Kaupallinen yhteistyö

Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty * -merkillä.

Kysy mitä vain poliisilta! Asiantuntijat vastaavat 4.4. kello 15-18

Poliisin asiantuntijat eri puolilta Suomea vastaavat poliisin toimintaan liittyviin kysymyksiin torstaina 4.4. kello 15–18.

Kysyä voit jo nyt. Lisäksi voit peukuttaa muiden esittämiä kysymyksiä. Suosituimpiin yritämme vastata ensimmäisenä. Yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia tai lain mukaan salassa pidettäviä asioita emme luonnollisesti käsittele.

Poliisi hoitaa vuosittain yli miljoona hälytystehtävää, tutkii lähes 700 000 rikosta ja myöntää yli miljoona lupaa. Kiireellisissä hälytystehtävissä olemme paikalla keskimäärin alle kymmenessä minuutissa. Rikoslakiin kirjatuista rikoksista selvitämme noin puolet.

Pyrimme siihen, ettei yksikään avunpyyntö jää kuulematta ja ettei yksikään rikos jää tutkimatta. Parhaiten onnistumme työssämme, jos voimme estää rikoksia ennalta.

Lisätietoja löydät verkkosivuilta *poliisi.fi.

Fråga polisen vad du vill. Experterna svarar den 4 april klockan 15–18

Polisens experter runt om i Finland svarar på frågor om polisens verksamhet torsdagen den 4 april klockan 15–18.

Du kan fråga redan nu. Dessutom kan du göra tummen upp för andras frågor. Vi försöker svara på de populäraste frågorna först. Frågor som hör till den privata integriteten eller som är sekretessbelagda enligt lagen behandlar vi självklart inte.

Polisen har årligen över en miljon uppdrag, utreder närmare 700 000 brott och beviljar över en miljon tillstånd. Vid brådskande uppdrag kommer vi i genomsnitt på mindre än tio minuter. Vi löser ungefär hälften av alla brott enligt strafflagen.

Vi strävar efter att varje rop på hjälp hörs och att varje brott utreds. Vi lyckas bäst i vårt arbete om vi kan förhindra brotten i förväg.

Mer information hittar du på webbplatsen *poliisi.fi.

508

943

  Vastaukset

  • Poliisin hallintorakenteen kehittämisessä (PORA) pyrittiin saamaan enemmän poliisityötä tekeviä ja vähennettyä hallintoa. Nyt näyttäisi siltä, että hallintoa suurennetaan jatkuvasti ja oikeaa poliisityötä tekevät vähenevät. Olisiko aika vähentää poliisihallituksen henkilökuntaa, niin että poliisilaitokset saisivat rauhassa panostaa poliisityöhön?

   • Hei,

    kiitos kysymyksestä. Poliisin hallintorakenneuudistuksen tavoitteena oli tehostaa hallintoa, jotta kentällä ja tutkinnassa voidaan pitää mahdollisimman monta poliisia. Sittemmin rakenneuudistuksen tavoite on vesittynyt, koska poliisimiesten määrä on laskenut useilla sadoilla.

    Poliisien määrä on vähentynyt vuoden 2014 jälkeen vajaat kolme prosenttia, ja lisäksi muun henkilöstön yli viisi prosenttia.

    Poliisihallituksen henkilöstömäärä on kasvanut, koska siihen liitettiin poliittisilla päätöksillä uusia toimintoja (Poliisin informaatioteknologiakeskus, Poliisin materiaalihallintokeskus sekä Poliisin tietopalvelukeskus).

    Ne tuottavat keskitettyjä palveluita kaikille poliisilaitoksille ja valtakunnallisille yksiköille, juurikin, jotta ne voisivat keskittyä itse poliisityöhön.

    Terveisin
    Seppo, poliisiylijohtaja


  • Nyt kun naisten määrä on kasvanut poliisissa, niin onko tehtäviä joissa naiset eivät pärjää niin hyvin kuin miehet? Tai päin vastoin, onko tehtäviä, joissa naiset on parempia kuin miehet?

   • siis mahtuuko samaan maijaan kaksi poliisinaista , kun en oo vielä koskaan nähny ?


   • Hei,

    naisten ja miesten välillä ei ole osaamiseroja vaan sanoisin, että erot liittyvät yksilöllisiin ominaisuuksiin. Poliisin peruskoulutus on yleistutkinto ja koulutamme kaikki opiskelijat samalla lailla. Maijaan mahtuu toki myös kaksi naista, kenttäjohtaja jakaa poliisit partioihin tehtävän mukaisesti.

    Lotta, koulutuspäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


  • Miksi Suomessa rikostukintaa ei arvosteta palkallisesti samalla tavalla kuin muissa maissa? Olen kuullut, että nuoret ja myös kokeneet poliisit hakutuvat muihin tehtäviin kun palkka parempi muissa poliisitehtävissä. Suhteellisen huolestuttavaa tulevaisuuden kannalta. Olisiko aika alkaa arvostamaan rikostutkintaa, että kansaliset saisi selvittyä asiansa? Vaikka sitten luopua muutamasta panssariautosta ja yrittää houkutella rikostukintaan pätevää väkeä ja yrittää pitää heitä tehtävissään, palkkahan sen monesti ratkaisee...........

   • Hei, kiitos kysymyksestä!

    Suomessa poliisin palkkaus on valtakunnallisesti yhtenäinen ja tasa-arvoinen. Poliisin palkkausjärjestelmä on laadittu ns. tehtäväkohtaiseksi järjestelmäksi, eli tietystä tehtävästä maksetaan tiettyä palkkaa ikään tai sukupuoleen katsomatta. Toki palkkaukseen sitten vaikuttaa erilaiset lisät, joita esimerkiksi kokemusosa-, olosuhdehaitta- tms. lisä, joka vaikuttaa peruspalkkaan nostavasti.
    Rikostutkinnassa, jossa pääsääntöisesti työskennellään virka-aikana ja usein yhden viikonlopun kuukaudessa, ei kerry ns. haittatyökorvauksia (ilta-, yö- tai viikonloppukorvauksia).
    Poliisilaitokset eivät juurikaan itsenäisesti voi vaikuttaa poliisin palkkausjärjestelmän perusteisiin.


  • minut ohitti kerran enduromoottoripyöräilijä joka oli laittanut rekisterikilven reppuunsa . saako niin tehdä ?

   • Hei, ei saa laittaa kilpeä reppuun eli rekisterikilpi tulee olla vaivattomasti luettavissa. Kyseinen rikkomus on 8 päiväsakon arvoinen rike.

    Terveisin
    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • kuuluuko edelleen poliisin yleiskäytäntöön haudata henkilökunnan rikkeet,rikokset ja virheet tekaistujen syytteiden alle?eli katsotaanko edelleen poliisin rikkomuksia sormien läpi n.s.yleisen edun tähden?

   • Terve!

    Poliisin henkilökunnan rikkeiden katsominen sormien läpi ei kuulu poliisin käytäntöihin. Poliisissa on kymmeniä sisäisiä valvojia, jotka puuttuvat kaikkiin havaittuihin väärinkäyttöihin. Jos ilmi käy jokin oikein vakava tapaus, asia siirretään vielä toisen viranomaisen, syyttäjälaitoksen, arvioitavaksi, jotta asian arvioinnin puolueettomuus varmistuu.

    Terveisin,

    Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


   • En ymmärrä mitä tarkoitat tässä yhteydessä kun sanot "tekaistujen syytteiden alle"? En ole lakimies enkä suomenkielenopettaja. Miksiköhän matemaatikkona en ymmärrä mitä tarkoitat?


  • Onko nämä poliisit virkaintosia kun ollaan töykeitä ihmisiä kohtaan. Kerran miestäni vietiin putkaan aivan ilman mitään syytä.ei edes suostuttu kuuntelemaan kun yritin selittää jotta mies on sairas ei humalassa...
   Kiroiltiin päin naamaa ja huudettiin jotta ukko kyytiin ja putkaan..

   • Tästä olen samaa mieltä. On paljon töykeitä poliiseja jotka eivätkä osaa käyttäytyä asiallisesti. Tämä selviää kun katsoo youtubesta videoita joissa poliisit kohtaa ihmisiä. Kysymys poliisille, miksi kansalaiset joutuu kuuntelemaan poliisien suunsoittoa ja töykeää käytöstä kun asiat pystyisi keskustelemaan ystävällisellä äänensävyllä ja käytöksellä? Poliisijohdossa ei ole selvästikään tietoa mitä kentällä tapahtuu ja kuinka poliisit käyttäytyy vai eikö asioihin ole halua puuttua?


   • Miten toimia kun asuinaluetta "terrorisoi" irrallaan pidetty koira, asiasta on suullisesti huomautettu useamman kerran mutta ei auta...


   • Terve!

    Kenenkään ei pidä sietää huonoa käytystä poliisilta. Jos tällainen tapaus tulee vastaan, suosittelen tekemään asiasta hallintokantelun. Lisätietoja kantelun tekemisestä löytyy täältä:

    https://www.poliisi.fi/asiakaspalvelu/poliisin_toiminnasta_kanteleminen

    Yksittäiset tapaukset eivät tule helposti esimiesten tietoon, ellei niistä ilmoiteta. Tästäkin syystä on hyvä, että kansalaiset kertovat epäasiallisesta käytöksestä. Puuttumishaluttomuudesta tässä ei ole kysymys.

    Terveisin,

    Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


   • Ärtynyt kirjoitti:

    Miten toimia kun asuinaluetta "terrorisoi" irrallaan pidetty koira, asiasta on suullisesti huomautettu useamman kerran mutta ei auta...

    Hei!

    Olette ottanut sen ensimmäisen askeleen ja huomauttaneet asiasta. Se on hyvä asia. En ole varma mitä "terrorisoinnilla" tässä yhteydessä tarkoitetaan, mutta epäilen tämän liittyvän sen kaltaiseen toimintaan, että koira on vapaana ja mahdollisesti aiheuttaa pelkoa, vahinkoa tms.

    Järjestyslaki ottaa kantaa koirakuriin yleisen järjestyksen ja turvallisuuden näkökulmasta. Koira tulee pitää kytkettynä taajamassa, kuntopolulla, juoksuradalla, yleisellä uimarannalla, lasten leikkipaikalla, toriaikana torilla, yleiseen käyttöön kunnostetulla ladulla ja urheilukentällä, jollei sitä ole erikseen sallittu.

    Jos ongelma ei ota loppuakseen ja koira aiheuttaa vaaraa tai on toistuvasti kytkemättömänä esimerkiksi taajamassa, suosittelen soittamaan hätäkeskukseen (112) silloin, kun tilanne on veres. Poliisi tulee arvioimaan tilanteen. Jos koira on aiheuttanut vahinkoa esimerkiksi puremalla, asiasta kannattaa tehdä rikosilmoitus joko nettilomakkeella osoitteessa poliisi.fi tai lähimmällä poliisiasemalla.

    Keväisin terveisin,

    Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


  • Onko kenttähenkilöstö onnistunut selvittämään mikä on poliisin kesähaalariin kastepisteen aiheuttava lämpötila tai työkuorman taso?

   • Hei

    Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. En tiedä onko kenttähenkilöstö jo tämän onnstunut selvittämään, mutta poliisin virkapukutyöryhmä selvittää tätä parasta aikaa.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Kuinka myöhään voi tehdä rikosilmoituksen tapahtuneesta? Ja vaikuttaako se kuinka paljon tutkintaan jos esim tekee vuoden tai pari myöhässä.

   • Hei,

    Kiitos kysymyksestä, Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua:

    Syyteoikeus vanhentuu, jollei syytettä ole nostettu
    1) kahdessakymmenessä vuodessa, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vankeutta määräajaksi yli kahdeksan vuoden,
    2) kymmenessä vuodessa, jos ankarin rangaistus on yli kaksi vuotta ja enintään kahdeksan vuotta vankeutta,
    3) viidessä vuodessa, jos ankarin rangaistus on yli vuosi ja enintään kaksi vuotta vankeutta, ja
    4) kahdessa vuodessa, jos ankarin rangaistus on enintään vuosi vankeutta, sakkoa tai rikesakko. Rikoslaki (18.11.2016/985).

    Terveisin, Lefa, rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


  • Aiheuttaako mediassa esiintyvät ns. julkisesti noteeratut rikosepäilyt ja -tuomiot vastaavien tapausten osalta tehtävien rikosilmoitusten määrään muutoksia?

   Eli toimiiko median ns. katalyyttina rikoksiin puuttumisessa?

   • Hei,

    yksi poliisi viestinnän tavoitteista on estää rikoksia ennalta. Saatamme esimerkiksi kertoa ajankohtaisesta rikosilmiöstä ja antaa neuvoja rikokselta suojautumiseen ja tilanteisiin, joissa itse havaitsee jotain epäilyttävää. Media myös monesti uutisoi näistä tiedotteista ja siten auttaa ihmisiä. Se taas saattaa lisätä vihjeiden, netivinkkien ja rikosilmoitusten määriä.

    Terveisin,
    Marko, Poliisihallitus


  • Tein useampi viikko sitten sähköisen rikosilmoituksen kunnian/yksityisyyden suojan loukkaamisesta, kun tuttu kirjoitti minusta perättömiä ja loukkaavia asioita netissä. Asiasta ei ole kuulunut mitään sen jälkeen. Miten homma etenee siitä? Vai eteneekö se?
   Onko kirjoittelija saanut tietää rikosilmoituksesta? Onko poliisilla riittävästi resursseja tutkia näitä vähäpäitöisempiä rikoksia? Kannattaako ilmoitusta edes tehdä?

   Harmittaa kun pienestä ylinopeudesta tulee kyllä sakot, mutta toisen julkisesta mustamaalaamisesta taitaa päästä aika vähällä, jos nyt edes ylipäätään tutkitaan.

   • Miten pitää toimia, kun haluaa saada selville loukkaavan viestiketjun
    aloittajan ja tehdä rikosilmoituksen nettikirjoituksista?
    Miten netissä olevan viestikirjoitusketjun saa poistettua Googlesta?


   • Voiko jotenkin varmistaa että lähetetty Nettivinkki on todella saapunut perille?


   • Tervehdys,

    Rikosilmoituksen tekemisen jälkeen asialle nimetään tutkija ja tutkinnanjohtaja, jotka arvioivat onko asiassa syytä epäillä rikosta, ja miten tutkinta päätetään toimittaa. Mikäli rikosta ei tutkita, saa asianomistaja siitä tiedon kirjallisesti. Jos asiaa päätetään tutkia, niin tiedossa olevaan epäiltyyn rikokseen liittyviin henkilöihin otetaan yleensä yhteyttä ja heidät kuulustellaan. Tutkijoilla on samanaikaisesti työn alla useita rikosilmoituksia, minkä takia voi kulua jonkin verran aikaa ennen kuin tutkintatoimet aloitetaan.

    Ns. asianomistajarikoksissa, joka kunnianloukkauskin on, voi loukattu itse päättää, vaatiiko asiassa rangaistusta vai sietääkö itseensä kohdistuneen loukkauksen. Joskus etenkin internetissä tapahtuneet mustamaalaukset yms. loukkaukset voivat olla hankalia selvitää, jos palvelimet tai palveluntarjoajan toimipisteet sijaitsevat ulkomailla. On myös mahdollista, että syyttäjä määrää poliisin esityksestä, ettei rikosta tutkita esim. sillä perusteella, että tutkinnan jatkamisesta aiheutuvat kustannukset olisivat selvässä epäsuhdassa tutkittavana olevan asian laatuun ja siitä mahdollisesti odotettavaan seuraamukseen.

    Jarmo, komisario, Helsingin poliisilaitos


   • ManInTheMiddle kirjoitti:

    Voiko jotenkin varmistaa että lähetetty Nettivinkki on todella saapunut perille?

    Hei,

    Nettivinkin lähettämisen jälkeen poliisin nettisivu antaa punaisella ympyröidyn ilmoituksen, jossa lukee: "Kiitos, antamasi tiedot on vastaanotettu."

    Vihjeiden alkukäsittely tapahtuu KRP:ssa, minkä jälkeen vihjeiden käsittely siirtyy aluevastuuperiaatteen mukaisesti toimivaltaiselle viranomaiselle.

    Omien yhteystietojen jättäminen mahdollistaa sen, että poliisi voi tarvittaessa kysyä asiasta tarkentavia tietoja.

    Nettivinkin kautta ei vastaanoteta rikosilmoituksia, joten vihjeen lähettämisen jälkeen sen käsittelyn seuraaminen ei ole mahdollista. Rikosilmoituksen voi tehdä myös poliisin sivuilla, käytä silloin sähköistä rikosilmoitusta. (Poliisiasiat ovat asianosaisjulkisia, joten pelkkä vihjeen lähettäminen ei tee vihjeen lähettäjästä välttämättä asianosaista asiassa)

    Poliisi vastaanottaa nettivinkkejä vuosittain noin 15 000 kappaletta. Vinkkiä lähettäessä ei tarvitse tietää, ylittyykö asiassa jonkun teon tunnusmerkistö, vaan sen selvittää poliisi.

    Kiireellisissä asioissa soita aina 112.

    Arto, rikostarkastaja, Keskusrikospoliisi


   • Kysymyksessäni tarkoitin että voinko varmistaa että lähettämäni Nettivinkki todella fyysisesti saapuu poliisin palvelimelle kun klikkaan lähetä-painiketta.

    Mahdollinen ongelmakohta joka on mielessäni sijaitsisi täällä viestin lähtöpäässä, ns. Man in the middle skenaario, jossa resursseja omaava ja osaava taho muokkaisi viestintää niin että saisin ilmoituksen "viesti lähetetty" vaikka todellisuudessa tämä linjalla ollut taho esti viestini läpimenon.

    Eli voisiko puhelimitse varmistaa että Nettivinkkini on tullut todella perille, vinkin olen jättänyt omalla nimelläni ja yhteystiedoillani.


  • Miten käy sellaisen henkilön, joka toistuvasti jää kiinni auton ratista, eikä ole voimassa olevaa ajokorttia? Sakkoja tietysti tulee, mutta jos niitäkään ei pysty sitten maksamaan.

   • Hei, sakot menevät loppujen lopuksi ulosottoon ja jos sakkoa (Käräjäoikeuden määräämää) ei saada perityksi rahana, se muunnetaan vankeudeksi. Muuntorangaistuksen määrää käräjäoikeus. Muuntorangaistuksen pituus määräytyy niin, että kolmea maksamatta olevaa päiväsakkoa vastaa yhden päivän vankeus.

    Terveisin

    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Jos C-ajokortin on hankkinut vuonna 2000, onko se uusittava/päivitettävä nykylain ja EU-kriteeriuudistusten mukaan milloin, että se on voimassa? Nykyisessä kortissa on tieto, että olisi voimassa 2050 vuoteen asti.

   • Hei,

    kaikki 19.1.2013 jälkeen myönnetyt uudet ajokortit ovat määräaikaisia, esimerkiksi C-ajokortti on voimassa 5 vuotta kerrallaan.

    19.1.2013 jälkeen (ajokorttilain voimaantulo) myös ennen lakimuutosta myönnettyjen ajokorttien voimassaoloaikoihin tuli muutos: ns. vanhat ajokortit ovat voimassa enintään 18.1.2033 asti, vaikka niihin olisi merkitty myöhäisempi voimassaolopäivämäärä.

    Eli vuonna 2000 hankittu ajokortti on voimassa enintään 18.1.2033 asti, vaikka itse kortissa lukee 2050 asti.

    Terveisin

    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


   • Poliisi kirjoitti:

    Hei,

    kaikki 19.1.2013 jälkeen myönnetyt uudet ajokortit ovat määräaikaisia, esimerkiksi C-ajokortti on voimassa 5 vuotta kerrallaan.

    19.1.2013 jälkeen (ajokorttilain voimaantulo) myös ennen lakimuutosta myönnettyjen ajokorttien voimassaoloaikoihin tuli muutos: ns. vanhat ajokortit ovat voimassa enintään 18.1.2033 asti, vaikka niihin olisi merkitty myöhäisempi voimassaolopäivämäärä.

    Eli vuonna 2000 hankittu ajokortti on voimassa enintään 18.1.2033 asti, vaikka itse kortissa lukee 2050 asti.

    Terveisin

    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus

    Olisiko mielestänne oikein ja kohtuullista maksaa jonkinlainen hyvitys niille kortinhaltijoille joiden korttien voimassaoloajasta vietiin osa pois, esim. itsellä kortti olisi ollut 11 vuotta pidempään voimassa alunperin. Autokoulusta ja kortista on kuitenkin maksettu täysi hinta, autokoulun hintaahan ei voida pitää vähäisenä summana.
    Myös yli 10 vuoden niistäminen voimassaoloajasta ei ole vähäiseksi katsottava ajanjakso, ihmisen elinaikaankin verraten.


  • Miksi lastenraiskaajat ja lapsipornon tekijät ja välittäjät saavat olla vapaalla tutkinnan aikana, vaikka Auerkin oli pitkään tutkintavankeudessa?

   • Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

    Rikostutkinnassa poliisi harkitsee aina tapauskohtaisesti pakkokeinojen käyttämisen tarvetta esitutkinnan aikana.

    Usein ns. ylitörkeissä rikoksissa, joissa minimirangaistus on jo vähintään kaksi vuotta, henkilö usein vaaditaan vangittavaksi esitutkinnan ajaksi.

    Poliisilla on aina paras tieto rikosasiasta ja on muistettava, että jokainen hyvinkin epämiellyttävän kuuloinen rikosnimike, on vakavuudeltaan kuitenkin aina eri tasoinen. Kun henkilöä vaaditaan vangittavaksi tutkintavankeuteen, on hänen aina syytä epäillä syyllistyneen po. rikokseen. Useimmiten hän on kuitenkin jopa todennäköisin syin epäilty (lakitermejä). Vangitsemisharkinnassa pohditaan yleensä rikostutkinnan turvaamisnäkökulmaa sekä odotettavissa olevaa rangaistusta.

    Usein törkeisiin seksuaalirikoksiin epäilty henkilö vangitaankin tutkintavankeuteen, mutta ei aina, jos rikostutkinta sekä jutun laatu eivät sitä edellytä.

    Markus, rikosylikomisario, Oulun poliisilaitos


  • Onko Suomen laissa sellaisia kohtia, joihin poliisissa toivotaan muutoksia? Ja mitkä ne ovat?

   • Hei,

    Suomessa lait säädetään eduskunnassa ja ne valmistellaan vastuuministeriöissä. Poliisin osalta keskeinen toimija on sisäministeriö, jonne toki poliisin on mahdollista esittää ehdotuksia lainsäädännön kehittämiseksi.

    Poliisin näkökulmasta on kymmenkunta kiireellistä asiakokonaisuutta, joiden osalta olemme esittäneet harkittavaksi lainsäädäntömuutoksia. Ne liittyvät esimerkiksi, esitutkinnan tehostamiseen, päihtyneiden ja tutkintavankien säilytykseen ja kuljetukseen (eivät poliisin ydintehtäviä), sylkitestien hyväksymiseen rattijuoppouden näyttönä verikokeiden sijaan sekä tulevaisuuden mobiilihenkilökorttiin sekä nimilaatan korvaamiseen tunnistelaatalla.

    Muita lainsäädännön täsmentämiseen liittyviä tarpeita on tunnistettu nelisenkymmentä.

    Terveisin, Seppo, poliisiylijohtaja


  • Liikennekuri ja väkivaltarikollisuus on lähtenyt Suomessa täysin lapasesta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Poliisitkin kokevat nykyään enemmän väkivaltaa työssään. Mistä tämä kehitys johtuu poliisin näkökulmasta ja miten poliisi aikoo ratkaista nämä ongelmat?

   • Hei, muutos johtunee yhteiskunnan ja arvojen muutoksista. Poliisi tekee parhaansa valvonnan keinoin, jotta kyseiset lieveilmiöt saataisiin kuriin.

    Terveisin

    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Saanks tehä mitä huvittaa? Mitä jos mä menisin salaa kytän autoo? :) taiiii jos mä haluisin vaa makoilla keskellä autotietä ja tukkisin sen saanks niin tehä? Tai muute vaa esittää valepoliisii mitä sit esim tapahtuis? Kiinnostaa mua :))

   • Kyllä saa tehdä mitä huvittaa ellei laissa ole kyseistä toimintaa kielletty. Kenenkään toisen autoon ei saa luvatta mennä, eikä tieliikennettä saa häiritä tiellä makaamalla. Poliisina saa esiintyä vain poliisin virassa toimiva henkilö, valepoliisitapauksissa on kyse virkavallan anastuksesta. Tarvittaessa poliisin on osoitettava valtuutensa esittämällä virkamerkkinsä.
    Terveisin rikosylikonstaapeli Arto


   • Mikseivät ammattirikolliset voi ryhtyä poliitikoiksi ettei tarvitsisi niin niitä kadehtia?


   • Hei

    Perustuslain 22 §:n ja poliisilain 1 luvun 2 §:n mukaan poliisin tehtävä on turvata jokaisen perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Näihin oikeuksiin kuuluu myös omaisuuden suoja. Omaisuuden suojaa suojellaan myös erilaisin kriminalisoinnein, joista on säädetty muun muassa rikoslain 28 luvussa.

    Pääministerin ja muiden ministereiden kohdalla mahdollinen rikosvastuun toteutuminen edellyttää ministerivastuuasioiden käsittelyä, jos ministereitä on syytä epäillä rikoksesta. Näissä vastuu asioiden käsittelyssä on perustuslakivaliokunnalla, joka voi ministerivastuuasiaa käsitellessään pyytää valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimenpiteisiin esitutkinnan toimittamiseksi.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Tässä kysymykseni, vastaako joku?
   Miksi ihmisiä edelleen vuonna 2019 puretetaanpoliisikoiralla? Eikö tämä ole erittäin julmaa, raakaa ja barbaarimaista? Miten poliisi itse muka voi tietää, miltä tuo tuntuu? Uhri voi saada vaikka miten pahoja vammoja itselleen kun koira puree ja raatelee jalkaa kättä jopa päätä tai vatsaa puremalla.

   • Tärkeä näkökulma unohtui. Miten poliisi varmistaa koiriensa suun hygienian? Ihminenhän voi saada tuollaisesta baksteeripesästä vaikka millaisen tartunnan. Ja toki myös päinvastoin, poliisisedän lutuinen pikkupuudeli voi saada noilta purua kerjääviltä örkeiltä ties mitä hepatiitteja tai aidseja.


   • Hei!

    Kiitos kysymyksestäsi. Poliisikoira on yksi poliisin hyväksytyistä voimankäyttövälineistä. Poliisi pyrkii valitsemaan kulloiseenkin tilanteeseen sopivan vähiten vahinkoa aiheuttavan, mutta tehokkaan keinon pysäyttää vaarallinen toiminta. Vaikka tekniikka on kehittynyt, joissain tapauksissa poliiskoira on edelleen paras keino, joka poliisilla on vaarallisissa tilanteissa käytettävissä.

    Uudet voimankäyttövälineet, kuten etälamautin, ovat osoittautuneet toimiviksi ja monesti vähemmän vammoja aiheuttaviksi tavoiksi pysäyttää vaarallinen toiminta kuin perinteisemmät välineet, kuten pamppu, poliisikoira tai ampuma-ase. Voimankäytön seurauksena kohdehenkilö kuitenkin usein saa vammoja, joskus vakaviakin.

    Kun joku loukkaantuu poliisin voimankäytön seurauksena, hän saa vammoihinsa asianmukaisen hoidon Lisäksi Suomessa on onneksi tarjolla varsin kattavat rokotukset, jotka pienentävät mahdollisuutta saada tarttuvia tauteja esimerkiksi puremasta.

    Jarmo, komisario, Helsingin poliisilaitos


  • Mitä poliisien mielestä tulisi tehdä maassa laittomasti oleville eli ns paperittomille henkilöille? Kuinka suuri turvallisuusriski he ovat? Onko poliisilla mitään käsitystä keitä he ovat ja missä he ovat? Pitäisikö ja voisiko heidät ottaa säilöön turvallisuussyistä? Miksi näin ei ole tehty?

   • Hei!
    Poliisin tehtävänä on ulkomaalaislain nojalla poistaa maasta sellaiset henkilöt, jotka oleskelevat täällä laittomasti ja joilla on täytäntöönpanokelpoinen maastapoistamispäätös. Säilöönottamisen perusteet löytyvät ulkomaalaislaista ja sitä tulee käyttää viimesijaisena toimena.
    Kiitos kysymyksestäsi, Ari, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Millaisena poliisi näkee oikeistopopulismin ja äärioikeiston toiminnan nykypäivänä Suomessa? Erityisesti millaisena poliisi näkee vaalityöhön keskittyvän äärioikeiston toiminnan kuten "ulkoilemisen" vaalitorien läheisyydessä, puolueiden materiaaleja jäljittelevän materiaalien jakamisen ja esimerkiksi Helsingissä terien piilottamisen natsipropagandaa levittävien tarralehtisten taakse? Mihin toimiin poliisi on ryhtymässä vaalirauhan turvaamiseksi kampanja- ja äänestysaikana, ml. vaalipäivänä?

   • Hei

    Poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen. Poliisi turvaa jokaisen perus- ja ihmisoikeudet arjessa, jotta Suomi olisi joka päivä entistä turvallisempi paikka elää ja voida hyvin.

    Tähän sisältyy keskeisesti ajatus myös huolehtia siitä, että erilaisten ideologioiden ja maailmankatsomusten omaavien mahdollisuudet esittää mielipiteitään turvataan, jos kyse ei ole rikoksesta tai yleistä järjestystä vaarantavasta taikka häiritsevästä toiminnasta. Poliisille vaalipäivä ei ole sen erityisempi päivä kuin mikään muukaan päivä. Siksi poliisi hoitaa tehtävänsä tehokkaasti ja kattavasti joka päivä.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Onko täällä vastattu vielä yhteenkään kusymykseen?

   • Kommentointi poliisin taholta on 4.4. klo 15 alkaen. Kannattaisi lukea ajatuksella nämä.


   • Lue itse ketju montako vastausta tähän mennessä on? Ei yhtään.


  • Hei, ikääntymiseni vuoksi olen miettinyt, millaisia turvalaitteita olisi luvallista ja tehokasta käyttää esim kaupungilla, ulkoillessa jne. Ostin jo konkin ihmehärpäkkeen, joka ulisee, värjää jne. ja samalla toivoton käyttää. Nyt mietin, olisiko sallittua hankkia sellainen kovaääninen mmattilaisten hälytinpainike? Hätävarjelu?

   • Hei!
    Markkinoilla on tarjolla erilaisia turvahälyttimiä henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaksi. Osa niistä värjää päällekarkaajan ja osa niistä pitää ihmiskorvalle jopa kipua aiheuttavaa ääntä (yli 140dB). Kaikki edellä mainitut välineet ovat lain mukaan sallittuja. Turvahälyttimien tarkoituksena on kiinnittää muiden lähellä olevien ihmisten huomio ja sitä kautta saada uhkaavasti käyttäytyvä ihminen lopettamaan aggressiivinen toiminta.
    Katuturvallisuusterveisin
    Harri-Pekka, ylikomisario, Itä-Suomi


   • Poliisi kirjoitti:

    Hei!
    Markkinoilla on tarjolla erilaisia turvahälyttimiä henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaksi. Osa niistä värjää päällekarkaajan ja osa niistä pitää ihmiskorvalle jopa kipua aiheuttavaa ääntä (yli 140dB). Kaikki edellä mainitut välineet ovat lain mukaan sallittuja. Turvahälyttimien tarkoituksena on kiinnittää muiden lähellä olevien ihmisten huomio ja sitä kautta saada uhkaavasti käyttäytyvä ihminen lopettamaan aggressiivinen toiminta.
    Katuturvallisuusterveisin
    Harri-Pekka, ylikomisario, Itä-Suomi

    Kiitos, hankin kyllä tuollaisen. Ruotsissa toivittavasti sama laki ja käytäntö.


  • Haluaisin isona olla poliisi. Mitä siellä poliisikoulussa pitää erityisesti osata että voi ylipäätänsä päästä poliisiksi? Kuinka kauan se opiskelu kestää, että valmistuu?

   • Hei,

    Kiva kuulla, että poliisin työ kiinnostaa! Poliisi tarvitsee työssään suullista ja kirjallista kielitaitoa. Lisäksi tarvitaan hyvää fyysistä kuntoa sekä kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Poliisiammattikorkeakouluun haettaessa edellytetään mm. Suomen kansalaisuutta, poliisin tehtäviin sopivaa terveydentilaa sekä nuhteettomuutta. Hakijalla täytyy olla myös B-luokan ajo-oikeus.

    Opiskelu kestää noin kolme vuotta, ja siihen sisältyy noin 11 kuukauden mittainen harjoittelujakso poliisiyksikössä.

    Terveisin,
    Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


  • Kuinka aiotte toimia jatkossa "liivijengien" huumetoimintaan/järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseksi ja torjumiseksi?

   • Ja miten toimia, jos on uhattuna ns tilanne päällä näiden toimesta ja 112 ei tee asianmukaista hälytystä poliisille? Ilmoittaa vain, että kuulostaapi uskomattomalta ja pyytää uhria soittamaan itse. Ovat myös lyöneet ns. luuria korvaan apua pyydettäessä. Miten saa poliisilta turvaa, kun sitä tarvitaan?


   • Moi,
    Poliisi jatkaa valitsemaansa järjestäytyneen rikollisuuden torjuntalinjaa. Lainsäädäntöä ja toimintamalleja toki kehitetään sitä mukaan kun rikolliset muuttavat toimintaansa. Nyt esimerkiksi painopiste on siirtymässä huumausaineiden alueelta myös liike-elämän alueelle.
    Hätätilanteissa ainoa oikea toimintamalli on soittaa hätäkeskukseen 112.

    Christer,
    rikosylikomisario,
    Keskusrikospoliisi


  • Miten poliisin ura yleensä etenee? Onko kaikkien pakko olla kentällä järjestyspoliisina ensin? Itseäni kiinnostaa verkkorikollisuuden tutkinta, mutta juoppojen kuskaaminen ei niinkään.

   • Hei,

    Poliisiammattikorkeakoulun poliisi (AMK) -opintoihin kuuluu noin yhden opintovuoden kestävä harjoittelu, jonka aikana opiskelija tutustuu ohjaajansa opastuksella virkapukuisen poliisin kenttätyöhön, rikostutkintaan toimimalla tutkijana, poliisin lupahallintoon ja liikennevalvontayksikön toimintaan.

    Valmistumisensa jälkeen henkilö voi itse harkita ja päättää, mistä ja minkälaista avoinna olevaa poliisin virkaa lähtee hakemaan. Jos henkilökohtainen mielenkiinto kohdistuu rikostutkinnan puolelle, kannattaa sellaisiin tehtäviin tietenkin hakeutua. Henkilö voi siis vapaasti harkita, minkälaisiin tehtäviin valmistumisensa jälkeen hakeutuu. Eri asia on sitten, tuleeko nimitetyksi haluamaansa/hakemaansa työtehtävään, koska poliisiyksikön päällikkö tekee päätöksen saapuneiden hakemusten perusteella. Yksittäinen poliisi ei voi itse päättää työtehtävistään ja siirtymisistään poliisiyksikön sisällä. Yksikön johto tekee päätökset siitä, minkälaisia työtehtäviä avataan ja keitä niihin hakemusten perusteella valitaan.

    Terveisin,
    Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


  • Asuinalueellamme on ollut useita asuntomurtoja viime vuoden aikana. Mikä on paras tapa suojata koti esim. loman aikana? Onko Verisuresta tai Homealarmista tms. hyötyä, vai rahastetaanko ihmisiä vain pelolla? Muutamalla naapurilla on hälytysjärjestelmä ja sen tarra ovessa. Karkottaako se murtomiehet? Onko kuinka todennäköistä saada varkaita enää kiinni, jos murrosta on ehtinyt kulua aikaa ja ei ole videotallennetta tai mitään?

   • Hei,

    teknisen valvonnan osalta kameravalvonta on hyvä. Se toimii niin ennaltaestävästi kuin tutkintaa palvelevana, jos rikos tapahtuu. Järjestelmän voi valita itse – esimerkiksi riistakamera, joka lähettää sähköpostiin/puhelimeen kuvia, maksaa alle 200 euroa. Ja silloin saa nopean hälytyksen aikaiseksi ja kameran hyvällä sijoittelulla tekijöistä/heidän autostaan hyvät tuntomerkit.

    Toinen hyvä tapa on asunnon pitäminen asutun näköisenä. Valot syttyvät ja sammuvat, postilaatikko ei täyty, ja nurmikko on leikattu. Naapureiden tai sukulaisten kanssa kannattaa varmistaa toiminnot. Eikä laittaa sosiaaliseen mediaan lomakuvia ja –suunnitelmia etukäteen tai reaaliaikaisesti, ellei ole hyvät turva-asetukset ja rajoitettu profiili.

    Auton omistajan osoitetiedot kannattaa salata – ettei lentokentällä tai satamassa voi selvittää, kuka on milloinkin lähtenyt pidemmälle matkalle.

    t. Lefa, rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


  • Minkälaisia seuraamuksia voi tulla nuuskan myynnistä?
   Tuleeko sakkoa tai veroja?
   Mikä on sakkojen/verojen määrä?
   Onko nuuskan tuonti Ruotsista laillista jos ostaa esim. Sukulaiselle lahjaksi?

   • Hei!

    Nuuskan myyjä voi tapauskohtaisesti syyllistyä esim. tupakan myyntirikokseen. Nuuskan maahantuontiin voi liittyä salakuljetus ja sen myötä myös veropetos. Nuuskan ostaja voi syyllistyä laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen.

    Yksityishenkilö saa tuoda omaa henkilökohtaiseen käyttöön mukanaan maahan yhteensä enintään 1 000 grammaa purutupakkaa, nenänuuskaa ja suussa käytettäväksi tarkoitettua tupakkaa (nuuskaa) kalenterivuorokaudessa. Lahjaksi näitä tuotteita ei saa tuoda, eikä niiden vastaanottaminen postitse tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta on sallittua. Huomion arvoista on sekin, että alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan tupakkatuotteita.

    Sakkojen ja veroseuraamusten määrä määrittyy laittoman nuuskan määrän mukaan. Vähäisen teon seuraamus voi olla sakkoa, mutta laajempi toiminta voi johtaa jopa vankeusrangaistukseen ja veroseuraamuksetkin voivat olla todella merkittäviä.

    Pekka, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Stadin liikenteessä tapahtuu paljon "rikoksia", joihin eivät aikuiset syyllisty.
   Miten Poliisi tuntee sisällään, kun se pakotetaan rankaisemaan aikuisiakin.
   Jotka eivät edes ajele yli-nopeutta sähkö-polku-pyörilläkään?
   Saati seikkaille suoja-teillä kuulokket/kännykkä korvalla.
   Mikä siis on liikenne-rikos/rikkomus?
   Ja niihin kohdistuva reilu rangaistus.
   Ymmärrän kyllä että sakot ovat verotusta Stadille.

   H.

   • Hei,
    poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten ennalta estäminen, paljastaminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen.

    Liikennerikkomuksista ja liikennerikoksista on määritelty sanktiot laeissa. Sakkotulot menevät valtiovarainministeriölle, eivät kaupungeille tai poliisille.

    Terveisin
    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


   • Poliisi kirjoitti:

    Hei,
    poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten ennalta estäminen, paljastaminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen.

    Liikennerikkomuksista ja liikennerikoksista on määritelty sanktiot laeissa. Sakkotulot menevät valtiovarainministeriölle, eivät kaupungeille tai poliisille.

    Terveisin
    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus

    Kiitos kommentista.
    Minä ajattelin lähinnä syytettä liikenteen vaarantamisesta.
    Tuo syyte ei taida olla ihan tasa-puolinen.
    Ainakaan toistaiseksi.
    Noh, onneksi lapset yleistyvät autojen ratin takana. :)

    Hanski


  • Entinen kaveri haittasi poliisin esitutkintaa vuotamalla esitutkinnan kannalta olennaisia tietoja poliisille. Voinko vaatia, että poliisi suorittaisi rikoksen tutkinnan uudelleen vaikka rikos on jo vanhentunut?

   • Terve!

    Tapausta on vaikea kommentoida, kun en tunne tarkemmin yksityiskohtia. Jos kyseessä on tilanne, jossa asia on jo tuomioistuimessa ratkaistu, poliisi ei lähtökohtaisesti voi enää tutkia samaa asiaa uudelleen. Poliisi ei myöskään voi tutkia vanhentuneita rikoksia.

    Suosittelen, että ota yhteyttä oman alueesi oikeusaputoimistoon, jota kautta saat tarvittaessa lisäapuja asiassa. Tarvittavia ohjeita löydät mm. täältä:

    https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/index.html

    Terveisin,

    Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


  • Kenen pitäisi valvoa lähestymiskiellon toteutumista?
   Köyhillä ei ole varaa palkata vartijoita.

   • Lähestymiskiellon valvonta kuuluu poliisille eli käytännössä poliisi puuttuu tapauksiin, joissa lähestymiskieltoon määrätty rikkoo lähestymiskieltoaan. Lähestymiskiellon rikkomisesta tulee tehdä ilmoitus poliisille, eikä palkata vartijoita.
    Terveisin rikosylikonstaapeli Arto, Itä-Suomen poliisilaitos


  • Voiko poliisi elää parisuhteessa rikoksista tuomitun entisen narkomaanin kanssa? Mielenkiinnosta kysyn. Kävin taannoin pari kertaa treffeillä poliisin kanssa. Minulla itselläni rankka tausta päihteiden ja rikosten suhteen ja kerroin tämän hänelle eikä kuulemma este. Kävi kuitenkin ilmi, että kyseinen henkilö käytti itse huumeita ja alkoholia, itse en nykyisin edes juo. Hän oli myös mielenterveysongelmien takia saikulla. En uskaltanut riskeerata omaa tilannettani ja ei mua muutenkaan kiinnostanut, kun se vaikutti jotenkin hankalalta tapaukselta ja mm. pummasi rahaa. Olen kuitenkik köyhä opiskelija. Jäin miettimään, et ihan mielenkiinnosta olis kiva tietää, et mitenhän sitten jos tosiaan poliisi ja ex-narkkari alkais seurusteleen, onko realistista?

   • Terve!

    Missään ei kielletä poliisin seurustelua rikoksesta epäillyn tai tuomitun kanssa. Perheenjäsenten rikostapaukset eivät myöskään lähtökohtaisesti vaikuta poliisin hoitamiin työtehtäviin. Eri asia on tietenkin se, että poliisi ei saa hoitaa sellaisia virkatehtäviä, jotka tavalla tai toisella liittyvät perheenjäsenten rikosasioihin.

    Tiettyihin poliisin virkoihin haettaessa (yleensä korkeimmat ja arkaluonteisempia tehtäviä hoitavat poliisivirat) hakijasta tehdään laaja turvallisuusselvitys. Tällaisessa turvalliuusselvityksissä selvitetään paitsi hakijan (poliisin itsensä), myös tämän lähisukulaisten ja perheenjäsenten taustat. Tällaisessa tapauksessa esimerkiksi puolisin rikoshistoria saattaisi vaikuttaa siihen, voitaisiinko henkilö nimittää tällaiseen tehtävään.

    Terveisin,

    Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


  • Paljon voi kantaa piriä taskussa ettei tule törkeäähuumausaine tuomioon?

   • Yleisesti 100 grammaa ja sitä suuremman määrän amfetamiinin hallussapidosta tuomitaan törkeään huumausainerikokseen. Teon kokonaisarvostelu huomioon ottaen, jos huumausaineen vahvuus on esimerkiksi suuri, voi tätä vähempikin määrä riittää rikoksen törkeys perusteena. Tuomioistuinkäsittelyssä on aina tapauskohtainen harkinta kokonaisuus huomioon ottaen.

    Kimmo, asiantuntija, Keskusrikospoliisi


  • Näyttää vahvasti aprillipilalta koko ketju, mutta kokeillaan:

   - Urheiluampuja (IPSC), jolla 12.6.2017 jälkeen luvitettu TT3 kivääri, ja siihen luonnollisesti 30 patruunaa vetäviä lippaita, mitkä ovat KÄYTÄNNÖN toimenpiteet siinä vaiheessa kun uusi aselaki astuu voimaan?
   (siis todellakin aikomus pitää hallussaan noita 30ptr vetäviä lippaita myös sen 6kk siirtymäajan jälkeen)

   • Tervehdys,

    Jos luvanhaltijalla on kivääri, jossa on yli 10 patruunan lipas tai lautauslaite ja se on hankittu 12.6.2017 jälkeen, tulee hänen hakea uusi aselupa kuuden kuukauden kuluessa lain voimaantulosta.

    Muunnettu ampuma-aselaki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Lupa myönnetään maksutta ja ilman lupaharkintaa.

    Kari
    komisario
    Sisä-Suomen poliisilaitos


   • Hei! Hyvä kysymys, joka on askarruttanut monia.

    Suomen passien voimassaoloaika on määritelty passilaissa. Muutokset voimassaoloaikaan edellyttäisivät siten lainmuutosta. Viittaamistanne edellisen poliisiylijohtajan vuonna 2012 esittämistä kannanotoista huolimatta Poliisihallituksen näkökulmasta tarvetta voimassaoloajan pidentämiselle ei ole.

    Pidempi voimassaoloaika vähentäisi biometristen tunnisteiden - kuten kuvan ja sormenjälkien - käytettävyyttä ja asettaisi haasteita passin sirun tietoturvan näkökulmasta.

    Terveisin Juhani, ylitarkastaja, Poliisihallitus


  • Youtubessa on muun muassa mopopoikien videoita jossa poliisit pysäyttää mopoilijan ja monet poliisit kieltää kuvaamisen ja käskevät sammuttamaan kypäräkameran. Poliisi ei voi kieltää kuvaamista yleisellä paikalla, miksi poliisi rikkoo usein lakia tässä asiassa?

   Youtubessa on myös videoita joissa virkapukuista poliisia pyydetään näyttämään virkamerkki, mutta aina poliisit kieltäytyvät näyttämästä, mitä tähän sanoo laki, eikö virkapukuisen poliisin kuulu näyttää virkamerkki jos kansalaiset sitä pyytää ja miksi poliisit eivät sitä näytä?

   • Lain henkenä ei varmaankaan ole että sen varjolla kakarat voisivat alkaa kyykyttämään työtään tekeviä poliiseja.


   • Hei

    Kuvaaminen yleisellä paikalla on pääsäännön mukaan sallittua, koska kyse on jokaiselle kuuluvan sananvapauden käyttämisestä. Tästä syystä poliisi ei voi kieltää ketään kuvaamasta, ellei poliisilla ole tähän toimivaltaa.

    Poliisi voi kuitenkin poliisilain 2 luvun 8 §:n perusteella eristää paikan tai alueen. Poliisimiehellä on oikeus eristää, sulkea tai tyhjentää yleisesti käytetty paikka tai alue taikka kieltää tai rajoittaa liikkumista, jos se on tarpeen yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, poliisitutkinnan turvaamiseksi taikka onnettomuuspaikalla suoritettavien toimenpiteiden, toimenpiteen kohteena olevan henkilön yksityisyyden tai vaaraan joutuneen omaisuuden suojaamiseksi. Eristäminen voi johtaa siihen, että poliisi pyytää, ja ehkä joskus jopa käskee, kuvaajan siirtymään sopivan etäisyyden päähän asianosaisten yksityisyyden suojaamiseksi. Tämä on myös hyvä esimerkki siitä, että kuvaamista voidaan paikan ja alueen eristämisessä rajoittaa.

    Poliisilain 1 luvun 8 §:n mukaan poliisimiehen on tarvittaessa ilmaistava toimenpiteen kohteena olevalle henkilölle olevansa poliisimies ja pyynnöstä esitettävä virkamerkkinsä, jos ilmaiseminen tai esittäminen on mahdollista toimenpiteen suorittamista vaarantamatta. Poliisin siis kuuluu esittää virkamerkkinsä, jos poliisin toimenpiteen kohteena oleva henkilö sitä pyytää. Joskus kuitenkin tilanne voi olla niin vauhdikas, ettei virkamerkkiä ehdi siinä tilanteessa esittämään. Tällöin virkamerkki esitetään jälkeenpäin.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • 1: Jos jostain poliisin hommasta saisi siirtää resursseja johonkin toiseen poliisin hommaan niin mistä ja minne siirtäisitte?
   2: Jos sisäministeriö päättäisi nostaa tämän vuoden 798 miljoonan euron määrärahan ensi vuodesta eteenpäin 1,3 miljardin pintaan niin mihin tämä lisääntynyt määräraha suunnattaisiin?

   • 1. Lähes kaikkea poliisitoimintaa on jo sopeutettu, ja olemme joutuneet priorisoimaan toimintaamme lähes koko 2010-luvun. Olemme siirtäneet resursseja hengen ja terveyden turvaamiseen sekä vakavampien rikosten tutkintaan. Samaan aikaan olemme joutuneet tinkimään muun muassa ennalta estävästä toiminnasta, valvonnasta ja pienten omaisuusrikosten tutkinnasta.

    2. Poliittiset päättäjät määrittävät poliisin tehtävät ja voimavarat. Jos eduskunta myöntäisi lisärahoitusta, niin luonnollisesti se samalla määrittäisi tehtävät, joihin sitä käytettäisiin.

    Poliisin näkökulmasta painopisteet olisivat a) kansalaiset saavat poliisilta avun nopeammin, b) ennalta estävää työtä ja siten myös henkilöstöä lisätään ja 3) rikostutkijoiden määrä lisätään, jotta rikosvastuu toteutuisi nykyistä paremmin. Jos poliisien määrä lisättäisiin, niin rahaa tarvittaisiin luonnollisesti myös koulutukseen, työtiloihin, ajoneuvoihin ja varusteisiin.

    Yhden uuden poliisipartion varustaminen maksaa arviolta 100 000 euroa. Summassa on mukana ajoneuvo, voimankäyttö- ja suojavarustus sekä muu perusvarustus. Varusteet myös uusitaan säännällisesti. Esimerkiksi henkilöpakettiautot, tuttavallisemmin maijat, vaihdetaan keskimäärin kuuden vuoden ja noin 400 000 kilometrin välein. Jotta voisimme pitää nykyisen määrän ajoneuvoja liikenteessä, maksaa se vuoteen 2020 mennessä 16 miljoonaa euroa. Tätä rahaa ei vielä ole.

    Lisäksi on pidettävä huolta sitä, että esimerkiksi digitalisaatioon ja tulevaisuuden innovaatioihin löytyy rahoitus. Poliisiautoissa on jo tänä päivänä erinomaisia järjestelmiä ja ohjelmistoja, jotka auttavat ihmistä työssään. Teko- ja keinoälyn myötä mahdollisuudet vain paranevat.

    Terveisin, Seppo, poliisiylijohtaja


  • Mitä tälläselle puhelin häiriköille vois tehdä jos tulee jatkuvasti ilkeitä loukkaavia viestejä minä kyllä olen laittanut eston päälle puhelimeen.

   • Hei!

    Tällainen käyttäytyminen on valitettavasti verrattain yleistä. Usein asiassa on auttanut se, että henkilö vastaa kohteliaasti ja kiihkottomasti viestin lähettäjälle ja kertoo viestissään ilmoittavansa asiasta poliisille, jos viestittely ei lopu. Mikäli viestittely ei tästä huolimatta lopu, voisi asiassa tulla kyseeseen kunnianloukkaus, koska tarkoituksena on halventaa ja loukata. Kun sietokynnys asiassa ylittyy, niin asiasta voi tehdä rikosilmoituksen poliisille. Viestit on hyvä tallentaa, jotta niitä voidaan käyttää todisteena asiassa.

    Ystävällisin terveisin

    Katja
    Komisario
    Helsingin poliisilaitos


  • Hei
   Nopeusvalvonta kameratolppia ilmestyy paljon ja nopeasti. Montako kameratolppaa pitää laittaa esimerkiksi kehä 1 että saadaan yksi reaaliaikainen nopeusnäyttö samalle tieosuudella?
   Ihmisten ajotyyli tasottuisi paljon jos tietäisi ettei tarvitse nopeusmittarin näyttää 70km/h joka tolpan kohdalla jossa saisi ajaa 80km/h.

   • Hei, poliisi ei päätä liikenteenohjauslaitteiden asettamisesta tielle, vaan tienpitäjä.

    Ehdotuksesi tulisi lähettää siis heille (Väylä ja/tai ELY-keskus).

    Terveisin
    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Miksi meillä edelleenkään sallita esim: 60% kalvot auton etuikkunoihin ? tielakiin viitaten 779/1998. 4. 16g . Onnettomuudessa sirpaleet kun lentävät silmiin, on veronmaksaja sokea lopun iän jos ei sivuturvatyynyjen lisäksi ole kalvot sitomassa lasi-sirpaleet. Päivittäkää Tielait JÄRKEVÄSTI.

  • Millaiset sanktiot saa jos jää kiinni ajaessa tieliikenteessä rekisteröimättömällä ja vakuuttamattomalla enduropyörällä?

   • Hei, sanktio kyseisestä ajelusta on 70 euroa (plus korotetut vakuutusmaksut), jos olettamana on että henkilöllä on ajo-oikeus kyseiseen enduropyörään.

    Terveisin

    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Kun poliisi pysäyttää minut liikenteessä ja kysyy ajokorttia hän toteaa ajolupani ja henkilöllisyyteni, mutta kun haen passia poliisilta niin hän ei tästä samasta ajokortista enää toteakaan henklöllisyyttäni. Siis miksi on luotu tällainen ylimääräinen rahastusjärjestelmä kun ajoluvan ja henkilökortin voisi laittaa samaan korttiin ajoluvan omistavilla.? En omista passia enkä henkilökorttia, omistan vain ajokortin ja kelakortin

   • Hei,

    tämä edellytys tulee suoraan lainsäädännöstä. Passi ja henkilökortti ovat kaikkein luotettavmpia henkilöllisyyden osoittamisen välineitä, joten näiden asiakirjojen myöntöprosessille on asetettu erittäin korkeat turvallisuusvaatimukset. Valtioneuvoston asetuksessa passeista ja henkilökorteista on lueteltu ne asiakirjat, joita voidaan käyttää henkilöllisyyden osoittamiseen passia tai henkilökorttia myönnettäessä eikä ajokorttia ole mainuttu tässä yhteydessä.

    On hyvä muistaa, että kenelläkään ei ole velvollisuutta hankkia henkilökorttia, jos sellaiselle ei ole tarvetta. Ajokorttia voi käyttää henkilöllisyyden osoittamiseen monissa arkisissa tilanteissa. Ajokortin luotettavuus henkilöllisyyden osoittamisen välineenä kuitenkin kärsii asiakirjan pitkästä voimassaoloajasta sekä siitä, ettei ajokortin hakijaa tunnisteta nykyisessä prosessissa viranomaisen toimesta.

    T: Juhani, ylitarkastaja, Poliisihallitus


  • Päteekö mamuihin samat lait kuin suomalaisiin?

   Mut on nakattu ulos bussista kun oon yrittäny mamuttaa sen lipun oston kanssa.

   Mutta ei siitä mitään polemiikkia syntyny ja kuskikin sai pitää työnsä.

   • Hei,

    yhdenvertaisuus lain edessä on nimenomaan turvattu Suomen perustuslaissa. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää syytä syrjiä tai asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

    Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Miksi poliisi ei halua saada varkaita kiinni kotien valvontakameroiden kautta? Salakatselu? Saahan ikkunastakin katsoa ohimenevälle tielle. Amerikassa poliisit rupeaa ensimmäisenä kattoon onko valvontakameroita missään. Ei sakottaakseen vaan löytääkseen tekijän.

   • Hei!

    Poliisi käyttää yksityisten, yritysten, kuntien ja kaupunkien valvontakameratallenteita aktiivisesti hyödyksi rikostutkinnassa.

    Viime vuosina valvontakameroiden määrä on lisääntynyt huimastii ja ne ovat nykyisin yhä merkittävämpiä apuvälineitä rikosten selvittämisessä- sekä yleisillä että yksityisillä alueilla.

    Kameravalvontaterveisin
    Harri-Pekka, ylikomisario, Itä-Suomi


  • Missä menee virkarikoksen raja, kun teette yhteistyötä KRP/FSB ja SUPO/SVR linjoilla?

   Parantaako uusi tiedustelulaki sisäistä valvontaanne?
   Millä tavalla käytännössä valvotte itseänne ja omaa toimintaanne?

   Uuden lain myötä valvovan elimen apuna voi toimiä myös sotilastiedustelumme.
   Koetteko uuden lain mahdollisuutena vai uhkana organisaatioillenne?

   • Moi,

    1 Tiedustelulait antavat toimivaltuuksia suojelupoliisille ja puolustusvoimille. Eivät muulle poliisille. Näin lait eivät tavallisen poliisin työtä juuri muuta.

    2 Virkavirheisiin suhtaudumme äärimmäisen vakavasti.

    3 Siksi kaikessa toiminnassamme avainsanana on avoimuus. Kenenkään ei pidä toimia yksin tai salaa esimerkiksi mainitsemiesi organisaatioiden kanssa.

    4 Poliisissa on erittäin hyvät laillisuusvalvontaprosessit, ja niin pitää ollakin. Laillisuusvalvonta auttaa meitä tekemään asiat oikein.

    Christer
    rikosylikomisario
    Keskusrikospoliisi


  • Miksi Suomen poliisia heikennetään naispoliiseilla. Suuntaus on Ruotsinmalliin jossa ukko-akka partio ei kykene mihinkään yksin. Pitäisi kyetä partioimaan yksinkin taajamissa .

   • Hei,

    Kiitos kysymyksestäsi! Suomessa on ollut naispoliiseja 1920-luvulta alkaen, ja naisten osuus poliisikunnasta on noussut tasaisesti läpi vuosikymmenten. Fysiologisista syistä naisilla on fyysistä voimaa keskimäärin vähemmän kuin miehillä. Nykyajan poliisitehtävistä kuitenkin pienenevä osuus edellyttää fyysisen voiman käyttöä. Toisaalta on merkittävää etua siitä, että kenttätehtävissä on sekä nais- että miespuolisia poliiseja. Ei ole näyttöä siitä, että Suomen poliisi olisi jotenkin "heikentynyt" sukupuolten tasa-arvon edetessä. Naisia on nykyisin myös mm. poliisikoiranohjaajina, moottoripyöräpoliiseina ja poliisijohtajina.

    Terveisin,
    Kimmo, rehtori, Poliisiammattikorkeakoulu


  • Rattijuopolta ajoneuvo pois ainakin määräajaksi. Eikö ole hullua että seuraavana päivänä sama on taas rattijuoppona ratissa? Eikö ole hullua ja turhauttavaa ettei ole rikosten uusioille parempia sanktioita ja pakkotyölaitosta?

   • Hei! Rattijuopon auton takavarikointi on toki mahdollista ja näin on myös toimittu. Poliisi seuraa tarkoin syyllistyykö joku henkilö toistuvasti rattijuopumuksiin ja mikäli jonkun havaitaan näin toimivan, niin rikoksesta epäillyn omistama tai hallitsema auto voidaan takavarikoida rikoksen tekovälineenä. Myöhemmin tuomioistuin ottaa kantaa siihen, että menettääkö rattijuopumuksesta tuomittu autonsa valtiolle vai palautetaanko se hänelle takaisin.
    Terveisin rikosylikonstaapeli Arto, Itä-Suomen poliisilaitos


  • Kansalainen voi halutessaan kannella poliisin toiminnasta, mutta epäoikeudenmukaisuuden kokemukseenko sitä pitää verrata, vaiko etsiä vaikeaselkoisesta laista, sillä mitään sääntömanuaalia en poliisin sivuilta löytänyt pikavilkaisulla.
   Millainen on siis poliisin oma sisäinen ohjekirja vai mistä poliisi tietää kuinka tulee toimia missäkin tilanteessa?

   • Terve!

    Jos kokee poliisin toimineen jotenkin virheellisesti, asiasta voi tosiaan tehdä aina kantelun. Poliisin nettisivuilla on tähän ihan hyvät ja tarkat ohjeet:

    https://www.poliisi.fi/asiakaspalvelu/poliisin_toiminnasta_kanteleminen

    Poliisilla ei ole mitään yhtä sääntökirjaa, mitä noudatetaan. Paljon toimintaohjeita tulee suoraan laista, jota koulutetaan kaikille poliiseille poliisiammattikorkeakoulussa. Lisäksi Poliisihallituksen yhtenä tehtävänä on antaa poliiseille toimintaohjeita erilaisia tapauksia varten. Erilaisia ohjeita meillä on varmasti yli 200!

    Terveisin,

    Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


  • Millainen rangaistusseuraamus jos huputtaa liikenneturvallisuutta vaarantavan "peltipoliisin" eli nopeusvalvontatutkan mustalla jätesäkillä, sitä vahingoittamatta?
   Tämä Ranskassa suosiota saanut "kansalaistottelemattomuus" on saanut nyt jalansijaa myös Suomessa, koska tienkäyttäjät kokevat peltipoliisit enemmänkin valtiovallan heihin kohdistuvana rahastuksena kuin liikenneturvaa edistävänä.

   • Kysyin tätä jo muutama vuosi sitten poliisin verkkosivuilta, kun ensin olin kysynyt Liikennevirastolta ja he kehottivat kysymään poliisilta. Pitkään asiaa on mietitty, jokohan viimeinkin olisi vastauksen aika? Kysymys syntyi, kun tuoreella kortilla ajaneen jälkikasvun kanssa meidät ohitti peräkärryä vetävä henkilöauto ajaessamme kahdeksankympin rajoitusalueella mittarinopeutta 85 eli oikea nopeus oli suunnilleen se 80. Ohittaja rikkoi sekä tiekohtaista nopeusrajoitusta (arvioimme ohittajan nopeudeksi 110 km/h) että peräkärryä vetävän nopeusrajoitusta. Kysymys kuluu siis voiko niistä molemmista saada samalla kertaa sakon ja voiko vielä olla jokin kolmas rajoitus, jota pystyisi rikkomaan saman aikaan nyt kun uuden kuljettaja 80 lätkäkin on poistettu?


   • ToinenJuhani kirjoitti:

    Kysyin tätä jo muutama vuosi sitten poliisin verkkosivuilta, kun ensin olin kysynyt Liikennevirastolta ja he kehottivat kysymään poliisilta. Pitkään asiaa on mietitty, jokohan viimeinkin olisi vastauksen aika? Kysymys syntyi, kun tuoreella kortilla ajaneen jälkikasvun kanssa meidät ohitti peräkärryä vetävä henkilöauto ajaessamme kahdeksankympin rajoitusalueella mittarinopeutta 85 eli oikea nopeus oli suunnilleen se 80. Ohittaja rikkoi sekä tiekohtaista nopeusrajoitusta (arvioimme ohittajan nopeudeksi 110 km/h) että peräkärryä vetävän nopeusrajoitusta. Kysymys kuluu siis voiko niistä molemmista saada samalla kertaa sakon ja voiko vielä olla jokin kolmas rajoitus, jota pystyisi rikkomaan saman aikaan nyt kun uuden kuljettaja 80 lätkäkin on poistettu?

    Hei,
    kiinni jäädessään kyseinen ohittelija saisi kahdesta rikkomuksesta yhteisen sakon, jossa molemmat rikkeet olisi huomioitu.

    Terveisin

    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Miksi nais- ja mieshakijoilla on niin erilaiset fyysiset vaatimukset poliisikouluun pyrkiessä?
   Pitäisikö esim penkkipunnerruksessa olla tietty prosentti hakijan painosta, ettei 85kg naiselle riitä 35kg paino ja 70kg mieheltä vaadita 65kg?

   • Hei,

    Kiitos kysymyksestäsi! Kuntokokeen suoritusvaatimuksissa ja pisterajoissa on otettu huomioon se, että sukupuolet ovat fysiologisesti erilaisia. Kuntokoe on suunniteltu siten, että naisilla ja miehillä olisi tasapuolinen mahdollisuus päästä opiskelemaan Poliisiammattikorkeakouluun, koska poliisin on edustettava koko yhteiskuntaa. Pääsykokeen fyysisessä kokeessa sovelletaan ns. positiivista erityiskohtelua. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdenvertaisuuden turvaamiseksi positiiviset erityistoimenpiteet, kuten tässä tapauksessa erilaiset fyysiset suoritusvaatimukset, ovat perusteltuja eivätkä siten syrji kumpaakaan sukupuolta. Positiivinen erityiskohtelu perustuu sekä omaan kansalliseen lainsäädäntöömme että EU-lainsäädäntöön. Voit perehtyä asiaan lähemmin esimerkiksi Yhdenvertaisuusvaltuutetun nettisivuilla: https://www.syrjinta.fi/.

    Terveisin,
    Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


  • Kummalla tapahtumista on suurempi todennäköisyys: asuntomurto lukollisesta ulko-ovesta kerrostalossa vai se, että lukittu pyörä varastetaan pihasta? Eli ekalla tarkoitan siis, että jos on kerrostalo, jossa on lukittu ulko-ovi, jossa on mahdollisesti vartiointiliikkeestä kertova tarra.

   • Hei!

    Todennäköisyyttä on vaikea tilastollisesti osoittaa, mutta kokemuksen perusteella lukitun polkupyörän anastus pihalta on todennäköisempi.

    t. Lefa, rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


  • Minulle on teinivuosilta jäänyt muistoksi 10 vuoden takainen 3kk ehdollinen vankeustuomio tuhotyöstä. Nykyään mallikansalaisena ja veronmaksajana olen innostunut reserviläisammunnasta johon luonnollisesti tarvitsen aseluvan. Muodostuuko tästä menneisyyden varjostani este aseluvan saantiin huomioon ottaen, että kaikki muut ehdot täyttyvät? Viimeisen 10 vuoden aikana olen saanut yhden rikesakon liikenteestä.

   • Tervehdys,

    kyseinen rikos seuraamuksineen ei ole este aseluvan myöntämiselle.

    Kari
    komisario
    Sisä-Suomen poliisilaitos


  • Hei!
   Voiko poliisilaitokselta kysellä jos peltipoliisi/kamera-auto on välähtänyt? Kahdesti on kohdallani välähtänyt turhaan mutta haluaisin varmistaa asian että mikä tilanne oli. Tiedän nopeusrajoitukset paikoissa enkä ole ylinopeutta ajanut.

   • Hyvä ehdotus että pannaan laitokselle luettelo tilanteesta päivitettynä miksi välähti ja
    kenelle. Jatkan vielä tätä että kun välähtää niin meinasin sokeutua
    kun katsoin suoraan putkeen
    onko sama poliisilla kun katsoo suoraan kameraan niin
    epäilen meneekö näkökyky ainakin hetkeksi ja siten ei erota onko ylinopeutta ajettu
    ollenkaan


   • Hei,
    syitä voi olla monia, usein rinnalla on toinen ajoneuvo, joka ajoi ylinopeutta (jos itse ei ajanut ylinopeutta). Kamera valvoo ja ilmoittaa kuvassa kummalta kaistalta ylinopeus on mitattuna, joten virhettä ei voi tapahtua. Joskus salama voi räiskyä myös itsekseen, jos sen asetukset on laitettu turhan herkälle. On myös mahdollista, että käyttäjä on ottanut testikuvan etätoiminnolla. Näissä tapauksissa kuvaa ajoneuvostasi ei tallennu järjestelmäämme.

    Terveisin

    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Poliisin hallintorakenteen kehittäminen (PORA) -työryhmässä pyrittiin saamaan enemmän työtä jolloin se menee johtajien lisäämiseen ja vihapuheiden tarkkailuun seulontaan eikä avoimista rajoista läpitulleiden pysäyttämiseen rajalla etteivät pääse sotkemaa Suomea. Mitä poliisi aikoo tehdä rajalla vai onko sille annettu määräys vain saattaa ja kantaa rajalle tulevien tavarat vastaaottavaan hotelliin. ONKO POLIISIILLA jokin kiintiö kuten että 10 000 tulee niin poliiseja lisätään 10 ja miten tämä tullaan tekemään kun poliiskoulut tuottavat täysillä poliiseja. On myös arvioitu että noin 2025 Suomen virkakunnasta suurin osa on poliiseja, miten tähän aiotaan päästä kun jo nyt tuotetaan niin paljon kuin pystytään?

   • Terve,

    kysymyksessäsi on sen verran vääriä tietoja, joten korjataan ensin ne. Poliisin hallintorakenneuudistuksen tavoitteena oli tehostaa hallintoa, jotta kentällä ja tutkinnassa voidaan pitää mahdollisimman monta poliisia. Sillä ei suinkaan pyritty lisäämään johtajia. Ihmisten tarkastaminen rajoilla kuuluu rajavartiolaitoksen tehtäviin.

    Jäi hieman epäselväksi, mitä tarkoitat Suomen virkakunnalla. Valtiolla työskentelee nyt hieman yli 70000 henkilöä, joista noin 7200 on poliiseja. Myöskään vuonna 2025 suurin osa Suomen virkakunnasta ei ole poliiseja.

    Mutta sitten itse kysymykseen. Suomeen tulevien ihmisten määrä ei vaikuta suoraan poliisien määrään. Sen sijaan poliisi saattaa joutua asettamaan omia tehtäviä tärkeysjärjestykseen. Näin tehtiin muun muassa turvapaikanhakijoiden määrä kasvaessa vuonna 2015. Silloin rekrytoimme eläkkeelle siirtyneitä poliiseja takaisin töihin.

    Poliisien määrän lisäyksestä päättää eduskunta. Se edellyttää pitkän tähtäimen suunnittelua, koska poliisin peruskoulutus kestää kolme vuotta.

    Terveisin, Seppo, poliisiylijohtaja


  • Miksi tekniikkaosasto ei kehittele varren päässä olevaa liikuteltavaa nopeusvalvontakameraa jonka saisi kiinnitettyä ja alas laskettua esimerkiksi tien ylittävän sillan ja sen kaiteesta ns. ohituskaistan yläpuolelle riippumaan vaikka pariksi vuorokaudeksi? Kameraa ei näkisi etäältä sillan rakenteiden takia ja takana tulijoille salaman välähdys näkyisi vähemmän kun sillan rakenteet peittäisivät sitä, itse tutkalaiteisto voisi olla siinä sillan pilarien luona alhaalla.

   • Hei,

    kiitos ideastasi liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Kameroiden hankinta ei ole yksinkertainen ja nopea projekti kilpailutuksineen, jonka takia olemme pitäytyneet muissa maissa käytössä olleissa kameramalleissa. Saa nähdä, minkälaisia kameramalleja tulevaisuus tuo tullessaan.

    Terveisin

    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Hei!

   Kuinka pitkään kaupassa tehty näpistys näkyy rikosrekisterissä, eli voi
   haitata työpaikan hakemista, mikäli hakijalle tehdään ennen
   työn aloitusta Supon turvallisuusselvitys?

   • Hei,

    Tieto ei mene rikosrekisteriin, jossa näkyvät vankeusrangaistukset. Rikosilmoitus ja useimmiten teosta annettu sakkovaatimus tallennetaan poliisiasiain tietojärjestelmään. Poistumisaika määräytyy aina rikosasian törkeimmän epäillyn rikoksen mukaan eli jos näpistyksen lisäksi rikosasialla on esimerkiksi pahoinpitely, määräytyy poistumisaika jälkimmäisen rikosnimikkeen mukaan.

    Näpistyksestä voidaan antaa sakkoa. Tämä määrittelee asian poistumisen poliisiasiain tietojärjestelmästä poliisin henkilötietolain 22 §:n mukaisesti. Mikäli poliisi ratkaisee asian antamalla sakkomääräyksen, poistuu tieto kolmen vuoden kuluttua tekohetkestä.Jos asia siirtyy syyttäjälle, poistumisaika on viisi vuotta asian siirtymisestä syyttäjälle.

    Poliisiaisian tietojärjestelmän (Patja) teknisistä syistä johtuvan siirtymäajan vuoksi näpistys poistuu tällä hetkellä käytännössä kolmen vuoden kuluttua tekohetkestä, mikäli se on kyseisen rikosasian törkein rikos.

    Eduskunta on hyväksynyt 18.3.2019 lain henkilötietojen käsittelystä poliisissa. Sen voimaantulon tarkka päivämäärä ei ole vielä tiedossa.

    Kiitos kysymyksestäsi,

    Teemu, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Hei!
   Saako kaupungin kiinteistön lukitsemattomia jäteastioita käyttää muut kaupungin asukkaat vai tuleeko poliisi paikalle ja syynää valvontakamerat? Jäteastiat ovat lukitsematta kaupungin saamattomuuden takia. Kiitos hei.

   • Hei!
    Kaupungin kiinteistöjen (vuokratalot, toimitilat etc.) jäteastiat eivät ole tarkoitettu muille kuin kyseisen kiinteistön jätteille. Osa jätekatoksista on nykyään lukittuja, mutta vielä löytynee jätekatoksia, jotka ovat lukitsemattomia. Lähtökohtaisesti jätteet tulee siis kuljettaa kiinteistökohtaisiin jäteastioihin. Jos jätteiden kuljettaminen toiselle kiinteistölle on säännöllistä, voi tulla eteen tilanne, jossa kiinteistön omistaja haluaa poliisin selvittävän tekijän henkilöllisyyden. Ja tässä yhteydessä poliisi voi joutua tutkimaan myös kiinteistön valvontakamerat, jos niitä kiinteistöllä on. Tilanne on kuitenkin jokseenkin harvinainen.
    Turvallista kevään jatkoa!
    Harri-Pekka, ylikomisario, Itä-Suomi


  • Vaaditaanko poliisilta enää käyttäytymisen suhteen mitään asiallisuutta? Kun tilanne on sopiva, pistetään läskiks, heitetään hävytöntä herjaa, nauratetaan kaikkia muita osapuolia paitsi vallan käytön kohteena olevaa? Töissä pitää olla hauskaa?

   "Tunge vaikka toi ratapölkky vittuus!"
   Todistajat puuttuvat - sori, menikö herjaamiseks?

   Poliisi!

   • käyttäytymisen vaatimukset myös vapaa-aikaan?


   • Hei. Poliisia koskee käyttäytymisvelvoite virkatoimissa ja myös niiden ulkopuolella. Poliisi ei saa käytöksellään vaarantaa luottamusta poliisiin eikä poliisille kuuluvien virkatehtävien hoitoon. Mielipiteitä saa esittää, muttei siten, että edellä mainittu luottamus poliisiin vaarantuu tai poliisi toimii omien arvojensa vastaisesti. Poliisin kohdalla puhutaan rajoitetusta sananvapausta. Tähän liittyy myös se ettei poliisi ei saa paljastaa ihmisten yksityisyyteen liittyviä asioita.

    Poliisin toiminnasta voi antaa palautetta suullisesti ja kirjallisesti. Lisätietoja poliisin verkkosivuilta https://www.poliisi.fi/asiakaspalvelu/poliisin_toiminnasta_kanteleminen

    Ystävällisin terveisin, Timo, Poliisihallitus


  • Onko teidän mielestä hyväksyttävää että poliisi politikoi twitterissä virkatilillään?
   Miksi ette saa kuriin äärivasemmiston haroittamaa toisten omaisuuden rikkomista ja miksi antifan jäsenet saavat naamioitua mielenosoituksissa?

  • Miksi poliisi laski vapaaksi ne pedofiilit jotka olivat siinä sadistisessa tappajaringissä???
   Vähemmälläkin syyllisyydellä on ihmisiä vangittu. Miksi oikeuslaitos suosii ja suojelee pedofiileja eikä anna ihmisoikeuksia heidän uhreilleen eli lapsille??
   Miksi tiedotustilaisuuteen oli valittu naispoliisit , eikö miesten kantti kestä tuollaista saastaa mutta naisten kestää?

   • Ottamatta kantaa itse tapaukseen vangitsemisen edellytyksistä ja kohtuuttoman vangitsemisen kiellosta säädetään pakkokeinolaissa.
    Pakkokeinolain säännösten mukaisesti vangitsemiselle on edellytykset kahdessa tilanteessa

    1) vangitseminen ennen tuomion antamista ja 2) tuomitun vangitseminen.

    Rikoksesta todennäköisin syin epäilty henkilö voidaan vangita, kun rikoksesta säädetty lievin rangaistus on kaksi vuotta vankeutta, tai rikoksesta säädetty rangaistus on vähintään vuosi vankeutta ja on syytä epäillä, että epäilty lähtee pakoon, vaikeuttaa asian selvittämistä tai jatkaa rikollista toimintaa. Vangitsemisesta päättää käräjäoikeus.

    Kohtuuttoman vangitsemisen kiellon mukaan ketään ei saa vangita tai määrätä pidettäväksi edelleen vangittuna, jos se on kohtuutonta asian laadun taikka rikoksesta epäillyn tai tuomitun iän tai muiden henkilökohtaisten olosuhteiden vuoksi.

    Mainitsemassasi tiedotustilaisuudessa oli kaksi naista, koska toinen heistä on jutun tutkinnanjohtaja ja toinen johtaa lasten hyväksikäytön torjuntaan keskittyvän yksikön toimintaa KRP:ssä.

    Jenni, asiantuntija, Keskusrikospoliisi


  • Onko kiva ajaa sillä poliisibiilillä jalankulkutiellä yksittäisen jalankulkijan perseessä roikkuen? Mikä oli tehtävän ajatus? Ohikin olisi päässyt, mutta haistatuttiko?
   Ihmisiähän tässä kaikki ollaan, ja hauskaa pitää olla elämässä, kaikki tilanteet pitää hyväksi käyttää - aina kun on mahdollista.

   Naurattaako?

   • Hei!

    En tietenkään tunne mainitsemaanne tapausta, mutta entisenä kokeneena kenttämiehenä voin todeta, että todennäköisesti poliisipartiolla on ollut käynnissä jokin virkatehtävä (etsintätehtävä tai muu vast.), jonka vuoksi he ovat ajaneet hiljakseen kevyenliikenteenväylällä.

    Voisin olla varma, ettei ajaminen perässänne liittynyt millään tavalla Teihin.

    Liikenneturvallisuusterveisin


  • Miksi poliisi ei suljetuta tätä Suomi24-keskustelusivustoa? Täällähän on jatkuvasti "ihan sairasta" tekstiä julki.

   Törkykanavista pahin, näin väitetään.

   • Hei!

    Suomessa perustuslaki takaa sananvapauden. Osa ihmisistä ei aina käytä tätä oikeutta tyylillä harmi kyllä.

    Sananvapaus tuo mukanaan myös sananvastuun: Jos rikoksen tunnusmerkit täyttyvät, poliisi tutkii epäiltyä rikosta, ja esitutkinnan jälkeen syyttäjä tekee päätöksen syytteestä.

    Suomi24 kanava vastaa siitä, että toiminta pysyy lain paremmalla puolella.
    sananvapaus on perustuslain mukainen oikeus ja sitä saa rajoittaa ainoastaan, jos rajoittaminen perustuu lakiin. Laki sähköisen viestinnän palveluista 184 § määrittelee sähköisen ylläpitäjän vastuun sellaisissa tapauksissa, että alustalla julkaistaan pykälässä mainittua rangaistavaksi säädettyä aineistoa.

    Lähtökohtaisesti alustojen ylläpitäjien intressissä on huolehtia siitä, että niillä käytävä keskustelussa ei syyllistytä rikoksiin ja keskustelu on asiallista.

    Kimmo, poliisitarkastaja, ja Anna, ylitarkastaja, Poliisihallitus


   • Onko Suomen laissa Vihapuheen suhteen min-max rangaistusta? Vai onko Suomessa sanavapautta.Taitaa olla liian kiusallinen kysymys vastattavaksi?


  • Mitä keinoja on yksin asuvalla, yksin elävällä silloin kun hän joutuu jonkun/joidenkin häiriköinnin kohteeksi? Todistajat pitää aina olla, kun lähdetään jotakin asiaa oikeusprosessina ajamaan. Miten lopettaa esim. naapurin harjoittama jatkuva herjaava käyttäytyminen toista ihmistä kohtaan? Mitä teen, kun naapuri pelleilee minun nimeni kanssa? Symbioottinen naapuruussuhde - naapuri pistää oman elämänsä kurjuuden hulvattomilla jutuilla piiloon, kun jutuissa pääosaan laitetaan (ilman todellista perustetta) joku, jolla ei ole konsteja puolustautua! Pitääkö ruveta hillumaan, huutaa takas! Sekö on neuvo! Mistä revin todistajat?
   Olenko velvollinen alistumaan jonkun pelleksi?

   Huuda takas, tämäkö on neuvo. Älä ihmeessä! Tosta sisään, ja tosta ulos! Älä ihmeessä!

   • Hei! Kiitos kysymyksestäsi. Kenenkään ei pidä sietää toisaalta tulevaa jatkuvaa ala-arvoista tai herjaavaa käytöstä. Tällaisessa tapauksessa neuvon tekemään tutkintapyynnön poliisille, takaisin huutaminen ei tuo korjausta asiaan vaan tilanne todennäköisesti vain pahenee.
    Terveisin rikosylikonstaapeli Arto, Itä-Suomen poliisilaitos


  • Moi,

   Nyt kun puhutaan näistä prostituutioon liittyvistä asiosita, niin miten menee laissa se kolmas kohta eli markkinointiin liittyvä pykälä? Puhutaan markkinoinnista ja yhteystietojen välittämisestä? Käytännössä siis markkinoidaan jonkun tekoja laajemmin ja tarkoituksena hyötyä siitä taloudellisesti? Niinhän tuo laki sanoo. Ja nimenomaan "tietäen" että se "olennaisesti" edistää tapahtumaa? Eli kaverilleen voi kyllä laittaa esim.viestiä jos joku jossain tekee tuota? Mitään taloudellista hyötyä siitä ei saa.

   • Hei,

    Rikoslain 20 luvussa 9 §:ssä säädetään parituksesta.

    Joka hankkiaksen itselle tai toiselle talodellista hyötyä

    1) järjestää huoneen tai muun tilan korvausta vastaan tapahtuvaa sukupuoliyhteyttä tai siihen rinnastettavaa seksuaalista tekoa varten tai kahdeksaatoista votta nuoremman lapsen tekemää, ilmeisellä tavalla sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa tekoa varten

    2) vakiintuneena osana liiketoimintaansa majoittaa sellaiseen tekoon ryhtyvää ja siten olennaisesti edistää tekoa,

    3) yhteystietoja välittämällä tai muuten markkinoi jonkun sellaiseen tekoon ryhtymistä tietäen, että hänen toimintansa olennaisesti edistää teon toteutumista.

    on tuomittava parituksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi.

    Poliisi tutkii esitutkinnan aikana tapauskohtaisesti täyttääkö jokin teko pykälän tunnusmerkistön. Kyseisessä kolmannessa momentissa tarkoitetaan juurikin sitä, että jos jokin taho välittää yhteystietoja eteenpäin eli tekee tätä markkinointia paritukseen sillä tavalla, että tietää tekonsa edistävän parituksen toteutumista. Jokaisen teon osalta asia harkitaan erikseen.

    Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Hei,

   Kuuluuko nopeusrajoituksen vaihtuessa nopeutta vähentää/lisätä ennen merkkiä vai merkin kohdalla? Esim. jos vaihtuu viidestäkympistä kahdeksaankymmeneen, niin alanko kiihdyttää vasta 80-merkin kohdalla? Tästä asiasta näyttäisi monella olevan omat mielipiteensä, mikä monesti hankaloittaa tai jopa vaarantaa kulkua liikenteessä.

   P.S: Ja moottoritielle liittyjiähän ei tarvitse (/saa?) väistää, eikö niin?

   • Hei, merkki osoittaa suurimman sallitun nopeuden merkin kohdalta eteenpäin. Moottoritielle liittyjiä ei tule väistää viereiselle kaistalle, vaikka se kohteliasta olisikin.

    Terveisin

    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Onko teillä maijassa mikroaaltouuni?

   Tätä enemmän kyllä kiinnostaa, miksi nopeusrajoituksia ei muuteta tiellä, jossa poliisikin jatkuvasti ajaa ylinopeutta. Työmatkaa kuljen tiellä, jossa on 80 km/h rajoitus ja varsin usein olen päätynyt ajamaan poliisiauton perässä, joka ajaa kuitenkin n. 90-100 km/h vauhtia. Tieolosuhteet ja näkyvyys tiellä on hyvä (viime vuosina vielä parannettu tienvierustoita reilusti hakkaamalla). Vielä 10 vuotta sitten tiellä oli osittain 100km/h rajoitus kesäaikaan suurimman osan matkasta.

   • Hei, maijoissamme ei ole mikroaaltouuneja (Virossa itseasiassa on).

    Poliisi ei päätä teiden nopeusrajoituksia, vaan Väylä- ja ELY-keskukset päättävät maanteiden nopeusrajoituksista liikenne- ja viestintäministeriön antamien yleisten ohjeiden mukaisesti Tieliikennelain 51 §:n säännöksiä noudattaen.

    Kunta asettaa nopeusrajoituksen kadulle, rakennuskaavatielle, torille ja muulle vastaavalle liikennealueelle. Kunta päättää taajamaa osoittavan liikennemerkin käyttämisestä, kuultuaan maanteiden osalta ELY -keskusta. Yksityiselle tielle nopeusrajoituksen asettaa yksityisen tien pitäjä saatuaan siihen kunnan suostumuksen.

    Poliisi ei saa myöskään huvikseen ajaa ylinopeutta, vaan siihen pitää olla perusteet tieliikennelain mukaisesti seuraavasti:
    Hälytysajoneuvon, liikenteen valvontaan taikka poliisin, rajavartiolaitoksen, Tullin tai sotilaskurinpidosta ja rikostorjunnasta puolustusvoimissa annetun lain (255/2014) 86 §:n 1 momentin mukaiseen virkatehtävään käytettävän ajoneuvon kuljettaja sekä poliisiajoneuvon vetämään saattueeseen kuuluvan ajoneuvon kuljettaja saa ylittää tässä pykälässä tarkoitetun suurimman sallitun nopeuden, jos tehtävän kiireellisyys sitä välttämättä edellyttää.

    Tällöin poliisin ei tarvitse käyttää hälytyslaitteita, (mutta tietenkin saa ja usein se on suotavaakin).

    Terveisin
    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Jos minun autoani kolhitaan kauppakeskuksen parkkipaikalla ja satun olemaan autossa ja menen asiasta huomauttamaan ja syyllinen sanoo mitä sitten, miten voin toimia, entä kannattaako minun soittaa poliisille ja antaa rekisterinumero, entä miten toimitte, soitatteko kyseiselle henkilölle ja huomautatte ?

   • Hei

    Parkkipaikkakolarit ovat liikennerikoksia, joillaisia poliisi tutkii päivittäin. Kertomasi tilanne on sellainen, jossa kannattaisi ilmoittaa poliisille, kertoa mitä on tapahtunut sekä ilmoittaa vastapuolen ja oman auton rekisteritunnus. Hyvin usein parkkipaikkakolareihin liittyy inhimillistä huolimattomuutta, jonka vuoksi asiat saadaan sovittua paikan päällä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kyse ole silti liikennerikoksesta.

    Poliisille ilmoittamisen jälkeen poliisi kirjaa asiasta ilmoituksen ja suorittaa asiassa esitutkinnan. Jos syyllisyydestä ei ole epäselvää, voidaan asia käsitellä esimerkiksi sakkomenettelyssä.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Hei!

   Mahtavaa, että kysymyksiä on tullut näin runsaasti! Nyt onkin siis hyvä hetki muistuttaa säännöistä. Tässä ketjussa noudatetaan Suomi24:n omien sääntöjen lisäksi poliisin somesääntöjä. Tästä syystä esim. uskonnolliset ja poliittiset kannanotot eivät ole tässä ketjussa sallittuja.

   Muistathan kirjoittaa oman kysymyksesi selkeästi. Luethan myös muut ketjun viestit, sillä jos samankaltainen kysymys löytyy jo ketjusta, viestisi saatetaan poistaa.

   Terveisin,
   Suomi24-tiimi

  • Millainen voisi olla ns. perus päivä poliisin rikostutkijoilla?

   • Hei, kiitos hyvästä kysymyksestä! Tämä kiinnostaa kansalaisia usein ja vastaan siihen mielelläni. Rikostutkijan työpäivää on vaikea määritellä, mutta lähtökohtaisesti työpäivä 0n 8-9 tunnin mittainen ja voi sisältää etukäteen sovittuja kuulusteluja, esitutkintapöytäkirjan laatimista, koulutusta tai esimerkiksi yön aikana kiinniotettujen rikoksesta epäiltyjen kuulemisia. On myös mahdollista, että etukäteen suunniteltu työpäivä ei toteudu, jos jotain yllättävää tapahtuu. Työpäivät voivat olla monipuolisia riippuen missä tehtävissä työskentelee.

    Mukavaa kevättä!

    Terveisin,
    Petri, rikosylikomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


  • Hei,

   Nyt on puhuttu paljon ulkomaalaisista numeroista tulleista sijoitushuijauksista ja ne laittavat huolestumaan. Voisiko tätä avata hieman lisää: miten huijarit erottaa muista tuntemattomista soittajista? Onko jotain seikkoja, joista voi varmuudella tunnistaa, että omat sijoitukset ovat huijausta? Ja milloin kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin, riittääkö pelkkä epäily?

   • Terve,
    sijoitusehdotuksiin, jotka tulevat puhelimitse tai sähköpostilla ilman edeltävää asiakaskontaktia, tulisi suhtautua pidättyvästi. Myös käytettävä kieli on merkityksellinen. Jos soitto tulee ulkomaisesta numerosta tai soittaja puhuu vierasta kieltä, tulisi tässäkin tapauksessa olla varuillaan.
    Sijoituskohteet, joissa luvataan poikkeuksellisia voittoja ja/tai joissa riski on pieni, ovat epätodennäköisiä. On epäilyttävää, jos sijoituksen tekeminen edellyttää nopeita päätöksiä. Sijoitustoiminnassa ei ole tavanomaista painostaa sijoittajaa tekemään päätöksiä vajavaisin tiedoin.
    Rehellisesti toimivat eivät käytä painostusta, selostavat sijoitukseen liittyvät tiedot selkokielellä ja painostamatta nopeisiin ratkaisuihin. Huijausmielessä liikkeellä olevat voivat myös tarjota juuri sinulle erityistä sijoitusmahdollisuutta, joka on vain harvojen tiedossa. Myös epätavallisten tietojen pyytäminen, kuten esim. tilitietojen pyytäminen ovat vaaran merkkejä.

    Poliisiin voi aina olla yhteydessä, jos epäilee rikosta.

    Jaakko, rikostarkastaja, keskusrikospoliisi


  • Hei. Miten nämä somekirjoittelut ja mustamaalaamiset,panettelut,herjaamiset esim, kiusaajan toimesta iin että mainetta koetaan mustamaalata kaikintavoin naapureille ja yhteisölle ym.se saattaa vaikuttaa jopa työnsaantiin. Kunnialoukkaus syyte tehty mutta sovittelut ei tässä auta, jatkaa vaan. Itse väittää kyse kiusaamisesta,vaikka näin ei ole.Mikä laki voi tälläiseen puuttua? Sovittelu e ole oikea ratkaisu koskaihmine jatkaa vaan.

   • Mikäli kirjoittelu on omiaan aiheuttamaan vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa loukatulle, niin kysymyksessä on kunnianloukkaus. Mikäli loukkaaminen tapahtuu sosiaalisessa mediassa, niin sivuston ylläpitäjälle voi ilmoittaa asiattomasta viestistä.

    Ymmärrän viestistäsi, että tämä on enemmän sellaista "suusta-korvaan" loukkaamista, ja siihen voi puuttua oikeastaan vain uudella rikosilmoituksella, jos edellinen ei tuottanut tulosta, eikä sovittelu tuota tulosta.

    Ystävällisin terveisin,
    Lefa
    rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


  • Omistan pakettiauton jossa on 80 lätkä, jos ajan 100 rajoituitusalueella 80 niin kaikki rekat ajavat ohitse ja syntyy vaaratilanteita varsinkin talvella, vaikka nostan nopeutta 85 niin silti rekat ajavat ohitse, vasta kun ajan 90 niin rekat pysyvät takana.
   Mikä on siis okea ajonopeus liikenne turvallisuuden kannalta ?

   • Hei, valitettavasti osa rekoista ajaa vastoin rajoitintaan eli mainitsemaasi 90 km/h . Jokaisen tulee vastata omasta laillisesta ja rajoituksen mukaisesta nopeudestaan.

    Terveisin

    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Hei.Kysyisin kuinka kauan raiskauksesta, voi tehdä vielä rikosilmoituksen ja raiskauksen yrityksestä.Kyseessä on sama tyyppi. Voiko vielä vuosien jälkeenkin,jos siitä on kertonut silloin aikoinaan jollekkin?

   • Hei,

    Rikosilmoituksen voit tehdä aina, kun tunnet joutuneeksi rikoksen uhriksi. Asian esitutkinnan aloittamiseen ei vaikuta se, onko kertonut asiasta jo aiemmin jollekin vai onko jättänyt kertomatta. Rikosilmoituksen teon jälkeen poliisissa pohditaan, minkä rikosnimikkeen tunnusmerkistön teko täyttää ja vasta sitten voidaan pohtia teon vanhentumisaikaa.

    Syyteoikeuden vanhentumisesta säädetään rikoslain 8 luvussa. Seksuaalirikosten osalta syyteoikeuden vanhentuminen pystytään selvittämään vasta, kun tiedetään uhriin kohdistuneesta teosta enemmän. Seksuaalirikoksissa syyteoikeuteen vaikuttaa myös se, jos uhri on ollut alle 18-vuotias teon tapahtuessa.

    Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Haluaisin kuulla poliisin mielipiteen profiloinnista. Syksyllä käräjäoikeus tuomitsi miehiä jotka olivat ostaneet seksipalveluita parituksen uhreilta. Kyseinen nainen oli ilmoituksen mukaan belgialainen, mutta olikiin romanialainen. Tämä olisi käräjäoikeuden mukaan pitänyt "tajuta".

   Nyt itse pointtiin. Pitäisikö siis kuvan perusteella päätellä onko joku belgialainen tai romanialainen? Miltä Belgian jalkapallomaajoukkue mielestänne näyttää? Osa on mustia, ovatko siis belgialaisia? Miten käräjäoikeus voi antaa tuollaisia lausuntoja? Koulutetaanko teidä erottamaan eri kansalaisuudet kuvan perusteella? Kiinnostaisi kuulla oikeusvaltiossa. Ja jos kerran näin on niin miksi harjaantuneen poliisin silmällä kyseisiä paritettuja naisia ei ole saatu turvaan.

   Tuskin missään yllätytään jos tähän ei vastata.

   • Miten hovioikeus ratkaisi asian?


   • Ghttgbugf kirjoitti:

    Miten hovioikeus ratkaisi asian?

    Hoviin ei kukaan valittanut. Moni on tuossa ollut häpeissään ja maksanut nöyrästi sakot tyytyen käräjäoikeuden tuomioon, vaikka se olikin käsittämätön. Englanninkielentaito ei käräjäoikeuden mukaan myöskään ollut naisella riittävän hyvää ja todellakin olisi pitänyt kuulemma tajuta ettei näyttänyt belgialaiselta. Kysyn edellee miten tuollainen on edes mahdollista? Onko siis käräjäoikeuden ja myös poliisin mielipide että prostituutiota työkseen tekevät naiset ovat englannin kieliopin maistereita ja "näyttävät" tietyn maan kansalaisilta? Tämä kaikki pitäisi siis tietää?


   • Hei

    Ei poliisi arvioi kenenkään kansalaisuutta ulkonäön perusteella. Sellainen ei taida olla edes mahdollista, eikä oikeastaan tarpeellista. Erilaiset kansalaisuudet selviävät poliisille usein päivittäisessä kanssakäymisessä tai sitten erilaisten valvontatoimenpiteiden yhteydessä.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Miksei poliisi pamputa itseään?

   • Hei, kiitos kysymyksestä. Poliisi käytössä on nykyisin teleskooppipatukka. Poliisi seuraa tarkasti voimankäyttövälineiden käyttöä eli jokainen käyttökerta tilastoidaan erikseen. Yleisesti voidaan todeta, että teleskooppipatukkaa käytetään suhteellisen harvoin virkatehtävissä.

    Terveisin rikosylikonstaapeli Arto, Itä-Suomen poliisilaitos


  • Tuleeko poliisi ihan oikeasti tuosta kotiovelta hakemaan jos olen puhunu rumia muslimeista?

   • Tervehdys!

    Jos puheesi ovat olleet oikein rumia ja tavoittaneet laajan yleisön, niin voihan poliisi ovelle kolkutellakin. Jos taas puheesi ovat olleet rumuudessaan tavanomaista karkeaa kieltä, mutta siitä huolimatta täyttävät rikoksen tunnusmerkistön ja asia on poliisille ilmoitettu, niin ei poliisi sinua hakemaan tule. Sen sijaan poliisi kuulustelee sinut puhelimitse tai kutsuu sinut käymään poliisiasemalla, jossa saat mahdollisuuden kertoa oman käsityksesi tapahtumien kulusta. Toki, jos jätät poliisin kutsun noudattamatta, niin uhkana on, että poliisi tulee noutamaan sinut kotiovelta.

    Jarmo Heinonen, komisario, Helsingin poliisilaitos


  • Miksi kantasuomalaiselta vaaditaan voimassa oleva passi, ajokortti ja henkilöllisyystodistus, kun vieraiksemme tunkeutuneet ihmiset saavat sepittää henkilötunnuksiaan viranomaisille ym. tai kuljeskella ilman henkilöllisyyspapereita?
   Minusta tällöin ei kohtelu ole tasaveroista ellei meistä kaikista tehdä ns paperittomia.

   • Hei,

    Suomen lainsäädäntö määrittelee, missä tilanteissa viranomaisen kanssa tekemissä olevan on todistettava henkilöllisyytensä tai esimerkiksi ajo-oikeus tieliikenteessä.

    Passilaki ja ulkomaalaislaki säätävät Suomen tai muiden maiden kansalaisten velvollisuudesta todistaa henkilöllisyys ja matkustusoikeus esimerkiksi maahan saavuttaessa ja lähdettäessä.

    Suomen kansalaisilla tai täällä oleskelevilla ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta kantaa mukanaan henkilöllisyystodistusta, ja joissain tapauksissa henkilöllisyys voidaan todeta muutoinkin kuin henkilöllisyystodistuksella.

    Toisinaan henkilöllisyyden osoittavat asiakirjat voivat kadota, ja näissä tapauksissa uusi asiakirja on hankittava suomalaiselta tai ulkomaiselta viranomaiselta. Joskus uuden henkilöllisyyttä osoittavan uuden asiakirjan hankkiminen ei ole mahdollista henkilön kotimaassa käynnissä olevan sodan vuoksi tai muusta syystä. Tällaisissa tapauksissa viranomaiset pyrkivät varmistamaan henkilöllisyyden muilla tavoin.

    Terveisin,

    poliisitarkastaja Kimmo
    Poliisihallitus


  • voivatko poliisit kysyä henkkarit kadulla liikkuvalta henkilöltä?

   • Hei. Poliisi voi kysyä kadulla liikkuvan henkilöllisyystiedot, mikäli virkatehtävän hoitaminen niin edellyttää. Poliisilla on oikeus saada kenen tahansa henkilötiedot, tiedot kansalaisuudesta, työnteko-oikeudesta sekä maassa oleskelun edellytykset. Tarkastuksen kohteena olevalla on oikeus kuulla poliisilta syy tarkastukseen.
    Ystävällisin terveisin, Timo, Poliisihallitus


  • Moi! Jos siellä on Tamperelaisia poliiseja, voisiko joku kertoa että saako Rautatienkadulla pohjoista kohti kuljettaessa ajaa rautatieaseman ohi oikeaa kaistaa pitkin? Vai onko vasen kaista ainoa kaista jolla saa ajaa suoraan, ja oikea on kääntymiskaista?

   • Hei!

    Valitettavasti en muista tarkasti liikennesääntöjä tuossa kohtaa ulkoa, ratikkatyömaan eteneminen muuttaa sääntöjä aika usein. Opasteissa se pitää kyllä olla kerrottuna.

    Terveisin
    Nina


  • Paljonko Kuopion Poliisi Tiina nostaa penkistä? Enemmän kuin Vantaan Poliisin Pete? ;)

   • Poliisin tulee huolehtia omasta fyysisestä kunnostaan ja siihen saa käyttää joka viikko työaikaa, työtehtävien salliessa, kaksi tuntia. Osa käy kuntosalilla, osa pelaa jääkielloa, käy uimassa, jne.
    Meillä Kuopiossa on vahvoja naispoliiseja ja varmaankin Vantaalla on vahvoja miespoliiseja. Niin ja päin vastoin.
    Terveisin Markku, viestintäpäällikkö, Kuopio


  • Vi bor brevid en liten statlig byaväg. Hastighetsbegränsningen är 60km/h men många kör mycket hårdare. Vad kan vi göra? Får man själv placera ut fartgupp?

   • Hej!
    För att förbättra trafiksäkerheten, i det här fallet få bilister att hålla hastigheten på en statlig väg finns det flera saker man kan göra, här kommer några alternativ.
    
- Du kan tipsa oss på polisen om problemet och be att vi kommer ut och övervakar hastigheten.
    - Ta kontakt med NTM-centralen på det område du bor på och be att de ser över trafiksäkerheten på vägen och skrider till nödvändiga åtgärder för att få bukt med problemet.
    
- Skicka ett initiativ till kommunen och be dem åtgärda problemet. Även om det inte direkt hör till kommunen så ligger det ändå i kommunens intresse att värna om trafiksäkerheten. Kommunen kan sedan framför saken till NTM-centralen.

    Vad du däremot inte skall göra är att själv sätta ut trafikhinder och trafikmärken, då kan du göra dig skyldig till något brott.

    Mvh, Mikael, Polisinrättningen i Österbotten


  • Mitähän poliisi suosittelee tehtäväksi, jos julkisella paikalla havaitsee marihuanan polttoa. Muutaman viimen vuoden aikana tähän voimakkaasti haisevaan "harrastukseen" on törmännyt entistä useammin ihan arkielämän tilanteissa kuten vaikka lenkkipolulla. Pitäisikö soittaa 112:een, tai antaa nettivinkki vai vaan hyväksyä tämä "uutena normaalina" Keski-Euroopan tapaan?

   • Hei,

    havaintosi tukee valitettavasti viime vuosina Suomessakin yleistynyttä ilmiötä huumausaineiden käyttämisen lisääntymisestä julkisilla paikoilla. Mikäli hajuhavaintojen lisäksi paikalla on akuuttia häiriökäyttäytymistä tai huumausaineiden käyttäjät vaikuttavat alaikäisiltä, voi asiasta ilmoittaa hätänumeroon 112.

    Useimmissa tapauksissa riittää kuvaamallasi tavalla ilmoitus nettivinkkiin poliisi.fi sivuilla tai kyseisen poliisilaitoksen rikosvihjeiden vastaanottokanaviin (s-posti / puhelin, yhteystiedot löytyvät poliisin www-sivuilta), jolloin varsinkin toistuvien havaintojen osalta poliisi voi kohdentaa tällaisille alueille valvontaa.

    Kiitos kysymyksestäsi,

    Teemu, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Nytkun kannabis on alkanu yleistymään nuorten keskuudessa niin kuinka paljon noita hallussapito kiinniottoja tulee päivittäin viikottain?

   • Hei!

    Huumausaineen käyttörikoksien määrä on viime vuosina kasvussa. Vuonna 2018 niitä on kirjattu hieman yli 19 000. Karkeasti tämä tekisi 52 käyttörikosta päivässä valtakunnallisesti ja viikossa 364.

    Pelkästään kannabista koskevia tilastoja ei ole tällä tarkkuudella saatavissa mutta yleisimmin käytetyt huumausaineet Suomessa ovat kannabis ja amfetamiini.

    Kiitos kysymyksestäsi,

    Teemu, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Mikseivät kenttäpoliisit pukeudu enää nykyään ohjesäännön mukaisesti? Mennään avopäin ilman päähinettä haalarit auki rempsottaen. Puolustusvoimissa kuitenkin noudatetaan pukeutumisohjeita edelleen moiteettomasti.

   • Hei

    Poliisin virkapuvun käytöstä on säädetty a) poliisilaissa ja b) sisäministeriön asetuksessa poliisin virkapuvusta. Tämän lisäksi virkapuvun käyttöä koskien on olemassa poliisin virkapuvusta annettu Poliisihallituksen määräys.

    Olen kanssasi samaa mieltä, poliisin tulee pukeutua poliisilain, virkapukuasetuksen ja virkapukumääräyksen mukaisesti. Sellainen antaisi luotettavan ja tahdikkaan kuvan Suomen luotetuimmasta viranomaisesta.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • opetuslupa autosta puuttuu opettajan jarrupoljin, minkälaisen sakon saa siitä? mikä rike on nimeltään?

   • Hei

    Ajokorttilain 40 §:n 1 momentin mukaan ajo-opetuksessa ja ajoharjoittelussa käytettävän ajoneuvon on täytettävä suoritettavan ajokortin luokkaa, ja AM-luokassa ajoneuvon luokkaa, koskevat vaatimukset ja siinä on tarvittaessa oltava erillinen ajoneuvon käyttöjarruun vaikuttava poljin opettajaa tai ajoharjoittelussa ajoharjoittelua ohjaavaa varten. Jarrupoljin ei siis ole pakollinen varuste ajo-opetuksessa ja ajoharjoittelussa käytettävässä ajoneuvossa, mutta jos se on tarpeellinen, tulee sellainen olla.

    Jos jarrupoljin olisi pakollinen, olisi kyse ajoneuvon varusteesta. Ajoneuvolain 4 §:n mukaan ajoneuvon on oltava liikenteeseen soveltuva ja rakenteeltaan, varusteiltaan, kunnoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan turvallinen sekä ajoneuvoa koskevien säännösten ja määräysten mukainen. Jos jarrupoljinta ei ole, olisi kyse ajoneuvorikkomuksesta, josta seuraisi 70 euron rikesakko.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihalitus, poliisitoimintayksikkö


  • Hieman on kummastuttanut viime viikon järkyttävien uutisten ohessa se miten poliisi valitteli, ettei Suomessa ole keinoja puuttua noihin karmeisiin rikoksiin ja muuta vastaavaa. Ulkomailla kuulemma oikein ihmetellään miten täällä ei saa tehdä jotakin? Suomessahan nimenomaan poliisilla on varsin vapaat kädet ja kotietsinnät ja televalvonnat onnistuvat kun käydään vain pyytämässä? Vai olenko väärässä?

   Hesari julkaisi pari vuotta sitten hyvän artikkelin miten esim. televalvontalupia haetaan puuttellisin perustein, mutta kumileimasin heiluu aina kuten halutaan ja luvat irtoavat noin 100% varmuudella.

   Ja samaan hengenvetoon kysyn miten on kotietsintöjen kanssa? Poliisi saa aivan vapaasti itse päättää tämän asian? Eli itse kysymys kuuluu, jos naapurini tai työkaverini vihaa minua ja haluaa tehdä minulle kunnolla kiusaa: Ilmoittaa siis poliisille, että tuolta ja tuolta löytyy koneelta epämääräistä materiaalia ja siellä kämpässä säilytetään laittomia aineita. Onko poliisilla minkäänlaista lähdekritiikkiä noissa tilanteissa vai mennäänkö vain iloisesti aamulla klo 7 ovesta sisään, laitetaan kämppä sekaisin ja takavarikoidaan laitteet 3kk ajaksi. Sitten lopulta, kun ei mitään näyttöä ole niin vähin äänin tavarat takaisin ja harmi että nyt jouduitte käymään tämän läpi?

   Missään muussa EU-maassa ei poliisilla ole tuollaisia valtuuksia. Ne kuuluvat tuomioistuimille ja erittäin hyvästä syystä. Odotan silti mielenkiinnolla vastaustanne.

   • Hei,
    kun puhutaan rikoksiin puuttumisen vaikeudesta, usein tarkoitetaan sitä, ettei poliisilla ole mahdollisuuksia itse havaita rikoksia, jotka tehdään esim. internetissä ulkomailla sijaitsevien palveluntarjoajien alustoilla. Poliisi on suuressa osassa rikoksista riippuvainen siitä, että joku ilmoittaa poliisille tietämästään tai epäilemästään rikosesta. Toki poliisilla on myös omaa paljastavaa toimintaa, mutta resurssimme ovat tältäkin osin rajallisia.

    Suomi on moneen muuhun maahan verrattuna poikkeus siinä mielessä, että päällystöön kuuluva poliisimies voi itse päättää monista pakkokeinoista, joihin muissa maissa tarvitaan tuomioistuimen tai syyttäjän päätös. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kynnys pakkokeinojen käyttämiseen Suomessa olisi merkittävästi alhaisempi kuin muissa maissa.

    Kuvaamanne tilanne, jossa naapurinne ilmoittaa mahdollisista laittomuuksista, ei itsestäänselvästi vielä johtaisi kotietsintään, vaan poliisin tulisi arvioida, kuinka luotettavana ilmoitusta pitää. Eduskunnan oikeusasiamies on aikanaan kanteluratkaisussa todennut, että pelkkä ilmianto ilman muuta tukevaa näyttöä ei vielä anna oikeutta tehdä asunnossa kotietsintää. Toisaalta joissain rikosasioissa pelkkä asianomistajan uskottava kertomus rikoksesta on riittänyt siihen, että epäilty on tuomittu ko. teosta. Mutta pakkokeinojen käyttö edellyttää aina siis harkintaa, ja Suomessa tuon harkinnan tekee monessa tapauksessa päällystöön kuuluva poliisimies.

    Poliisin toimintaympäristö on haastava ja lakiin kirjatut kynnykset, kuten "syytä epäillä" tai "todennäköisin syin" pitävät sisällään sen, että joskus toimenpiteiden kohteeksi voi joutua myös henkilöitä, jotka myöhemmin osoittautuvat syyttömiksi. Meillä on laissa oikeussuojakeinoja, joiden avulla pakkokeinon kohteeksi joutunut voi jälkikäteen saada perustellun kannanoton toimenpiteen oikeellisuudesta. Esim. kotietsinnän laillisuuden voi tietyiltä osin saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi. Mikäli ilmenee, että poliisi on käyttänyt valtaansa tahallaan väärin, niin päätöksen tehnyt virkamies on viime kädessä rikosvastuussa teostaan.

    Olet oikeassa siinä, että poliisin tuomioistuimille esittämät pakkokeinovaatimukset tuomitaan poliisin esittämällä tavalla varsin usein. Olemme itse tietenkin sitä mieltä, että tämä johtuu esitysten korkeasta laadusta ja selkeydestä. En malta olla osoittamatta kysymyksessänne olevaa pientä ristiriitaa sen suhteen, että toisaalta sanotte tuomioistuimen myöntävän poliisille luvan pakkokeinoihin leimaisin-periaatteella, toisaalta taas esitätte, että pakkokeinoharkinnasta tulisi laadukkaampaa, jos tuomioistuimet tekisivät päätökset näistä luvista kaikissa tapauksissa.

    Hyvää kevättä!

    Jarmo, komisario, Helsingin poliisilaitos


  • pyytää treffeille kesken virkatehtävän?

   • Hei,
    tokihan voi pyytää, mutta poliisin virkatehtävän hoitoa ei saa tarpeettomasti estää eikä häiritä. Tällaiset pyynnöt on parempi tehdä virka-ajan ulkopuolella. Markku, viestintäpäällikkö, Itä-Suomi


  • Jos perustan moottorijengin ja tukikohta on panssaroitu jonne ei ilman räjähteitä pääse poliisikaan sisään, onko uudella moottoripyöräjengilläni ns: "lupa tappaa". tehdä rikoksia, kiristää kansalaisia, kunhan vain puen pelleliivit päälleni?
   Jotenkin tuntuu että rikollisilla moottoripyöräjengeillä on aivan eri lait, jotka poliisi hyväksyy eikä uskalla edes ratsioita tehdä jengien kerhohuoneihin.

   • Moi, osa moottoripyöräharrastajista lukeutuu rikollisiin jengeihin koska he eivät halua noudattaa säädettyjä lakeja. Poliisi puolestaan noudattaa aina lakeja. Rikollisjengien tiloihin tehtyihin etsintöihin (ratsioihin) täytyy aina löytyä jokin syy, esim. meneillään oleva rikostutkinta tms.

    Christer, rikosylikomisario, Keskusrikospoliisi


  • Ettei vain olisi tämä kysely Aprillia? 🤔

   • Moi! Aprillipäivä meni jo. 😊 Poliisin vastauksia alkaa näkyä ketjussa tänään klo 15, joten kysy vain rohkeasti!

    Terkuin,
    Suomi24-tiimi


  • Kumman vika on, jos ajat autolla parkkiruutuun ns.oikeaa kautta ja toinen auto tulee samaan ruutuun viivojen yli ja lasauttaa keulaan? Koska kuulema autokouluissakin opetetaan ajamaan ruutuun viivojeenkin yli ja sitä ei ole kielletty missään?

   • Hei!

    Parkkipaikkakolareissa syyllisyyden arviointi voi olla joskus todella haastavaa johtuen parkkipaikkojen liikennejärjestelyistä. Pääsäännön mukaan parkkipaikoilla noudatetaan tieliikennelakia, jonka vuoksi syyllisyyttä arvioidaan liikennesääntöjen noudattamisen ja huolellisuuden perusteella. Lisäksi merkitystä on sillä, kuinka yllättävä tilanne on.

    Kertomassasi tilanteessa syyllisyyden ratkaiseminen on haastavaa, koska kumpikin toimii liikennesääntöjen mukaan. Ei ole väärin ajaa parkkiruutuun ajoväylän kautta tai toisen parkkiruudun kautta. Lisäksi tilanne ei ole kummallekaan tienkäyttäjälle yllättävä, koska parkkiruutuun voi ajaa kumpaa kautta vain. Tästä syystä syyllinen olisi se, joka toimi tilanteessa huolimattomammin kuin toinen.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Toivon vain hyvää jatkoa turvallista työ päiviä kaikille .virkatehtävissä työskentelijöille .hyvää kevättä.

  • Onko pyöräilykypärä liikeenteessä pakollinen? Lamppu on, mutta mitä muuta pyöräilijän pitää muistaa? Miten ehkäistään pyörän varastaminen? Kohta alkaa pyöräilykausi!

   • Hei

    Tieliikennelain mukaan pyöräilijän on yleensä käytettävä suojakypärää. Tämä tärkeä liikennesääntö vaikuttaa ehdottomalta, mutta se on siitä huolimatta suositusluontoinen yleensä-sanan vuoksi. Pyöräilijän kannattaa kuitenkin liikennesäännön velvoittavuuden sijaan muistaa se, että oma pää on parasta pääomaa. Siksi suojakypärä on yksi tärkeimmistä pyöräilijän varusteista.

    Pyöräilijän on lisäksi hyvä muistaa mainitsemasi valaisimet, mutta myös heijastimet. Liikenteessähän ei riitä, että itse näkee, vaan pitää myös itse näkyä. Erilaisten varusteiden ohessa liikennesäännöt on tärkeä pitää mielessä - myös pyöräilijänä.

    Mukavaa kesän odottelua!

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Mitkä ovat Poliisin ohjeet, mikäli henkilö (Y) joutuu netissä - sosiaalisessa mediassa jatkuvasti panettelun ja herjaamisen kohteeksi, jotka täyttävät vähintäänkin kunnianloukkauksen tunnusmerkit, henkilö (Y) ei ole esim. julkisuuden henkilö, politikko tms, joka saattaa joutua sietämään enemmän kärkästä arvostelua näkyvyytensä johdosta.

   Kyseessä siis ihan Matti taikka Maija Meikäläinen.

   • Hei!

    Kiitos postistasi. Kunnianloukkauksessa on kysymys lyhyesti sanottuna siitä, että henkilöstä esitetään valheellista tietoa tai vihjauksia siten, että ne aiheuttavat vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa loukattua kohtaan. Kysymyksessä on asianomistajarikos, jolloin loukkauksen kohde päättää siitä, vaatiiko hän rangaistusta vai ei. Mikäli hän vaatii rangaistusta, asianomistaja voi tehdä rikosilmoituksen asiassa poliisilaitoksella tai www.poliisi.fi-sivujen kautta. On myös totta, että julkisuuden henkilöt saavat joskus enemmän arvostelua osakseen, mutta arvio kokonaistilanteesta perustuu asianomistajan henkilökohtaiseen kokemukseen siitä, kokeeko hän kunniaansa loukatuksi vai ei. Poliisilla ei ole erityistä ohjetta siitä, milloin asiasta tulisi ilmoittaa, vaan jokainen tapaus arvioidaan erikseen.

    Ystävällisin terveisin
    Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


   • Hei!

    Kenttäpoliisin työ on aina ollut haasteelista ja osin vaarallistakin. Suurin muutos viime vuosina liittynee poliisin käytössä oleviin tietojärjestelmiin ja henkilö- tai partiokohtaisiin varusteisiin. Entistä paremmat tietojärjestelmän ovat parantaneet poliisin mahdollisuutta tehdä työtään ulkona ilman tarvetta tulla välillä poliisiasemalle kirjaamaan raportteja, ja poliisiautot ovatkin nykyisin melkoisia liikkuvia toimistoja. Suoja- ja voimakäyttövälineet ovat niin ikään parantuneet, mikä osaltaan lisää sekä poliisien että kansalaisten turvallisuutta.

    Poliisin tehtävämäärissä ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Poliisilla ja sosiaalityöntekijöillä on tosiaan omat tehtävänsä, mutta parhaimmillaan poliisi osaa omaa tehtävää suorittaessaan ottaa huomioon myös muiden viranomaisten tarpeet ja mahdollisuudet vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen. Turvallisuustyö onkin nykyisin entistä enemmän yhteistyön tulosta, ja tehtäväänsä suorittaessaan kenttäpoliisikin pohtii, miten toimimalla voitaisiin vaikuttaa siihen, että jatkossa ei enää vastaavanlaisia rikoksia/häiriöitä tapahtuisi.

    Jarmo, komisario, Helsingin poliisilaitos


  • KOKO TALVIRAJOITUSAJAN AJAN OLEN AJANUT NAVIGAATTORIN MUKAAN 80 KM/T.
   REKAT ROIKKUVAT AINA PERÄSSÄ JA SITTEN OHITTAVAT MONESTI VIELÄPÄ KELTAISILLA JA SITTEN JATKAVAT AJOAAN 90 KM/T!
   OLEN USEASTI MITANNUT NAVIGAATTORILLANI REKKOJEN NOPEUDEN JA SE ON AINA OLLUT 90-94 KM/T!
   MIKSI REKAT SAAVAT AJAA ILMAN YLINOPEUSSAKKOJA JATKUVAA 90 KM/T ???
   REKKOJEN SUURIN SALLITTU NOPEUS ON AINA 80KM/T!!!!

   MINÄ, HENKILÖAUTOILIJA, KUN AJAN 80 KM/T RAJOITUSALUEELLA 90 KM/T, SAAN AINA YLINOPEUSSAKOT, JOS POLIISI SATTUU PAIKALLE!!!

   TÄMÄ ON SUURI EPÄOIKEUDENMUKAISUUS HENKILÖAUTOILIJOITA KOHTAAN!!!

   HENKILÖAUTOLLA TULISI MYÖS SAADA AJAA 80 KM/T RAJOITUSALUEELLA ILMAN YLINOPEUSAKKOJA 90 KM/T, KOSKA REKATKIN JA KUORMA-AUTOT SAAVAT NIIN TEHDÄ!!!

   KERTOKAAS NYT AIVAN REHELLISESTI KAIKILLE KANSALAISILLE, ETTÄ MIKSI ETTE SAKOTA REKKOJA JA KUORMA-AUTOJA JATKUVASTA YLINOPEUDESTA!!!?

   • Hei,

    silloin kun teemme nopeusvalvontaa (joko perinteisin keinoin tai automaattivalvonnalla), niin kohtelemme kaikkia ajoneuvoja tasapuolisesti, eli jokainen ylinopeutta ajavan ajoneuvon kuljettaja saa sakot ajaessaan sellaista ylinopeutta, joka ylittää huomautusnopeuden riipumatta ajoneuvolajista.

    Terveisin
    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Onko kortitta-ajo sakon suuruus sama jokaisessa ajokorttiluokassa?

   Esim. jos Pekka ajaisi kevytmoottoripyörää ilman A1 korttia, paljon olisi sakon suuruus?
   Entä vastaava autolla?

   Pekka on täysin fiktiivinen hahmo.

   -Jarkkkk

   • Hei!

    Sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain mukaisessa sakkomenettelyssä kulkuneuvon kuljettamisen oikeudetta rangaistuskäytäntö on hyvin vakiintunutta. Kortin luokalla ei ole merkitystä arvioitaessa tyyppiteon rangaistusta.

    Jos siis Pekka ajaisi kevytmoottoripyörää ilman A1-korttia, saisi Pekka siitä 20 päiväsakon sakon, jos Pekalla ei ole yleensäkään ajo-oikeutta. Mutta jos Pekalla olisi AM-kortti, mutta ajaisi tällä kevytmoottoripyörää, saisi hän tällöin 14 päiväsakkoa. Jos kevytmoottoripyörän tilalla olisi auto tai traktori, olisi rangaistuskäytäntö sama.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Tuleeko naispoliisien haalareista miehiltä jotain sanomista/kehuja tai yms kun ainakin jotkut naiset ovat kiinnostuneet uniformua käyttävistä miehistä? Niin ovatko tälläiset asiat enemmän naisten juttuja vai löytyykö miehistäkin tälläisiä tapauksia oletteko huomanneet?

   • Hei!

    Kyllä naispoliisienkin haalari tai muu virkavaatetus aiheuttaa toisinaan kommentteja miehiltä, mutta useimmiten kommentit kuitenkin liittyvät naisen varustevyöhön, virka-aseesen ym. Hämmästellään, onko naisellakin pyssy. Kyllä on.

    Terveisin
    Nina
    Ylikonstaapeli
    Sisä-Suomen poliisilaitos


  • Millä tavoin Suomen poliisi tunnistaa tunnuksettomat taksit markkinoilta? Teette ratsioita näyttävästi uuden liikennepalvelulain kautta. Tosin, pysäytelette vain tunnukselliset taksit. Entä ne lain sallimat tunnuksettomat?

   Viranomainen luo kahdet markkinat? Toiset ratsataan ja toisia ei?

   • Hei

    Olet oikeassa, että taksivalaisimella varustettu ja taksiliikenteessä käytettävä ajoneuvo on helpompi tunnistaa liikenteessä kuin sellaiset taksiliikenteessä käytettävät ajoneuvot, joissa ei ole taksivalaisinta. Poliisi pyrkii tästä huolimatta kohdistamaan taksiliikenteen valvontaa tasapuolisesti kaikenlaiseen taksiliikenteeseen. Valvonnassa otetaan huomioon a) taksivalaisimella varustetut ajoneuvot ja niiden kuljettajat, b) taksiteksteillä varustetut ajoneuvot ja niiden kuljettajat sekä c) muut taksiliikenteeseen käytetyt ajoneuvot ja niiden kuljettajat.

    Täysin tunnuksettomat taksiliikenteessä käytettävät ajoneuvot voivat olla haasteellisia tunnistaa liikenteessä. Valvontaa kuitenkin kohdistetaan sellaisiin paikkoihin, joissa taksiliikennettä yleensäkin harjoitetaan. Tällöin myös nämä ajoneuvot kuljettajineen tulevat tarkastetuksi.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Kyttien persoonallisuudet testataan, useimmiten jo intin alokaskaudella ja sitten myöhemmin poliisikoulun pääsykokeiden yhteydessä sekä koulutuksen aikana.

   Kuinka on siviilikonsulttienne laita?

   Onko heidän persoonallisuuksistaan minkäänlaista käsitystä?
   Voiko esim. kriminaalipsykologiaan erikoistunut yksilö aiheuttaa haittaa toimintaanne tekemällä opportunistisia tai itsekkäitä johtopäätöksiä asemavaltuutuksensa kautta?

   • Hei, kiitos kysymästä.

    Poliisissa työskentelee noin 2300 siviiihenkilöä. He ovat oman alansa asiantuntijoita ja tuovat organisaatiolle tärkeää osaamista, oli kyse sitten android-puhelimien tietojen purkamisesta tai tilinpäätöksen tekemisestä. Johtamisella varmistetaan oikea suunta ja laatu.

    Terveisin, Marko, Poliisihallitus


  • Saako poliisi kokeilla mopoa ilman lupaa, jos epäilee sen oleva laiton. Koska eihän poliisi saa tunkeutua talonkaan ilman kotietsintä lupaa tai ilman omistajan lupaa.

   • Hei

    Poliisi saa koeajaa kaikenlaisia ajoneuvoja silloin, kun kyse on ajoneuvon liikennekelpoisuuden tarkastamisesta. Tästä on säädetty ajoneuvolain 71 §:ssä.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Missä menee talyhtiö rajat estää kulku heidän alueen läpi. Esim asuinalueellani on taloyhtiö, jonka parkkipaikan päästä pääse metsän läpi kävelytielle. Parkkipaika alussa on yksi "läpikulku kieletty" -kyltti, mutta minkään muunlaista estettä ei ole. Parkkipaikan läpi kulkukaan ei aiheuta häiriotä, koska talolleille on 20m matkaa ja välissä on autotalleja. Parkkipaikka on n. 30m. pitkä suora, johon voi kääntyä suoraa kävelytieltä. Parkkipaikka loppuu metsään.

   • Hei! Mikäli taloyhtiön piha ei ole aidattu, niin sen läpi voi kulkea kuka tahansa. Vakituiseksi kulkureitiksi piha- tai parkkialuetta ei saa silti ottaa ilman maa-alueen omistajan tai haltijan lupaa. "Läpikulku kiellety" -merkki on osoitus taloyhtiön tahtotilasta rajoittaa alueen läpikulkua. Jokamiehen oikeus ei ulotu taloyhtiön piha- tai parkkialueelle, kiinteistön omistaja tai haltija saa päättää mitä piha-alueella saa tehdä.
    Terveisin rikosylikonstaapeli Arto, Itä-Suomen poliisilaitos


  • Tuleeko millaiset sanktiot jos crossipyörällä (kilvetön) hetkellisesti poikkeaa (100-200m) taajamaan ulkopuolella kotipihastaa lähtiessä yleisen tien kautta hiekka montulle. Omistan ison A kortin.

   • Hei, sanktio kyseisestä toiminnasta on 70 euroa (sekä korotetut vakuutusmaksut päälle).

    Terveisin

    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Vaikka tässä formaatissa nyt ei dialogia pääsekkään syntymään, haluaisin kuitenkin kysyä ihan vilpittömästi "vastapuolelta" muutamia tiukkoja kysymyksiä, ja toivoisin, että myös otatte nämä vakavasti ja hyvässä hengessä, joskin hieman huumorilla, esitettyinä.

   Ensinnäkin, ennenvanhaan poliisin ja konnien välillä tuntui vallitsevan jonkinlainen "herrasmiessopimus", jopa ehkä molemminpuolinen kunnioitus: Emme mätkineet toisiamme emmekä kettuilleet toisillemme, ja pidätykset ja vastaavat sujuivat hyvässä yhteishengessä huumoria viljellen. Nykyään ainakin poliisin suhtautuminen on muuttunut, poliisi käyttää useammin voimakeinoja ja myös kohtelee vastapuoltaan epäkunnioittavasti. Mikä poliisin mielestä on muuttanut tätä tilannetta, ja kaipaako poliisi takaisin tähän menneeseen aikaan?

   Sitten vähän vakavempiin kysymyksiin.

   Aikooko poliisi edelleen sallia PVL:n "ulkoiluretket"? Mitä poliisi aikoo tehdä omissa riveissään olevien PVL:n jäsenien ja tukijoiden suhteen? Saisinko myös kommenttia tuohon PVL:n vähättelyyn, eli mikä on poliisin kanta Lounais-Suomen poliisin edustajan kommentiin PVL:n "ulkoilusta"?

   Mikä on poliisin kanta ei-oikeistolaisiin aktivisteihin? Monesti vaikuttaa siltä, että siinä kun "oikeisto ulkoilee", ei-oikeistolaiset aktivistit pääsevät tutustumaan poliisilaitoksen kansalaisilta yleensä suljettuihin osiin jo ennaltaehkäisevästi.

   Edellisiin viitaten, lakihan näin vaatisi, mutta miten käytännössä, onko poliisin sen oman, sisäisen, kannan mukaan oltava puolueeton työssään, niin yksittäisen rivipoliisin tasolla kuin yleisenä instanssina? Jos pitää, niin miten poliisi aikoo parantaa tämän puolueettomuuden toteutumista, ja varsinkin sitä, että poliisi näyttäytyy kansalaisia kohtaan puolueettomana, eikä vahvasti oikeistolaisena toimijana?

   Kannattaako poliisi erillisen, täysin itsenäisen, instanssin perustamista tutkimaan poliisin tekemiä rikoksia? Jos ei, niin miksi? Miten poliisi aikoo puuttua tilanteeseen, missä poliisi tutkii itse poliisien tekemät rikokset, joiden sanktiot jäävät poikeuksetta hyvin vähäisiksi?

   Aikanaan poliisikouluun ei päästetty poliittisesti vasemmalla olevia henkilöitä. Ottaen huomioon muutaman vuoden takaisen tutkimuksen poliisien poliittisesta suuntautumisesta, pitääkö tämä käytäntö vielä paikkansa? Vaikuttaako poliittinen suuntautuminen tai aktiviteetti poliisikouluun hyväksymiseen, ja jos vaikuttaa, miten?

   Suomen poliisi on ainoa länsimainen poliisiviranomainen, joka edelleen tekee virallista yhteistyötä Venäjän poliisin kanssa. Miksi näin? Kuinka pitkälle tämä yhteistyö ulottuu ja kuinka paljon poliisi jakaa tietojaan Suomen kansalaisista Venäjän poliisille? Mikä on Suomen poliisin kanta Venäjän poliisin toimintaan, ammatillisesti ja ihmisoikeuksien kannalta katsottuna?

   Edellistä sivuten, ja taas ennenvanhaan kysymys, ennenvanhaanhan Supon ja "tavallisen poliisin" välit olivat lähes olemattomat, ellei jopa tulehtuneet. Mikä on tilanne poliisin näkökulmasta nykyään?

   Ja ihan lopuksi, millaisista kakuista poliisi pitää? Olisiko kakkukahvit hyvä tapa liennyttää välejä eri osapuolten välillä?

   Kiitän jo etukäteen "kolleegoja" vastauksista ja toivotan teille hyvää kesänodotusta!

   • Terve!

    Hyvät ja tiukat kysymykset! Ohessa vilpittömiä vastauksia:

    Poliisin ja konnien väleistä:

    On harmillista, jos poliisin ja konnien välit tuntuvat jotenkin tulehtuneen. Poliisin kannaltahan tämä ei edesauta mitään - päinvastoin kohteliaat ja asialliset välit kaikkiin ihmisryhmiin ovat myös poliisin ehdoton etu! Jos kokee, että jossain yksittäistapauksessa on tapahtunut ylilyönti, on asiasta ihan perusteltua tehdä esim. kantelu, jolloin asia selvitetään ihan virallisessa menettelyssä. Lisätietoja löytyy mm. täältä: https://www.poliisi.fi/asiakaspalvelu/poliisin_toiminnasta_kanteleminen

    PVL:n asia:

    Asia on hyvin ajankohtainen. PVL:n toiminta on juuri kielletty Korkeimman oikeuden ratkaisulla, vaikka asiaa siellä vielä käsitelläänkin.

    Vaikka yhdistys olisikin lakkautettu, poliisi ei saa ihan kaikkea toimintaa kieltää. Yhdistyksen jäsenet saavat tietenkin kansalaisina esim. liikkua kaupungilla ihan vapaasti. Toisinaan voi olla hankalaakin päätellä, mikä on "kiellettyä yhdistystoimintaa" ja mikä puolestaan ihan tavallista ja sallttua elämistä ja olemista. Tästä syystä poliisi joutuu aina tapauskohtaisesti arvioimaan, mikä on sellaista toimintaa joka vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Päätökset eivät ole aina helppoja.

    Poliisi ei millään tavoin kerää tietoja siitä, millaisiin yhdistyksiin sen oma henkilöstö kuuluu. Poliisissa ei näin ollen ole myöskään mitään virallista tietoa siitä, kuuluuko joku yksittäinen poliisi PVL:ään tai "kannattaako" tämä muutoin PVL:n aatemaailmaa. Laki on sinänsä selvä: virkaa hoitaessaan poliisin on oltava yhdenvertainen ja puolueeton. Jos tämä ei jostain syystä toteutuisi jonkun yksittäisen poliisin kohdalla, tähän puututaan tiukasti.

    Täällä netissä emme voi ottaa kantaa yksittäistapauksiin, kuten tuohon yhdessä uutisessa kerrottuun "ulkoilemiskommenttiin".

    Ei-oikeistolaiset aktivistit ja poliisin puolueettomuus:

    On valitettavaa, jos koet että poliisi näyttäytyy jotenkin erityisen "oikeistolaisena". Kuten yllä jo totesinkin, laki on yksiselitteinen poliisin puolueettomuusvelvollisuuden osalta. Yksittäisinä kansalaisina poliisitkin ovat tietenkin vapaita esim. äänestämään ketä tahansa tahtovat eikä organisaatio voi tai saa tähän pyrkiä vakuttamaan. Sitä vastoin on tärkeää, että virkatehtäviä hoitaessa myös ulospäin syntyy sellainen kuva, että poliisi kohtelee kaikkia samalla tavalla. Pyrimme kiinnittämään tähän paljon huomiota. Mielestäni olemme tässä myös ihan hyvin onnistuneet, poliisin luottamus on tuoreimpienkin mittauksen mukaan kansalaisten keskuudessa korkea.

    Poliisin tekemien rikosten tutkiminen:

    Käsittääkseni poliisilla ei ole virallista kantaa siihen, pitäisi perustaa esimerkiksi joku oma virasto tutkimaan poliisin tekemäksi epäiltyjä rikoksia. Asiasta on vuosien saatossa käyty kyllä keskusteluja, mutta tiedossani ei ole, että asiasta olisi käynnissä mitään projektia. Tämähän ei ole myöskään sellainen asia, josta poliisi voisi itse päättää - poliitikot tekevät viime kädessä asiaa koskevat ratkaisut.

    On kuitenkin hyvä huomata, että jo tällä hetkellä poliisin tekemäksi epäiltyjen rikosten tutkinnasta vastaa syyttäjä, ei poliisi itse. Syyttäjä saa toki tutkinnassa apua poliisilta, mutta nämäkin tutkijat määrätään aina sellaisesta poliisilaitoksesta, jossa tutkinnan kohde ei työskentele. Tälläkin hetkellä pyritään siis siihen, että näiden asioiden tutkinta on puolueetonta.

    Poliittinen kanta Poliisiammattikorkeakouluun valittaessa:

    Hakijan poliittinen kanta ei vaikuta Poliisiammattikorkeakoulun valintoihin.

    Yhteistyö Venäjän poliisin kanssa:

    Käsittääkseni yhteistyö Venäjän poliisin kanssa on ihan toimivaa - Suomessa se on tietenkin ihan luonnollista kun yhteistä rajaa on pitkälti ja kansalaisia liikkuu puolin ja toisin. Tiedonvaihtoa ulkomaan viranomaisten kanssa säädellään meillä ihan lakitasolla, joten näissä raameissa tiedonvaihtoa tehdään. Venäjän ihmisoikeustilanteeseen tai muihin tällaisiin kysymyksiin muodostetaan mahdolliset kannat valtionjohdossa ja poliisi keskittyy paremminkin vain suorittamaan sille laissa säädettyjä tehtäviä.

    Yhteistyö SUPO:n kanssa

    Suojelupoliisihan erosi poliisin muusta organisaatiosta suoraan sisäministeriön alaisuuteen vuoden 2016 alusta. Sikäli kun olen itse kuullut, yhteistyö on hyvin toimivaa ja arkipäiväistä. Vaikka tehtävät vähän poikkeavat toisistaan, tavoitteet ovat tietenkin turvallisuusviranomaisille yhteiset!

    Kakut:

    Poliisi pitää kaikenlaisista kakuista. Erityisesti suklaiset ovat monen mieleen. Emme kuitenkaan syrji eri leivonnaisia: myös pullat, tortut ja muut makeat leivokset käyvät keskimäärin hyvin kaupaksi!

    Toivottavasti vastaukset tyydyttivät - tällaisessa formaatissa emme tietenkään voi mennä asioihin kovin syvällisesti.

    Mukavaa kesänodotusta myös sinulle!

    Terveisin,

    Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


  • Pohjoismainen vastarintaliike lakkautettiin rotusyrjinnän ja vihapuheen perusteella, hyvä niin. Mutta miten on mahdollista että sitten KRP:n luokittelemat puhtaat rikollisjärjestöt (liivijengit) joiden käsien kautta on tapettu lukematon määrä ihmisiä sekä suoraan että välillisesti huumekaupan myötä, saavat vapaasti täällä touhuta ja mainostaa vapaasti itseään, aina tv progandadokumettejä myöten ja poliisi tuntuu olevan täysin voimaton niiden kanssa? Mielestäni huumeet ja järjestäynyt rikollisuus ovat aika paljon suurempi uhkä tässä maassa kuin puhe. Onko prioriteetit kohdillaan?

   • Moi,
    kiitos hyvästä kysymyksestä.

    Nämä rikollisjärjestöt ovat tosiaan onnistuneet antamaan itsestään julkisuuteen poliisin näkökulmasta täysin epätodellisen kuvan. Ikävä kyllä me poliisissa emme voi koota julkisuuteen dokumenttia tai kuvakoostetta niistä kaikista uhreista vammoineen ja surkeine kohtaloineen. Laki estää sen.

    Vakiintuneiden rikollisjengien lakkauttaminen vaatii erittäin paljon työtä, asiantuntemusta ja resursseja. Maailmalla tästä on saatu vaihtelevaa tulosta, mutta pääsääntöisesti tulokset ovat olleet lupaavia. Esim. Hollanti, Saksa, Tanska...

    Christer
    rikosylikomisario
    Keskusrikospoliisi


  • Mitä vaaditaan ennen aselupahankkimisen jättämistä?

   • Tervehdys,

    aseluvan hakijan tulee olla terveydentilansa ja käyttäytymisensä perusteella sopiva pitämään hallussaan ampuma-aseita ja aseen osia. Sen lisäksi hakijalla tulee olla hankittavalle ampuma-aseelle ampuma-aselain mukainen hyväksyttävä käyttötarkoitus ja hankittavan ampuma-aseen tulee sopia hyvin hakijan ilmoittamaan käyttötarkoitukseen.

    Kari
    komisario
    Sisä-Suomen poliisilaitos


  • Onko tänäkin vuonna poliisilla käytäntönä että ei tee käyntiä/tutkintaa kun joku( todennäköisesti tiedetty) henkilö käy kaatamassa happoa postilaatikkoon ja saa happoa kädelle. ja aikaisemmin sama postilaatikko jo yritetty polttaakkin ja ilmoitus siitäkin tehty.

  • Kysymys: Täysi-ikäinen henkilö oli työtön ja masentunut 2000-luvun alussa ja sortui näpistelyyn kaupassa, jäi kiinni kummallakin kerralla ja heräsi tilanteeseen ja lopetti näpistelyn.

   Poliisi oli sanonut että rekisterimerkintä näpistelysakoista poistuu viidessä vuodessa. Miksi silti vielä yli 15 vuoden kuluttua nuo kaksi sakkoa näkyivät rekisterin tarkistuksen yhteydessä?

   Eikö reksitereitä oikeasti siivotakaan? Miten asiaan voi vaatia korjaamista ajantasalle? Niiden kahden ikävän tapahtuminen jälkeen eikä niitä ennen ole minkäänlaisia rikkeitä, ei edes ylinopeussakkoja.

   Kiitos!

   • Hei,

    rikosrekisteri on valtakunnallinen rekisteri, johon kirjataan lähinnä vapausrangaistukseen tuomittujen tietoja. Rikosrekisterissä näpistyksestä tietoja ei ole ellei teoista ole tuomittu rikosrekisteriin merkitsemisen edellytykset täyttävää tuomiota.

    Laki henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa määrittelee sen, miten kauan Poliisiasian tietojärjestelmässä säilytetään tietoja rikosepäilyistä. Poistosäännöt määräytyvät rikosnimikkeiden vakavuuden perusteella.

    Valitettavasti en voi ottaa kantaa suoraan sinun tapaukseesi. Jos asia epäilyttää sinua, sinun on otettava asiassa yhteyttä lähimpään poliisiasemaan asiasi tarkastamista varten.

    Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Miksi poliisi ei käytä virkalakkia ,univormuun kuuluu aina virkalakki. Kaikkialla maailmassa poliisi käyttää virkalakkia esm. jenkeissä, kun poliisi nousee autosta hän laittaa virkalakin päähän.Suomen poliisit ovat kuulapäitä. Miltä armeija näyttäisi lakitta.Lakit päähän ja vähän äkkiä!Se nostaa kunnioitusta.

   • Moi,

    havaintosi koskien virkalakkia on hyvä. Asianmukainen virkapuku antaa ryhdikkään ja ammattimaisen kuvan virkatehtävissä olevista henkilöistä.

    Poliisimiesten oikeudesta ja velvollisuudessa käyttää virkapukua säädetään poliisilaissa. Yksityiskohtaisempi ohjeistus virkapuvusta annetaan Poliisihallituksen määräyksellä, jonka mukaan ulkona työskennellessä virkapuvun kanssa käytetään päähinettä. Tietyissä tapauksissa virkatehtävän luonne kuitenkin voi olla sellainen, että virkalakkia ei ole käytössä (esim. kiireellinen poistuminen poliisiajoneuvosta).

    Poliisiopiskelijoille opetetaan virkapuvun käyttösäännöt ja jokaisessa poliisiyksikössä on ns. virkapukuasioista vastaava päällystöön kuuluva virkamies, mutta jokainen poliisi vastaa ohjeistuksen mukaisesta pukeutumisestaan.

    Pasi, ylikomisario, Poliisiammattikorkeakoulu


  • Kouluumme on pesiytynyt hyvin arveluttava lieveilmiö: vanhempainyhdistys on jakanut opettajille käteistä rahaa nimikkeellä "luokkakohtainen toimintaraha". Rahan ajatuksena on järjestää jotain kivaa luokalle opettajan toimesta, mutta toistaiseksi tuosta parin sadan euron opettajakohtaisesta rahasta ei ole juuri iloa oppilaille koitunut. Rahan käyttöä ei kukaan valvo, vaan opettaja saa käyttää rahan parhaaksi katsomallaan tavalla. Yksi opettajista järjesti "leffapäivän", tuoden yhden vanhan dvd-elokuvan luokan katsottavaksi ja lapset toivat itse leffaeväänsä. Tuon dvd-elokuvan hinta kaupassa oli ehkä viitisen euroa, joten melkein parisen sataa euroa jäi opettajan omaan taskuun. Hankalaksi asian tekee se, että vanhempainyhdistyksen aktiivijäsenten lapset saavat koulussa erityiskohtelua, esimerkiksi näiden tekemiä kiusaamisia katsotaan läpi käsien tai jopa peitellään aktiivisesti opettajan toimesta. Kestääkö tällainen toiminta päivänvaloa? Opettajat ovat virkasuhteessa.

   • Hei! Kiitos kysymyksestäsi. Ensisijaisesti kehotan olemaan yhteydessä koulun rehtoriin asian selvittämiseksi. Rehtori todennäköisesti on tietoinen vanhempainyhdistyksen toiminnasta ja pelisäännöistä, tarvittaessa hän sopii asialle pelisäännöt vanhempainyhdistyksen kanssa. Rehtori on avainasemassa myös koulussa tai koulumatkoilla tapahtuvan kiusaamisen osalta.
    Terveisin rikosylikonstaapeli Arto, Itä-Suomen poliisilaitos


  • Minua ihmetyttää suuresti että miksi poliisien pitää tiedottaa että pitää valtakunnallista tehovalvontaa?, kyllä ihmiset tämän tajuaa ja ne ajaa hillitysti juuri valvontapäivänä mutta anna kun seuraava päivä tulee niin ajetaan kuin mielipuoliset!!!

   • Hei. Kyse on normaalista poliisin ennalta estävästä toiminnasta. Sakkojen kirjoittamisen sijaan poliisi haluaa vahvan tiedottamisen avulla saada ihmiset muuttamaan ajokäyttäytymistään turvallisempaan suuntaan - vaikkapa sitten vain päivän ajaksi. Terveisin, Timo, Poliisihallitus


  • Miten tuommone teijä maijja jäi kawasaki kx80:ille?

   • Terve!

    Ilmeisesti olet havainnut jonkinnäköisen seurantatilanteen, jossa Maijalla on ajettu moottoripyörän perässä ja moottoripyörä on päässyt "karkuun".

    Tällaisissa tilanteissa ei lähtökohtaisesti ole kyse siitä, kumpi ajoneuvo kulkee kovempaa, vaan monesti esimerkiksi liikenneolosuhteet ovat sellaiset, että poliisi turvallisuussyistä luopuu seurannasta.

    Tällöinkään asia ei jää hoitamatta, jos kyseessä on jokin rikos, vaan asian selvittäminen siirtyy tutkintatehtäväksi.

    Vesa, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Löysin luun tien reunasta, luu muistuttaa gieman ihmisen reisiluun palaa. Mitä pitäisi tehdä????

   • Pystyykö poliisiamkin tarjoamissa soluasunnoissa pitämään lemmikkiä vai onko ehdoton ei?


   • Martsaa kirjoitti:

    Pystyykö poliisiamkin tarjoamissa soluasunnoissa pitämään lemmikkiä vai onko ehdoton ei?

    Hei,

    kiitos kysymyksestäsi! Poliisiammattikorkeakoulun kampusalueella ei ikävä kyllä ole mahdollisuutta pitää lemmikkieläimiä.

    Terveisin,
    Virve, suunnittelija, Poliisiammattikorkeakoulu


   • Hei,

    Luonnossa vastaan voi tulla monelaisia luita ja sen selvittäminen, että löytämäsi luu on osa ihmisen luuta saattaa vaatia pitkällisiä tutkimuksia. Mikäli löytämäsi luun ympärillä ei ole muita luita, niin kyseessä voi olla eläimen luu, jonka jokin toinen eläin on kuljettanut paikalle. Mikäli asia askarruttaa sinua, niin asiasta voi ilmoittaa paikalliselle poliisille, joka arvioi tarvittavat jatkotoimenpiteet.

    Poliisitarkastaja Kimmo
    Poliisihallitus


  • jos on esim raiskaus ja joku mopo on viritetty nii miks ne kiinnostaa enemmä

   • Hei,

    poliisia kiinnostaa kaikenlainen rikollisuus. Poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten ennalta estäminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen. Näiden lisäksi poliisin on tehtävä muut sille erikseen säädetyt tehtävät ja annettava jokaiselle tehtäväpiirinsä kuuluvaa apua. Liikenneturvallisuudesta huolehtiminen on osa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämistä.

    Poliisi on tulosohjattu organisaatio, jonka toiminnan painopistealueet ja tavoitteet vahvistetan vuosittain. Näihin tehtäviin voit tutustua tarkemmin vaikka www.poliisi.fi sivustolla.

    Poliisiyksiköt suorittavat yksittäiset tehtävät priorisointijärjestyksessä ja eri tehtäviin on koulutettu eri poliiseja. Tämän johdosta samaan aikaan voi olla vakavaa rikostutkintaa ja liikennevalvontaa samallakin alueella.

    Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Poliisien tekemät takaa-ajot vaikuttavat joskus vaarallisilta, kun ajetaan kovaa ylinopeutta jonkun perässä teillä ja jopa kevyen liikenteen väylillä. Näitä sattuu myös kaupunkien keskustoissa. Takaa-ajoissa on tapahtunut myös valitettavia onnettomuuksia, joissa ihmisiä on kuollutkin. Tuntuu jotenkin kohtuuttomalta, että joku nuori törttöilijä tai jopa sivulliset joutuvat hengenvaaraan tämän takia.

   Selvää on, että poliisin kuuluu saada kiinni epäilty rikoksentekijä, mutta olisiko tähän muita vaihtoehtoja kuin mahdollisesti vaarallinen takaa-ajo? Onko asiasta mitään ohjeistuksia, pohdintaa tai ehkä uusia avauksia?

   • Kiitos kysymyksestäsi!

    Totean ensi alkuun, että takaa-ajot ovat poliisitoiminnallisesti erittäin haastavia tilanteita. Poliisin toiminnan tavoitteena on luoda ennen kaikkea turvallisuutta, mutta toisaalta saada myös kohdehenkilö kiinni.

    Takaa-ajossa partiot ja tilannetta johtava poliisi käyvät jatkuvaa arviota siitä, tuleeko takaa-ajoa jatkaa vai tulisiko siitä kenties luopua, vaarantuuko sivullisten henkilöiden turvallisuus kadulla sekä mahdollisesti myös autossa. Haasteellista on se, että emme voi luoda pakeneville henkilöille sellaista mielikuvaa, että karkuun lähteminen kannattaa.

    Muistuttelenkin vielä siitä, että kun jalankulkijana tai liikenteessä kuulee hälytysajoneuvon äänen, on syytä valpastua ja antaa tilaa hälytysajoneuvoille.

    Liikenneterveisin

    Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


  • Kysäisenpä tilanteesta, joka jatkunut jo monta kuukautta:kyse naapurista, joka jatkuvadti häiriköi ja omaan perheeseeni kohdistunut tappouhkauksia, sylkemistä päin näköä, ikkunoihin paukuttelua/ kivillä heittelyä, huutoa ja haukkumista kymmeniä kertojs. Hänestä taloyhtiöön on ilmoitettu pariin otteeseen, ja poliisi käynyt useasti paikalla toteamassa, että on teillä riesa. Hiljenee poliisin käytyä...mutta vain hetkeksi. Pystyyköhän tämmösessä tilanteessa hakemaan lähestymiskieltoa?

   • Hei!
    Annan teille seuraavan ohjeen: tehkää poliisille tutkintapyyntö kotirauhan rikkomisesta.

    Kärsitte viestinne mukaan naapurin systemaattisesta häiriönaiheuttamisesta, jonka poistaminen / vähentäminen edellyttää rikostutkintaa. Jos rikostutkinnan lisäksi tarvitsette vielä lähestymiskieltoa, Teidän tulee hakea sitä käräjäoikeuden kautta. Lisätietoja lähestymiskiellon hakemisesta saatte tutkivalta poliisilta tai käräjäoikeuden kansliasta.

    Kotirauhaa toivottaen!
    Harri-Pekka, ylikomisario, Itä-Suomi


  • Mistä voisi kysyä mitä tietoja minusta on rikosrekisterissä?

   • Hei. Rikosrekisteriä ylläpitää oikeusministeriön alainen Oikeusrekisterikeskus. Rikosrekisteriä ja rikosrekisteritietojen luovuttamista koskevat tiedot löytyvät Oikeusrekisterikeskuksen sivuilta https://www.oikeusrekisterikeskus.fi/fi/

    Henkilön oikeus saada itseään koskevia tietoja on rajoitettu. Rikostaustaotteen lisäksi yksityinen henkilö saa itseään koskevan otteen viisumia, työlupaa, oleskelulupaa tai muuta siihen verrattavaa syytä varten esitettäväksi ulkomaan viranomaiselle. Rikostaustaote on maksullinen.

    Rikosrekisteriotehakemuksen voit jättää sähköisesti oikeushallinnon asiointipalvelussa www.asiointi.oikeus.fi.

    Ystävällisin terveisin, Timo, Poliisihallitus viestintä


  • Tuntuuko poliisin työ koskaan turhauttavalta, kun rikolliset saavat niin mitättömiä tuomioita?

   Tuleeko koskaan vastaan tilanteita, jossa joudutte toimimaan vastoin omaa moraalia?

   Miksi poliisin oikeusturva on niin huono tilanteissa, jossa kiinniotettava pistää vastaan?

   • Moi,

    joskus poliisin työ tosiaan voi hieman turhauttaa, mutta se toisaalta kannustaa tekemään työtä entistä huolellisemmin. Poliisin tehtävä on tehdä esitutkintaa niin hyvin, että näytöt oikeudenmukaiseen ja poliisiakin tyydyttävään tuomioon riittävät.

    Ajoittain turhautuneenkin poliisin moraali pysyy aina vahvana. Muuten tässä työssä ei pärjää.

    Poliisin oikeusturva on riittävällä tasolla liittyen voimankäyttötilanteisiin (esim. kiinniotto). Poliisin on toimittava näissäkin tilanteissa ammattimaisesti ja lakeja noudattaen. Se on poliisin ja asiakkaan etu.

    Christer,
    rikosylikomisario, Keskusrikospoliisi


  • mikä huume haisee hattaramaiselta, malkeelta ja ällöttävältä

   • Hei! Kuvaukseesi voisivat sopia yleisesti ottaen synteettisesti valmistetut huumeet, joiden haju aiheutuu valmistuksessa jäävistä liuottimista ja epäpuhtauksista.

    Asiantuntija, Rikostekninen laboratorio, Keskusrikospoliisi


  • Minkä antaisitte tärkeimmäks vinkiks poliisikoulusta haaveilevalle? Ja onko selvästi huonommat lähtökohdat työhön jos taustalla ei oo aiempaa tutkintoa tai liiemmin elämänkokemusta eri asioista?

   • Hei,

    mukava kuulla, että olet kiinnostunut opinnoista Polamkissa! Paras vinkki lienee se, että selvität hyvin minkälaiseen koulutukseen olet hakeutumassa ja valmistaudut huolellisesti valintakokeen eri osa-alueisiin. Kannattaa katsoa Poliisitubesta Oletko poliisiainesta? -video:
    https://www.youtube.com/watch?v=dIbeSMrG7EU

    Valintaperusteissa edellytetään toisen asteen tutkintoa (tarkempia tietoja www.polamk.fi/haku).

    Poliisi (AMK) -tutkinto antaa kaikille opiskelijoille hyvät valmiudet poliisin työhön.

    Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


  • Onko laitonta pitää toimiluvatonta virastoa?

   • Terve!

    En ole ihan varma, mitä tarkoitat tässä virastolla. Valtion virastot eivät toimi toimilupapohjaisesti, vaan niiden perustamisesta säädetään kutakin virastoa koskevassa laissa.

    Terveisin,
    Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


  • Onko poliisikoulun käyminen välttämätöntä jos haluaa töihin esim rikoatutkijaksi keskusrikospoliisiin, tai muuhun vastaavaan työhön? Onko mahdollista päästä tekemään jotain sellaista ilman poliisin tutkintoa?

   • Terve!
    Keskusrikospoliisissa on lukuisia asiantuntijatehtäviä, joissa ei edellytetä poliisitutkintoa. KRP:llä on monipuolinen tehtävä sisältäen mm. rikosteknisen laboratorion lukuisat huippuosaamista edellyttävät tehtävät, joissa valtaosaltaan ei vaadita poliisitutkintoa. Myös kyberkeskuksessa on tehtäviä, joissa tarvitaan erikoisosaamista (mm. insinöörit) ja jotka eivät edellytä poliisikoulutusta.

    Rikostutkinnassa on esim. kirjanpidon tarkastuksen asiantuntijoiden, mutta myös rikostutkijoiden tehtäviä, joihin voidaan nimittää myös muu kuin poliisikoulusta valmistunut.

    Lisätietoja poliisin virkojen kelpoisuusvaatimuksista löytyy mm. Asetus poliisin hallinnosta. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19960158#V5

    Jaakko, rikostarkastaja, keskusrikospoliisi


  • Useissa takaa-ajotilanteissa poliisi ja takaa-ajettu ajavat kovaa vauhtia kävelytiellä joissa liikkuu myös pieniä lapsia jotka eivät välttämättä ymmärrä, ehdi ja osaa väistää, miksi vaarannatte sivullisten hengen mitättömän ylinopeuden tai muun pienen rikkeen takia? Näistä tapauksista on videoita julkaistu iltapäivälehdissä sekä youtubessa ja molempien osapuolien kaahailu on aivan järjetöntä. Moni sivullinen on ollut hengenvaarassa poliisin aiheuttamasta takaa-ajosta johtuen.

   • Hei,
    takaa-ajot ovat usein vaarallisia niin takaa-ajettavalle, takaa-ajajille ja myös sivullisille. Poliisin tulee aina takaa-ajoissa punnita kokonaistilannetta ja sitä, kuinka vaarallinen tilanne on varsinkin sivullisille. Poliisilla on oikeus luopua toimenpiteestä, jos sen loppuun suorittaminen voisi johtaa kohtuuttomaan lopputulokseen tavoiteltavaan päämäärään nähden.

    Pakenevan kulkuneuvon seuraamisessa on jatkuvasti tehtävä tilanteen kokonaisarviointia ja poliisin toimenpiteiden mitoituksen harkintaa. Ja tästä syystä osassa tapauksista poliisi luopuukin takaa-ajostaan todeten sen jatkamisen olevan liian vaarallista sivullisille.

    Terveisin

    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Terrorismin uhka on kohonnut ja taas uutisoitiin kahdesta uudesta tapauksista. Uskaltaako yleisötapahtumiin ja vilkkaisiin paikkoihin mennä huoletta, vai onko syytä vältellä jotain paikkoja tai varautua muuten? Minkälainen Suomen uhkataso on verrattuna muihin Pohjoismaihin tai Keski-Eurooppaan?

   • Hei,

    Suomi on yksi maailman turvallisimmasta maista ja viranomaiset tekevät parhaansa, että näin olisi jatkossakin. Mielestäni on edelleenkin turvallista mennä yleisötapahtumiin ja vilkkaisiin paikkoihin ilman pelkoa.

    Poliisi piti kysymääsi asiaan liittyen tiedotustilaisuuden viime viikolla. Voisit tutustua videoon vaikka Poliisitubessa (youtube.com/Poliisitube). Videon nimi on Järjestäytyneen rikollisuuden tilannekuva Euroopassa ja Suomessa.

    Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Onko poliisilla riittävästi resursseja puuttua alaikäisten internetissä tapahtuvaan seksiseuranhakuun? Voiko poliisi sulkea sivustoja, joiden ylläpito sallii tällaiset ilmoitukset eikä niitä siivoa? Esimerkiksi tältä sivustolta löytyy useita ilmoituksia, joissa alaikäiset lapset tarjoavat maksullista seksiä, valitukset ylläpidolle ovat olleet tuloksettomia:
   http://m.koko-suomen-homoseuran-haku.webnode.fi/kikit-ja-skypet/

   Miksei poliisi ole puuttunut toimintaan?

   • Hei,

    Poliisi on saanut lisätalousarvioissa lisää resursseja lasten seksuaalisen väkivallan torjuntaan. Resursseja tullaan kohdentamaan poliisilaitoksiin ja Keskusrikospoliisiin em. rikosten ennalta estämiseen ja torjuntaan.

    Poliisi ei voi itsenäisesti sulkea internetsivustoja, mutta mikäli sivustoilla julkaistaan esimerkiksi lasten seksuaalisen hyväksikäytön materiaalia, voi poliisi hakea tuomioistuimelta määräystä em. aineiston poistamiseen ja laustan ylläpitäjän pitäisi tällainen aineisto poistaa mikäli he itse sen havaitsevat. Mikäli sivusto sijaitsee ulkomailla voi tuomioistuin määrätä poliisin hakemuksesta, että internet palveluntarjoat estävät pääsyn kyseiselle sivustolle.

    Ei alustojen käyttäjillä on useinmiten mahdollista raportoida havaitsemistaan väärinkäytöksistä tai käytäntöjen rikkomisesta alustojen ylläpitäjille, joilla on mahdollista poistaa ilmoitus mikäli se rikkoo palvelun käyttöön littyviä sääntöjä.

    Poliisitarkastaja Kimmo
    Poliisihallitus


  • Onko poliisi hyvä poliisi?

   • Hei!

    Mahtaako tässä olla joku kompa tai jopa koira haudattuna?

    Poliisina ajattelen, että kaikkien ammattikuntien edustajat haluavat olla työssään hyviä - niin poliisikin. Suomessa poliisi nauttii kansalaisten luottamusta, joka on rakennettu vuosikymmenien saatossa. Keskeinen tekijä on ollut se, että poliisi on ollut läsnä siellä missä ihmisetkin ovat. Ennen oli kylä- ja toripoliiseja. Tänä päivänä toimitaan lähipoliisimallin mukaisesti etenkin lähiöissä. Pyrimme olemaan läsnä ja luomassa turvallisuutta myös sosiaalisessa mediassa, jossa nuoret liikkuvat kyläraitin sijaan.

    Poliisi on myös tavallinen ihminen ihmisten joukossa. Yksittäinen ihminen ei yksin saa aikaan paljoakaan. Siksi poliisi tekee yhteistyötä muiden viranomaisten, yhteisöjen ja myös eri alueiden asukkaiden kanssa.

    Poliisi haluaa olla helposti lähestyvä - osaltaan tälläkin toiminnalla halutaan sitä osoittaa ja edistää.

    Pekka, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Miksi poliisi oikein jahtaa kaikenmaailman verorötöstelijöitä ja bisnesmiehiä kun samaan aikaan raiskaajat ja muut oikeat rikolliset saa rauhassa rellestää?

   • Terve, Esitutkintalain 3 luvun 3 §:n mukaan "Esitutkintaviranomaisen on toimitettava esitutkinta, kun sille tehdyn ilmoituksen perusteella tai muuten on syytä epäillä, että rikos on tehty." Poliisi siten tutkii lähtökohtaisesti kaikki lain mukaan tutkittavat asiat, joissa ns. esitutkintakynnys ylittyy, myös veropetokset ja muut talousrikokset. Suomessa Eduskunnan teettämässä tutkimuksessa harmaan talouden määräksi arvioitiin 10–14 miljardia euroa, mikä vastaa 5,5–7,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tämän arvion mukaan tämä vastaa 4-6 miljardin euron vuosittaisia verojen ja maksujen menetyksiä. Kyse on yhteiskunnallisesti siten merkittävästä rikollisuuden alasta.
    Jaakko, rikostarkastaja, keskusrikospoliisi


  • Puhalsin 2,5 promillea ja mitään vahinkoja ei tapahtunut lainkaan! tämä on minun ensimmäinen kännissä kiinni jääminen! mitä sakkoja minulle voi tulla, ja mitä merkintöjä tulee minun papereihin? vaikuttaakos työn saantiin yms...???
   auto oli ojas kiinii
   pitkäks menee kortti?

   • Hei,

    kyseessä on törkeä rattijuopumus, josta sanktiona voidaan määrätä vähintään 60 päiväsakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Sanktion lisäksi määrätään ajokieltoa vähintään 3 kuukautta ja maksimissaan 5 vuotta.

    Jos sanktio on vankeutta, se tulee näkymään rikosrekisterissä (sakot eivät näy).

    Terveisin
    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Miten mielenterveyspotilaat näkyvät poliisin työssä? Miten mielenterveysongelmista kärsivien hoidossa vuosikymmenten aikana tapahtuneet muutokset (esim. avohoidon lisääntyminen) on vaikuttanut poliisin tehtäviin vai onko se vaikuttanut?

   • Terve!

    Mielenterveysongelmista kärsivät ihmiset näkyvät poliisin työssä kahdella tavalla. Ensinnäkin he ajoittain aiheuttavat poliisille hälytystehtäviä, esimerkiksi käyttäytymisellään tai aiheettomilla hälytyksillä.

    Eniten mielenterveysongelmat työllistävät poliisia virka-aputehtävien muodossa. Mielenterveyslain mukaisesti poliisi antaa terveydenhoitoviranomaiselle tarvittaessa virka-apua esimerkiksi henkilöiden kuljettamisen varmistamisesti lääkärin vastaanotolle tai sairaalaan.

    Erityisesti edellä mainitut virka-aputehtävät ovat lisääntyneet merkittävästi kuluvan vuosikymmenen aikana.

    Vesa, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Mun 5-vuotias tytär haluaisi tirtää,miksi jotkut poliisit näyttää sitruunan syöneiltä?

   • Toisinaan poliiseja harmittaa niin paljon, että tuntuu kuin olisi sitruunan syönyt. Harmituksen aiheena saataa olla, että joku on tehnyt tyhmiä ja tuhmia. Onneksi asiat saadaan usein selvitettyä ja ilosta kasvot muuttuvat Hangon keksiksi.

    Jyrki ylikomisario Oulun poliisista


  • Jos rajavartiolaitoksen partio huomaa esimerkiksi tilanteen, jossa uhkaava henkilö heiluu veitsen kanssa, ja jää paikalle käskyttämään henkilöä. Tässä välin sivullisen soittama poliisi saapuu paikalle. Ottaako poliisi tällaisissa tilanteissa aina johdon ja rajavartiolaitos tukee? Vai voiko tilanne mennä niin että rajavartiolaitos jatkaa henkilön käskyttämistä ja poliisi tukee? Tällainen tilanne voisi sattua esimerkiksi lentokentällä, missä on molempia viranomaisia samaan aikaan.

   • Terve!

    Pääsääntö on, että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaarantumistilanteet ovat poliisin tehtäviä. Rajavartiolain 21 §:n mukaisesti Rajavartiolaitos voi kuitenkin yksittäistapauksessa päällystöön kuuluvan poliisimiehen pyynnöstä suorittaa sellaisia kiireellisiä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi tarpeellisia poliisin toimenpiteitä, joita poliisi ei voi viipymättä suorittaa.

    Edelleen samassa pykälässä säädetään, että rajavartiomies voi kohtaamassaan asiassa suorittaa edellä tarkoitetun toimenpiteen ilman poliisin pyyntöäkin, jos toimenpidettä ei voida viivyttää terveydelle tai omaisuudelle vaaraa aiheuttamatta. Tällaisesta toimenpiteestä on viipymättä ilmoitettava poliisille, ja toimenpiteestä on poliisimiehen pyynnöstä luovuttava tai jo aloitettu toimenpide on keskeytettävä.

    Kysymyksessä kuvailemassasi tilanteessa on varmuudella kyse edellä mainitusta kiireellisestä tilanteesta, jossa rajavartiomies voi omasta aloitteestaan alkaa hoitamaan tehtävää. Poliisin tullessa paikalle vastuu tehtävästä lähtökohtaisesti siirtyy poliisille ensisijaisena yleistä järjestystä ylläpitävänä viranomaisena. Toki tehtävän suoritusvastuun vaihto tulee aina tehdä siten "saatettuna", ettei tehtävän suorittaminen, sivullisten turvallisuus ja viranomaisten työturvallisuus tilanteessa vaarannu.

    Vesa, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Kysymys.
   Miten on mahdollista että jos viranomaistoimituksessa oleva poliisi joutuu hyppäämään pois auton edestä (esim rattijuopon ajama) ettei joudu yliajetuksi se lasketaan murhan yrityksenä
   Kun taas jos ex puoli koittaa ajaa yli ja toinen onnistuu väistämään tämä tulkitaan taponyrityksenä.
   Sitten kun vartija/järjestyksenvalvoja joka on työtehtävissä joutuu hyppäämään pois auton edestä
   Tämä tulkitaan vain törkeänä pahoinpitelynä.

   Miten on mahdollista että vaarallisessa työssä työskentelevä vartija/järjestyksenvalvoja on nii paljon alempana käräjien ja syyttäjän silmissä että poliisi ja tavan kansalainen menee hierarkiassa paljon ylemmäs.
   (kaikista tapauksista on ennakkotapaukset olemassa)

   • Hei

    Erinomainen kysymys. Tässä on kyse lainsäätäjän tekemistä arvovalinnoista. Murhan yksi kvalifiointiperuste on se, että tappo tehdään tappamalla virkamies hänen ollessaan virkansa puolesta ylläpitämässä järjestystä tai turvallisuutta taikka virkatoimen vuoksi. Tästä syystä poliisiin ja muihin virkamiehiin kohdistuneet tapon yritykset tutkitaan murhan yrityksinä.

    Terveisin
    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Alle 18-vuotiaalta ei lähde palkasta veroja mutta silti minulta lähti ”työntekijamaksua” alle 100€ palkasta. Onko laillista tai onko tämä ihan oikea juttu?

  • Miten poliisi on varautunut Brexitin mahdollisiin haittavaikutuksiin Suomessa oleskelevien Britannian kansalaisten osalta?

   • Hei.

    Poliisi on ollut mukana Brexitiin liittyvässä lainsäädäntöhankkeessa. Asiassa on annettu hallituksen esitys eduskunnalle HE 321 2018 vp, johon voi tutustua Eduskunnan nettisivuilla.

    Haittavaikutuksia on tässä vaiheessa vaikeata arvioida, kun vielä ei ole varmuutta siitä, eroaako Britannia EU:sta.

    Terveisin
    Ari, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Miksi poliisit eivät voi sakottaa lainvastaisesta toiminnasta, eli esim. pelastustielle pysäköimisestä? Todella usein nämä hoidetaan taloyhtiön toimesta yksityisen pysäköinninvalvonnan avulla, vaikka poliisin kirjoittama sakko olisi varmasti huomattavasti tehokkaampi keino pitää huoli pelastusajoneuvojen esteettömästä kulusta.

   • Hei

    Kiitos kysymyksestäsi. Poliisi voi sakottaa pelastustielle pysäköimisestä. Kyse on silloin pelastuslain 11 §:n laiminlyönnistä, jossa on kyse pelastusrikkomuksesta. Pelastusrikkomus on kaiken lisäksi virallisen syytteen alainen rikos.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Miksi rikostutkinta käynnistyy niin hitaasti ja miksi poliisi "hautaa" osan rikosepäilyistä tutkimatta niitä?

   • Ulkopuolisen silmin tarkasteltuna joskus saattaa näyttää siltä, että esitutkinta käynnistyy hitaasti. Se ei kuitenkaan tarkoita, että poliisi ei asialle tekisi mitään. Poliisi on saattanut tehdä asian suhteen pitkään töitä ilman, että se näkyy julkisuuteen. Syynä saattaa olla esimerkiksi poliisin tarve suojata esitutkintaa. Lisäksi laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999 säätää siitä, miten asiaa julkisuudessa voi käsitellä.

    Mitä tulee rikosilmoitusten ”hautaamiseen”, poliisi ei hautaa juttuja, vaan se pyrkii asioita priorisoimalla turvaamaan ydintehtäviensä hoitamisen mahdollisimman hyvin. Tämä tarkoittaa lähtökohtaisesti käytettävissä olevien resurssien suhteuttamista tutkittavien juttujen määrään.

    Marko,
    rikoskomisario, Keskusrikospoliisi


  • Miten suuri osa karhu-ryhmään hakijoista läpäisee testit?

   • Hei!

    Karhu-ryhmään eli valmiusyksikköön hakijoista 10 prosenttia läpäisee testit. Ne testit eivät muuten ole helpoimmasta päästä!

    Turvallista kevättä!

    Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


  • Moi. Minulla on ollut useamman vuoden lääkärien määrämä resepti benzoihin. Mitä käytännössä tapahtuu, jos poliisi tekee liikennevalvonnan yhteydessä sylkitestin ja olen nauttinut vaikka 1x15mg oksatsepaamia kyseisen päivän aikana? En ole satunnaisesti tarvitsemastani lääkityksestä maininnut kumppanillenikaan, joten olisiko se samalla nolo ja nöyryyttävä kokemus, jos hän olisi kyydissä ja testitulosta alettaisiin raatimaan tienposkessa?

   • Hei

    Kuulostaa vähintäänkin mielenkiintoiselta tilanteelta, jollainen voisi jopa olla täysin mahdollinen tapahtumainkulku. Sylkitestin perusteella poliisi tiedustelisi sinulta lääkkeiden käytön taustoja. Tällöin sinulla olisi mahdollisuus joko siinä tai sitten vähän syrjempänä kertoa, että sinulla on resepti lääkkeille. Muutoin asiaa alettaisiin tutkia epäiltynä rattijuopumuksena, mutta asia käsiteltäisiin hienotunteisesti, kuten poliisi normaalistikin tekee.

    Terveisin
    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Moikka!

   Mulla olisi semmoinen kysymys, että kauanko rikesakkomuotoiset (esim. lievä alkoholirikos) rikokset näkyvät tietokannoissa? Miten/missä muodossa ne näkyvät? Ja sitten vielä, että jos ulkopuolinen taho haluaa tarkistaa rikostaustan niin miten se näkyy heille?

   Kiitos!

   • Hei,

    Laki henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa määrittelee, miten poliisiasiaintietojärjestelmästä on poistettava tietoja. Rikesakoissa tiedot säilyvät poliisiasiantietojärjestelmässä rikoksen vanhenemisajan ja sen lisäksi yhden vuoden. Tämä tarkoittaa siis poliisin rekisterissä olevia tietoja.

    Rikosrekisteri on rekisteri, johon merkitään lähinnä vapausrangaistukseen tuomittuja tietoja. Rikosrekisteriä ja rikosrekisteritietojen luovuttamista koskevista tiedoista voit lukea lisää rikosrekisteristä esimerkiksi www. oikeusrekisterikeskus.fi.

    Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Mitä voin tehdä, kun en saa väliaikaista henkilökorttia poliisilaitokselta äänestämistä varten?!? Koneet eivät siis vieläkään toimi siellä niin, että pääsisivät rekistereihin..Olen vasta paikkakunnalle muuttanut, ei tuttuja ja passi vanhentunut.

   • Hei,

    eilen iltapäivällä järjestelmässämme on ollut lyhytkestoinen (alle 1h) käyttökatko, joka voi selittää kokemianne ongelmia. Pahoittelemme kokemianne ongelmia, mutta asian pitäisi hoitua, jos asioitte uudemman kerran poliisiasemalla.

    Sillä seikalla, että te olette vasta muuttanut paikkakunnalle, ei ole vaikutusta tämän asian näkökulmasta.

    T: Juhani, ylitarkastaja, Poliisihallitus


  • Katsotaanko kuinka kieroon Polamkissa, jos 35v. hakisin sinne? Sen tiedän, että osa opiskelijoista katsoisi, jos tälläinen jo hiukset alkanut harmaantua pyörisi siellä.

   • Hei,

    hienoa kuulla, että poliisikoulutus kiinnostaa! Valintaperusteiden mukaan poliisi (AMK) -tutkintoon ei ole ikärajaa, ja Polamkissa opiskeleekin henkilöitä noin 20‒50 vuoden ikähaarukassa. Erilaiset ja eri-ikäiset opiskelijat koetaan Polamkissa rikkaudeksi niin opiskelijoiden kun henkilökunnankin keskuudessa.

    Terveisin,
    Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


  • Miten lääkärin määräämä väli aikainen ajokielto meneekö siitä tieto poliisille ja kuinka sitä valvotaan koska kortti pysyy kuitenkin henkilöllä

   • Hei,

    lääkärillä on ajokorttilain 21 §:n mukaan velvollisuus ilmoittaa poliisille, jos ajokortin haltija ei täytä terveysedellytyksiä muutoin kuin tilapäisesti. Tämä velvollisuus koskee kaikkia lääkärikäyntejä. Poliisi määrää sitten varsinaisen ajokiellon lääkärin ilmoituksen perusteella.

    Jos kyseessä on lyhytkestoisempi terveydellinen syy, ei tästä mene tietoa poliisille.

    t: Juhani, ylitarkastaja, Poliisihallitus


  • Hei!
   Vaikuttaako miten auton turvallisuuteen/toimintaan jos pieni terävä kivi on muurautunut kulutuspintaan ja tehnyt siihen selvän loven kuitenkaan puhkaisematta kumia. Eli ei kuulu että vuotaisi. Oliko kuitenki järkevää poistaa kivi siitä renkaasta. Irrotin sen kulutuspinnaata ja lovi vaan jäi.

  • Moro,

   Juttelin erään ystävän kanssa, joka on poliisin virassa töissä tutkijana. Töitä teetetään ihmisten jaksamisen äärirajoilla ja juttuja "tapetaan" ennenkö niitä ehditään edes aloittamaan. Kuinka tämä vaikuttaa työilmapiiriin ja voisiko poliisijohto painostaa ensi hallitusta, että niitä poliiseja saataisiin palkattua lisää, kun itselläkin olisi sitten enemmän motivaatiota hakea alalle.

   • Hei,

    tämän päivän poliisityö on haastavaa erityisesti työn vaativuuden ja sen määrän suhteen. Poliisille tehtyjen rikosilmoitusten määrä on tasaisessa kasvussa, ja samalla poliisilta odotetaan yhä laadukkaampaa esitutkintaa.

    Rajallisten resurssien kanssa toimiessa poliisin on pakko priorisoida asioita, jotta poliisi pystyisi keskittymään tärkeimpiin tehtäviinsä. Lisääntynyt työmäärä ja sen vaatimukset vaativat yhä enemmän myös työntekijöiltä. Tämä heijastuu joskus myös työntekijöiden jaksamisessa.

    Poliisin resursseista päättää Suomessa eduskunta, eikä poliisi voi painostaa ketään päätöksenteossa. Siksipä on hyvä käydä yhteiskunnallista keskustelua poliisin toimenkuvasta ja resursseista.

    Marko, rikoskomisario
    Keskusrikospoliisi


  • Onko ISIC-opiskelijakortti Suomessa tunnistettu henkilöllisyystodistus? Voiko sillä todistaa olevansa täysi-ikäinen?

   • Hei,

    valitettavasti tähän kysymykseen ei ole mahdollista antaa täsmällistä vastausta.

    Suomen lainsäädännössä ei ole tyhjentävästi määritelty, mitkä asiakirjat ovat henkilöllisyystodistuksia. Passi ja henkilökortti ovat sellaisia henkilöllisyyden osoittamisen välineitä, jotka käyvät kaikessa asioinnissa. Lisäksi lainsäädännössämme on sääntelyä tiettyjä tilanteita koskien, joissa kelpaa ainoastaan tietyt asiakirjat. Esimerkiksi myönnettäessä vahvan sähköisen tunnistautumisen välineitä tulee asiakas tunnistaa passista tai henkilökortista.

    Arkisissa asioinnissa henkilöllisyyden osoittamiseen voi käyttää monentyyppisiä asiakirjoja. Se hyväksytäänkö mainittu asiakirja täysi-ikäisyyden osoitukseksi riippuu hyvin pitkälti tunnistamista tekevän henkilön omasta riskiarviosta. Esim. asioitaessa ruokakaupassa tai ravintolassa tekee iän tarkistamista koskeva työntekijä viime kädessä arvion siitä, mitä asiakirjoja hän hyväksyy.

    t: Juhani, ylitakastaja, Poliisihallitus


  • Rikosrekisterimerkintä poistuu 5 vuodessa lievissä rikoksissa. Nytkin kuitenkin saa lukea miten vaaliehdokkailta löytyy pieniä tuomioita lievistä rikoksista tätä pidemmältä ajalta. Onko niin että vaikka merkintä poistuu rikosrekisteristä, nimellä hakemalla tieto tuomioista löytyy ikuisesti jostain oikeuslaitoksen arkistosta? Olisiko siinä korjauksen paikka?

   • Hei,

    rikosrekisteri on rekisteri, johon merkitään lähinnä vapausrangaistukseen tuomittujen tietoja. Muista kuin rekisteriin merkitsemisen edellykset täyttävistä teoista ei merkitä merkintää rikosrekisteriin. Rikosrekisterilakista voit katsoa tarkemmin edellytyksiä tai voit lukea lisää esimerkiksi www. oikeusrekisterikeskus.fi.

    Laki henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa määrittelee, miten poliisin järjestelmästä eli poliisiasiain tietojärjestelmästä poistetaan tietoja.

    Viranomaisissa käsitellyistä rikoksista tietysti arkistoidaan asiakirjat kunkin viranomaisen osalta. Osa näistä arkistoiduista tiedoista on julkisia ja osa voi olla vain asianosaisten käyttöön.

    Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Ennalta estävä poliisi, Helsinki

   Ketkä kaikki ovat valittuja yhteisökumppaneitanne (mm. kansalaisjärjestöt, uskonnolliset yhteisöt jne), mitä heidän kanssaan puuhaatte ja miten he vaikuttavat toimintaanne?

   Minkälaista hyvää yhteistyötä olette saaneet aikaan muslimien kanssa?
   Entä maahanmuuttokriittisten?

   Käytättekö samoja toimia radikaaliajattelijoihin vai vaihteleeko strategianne paljonkin sen mukaan mihin ryhmään toimet kohdistuvat? Jos vaihtelee, niin miten ja miksi?

   Onko ennalta estävä poliisi tyytyväinen työnsä tuloksiin? Missä ja miten löytyisi vielä korjattavaa?

   Koetteko tekevänne työnne tasapuolisesti?

   • Tervehdys!

    Kysymyksenne on varsin laaja. Laskeskelimme taannoin, että meillä on reilusti yli sata eri yhteystyökumppania, joiden kanssa yritämme tehdä Helsingistä entistä turvallisempaa. Meillä ennalta estävässä toiminnassamme yhtenä kantavana tavoitteena on, että pyrimme erilaisin tavoin saavuttamaan tilanteen, jossa mikään ryhmä ei eristäytyisi yhteiskunnasta niin, että alkaisi keskuudessaan ratkoa asioita, jotka kuuluisivat poliisin ratkottaviksi, vaan ongelmatilaiteissa kaikki tukeutuisivat poliisiin. Suomessakin on ryhmiä, joille poliisiin luottaminen ei ole itsestäänselvyys. Keskustelemalla tällaisiin ryhmiin kuuluvien henkilöiden kanssa ja tarvittaessa kertomalla ja perustelemalla heille, miten ja miksi poliisi toimii niin kuin toimii, voidaan luottamusta pyrkiä rakentamaan puolin ja toisin.

    Toimintaperiaatteemme on sama riippumatta siitä, mihin ryhmään henkilö kuuluu, ja käymme paljon keskusteluja myös maahanmuuttokriittisten henkilöiden kanssa. Usein tilanne onkin sellainen, että yhden ja saman tapahtuman osalta poliisia moittivat puolueelliseksi "kumpikin osapuoli". Itse asiassa maahanmuuttokriittiset ovat yksi ryhmä, joiden luottamus poliisiin ei ole erityisen korkea, vaan he kokevat poliisin usein olevan puolueellinen. Tästä epäluottamuksesta johtuen maahanmuuttokriittisten keskusteluissa usein viliseekin poliisista mitä kummallisimpia väitteitä, jotka usein eivät pidä paikkaansa. Yksi tällaisista väitteistä on, että poliisi katsoisi läpi sormien "yhteistyötahojen" tekemiä rikoksia.

    Päinvastoin ajattelemme, että luottamusta luo paremminkin se, että kaikki näkevät poliisin toimivan laki ohjenuoranaan tehtävien edellyttämällä tavalla. Vaikuttaakseen luotettavalta ja puolueettomalta poliisin tulisi lisäksi muistaa perustella tekemänsä toimet huolellisesti, jotta epäluuloisesti poliisin suhtautuvalle ei jäisi väärää käsitystä poliisin toiminnan motiiveista. Aina toimien perustelu ei kuitenkaan ole heti paikan päällä mahdollista.

    Olen työskennellyt ennalta estävässä toiminnossa koko sen seitsenvuotisen historian ajan. Esimiehenä olen erittäin tyytyväinen joukkomme tekemään työhön ja itse olen aina pyrkinyt olemaan työssäni tasapuolinen. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö asioita voitaisi jatkossa tehdä vieläkin paremmin.

    Jarmo, komisario, Helsingin poliisilaitos


   • Poliisi kirjoitti:

    Tervehdys!

    Kysymyksenne on varsin laaja. Laskeskelimme taannoin, että meillä on reilusti yli sata eri yhteystyökumppania, joiden kanssa yritämme tehdä Helsingistä entistä turvallisempaa. Meillä ennalta estävässä toiminnassamme yhtenä kantavana tavoitteena on, että pyrimme erilaisin tavoin saavuttamaan tilanteen, jossa mikään ryhmä ei eristäytyisi yhteiskunnasta niin, että alkaisi keskuudessaan ratkoa asioita, jotka kuuluisivat poliisin ratkottaviksi, vaan ongelmatilaiteissa kaikki tukeutuisivat poliisiin. Suomessakin on ryhmiä, joille poliisiin luottaminen ei ole itsestäänselvyys. Keskustelemalla tällaisiin ryhmiin kuuluvien henkilöiden kanssa ja tarvittaessa kertomalla ja perustelemalla heille, miten ja miksi poliisi toimii niin kuin toimii, voidaan luottamusta pyrkiä rakentamaan puolin ja toisin.

    Toimintaperiaatteemme on sama riippumatta siitä, mihin ryhmään henkilö kuuluu, ja käymme paljon keskusteluja myös maahanmuuttokriittisten henkilöiden kanssa. Usein tilanne onkin sellainen, että yhden ja saman tapahtuman osalta poliisia moittivat puolueelliseksi "kumpikin osapuoli". Itse asiassa maahanmuuttokriittiset ovat yksi ryhmä, joiden luottamus poliisiin ei ole erityisen korkea, vaan he kokevat poliisin usein olevan puolueellinen. Tästä epäluottamuksesta johtuen maahanmuuttokriittisten keskusteluissa usein viliseekin poliisista mitä kummallisimpia väitteitä, jotka usein eivät pidä paikkaansa. Yksi tällaisista väitteistä on, että poliisi katsoisi läpi sormien "yhteistyötahojen" tekemiä rikoksia.

    Päinvastoin ajattelemme, että luottamusta luo paremminkin se, että kaikki näkevät poliisin toimivan laki ohjenuoranaan tehtävien edellyttämällä tavalla. Vaikuttaakseen luotettavalta ja puolueettomalta poliisin tulisi lisäksi muistaa perustella tekemänsä toimet huolellisesti, jotta epäluuloisesti poliisin suhtautuvalle ei jäisi väärää käsitystä poliisin toiminnan motiiveista. Aina toimien perustelu ei kuitenkaan ole heti paikan päällä mahdollista.

    Olen työskennellyt ennalta estävässä toiminnossa koko sen seitsenvuotisen historian ajan. Esimiehenä olen erittäin tyytyväinen joukkomme tekemään työhön ja itse olen aina pyrkinyt olemaan työssäni tasapuolinen. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö asioita voitaisi jatkossa tehdä vieläkin paremmin.

    Jarmo, komisario, Helsingin poliisilaitos

    Hei ja kiitos vastauksestasi!

    Tarkennan vähän, tarkoitin siis nimenomaan valittuja kumppaniyhteisöjä, en kaikkia tahoja joiden kanssa teette yhteistyötä.

    Näitä kumppaniyhteisöjähän on, se käy ilmi jo aiemmasta työpaikkailmoituksestanne, jolla etsitte ryhmänjohtajaa Helsingin ennalta estävään poliisiin:

    "Ryhmänjohtaja vastaa osaltaan mm. seuraavista kokonaisuuksista:
    - ajantasaisen tilannekuvan ylläpito Helsingissä tehtäväalueeseensa liittyen
    - tilannekuvan hyödyntäminen tapahtumissa, joissa yleinen järjestys ja turvallisuus saattaa vaarantua
    - yhteistyö valittujen kumppaniyhteisöjen kanssa
    - kohdennetun väkivallan uhan arviointi ja jatkotoimet
    - toiminta sosiaalisessa mediassa
    - ryhmän toiminnan kehittäminen"

    Eli näitä kumppaneita kyselin, toimintaa heidän kanssaan ja sitä miten he työhönne omilla toiveillaan ja ajatuksillaan vaikuttavat, miten vaikuttavat toimintatapojenne muotoutumiseen jne.

    Kirjoitit "maahanmuuttokriittiset ovat yksi ryhmä, joiden luottamus poliisiin ei ole erityisen korkea, vaan he kokevat poliisin usein olevan puolueellinen".

    Kannattaisi ehkä miettiä ja yrittää selvittää, miksi monelle näin vahva kokemus on syntynyt?

    Poliisin toiminta kieltämättä vaikuttaa näin toiminnassa mukana olemattomallekin puolueelliselta. Keppiä ja porkkanaa, yhdelle osapuolelle yhtä, toiselle toista. Poliisilla on varmaan syynsä tähän, en tiedä ovatko ne hyvin perusteltuja, mutta jonkinlaiset syyt epäilemättä on.

    Itse veikkaan syyksi sitä, että poliisi ei ollut tietoinen mm. siitä, että muslimiyhteisöissä monet ongelmat saatetaan ratkoa yhteisöjen sisällä eikä luottamusta virkavaltaan välttämättä ole ollut. Näin tunnut tavallaan itsekin viestissäsi sanovan, ja näinhän poliisi on mediassakin joskus aiemmin kertonut.

    Joten jotta poliisi saisi yhteisöihin kontaktin, se alkoi kaveriksi.

    Kantasuomalaisille taas on ollut pääsääntöisesti selvää, että poliisi valvoo lakia ja järjestystä, ja poliisiin on uskottu puolueettomana. Ei siis ole mitään erityistä syytä kaveerata, kun keppiäkin pystyy käyttämään. Ehkä on myös ollut tarkoitus näkyvästi osoittaa solidaarisuutta uusille kumppaneille tms.

    Pahoin pelkään, että oma toimintanne on osaltaan aiheuttanut joidenkin maahanmuuttokriittisten ainakin ajatuksellista etääntymistä yhteiskunnasta. Eli en oikein tiedä voiko valitsemaanne strategiaa sanoa toimivaksi, saati sitten tasapuoliseksi. Se näyttää siltä, että yksi osapuoli huomioidaan erityisen hyvin, ja toisen huolet jätetään pitkälti kuuntelematta eikä hyviin väleihin edes pyritä.

    Ehkä teidän kannattaisi julkisesti hieman avata kumppaniyhteistyö- ja muuta toimintaanne sekä ennalta estävän työnne saavutuksia, vaikkapa jossakin luotettavassa mediassa? ;)


  • Voidaanko annettu ajokielto purkaa?

   • Hei,

    en ole aivan täysin varma siitä, mitä tarkoitatte ajokiellon purkamisella. Ajokielto voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassaoleva. Määräaikainen ajokielto päättyy, kun sille annettu määräaika on päättynyt.

    Toistaiseksi voimassa oleva ajokielto voidaan päättää, jos ajokieltoon määräämisen peruste poistuu. Eli esim. terveystilanteen perusteella määrätty ajokielto päätetään, kun ajo-oikeuden haltija osoittaa, että hän täyttää vaadittavat terveysedellytykset.

    T: Juhani, ylitarkastaja, Poliisihallitus


  • Mikä on 17-vuotiaan poikkeusluvalla myönnetyn B-kortin omistavan kuljettajan promilleraja liikenteessä?

   • Hei, kaikille on samat promillerajat eli:
    Joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua nautittuaan alkoholia niin, että hänen verensä alkoholipitoisuus ajon aikana tai sen jälkeen on vähintään 0,5 promillea tai että hänellä tällöin on vähintään 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa, on tuomittava rattijuopumuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

    Terveisin

    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Naapurissa on vihainen koira, jota lapseni pelkää. Koira on vapaana pihalla ja haukkuu ja murisee, ja voisi hypätä olemattoman aidan yli milloin vain ja on joskus karannutkin. Onko laillista pitää taajama-alueella koiraa noin huolimattomasti? Omistaja väittää, että koira kyllä pysyy pihalla. Pitääkö vain muuttaa muualle? Voiko poliisi tehdä jotain?

   • Hei!
    Taajamassa, omistajansa pihamaalla (rivi- tai omakotitalo), voi koira olla lain mukaan kytkemättömänä. Mutta, sen tulee olla omistajan tai haltijan välittömän valvonnan alaisena. Koiraa ei siis voi jättää pihalle ilman valvontaa, jos on olemassa vaara siitä, että se pääse hyppäämään olemattoman aidan yli naapurin puolelle. Jos naapurinne koira karkaa toistuvasti pihallenne eikä yhteisymmärrystä koirakurin noudattamisesta löydy, olkaa yhteydessä poliisiin. Poliisilla on lääkkeet asian hoitamiseksi kuntoon.
    Koirakuriterveisin
    Harri-Pekka, ylikomisario, Itä-Suomi


  • Tätä ajankohtaista palstaa markkinoidaan otsakkeella Kysy mitä vain.
   No, miten voi kysyä, kun Suomi24 bannaa kysyjän? Ovatko kysymykset Suomi24:lle liian arkaluonteisia vai mikä mättää?

   Bannaaminen on mahdollista, kun ylläpito ottaa kysyjän ip:n käsittelyyn, eikö niin.
   No, miten on, mahtaako Suomi24 käyttää tätä ip:n käsittelyä myös väärin? Eli ylläpidossa oleva harrastaa kiusaamista, vainoamista, seuraamista jonkun Suomi24:n palstoilla liikkuvan ja kirjoittelevan suhteen? Onko tuollainen seuraaminen, vainoaminen ja siihen liittyvä loukkaaminen (käyttää loukkaavia henkilöön kohdistuvia sanoja ilmaantuessaan kommentoimaan tämän tekstejä, seuraa palstalta toiselle ja aina sama juttu) sallittua? Saako anonyymeilla palstoilla kirjoitella joutumatta jonkun hampaisiin? Suomi24:n ylläpito käyttää hallussaan olevia teknisiä mahdollisuuksia joidenkin ihmisten kiusaamiseen? Tässä bannaamisessa tämä asia todistuu. Jos loukkaavista kommenteista tekee ylläpitoon ilmoituksen, kommentteja ei poisteta. Ylläpito itse siis asialla!

   Kykeneekö poliisi suhtautumaan kaikkiin asiakkaisiinsa asiallisesti? Tuottavatko sanotaan nyt vaikkapa paikkakunnalla kaikkien tuntemien juoppojen asioiden käsittelyt muissa tehtävissä kuin putkaan kantamisissa poliisille asenteellisia vaikeuksia? Niin kuin sitten vaikkapa rikollisiin tekoihin syyllistyneiden tai vaikkapa niiden, joita poliisi on ollut saattelemassa hourulaan? Pystyttekö asiallisuuteen, ihan oikeasti? Kuitenkin, uutisten mukaan, poliisin ammatissa toimiva on vapaa-ajallaan kännissä ollessaan syyllistynyt esim. rasistiseen kielenkäyttöön, uhkailuun (vastapuolena väliin mennyt naisihminen) ja pahoinpitelyyn. Jos kännissä tekee noin, niin mahtaako olla vaikeuksia myös selvin päin töissä? Eihän ihmisen perusluonne mihinkään muutu, vaikka vetäis millaset virkavermeet ylle!

   Mikä tarkoitus on muilla laeilla paitsi rikoslailla? Ovatko muut lait ikään kuin jonkin ihmisten keskinäisen pelin osasia: parhaiten menestyy se, joka pystyy käyttämään lakia parhaiten edukseen, vääntämään sanoja, harhauttamaan, huijaamaan, vääristelemään jne.? Etenkin tilanteessa viranomainen vastaan kansalainen.

   Miksi julkaisette humoristisia poliisitiedotteita - valikoitteko ne tapaukset, joista voitte sen huumoripläjäyksen vääntää ja saalistaa ns. rehellisen ja viksun kansan suosiota? Kun jutussa poliisin toimien kohteena ollut ihminen on sitä heikompaa kansanosaa, niin sitten voi heittää vitsiksi? Ei tule mieleen, että silläkin heikolla kansalaisella voi olla perhettä? Miltä tuntuu, kun vitsin kohteeksi joutuneen (ja etenkin pikkupaikkakunnilla tapahtumat tiedetään ja henkilöt tunnistetaan) lapset saavat oman osansa herjoista? Onko asiallista? Kansan suosiota tarvitsee kosiskella - eikö teillä sitä jo muutenkin ole?

   Miten Poliisit-sarjan mukaan poliisilla on aikaa mennä selvittelemään esim. kahden hienostorouvan keskinäistä sanaharkkaa - oliko tarpeen estää vaikkapa tekokynsien katkeaminen - sen sijaan normaaleissa tilanteissa poliisia ei tahdo tiettyihin kohteisiin saada niin millään - syynä kenties jonkinlainen asenne tapahtumassa osallisena olevia kohtaan? Autetaan vasta sitten kun on se viimeinen hetki käsillä?

   Tästä asiasta taisi jo joku kysyä jotakin,mutta toisella tapaa muotoiltu kysymys aiheesta:
   Onko kerrostalon piha kotirauhan suojaama? Entä jos piha on aidattu? Jos ei ole kotirauhan suojaa, niin ilmeisesti on sitten sallittua kuvata pihalla jotakuta sivullista häiriköivät ihmiset? Muttei tietenkään saa laittaa nettiin, ainakaan niin, että häiriköt ovat tunnistettavissa? Mut jos vaikka toimittais poliisille todisteeksi. Sitä paitsi, mitä kaikkia foorumeita netissä on - sanotaan vaikka ihan vaan facebookissa - joissa suljetuissa ryhmissä voi levitellä mitä tahansa mistä tahansa, harjoittaa mustamaalaamista, pistää ihmisen milloin milläkin syyllä maksamaan jostakin. Eikös tästä ollut poliisin omien suljettujen nettipiirienkin tiimoilta jotakin juttua melko hiljattain! Mahdollisuudet maksattaa kokemansa ns. kärsimykset vuosien mittaisella piinalla!

   Onko työnantajien taholta lainvastaista antaa työhakemuksissa olevia tietoja ulkopuolisten tietoon? Tietoon sillä tavalla, että tietoja käytetään väärin, eli niissä annetuissa tiedoissa ei nähdä mitään hyvää, ne käännetään ihmisen kiusaamisen välineiksi, ihmisen mustamaalaamisen välineiksi. Miltä se mahtaa tuntua kun joku jolla ei tosiaankaan ole mitään tekemistä rekrytointien kanssa, huutelee kännissä ihmisen työhakemuksissa olleita tietoja ja nimenomaan niin, että niistä tehdään pilkkaa! Eivätkö ihmisen työhistoria tiedot ole hänen yksityisiä tietojaan? Huono käytös vai rikollista? Kännissä oleminenko on lieventävä asianhaara?

   Mitä tarkoittaa maalittaminen? Mitä tarkoittaa vainoaminen? Ovatko ihmiset noin yleisesti ottaen järjellä toimivia… vai? Mukaan lukien poliisihenkilöt? Kaikki on sallittua, kunhan et vain jää kiinni? Millaista yksittäiseen ihmiseen kohdistettua asiatonta painostukseen kannustusta te itse harjoitatte suljetuissa piireissä.

   • Terve!

    Paljon hyviä kysymyksiä! Tässä kootusti vastauksia:

    Poliisin suhtautuminen:

    Poliisin käyttäytymisestä ja suhtautumisesta asiakkaisiin on laissa selvät säännökset: käyttäytymisen on oltava moitteetonta ja suhtautuminen asiakkaisiin puolueetonta. Suhtaudumme tähän myös vakavasti ja jos asiatonta käytöstä käy ilmi, puutumme siihen välittömästi.

    Poliisin alkoholinkäyttö ja rasismi:

    Emme siedä omiltamme rasistista käytöstä missään olosuhteissa. Jokaiseen ilmi käyneeseen tapaukseen puutumme vakavasti ja ankarasti. Jos tällaisia tapauksia tulee vastaan, niistä on aina hyvä tehdä esimerkiksi hallintokantelu, jotta myös esimiestaho saa asiasta tiedon. Lisätietoja kantelun tekemisestä saa täältä:

    https://www.poliisi.fi/asiakaspalvelu/poliisin_toiminnasta_kanteleminen

    Vapaa-ajallaan poliisikin saa toki käyttää alkoholia. Työajalle tämä ei tietenkään kuulu. Meillä on säädetyt prosessit niitä tlanteita varten, että tällaista epäiltäisiin. Monesti tällaiset saattavat johtaa jopa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin.

    Lakien tarkoituksesta:

    Lakien tarkoitus on tuottaa järjestystä yhteiskuntaan ja luoda pelisääntöjä ihmisten väliselle kanssakäymiselle. Rikoslailla säädetään niistä toimista, joiden tekemisestä yhteiskunta voi rankaista jäsentään. Muut lait puolestaan ohjaavat muita inhimillisen elämän osa-alueita: esimerkiksi työlainsäädäntö ohjaa työelämän pelisääntöjä ja erilaiset hallintoa koskevat lait taas sitä, miten viranomaisten tulee käsitellä kansalaisten asioita.

    Humoristiset poliisitiedotteet:

    Poliisin tiedotteiden tehtävä on välittää tietoa poliisin toiminnasta. Mielestämme on tärkeää, että poliisin toiminnasta saadaan tietoa. Huumori ei ole pääasiallinen tyylilajimme, mutta toisinaan on ihan paikallaankin yrittää "keventää" muutoin raskaita aiheita.

    Poliisit-sarjassa suoritettavat tehtävät:

    Lähtökohtaisesti poliisi saa tehtävänsä hätäkeskukselta. Jos hätäkeskuksen päivystäjä on arvioinut, että sinne tehdyn ilmoituksen johdosta on tarpeen lähettää poliisipartio paikalle, poliisi käy tarkistamassa tilanteen. Asian edellyttämät toimenpiteet päätetään paikan päällä.

    On tietenkin totta, että poliisin "saatavuus" vaihtelee. Meitä on rajallinen määrä emmekä itse pysty vaikuttamaan siihen, paljonko meille tulee tehtäviä. Tästä syystä joskus tehtävien hoitamiseen tulee viivettä; tämä ei kuitenkaan ole meidänkään kannalta optimaalinen tilanne.

    Kerrostalon piha ja kotirauha:

    Kerrostalon piha ei lähtökohtaisesti ole kotirauhan suojaama alue. Pihalla saa siis pääsääntöisesti kuvata, mutta pitää toki varmistua, ettei samalla tule kuvanneeksi esimerkiksi johonkin asuntoon sisälle. Tällöin saattaa syyllistyä salakatseluun.

    Facebookin suljetut ryhmät:

    Facebookissakaan ei saa julkaista mitä tahansa, ei edes suljetussa ryhmässä. Esimerkiski herjaavalla viestillä voi tällaisessa ryhmässäkin syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen.

    Työhakemuksessa olevien tietojen levittäminen:

    Kysymykseen on vaikea ottaa kantaa, kun viestissäsi ei tarkemmin kerrota, millaisista tiedoista ja tapauksesta on kyse. Joissakin tapauksissa kyseessä voisi olla jopa rangaistava toiminta, jos jotain työnhakijasta saatuja arkaluonteisia tietoja levittettäisiin edelleen. Näissä tapauksessa asiasta voi tehdä rikosilmoituksen poliisille.

    Maalittaminen ja vainoaminen:

    Maalittamista ei ole terminä käsittääkseni virallisesti määritelty. Kansankielisesti sen voisi ehkä määritellä toiminnaksi, jossa epäasiallisilla toistuvilla yhteydenotoilla, julkaisuilla tai muulla senkaltaisella häirinnällä pyritään vaikuttamaan maalittamisen kohteeseen tai tämän toimintaan omien tarkoitusperien edistämiseksi.

    Vainoaminen on taas määritelty suoraan rikoslaissa. Vainoamiseen syyllistyy se, "joka toistuvasti uhkaa, seuraa, tarkkailee, ottaa yhteyttä tai muuten näihin rinnastettavalla tavalla oikeudettomasti vainoaa toista siten, että se on omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta".

    Toivotottavasti sait tästä vastauksia useimpiin kysymyksiisi!

    Terveisin,

    Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


  • Miten suhtautua murtovarkaaseen jos sattuu olemaan kotona sillä hetkellä? Jatkuvasti saa lukea kuinka murtautujaa väkivalloin kohdellut joutuu syytteeseen. Varmaa nimittäin on että tuossa tilanteessa puheet ei auta. Pitääkö vain kiltisti hiljaa vierestä kun kotia tyhjennetään vai mitä tehdä? Onko kansalaisella mitään oikeuksia kotonaan ja lieneekö jossain asiaan ohjeistusta?

   • Hei,

    Kiitos kysymyksestä! Kotona tavatun murtovarkaan osalta on todettava, että henkeä ja terveyttä saa puolustaa jopa voimakeinoin suhteessa hyökkäyksen vakavuuteen ja hyökkääjään.

    Jos taas puolustetaan omaisuutta, niin on muistettava, että kovimmat voimakeinot jäävät silloin puolustettavan edun johdosta rajalliseksi. 500 euron takia ei voi ketään vahingoittaa vakavasti, ja aina on muistettava, että lievempiä keinoja on ensisijaisesti käytettävä, eli käskyttämällä ensiksi jne.

    t. Lefa, rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


  • Miksi hyysäätte natseja? Kysymys tällä erityisesti Turun kytille, jotka eivät puuttuneet natsien rikoksiin vaikka seisoivat vieeressä. Sitten vielä kyttäpomo sanoi, että natsit oli vaan ulkoilemassa.

   • Hei

    Poliisi ei hyysää eikä symppaa natseja, koska sellainen olisi ilmeisessä ristiriidassa poliisin tehtävän kanssa. Sen sijaa poliisin tehtävä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen. Poliisi turvaa jokaisen perus- ja ihmisoikeudet, jotta Suomi olis entistäkin turvallisempi paikka elää.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Miten tänne voi kirjoittaa kun recaptcharengas alkaa pyöriä kuin hulahulavanne estäen kirjoittamisen?

   • Tässä ketjussa kohta 600 viestiä, koko ketju menossa jumiin.


   • Hei

    Ei tuollainen toiminta ole mahdollista saati sallittua Suomessa. Toisen omaisuuden hävittäminen ja vahingoittaminen on kiellettyä rangaistuksen uhalla.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Miten jos liikennevalot eivät tunnista kevytmoottoripyörää ja pysyvät punaisena, vaikka valoissa olisi istunut jo 10 minuuttia? Onko kiellettyä ajaa punaisia päin tässä tilanteessa, jos mistään muusta suunnasta ei autoja tule?

   • Hei

    Niinhän se vain on, että punainen liikennevalo (ja myöskin keltainen) tarkoittaa, että valo-opastinta ei saa ohittaa. Toisin sanoen punaisia päin ajaminen on aina kielletty.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Moi.

   Miten poliisi kouluttaa henkilökuntaansa raskaanliikenteen valvontaan? Olen itse juuri yhdistelmäkurssilla ja yllätyin kuinka tarkasti laki määrittelee esim. kuorman sidonnassa asioita. Vaikkapa nyt sidontakoukusta lähtevän liinan ja koukun välinen kulma, riippuen sidotun kuorman painosta. Saako jokainen poliisi kyseistä koulutusta vai erikoistuuko siihen vain osa? Jo ammatikseen yhdistelmää ajavilta olen kuullut että lähes aina poliisi keksii jotain suunkoputtamista kun alkavat kuormaa tutkimaan.

   Toinen kysymys: Minkä takia linja-autoja ei valvota kuorman sidontaan liittyen? Käsittääkseni samat lait niitäkin koskevat. Olen ajanut linja-autoa ammatikseni ja välillä hirvitti ajatus siitä rahdin määrästä mitä Matkahuolto kuljettaa linja-autoissa ja niitä ei KUKAAN sidä kiinni IKINÄ. Itsekkin olen vienyt esim autojen vaihdelaatikoita ja akseleita ja työnantaja ei edes tarjoa sidontaliinoja autoihin, saatika kunnon sidontapisteitä.

   • Hei!

    Erittäin hyviä kysymyksiä raskaasta henkilö- ja tavaraliikenteestä. Tässä niihin vastauksia.

    Miten poliisi kouluttaa henkilökuntaansa raskaanliikenteen valvontaan?

    Poliisin liikennevalvonnan perusteiden opetus alkaa jo poliisin ammattikorkeakoulututkinnossa, jossa käydään myös raskaan liikenteen valvonnan perusteita läpi. Tämän jälkeen osa poliiseista erikoistuu liikennevalvontaan ja siinä erityisesti raskaan liikenteen valvontaan. Näitä poliisin liikennevalvonnan erityisosaajia koulutetaan työpaikkakoulutuksen lisäksi erilaisissa täydennyskoulutuksissa.

    Saako jokainen poliisi kyseistä koulutusta vai erikoistuuko siihen vain osa?

    Jokainen poliisi osaa perusteet, jonka lisäksi raskaan liikenteen valvontaan erikoistutaan.

    Minkä takia linja-autoja ei valvota kuorman sidontaan liittyen?

    Kuorman sidontaa koskevat säännökset koskevat kaikkia ajoneuvoja, jonka lisäksi voi olla ajoneuvoluokkia koskevia erityisvaatimuksia. Sidontojen valvonnan tuleekin tämän vuoksi kattaa yksityinen henkilöliikenne, maatalous- sekä raskas ammattiliikenne tavaraliikenteen ja henkilöliikenteen osalta. Valvonnan kattavuudessa voi silloin tällöin syntyä tilanteita, että jokin ajoneuvoluokka voi jäädä täysin kattavaa valvontaa vaille. Tästä syystä otammekin täällä Poliisihallituksessa asiaksemme selvittää, että kohdistuuhan valvonta sidontojen osalta myös linja-autoliikenteeseen.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Pikkusiskoltani on varastettu lukittu pyörä jo kahdesti vuoden sisällä samasta kerrostalopihasta. Moelmmilla kerroilla syylliset olivat samat, jotka näkyivät myös kerrostalon valvontakamerakuvassa. Poliisi tutki videot, mutta eivät saa jakaa kuvamateriaalia syyllisistä julkisesti. Mietin, miksi näin on? Kyseessä ovat varkaat, jotka varastavat monista paikoista ja usein, miksi heidän henkilöllisyyttään ei voi etsiä jakamalla kuvaa sosiaaliseen mediaan, jolloin heidät varmasti saataisiin paremmin kiinni? Miksi heidän henkilöllisyyttään pitää suojella, vaikka he ovat selkeästi rikollisia?

   • Hei!

    Tämä on hyvä kysymys, eikä tähän ole olemassa yksiselitteistä vastausta, kun asiaa pohditaan esimerkiksi pyörävarkauksien näkökulmasta.

    Kuvan julkaisemiseen otetaan kantaa esitutkintalaissa, ja viime kädessä siitä päättää tutkinnanjohtaja. Tutkinnanjohtaja joutuu harkitsemaan esitutkintaperiaatteita (esim. tasapuolisuusperiaate, syyttömyysolettama, suhteellisuusperiaate, vähemmän haitan periaate, hienotunteisuusperiaate jne.), ja tärkeää on se, että ketään ei leimata syyttä epäillyksi.

    Toisaalta asiassa tulee pohtia pykälää esitutkinnasta tiedottamisesta. Se ottaa kantaa tiedottamisen osalta asian yhteiskunnalliseen merkitykseen, mielenkiintoon, rikoksen selvittämiseen, epäillyn tavoittamiseen, uuden rikoksen estämiseen tai rikoksesta aiheutuvan vahingon estämiseen. Kuvan saa julkaista vain, jos se on VÄLTTÄMÄTÖNTÄ rikoksen selvittämiseksi, epäillyn tunnistamiseksi, uuden rikoksen estämiseksi tai rikoksesta aiheutuvan vahingon estämiseksi.

    Kun tarkastelemme tuota listaa, herää varmasti kysymys siitä, eikö lukuisten pyörävarkauksien lista ole sellainen asia, että nämä lainkohdat täyttyisi. Näin ollessa palaan siihen, että tutkinnanjohtaja päättää aina kuvienkin julkaisusta ja käyttää harkintaansa tapauskohtaisesti. Kuvan julkaisulla epäilty henkilö myös leimataan rikolliseksi, ja tästä voi aiheutua suurtakin haittaa epäillylle, joka voi jopa olla syytön.

    Pyöräilykautta aloitellessa,
    Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


  • Meillä 8v. neiti haluaisi tietää, voiko oman paikkakunnan poliisilaitokseen käydä tutustumassa? Hän haluaisi tavata poliisin (muutakin kuin nähdä autossa istuvan partion) ja nähdä, millainen paikka putka on.

   Tänään kävimme passia varten antamassa käsialanäytteen poliisilaitoksella, mutta pikkuneiti oli pettynyt kun asioimme "tavallisen virkailijan" kanssa eikä poliiseja näkynyt missään :)

   • Hei ja terveisiä poliisin työstä kiinnostuneelle neidille!

    Harmillista kuulla, että käydessänne laitoksella ei tällä kertaa tullut "oikeita poliiseja vastaan". Poliisi näkyy julkisilla paikoilla ja on valmiina kohtaamaan myös työstä kiinnostuneita lapsia ja nuoria. Kehotankin menemään rohkeasti poliisin juttusille silloin, kun he ovat jalkautuneena tai suorittamassa valvontaa yleisillä paikoilla.

    Olemme joutuneet vähentämään PR-tyyppisiä vierailuja päiväkodeissa ja kouluissa, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö poliisia pääsisi enää tapaamaan. Näymme edelleen erilaisilla messuilla sekä paikkakuntakohtaisissa tapahtumissa. Helsingin poliisilaitos näkyy seuraavan kerran lapsimessuilla Helsingin Messukeskuksessa 12.-14.4.

    Putkavierailuille emme lähtökohtaisesti ota ketään. Putkat eivät ole lasten paikkoja ja asiakkaillekin tulee taata oma rauha.

    Mukavaa kevättä ja positiivisia poliisikohtaamisia toivoen!

    Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


  • Poliisin asiantuntijat ovat nyt paikalla ja kysymyksiin vastaaminen alkaa.

   Muistathan antaa peukun niille kysymyksille, joihin haluaisit vastauksen.

  • Kertokaa mitä kaikkea Poliisien Revika järjestelmä lukee ja miten? Kuulostaa mielenkiintoiselta.

   • Hei

    REVIKA-järjestelmä lukee rekisterikilpiä. Pääasiassa kohteena on suomalaiset rekisteritunnukset, mutta tarvittaessa myös ulkomaalaiset kilvet voidaan lukea REVIKA-järjetelmällä. Rekisterikilpien lukeminen perustuu laitteen ohjelmistoon, joka tunnistaa kuvasta rekisteritunnuksen ja siinä olevan tekstin.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Mikä on se ylinopeus raja, että poliisi kääntyy perään ja pysäyttää ylinopeutta ajaneen auton? Nelostiellä 80kmh alue vaihtui yhtäkkiä 50kmh alueeksi ja eikös maija pärähtänyt vastaan 50kmh:n alueella. Ajoin kyseisenä kesäyönä noin 50-40kmh poliisiautoa vastaan ja olin jo valmis heittämään hyvästit kortilleni, mutta minua ei pysäytetty, eikö tutka ollut päällä vai liekö parempaa tekemistä, mutta asia jäi mietityttämään.

   • Hei, Poliisihallitus on ohjeistanut ylinopeuksien osalta puuttumiskynnykset (kirjallinen huomautus, sakko) työntekijöilleen. Yksittäinen partio voi käyttää harkintaansa puuttumiskynnyksen osalta eli en valitettavasti pysty vastaamaan kysymykseesi. Puuttumiseen vaikuttaa luonnollisesti monet seikat kuten esimerkiksi se onko partio menossa toiselle tehtävälle vai onko se liikenteen valvontaa tekevä partio.

    Terveisin

    Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Pakko kysyä kun voi?
   Poika ei saa turvallista koulunkäyntiä resurssipulan takia nyt on sairaalakoulussa mutta jos tukea ei saa siihen mihin tarvitsee eikö se ole lapsen laiminlyöntiä koulusta?

   Entä sit kun taas 4vuotiaalla on tuen tarve puheterapiaan kun hain itse apua kun se on sukusairaus niin 2,5v ja taas alettu kerhosta nostaa asiaa esiin lastensuojeluun ilmoitusta siitä kun en halua pistää päiväkotiin, eikö sekin jo mene laittomuuden puolelle?

   Entä se että olen myöhässä mutta lapsi on mennyt silti neuvolaan ja taas nostellaan esiin lastensuojelu ilmoituksilla vain sen vuoksi kun en ole ajoissa mutta se ei edennyt vaikka sanojensa mukaan ilmoitti ja sain vaihdettua neuvolantätiä.

   Kumminkin olimme jo viimevuonna lastensuojelun asiakkaita koska esikoislapsen vuoksi hain kouluun apua nepsystä mutta sitten suositteli tehostettua perhetyötä joka lastensuojelun alainen ja näkivät myös myös tarpeen puutoksen koulussa.

   Entä sit kun soitan hätänumeroon ja oon unohtanut osoitteen kertoa, kun puhun paikkojen nimistä käydäänpä silti siellä?
   Olen joutunut nyt kahteen kertaan tän vuoden aikana joutunut soittamaan kun jotkut tappeli keskellä tiellä. Näytti hurjalta kun toinen käsi ojossa.

   taas jotkut pojat hajotti vanhan kirjaston ikkunan ja poika ilmoitti käveli nuorisokeskukselta.
   tarvisiko pojan pelätä niitä poikia kun sekin pelko hänelle iski kun ne kyseli häneltä siinä uskaltaako mennä siitä ikkunasta sisään ja poikani sanoi ei uskalla ja lähti etenemään kotio ja otti puhelin esiin ja laittoi viestiä minulle. Pojat lähti karkuu
   Tietääkö hätänumerossa, mistä puhun?

   Miten voin varautua paremmin kun en ole aiemmin joutunut soitteleen ei nyt hirveästi tee
   Mieli jäädä seuraamaan tappeluita ettei minulle itselle tapahdu mitään tai miten poikani kohdalla onko hänellä syytä pelätä kulkea matkaa nuorisokeskustelta kotio noin 15minuutin matka.

   Miten tämmöisiin yllättäviin tilanteisiin, pitäisi varautua?

   • Hei,

    on hienoa, että olet aktiivisesti kiinnostunut lapsesi turvallisuudesta. Lapsille on hyvä opettaa jo pienenä, miten vaarallisilta tuntuvissa tilanteissa pitää toimia. Jos lapsella on puhelin, on hyvä opettaa hänelle myös, milloin pitää soittaa apua läheisiltä ja missä tilanteessa 112 on oikea numero avun saantiin. Hätänumeroon soittaessa on tärkeää kuunnella, mitä tietoja soittajalta kysytään, ja vastata niihin.

    Neuvosi kiertää vaarallisilta tuntuvat tilanteet on minustakin hyvä neuvo lapselle, mutta turha pelon lietsominen taas ei ole. Hyvää varautumista on keskustella lapsen kanssa teitä askarruttavista kysymyksistä hänen kehitystasonsa mukaisesti. Tähän keskusteluapuun saat varmasti neuvoa myös neuvolasta ja perheenne kanssa työskenteleviltä muilta viranomaisilta.

    Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


  • Milloin moottoripyöräpoliisit aloittavat työnsä Oulussa?

   • Moottoripyöräpoliisit aloittavat Oulussa kelien niin salliessa, kuitenkin perinteisesti viimeistään vappuna.

    Jyrki, ylikomisario Oulun poliisista


  • Hei, mitä luonteenpiirteitä poliisikouluun hakevalla suositeltaisi olevan?

   • Hei,

    Poliisiammattikorkeakouluun hakeutuu erilaisia luonteenpiirteitä omaavia henkilöitä. Poliisissa on monenlaisia tehtäviä, joissa kaikissa tarvitaan erilaisia ominaisuuksia. Koulutukseen hakiessa korostuvat esimerkiksi tasapainoisuus, jämäkkyys ja yhteistyökyky.

    Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


  • Miksi poliisi työskentelee satunnaisesti ?

   Ihmettelen että yhtäkkiä ilmoitetaan että huomenna on sitten tehovalvonta liikenteessä. Mitä ihmettä te teette silloin kun ei ole tehovalvontaa. Pelatteko korttia vai pullonpyöritystä ?

   • Hei!

    Täytyy sen verran kommentoida tuohon kortinpeluuseen, että poliisin arki on niin kiireistä, että pelihommat täytyy jättää vapaa-ajalle.

    Kysymys on hyvä, koska poliisin toiminnasta saattaa syntyä satunnaisuuden mielikuva, koska emme tiedota kaikista toimistamme. Liikenteeseen liittyvistä tehovalvontaiskuista tiedottamalla saadaan ihmiset kiinnittämäään huomiota omaan liikennekäyttäytymiseen, koska sakkojen kirjoittaminen ei ole poliisin päätavoite, vaan ennen kaikkea liikenneturvallisuuden parantaminen.

    Mitä tulee muuhun poliisin operatiiviseen toimintaan, voidaan todeta, että se on suunnitelmallista ja johdettua. Hälytyspartiot vastaavat kansalaisten avuntarpeeseen, mutta poliisi työskentelee myös ennalta estävästi ja tekemällä valvontaa julkisilla paikoilla ja muissa kohteissa tarpeen mukaan.

    Kansalaisilta saatu palaute ja nykyteknologian avulla saatu tieto mahdollistaa toiminnan kohdentamisen entistä paremmin sinne, missä sitä tarvitaan.

    Turvallista kevättä!

    Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


  • Hei,
   Voinko lähettää teille video klipin missä tapahtuu rikos?
   Esimerkiksi, autokamerasta.

   Toki voin klipin siis lähettää, mutta tapahtuuko asialle mitään?

   • Poliisille voi lähettää videon, jossa tapahtuu mahdollinen rikos. Jos videosta ilmenee rikoksen tunnusmerkistön täyttävä teko, laaditaan rikosilmoitus tapauksesta poliisissa. Jos tekijän voi tunnistaa videolta, etenee ilmoitus syyteharkintaan. Eri poliisilaitosten yhteystiedot löytyvät poliisin nettisivuilta. Kannattaa siis kysyä paikalliselta poliisilaitokselta mitä kautta video olisi kätevintä lähettää. /Lefa


  • Jos saa kolme rikesakkoa liikenteessä ylinopeudesta (alle 20km/h) joutuuko kortti hyllylle?
   Ja jos joutuu, niin eikö se ole vastoin perustuslakia? Mielestäni siellä lukee: Yhdestä rikkeestä yksi rangaistus.
   Nythän ajaja on jo maksanut sakot ym... ja jos on ammattiautoilija niin vielä tulee tulonmenetykset.

   • Olen miettinyt samaa asiaa


   • Hei

    Liikennerikkomuksista määrättävät rikesakkomääräykset ovat rikosoikeudellisia rangaistuksia, mutta hallintomenettelyssä tehtävä ajokieltopäätös on hallinnollinen turvaamistoimi. Ajokielto ei siis ole rangaistus, vaan tärkeä keino puuttua ajo-oikeuden haltijan ajo-oikeuteen esimerkiksi silloin, kun ajo-oikeuden haltija ei ole noudattanut liikennesääntöjä.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Omistamalleni kesämökille johtavan tien on tonttinaapuri miinoittanut lähettävin valvontakameroin, ja seuraa milloin olen mökillä. Minulla ei siis ole mitään yksityisyydensuojaa, sillä muuta kulkuväylää ei mökille ole. Onko tämä poliisiasia, vai miten kamerat saa pois? Pelkässä kyttäämistarkoituksessa asennetut kamerat eivät voi olla laillisia?

   • Hei

    Rikoslain 24 luvun 6 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan teknisellä laitteella katselu tai kuvaaminen on salakatselua, jos katselu tai kuvaaminen kohdistuu kotirauhan suojaamassa paikassa taikka käymälässä, pukeutumistilassa tai muussa vastaavassa paikassa oleskelevaan henkilöön. Jos kamerat kuvaavat kesämökille johtavaa tietä, ei kyse siis lähtökohtaisesti ole rikoksesta eikä tie ole muutenkaan rikoslain tarkoittama kotirauhan suojaama alue.

    Ymmärrän kyllä, ettei mainittu tilanne ole mitenkään mieluinen. Siksi sinun kannattaisi keskustella asiasta naapurin kanssa ja yrittää löytää sopuisa ratkaisu.

    Terveisin

    Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
    Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


  • Onko vastausvuorossa se poliisi joka ei osaa kirjoittaa :D