhuu kirjassaan

   …muunneltua totuutta. Hän ei ole ollut apuvalmentajana hevostallilla nuoruudessaan. Hän on ollut ihan tavallinen tallityttö muiden tallityttöjen jouko
   Kotimaiset julkkisjuorut
   143
   1593
  5. Vesa-Matti Loirin some hiljeni pahaenteisesti - Nyt tuhansilla suomalaisilla vain tämä yksi viesti

   Mikä on sinun suosikkimuistosi Vesa-Matti "Vesku" Loirista? Meneekö se Uuno Turhapuro osastolle, Eino Leinon tulkintaan vai onko se aivan jotain muuta
   Maailman menoa
   53
   1570
  6. Kiinasta taas uusi virus maailman iloksi

   Kiinassa on tunnistettu uusi Langya henipavirus (LayV), johon on sairastunut jo kymmeniä ihmisiä. Tutkijoiden mukaan virus on todennäköisesti tarttun
   Maailman menoa
   67
   1561
  7. Loiri oli minusta vastenmielinen

   Loirin kaikkea tekemistä leimaa hänen Uuno Turhapuro filminsä. Uuno filmit ovat olleet minulle aina todella vastenmielisiä. Tuo poru
   Maailman menoa
   204
   946
  8. Parisuhdeodotukset

   Ajattelin ohittaa tämän päiväisen palstahärdellin ja viedä keskustelua alueelle, joka kovasti mietityttää ja joka saa tuntemaan suurehkoa rakkauden va
   Sinkut
   139
   861
  9. Martina - Taistelija (WSOY) on menestyskirja

   Mukavaa luettavaa ja paljon kauniita kuvia Martinasta. Loppukesä menee tämän kirjan parissa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   130
   808
  10. Rakastan sut

   pikkunallelle pikku suukko ja isommalle iso halaus ja tämä viesti. Se edellinen on jo täys. Nallestaan hehkuvalta.
   Ikävä
   142
   799
  Aihe