Onkohan kumppanini narsisti, vai onko tämä jotain muuta?

Vvvväsynyt

Tällaista pohdin. Muutamia asioita, mitkä mietityttävät. En pääse hänen kanssaan koskaan puhumaan syvällisemmin mistään. Hän suuttuu heti, jos yritän keskustella, ja asia jää siihen. Hän ei kestä yhtään kritiikkiä itseään kohtaan, suuttuu heti tästä, ja alkaa mököttämään ja voi mököttää monta päivää ja olla puhumatta minulle mitään. Kun yritän sitten kysyä, että mikä nyt on ja olenko loukannut sinua jotenkin, ei hän joko vastaa mitään tai sitten vain tiuskii jotain ilkeää. Itse hän kyllä arvostelee minua jatkuvasti, ja antaa toimintatavoistani kritiikkiä, mutta suhtaudun siihen siten, että oppisin uutta, eli positiivisesti.
Jos yritän kertoa hänelle, mitä haluan ja toivon suhteelta hän suuttuu heti, eikä asiasta puhuta koskaan. Ikäänkuin hän suuttumalla hallitsee tilanteen niin, että en saisi toivomani asioita läpi, tai edes puheeksi, että niistä voisi keskustella ja sitten yhdessä pohtia.
Kompromissiratkaisuja en pysty hänen kanssaan tekemään koskaan. Jos ehdotan omaa näkemystäni, hän suuttuu heti, ja vie asian läpi omalla tavallaan.
Aluksi hän oli mukava ja huomioiva. Nyt ei huomioi minua juuri koskaan, ja mukava on minulle vain silloin, kun toteutan jonkun hänen haluamansa asian. Kiitä hän ei koskaan kuitenkaan mistään, ja jos vaikkapa siitä sanon hänelle hän suuttuu heti.
Minua hän haukkuu usein vainoharhaiseksi, ja että minulla on päässäni vikaa. Nämä haukkumiset alkavat yleensä siitä, jos vaikkapa kysyn häneltä jotain asiaa vaikkapa hänen käytöksestään, mikä minua miellyttää ja kerron, miltä se minusta tuntuu. Vastausta en saa, mutta kuulen kyllä olevani vainoharhainen. Kysyn asiaa siksi, että oppisin ymmärtämään häntä, mutta en opi koskaan, sillä en saa häneltä mitään vastausta, tai jos saan, ei se liity koko asiaan mitenkään.
Riita syntyy hänen kanssaan erittäin helposti. Ei tarvitse olla kuin eri mieltä jostain asiasta hänen kanssaan, niin ollaan jo riidoissa. Hän on pitkävihainen, ja hyvin harvoin pyytää omaa käytöstään anteeksi.
Jos pyydän häneltä jotain, hän joko jättää asian tekemättä, tai tekee sen juuri päinvastoin kiusallaan, mitä pyysin. Minun toiveillani ja mielipiteelläni ei ole hänelle mitään väliä. Hän on todella impulsiivinen, ja toimii typerästi raivokohtauksen aikana, ja voi tehdä ihan mitä sattuu. Joudun sitten hänen tekosiaan aina korjailemaan jälkeenpäin. Hän ei itse tee mitään niiden korjaamisen eteen.
Meillä tilanne on se, että olen hirveän väsynyt tällä hetkellä. Kannan yksin vastuun taloudesta sekä lähes koko arjesta. Joudun ottamaan vastuun hänenkin asioistaan ja hoitamaan niitä. Muuten ne jäisi tekemättä, ja hänen elämästään ei tulisi mitään. Hänellä on diagnosoitu masennus vuosia sitten, ja hän syö masennuslääkkeitä. Hänellä on ollut raskas lapsuus, väkivaltaa ja alkoholinkäyttöä.
Olen nyt miettinyt, että onko masennus syy hänen käytökseensä, vai onko hän narsisti? Onko hänellä jokin muu mielenterveyshäiriö, mikä voisi selittää tämän?
Rakastan kyllä häntä, mutta olen alkanut väsyä, kun en saa itse rakkautta takaisin ja liikaa joudun ottamaan vastuuta kaikesta. Silloin, kun asiat menevät juuri niinkuin hän haluaa on rauhallista ja tasaista, mutta jos yritän omia asioitani tuoda esille, alkaa riidat, ja ne voivat kestää monta päivää, eikä auta, vaikka yritän kuinka puhua ja pyytää, että sovitaan nyt asiat.
Hän toimii impulsiivisuuspäissään aina välillä siten, että aiheuttaa itsellensäkin isoa vahinkoa.
Minun toiveeni on, että pystyisi kaikki asiat vain puhumalla sopimaan ja selvittämään, että ei tarvitsisi mistään riidellä, mutta hän tekee siitä mahdotonta, kun keksii aina jonkun, mistä voi suuttua, jopa jostain sanasta, mitä sanon. Hän keskittyy vain minun syyttämiseeni niistä, eikä ollenkaan siihen asiaan. Minusta tuntuu usein, että olisin tekemisissä lapsen kanssa.

16

58

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mikäsenparantaisi

      Johan vaikuttaa vaikealta persoonalta. Sillä nyt ei ole loppujen lopuksi väliä, onko narsisti, vai joku muu. Eihän tuollaisen luonteen omaavan kanssa elämisestä tule pitemmän päälle mitään. Siinä on vain edessä oman elämänsä ja toiveittensa tuhoutuminen.

    • OmanNavanYmpärillä

      Masentuneet ihmiset voivat olla äärimmäisen itsekeskeisiä (narsistisia). Koko maailma kutistuu oman olon ja persoonan vatvomiseen.
      Ehkä itsekeskeisyys voi olla myös syynä masennukseen? Jos koko ajan vain jauhaa itseään ja mitä kaikkea on mielestään jäänyt vaille? Näkee maailman ympärillä vain itsensä kautta.

    • Mikä_hoit

      "Hänellä on diagnosoitu masennus vuosia sitten, ja hän syö masennuslääkkeitä. Hänellä on ollut raskas lapsuus, väkivaltaa ja alkoholinkäyttöä.
      Olen nyt miettinyt, että onko masennus syy hänen käytökseensä, vai onko hän narsisti? Onko hänellä jokin muu mielenterveyshäiriö, mikä voisi selittää tämän?"

      Mikä hoitoalan koulutus sinulla on? Kuinka monta hoitajaa teillä on tuossa yksikössä jossa tuo henkilö on hoidettavana? Onko teillä ollut vaaratilanteita hänen kanssaan? Miten vaaratianteet on hoidettu jos niitä on ollut (impulsiivisuus!?). Minkälaiset resurssit teillä muuten on hänen toiveidensa toteuttamiseen?
      Henkilö on ilmeisesti työkyvytön ja siksi sairaseläkkeellä.
      Toivoisit että voisit tehdä hoitotyötä kuntouttavalla työotteella, mutta potilas ei tunnu siihen haluavan lähteä. Hän on myös vihainen jos ette palvele häntä moitteettomasti ja yritätte tuoda päivänvaloon joitain asioita mistä hoitajina haluaisitte hänen kanssaan keskustella.
      Mielestäni hänelle pitäisi vähittäin antaa vastuuta omista tekemisistään. Teillä on varmaan suhteet muihin hoitaviin tahoihin ja sosiaalitoimeen. Onko näistä tahoista ollut minkälaista apua? Minkälaista käytännön ohjausta esimiehenne on teille järjestänyt tällaista tapausta varten jos oma tähänastinen osaamisenne ei riitä potilaan hoitamiseen ja kuitenkin koette että potilaalla voisi olla enemmän potentiaalia kuin tähän asti on tullut ilmi? Hänen diagnoosinsa ei ole teidän tiedossanne mutta kuitenkin olette hoitovastuussa hänestä aivan ilmeisesti. Tilanne on jotenkin absurdi. Pyydä esimieheltä lisäohjausta tilanteeseen.
      Kirjoita uudestaan jos hän kieltäytyy. Aika erikoista että voisi olla sosiaalialan toimija jossa ei työntekijöiden ahdinkoon mitään vastusta esimieheltä saa. Pyri keskustelmaan asiasta hänen kanssaan. Muu työyhteisö ilmeisesti on samaa mieltä kanssasi kun ongelma ei ole ratkennut vielä. Tilanne jatkunut ilmeisen kauvan kun sinulla noin selkeä ja analysoitu kuva asiasta.

      • Plus_muista

      • OmanNavanYmpärillä

        Tässähän puhuttiin parisuhteen ongelmasta, eikä mistään hoitoalan yksiköstä!??????!


      • Miten_niin
        OmanNavanYmpärillä kirjoitti:

        Tässähän puhuttiin parisuhteen ongelmasta, eikä mistään hoitoalan yksiköstä!??????!

        Miten niin? Hoitaja puhui potilaastaan. Missä tuossa on parisuhde?


      • Miten_niin kirjoitti:

        Miten niin? Hoitaja puhui potilaastaan. Missä tuossa on parisuhde?

        Eiköhän se parisuhde ny ole tuossa "Jos yritän kertoa hänelle, mitä haluan ja toivon suhteelta hän suuttuu heti, eikä asiasta puhuta koskaan."

        ja käy ilmi muustakin keskustelusta, hän kertoo rakastavansa , mutta väsyvänsä kun ei koe vastarakkautta, ettei ny kyseessä ole mikään hoitaja potilas suhde.

        Mutta sen verran mitä itse nyt luin tuota, niin aloittaja itse voisi mennä johonkin puhumaan omasta tilanteestaan. Useilla paikkakunnilla on tarjolla tukea myös omaisen jaksamiseen. https://finfami.fi/


    • gfrtd

      Voi johtua lääkkeistäkin.Mielenterveys "diagnooseista" ei ole juurikaan hyötyä koska ne ovat vain oirekuvauksia jotka eivät selitä oireiden syytä toisin kuin lääketieteelliset diagnoosit.Yleensä asiat ratkeavat parhaiten keskustelemalla mutta mikäli henkilö ei ole halukas puhumaan asioista kenekään kanssa tilanne on hieman hankala.

      https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3842395/Tutkimus Masennuslaakkeiden kayttajilla vaikeuksia tunteiden tunnistamisessa

      Jo aiemmissa kyselytutkimuksissa on huomattu, että merkittävä osa masennuslääkkeitä syövistä potilaista kokee lääkkeiden haittavaikutuksena tunteiden latistumista ja positiivisten tunteiden heikentymistä.

      • Varmaan

        Varmaan, mutta eivätkö positiiviset tunteet ole masentuneilla vähemmistössä jo muutenkin.
        Aloittajan kuvaus kuitenkin huomattavan vakava tapaus ettei sitä nyt ihan tuolla voi selittää. Ihan ilmeisesti siellä persoonassa vakava häiriö.
        Kehnosti otat huomioon sen että psykiatristen häiriöiden alkusyytä ei usein tunneta tai siihen ei voida vaikuttaa kaikista yrityksistä huolimatta. Aloittajan asiaa ei myöskään auta mitenkään mikään yleinen myhäily, vaan hänen ongelmansa on käsillä oleva konkreettinen elämäntilanne joka on päässyt pitkälle.
        Aloittajan pitää hakea itselleen ihan konkreettista apua.


      • gfrtd

        Lääkkeet voivat vaikuttaa asiaan niillä voi olla hyvinkin vakavia sivuvaikutuksia.Koska psykiatriset diagnoosit eivät selitä syytä oireisiin niistä ei ole juurikaan apua ongelman ratkaisemisessa.Vaikea korjata jos ei tiedä missä vika.Keskustelu olisi konkreettinen apu ihmisten väliset ongelmat ratkeavat yleensä parhaiten keskustelemalla.Psykologit ja terapeutit auttavat ihmisiä puhumalla.Mikä sinun mielestäsi olisi konkreettinen apu?


      • Minusta
        gfrtd kirjoitti:

        Lääkkeet voivat vaikuttaa asiaan niillä voi olla hyvinkin vakavia sivuvaikutuksia.Koska psykiatriset diagnoosit eivät selitä syytä oireisiin niistä ei ole juurikaan apua ongelman ratkaisemisessa.Vaikea korjata jos ei tiedä missä vika.Keskustelu olisi konkreettinen apu ihmisten väliset ongelmat ratkeavat yleensä parhaiten keskustelemalla.Psykologit ja terapeutit auttavat ihmisiä puhumalla.Mikä sinun mielestäsi olisi konkreettinen apu?

        Minusta alun tapaus ei kuvauksesta päätellen ole puhetuulella.
        Aloituksen tehnyt sensijaan voi hakea itselleen apua selviytymiseen koska parasiitti siellä kotona ei kuvauksesta päätellen rakasta häntä.
        Mistään masennuksesta tai masennuslääkkeistä ei ole alun kuvauksessa mitään.

        Parasiitti tuskin kärsii vaikka se siirrettäisiin muualle, ehkä elelemään yksinään tai jopa ihan ammattiavun hoiviin todellisesti. Palvelu ei ehkä ole samanlaista mutta ei sitten kohdistu odotuksiakaan joita parasiitti ei voi kaikesta päätellen täyttää.
        Parasiitille voisi tehdä hyvää tutustua itseensä ja saada olla oloissa joissa hän voi olla oma itsensä ilman paineita jotaka vain hermostuttavat häntä ja voivat aiheuttaa vaaraa/aiheuttavat vaaraa.

        Kummankin pelastus.


      • gfrtd
        Minusta kirjoitti:

        Minusta alun tapaus ei kuvauksesta päätellen ole puhetuulella.
        Aloituksen tehnyt sensijaan voi hakea itselleen apua selviytymiseen koska parasiitti siellä kotona ei kuvauksesta päätellen rakasta häntä.
        Mistään masennuksesta tai masennuslääkkeistä ei ole alun kuvauksessa mitään.

        Parasiitti tuskin kärsii vaikka se siirrettäisiin muualle, ehkä elelemään yksinään tai jopa ihan ammattiavun hoiviin todellisesti. Palvelu ei ehkä ole samanlaista mutta ei sitten kohdistu odotuksiakaan joita parasiitti ei voi kaikesta päätellen täyttää.
        Parasiitille voisi tehdä hyvää tutustua itseensä ja saada olla oloissa joissa hän voi olla oma itsensä ilman paineita jotaka vain hermostuttavat häntä ja voivat aiheuttaa vaaraa/aiheuttavat vaaraa.

        Kummankin pelastus.

        "Hänellä on diagnosoitu masennus vuosia sitten, ja hän syö masennuslääkkeitä. Hänellä on ollut raskas lapsuus, väkivaltaa ja alkoholinkäyttöä. "


      • Ok_Vastoin
        gfrtd kirjoitti:

        "Hänellä on diagnosoitu masennus vuosia sitten, ja hän syö masennuslääkkeitä. Hänellä on ollut raskas lapsuus, väkivaltaa ja alkoholinkäyttöä. "

        Ok. Vastoin tapojani olen nyt hukannut jo monta aloitukseen liittyvää asiaa tällä kertaa...
        Entä löysitkö aloituksesta mitään sellaiseen viittaavaa että kyseinen henkilö voisi lähteä kodin ulkopuolelle avautumaan noista ongelmista?
        Jotenkin niin tukkoisen kuuloinen tilanne tarkastelussa olevan tapauksen taholta että minua epäilyttäisi.
        Kaveri voi syödä masennuslääkkeitä mutta masennus voi olla sivuoire paljosta muusta ja voi toimia kuten naamio ja peittää taakseen paljon muuta.
        Sanottakoon että minun narsisti-psykopaattini oli masentunut ja sen ihan myönsi kun kysyin. Vähän ihmetteli vain miten ymmärsin kysyä...

        "Narsistinen persoonallisuushäiriö onkin eräänlainen pidempiaikainen itsetunnon ja itsearvostuksen säätelyjärjestelmän häiriö. Hoitoon hakeutuminen saattaa liittyä hankalien ihmissuhteiden provosoimaan ahdistuneisuuteen tai masennusoireisiin. He voivat hakeutua hoitoon jossakin kriisitilanteessa, mutta jättävät hoidon helposti kesken itsetuntonsa taas noustessa."
        https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/Tietopankki/Diagnoosi-tietohaku/F60-69/F60/Pages/F608.aspx

        Tuollaiset viralliset kuvaukset ovat yleensä melko lieviä ja niissä käytetään hyvin armollisia sanakäänteitä.


      • Niin tapani mukaan aamukahvia juodes tuli lueskeltua yhtä sun toista ja mielestäni tämä lukemani artikkelin asia ny sopinee aloittajalle luettavaksi/pohdittavaksi.

        https://mielenihmeet.fi/jos-se-on-karvasta-se-ei-ole-rakkautta/?utm_medium=post&utm_source=website&utm_campaign=featured_post

        Onhan aloituksessa toki monenlaisia avoimeksi jääneitä asoita, hän kertoo kumppanistaan mm. tähän tapaan

        "Hänellä on diagnosoitu masennus vuosia sitten, ja hän syö masennuslääkkeitä. Hänellä on ollut raskas lapsuus, väkivaltaa ja alkoholinkäyttöä"

        Mikä viittaa siihen, että ilm. aloittaja on "ottaessaan" tiennyt mitä saa ja mahdollisesti ihastuksen/rakastumisen alkuhuumassa uskonut, että hänen avullaan ko. ihminen muuttuu/paranee

        Mutta niin ei ole käynyt ja aloittaja on väsynyt, toiveet eivät ole toteutuneet. Suuri vaarahan tuossa on, että aloittaja itsekin masentuu.


    • Roy124

      Miten kukaan voi seurustella tuollaisen ihmisen kanssa? Hommaa omanarvontunto takaisin ja jätä se. Typerintä mitä voi olla on jatkaa sairasta suhdetta. Mitä saat siitä itse irti? Onko negatiivisia asioita enemmän kun positiivisia? Kannattaa vähän punnita

      • Ana666

        Ja mitä helvettiä täällä jauhetaan jostain vitun masennuksesta. Tässä on kyseessä persoonallisuushäiriö. Se onko masennus vai ei, on täysin irrelevanttia. Se ei tee susta kusipäätä, sen sijaan huono lapsuus voi tehdä. Pointti on että tollasessa suhteessa oleminen on lähinnä masokistista, jos et saa mitään takasin toiselta niin minkä helvetin takia sun pitäis antaa. Onko kyseinen kumppani narsisti? Luultavasti, ainakin hyvin narsistinen kusipää


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 154
      4493
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      116
      4095
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2740
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1764
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1659
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      21
      1653
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      92
      1590
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1563
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1521
    Aihe