Maatalouden kohtelu ja maamme huoltovarmuus

Tasa-arvoa-alkutuot

Tietääkseni maatalousyrittäjillä, oikeastaan viime kesänä meni heikommin kuin koskaan aiemmin. He ovat jatkuvan lähinnä teollisuuden riiston kohteena. Työnjakohan on selkeä, alkutuotanto tekee työt, ja elää löysässä hirressä, teollisuus ja kauppa kerää potin. Pahin orjapiiskuri on Kesko.
Nyt en missään vaalikeskusteluissa ole kuullut puhuttavan maanviljelijöistä ei muustakaan alkutuotannosta. Metsän hakkuukiintiöstä on jotain epäselviä ja epämäärisiä kannanottoja ollut.

Ymmärrän kyllä että kohderyhmänähän alkutuotanto on niin pieni muutama % väestöstä että ei siihen kannata Keskustan panostaakkaan. Se on häpeällistä, Tiilikainen on ollut kyllä ja miksei Leppäkin aktiivinen.
Nyt on ollut jotain juhlapuheita S-ryhmän johtaja kirjoitti HS-etusivulle ylistyspuheen maanviljelijöille. Ei hän teistä välitä, nyt on tullut pelko, että te pudotatte rukkaset alas, ja S-riistokauppa ei saa tuotteita. Ei he kuluttajistakaan välitä vaan omasta voitostaan.

Jos sattuisi pieni tuotantohäiriö, eli ravintoraaka-aineita ei voitaisi toimittaa teollisuudelle esim. 2pv tai viikkoon saattaisi kunnioitus ja tasa-arvo palata viljelijöitä kohtaan.

30

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tasa-arvohuoltovarmuus

      Tarkoitukseni oli kantaa huolta maatalousyrittäjistä tai mitä nimitystä haluattekin heistä käyttää. He ovat todella kovilla, kovemmilla kuin koskaan tähän asti. Arvostan maataloutta ja
      kannan vilpittömästi huolta heidän tilastaan ja etenkin maamme huoltovarmuudesta. Se ei ole sen kummemmin Keskustan velvollisuus vaan kaikkien puolueiden ja alan yritysten ja ammattilaisten.
      Viljelijöitä arvostettiin kovasti v. 1939-1945, (ja sen jälkeenkin) säännöstely jatkui 1950 luvulle. Kyllä silloin leipä kelpasi kaupunkilaisille ja kaikille vaikka jakelu takkusikin ja tuotteista oli puutetta.
      Tällaista uusiutuvaa tilannetta en tietysti toivo. Tuollainen uhka vois olla jos Itämerellä (vaikka eteläiselläkin) tulee konflikti ja meriliikenne olisi pysähdyksissä vuosia. Keski- ja eteläEuroopasta tuleva laivaliikenne olisi siirrettävä kumipyörille jos se Balttian maiden kautta onnistuisi.
      Osa Atlantin takaa tulevista tuotteista tulee laivalla esim. Göteborgiin mm. banaani ja sieltä autoilla kaikkiin pohjoismaihin. Kahvin osalta pitäisi menetellä sitten samoin.
      Kerran kuussa tuleva 5 500 000 kg tietäsi n. 100-110 rekkakuormaa , kustannukset n. 200 000 € /laivalasti. Vuositasolla 2,5 Milj. € . Pakettia kohti se ei olisi paljoa, toimitusvarmuus on oleellisin. Sama koskisi muita kaukomaista tuotavia tuotteita. Tuotteiden laatu saattaa heiketä, kuljetusajat pidentyä ja varmasti tuotteen hintalappu on hiukan suurempi.
      PS. olen hiukan työskennellyt logistiikan parissa ja se taitaa näkyä edellisessä.

      • 1939-1945

        vilijelijä,
        pyöritti mustaa pörssiä...


      • hesanjulli

        Ja ukkisi hukkui kiljusaaviin.


      • hesanjulli

        Ja ukkisi hukkui kiljusaaviin.


    • R16Gobolt

      "Jos sattuisi pieni tuotantohäiriö, eli ravintoraaka-aineita ei voitaisi toimittaa teollisuudelle esim. 2pv tai viikkoon saattaisi kunnioitus ja tasa-arvo palata viljelijöitä kohtaan"

      Kannatan lämpimästi.

      Traktorimarssi johtaa vain puheisiin.

      Kollektiivinen tuotantohäiriö saattaisi olla täysin järjestettävissä.

      • JUSJOOOOOOO

        MITEN KUN VALIO USKOVAISET VOIVAT JÄRJESTÄÄ ASIAN NIIN ETTÄ HINNAT NOUSEEJOS NIIN MÄÄRÄTÄÄN...EIPÄ OLE MÄÄRÄTTY

        VILJATOIMITUS KESKEYTETÄÄN 2 PÄIVÄKSI


      • maalaisliiton

        tukipummi meinaa lakkoilla,
        he heh,
        näkis vaan ja kuulis kolinaa...


    • vihreätvaltaan

      No kyllähän se kuluttaja viime kädessä kärsisi kun olisi toimitusvaikeuksia....

      • eihänSe

        mualaisliiton tukipummi,
        lakkoon voi mennä,
        ei mitenkään...


      • vihreetvaltaan

        Kyllähän ne toimitusvaikeudet voidaan järjestää....


      • LAKKOONMÄRKÄUNI
        vihreetvaltaan kirjoitti:

        Kyllähän ne toimitusvaikeudet voidaan järjestää....

        HAAVEITA VAIN JA PALJON KYYNELEITÄ

        KUN VALIO JYRÄHTÄÄ NIINJUSSIN TAKAMUS TÄRÄHTÄÄ PASKAT SIINÄ TAITAA JUSSILLE HOUSUIHIN TULLA KUN ANNIKKA NUHTELEE ON SIINÄ TUOTTAJIA MULLA
        EIPÄ TAIDA LAKKOON MENNÄ JUSSI KULTA KUN SAA NUHTEET NUO VALJON TULTA
        SIINÄ KIEMURASSA MAKAA JUOKSEE KOHTI KOTI HAKAA LYPSY JAKKARAN HÄN HAKEE ENTÄÄ LYPSYLLEKKUN JUSSI LENTÄÄ KOTONA ON RIEMUA VAILLA KUN EMÄNTÄ KUULEE MILLÄLAILLA VALIO NYT JUSSIA UHKAS PERIMÄTKIN SIINÄ TUHKAS EIPÄ AUTA JUSSIN MUUTA KUIN KUUNNELLA KARUA VALION SUUTA SIISPÄ MAITOO TANKKIIN LAITA SILLÄ LAILLA ANNIKKA LEPYTTÄÄ TAITA


      • miksinostaa

        SILTALA TORPPAA MAIDONHINNAN NOSTON VAIKKA KULUTTAJAT HALUAISIVAT MAKSAA TUOTTAJILLE 10 SENTTIÄ ENEMMÄN

        SIIHEN VOI OLLA VAI 1 SYY VALIO HALUAA PIENISTÄ MAITOTILOISTA LOPULLISESTI EROON


    • pienikorotus

      Valtaosa kuluttajista olisi mielellään valmiit maksamaan 0.3 € /kg enemmän lihasta vaikka enemmänkin ja samoin maidosta 0.30€/l jos se menisi vähentämättömänä tuottajalle! Korotus tuntuu pieneltä mutta sillä olisi tuottajalle suuri merkitys.

      • tuottajistaeroon

        SILTALA TORPPAA MAIDONHINNAN NOSTON VAIKKA KULUTTAJAT HALUAISIVAT MAKSAA TUOTTAJILLE 10 SENTTIÄ ENEMMÄN

        SIIHEN VOI OLLA VAI 1 SYY VALIO HALUAA PIENISTÄ MAITOTILOISTA LOPULLISESTI EROON


      • MIKSINOSTAA
        tuottajistaeroon kirjoitti:

        SILTALA TORPPAA MAIDONHINNAN NOSTON VAIKKA KULUTTAJAT HALUAISIVAT MAKSAA TUOTTAJILLE 10 SENTTIÄ ENEMMÄN

        SIIHEN VOI OLLA VAI 1 SYY VALIO HALUAA PIENISTÄ MAITOTILOISTA LOPULLISESTI EROON

        Valio ei kilpailulainsäädännön vuoksi voi sopia kaupan eri toimijoiden kanssa suorasta lisäyksestä hintoihin. Valio ei myöskään voi kommentoida maidon hintaa julkisuudessa vuoden varrella, vaan kertoo vuosittaisen keskihinnan kerran vuodessa tilinpäätöksessään. Vuonna 2017 Valio tilitti maitotilayrittäjien muodostamille osuuskunnille noin 39 senttiä litralta.

        JA HALUA MAIDONTUOTTAJAHINTOJEN NOSTOON VALIOLLA EI OLE KOSKAAN OLLUTKAAN


    • yhtäkkiä

      Toimitusvaikeuksia saattaa ilmaantua....

    • Huoltovarmuuttaalisää

      Toimitushäriöstä hyötyisi kaikki, kulutajille saakka tuosta ei juuri olisi haittaa. Tästä hyvä seuraus olisi että maatalouden toimitusvarmuus paranisi. Teollisuus ei kärsi suuria häiriöitä. Teollisuus joutuisi sanelun sijasta pian neuvotteluasemaan tuottajien kanssa ja maksamaan kohtuullistaa hintaa raaka-aineista.
      Jos toimitushäiriö olisi Vappumarssin tahdittamana to 28.4 - 1.5. valtaosa mustakin duunareista lakkoilee sorry lomailee tuon ajan. Häiriö koskisi lihaa, viljaa, maitoa ym. Tilakoko on niin suuri että harvalla tuottajalla on tuohon varaa ja tuotteita suuresta määrästä johtuen olisi hankala varastoida tai jatkojalostaa itse. Tällaista tapahtui 1956 (yleislakko)
      Jokaisella kuluttajalla on yleensä viikon elintarvikkeet. Ja kaupoista löytyy runsaasti korvaavia tuotteita. myös kuluttajien mielenilmausten ajoitus samaan aikaan toisi lisäpotkua yhteiselle asialle.

    • parempihuoltovarmuus

      Kuinkahan saamme edistettyä, ko. asiaa "huoltovarmuutta" miten organisoidaan asiaa.
      Mielelläni aktivoin asioissa kuluttajia! Kuinka saataisi rivit kuntoon ja hyvä rintamalinja...
      Se ei ole aivan helppo asia...

    • tulisuuntajakäsky

      R16Gobolt
      Kollektiivinen tuotantohäiriö saattaisi olla täysin järjestettävissä.

      Helppoa se ei ole, promille ei vielä tekisi vaikutusta!
      Mitä ajattelit kerro tarkemmin.

    • Jkmll

      Suomessa on niin paljon mahdollisuuksia ja työpaikkoja, myös toimia yrittäjänä että suosittelen miettimään jotka nyt ns maatalon lapsia tai pyörittää maatilaa. Pillit pussiin ja myy kaikki kalusto ei välttämättä ole huono idea.

      Kuka haluaa sellaista elämää että viettää lyhyen elämän olemalla maatalouden, lypsykarjan kanssa naimisissa kokoajan, mitä saat siitä? Mahdollisesti velkaa on kokoajan

      Entä parisuhde ja lapsien tilanne, luuletko että parisuhde paranee lapsien hankinnan myötä maatilan arkeen?

      Ajattele kun on töissä toisella niin perjantaina voi halutessaan pakata auton ja ajaa vaimon kanssa vkl lomalle kylpylään ja hotelliin tulee su iltana takaisin.

      Ei kannata ottaa myöskään stressiä ja ajatella että on pakko jatkaa kun vanhemmat on, ei ole. Pitää tehdä muutoksia jotta voi elää paremmin, ennen kaikkea nähdä järkevästi ja katsoa tulevaisuuteen.

      Näen että jos maatalous ja eläintenpito on riittävän kannattavaa että saa riittävän hyvän katteen ja riskejä niin kyllä Oy firmat on ne jotka tässä maassa tätä taloutta tulevat pyörittämään, sen verran kun se kannattavaa. Isoja kokonaisuuksia, palkatulla henkilöstöllä. Omistajat on sijoitusyhtiöitä, isot yhtiöt mahdollisesti pörssissä.

      Jos suomessa maatalous ei kannata niin euroopasta lihan, maidon tuonti ei ole mikään ongelma, maatalouden kulut ja työvoima on niin halpaa, jopa ilmasto parempi. Jo nyt tuonti on erittäin kannattavaa teollisuudella.

      Yksityinen maatalouden pyörittäminen on auringonlaskun ala suomessa. Järkevät hyppäävät pois ja ohjaavat lapsensa muille poluille.

    • TeoriastaKäytäntöön

      Kertokaapa lakon suunnittelijat pari käytännön seikkaa. Mihin vaikkapa maidontuottaja laittaisi sen maidon lakon ajalta? Esim omalla tilalla se olisi yli 1300 litraa päivässä, jota EI saa laskea viemäriin, koska jo kymmenesosa pilaa maasuodatuksen. Ei voi laskea lietesäiliöön, koska maito happanee ja alkaa haista, sekä tuhoaa ilmastusprosessin. Pelloillensa sitä ei voi levittää samoista syistä. Ei voi jakaa ilmaiseksikaan, koko kunta saisi hakea kahden päivän annoksesta jo litran itselleen. Ja täällä on lähemmäs sata maidontuottajaa muitakin. Ja kyse oli vasta yhden päivän tuotannosta, pitkäköhän aika oikeasti tarvittaisiin markkinahäiriön tuottamiseen, viikkoko? Jäämättä jäisi myös se vähäinenkin tulo, mutta menot säilyisivät ennallaan, millähän aikaa se tulonmenetys korvautuisi, vaikka hinnat nousisivatkin? Hinnannousun realistinen toteutuminen olisi aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua, jos ollenkaan, ja silläkin välillä täytyisi elää ja laskunsa maksaa. Se on niin helppo kappelissa saarnata, niin kirkko säästyy. Tai toinen metafora -rannalla huudetaan, vaikka merellä on hätä.

      • hesanjulli

        Voisihan lehmien kanssa sopia lyhyestä katkoksesta?


      • JokainenTavallaan
        hesanjulli kirjoitti:

        Voisihan lehmien kanssa sopia lyhyestä katkoksesta?

        Jos harventaa lypsyä, lehmä luulee menevänsä umpeen. Eikä palaa läheskään varmasti takaisin samaan maitomäärään, vaikka tihentää lypsyn takaisin. Kaupunkilaisten houreita, että lehmää lypsettäisiin vain 'tarvittaessa'. Kyllä se tarvitsee lypsyä ja ruokaa joka päivä enemmän kuin kerran. Ja alusten puhdistusta vielä tiuhempaan, muuten kettutytöt syyttää heitteillejätöstä.


    • kyllosatahan

      Traktorin käynnistän ja jos muutki käynnistähää ni sinnehe vaan liikentheen sekaan. kyllä se haittaa.

      • kylärisohoo

        Yks olisi kanssa tiputtaa tielle kuorma ja hakee sittehen muutaman tunnin kuluttua.


      • paukkulandelta

        Mutta ajattelitko ollenkaan keihin se haitta kohdistuisi? Mitä pahaa sinulle ovat tehneet tavalliset kansalaiset, miksi haluaisit heidän liikkumistaan vaikeuttaa, omaa mainettasihan sinä siinä vain kuluttaisit ja pilaisit?


    • Gthhh

      Teidän pitäisi yhdessä vaatia korkeampia hintoja tuotteille mitä myytte teollisuudelle. Viljat, lihat, maidot yms. Riittävästi yhdessä niin siitä tulee iso paine, voitte kertoa hinnan jolla kauppa onnistuu.

      Valion toimintakin pyörii erittäin korkeilla kuluilla ( tekevät paljon tuotteita joilla ei ole myyntiä) paljon ns tuottamatonta työntekijää, johtoa. Kaiken nämän maksatte te.

      • tarkennusta

        Kehotatko laittomuuksiin??

        Vihje: Kartelli.


      • K20
        tarkennusta kirjoitti:

        Kehotatko laittomuuksiin??

        Vihje: Kartelli.

        Kilpailulaki on kieltänyt tuottajilta kaikenlaisen yhteistoiminnan markkinointiin ja tuotteiden hinnoitteluun liittyen. Mitä laki sanoo nyt, saako tuottajat yhteisesti sopia hinnoista tai antaa hintasuosituksia? Ei tietenkään saa. EU.


    • Llas

      Ajatelkaapa miten helppoa ja halpaa perustaa Oy. Keräätte halukkaat maatilojen pyörittäjät osakkaiksi ja keskitätte kaiken myynnin oy:n kautta.

      On myös mahdolista että oy ostaa tuotantolaitokset, pellot, laitteet. Myös hankintoja voi tehdä kaikille yhdessä, aika isoja ostoja eli hyvin voi kilpailuttaa.

      Tuollaisesta voisi kasvaa iso yhtiö, leveät hartiat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      3154
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2121
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1895
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe