Kysy mitä vain poliisilta! Asiantuntijat vastaavat 4.4. kello 15-18

Poliisin asiantuntijat eri puolilta Suomea vastaavat poliisin toimintaan liittyviin kysymyksiin torstaina 4.4. kello 15–18.

Kysyä voit jo nyt. Lisäksi voit peukuttaa muiden esittämiä kysymyksiä. Suosituimpiin yritämme vastata ensimmäisenä. Yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia tai lain mukaan salassa pidettäviä asioita emme luonnollisesti käsittele.

Poliisi hoitaa vuosittain yli miljoona hälytystehtävää, tutkii lähes 700 000 rikosta ja myöntää yli miljoona lupaa. Kiireellisissä hälytystehtävissä olemme paikalla keskimäärin alle kymmenessä minuutissa. Rikoslakiin kirjatuista rikoksista selvitämme noin puolet.

Pyrimme siihen, ettei yksikään avunpyyntö jää kuulematta ja ettei yksikään rikos jää tutkimatta. Parhaiten onnistumme työssämme, jos voimme estää rikoksia ennalta.

Lisätietoja löydät verkkosivuilta poliisi.fi.

Fråga polisen vad du vill. Experterna svarar den 4 april klockan 15–18

Polisens experter runt om i Finland svarar på frågor om polisens verksamhet torsdagen den 4 april klockan 15–18.

Du kan fråga redan nu. Dessutom kan du göra tummen upp för andras frågor. Vi försöker svara på de populäraste frågorna först. Frågor som hör till den privata integriteten eller som är sekretessbelagda enligt lagen behandlar vi självklart inte.

Polisen har årligen över en miljon uppdrag, utreder närmare 700 000 brott och beviljar över en miljon tillstånd. Vid brådskande uppdrag kommer vi i genomsnitt på mindre än tio minuter. Vi löser ungefär hälften av alla brott enligt strafflagen.

Vi strävar efter att varje rop på hjälp hörs och att varje brott utreds. Vi lyckas bäst i vårt arbete om vi kan förhindra brotten i förväg.

Mer information hittar du på webbplatsen poliisi.fi.

515

14110

    Vastaukset

    • Pohdiskelija

      Poliisin hallintorakenteen kehittämisessä (PORA) pyrittiin saamaan enemmän poliisityötä tekeviä ja vähennettyä hallintoa. Nyt näyttäisi siltä, että hallintoa suurennetaan jatkuvasti ja oikeaa poliisityötä tekevät vähenevät. Olisiko aika vähentää poliisihallituksen henkilökuntaa, niin että poliisilaitokset saisivat rauhassa panostaa poliisityöhön?

      • Hei,

        kiitos kysymyksestä. Poliisin hallintorakenneuudistuksen tavoitteena oli tehostaa hallintoa, jotta kentällä ja tutkinnassa voidaan pitää mahdollisimman monta poliisia. Sittemmin rakenneuudistuksen tavoite on vesittynyt, koska poliisimiesten määrä on laskenut useilla sadoilla.

        Poliisien määrä on vähentynyt vuoden 2014 jälkeen vajaat kolme prosenttia, ja lisäksi muun henkilöstön yli viisi prosenttia.

        Poliisihallituksen henkilöstömäärä on kasvanut, koska siihen liitettiin poliittisilla päätöksillä uusia toimintoja (Poliisin informaatioteknologiakeskus, Poliisin materiaalihallintokeskus sekä Poliisin tietopalvelukeskus).

        Ne tuottavat keskitettyjä palveluita kaikille poliisilaitoksille ja valtakunnallisille yksiköille, juurikin, jotta ne voisivat keskittyä itse poliisityöhön.

        Terveisin
        Seppo, poliisiylijohtaja


    • Jokka77

      Nyt kun naisten määrä on kasvanut poliisissa, niin onko tehtäviä joissa naiset eivät pärjää niin hyvin kuin miehet? Tai päin vastoin, onko tehtäviä, joissa naiset on parempia kuin miehet?

      • jatkokys

        siis mahtuuko samaan maijaan kaksi poliisinaista , kun en oo vielä koskaan nähny ?


      • Hei,

        naisten ja miesten välillä ei ole osaamiseroja vaan sanoisin, että erot liittyvät yksilöllisiin ominaisuuksiin. Poliisin peruskoulutus on yleistutkinto ja koulutamme kaikki opiskelijat samalla lailla. Maijaan mahtuu toki myös kaksi naista, kenttäjohtaja jakaa poliisit partioihin tehtävän mukaisesti.

        Lotta, koulutuspäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


    • Pontifex

      Miksi Suomessa rikostukintaa ei arvosteta palkallisesti samalla tavalla kuin muissa maissa? Olen kuullut, että nuoret ja myös kokeneet poliisit hakutuvat muihin tehtäviin kun palkka parempi muissa poliisitehtävissä. Suhteellisen huolestuttavaa tulevaisuuden kannalta. Olisiko aika alkaa arvostamaan rikostutkintaa, että kansaliset saisi selvittyä asiansa? Vaikka sitten luopua muutamasta panssariautosta ja yrittää houkutella rikostukintaan pätevää väkeä ja yrittää pitää heitä tehtävissään, palkkahan sen monesti ratkaisee...........

      • Hei, kiitos kysymyksestä!

        Suomessa poliisin palkkaus on valtakunnallisesti yhtenäinen ja tasa-arvoinen. Poliisin palkkausjärjestelmä on laadittu ns. tehtäväkohtaiseksi järjestelmäksi, eli tietystä tehtävästä maksetaan tiettyä palkkaa ikään tai sukupuoleen katsomatta. Toki palkkaukseen sitten vaikuttaa erilaiset lisät, joita esimerkiksi kokemusosa-, olosuhdehaitta- tms. lisä, joka vaikuttaa peruspalkkaan nostavasti.
        Rikostutkinnassa, jossa pääsääntöisesti työskennellään virka-aikana ja usein yhden viikonlopun kuukaudessa, ei kerry ns. haittatyökorvauksia (ilta-, yö- tai viikonloppukorvauksia).
        Poliisilaitokset eivät juurikaan itsenäisesti voi vaikuttaa poliisin palkkausjärjestelmän perusteisiin.


    • jännääjuttuu

      minut ohitti kerran enduromoottoripyöräilijä joka oli laittanut rekisterikilven reppuunsa . saako niin tehdä ?

      • Hei, ei saa laittaa kilpeä reppuun eli rekisterikilpi tulee olla vaivattomasti luettavissa. Kyseinen rikkomus on 8 päiväsakon arvoinen rike.

        Terveisin
        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • uhri

      kuuluuko edelleen poliisin yleiskäytäntöön haudata henkilökunnan rikkeet,rikokset ja virheet tekaistujen syytteiden alle?eli katsotaanko edelleen poliisin rikkomuksia sormien läpi n.s.yleisen edun tähden?

      • Terve!

        Poliisin henkilökunnan rikkeiden katsominen sormien läpi ei kuulu poliisin käytäntöihin. Poliisissa on kymmeniä sisäisiä valvojia, jotka puuttuvat kaikkiin havaittuihin väärinkäyttöihin. Jos ilmi käy jokin oikein vakava tapaus, asia siirretään vielä toisen viranomaisen, syyttäjälaitoksen, arvioitavaksi, jotta asian arvioinnin puolueettomuus varmistuu.

        Terveisin,

        Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


      • O.Rman

        En ymmärrä mitä tarkoitat tässä yhteydessä kun sanot "tekaistujen syytteiden alle"? En ole lakimies enkä suomenkielenopettaja. Miksiköhän matemaatikkona en ymmärrä mitä tarkoitat?


    • Ihmetouhua

      Onko nämä poliisit virkaintosia kun ollaan töykeitä ihmisiä kohtaan. Kerran miestäni vietiin putkaan aivan ilman mitään syytä.ei edes suostuttu kuuntelemaan kun yritin selittää jotta mies on sairas ei humalassa...
      Kiroiltiin päin naamaa ja huudettiin jotta ukko kyytiin ja putkaan..

      • weee

        Tästä olen samaa mieltä. On paljon töykeitä poliiseja jotka eivätkä osaa käyttäytyä asiallisesti. Tämä selviää kun katsoo youtubesta videoita joissa poliisit kohtaa ihmisiä. Kysymys poliisille, miksi kansalaiset joutuu kuuntelemaan poliisien suunsoittoa ja töykeää käytöstä kun asiat pystyisi keskustelemaan ystävällisellä äänensävyllä ja käytöksellä? Poliisijohdossa ei ole selvästikään tietoa mitä kentällä tapahtuu ja kuinka poliisit käyttäytyy vai eikö asioihin ole halua puuttua?


      • Ärtynyt

        Miten toimia kun asuinaluetta "terrorisoi" irrallaan pidetty koira, asiasta on suullisesti huomautettu useamman kerran mutta ei auta...


      • Terve!

        Kenenkään ei pidä sietää huonoa käytystä poliisilta. Jos tällainen tapaus tulee vastaan, suosittelen tekemään asiasta hallintokantelun. Lisätietoja kantelun tekemisestä löytyy täältä:

        https://www.poliisi.fi/asiakaspalvelu/poliisin_toiminnasta_kanteleminen

        Yksittäiset tapaukset eivät tule helposti esimiesten tietoon, ellei niistä ilmoiteta. Tästäkin syystä on hyvä, että kansalaiset kertovat epäasiallisesta käytöksestä. Puuttumishaluttomuudesta tässä ei ole kysymys.

        Terveisin,

        Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


      • Ärtynyt kirjoitti:

        Miten toimia kun asuinaluetta "terrorisoi" irrallaan pidetty koira, asiasta on suullisesti huomautettu useamman kerran mutta ei auta...

        Hei!

        Olette ottanut sen ensimmäisen askeleen ja huomauttaneet asiasta. Se on hyvä asia. En ole varma mitä "terrorisoinnilla" tässä yhteydessä tarkoitetaan, mutta epäilen tämän liittyvän sen kaltaiseen toimintaan, että koira on vapaana ja mahdollisesti aiheuttaa pelkoa, vahinkoa tms.

        Järjestyslaki ottaa kantaa koirakuriin yleisen järjestyksen ja turvallisuuden näkökulmasta. Koira tulee pitää kytkettynä taajamassa, kuntopolulla, juoksuradalla, yleisellä uimarannalla, lasten leikkipaikalla, toriaikana torilla, yleiseen käyttöön kunnostetulla ladulla ja urheilukentällä, jollei sitä ole erikseen sallittu.

        Jos ongelma ei ota loppuakseen ja koira aiheuttaa vaaraa tai on toistuvasti kytkemättömänä esimerkiksi taajamassa, suosittelen soittamaan hätäkeskukseen (112) silloin, kun tilanne on veres. Poliisi tulee arvioimaan tilanteen. Jos koira on aiheuttanut vahinkoa esimerkiksi puremalla, asiasta kannattaa tehdä rikosilmoitus joko nettilomakkeella osoitteessa poliisi.fi tai lähimmällä poliisiasemalla.

        Keväisin terveisin,

        Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


    • Onko kenttähenkilöstö onnistunut selvittämään mikä on poliisin kesähaalariin kastepisteen aiheuttava lämpötila tai työkuorman taso?

      • Hei

        Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. En tiedä onko kenttähenkilöstö jo tämän onnstunut selvittämään, mutta poliisin virkapukutyöryhmä selvittää tätä parasta aikaa.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Kyselijä555

      Kuinka myöhään voi tehdä rikosilmoituksen tapahtuneesta? Ja vaikuttaako se kuinka paljon tutkintaan jos esim tekee vuoden tai pari myöhässä.

      • Hei,

        Kiitos kysymyksestä, Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua:

        Syyteoikeus vanhentuu, jollei syytettä ole nostettu
        1) kahdessakymmenessä vuodessa, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vankeutta määräajaksi yli kahdeksan vuoden,
        2) kymmenessä vuodessa, jos ankarin rangaistus on yli kaksi vuotta ja enintään kahdeksan vuotta vankeutta,
        3) viidessä vuodessa, jos ankarin rangaistus on yli vuosi ja enintään kaksi vuotta vankeutta, ja
        4) kahdessa vuodessa, jos ankarin rangaistus on enintään vuosi vankeutta, sakkoa tai rikesakko. Rikoslaki (18.11.2016/985).

        Terveisin, Lefa, rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


    • Aiheuttaako mediassa esiintyvät ns. julkisesti noteeratut rikosepäilyt ja -tuomiot vastaavien tapausten osalta tehtävien rikosilmoitusten määrään muutoksia?

      Eli toimiiko median ns. katalyyttina rikoksiin puuttumisessa?

      • Hei,

        yksi poliisi viestinnän tavoitteista on estää rikoksia ennalta. Saatamme esimerkiksi kertoa ajankohtaisesta rikosilmiöstä ja antaa neuvoja rikokselta suojautumiseen ja tilanteisiin, joissa itse havaitsee jotain epäilyttävää. Media myös monesti uutisoi näistä tiedotteista ja siten auttaa ihmisiä. Se taas saattaa lisätä vihjeiden, netivinkkien ja rikosilmoitusten määriä.

        Terveisin,
        Marko, Poliisihallitus


    • lehtokuusama

      Tein useampi viikko sitten sähköisen rikosilmoituksen kunnian/yksityisyyden suojan loukkaamisesta, kun tuttu kirjoitti minusta perättömiä ja loukkaavia asioita netissä. Asiasta ei ole kuulunut mitään sen jälkeen. Miten homma etenee siitä? Vai eteneekö se?
      Onko kirjoittelija saanut tietää rikosilmoituksesta? Onko poliisilla riittävästi resursseja tutkia näitä vähäpäitöisempiä rikoksia? Kannattaako ilmoitusta edes tehdä?

      Harmittaa kun pienestä ylinopeudesta tulee kyllä sakot, mutta toisen julkisesta mustamaalaamisesta taitaa päästä aika vähällä, jos nyt edes ylipäätään tutkitaan.

      • suomi24netti

        Miten pitää toimia, kun haluaa saada selville loukkaavan viestiketjun
        aloittajan ja tehdä rikosilmoituksen nettikirjoituksista?
        Miten netissä olevan viestikirjoitusketjun saa poistettua Googlesta?


      • ManInTheMiddle

        Voiko jotenkin varmistaa että lähetetty Nettivinkki on todella saapunut perille?


      • Tervehdys,

        Rikosilmoituksen tekemisen jälkeen asialle nimetään tutkija ja tutkinnanjohtaja, jotka arvioivat onko asiassa syytä epäillä rikosta, ja miten tutkinta päätetään toimittaa. Mikäli rikosta ei tutkita, saa asianomistaja siitä tiedon kirjallisesti. Jos asiaa päätetään tutkia, niin tiedossa olevaan epäiltyyn rikokseen liittyviin henkilöihin otetaan yleensä yhteyttä ja heidät kuulustellaan. Tutkijoilla on samanaikaisesti työn alla useita rikosilmoituksia, minkä takia voi kulua jonkin verran aikaa ennen kuin tutkintatoimet aloitetaan.

        Ns. asianomistajarikoksissa, joka kunnianloukkauskin on, voi loukattu itse päättää, vaatiiko asiassa rangaistusta vai sietääkö itseensä kohdistuneen loukkauksen. Joskus etenkin internetissä tapahtuneet mustamaalaukset yms. loukkaukset voivat olla hankalia selvitää, jos palvelimet tai palveluntarjoajan toimipisteet sijaitsevat ulkomailla. On myös mahdollista, että syyttäjä määrää poliisin esityksestä, ettei rikosta tutkita esim. sillä perusteella, että tutkinnan jatkamisesta aiheutuvat kustannukset olisivat selvässä epäsuhdassa tutkittavana olevan asian laatuun ja siitä mahdollisesti odotettavaan seuraamukseen.

        Jarmo, komisario, Helsingin poliisilaitos


      • ManInTheMiddle kirjoitti:

        Voiko jotenkin varmistaa että lähetetty Nettivinkki on todella saapunut perille?

        Hei,

        Nettivinkin lähettämisen jälkeen poliisin nettisivu antaa punaisella ympyröidyn ilmoituksen, jossa lukee: "Kiitos, antamasi tiedot on vastaanotettu."

        Vihjeiden alkukäsittely tapahtuu KRP:ssa, minkä jälkeen vihjeiden käsittely siirtyy aluevastuuperiaatteen mukaisesti toimivaltaiselle viranomaiselle.

        Omien yhteystietojen jättäminen mahdollistaa sen, että poliisi voi tarvittaessa kysyä asiasta tarkentavia tietoja.

        Nettivinkin kautta ei vastaanoteta rikosilmoituksia, joten vihjeen lähettämisen jälkeen sen käsittelyn seuraaminen ei ole mahdollista. Rikosilmoituksen voi tehdä myös poliisin sivuilla, käytä silloin sähköistä rikosilmoitusta. (Poliisiasiat ovat asianosaisjulkisia, joten pelkkä vihjeen lähettäminen ei tee vihjeen lähettäjästä välttämättä asianosaista asiassa)

        Poliisi vastaanottaa nettivinkkejä vuosittain noin 15 000 kappaletta. Vinkkiä lähettäessä ei tarvitse tietää, ylittyykö asiassa jonkun teon tunnusmerkistö, vaan sen selvittää poliisi.

        Kiireellisissä asioissa soita aina 112.

        Arto, rikostarkastaja, Keskusrikospoliisi


      • ManInTheMiddle

        Kysymyksessäni tarkoitin että voinko varmistaa että lähettämäni Nettivinkki todella fyysisesti saapuu poliisin palvelimelle kun klikkaan lähetä-painiketta.

        Mahdollinen ongelmakohta joka on mielessäni sijaitsisi täällä viestin lähtöpäässä, ns. Man in the middle skenaario, jossa resursseja omaava ja osaava taho muokkaisi viestintää niin että saisin ilmoituksen "viesti lähetetty" vaikka todellisuudessa tämä linjalla ollut taho esti viestini läpimenon.

        Eli voisiko puhelimitse varmistaa että Nettivinkkini on tullut todella perille, vinkin olen jättänyt omalla nimelläni ja yhteystiedoillani.


    • Mill7Folli

      Miten käy sellaisen henkilön, joka toistuvasti jää kiinni auton ratista, eikä ole voimassa olevaa ajokorttia? Sakkoja tietysti tulee, mutta jos niitäkään ei pysty sitten maksamaan.

      • Hei, sakot menevät loppujen lopuksi ulosottoon ja jos sakkoa (Käräjäoikeuden määräämää) ei saada perityksi rahana, se muunnetaan vankeudeksi. Muuntorangaistuksen määrää käräjäoikeus. Muuntorangaistuksen pituus määräytyy niin, että kolmea maksamatta olevaa päiväsakkoa vastaa yhden päivän vankeus.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • uudistukset.hämäävät

      Jos C-ajokortin on hankkinut vuonna 2000, onko se uusittava/päivitettävä nykylain ja EU-kriteeriuudistusten mukaan milloin, että se on voimassa? Nykyisessä kortissa on tieto, että olisi voimassa 2050 vuoteen asti.

      • Hei,

        kaikki 19.1.2013 jälkeen myönnetyt uudet ajokortit ovat määräaikaisia, esimerkiksi C-ajokortti on voimassa 5 vuotta kerrallaan.

        19.1.2013 jälkeen (ajokorttilain voimaantulo) myös ennen lakimuutosta myönnettyjen ajokorttien voimassaoloaikoihin tuli muutos: ns. vanhat ajokortit ovat voimassa enintään 18.1.2033 asti, vaikka niihin olisi merkitty myöhäisempi voimassaolopäivämäärä.

        Eli vuonna 2000 hankittu ajokortti on voimassa enintään 18.1.2033 asti, vaikka itse kortissa lukee 2050 asti.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


      • oikeus.ja.kohtuus
        Poliisi kirjoitti:

        Hei,

        kaikki 19.1.2013 jälkeen myönnetyt uudet ajokortit ovat määräaikaisia, esimerkiksi C-ajokortti on voimassa 5 vuotta kerrallaan.

        19.1.2013 jälkeen (ajokorttilain voimaantulo) myös ennen lakimuutosta myönnettyjen ajokorttien voimassaoloaikoihin tuli muutos: ns. vanhat ajokortit ovat voimassa enintään 18.1.2033 asti, vaikka niihin olisi merkitty myöhäisempi voimassaolopäivämäärä.

        Eli vuonna 2000 hankittu ajokortti on voimassa enintään 18.1.2033 asti, vaikka itse kortissa lukee 2050 asti.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus

        Olisiko mielestänne oikein ja kohtuullista maksaa jonkinlainen hyvitys niille kortinhaltijoille joiden korttien voimassaoloajasta vietiin osa pois, esim. itsellä kortti olisi ollut 11 vuotta pidempään voimassa alunperin. Autokoulusta ja kortista on kuitenkin maksettu täysi hinta, autokoulun hintaahan ei voida pitää vähäisenä summana.
        Myös yli 10 vuoden niistäminen voimassaoloajasta ei ole vähäiseksi katsottava ajanjakso, ihmisen elinaikaankin verraten.


    • hey99

      Miksi lastenraiskaajat ja lapsipornon tekijät ja välittäjät saavat olla vapaalla tutkinnan aikana, vaikka Auerkin oli pitkään tutkintavankeudessa?

      • Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

        Rikostutkinnassa poliisi harkitsee aina tapauskohtaisesti pakkokeinojen käyttämisen tarvetta esitutkinnan aikana.

        Usein ns. ylitörkeissä rikoksissa, joissa minimirangaistus on jo vähintään kaksi vuotta, henkilö usein vaaditaan vangittavaksi esitutkinnan ajaksi.

        Poliisilla on aina paras tieto rikosasiasta ja on muistettava, että jokainen hyvinkin epämiellyttävän kuuloinen rikosnimike, on vakavuudeltaan kuitenkin aina eri tasoinen. Kun henkilöä vaaditaan vangittavaksi tutkintavankeuteen, on hänen aina syytä epäillä syyllistyneen po. rikokseen. Useimmiten hän on kuitenkin jopa todennäköisin syin epäilty (lakitermejä). Vangitsemisharkinnassa pohditaan yleensä rikostutkinnan turvaamisnäkökulmaa sekä odotettavissa olevaa rangaistusta.

        Usein törkeisiin seksuaalirikoksiin epäilty henkilö vangitaankin tutkintavankeuteen, mutta ei aina, jos rikostutkinta sekä jutun laatu eivät sitä edellytä.

        Markus, rikosylikomisario, Oulun poliisilaitos


    • hubbelbubbel

      Onko Suomen laissa sellaisia kohtia, joihin poliisissa toivotaan muutoksia? Ja mitkä ne ovat?

      • Hei,

        Suomessa lait säädetään eduskunnassa ja ne valmistellaan vastuuministeriöissä. Poliisin osalta keskeinen toimija on sisäministeriö, jonne toki poliisin on mahdollista esittää ehdotuksia lainsäädännön kehittämiseksi.

        Poliisin näkökulmasta on kymmenkunta kiireellistä asiakokonaisuutta, joiden osalta olemme esittäneet harkittavaksi lainsäädäntömuutoksia. Ne liittyvät esimerkiksi, esitutkinnan tehostamiseen, päihtyneiden ja tutkintavankien säilytykseen ja kuljetukseen (eivät poliisin ydintehtäviä), sylkitestien hyväksymiseen rattijuoppouden näyttönä verikokeiden sijaan sekä tulevaisuuden mobiilihenkilökorttiin sekä nimilaatan korvaamiseen tunnistelaatalla.

        Muita lainsäädännön täsmentämiseen liittyviä tarpeita on tunnistettu nelisenkymmentä.

        Terveisin, Seppo, poliisiylijohtaja


    • hulluksi.menty

      Liikennekuri ja väkivaltarikollisuus on lähtenyt Suomessa täysin lapasesta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Poliisitkin kokevat nykyään enemmän väkivaltaa työssään. Mistä tämä kehitys johtuu poliisin näkökulmasta ja miten poliisi aikoo ratkaista nämä ongelmat?

      • Hei, muutos johtunee yhteiskunnan ja arvojen muutoksista. Poliisi tekee parhaansa valvonnan keinoin, jotta kyseiset lieveilmiöt saataisiin kuriin.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Saatananpalvoja

      Saanks tehä mitä huvittaa? Mitä jos mä menisin salaa kytän autoo? :) taiiii jos mä haluisin vaa makoilla keskellä autotietä ja tukkisin sen saanks niin tehä? Tai muute vaa esittää valepoliisii mitä sit esim tapahtuis? Kiinnostaa mua :))

      • Kyllä saa tehdä mitä huvittaa ellei laissa ole kyseistä toimintaa kielletty. Kenenkään toisen autoon ei saa luvatta mennä, eikä tieliikennettä saa häiritä tiellä makaamalla. Poliisina saa esiintyä vain poliisin virassa toimiva henkilö, valepoliisitapauksissa on kyse virkavallan anastuksesta. Tarvittaessa poliisin on osoitettava valtuutensa esittämällä virkamerkkinsä.
        Terveisin rikosylikonstaapeli Arto


    • kaikkeaeiolekuultu
      • Khtuhjk

        Mikseivät ammattirikolliset voi ryhtyä poliitikoiksi ettei tarvitsisi niin niitä kadehtia?


      • Hei

        Perustuslain 22 §:n ja poliisilain 1 luvun 2 §:n mukaan poliisin tehtävä on turvata jokaisen perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Näihin oikeuksiin kuuluu myös omaisuuden suoja. Omaisuuden suojaa suojellaan myös erilaisin kriminalisoinnein, joista on säädetty muun muassa rikoslain 28 luvussa.

        Pääministerin ja muiden ministereiden kohdalla mahdollinen rikosvastuun toteutuminen edellyttää ministerivastuuasioiden käsittelyä, jos ministereitä on syytä epäillä rikoksesta. Näissä vastuu asioiden käsittelyssä on perustuslakivaliokunnalla, joka voi ministerivastuuasiaa käsitellessään pyytää valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimenpiteisiin esitutkinnan toimittamiseksi.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • NouHau_

      Tässä kysymykseni, vastaako joku?
      Miksi ihmisiä edelleen vuonna 2019 puretetaanpoliisikoiralla? Eikö tämä ole erittäin julmaa, raakaa ja barbaarimaista? Miten poliisi itse muka voi tietää, miltä tuo tuntuu? Uhri voi saada vaikka miten pahoja vammoja itselleen kun koira puree ja raatelee jalkaa kättä jopa päätä tai vatsaa puremalla.

      • Oho1

        Tärkeä näkökulma unohtui. Miten poliisi varmistaa koiriensa suun hygienian? Ihminenhän voi saada tuollaisesta baksteeripesästä vaikka millaisen tartunnan. Ja toki myös päinvastoin, poliisisedän lutuinen pikkupuudeli voi saada noilta purua kerjääviltä örkeiltä ties mitä hepatiitteja tai aidseja.


      • Hei!

        Kiitos kysymyksestäsi. Poliisikoira on yksi poliisin hyväksytyistä voimankäyttövälineistä. Poliisi pyrkii valitsemaan kulloiseenkin tilanteeseen sopivan vähiten vahinkoa aiheuttavan, mutta tehokkaan keinon pysäyttää vaarallinen toiminta. Vaikka tekniikka on kehittynyt, joissain tapauksissa poliiskoira on edelleen paras keino, joka poliisilla on vaarallisissa tilanteissa käytettävissä.

        Uudet voimankäyttövälineet, kuten etälamautin, ovat osoittautuneet toimiviksi ja monesti vähemmän vammoja aiheuttaviksi tavoiksi pysäyttää vaarallinen toiminta kuin perinteisemmät välineet, kuten pamppu, poliisikoira tai ampuma-ase. Voimankäytön seurauksena kohdehenkilö kuitenkin usein saa vammoja, joskus vakaviakin.

        Kun joku loukkaantuu poliisin voimankäytön seurauksena, hän saa vammoihinsa asianmukaisen hoidon Lisäksi Suomessa on onneksi tarjolla varsin kattavat rokotukset, jotka pienentävät mahdollisuutta saada tarttuvia tauteja esimerkiksi puremasta.

        Jarmo, komisario, Helsingin poliisilaitos


    • Turvallisuus

      Mitä poliisien mielestä tulisi tehdä maassa laittomasti oleville eli ns paperittomille henkilöille? Kuinka suuri turvallisuusriski he ovat? Onko poliisilla mitään käsitystä keitä he ovat ja missä he ovat? Pitäisikö ja voisiko heidät ottaa säilöön turvallisuussyistä? Miksi näin ei ole tehty?

      • Hei!
        Poliisin tehtävänä on ulkomaalaislain nojalla poistaa maasta sellaiset henkilöt, jotka oleskelevat täällä laittomasti ja joilla on täytäntöönpanokelpoinen maastapoistamispäätös. Säilöönottamisen perusteet löytyvät ulkomaalaislaista ja sitä tulee käyttää viimesijaisena toimena.
        Kiitos kysymyksestäsi, Ari, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • vaalirauha

      Millaisena poliisi näkee oikeistopopulismin ja äärioikeiston toiminnan nykypäivänä Suomessa? Erityisesti millaisena poliisi näkee vaalityöhön keskittyvän äärioikeiston toiminnan kuten "ulkoilemisen" vaalitorien läheisyydessä, puolueiden materiaaleja jäljittelevän materiaalien jakamisen ja esimerkiksi Helsingissä terien piilottamisen natsipropagandaa levittävien tarralehtisten taakse? Mihin toimiin poliisi on ryhtymässä vaalirauhan turvaamiseksi kampanja- ja äänestysaikana, ml. vaalipäivänä?

      • Hei

        Poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen. Poliisi turvaa jokaisen perus- ja ihmisoikeudet arjessa, jotta Suomi olisi joka päivä entistä turvallisempi paikka elää ja voida hyvin.

        Tähän sisältyy keskeisesti ajatus myös huolehtia siitä, että erilaisten ideologioiden ja maailmankatsomusten omaavien mahdollisuudet esittää mielipiteitään turvataan, jos kyse ei ole rikoksesta tai yleistä järjestystä vaarantavasta taikka häiritsevästä toiminnasta. Poliisille vaalipäivä ei ole sen erityisempi päivä kuin mikään muukaan päivä. Siksi poliisi hoitaa tehtävänsä tehokkaasti ja kattavasti joka päivä.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • KysynVaan

      Onko täällä vastattu vielä yhteenkään kusymykseen?

      • Ffffzzz

        Kommentointi poliisin taholta on 4.4. klo 15 alkaen. Kannattaisi lukea ajatuksella nämä.


      • NonSenseä

        Lue itse ketju montako vastausta tähän mennessä on? Ei yhtään.


    • Turvaton

      Hei, ikääntymiseni vuoksi olen miettinyt, millaisia turvalaitteita olisi luvallista ja tehokasta käyttää esim kaupungilla, ulkoillessa jne. Ostin jo konkin ihmehärpäkkeen, joka ulisee, värjää jne. ja samalla toivoton käyttää. Nyt mietin, olisiko sallittua hankkia sellainen kovaääninen mmattilaisten hälytinpainike? Hätävarjelu?

      • Hei!
        Markkinoilla on tarjolla erilaisia turvahälyttimiä henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaksi. Osa niistä värjää päällekarkaajan ja osa niistä pitää ihmiskorvalle jopa kipua aiheuttavaa ääntä (yli 140dB). Kaikki edellä mainitut välineet ovat lain mukaan sallittuja. Turvahälyttimien tarkoituksena on kiinnittää muiden lähellä olevien ihmisten huomio ja sitä kautta saada uhkaavasti käyttäytyvä ihminen lopettamaan aggressiivinen toiminta.
        Katuturvallisuusterveisin
        Harri-Pekka, ylikomisario, Itä-Suomi


      • Turvaton
        Poliisi kirjoitti:

        Hei!
        Markkinoilla on tarjolla erilaisia turvahälyttimiä henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaksi. Osa niistä värjää päällekarkaajan ja osa niistä pitää ihmiskorvalle jopa kipua aiheuttavaa ääntä (yli 140dB). Kaikki edellä mainitut välineet ovat lain mukaan sallittuja. Turvahälyttimien tarkoituksena on kiinnittää muiden lähellä olevien ihmisten huomio ja sitä kautta saada uhkaavasti käyttäytyvä ihminen lopettamaan aggressiivinen toiminta.
        Katuturvallisuusterveisin
        Harri-Pekka, ylikomisario, Itä-Suomi

        Kiitos, hankin kyllä tuollaisen. Ruotsissa toivittavasti sama laki ja käytäntö.


    • Isonapolisiksi

      Haluaisin isona olla poliisi. Mitä siellä poliisikoulussa pitää erityisesti osata että voi ylipäätänsä päästä poliisiksi? Kuinka kauan se opiskelu kestää, että valmistuu?

      • Hei,

        Kiva kuulla, että poliisin työ kiinnostaa! Poliisi tarvitsee työssään suullista ja kirjallista kielitaitoa. Lisäksi tarvitaan hyvää fyysistä kuntoa sekä kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Poliisiammattikorkeakouluun haettaessa edellytetään mm. Suomen kansalaisuutta, poliisin tehtäviin sopivaa terveydentilaa sekä nuhteettomuutta. Hakijalla täytyy olla myös B-luokan ajo-oikeus.

        Opiskelu kestää noin kolme vuotta, ja siihen sisältyy noin 11 kuukauden mittainen harjoittelujakso poliisiyksikössä.

        Terveisin,
        Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


    • Fffzzz

      Kuinka aiotte toimia jatkossa "liivijengien" huumetoimintaan/järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseksi ja torjumiseksi?

      • Pelko

        Ja miten toimia, jos on uhattuna ns tilanne päällä näiden toimesta ja 112 ei tee asianmukaista hälytystä poliisille? Ilmoittaa vain, että kuulostaapi uskomattomalta ja pyytää uhria soittamaan itse. Ovat myös lyöneet ns. luuria korvaan apua pyydettäessä. Miten saa poliisilta turvaa, kun sitä tarvitaan?


      • Moi,
        Poliisi jatkaa valitsemaansa järjestäytyneen rikollisuuden torjuntalinjaa. Lainsäädäntöä ja toimintamalleja toki kehitetään sitä mukaan kun rikolliset muuttavat toimintaansa. Nyt esimerkiksi painopiste on siirtymässä huumausaineiden alueelta myös liike-elämän alueelle.
        Hätätilanteissa ainoa oikea toimintamalli on soittaa hätäkeskukseen 112.

        Christer,
        rikosylikomisario,
        Keskusrikospoliisi


    • uranvaihtaja

      Miten poliisin ura yleensä etenee? Onko kaikkien pakko olla kentällä järjestyspoliisina ensin? Itseäni kiinnostaa verkkorikollisuuden tutkinta, mutta juoppojen kuskaaminen ei niinkään.

      • Hei,

        Poliisiammattikorkeakoulun poliisi (AMK) -opintoihin kuuluu noin yhden opintovuoden kestävä harjoittelu, jonka aikana opiskelija tutustuu ohjaajansa opastuksella virkapukuisen poliisin kenttätyöhön, rikostutkintaan toimimalla tutkijana, poliisin lupahallintoon ja liikennevalvontayksikön toimintaan.

        Valmistumisensa jälkeen henkilö voi itse harkita ja päättää, mistä ja minkälaista avoinna olevaa poliisin virkaa lähtee hakemaan. Jos henkilökohtainen mielenkiinto kohdistuu rikostutkinnan puolelle, kannattaa sellaisiin tehtäviin tietenkin hakeutua. Henkilö voi siis vapaasti harkita, minkälaisiin tehtäviin valmistumisensa jälkeen hakeutuu. Eri asia on sitten, tuleeko nimitetyksi haluamaansa/hakemaansa työtehtävään, koska poliisiyksikön päällikkö tekee päätöksen saapuneiden hakemusten perusteella. Yksittäinen poliisi ei voi itse päättää työtehtävistään ja siirtymisistään poliisiyksikön sisällä. Yksikön johto tekee päätökset siitä, minkälaisia työtehtäviä avataan ja keitä niihin hakemusten perusteella valitaan.

        Terveisin,
        Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


    • murtomielessä

      Asuinalueellamme on ollut useita asuntomurtoja viime vuoden aikana. Mikä on paras tapa suojata koti esim. loman aikana? Onko Verisuresta tai Homealarmista tms. hyötyä, vai rahastetaanko ihmisiä vain pelolla? Muutamalla naapurilla on hälytysjärjestelmä ja sen tarra ovessa. Karkottaako se murtomiehet? Onko kuinka todennäköistä saada varkaita enää kiinni, jos murrosta on ehtinyt kulua aikaa ja ei ole videotallennetta tai mitään?

      • Hei,

        teknisen valvonnan osalta kameravalvonta on hyvä. Se toimii niin ennaltaestävästi kuin tutkintaa palvelevana, jos rikos tapahtuu. Järjestelmän voi valita itse – esimerkiksi riistakamera, joka lähettää sähköpostiin/puhelimeen kuvia, maksaa alle 200 euroa. Ja silloin saa nopean hälytyksen aikaiseksi ja kameran hyvällä sijoittelulla tekijöistä/heidän autostaan hyvät tuntomerkit.

        Toinen hyvä tapa on asunnon pitäminen asutun näköisenä. Valot syttyvät ja sammuvat, postilaatikko ei täyty, ja nurmikko on leikattu. Naapureiden tai sukulaisten kanssa kannattaa varmistaa toiminnot. Eikä laittaa sosiaaliseen mediaan lomakuvia ja –suunnitelmia etukäteen tai reaaliaikaisesti, ellei ole hyvät turva-asetukset ja rajoitettu profiili.

        Auton omistajan osoitetiedot kannattaa salata – ettei lentokentällä tai satamassa voi selvittää, kuka on milloinkin lähtenyt pidemmälle matkalle.

        t. Lefa, rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


    • Odensmaister

      Minkälaisia seuraamuksia voi tulla nuuskan myynnistä?
      Tuleeko sakkoa tai veroja?
      Mikä on sakkojen/verojen määrä?
      Onko nuuskan tuonti Ruotsista laillista jos ostaa esim. Sukulaiselle lahjaksi?

      • Hei!

        Nuuskan myyjä voi tapauskohtaisesti syyllistyä esim. tupakan myyntirikokseen. Nuuskan maahantuontiin voi liittyä salakuljetus ja sen myötä myös veropetos. Nuuskan ostaja voi syyllistyä laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen.

        Yksityishenkilö saa tuoda omaa henkilökohtaiseen käyttöön mukanaan maahan yhteensä enintään 1 000 grammaa purutupakkaa, nenänuuskaa ja suussa käytettäväksi tarkoitettua tupakkaa (nuuskaa) kalenterivuorokaudessa. Lahjaksi näitä tuotteita ei saa tuoda, eikä niiden vastaanottaminen postitse tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta on sallittua. Huomion arvoista on sekin, että alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan tupakkatuotteita.

        Sakkojen ja veroseuraamusten määrä määrittyy laittoman nuuskan määrän mukaan. Vähäisen teon seuraamus voi olla sakkoa, mutta laajempi toiminta voi johtaa jopa vankeusrangaistukseen ja veroseuraamuksetkin voivat olla todella merkittäviä.

        Pekka, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Stadin liikenteessä tapahtuu paljon "rikoksia", joihin eivät aikuiset syyllisty.
      Miten Poliisi tuntee sisällään, kun se pakotetaan rankaisemaan aikuisiakin.
      Jotka eivät edes ajele yli-nopeutta sähkö-polku-pyörilläkään?
      Saati seikkaille suoja-teillä kuulokket/kännykkä korvalla.
      Mikä siis on liikenne-rikos/rikkomus?
      Ja niihin kohdistuva reilu rangaistus.
      Ymmärrän kyllä että sakot ovat verotusta Stadille.

      H.

      • Hei,
        poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten ennalta estäminen, paljastaminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen.

        Liikennerikkomuksista ja liikennerikoksista on määritelty sanktiot laeissa. Sakkotulot menevät valtiovarainministeriölle, eivät kaupungeille tai poliisille.

        Terveisin
        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


      • Poliisi kirjoitti:

        Hei,
        poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten ennalta estäminen, paljastaminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen.

        Liikennerikkomuksista ja liikennerikoksista on määritelty sanktiot laeissa. Sakkotulot menevät valtiovarainministeriölle, eivät kaupungeille tai poliisille.

        Terveisin
        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus

        Kiitos kommentista.
        Minä ajattelin lähinnä syytettä liikenteen vaarantamisesta.
        Tuo syyte ei taida olla ihan tasa-puolinen.
        Ainakaan toistaiseksi.
        Noh, onneksi lapset yleistyvät autojen ratin takana. :)

        Hanski


    • Tahdon_tietää91

      Entinen kaveri haittasi poliisin esitutkintaa vuotamalla esitutkinnan kannalta olennaisia tietoja poliisille. Voinko vaatia, että poliisi suorittaisi rikoksen tutkinnan uudelleen vaikka rikos on jo vanhentunut?

      • Terve!

        Tapausta on vaikea kommentoida, kun en tunne tarkemmin yksityiskohtia. Jos kyseessä on tilanne, jossa asia on jo tuomioistuimessa ratkaistu, poliisi ei lähtökohtaisesti voi enää tutkia samaa asiaa uudelleen. Poliisi ei myöskään voi tutkia vanhentuneita rikoksia.

        Suosittelen, että ota yhteyttä oman alueesi oikeusaputoimistoon, jota kautta saat tarvittaessa lisäapuja asiassa. Tarvittavia ohjeita löydät mm. täältä:

        https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/index.html

        Terveisin,

        Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Uhrina

      Kenen pitäisi valvoa lähestymiskiellon toteutumista?
      Köyhillä ei ole varaa palkata vartijoita.

      • Lähestymiskiellon valvonta kuuluu poliisille eli käytännössä poliisi puuttuu tapauksiin, joissa lähestymiskieltoon määrätty rikkoo lähestymiskieltoaan. Lähestymiskiellon rikkomisesta tulee tehdä ilmoitus poliisille, eikä palkata vartijoita.
        Terveisin rikosylikonstaapeli Arto, Itä-Suomen poliisilaitos


    • Nuori.nainen

      Voiko poliisi elää parisuhteessa rikoksista tuomitun entisen narkomaanin kanssa? Mielenkiinnosta kysyn. Kävin taannoin pari kertaa treffeillä poliisin kanssa. Minulla itselläni rankka tausta päihteiden ja rikosten suhteen ja kerroin tämän hänelle eikä kuulemma este. Kävi kuitenkin ilmi, että kyseinen henkilö käytti itse huumeita ja alkoholia, itse en nykyisin edes juo. Hän oli myös mielenterveysongelmien takia saikulla. En uskaltanut riskeerata omaa tilannettani ja ei mua muutenkaan kiinnostanut, kun se vaikutti jotenkin hankalalta tapaukselta ja mm. pummasi rahaa. Olen kuitenkik köyhä opiskelija. Jäin miettimään, et ihan mielenkiinnosta olis kiva tietää, et mitenhän sitten jos tosiaan poliisi ja ex-narkkari alkais seurusteleen, onko realistista?

      • Terve!

        Missään ei kielletä poliisin seurustelua rikoksesta epäillyn tai tuomitun kanssa. Perheenjäsenten rikostapaukset eivät myöskään lähtökohtaisesti vaikuta poliisin hoitamiin työtehtäviin. Eri asia on tietenkin se, että poliisi ei saa hoitaa sellaisia virkatehtäviä, jotka tavalla tai toisella liittyvät perheenjäsenten rikosasioihin.

        Tiettyihin poliisin virkoihin haettaessa (yleensä korkeimmat ja arkaluonteisempia tehtäviä hoitavat poliisivirat) hakijasta tehdään laaja turvallisuusselvitys. Tällaisessa turvalliuusselvityksissä selvitetään paitsi hakijan (poliisin itsensä), myös tämän lähisukulaisten ja perheenjäsenten taustat. Tällaisessa tapauksessa esimerkiksi puolisin rikoshistoria saattaisi vaikuttaa siihen, voitaisiinko henkilö nimittää tällaiseen tehtävään.

        Terveisin,

        Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


    • J.Hotti

      Paljon voi kantaa piriä taskussa ettei tule törkeäähuumausaine tuomioon?

      • Yleisesti 100 grammaa ja sitä suuremman määrän amfetamiinin hallussapidosta tuomitaan törkeään huumausainerikokseen. Teon kokonaisarvostelu huomioon ottaen, jos huumausaineen vahvuus on esimerkiksi suuri, voi tätä vähempikin määrä riittää rikoksen törkeys perusteena. Tuomioistuinkäsittelyssä on aina tapauskohtainen harkinta kokonaisuus huomioon ottaen.

        Kimmo, asiantuntija, Keskusrikospoliisi


    • Utelias1976

      Näyttää vahvasti aprillipilalta koko ketju, mutta kokeillaan:

      - Urheiluampuja (IPSC), jolla 12.6.2017 jälkeen luvitettu TT3 kivääri, ja siihen luonnollisesti 30 patruunaa vetäviä lippaita, mitkä ovat KÄYTÄNNÖN toimenpiteet siinä vaiheessa kun uusi aselaki astuu voimaan?
      (siis todellakin aikomus pitää hallussaan noita 30ptr vetäviä lippaita myös sen 6kk siirtymäajan jälkeen)

      • Tervehdys,

        Jos luvanhaltijalla on kivääri, jossa on yli 10 patruunan lipas tai lautauslaite ja se on hankittu 12.6.2017 jälkeen, tulee hänen hakea uusi aselupa kuuden kuukauden kuluessa lain voimaantulosta.

        Muunnettu ampuma-aselaki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Lupa myönnetään maksutta ja ilman lupaharkintaa.

        Kari
        komisario
        Sisä-Suomen poliisilaitos


    • Ihmetys1
      • Hei! Hyvä kysymys, joka on askarruttanut monia.

        Suomen passien voimassaoloaika on määritelty passilaissa. Muutokset voimassaoloaikaan edellyttäisivät siten lainmuutosta. Viittaamistanne edellisen poliisiylijohtajan vuonna 2012 esittämistä kannanotoista huolimatta Poliisihallituksen näkökulmasta tarvetta voimassaoloajan pidentämiselle ei ole.

        Pidempi voimassaoloaika vähentäisi biometristen tunnisteiden - kuten kuvan ja sormenjälkien - käytettävyyttä ja asettaisi haasteita passin sirun tietoturvan näkökulmasta.

        Terveisin Juhani, ylitarkastaja, Poliisihallitus


    • laki

      Youtubessa on muun muassa mopopoikien videoita jossa poliisit pysäyttää mopoilijan ja monet poliisit kieltää kuvaamisen ja käskevät sammuttamaan kypäräkameran. Poliisi ei voi kieltää kuvaamista yleisellä paikalla, miksi poliisi rikkoo usein lakia tässä asiassa?

      Youtubessa on myös videoita joissa virkapukuista poliisia pyydetään näyttämään virkamerkki, mutta aina poliisit kieltäytyvät näyttämästä, mitä tähän sanoo laki, eikö virkapukuisen poliisin kuulu näyttää virkamerkki jos kansalaiset sitä pyytää ja miksi poliisit eivät sitä näytä?

      • Rrkele

        Lain henkenä ei varmaankaan ole että sen varjolla kakarat voisivat alkaa kyykyttämään työtään tekeviä poliiseja.


      • Hei

        Kuvaaminen yleisellä paikalla on pääsäännön mukaan sallittua, koska kyse on jokaiselle kuuluvan sananvapauden käyttämisestä. Tästä syystä poliisi ei voi kieltää ketään kuvaamasta, ellei poliisilla ole tähän toimivaltaa.

        Poliisi voi kuitenkin poliisilain 2 luvun 8 §:n perusteella eristää paikan tai alueen. Poliisimiehellä on oikeus eristää, sulkea tai tyhjentää yleisesti käytetty paikka tai alue taikka kieltää tai rajoittaa liikkumista, jos se on tarpeen yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, poliisitutkinnan turvaamiseksi taikka onnettomuuspaikalla suoritettavien toimenpiteiden, toimenpiteen kohteena olevan henkilön yksityisyyden tai vaaraan joutuneen omaisuuden suojaamiseksi. Eristäminen voi johtaa siihen, että poliisi pyytää, ja ehkä joskus jopa käskee, kuvaajan siirtymään sopivan etäisyyden päähän asianosaisten yksityisyyden suojaamiseksi. Tämä on myös hyvä esimerkki siitä, että kuvaamista voidaan paikan ja alueen eristämisessä rajoittaa.

        Poliisilain 1 luvun 8 §:n mukaan poliisimiehen on tarvittaessa ilmaistava toimenpiteen kohteena olevalle henkilölle olevansa poliisimies ja pyynnöstä esitettävä virkamerkkinsä, jos ilmaiseminen tai esittäminen on mahdollista toimenpiteen suorittamista vaarantamatta. Poliisin siis kuuluu esittää virkamerkkinsä, jos poliisin toimenpiteen kohteena oleva henkilö sitä pyytää. Joskus kuitenkin tilanne voi olla niin vauhdikas, ettei virkamerkkiä ehdi siinä tilanteessa esittämään. Tällöin virkamerkki esitetään jälkeenpäin.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Kysymyksiä

      1: Jos jostain poliisin hommasta saisi siirtää resursseja johonkin toiseen poliisin hommaan niin mistä ja minne siirtäisitte?
      2: Jos sisäministeriö päättäisi nostaa tämän vuoden 798 miljoonan euron määrärahan ensi vuodesta eteenpäin 1,3 miljardin pintaan niin mihin tämä lisääntynyt määräraha suunnattaisiin?

      • 1. Lähes kaikkea poliisitoimintaa on jo sopeutettu, ja olemme joutuneet priorisoimaan toimintaamme lähes koko 2010-luvun. Olemme siirtäneet resursseja hengen ja terveyden turvaamiseen sekä vakavampien rikosten tutkintaan. Samaan aikaan olemme joutuneet tinkimään muun muassa ennalta estävästä toiminnasta, valvonnasta ja pienten omaisuusrikosten tutkinnasta.

        2. Poliittiset päättäjät määrittävät poliisin tehtävät ja voimavarat. Jos eduskunta myöntäisi lisärahoitusta, niin luonnollisesti se samalla määrittäisi tehtävät, joihin sitä käytettäisiin.

        Poliisin näkökulmasta painopisteet olisivat a) kansalaiset saavat poliisilta avun nopeammin, b) ennalta estävää työtä ja siten myös henkilöstöä lisätään ja 3) rikostutkijoiden määrä lisätään, jotta rikosvastuu toteutuisi nykyistä paremmin. Jos poliisien määrä lisättäisiin, niin rahaa tarvittaisiin luonnollisesti myös koulutukseen, työtiloihin, ajoneuvoihin ja varusteisiin.

        Yhden uuden poliisipartion varustaminen maksaa arviolta 100 000 euroa. Summassa on mukana ajoneuvo, voimankäyttö- ja suojavarustus sekä muu perusvarustus. Varusteet myös uusitaan säännällisesti. Esimerkiksi henkilöpakettiautot, tuttavallisemmin maijat, vaihdetaan keskimäärin kuuden vuoden ja noin 400 000 kilometrin välein. Jotta voisimme pitää nykyisen määrän ajoneuvoja liikenteessä, maksaa se vuoteen 2020 mennessä 16 miljoonaa euroa. Tätä rahaa ei vielä ole.

        Lisäksi on pidettävä huolta sitä, että esimerkiksi digitalisaatioon ja tulevaisuuden innovaatioihin löytyy rahoitus. Poliisiautoissa on jo tänä päivänä erinomaisia järjestelmiä ja ohjelmistoja, jotka auttavat ihmistä työssään. Teko- ja keinoälyn myötä mahdollisuudet vain paranevat.

        Terveisin, Seppo, poliisiylijohtaja


    • Rta

      Mitä tälläselle puhelin häiriköille vois tehdä jos tulee jatkuvasti ilkeitä loukkaavia viestejä minä kyllä olen laittanut eston päälle puhelimeen.

      • Hei!

        Tällainen käyttäytyminen on valitettavasti verrattain yleistä. Usein asiassa on auttanut se, että henkilö vastaa kohteliaasti ja kiihkottomasti viestin lähettäjälle ja kertoo viestissään ilmoittavansa asiasta poliisille, jos viestittely ei lopu. Mikäli viestittely ei tästä huolimatta lopu, voisi asiassa tulla kyseeseen kunnianloukkaus, koska tarkoituksena on halventaa ja loukata. Kun sietokynnys asiassa ylittyy, niin asiasta voi tehdä rikosilmoituksen poliisille. Viestit on hyvä tallentaa, jotta niitä voidaan käyttää todisteena asiassa.

        Ystävällisin terveisin

        Katja
        Komisario
        Helsingin poliisilaitos


    • Tasaisemmin

      Hei
      Nopeusvalvonta kameratolppia ilmestyy paljon ja nopeasti. Montako kameratolppaa pitää laittaa esimerkiksi kehä 1 että saadaan yksi reaaliaikainen nopeusnäyttö samalle tieosuudella?
      Ihmisten ajotyyli tasottuisi paljon jos tietäisi ettei tarvitse nopeusmittarin näyttää 70km/h joka tolpan kohdalla jossa saisi ajaa 80km/h.

      • Hei, poliisi ei päätä liikenteenohjauslaitteiden asettamisesta tielle, vaan tienpitäjä.

        Ehdotuksesi tulisi lähettää siis heille (Väylä ja/tai ELY-keskus).

        Terveisin
        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Turvallisuus-ensin

      Miksi meillä edelleenkään sallita esim: 60% kalvot auton etuikkunoihin ? tielakiin viitaten 779/1998. 4. 16g . Onnettomuudessa sirpaleet kun lentävät silmiin, on veronmaksaja sokea lopun iän jos ei sivuturvatyynyjen lisäksi ole kalvot sitomassa lasi-sirpaleet. Päivittäkää Tielait JÄRKEVÄSTI.

    • Kyssäri12

      Millaiset sanktiot saa jos jää kiinni ajaessa tieliikenteessä rekisteröimättömällä ja vakuuttamattomalla enduropyörällä?

      • Hei, sanktio kyseisestä ajelusta on 70 euroa (plus korotetut vakuutusmaksut), jos olettamana on että henkilöllä on ajo-oikeus kyseiseen enduropyörään.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Byrokratiarahastaa

      Kun poliisi pysäyttää minut liikenteessä ja kysyy ajokorttia hän toteaa ajolupani ja henkilöllisyyteni, mutta kun haen passia poliisilta niin hän ei tästä samasta ajokortista enää toteakaan henklöllisyyttäni. Siis miksi on luotu tällainen ylimääräinen rahastusjärjestelmä kun ajoluvan ja henkilökortin voisi laittaa samaan korttiin ajoluvan omistavilla.? En omista passia enkä henkilökorttia, omistan vain ajokortin ja kelakortin

      • Hei,

        tämä edellytys tulee suoraan lainsäädännöstä. Passi ja henkilökortti ovat kaikkein luotettavmpia henkilöllisyyden osoittamisen välineitä, joten näiden asiakirjojen myöntöprosessille on asetettu erittäin korkeat turvallisuusvaatimukset. Valtioneuvoston asetuksessa passeista ja henkilökorteista on lueteltu ne asiakirjat, joita voidaan käyttää henkilöllisyyden osoittamiseen passia tai henkilökorttia myönnettäessä eikä ajokorttia ole mainuttu tässä yhteydessä.

        On hyvä muistaa, että kenelläkään ei ole velvollisuutta hankkia henkilökorttia, jos sellaiselle ei ole tarvetta. Ajokorttia voi käyttää henkilöllisyyden osoittamiseen monissa arkisissa tilanteissa. Ajokortin luotettavuus henkilöllisyyden osoittamisen välineenä kuitenkin kärsii asiakirjan pitkästä voimassaoloajasta sekä siitä, ettei ajokortin hakijaa tunnisteta nykyisessä prosessissa viranomaisen toimesta.

        T: Juhani, ylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Päteekö mamuihin samat lait kuin suomalaisiin?

      Mut on nakattu ulos bussista kun oon yrittäny mamuttaa sen lipun oston kanssa.


      Mutta ei siitä mitään polemiikkia syntyny ja kuskikin sai pitää työnsä.

      • Hei,

        yhdenvertaisuus lain edessä on nimenomaan turvattu Suomen perustuslaissa. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää syytä syrjiä tai asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

        Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Ihmettelij

      Miksi poliisi ei halua saada varkaita kiinni kotien valvontakameroiden kautta? Salakatselu? Saahan ikkunastakin katsoa ohimenevälle tielle. Amerikassa poliisit rupeaa ensimmäisenä kattoon onko valvontakameroita missään. Ei sakottaakseen vaan löytääkseen tekijän.

      • Hei!

        Poliisi käyttää yksityisten, yritysten, kuntien ja kaupunkien valvontakameratallenteita aktiivisesti hyödyksi rikostutkinnassa.

        Viime vuosina valvontakameroiden määrä on lisääntynyt huimastii ja ne ovat nykyisin yhä merkittävämpiä apuvälineitä rikosten selvittämisessä- sekä yleisillä että yksityisillä alueilla.

        Kameravalvontaterveisin
        Harri-Pekka, ylikomisario, Itä-Suomi


    • metri.ilmaa

      Missä menee virkarikoksen raja, kun teette yhteistyötä KRP/FSB ja SUPO/SVR linjoilla?

      Parantaako uusi tiedustelulaki sisäistä valvontaanne?
      Millä tavalla käytännössä valvotte itseänne ja omaa toimintaanne?

      Uuden lain myötä valvovan elimen apuna voi toimiä myös sotilastiedustelumme.
      Koetteko uuden lain mahdollisuutena vai uhkana organisaatioillenne?

      • Moi,

        1 Tiedustelulait antavat toimivaltuuksia suojelupoliisille ja puolustusvoimille. Eivät muulle poliisille. Näin lait eivät tavallisen poliisin työtä juuri muuta.

        2 Virkavirheisiin suhtaudumme äärimmäisen vakavasti.

        3 Siksi kaikessa toiminnassamme avainsanana on avoimuus. Kenenkään ei pidä toimia yksin tai salaa esimerkiksi mainitsemiesi organisaatioiden kanssa.

        4 Poliisissa on erittäin hyvät laillisuusvalvontaprosessit, ja niin pitää ollakin. Laillisuusvalvonta auttaa meitä tekemään asiat oikein.

        Christer
        rikosylikomisario
        Keskusrikospoliisi


    • ei.hyva

      Miksi Suomen poliisia heikennetään naispoliiseilla. Suuntaus on Ruotsinmalliin jossa ukko-akka partio ei kykene mihinkään yksin. Pitäisi kyetä partioimaan yksinkin taajamissa .

      • Hei,

        Kiitos kysymyksestäsi! Suomessa on ollut naispoliiseja 1920-luvulta alkaen, ja naisten osuus poliisikunnasta on noussut tasaisesti läpi vuosikymmenten. Fysiologisista syistä naisilla on fyysistä voimaa keskimäärin vähemmän kuin miehillä. Nykyajan poliisitehtävistä kuitenkin pienenevä osuus edellyttää fyysisen voiman käyttöä. Toisaalta on merkittävää etua siitä, että kenttätehtävissä on sekä nais- että miespuolisia poliiseja. Ei ole näyttöä siitä, että Suomen poliisi olisi jotenkin "heikentynyt" sukupuolten tasa-arvon edetessä. Naisia on nykyisin myös mm. poliisikoiranohjaajina, moottoripyöräpoliiseina ja poliisijohtajina.

        Terveisin,
        Kimmo, rehtori, Poliisiammattikorkeakoulu


    • turhaaa

      Rattijuopolta ajoneuvo pois ainakin määräajaksi. Eikö ole hullua että seuraavana päivänä sama on taas rattijuoppona ratissa? Eikö ole hullua ja turhauttavaa ettei ole rikosten uusioille parempia sanktioita ja pakkotyölaitosta?

      • Hei! Rattijuopon auton takavarikointi on toki mahdollista ja näin on myös toimittu. Poliisi seuraa tarkoin syyllistyykö joku henkilö toistuvasti rattijuopumuksiin ja mikäli jonkun havaitaan näin toimivan, niin rikoksesta epäillyn omistama tai hallitsema auto voidaan takavarikoida rikoksen tekovälineenä. Myöhemmin tuomioistuin ottaa kantaa siihen, että menettääkö rattijuopumuksesta tuomittu autonsa valtiolle vai palautetaanko se hänelle takaisin.
        Terveisin rikosylikonstaapeli Arto, Itä-Suomen poliisilaitos


    • kojotti

      Kansalainen voi halutessaan kannella poliisin toiminnasta, mutta epäoikeudenmukaisuuden kokemukseenko sitä pitää verrata, vaiko etsiä vaikeaselkoisesta laista, sillä mitään sääntömanuaalia en poliisin sivuilta löytänyt pikavilkaisulla.
      Millainen on siis poliisin oma sisäinen ohjekirja vai mistä poliisi tietää kuinka tulee toimia missäkin tilanteessa?

      • Terve!

        Jos kokee poliisin toimineen jotenkin virheellisesti, asiasta voi tosiaan tehdä aina kantelun. Poliisin nettisivuilla on tähän ihan hyvät ja tarkat ohjeet:

        https://www.poliisi.fi/asiakaspalvelu/poliisin_toiminnasta_kanteleminen

        Poliisilla ei ole mitään yhtä sääntökirjaa, mitä noudatetaan. Paljon toimintaohjeita tulee suoraan laista, jota koulutetaan kaikille poliiseille poliisiammattikorkeakoulussa. Lisäksi Poliisihallituksen yhtenä tehtävänä on antaa poliiseille toimintaohjeita erilaisia tapauksia varten. Erilaisia ohjeita meillä on varmasti yli 200!

        Terveisin,

        Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Tielläliikkuja

      Millainen rangaistusseuraamus jos huputtaa liikenneturvallisuutta vaarantavan "peltipoliisin" eli nopeusvalvontatutkan mustalla jätesäkillä, sitä vahingoittamatta?
      Tämä Ranskassa suosiota saanut "kansalaistottelemattomuus" on saanut nyt jalansijaa myös Suomessa, koska tienkäyttäjät kokevat peltipoliisit enemmänkin valtiovallan heihin kohdistuvana rahastuksena kuin liikenneturvaa edistävänä.

      • ToinenJuhani

        Kysyin tätä jo muutama vuosi sitten poliisin verkkosivuilta, kun ensin olin kysynyt Liikennevirastolta ja he kehottivat kysymään poliisilta. Pitkään asiaa on mietitty, jokohan viimeinkin olisi vastauksen aika? Kysymys syntyi, kun tuoreella kortilla ajaneen jälkikasvun kanssa meidät ohitti peräkärryä vetävä henkilöauto ajaessamme kahdeksankympin rajoitusalueella mittarinopeutta 85 eli oikea nopeus oli suunnilleen se 80. Ohittaja rikkoi sekä tiekohtaista nopeusrajoitusta (arvioimme ohittajan nopeudeksi 110 km/h) että peräkärryä vetävän nopeusrajoitusta. Kysymys kuluu siis voiko niistä molemmista saada samalla kertaa sakon ja voiko vielä olla jokin kolmas rajoitus, jota pystyisi rikkomaan saman aikaan nyt kun uuden kuljettaja 80 lätkäkin on poistettu?


      • ToinenJuhani kirjoitti:

        Kysyin tätä jo muutama vuosi sitten poliisin verkkosivuilta, kun ensin olin kysynyt Liikennevirastolta ja he kehottivat kysymään poliisilta. Pitkään asiaa on mietitty, jokohan viimeinkin olisi vastauksen aika? Kysymys syntyi, kun tuoreella kortilla ajaneen jälkikasvun kanssa meidät ohitti peräkärryä vetävä henkilöauto ajaessamme kahdeksankympin rajoitusalueella mittarinopeutta 85 eli oikea nopeus oli suunnilleen se 80. Ohittaja rikkoi sekä tiekohtaista nopeusrajoitusta (arvioimme ohittajan nopeudeksi 110 km/h) että peräkärryä vetävän nopeusrajoitusta. Kysymys kuluu siis voiko niistä molemmista saada samalla kertaa sakon ja voiko vielä olla jokin kolmas rajoitus, jota pystyisi rikkomaan saman aikaan nyt kun uuden kuljettaja 80 lätkäkin on poistettu?

        Hei,
        kiinni jäädessään kyseinen ohittelija saisi kahdesta rikkomuksesta yhteisen sakon, jossa molemmat rikkeet olisi huomioitu.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Syrjintää

      Miksi nais- ja mieshakijoilla on niin erilaiset fyysiset vaatimukset poliisikouluun pyrkiessä?
      Pitäisikö esim penkkipunnerruksessa olla tietty prosentti hakijan painosta, ettei 85kg naiselle riitä 35kg paino ja 70kg mieheltä vaadita 65kg?

      • Hei,

        Kiitos kysymyksestäsi! Kuntokokeen suoritusvaatimuksissa ja pisterajoissa on otettu huomioon se, että sukupuolet ovat fysiologisesti erilaisia. Kuntokoe on suunniteltu siten, että naisilla ja miehillä olisi tasapuolinen mahdollisuus päästä opiskelemaan Poliisiammattikorkeakouluun, koska poliisin on edustettava koko yhteiskuntaa. Pääsykokeen fyysisessä kokeessa sovelletaan ns. positiivista erityiskohtelua. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdenvertaisuuden turvaamiseksi positiiviset erityistoimenpiteet, kuten tässä tapauksessa erilaiset fyysiset suoritusvaatimukset, ovat perusteltuja eivätkä siten syrji kumpaakaan sukupuolta. Positiivinen erityiskohtelu perustuu sekä omaan kansalliseen lainsäädäntöömme että EU-lainsäädäntöön. Voit perehtyä asiaan lähemmin esimerkiksi Yhdenvertaisuusvaltuutetun nettisivuilla: https://www.syrjinta.fi/.

        Terveisin,
        Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


    • epävarma2

      Kummalla tapahtumista on suurempi todennäköisyys: asuntomurto lukollisesta ulko-ovesta kerrostalossa vai se, että lukittu pyörä varastetaan pihasta? Eli ekalla tarkoitan siis, että jos on kerrostalo, jossa on lukittu ulko-ovi, jossa on mahdollisesti vartiointiliikkeestä kertova tarra.

      • Hei!

        Todennäköisyyttä on vaikea tilastollisesti osoittaa, mutta kokemuksen perusteella lukitun polkupyörän anastus pihalta on todennäköisempi.

        t. Lefa, rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


    • Minulle on teinivuosilta jäänyt muistoksi 10 vuoden takainen 3kk ehdollinen vankeustuomio tuhotyöstä. Nykyään mallikansalaisena ja veronmaksajana olen innostunut reserviläisammunnasta johon luonnollisesti tarvitsen aseluvan. Muodostuuko tästä menneisyyden varjostani este aseluvan saantiin huomioon ottaen, että kaikki muut ehdot täyttyvät? Viimeisen 10 vuoden aikana olen saanut yhden rikesakon liikenteestä.

      • Tervehdys,

        kyseinen rikos seuraamuksineen ei ole este aseluvan myöntämiselle.

        Kari
        komisario
        Sisä-Suomen poliisilaitos


    • Epävarma1

      Hei!
      Voiko poliisilaitokselta kysellä jos peltipoliisi/kamera-auto on välähtänyt? Kahdesti on kohdallani välähtänyt turhaan mutta haluaisin varmistaa asian että mikä tilanne oli. Tiedän nopeusrajoitukset paikoissa enkä ole ylinopeutta ajanut.

      • varmaepäilijä

        Hyvä ehdotus että pannaan laitokselle luettelo tilanteesta päivitettynä miksi välähti ja
        kenelle. Jatkan vielä tätä että kun välähtää niin meinasin sokeutua
        kun katsoin suoraan putkeen
        onko sama poliisilla kun katsoo suoraan kameraan niin
        epäilen meneekö näkökyky ainakin hetkeksi ja siten ei erota onko ylinopeutta ajettu
        ollenkaan


      • Hei,
        syitä voi olla monia, usein rinnalla on toinen ajoneuvo, joka ajoi ylinopeutta (jos itse ei ajanut ylinopeutta). Kamera valvoo ja ilmoittaa kuvassa kummalta kaistalta ylinopeus on mitattuna, joten virhettä ei voi tapahtua. Joskus salama voi räiskyä myös itsekseen, jos sen asetukset on laitettu turhan herkälle. On myös mahdollista, että käyttäjä on ottanut testikuvan etätoiminnolla. Näissä tapauksissa kuvaa ajoneuvostasi ei tallennu järjestelmäämme.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • koulutuspullonkaula

      Poliisin hallintorakenteen kehittäminen (PORA) -työryhmässä pyrittiin saamaan enemmän työtä jolloin se menee johtajien lisäämiseen ja vihapuheiden tarkkailuun seulontaan eikä avoimista rajoista läpitulleiden pysäyttämiseen rajalla etteivät pääse sotkemaa Suomea. Mitä poliisi aikoo tehdä rajalla vai onko sille annettu määräys vain saattaa ja kantaa rajalle tulevien tavarat vastaaottavaan hotelliin. ONKO POLIISIILLA jokin kiintiö kuten että 10 000 tulee niin poliiseja lisätään 10 ja miten tämä tullaan tekemään kun poliiskoulut tuottavat täysillä poliiseja. On myös arvioitu että noin 2025 Suomen virkakunnasta suurin osa on poliiseja, miten tähän aiotaan päästä kun jo nyt tuotetaan niin paljon kuin pystytään?

      • Terve,

        kysymyksessäsi on sen verran vääriä tietoja, joten korjataan ensin ne. Poliisin hallintorakenneuudistuksen tavoitteena oli tehostaa hallintoa, jotta kentällä ja tutkinnassa voidaan pitää mahdollisimman monta poliisia. Sillä ei suinkaan pyritty lisäämään johtajia. Ihmisten tarkastaminen rajoilla kuuluu rajavartiolaitoksen tehtäviin.

        Jäi hieman epäselväksi, mitä tarkoitat Suomen virkakunnalla. Valtiolla työskentelee nyt hieman yli 70000 henkilöä, joista noin 7200 on poliiseja. Myöskään vuonna 2025 suurin osa Suomen virkakunnasta ei ole poliiseja.

        Mutta sitten itse kysymykseen. Suomeen tulevien ihmisten määrä ei vaikuta suoraan poliisien määrään. Sen sijaan poliisi saattaa joutua asettamaan omia tehtäviä tärkeysjärjestykseen. Näin tehtiin muun muassa turvapaikanhakijoiden määrä kasvaessa vuonna 2015. Silloin rekrytoimme eläkkeelle siirtyneitä poliiseja takaisin töihin.

        Poliisien määrän lisäyksestä päättää eduskunta. Se edellyttää pitkän tähtäimen suunnittelua, koska poliisin peruskoulutus kestää kolme vuotta.

        Terveisin, Seppo, poliisiylijohtaja


    • sakkoakaahaajilleprkl

      Miksi tekniikkaosasto ei kehittele varren päässä olevaa liikuteltavaa nopeusvalvontakameraa jonka saisi kiinnitettyä ja alas laskettua esimerkiksi tien ylittävän sillan ja sen kaiteesta ns. ohituskaistan yläpuolelle riippumaan vaikka pariksi vuorokaudeksi? Kameraa ei näkisi etäältä sillan rakenteiden takia ja takana tulijoille salaman välähdys näkyisi vähemmän kun sillan rakenteet peittäisivät sitä, itse tutkalaiteisto voisi olla siinä sillan pilarien luona alhaalla.

      • Hei,

        kiitos ideastasi liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Kameroiden hankinta ei ole yksinkertainen ja nopea projekti kilpailutuksineen, jonka takia olemme pitäytyneet muissa maissa käytössä olleissa kameramalleissa. Saa nähdä, minkälaisia kameramalleja tulevaisuus tuo tullessaan.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Nimimerkin_takaata

      Hei!

      Kuinka pitkään kaupassa tehty näpistys näkyy rikosrekisterissä, eli voi
      haitata työpaikan hakemista, mikäli hakijalle tehdään ennen
      työn aloitusta Supon turvallisuusselvitys?

      • Hei,

        Tieto ei mene rikosrekisteriin, jossa näkyvät vankeusrangaistukset. Rikosilmoitus ja useimmiten teosta annettu sakkovaatimus tallennetaan poliisiasiain tietojärjestelmään. Poistumisaika määräytyy aina rikosasian törkeimmän epäillyn rikoksen mukaan eli jos näpistyksen lisäksi rikosasialla on esimerkiksi pahoinpitely, määräytyy poistumisaika jälkimmäisen rikosnimikkeen mukaan.

        Näpistyksestä voidaan antaa sakkoa. Tämä määrittelee asian poistumisen poliisiasiain tietojärjestelmästä poliisin henkilötietolain 22 §:n mukaisesti. Mikäli poliisi ratkaisee asian antamalla sakkomääräyksen, poistuu tieto kolmen vuoden kuluttua tekohetkestä.Jos asia siirtyy syyttäjälle, poistumisaika on viisi vuotta asian siirtymisestä syyttäjälle.

        Poliisiaisian tietojärjestelmän (Patja) teknisistä syistä johtuvan siirtymäajan vuoksi näpistys poistuu tällä hetkellä käytännössä kolmen vuoden kuluttua tekohetkestä, mikäli se on kyseisen rikosasian törkein rikos.

        Eduskunta on hyväksynyt 18.3.2019 lain henkilötietojen käsittelystä poliisissa. Sen voimaantulon tarkka päivämäärä ei ole vielä tiedossa.

        Kiitos kysymyksestäsi,

        Teemu, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Saamatonkaupunki

      Hei!
      Saako kaupungin kiinteistön lukitsemattomia jäteastioita käyttää muut kaupungin asukkaat vai tuleeko poliisi paikalle ja syynää valvontakamerat? Jäteastiat ovat lukitsematta kaupungin saamattomuuden takia. Kiitos hei.

      • Hei!
        Kaupungin kiinteistöjen (vuokratalot, toimitilat etc.) jäteastiat eivät ole tarkoitettu muille kuin kyseisen kiinteistön jätteille. Osa jätekatoksista on nykyään lukittuja, mutta vielä löytynee jätekatoksia, jotka ovat lukitsemattomia. Lähtökohtaisesti jätteet tulee siis kuljettaa kiinteistökohtaisiin jäteastioihin. Jos jätteiden kuljettaminen toiselle kiinteistölle on säännöllistä, voi tulla eteen tilanne, jossa kiinteistön omistaja haluaa poliisin selvittävän tekijän henkilöllisyyden. Ja tässä yhteydessä poliisi voi joutua tutkimaan myös kiinteistön valvontakamerat, jos niitä kiinteistöllä on. Tilanne on kuitenkin jokseenkin harvinainen.
        Turvallista kevään jatkoa!
        Harri-Pekka, ylikomisario, Itä-Suomi


    • hauskaa_olla_pitää

      Vaaditaanko poliisilta enää käyttäytymisen suhteen mitään asiallisuutta? Kun tilanne on sopiva, pistetään läskiks, heitetään hävytöntä herjaa, nauratetaan kaikkia muita osapuolia paitsi vallan käytön kohteena olevaa? Töissä pitää olla hauskaa?

      "Tunge vaikka toi ratapölkky vittuus!"
      Todistajat puuttuvat - sori, menikö herjaamiseks?

      Poliisi!

      • virkapuvutta_

        käyttäytymisen vaatimukset myös vapaa-aikaan?


      • Hei. Poliisia koskee käyttäytymisvelvoite virkatoimissa ja myös niiden ulkopuolella. Poliisi ei saa käytöksellään vaarantaa luottamusta poliisiin eikä poliisille kuuluvien virkatehtävien hoitoon. Mielipiteitä saa esittää, muttei siten, että edellä mainittu luottamus poliisiin vaarantuu tai poliisi toimii omien arvojensa vastaisesti. Poliisin kohdalla puhutaan rajoitetusta sananvapausta. Tähän liittyy myös se ettei poliisi ei saa paljastaa ihmisten yksityisyyteen liittyviä asioita.

        Poliisin toiminnasta voi antaa palautetta suullisesti ja kirjallisesti. Lisätietoja poliisin verkkosivuilta https://www.poliisi.fi/asiakaspalvelu/poliisin_toiminnasta_kanteleminen

        Ystävällisin terveisin, Timo, Poliisihallitus


    • Kaverin-puolesta-kyselen

      Onko teidän mielestä hyväksyttävää että poliisi politikoi twitterissä virkatilillään?
      Miksi ette saa kuriin äärivasemmiston haroittamaa toisten omaisuuden rikkomista ja miksi antifan jäsenet saavat naamioitua mielenosoituksissa?

    • Montaihmettelynaihetta

      Miksi poliisi laski vapaaksi ne pedofiilit jotka olivat siinä sadistisessa tappajaringissä???
      Vähemmälläkin syyllisyydellä on ihmisiä vangittu. Miksi oikeuslaitos suosii ja suojelee pedofiileja eikä anna ihmisoikeuksia heidän uhreilleen eli lapsille??
      Miksi tiedotustilaisuuteen oli valittu naispoliisit , eikö miesten kantti kestä tuollaista saastaa mutta naisten kestää?

      • Ottamatta kantaa itse tapaukseen vangitsemisen edellytyksistä ja kohtuuttoman vangitsemisen kiellosta säädetään pakkokeinolaissa.
        Pakkokeinolain säännösten mukaisesti vangitsemiselle on edellytykset kahdessa tilanteessa

        1) vangitseminen ennen tuomion antamista ja 2) tuomitun vangitseminen.

        Rikoksesta todennäköisin syin epäilty henkilö voidaan vangita, kun rikoksesta säädetty lievin rangaistus on kaksi vuotta vankeutta, tai rikoksesta säädetty rangaistus on vähintään vuosi vankeutta ja on syytä epäillä, että epäilty lähtee pakoon, vaikeuttaa asian selvittämistä tai jatkaa rikollista toimintaa. Vangitsemisesta päättää käräjäoikeus.

        Kohtuuttoman vangitsemisen kiellon mukaan ketään ei saa vangita tai määrätä pidettäväksi edelleen vangittuna, jos se on kohtuutonta asian laadun taikka rikoksesta epäillyn tai tuomitun iän tai muiden henkilökohtaisten olosuhteiden vuoksi.

        Mainitsemassasi tiedotustilaisuudessa oli kaksi naista, koska toinen heistä on jutun tutkinnanjohtaja ja toinen johtaa lasten hyväksikäytön torjuntaan keskittyvän yksikön toimintaa KRP:ssä.

        Jenni, asiantuntija, Keskusrikospoliisi


    • nuuh_nuuh

      Onko kiva ajaa sillä poliisibiilillä jalankulkutiellä yksittäisen jalankulkijan perseessä roikkuen? Mikä oli tehtävän ajatus? Ohikin olisi päässyt, mutta haistatuttiko?
      Ihmisiähän tässä kaikki ollaan, ja hauskaa pitää olla elämässä, kaikki tilanteet pitää hyväksi käyttää - aina kun on mahdollista.


      Naurattaako?

      • Hei!

        En tietenkään tunne mainitsemaanne tapausta, mutta entisenä kokeneena kenttämiehenä voin todeta, että todennäköisesti poliisipartiolla on ollut käynnissä jokin virkatehtävä (etsintätehtävä tai muu vast.), jonka vuoksi he ovat ajaneet hiljakseen kevyenliikenteenväylällä.

        Voisin olla varma, ettei ajaminen perässänne liittynyt millään tavalla Teihin.

        Liikenneturvallisuusterveisin


    • miksi_

      Miksi poliisi ei suljetuta tätä Suomi24-keskustelusivustoa? Täällähän on jatkuvasti "ihan sairasta" tekstiä julki.

      Törkykanavista pahin, näin väitetään.

      • Hei!

        Suomessa perustuslaki takaa sananvapauden. Osa ihmisistä ei aina käytä tätä oikeutta tyylillä harmi kyllä.

        Sananvapaus tuo mukanaan myös sananvastuun: Jos rikoksen tunnusmerkit täyttyvät, poliisi tutkii epäiltyä rikosta, ja esitutkinnan jälkeen syyttäjä tekee päätöksen syytteestä.

        Suomi24 kanava vastaa siitä, että toiminta pysyy lain paremmalla puolella.
        sananvapaus on perustuslain mukainen oikeus ja sitä saa rajoittaa ainoastaan, jos rajoittaminen perustuu lakiin. Laki sähköisen viestinnän palveluista 184 § määrittelee sähköisen ylläpitäjän vastuun sellaisissa tapauksissa, että alustalla julkaistaan pykälässä mainittua rangaistavaksi säädettyä aineistoa.

        Lähtökohtaisesti alustojen ylläpitäjien intressissä on huolehtia siitä, että niillä käytävä keskustelussa ei syyllistytä rikoksiin ja keskustelu on asiallista.

        Kimmo, poliisitarkastaja, ja Anna, ylitarkastaja, Poliisihallitus


      • Harrastaja666

        Onko Suomen laissa Vihapuheen suhteen min-max rangaistusta? Vai onko Suomessa sanavapautta.Taitaa olla liian kiusallinen kysymys vastattavaksi?


    • pellenä_

      Mitä keinoja on yksin asuvalla, yksin elävällä silloin kun hän joutuu jonkun/joidenkin häiriköinnin kohteeksi? Todistajat pitää aina olla, kun lähdetään jotakin asiaa oikeusprosessina ajamaan. Miten lopettaa esim. naapurin harjoittama jatkuva herjaava käyttäytyminen toista ihmistä kohtaan? Mitä teen, kun naapuri pelleilee minun nimeni kanssa? Symbioottinen naapuruussuhde - naapuri pistää oman elämänsä kurjuuden hulvattomilla jutuilla piiloon, kun jutuissa pääosaan laitetaan (ilman todellista perustetta) joku, jolla ei ole konsteja puolustautua! Pitääkö ruveta hillumaan, huutaa takas! Sekö on neuvo! Mistä revin todistajat?
      Olenko velvollinen alistumaan jonkun pelleksi?

      Huuda takas, tämäkö on neuvo. Älä ihmeessä! Tosta sisään, ja tosta ulos! Älä ihmeessä!

      • Hei! Kiitos kysymyksestäsi. Kenenkään ei pidä sietää toisaalta tulevaa jatkuvaa ala-arvoista tai herjaavaa käytöstä. Tällaisessa tapauksessa neuvon tekemään tutkintapyynnön poliisille, takaisin huutaminen ei tuo korjausta asiaan vaan tilanne todennäköisesti vain pahenee.
        Terveisin rikosylikonstaapeli Arto, Itä-Suomen poliisilaitos


    • Ihmettelijätaas

      Moi,

      Nyt kun puhutaan näistä prostituutioon liittyvistä asiosita, niin miten menee laissa se kolmas kohta eli markkinointiin liittyvä pykälä? Puhutaan markkinoinnista ja yhteystietojen välittämisestä? Käytännössä siis markkinoidaan jonkun tekoja laajemmin ja tarkoituksena hyötyä siitä taloudellisesti? Niinhän tuo laki sanoo. Ja nimenomaan "tietäen" että se "olennaisesti" edistää tapahtumaa? Eli kaverilleen voi kyllä laittaa esim.viestiä jos joku jossain tekee tuota? Mitään taloudellista hyötyä siitä ei saa.

      • Hei,

        Rikoslain 20 luvussa 9 §:ssä säädetään parituksesta.

        Joka hankkiaksen itselle tai toiselle talodellista hyötyä

        1) järjestää huoneen tai muun tilan korvausta vastaan tapahtuvaa sukupuoliyhteyttä tai siihen rinnastettavaa seksuaalista tekoa varten tai kahdeksaatoista votta nuoremman lapsen tekemää, ilmeisellä tavalla sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa tekoa varten

        2) vakiintuneena osana liiketoimintaansa majoittaa sellaiseen tekoon ryhtyvää ja siten olennaisesti edistää tekoa,

        3) yhteystietoja välittämällä tai muuten markkinoi jonkun sellaiseen tekoon ryhtymistä tietäen, että hänen toimintansa olennaisesti edistää teon toteutumista.

        on tuomittava parituksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi.

        Poliisi tutkii esitutkinnan aikana tapauskohtaisesti täyttääkö jokin teko pykälän tunnusmerkistön. Kyseisessä kolmannessa momentissa tarkoitetaan juurikin sitä, että jos jokin taho välittää yhteystietoja eteenpäin eli tekee tätä markkinointia paritukseen sillä tavalla, että tietää tekonsa edistävän parituksen toteutumista. Jokaisen teon osalta asia harkitaan erikseen.

        Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • TahdonVainNoudattaaLakia

      Hei,

      Kuuluuko nopeusrajoituksen vaihtuessa nopeutta vähentää/lisätä ennen merkkiä vai merkin kohdalla? Esim. jos vaihtuu viidestäkympistä kahdeksaankymmeneen, niin alanko kiihdyttää vasta 80-merkin kohdalla? Tästä asiasta näyttäisi monella olevan omat mielipiteensä, mikä monesti hankaloittaa tai jopa vaarantaa kulkua liikenteessä.

      P.S: Ja moottoritielle liittyjiähän ei tarvitse (/saa?) väistää, eikö niin?

      • Hei, merkki osoittaa suurimman sallitun nopeuden merkin kohdalta eteenpäin. Moottoritielle liittyjiä ei tule väistää viereiselle kaistalle, vaikka se kohteliasta olisikin.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • MunkitLämpimäksi

      Onko teillä maijassa mikroaaltouuni?

      Tätä enemmän kyllä kiinnostaa, miksi nopeusrajoituksia ei muuteta tiellä, jossa poliisikin jatkuvasti ajaa ylinopeutta. Työmatkaa kuljen tiellä, jossa on 80 km/h rajoitus ja varsin usein olen päätynyt ajamaan poliisiauton perässä, joka ajaa kuitenkin n. 90-100 km/h vauhtia. Tieolosuhteet ja näkyvyys tiellä on hyvä (viime vuosina vielä parannettu tienvierustoita reilusti hakkaamalla). Vielä 10 vuotta sitten tiellä oli osittain 100km/h rajoitus kesäaikaan suurimman osan matkasta.

      • Hei, maijoissamme ei ole mikroaaltouuneja (Virossa itseasiassa on).

        Poliisi ei päätä teiden nopeusrajoituksia, vaan Väylä- ja ELY-keskukset päättävät maanteiden nopeusrajoituksista liikenne- ja viestintäministeriön antamien yleisten ohjeiden mukaisesti Tieliikennelain 51 §:n säännöksiä noudattaen.

        Kunta asettaa nopeusrajoituksen kadulle, rakennuskaavatielle, torille ja muulle vastaavalle liikennealueelle. Kunta päättää taajamaa osoittavan liikennemerkin käyttämisestä, kuultuaan maanteiden osalta ELY -keskusta. Yksityiselle tielle nopeusrajoituksen asettaa yksityisen tien pitäjä saatuaan siihen kunnan suostumuksen.

        Poliisi ei saa myöskään huvikseen ajaa ylinopeutta, vaan siihen pitää olla perusteet tieliikennelain mukaisesti seuraavasti:
        Hälytysajoneuvon, liikenteen valvontaan taikka poliisin, rajavartiolaitoksen, Tullin tai sotilaskurinpidosta ja rikostorjunnasta puolustusvoimissa annetun lain (255/2014) 86 §:n 1 momentin mukaiseen virkatehtävään käytettävän ajoneuvon kuljettaja sekä poliisiajoneuvon vetämään saattueeseen kuuluvan ajoneuvon kuljettaja saa ylittää tässä pykälässä tarkoitetun suurimman sallitun nopeuden, jos tehtävän kiireellisyys sitä välttämättä edellyttää.

        Tällöin poliisin ei tarvitse käyttää hälytyslaitteita, (mutta tietenkin saa ja usein se on suotavaakin).

        Terveisin
        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • kolhitunautonomistaja

      Jos minun autoani kolhitaan kauppakeskuksen parkkipaikalla ja satun olemaan autossa ja menen asiasta huomauttamaan ja syyllinen sanoo mitä sitten, miten voin toimia, entä kannattaako minun soittaa poliisille ja antaa rekisterinumero, entä miten toimitte, soitatteko kyseiselle henkilölle ja huomautatte ?

      • Hei

        Parkkipaikkakolarit ovat liikennerikoksia, joillaisia poliisi tutkii päivittäin. Kertomasi tilanne on sellainen, jossa kannattaisi ilmoittaa poliisille, kertoa mitä on tapahtunut sekä ilmoittaa vastapuolen ja oman auton rekisteritunnus. Hyvin usein parkkipaikkakolareihin liittyy inhimillistä huolimattomuutta, jonka vuoksi asiat saadaan sovittua paikan päällä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kyse ole silti liikennerikoksesta.

        Poliisille ilmoittamisen jälkeen poliisi kirjaa asiasta ilmoituksen ja suorittaa asiassa esitutkinnan. Jos syyllisyydestä ei ole epäselvää, voidaan asia käsitellä esimerkiksi sakkomenettelyssä.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Hei!

      Mahtavaa, että kysymyksiä on tullut näin runsaasti! Nyt onkin siis hyvä hetki muistuttaa säännöistä. Tässä ketjussa noudatetaan Suomi24:n omien sääntöjen lisäksi poliisin somesääntöjä. Tästä syystä esim. uskonnolliset ja poliittiset kannanotot eivät ole tässä ketjussa sallittuja.

      Muistathan kirjoittaa oman kysymyksesi selkeästi. Luethan myös muut ketjun viestit, sillä jos samankaltainen kysymys löytyy jo ketjusta, viestisi saatetaan poistaa.

      Terveisin,
      Suomi24-tiimi

    • Millainen voisi olla ns. perus päivä poliisin rikostutkijoilla?

      • Hei, kiitos hyvästä kysymyksestä! Tämä kiinnostaa kansalaisia usein ja vastaan siihen mielelläni. Rikostutkijan työpäivää on vaikea määritellä, mutta lähtökohtaisesti työpäivä 0n 8-9 tunnin mittainen ja voi sisältää etukäteen sovittuja kuulusteluja, esitutkintapöytäkirjan laatimista, koulutusta tai esimerkiksi yön aikana kiinniotettujen rikoksesta epäiltyjen kuulemisia. On myös mahdollista, että etukäteen suunniteltu työpäivä ei toteudu, jos jotain yllättävää tapahtuu. Työpäivät voivat olla monipuolisia riippuen missä tehtävissä työskentelee.

        Mukavaa kevättä!

        Terveisin,
        Petri, rikosylikomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


    • Huolestunut_kansalainen

      Hei,

      Nyt on puhuttu paljon ulkomaalaisista numeroista tulleista sijoitushuijauksista ja ne laittavat huolestumaan. Voisiko tätä avata hieman lisää: miten huijarit erottaa muista tuntemattomista soittajista? Onko jotain seikkoja, joista voi varmuudella tunnistaa, että omat sijoitukset ovat huijausta? Ja milloin kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin, riittääkö pelkkä epäily?

      • Terve,
        sijoitusehdotuksiin, jotka tulevat puhelimitse tai sähköpostilla ilman edeltävää asiakaskontaktia, tulisi suhtautua pidättyvästi. Myös käytettävä kieli on merkityksellinen. Jos soitto tulee ulkomaisesta numerosta tai soittaja puhuu vierasta kieltä, tulisi tässäkin tapauksessa olla varuillaan.
        Sijoituskohteet, joissa luvataan poikkeuksellisia voittoja ja/tai joissa riski on pieni, ovat epätodennäköisiä. On epäilyttävää, jos sijoituksen tekeminen edellyttää nopeita päätöksiä. Sijoitustoiminnassa ei ole tavanomaista painostaa sijoittajaa tekemään päätöksiä vajavaisin tiedoin.
        Rehellisesti toimivat eivät käytä painostusta, selostavat sijoitukseen liittyvät tiedot selkokielellä ja painostamatta nopeisiin ratkaisuihin. Huijausmielessä liikkeellä olevat voivat myös tarjota juuri sinulle erityistä sijoitusmahdollisuutta, joka on vain harvojen tiedossa. Myös epätavallisten tietojen pyytäminen, kuten esim. tilitietojen pyytäminen ovat vaaran merkkejä.

        Poliisiin voi aina olla yhteydessä, jos epäilee rikosta.

        Jaakko, rikostarkastaja, keskusrikospoliisi


    • kiusattu

      Hei. Miten nämä somekirjoittelut ja mustamaalaamiset,panettelut,herjaamiset esim, kiusaajan toimesta iin että mainetta koetaan mustamaalata kaikintavoin naapureille ja yhteisölle ym.se saattaa vaikuttaa jopa työnsaantiin. Kunnialoukkaus syyte tehty mutta sovittelut ei tässä auta, jatkaa vaan. Itse väittää kyse kiusaamisesta,vaikka näin ei ole.Mikä laki voi tälläiseen puuttua? Sovittelu e ole oikea ratkaisu koskaihmine jatkaa vaan.

      • Mikäli kirjoittelu on omiaan aiheuttamaan vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa loukatulle, niin kysymyksessä on kunnianloukkaus. Mikäli loukkaaminen tapahtuu sosiaalisessa mediassa, niin sivuston ylläpitäjälle voi ilmoittaa asiattomasta viestistä.

        Ymmärrän viestistäsi, että tämä on enemmän sellaista "suusta-korvaan" loukkaamista, ja siihen voi puuttua oikeastaan vain uudella rikosilmoituksella, jos edellinen ei tuottanut tulosta, eikä sovittelu tuota tulosta.

        Ystävällisin terveisin,
        Lefa
        rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


    • Nopeusrajoituksista

      Omistan pakettiauton jossa on 80 lätkä, jos ajan 100 rajoituitusalueella 80 niin kaikki rekat ajavat ohitse ja syntyy vaaratilanteita varsinkin talvella, vaikka nostan nopeutta 85 niin silti rekat ajavat ohitse, vasta kun ajan 90 niin rekat pysyvät takana.
      Mikä on siis okea ajonopeus liikenne turvallisuuden kannalta ?

      • Hei, valitettavasti osa rekoista ajaa vastoin rajoitintaan eli mainitsemaasi 90 km/h . Jokaisen tulee vastata omasta laillisesta ja rajoituksen mukaisesta nopeudestaan.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • mummiliinu

      Hei.Kysyisin kuinka kauan raiskauksesta, voi tehdä vielä rikosilmoituksen ja raiskauksen yrityksestä.Kyseessä on sama tyyppi. Voiko vielä vuosien jälkeenkin,jos siitä on kertonut silloin aikoinaan jollekkin?

      • Hei,

        Rikosilmoituksen voit tehdä aina, kun tunnet joutuneeksi rikoksen uhriksi. Asian esitutkinnan aloittamiseen ei vaikuta se, onko kertonut asiasta jo aiemmin jollekin vai onko jättänyt kertomatta. Rikosilmoituksen teon jälkeen poliisissa pohditaan, minkä rikosnimikkeen tunnusmerkistön teko täyttää ja vasta sitten voidaan pohtia teon vanhentumisaikaa.

        Syyteoikeuden vanhentumisesta säädetään rikoslain 8 luvussa. Seksuaalirikosten osalta syyteoikeuden vanhentuminen pystytään selvittämään vasta, kun tiedetään uhriin kohdistuneesta teosta enemmän. Seksuaalirikoksissa syyteoikeuteen vaikuttaa myös se, jos uhri on ollut alle 18-vuotias teon tapahtuessa.

        Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Josimar

      Haluaisin kuulla poliisin mielipiteen profiloinnista. Syksyllä käräjäoikeus tuomitsi miehiä jotka olivat ostaneet seksipalveluita parituksen uhreilta. Kyseinen nainen oli ilmoituksen mukaan belgialainen, mutta olikiin romanialainen. Tämä olisi käräjäoikeuden mukaan pitänyt "tajuta".

      Nyt itse pointtiin. Pitäisikö siis kuvan perusteella päätellä onko joku belgialainen tai romanialainen? Miltä Belgian jalkapallomaajoukkue mielestänne näyttää? Osa on mustia, ovatko siis belgialaisia? Miten käräjäoikeus voi antaa tuollaisia lausuntoja? Koulutetaanko teidä erottamaan eri kansalaisuudet kuvan perusteella? Kiinnostaisi kuulla oikeusvaltiossa. Ja jos kerran näin on niin miksi harjaantuneen poliisin silmällä kyseisiä paritettuja naisia ei ole saatu turvaan.

      Tuskin missään yllätytään jos tähän ei vastata.

      • Ghttgbugf

        Miten hovioikeus ratkaisi asian?


      • OOOOOO
        Ghttgbugf kirjoitti:

        Miten hovioikeus ratkaisi asian?

        Hoviin ei kukaan valittanut. Moni on tuossa ollut häpeissään ja maksanut nöyrästi sakot tyytyen käräjäoikeuden tuomioon, vaikka se olikin käsittämätön. Englanninkielentaito ei käräjäoikeuden mukaan myöskään ollut naisella riittävän hyvää ja todellakin olisi pitänyt kuulemma tajuta ettei näyttänyt belgialaiselta. Kysyn edellee miten tuollainen on edes mahdollista? Onko siis käräjäoikeuden ja myös poliisin mielipide että prostituutiota työkseen tekevät naiset ovat englannin kieliopin maistereita ja "näyttävät" tietyn maan kansalaisilta? Tämä kaikki pitäisi siis tietää?


      • Hei

        Ei poliisi arvioi kenenkään kansalaisuutta ulkonäön perusteella. Sellainen ei taida olla edes mahdollista, eikä oikeastaan tarpeellista. Erilaiset kansalaisuudet selviävät poliisille usein päivittäisessä kanssakäymisessä tai sitten erilaisten valvontatoimenpiteiden yhteydessä.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • ei_mustelmia_muille

      Miksei poliisi pamputa itseään?

      • Hei, kiitos kysymyksestä. Poliisi käytössä on nykyisin teleskooppipatukka. Poliisi seuraa tarkasti voimankäyttövälineiden käyttöä eli jokainen käyttökerta tilastoidaan erikseen. Yleisesti voidaan todeta, että teleskooppipatukkaa käytetään suhteellisen harvoin virkatehtävissä.

        Terveisin rikosylikonstaapeli Arto, Itä-Suomen poliisilaitos


    • Tuleeko poliisi ihan oikeasti tuosta kotiovelta hakemaan jos olen puhunu rumia muslimeista?

      • Tervehdys!

        Jos puheesi ovat olleet oikein rumia ja tavoittaneet laajan yleisön, niin voihan poliisi ovelle kolkutellakin. Jos taas puheesi ovat olleet rumuudessaan tavanomaista karkeaa kieltä, mutta siitä huolimatta täyttävät rikoksen tunnusmerkistön ja asia on poliisille ilmoitettu, niin ei poliisi sinua hakemaan tule. Sen sijaan poliisi kuulustelee sinut puhelimitse tai kutsuu sinut käymään poliisiasemalla, jossa saat mahdollisuuden kertoa oman käsityksesi tapahtumien kulusta. Toki, jos jätät poliisin kutsun noudattamatta, niin uhkana on, että poliisi tulee noutamaan sinut kotiovelta.

        Jarmo Heinonen, komisario, Helsingin poliisilaitos


    • suomalaisetkyykkyyn

      Miksi kantasuomalaiselta vaaditaan voimassa oleva passi, ajokortti ja henkilöllisyystodistus, kun vieraiksemme tunkeutuneet ihmiset saavat sepittää henkilötunnuksiaan viranomaisille ym. tai kuljeskella ilman henkilöllisyyspapereita?
      Minusta tällöin ei kohtelu ole tasaveroista ellei meistä kaikista tehdä ns paperittomia.

      • Hei,

        Suomen lainsäädäntö määrittelee, missä tilanteissa viranomaisen kanssa tekemissä olevan on todistettava henkilöllisyytensä tai esimerkiksi ajo-oikeus tieliikenteessä.

        Passilaki ja ulkomaalaislaki säätävät Suomen tai muiden maiden kansalaisten velvollisuudesta todistaa henkilöllisyys ja matkustusoikeus esimerkiksi maahan saavuttaessa ja lähdettäessä.

        Suomen kansalaisilla tai täällä oleskelevilla ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta kantaa mukanaan henkilöllisyystodistusta, ja joissain tapauksissa henkilöllisyys voidaan todeta muutoinkin kuin henkilöllisyystodistuksella.

        Toisinaan henkilöllisyyden osoittavat asiakirjat voivat kadota, ja näissä tapauksissa uusi asiakirja on hankittava suomalaiselta tai ulkomaiselta viranomaiselta. Joskus uuden henkilöllisyyttä osoittavan uuden asiakirjan hankkiminen ei ole mahdollista henkilön kotimaassa käynnissä olevan sodan vuoksi tai muusta syystä. Tällaisissa tapauksissa viranomaiset pyrkivät varmistamaan henkilöllisyyden muilla tavoin.

        Terveisin,

        poliisitarkastaja Kimmo
        Poliisihallitus


    • voivatko poliisit kysyä henkkarit kadulla liikkuvalta henkilöltä?

      • Hei. Poliisi voi kysyä kadulla liikkuvan henkilöllisyystiedot, mikäli virkatehtävän hoitaminen niin edellyttää. Poliisilla on oikeus saada kenen tahansa henkilötiedot, tiedot kansalaisuudesta, työnteko-oikeudesta sekä maassa oleskelun edellytykset. Tarkastuksen kohteena olevalla on oikeus kuulla poliisilta syy tarkastukseen.
        Ystävällisin terveisin, Timo, Poliisihallitus


    • Tamperelainenautoilija

      Moi! Jos siellä on Tamperelaisia poliiseja, voisiko joku kertoa että saako Rautatienkadulla pohjoista kohti kuljettaessa ajaa rautatieaseman ohi oikeaa kaistaa pitkin? Vai onko vasen kaista ainoa kaista jolla saa ajaa suoraan, ja oikea on kääntymiskaista?

      • Hei!

        Valitettavasti en muista tarkasti liikennesääntöjä tuossa kohtaa ulkoa, ratikkatyömaan eteneminen muuttaa sääntöjä aika usein. Opasteissa se pitää kyllä olla kerrottuna.

        Terveisin
        Nina


    • Penkkijahauis

      Paljonko Kuopion Poliisi Tiina nostaa penkistä? Enemmän kuin Vantaan Poliisin Pete? ;)

      • Poliisin tulee huolehtia omasta fyysisestä kunnostaan ja siihen saa käyttää joka viikko työaikaa, työtehtävien salliessa, kaksi tuntia. Osa käy kuntosalilla, osa pelaa jääkielloa, käy uimassa, jne.
        Meillä Kuopiossa on vahvoja naispoliiseja ja varmaankin Vantaalla on vahvoja miespoliiseja. Niin ja päin vastoin.
        Terveisin Markku, viestintäpäällikkö, Kuopio


    • Oroligmamma

      Vi bor brevid en liten statlig byaväg. Hastighetsbegränsningen är 60km/h men många kör mycket hårdare. Vad kan vi göra? Får man själv placera ut fartgupp?

      • Hej!
        För att förbättra trafiksäkerheten, i det här fallet få bilister att hålla hastigheten på en statlig väg finns det flera saker man kan göra, här kommer några alternativ.
        
- Du kan tipsa oss på polisen om problemet och be att vi kommer ut och övervakar hastigheten.
        - Ta kontakt med NTM-centralen på det område du bor på och be att de ser över trafiksäkerheten på vägen och skrider till nödvändiga åtgärder för att få bukt med problemet.
        
- Skicka ett initiativ till kommunen och be dem åtgärda problemet. Även om det inte direkt hör till kommunen så ligger det ändå i kommunens intresse att värna om trafiksäkerheten. Kommunen kan sedan framför saken till NTM-centralen.

        Vad du däremot inte skall göra är att själv sätta ut trafikhinder och trafikmärken, då kan du göra dig skyldig till något brott.

        Mvh, Mikael, Polisinrättningen i Österbotten


    • Huumeeton

      Mitähän poliisi suosittelee tehtäväksi, jos julkisella paikalla havaitsee marihuanan polttoa. Muutaman viimen vuoden aikana tähän voimakkaasti haisevaan "harrastukseen" on törmännyt entistä useammin ihan arkielämän tilanteissa kuten vaikka lenkkipolulla. Pitäisikö soittaa 112:een, tai antaa nettivinkki vai vaan hyväksyä tämä "uutena normaalina" Keski-Euroopan tapaan?

      • Hei,

        havaintosi tukee valitettavasti viime vuosina Suomessakin yleistynyttä ilmiötä huumausaineiden käyttämisen lisääntymisestä julkisilla paikoilla. Mikäli hajuhavaintojen lisäksi paikalla on akuuttia häiriökäyttäytymistä tai huumausaineiden käyttäjät vaikuttavat alaikäisiltä, voi asiasta ilmoittaa hätänumeroon 112.

        Useimmissa tapauksissa riittää kuvaamallasi tavalla ilmoitus nettivinkkiin poliisi.fi sivuilla tai kyseisen poliisilaitoksen rikosvihjeiden vastaanottokanaviin (s-posti / puhelin, yhteystiedot löytyvät poliisin www-sivuilta), jolloin varsinkin toistuvien havaintojen osalta poliisi voi kohdentaa tällaisille alueille valvontaa.

        Kiitos kysymyksestäsi,

        Teemu, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Mietinpähä_vaan

      Nytkun kannabis on alkanu yleistymään nuorten keskuudessa niin kuinka paljon noita hallussapito kiinniottoja tulee päivittäin viikottain?

      • Hei!

        Huumausaineen käyttörikoksien määrä on viime vuosina kasvussa. Vuonna 2018 niitä on kirjattu hieman yli 19 000. Karkeasti tämä tekisi 52 käyttörikosta päivässä valtakunnallisesti ja viikossa 364.

        Pelkästään kannabista koskevia tilastoja ei ole tällä tarkkuudella saatavissa mutta yleisimmin käytetyt huumausaineet Suomessa ovat kannabis ja amfetamiini.

        Kiitos kysymyksestäsi,

        Teemu, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • ihmettelijä_

      Mikseivät kenttäpoliisit pukeudu enää nykyään ohjesäännön mukaisesti? Mennään avopäin ilman päähinettä haalarit auki rempsottaen. Puolustusvoimissa kuitenkin noudatetaan pukeutumisohjeita edelleen moiteettomasti.

      • Hei

        Poliisin virkapuvun käytöstä on säädetty a) poliisilaissa ja b) sisäministeriön asetuksessa poliisin virkapuvusta. Tämän lisäksi virkapuvun käyttöä koskien on olemassa poliisin virkapuvusta annettu Poliisihallituksen määräys.

        Olen kanssasi samaa mieltä, poliisin tulee pukeutua poliisilain, virkapukuasetuksen ja virkapukumääräyksen mukaisesti. Sellainen antaisi luotettavan ja tahdikkaan kuvan Suomen luotetuimmasta viranomaisesta.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • opetuslupa

      opetuslupa autosta puuttuu opettajan jarrupoljin, minkälaisen sakon saa siitä? mikä rike on nimeltään?

      • Hei

        Ajokorttilain 40 §:n 1 momentin mukaan ajo-opetuksessa ja ajoharjoittelussa käytettävän ajoneuvon on täytettävä suoritettavan ajokortin luokkaa, ja AM-luokassa ajoneuvon luokkaa, koskevat vaatimukset ja siinä on tarvittaessa oltava erillinen ajoneuvon käyttöjarruun vaikuttava poljin opettajaa tai ajoharjoittelussa ajoharjoittelua ohjaavaa varten. Jarrupoljin ei siis ole pakollinen varuste ajo-opetuksessa ja ajoharjoittelussa käytettävässä ajoneuvossa, mutta jos se on tarpeellinen, tulee sellainen olla.

        Jos jarrupoljin olisi pakollinen, olisi kyse ajoneuvon varusteesta. Ajoneuvolain 4 §:n mukaan ajoneuvon on oltava liikenteeseen soveltuva ja rakenteeltaan, varusteiltaan, kunnoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan turvallinen sekä ajoneuvoa koskevien säännösten ja määräysten mukainen. Jos jarrupoljinta ei ole, olisi kyse ajoneuvorikkomuksesta, josta seuraisi 70 euron rikesakko.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihalitus, poliisitoimintayksikkö


    • ikkkkkkkkkkkkkk

      Hieman on kummastuttanut viime viikon järkyttävien uutisten ohessa se miten poliisi valitteli, ettei Suomessa ole keinoja puuttua noihin karmeisiin rikoksiin ja muuta vastaavaa. Ulkomailla kuulemma oikein ihmetellään miten täällä ei saa tehdä jotakin? Suomessahan nimenomaan poliisilla on varsin vapaat kädet ja kotietsinnät ja televalvonnat onnistuvat kun käydään vain pyytämässä? Vai olenko väärässä?

      Hesari julkaisi pari vuotta sitten hyvän artikkelin miten esim. televalvontalupia haetaan puuttellisin perustein, mutta kumileimasin heiluu aina kuten halutaan ja luvat irtoavat noin 100% varmuudella.

      Ja samaan hengenvetoon kysyn miten on kotietsintöjen kanssa? Poliisi saa aivan vapaasti itse päättää tämän asian? Eli itse kysymys kuuluu, jos naapurini tai työkaverini vihaa minua ja haluaa tehdä minulle kunnolla kiusaa: Ilmoittaa siis poliisille, että tuolta ja tuolta löytyy koneelta epämääräistä materiaalia ja siellä kämpässä säilytetään laittomia aineita. Onko poliisilla minkäänlaista lähdekritiikkiä noissa tilanteissa vai mennäänkö vain iloisesti aamulla klo 7 ovesta sisään, laitetaan kämppä sekaisin ja takavarikoidaan laitteet 3kk ajaksi. Sitten lopulta, kun ei mitään näyttöä ole niin vähin äänin tavarat takaisin ja harmi että nyt jouduitte käymään tämän läpi?

      Missään muussa EU-maassa ei poliisilla ole tuollaisia valtuuksia. Ne kuuluvat tuomioistuimille ja erittäin hyvästä syystä. Odotan silti mielenkiinnolla vastaustanne.

      • Hei,
        kun puhutaan rikoksiin puuttumisen vaikeudesta, usein tarkoitetaan sitä, ettei poliisilla ole mahdollisuuksia itse havaita rikoksia, jotka tehdään esim. internetissä ulkomailla sijaitsevien palveluntarjoajien alustoilla. Poliisi on suuressa osassa rikoksista riippuvainen siitä, että joku ilmoittaa poliisille tietämästään tai epäilemästään rikosesta. Toki poliisilla on myös omaa paljastavaa toimintaa, mutta resurssimme ovat tältäkin osin rajallisia.

        Suomi on moneen muuhun maahan verrattuna poikkeus siinä mielessä, että päällystöön kuuluva poliisimies voi itse päättää monista pakkokeinoista, joihin muissa maissa tarvitaan tuomioistuimen tai syyttäjän päätös. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kynnys pakkokeinojen käyttämiseen Suomessa olisi merkittävästi alhaisempi kuin muissa maissa.

        Kuvaamanne tilanne, jossa naapurinne ilmoittaa mahdollisista laittomuuksista, ei itsestäänselvästi vielä johtaisi kotietsintään, vaan poliisin tulisi arvioida, kuinka luotettavana ilmoitusta pitää. Eduskunnan oikeusasiamies on aikanaan kanteluratkaisussa todennut, että pelkkä ilmianto ilman muuta tukevaa näyttöä ei vielä anna oikeutta tehdä asunnossa kotietsintää. Toisaalta joissain rikosasioissa pelkkä asianomistajan uskottava kertomus rikoksesta on riittänyt siihen, että epäilty on tuomittu ko. teosta. Mutta pakkokeinojen käyttö edellyttää aina siis harkintaa, ja Suomessa tuon harkinnan tekee monessa tapauksessa päällystöön kuuluva poliisimies.

        Poliisin toimintaympäristö on haastava ja lakiin kirjatut kynnykset, kuten "syytä epäillä" tai "todennäköisin syin" pitävät sisällään sen, että joskus toimenpiteiden kohteeksi voi joutua myös henkilöitä, jotka myöhemmin osoittautuvat syyttömiksi. Meillä on laissa oikeussuojakeinoja, joiden avulla pakkokeinon kohteeksi joutunut voi jälkikäteen saada perustellun kannanoton toimenpiteen oikeellisuudesta. Esim. kotietsinnän laillisuuden voi tietyiltä osin saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi. Mikäli ilmenee, että poliisi on käyttänyt valtaansa tahallaan väärin, niin päätöksen tehnyt virkamies on viime kädessä rikosvastuussa teostaan.

        Olet oikeassa siinä, että poliisin tuomioistuimille esittämät pakkokeinovaatimukset tuomitaan poliisin esittämällä tavalla varsin usein. Olemme itse tietenkin sitä mieltä, että tämä johtuu esitysten korkeasta laadusta ja selkeydestä. En malta olla osoittamatta kysymyksessänne olevaa pientä ristiriitaa sen suhteen, että toisaalta sanotte tuomioistuimen myöntävän poliisille luvan pakkokeinoihin leimaisin-periaatteella, toisaalta taas esitätte, että pakkokeinoharkinnasta tulisi laadukkaampaa, jos tuomioistuimet tekisivät päätökset näistä luvista kaikissa tapauksissa.

        Hyvää kevättä!

        Jarmo, komisario, Helsingin poliisilaitos


    • voikopoliisia

      pyytää treffeille kesken virkatehtävän?

      • Hei,
        tokihan voi pyytää, mutta poliisin virkatehtävän hoitoa ei saa tarpeettomasti estää eikä häiritä. Tällaiset pyynnöt on parempi tehdä virka-ajan ulkopuolella. Markku, viestintäpäällikkö, Itä-Suomi


    • ihmetteleeHän

      Jos perustan moottorijengin ja tukikohta on panssaroitu jonne ei ilman räjähteitä pääse poliisikaan sisään, onko uudella moottoripyöräjengilläni ns: "lupa tappaa". tehdä rikoksia, kiristää kansalaisia, kunhan vain puen pelleliivit päälleni?
      Jotenkin tuntuu että rikollisilla moottoripyöräjengeillä on aivan eri lait, jotka poliisi hyväksyy eikä uskalla edes ratsioita tehdä jengien kerhohuoneihin.

      • Moi, osa moottoripyöräharrastajista lukeutuu rikollisiin jengeihin koska he eivät halua noudattaa säädettyjä lakeja. Poliisi puolestaan noudattaa aina lakeja. Rikollisjengien tiloihin tehtyihin etsintöihin (ratsioihin) täytyy aina löytyä jokin syy, esim. meneillään oleva rikostutkinta tms.

        Christer, rikosylikomisario, Keskusrikospoliisi


    • Eräs

      Ettei vain olisi tämä kysely Aprillia? 🤔

      • Moi! Aprillipäivä meni jo. 😊 Poliisin vastauksia alkaa näkyä ketjussa tänään klo 15, joten kysy vain rohkeasti!

        Terkuin,
        Suomi24-tiimi


    • Kansanautoilija

      Kumman vika on, jos ajat autolla parkkiruutuun ns.oikeaa kautta ja toinen auto tulee samaan ruutuun viivojen yli ja lasauttaa keulaan? Koska kuulema autokouluissakin opetetaan ajamaan ruutuun viivojeenkin yli ja sitä ei ole kielletty missään?

      • Hei!

        Parkkipaikkakolareissa syyllisyyden arviointi voi olla joskus todella haastavaa johtuen parkkipaikkojen liikennejärjestelyistä. Pääsäännön mukaan parkkipaikoilla noudatetaan tieliikennelakia, jonka vuoksi syyllisyyttä arvioidaan liikennesääntöjen noudattamisen ja huolellisuuden perusteella. Lisäksi merkitystä on sillä, kuinka yllättävä tilanne on.

        Kertomassasi tilanteessa syyllisyyden ratkaiseminen on haastavaa, koska kumpikin toimii liikennesääntöjen mukaan. Ei ole väärin ajaa parkkiruutuun ajoväylän kautta tai toisen parkkiruudun kautta. Lisäksi tilanne ei ole kummallekaan tienkäyttäjälle yllättävä, koska parkkiruutuun voi ajaa kumpaa kautta vain. Tästä syystä syyllinen olisi se, joka toimi tilanteessa huolimattomammin kuin toinen.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Rta

      Toivon vain hyvää jatkoa turvallista työ päiviä kaikille .virkatehtävissä työskentelijöille .hyvää kevättä.

    • Helkama

      Onko pyöräilykypärä liikeenteessä pakollinen? Lamppu on, mutta mitä muuta pyöräilijän pitää muistaa? Miten ehkäistään pyörän varastaminen? Kohta alkaa pyöräilykausi!

      • Hei

        Tieliikennelain mukaan pyöräilijän on yleensä käytettävä suojakypärää. Tämä tärkeä liikennesääntö vaikuttaa ehdottomalta, mutta se on siitä huolimatta suositusluontoinen yleensä-sanan vuoksi. Pyöräilijän kannattaa kuitenkin liikennesäännön velvoittavuuden sijaan muistaa se, että oma pää on parasta pääomaa. Siksi suojakypärä on yksi tärkeimmistä pyöräilijän varusteista.

        Pyöräilijän on lisäksi hyvä muistaa mainitsemasi valaisimet, mutta myös heijastimet. Liikenteessähän ei riitä, että itse näkee, vaan pitää myös itse näkyä. Erilaisten varusteiden ohessa liikennesäännöt on tärkeä pitää mielessä - myös pyöräilijänä.

        Mukavaa kesän odottelua!

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Some_terroria

      Mitkä ovat Poliisin ohjeet, mikäli henkilö (Y) joutuu netissä - sosiaalisessa mediassa jatkuvasti panettelun ja herjaamisen kohteeksi, jotka täyttävät vähintäänkin kunnianloukkauksen tunnusmerkit, henkilö (Y) ei ole esim. julkisuuden henkilö, politikko tms, joka saattaa joutua sietämään enemmän kärkästä arvostelua näkyvyytensä johdosta.

      Kyseessä siis ihan Matti taikka Maija Meikäläinen.

      • Hei!

        Kiitos postistasi. Kunnianloukkauksessa on kysymys lyhyesti sanottuna siitä, että henkilöstä esitetään valheellista tietoa tai vihjauksia siten, että ne aiheuttavat vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa loukattua kohtaan. Kysymyksessä on asianomistajarikos, jolloin loukkauksen kohde päättää siitä, vaatiiko hän rangaistusta vai ei. Mikäli hän vaatii rangaistusta, asianomistaja voi tehdä rikosilmoituksen asiassa poliisilaitoksella tai www.poliisi.fi-sivujen kautta. On myös totta, että julkisuuden henkilöt saavat joskus enemmän arvostelua osakseen, mutta arvio kokonaistilanteesta perustuu asianomistajan henkilökohtaiseen kokemukseen siitä, kokeeko hän kunniaansa loukatuksi vai ei. Poliisilla ei ole erityistä ohjetta siitä, milloin asiasta tulisi ilmoittaa, vaan jokainen tapaus arvioidaan erikseen.

        Ystävällisin terveisin
        Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


    • HarmaaArki
      • Hei!

        Kenttäpoliisin työ on aina ollut haasteelista ja osin vaarallistakin. Suurin muutos viime vuosina liittynee poliisin käytössä oleviin tietojärjestelmiin ja henkilö- tai partiokohtaisiin varusteisiin. Entistä paremmat tietojärjestelmän ovat parantaneet poliisin mahdollisuutta tehdä työtään ulkona ilman tarvetta tulla välillä poliisiasemalle kirjaamaan raportteja, ja poliisiautot ovatkin nykyisin melkoisia liikkuvia toimistoja. Suoja- ja voimakäyttövälineet ovat niin ikään parantuneet, mikä osaltaan lisää sekä poliisien että kansalaisten turvallisuutta.

        Poliisin tehtävämäärissä ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Poliisilla ja sosiaalityöntekijöillä on tosiaan omat tehtävänsä, mutta parhaimmillaan poliisi osaa omaa tehtävää suorittaessaan ottaa huomioon myös muiden viranomaisten tarpeet ja mahdollisuudet vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen. Turvallisuustyö onkin nykyisin entistä enemmän yhteistyön tulosta, ja tehtäväänsä suorittaessaan kenttäpoliisikin pohtii, miten toimimalla voitaisiin vaikuttaa siihen, että jatkossa ei enää vastaavanlaisia rikoksia/häiriöitä tapahtuisi.

        Jarmo, komisario, Helsingin poliisilaitos


    • SuuriVääryys

      KOKO TALVIRAJOITUSAJAN AJAN OLEN AJANUT NAVIGAATTORIN MUKAAN 80 KM/T.
      REKAT ROIKKUVAT AINA PERÄSSÄ JA SITTEN OHITTAVAT MONESTI VIELÄPÄ KELTAISILLA JA SITTEN JATKAVAT AJOAAN 90 KM/T!
      OLEN USEASTI MITANNUT NAVIGAATTORILLANI REKKOJEN NOPEUDEN JA SE ON AINA OLLUT 90-94 KM/T!
      MIKSI REKAT SAAVAT AJAA ILMAN YLINOPEUSSAKKOJA JATKUVAA 90 KM/T ???
      REKKOJEN SUURIN SALLITTU NOPEUS ON AINA 80KM/T!!!!

      MINÄ, HENKILÖAUTOILIJA, KUN AJAN 80 KM/T RAJOITUSALUEELLA 90 KM/T, SAAN AINA YLINOPEUSSAKOT, JOS POLIISI SATTUU PAIKALLE!!!

      TÄMÄ ON SUURI EPÄOIKEUDENMUKAISUUS HENKILÖAUTOILIJOITA KOHTAAN!!!

      HENKILÖAUTOLLA TULISI MYÖS SAADA AJAA 80 KM/T RAJOITUSALUEELLA ILMAN YLINOPEUSAKKOJA 90 KM/T, KOSKA REKATKIN JA KUORMA-AUTOT SAAVAT NIIN TEHDÄ!!!

      KERTOKAAS NYT AIVAN REHELLISESTI KAIKILLE KANSALAISILLE, ETTÄ MIKSI ETTE SAKOTA REKKOJA JA KUORMA-AUTOJA JATKUVASTA YLINOPEUDESTA!!!?

      • Hei,

        silloin kun teemme nopeusvalvontaa (joko perinteisin keinoin tai automaattivalvonnalla), niin kohtelemme kaikkia ajoneuvoja tasapuolisesti, eli jokainen ylinopeutta ajavan ajoneuvon kuljettaja saa sakot ajaessaan sellaista ylinopeutta, joka ylittää huomautusnopeuden riipumatta ajoneuvolajista.

        Terveisin
        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Jarkkkk

      Onko kortitta-ajo sakon suuruus sama jokaisessa ajokorttiluokassa?

      Esim. jos Pekka ajaisi kevytmoottoripyörää ilman A1 korttia, paljon olisi sakon suuruus?
      Entä vastaava autolla?

      Pekka on täysin fiktiivinen hahmo.

      -Jarkkkk

      • Hei!

        Sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain mukaisessa sakkomenettelyssä kulkuneuvon kuljettamisen oikeudetta rangaistuskäytäntö on hyvin vakiintunutta. Kortin luokalla ei ole merkitystä arvioitaessa tyyppiteon rangaistusta.

        Jos siis Pekka ajaisi kevytmoottoripyörää ilman A1-korttia, saisi Pekka siitä 20 päiväsakon sakon, jos Pekalla ei ole yleensäkään ajo-oikeutta. Mutta jos Pekalla olisi AM-kortti, mutta ajaisi tällä kevytmoottoripyörää, saisi hän tällöin 14 päiväsakkoa. Jos kevytmoottoripyörän tilalla olisi auto tai traktori, olisi rangaistuskäytäntö sama.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Timppa91

      Tuleeko naispoliisien haalareista miehiltä jotain sanomista/kehuja tai yms kun ainakin jotkut naiset ovat kiinnostuneet uniformua käyttävistä miehistä? Niin ovatko tälläiset asiat enemmän naisten juttuja vai löytyykö miehistäkin tälläisiä tapauksia oletteko huomanneet?

      • Hei!

        Kyllä naispoliisienkin haalari tai muu virkavaatetus aiheuttaa toisinaan kommentteja miehiltä, mutta useimmiten kommentit kuitenkin liittyvät naisen varustevyöhön, virka-aseesen ym. Hämmästellään, onko naisellakin pyssy. Kyllä on.

        Terveisin
        Nina
        Ylikonstaapeli
        Sisä-Suomen poliisilaitos


    • Jpk81

      Millä tavoin Suomen poliisi tunnistaa tunnuksettomat taksit markkinoilta? Teette ratsioita näyttävästi uuden liikennepalvelulain kautta. Tosin, pysäytelette vain tunnukselliset taksit. Entä ne lain sallimat tunnuksettomat?

      Viranomainen luo kahdet markkinat? Toiset ratsataan ja toisia ei?

      • Hei

        Olet oikeassa, että taksivalaisimella varustettu ja taksiliikenteessä käytettävä ajoneuvo on helpompi tunnistaa liikenteessä kuin sellaiset taksiliikenteessä käytettävät ajoneuvot, joissa ei ole taksivalaisinta. Poliisi pyrkii tästä huolimatta kohdistamaan taksiliikenteen valvontaa tasapuolisesti kaikenlaiseen taksiliikenteeseen. Valvonnassa otetaan huomioon a) taksivalaisimella varustetut ajoneuvot ja niiden kuljettajat, b) taksiteksteillä varustetut ajoneuvot ja niiden kuljettajat sekä c) muut taksiliikenteeseen käytetyt ajoneuvot ja niiden kuljettajat.

        Täysin tunnuksettomat taksiliikenteessä käytettävät ajoneuvot voivat olla haasteellisia tunnistaa liikenteessä. Valvontaa kuitenkin kohdistetaan sellaisiin paikkoihin, joissa taksiliikennettä yleensäkin harjoitetaan. Tällöin myös nämä ajoneuvot kuljettajineen tulevat tarkastetuksi.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • raakattavaa

      Kyttien persoonallisuudet testataan, useimmiten jo intin alokaskaudella ja sitten myöhemmin poliisikoulun pääsykokeiden yhteydessä sekä koulutuksen aikana.

      Kuinka on siviilikonsulttienne laita?

      Onko heidän persoonallisuuksistaan minkäänlaista käsitystä?
      Voiko esim. kriminaalipsykologiaan erikoistunut yksilö aiheuttaa haittaa toimintaanne tekemällä opportunistisia tai itsekkäitä johtopäätöksiä asemavaltuutuksensa kautta?

      • Hei, kiitos kysymästä.

        Poliisissa työskentelee noin 2300 siviiihenkilöä. He ovat oman alansa asiantuntijoita ja tuovat organisaatiolle tärkeää osaamista, oli kyse sitten android-puhelimien tietojen purkamisesta tai tilinpäätöksen tekemisestä. Johtamisella varmistetaan oikea suunta ja laatu.

        Terveisin, Marko, Poliisihallitus


    • jonne.i

      Saako poliisi kokeilla mopoa ilman lupaa, jos epäilee sen oleva laiton. Koska eihän poliisi saa tunkeutua talonkaan ilman kotietsintä lupaa tai ilman omistajan lupaa.

      • Hei

        Poliisi saa koeajaa kaikenlaisia ajoneuvoja silloin, kun kyse on ajoneuvon liikennekelpoisuuden tarkastamisesta. Tästä on säädetty ajoneuvolain 71 §:ssä.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • miettinykauan

      Missä menee talyhtiö rajat estää kulku heidän alueen läpi. Esim asuinalueellani on taloyhtiö, jonka parkkipaikan päästä pääse metsän läpi kävelytielle. Parkkipaika alussa on yksi "läpikulku kieletty" -kyltti, mutta minkään muunlaista estettä ei ole. Parkkipaikan läpi kulkukaan ei aiheuta häiriotä, koska talolleille on 20m matkaa ja välissä on autotalleja. Parkkipaikka on n. 30m. pitkä suora, johon voi kääntyä suoraa kävelytieltä. Parkkipaikka loppuu metsään.

      • Hei! Mikäli taloyhtiön piha ei ole aidattu, niin sen läpi voi kulkea kuka tahansa. Vakituiseksi kulkureitiksi piha- tai parkkialuetta ei saa silti ottaa ilman maa-alueen omistajan tai haltijan lupaa. "Läpikulku kiellety" -merkki on osoitus taloyhtiön tahtotilasta rajoittaa alueen läpikulkua. Jokamiehen oikeus ei ulotu taloyhtiön piha- tai parkkialueelle, kiinteistön omistaja tai haltija saa päättää mitä piha-alueella saa tehdä.
        Terveisin rikosylikonstaapeli Arto, Itä-Suomen poliisilaitos


    • Miettelijäs

      Tuleeko millaiset sanktiot jos crossipyörällä (kilvetön) hetkellisesti poikkeaa (100-200m) taajamaan ulkopuolella kotipihastaa lähtiessä yleisen tien kautta hiekka montulle. Omistan ison A kortin.

      • Hei, sanktio kyseisestä toiminnasta on 70 euroa (sekä korotetut vakuutusmaksut päälle).

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • AllCakesAreBeautiful

      Vaikka tässä formaatissa nyt ei dialogia pääsekkään syntymään, haluaisin kuitenkin kysyä ihan vilpittömästi "vastapuolelta" muutamia tiukkoja kysymyksiä, ja toivoisin, että myös otatte nämä vakavasti ja hyvässä hengessä, joskin hieman huumorilla, esitettyinä.

      Ensinnäkin, ennenvanhaan poliisin ja konnien välillä tuntui vallitsevan jonkinlainen "herrasmiessopimus", jopa ehkä molemminpuolinen kunnioitus: Emme mätkineet toisiamme emmekä kettuilleet toisillemme, ja pidätykset ja vastaavat sujuivat hyvässä yhteishengessä huumoria viljellen. Nykyään ainakin poliisin suhtautuminen on muuttunut, poliisi käyttää useammin voimakeinoja ja myös kohtelee vastapuoltaan epäkunnioittavasti. Mikä poliisin mielestä on muuttanut tätä tilannetta, ja kaipaako poliisi takaisin tähän menneeseen aikaan?

      Sitten vähän vakavempiin kysymyksiin.

      Aikooko poliisi edelleen sallia PVL:n "ulkoiluretket"? Mitä poliisi aikoo tehdä omissa riveissään olevien PVL:n jäsenien ja tukijoiden suhteen? Saisinko myös kommenttia tuohon PVL:n vähättelyyn, eli mikä on poliisin kanta Lounais-Suomen poliisin edustajan kommentiin PVL:n "ulkoilusta"?

      Mikä on poliisin kanta ei-oikeistolaisiin aktivisteihin? Monesti vaikuttaa siltä, että siinä kun "oikeisto ulkoilee", ei-oikeistolaiset aktivistit pääsevät tutustumaan poliisilaitoksen kansalaisilta yleensä suljettuihin osiin jo ennaltaehkäisevästi.

      Edellisiin viitaten, lakihan näin vaatisi, mutta miten käytännössä, onko poliisin sen oman, sisäisen, kannan mukaan oltava puolueeton työssään, niin yksittäisen rivipoliisin tasolla kuin yleisenä instanssina? Jos pitää, niin miten poliisi aikoo parantaa tämän puolueettomuuden toteutumista, ja varsinkin sitä, että poliisi näyttäytyy kansalaisia kohtaan puolueettomana, eikä vahvasti oikeistolaisena toimijana?

      Kannattaako poliisi erillisen, täysin itsenäisen, instanssin perustamista tutkimaan poliisin tekemiä rikoksia? Jos ei, niin miksi? Miten poliisi aikoo puuttua tilanteeseen, missä poliisi tutkii itse poliisien tekemät rikokset, joiden sanktiot jäävät poikeuksetta hyvin vähäisiksi?

      Aikanaan poliisikouluun ei päästetty poliittisesti vasemmalla olevia henkilöitä. Ottaen huomioon muutaman vuoden takaisen tutkimuksen poliisien poliittisesta suuntautumisesta, pitääkö tämä käytäntö vielä paikkansa? Vaikuttaako poliittinen suuntautuminen tai aktiviteetti poliisikouluun hyväksymiseen, ja jos vaikuttaa, miten?

      Suomen poliisi on ainoa länsimainen poliisiviranomainen, joka edelleen tekee virallista yhteistyötä Venäjän poliisin kanssa. Miksi näin? Kuinka pitkälle tämä yhteistyö ulottuu ja kuinka paljon poliisi jakaa tietojaan Suomen kansalaisista Venäjän poliisille? Mikä on Suomen poliisin kanta Venäjän poliisin toimintaan, ammatillisesti ja ihmisoikeuksien kannalta katsottuna?

      Edellistä sivuten, ja taas ennenvanhaan kysymys, ennenvanhaanhan Supon ja "tavallisen poliisin" välit olivat lähes olemattomat, ellei jopa tulehtuneet. Mikä on tilanne poliisin näkökulmasta nykyään?

      Ja ihan lopuksi, millaisista kakuista poliisi pitää? Olisiko kakkukahvit hyvä tapa liennyttää välejä eri osapuolten välillä?

      Kiitän jo etukäteen "kolleegoja" vastauksista ja toivotan teille hyvää kesänodotusta!

      • Terve!

        Hyvät ja tiukat kysymykset! Ohessa vilpittömiä vastauksia:

        Poliisin ja konnien väleistä:

        On harmillista, jos poliisin ja konnien välit tuntuvat jotenkin tulehtuneen. Poliisin kannaltahan tämä ei edesauta mitään - päinvastoin kohteliaat ja asialliset välit kaikkiin ihmisryhmiin ovat myös poliisin ehdoton etu! Jos kokee, että jossain yksittäistapauksessa on tapahtunut ylilyönti, on asiasta ihan perusteltua tehdä esim. kantelu, jolloin asia selvitetään ihan virallisessa menettelyssä. Lisätietoja löytyy mm. täältä: https://www.poliisi.fi/asiakaspalvelu/poliisin_toiminnasta_kanteleminen

        PVL:n asia:

        Asia on hyvin ajankohtainen. PVL:n toiminta on juuri kielletty Korkeimman oikeuden ratkaisulla, vaikka asiaa siellä vielä käsitelläänkin.

        Vaikka yhdistys olisikin lakkautettu, poliisi ei saa ihan kaikkea toimintaa kieltää. Yhdistyksen jäsenet saavat tietenkin kansalaisina esim. liikkua kaupungilla ihan vapaasti. Toisinaan voi olla hankalaakin päätellä, mikä on "kiellettyä yhdistystoimintaa" ja mikä puolestaan ihan tavallista ja sallttua elämistä ja olemista. Tästä syystä poliisi joutuu aina tapauskohtaisesti arvioimaan, mikä on sellaista toimintaa joka vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Päätökset eivät ole aina helppoja.

        Poliisi ei millään tavoin kerää tietoja siitä, millaisiin yhdistyksiin sen oma henkilöstö kuuluu. Poliisissa ei näin ollen ole myöskään mitään virallista tietoa siitä, kuuluuko joku yksittäinen poliisi PVL:ään tai "kannattaako" tämä muutoin PVL:n aatemaailmaa. Laki on sinänsä selvä: virkaa hoitaessaan poliisin on oltava yhdenvertainen ja puolueeton. Jos tämä ei jostain syystä toteutuisi jonkun yksittäisen poliisin kohdalla, tähän puututaan tiukasti.

        Täällä netissä emme voi ottaa kantaa yksittäistapauksiin, kuten tuohon yhdessä uutisessa kerrottuun "ulkoilemiskommenttiin".

        Ei-oikeistolaiset aktivistit ja poliisin puolueettomuus:

        On valitettavaa, jos koet että poliisi näyttäytyy jotenkin erityisen "oikeistolaisena". Kuten yllä jo totesinkin, laki on yksiselitteinen poliisin puolueettomuusvelvollisuuden osalta. Yksittäisinä kansalaisina poliisitkin ovat tietenkin vapaita esim. äänestämään ketä tahansa tahtovat eikä organisaatio voi tai saa tähän pyrkiä vakuttamaan. Sitä vastoin on tärkeää, että virkatehtäviä hoitaessa myös ulospäin syntyy sellainen kuva, että poliisi kohtelee kaikkia samalla tavalla. Pyrimme kiinnittämään tähän paljon huomiota. Mielestäni olemme tässä myös ihan hyvin onnistuneet, poliisin luottamus on tuoreimpienkin mittauksen mukaan kansalaisten keskuudessa korkea.

        Poliisin tekemien rikosten tutkiminen:

        Käsittääkseni poliisilla ei ole virallista kantaa siihen, pitäisi perustaa esimerkiksi joku oma virasto tutkimaan poliisin tekemäksi epäiltyjä rikoksia. Asiasta on vuosien saatossa käyty kyllä keskusteluja, mutta tiedossani ei ole, että asiasta olisi käynnissä mitään projektia. Tämähän ei ole myöskään sellainen asia, josta poliisi voisi itse päättää - poliitikot tekevät viime kädessä asiaa koskevat ratkaisut.

        On kuitenkin hyvä huomata, että jo tällä hetkellä poliisin tekemäksi epäiltyjen rikosten tutkinnasta vastaa syyttäjä, ei poliisi itse. Syyttäjä saa toki tutkinnassa apua poliisilta, mutta nämäkin tutkijat määrätään aina sellaisesta poliisilaitoksesta, jossa tutkinnan kohde ei työskentele. Tälläkin hetkellä pyritään siis siihen, että näiden asioiden tutkinta on puolueetonta.

        Poliittinen kanta Poliisiammattikorkeakouluun valittaessa:

        Hakijan poliittinen kanta ei vaikuta Poliisiammattikorkeakoulun valintoihin.

        Yhteistyö Venäjän poliisin kanssa:

        Käsittääkseni yhteistyö Venäjän poliisin kanssa on ihan toimivaa - Suomessa se on tietenkin ihan luonnollista kun yhteistä rajaa on pitkälti ja kansalaisia liikkuu puolin ja toisin. Tiedonvaihtoa ulkomaan viranomaisten kanssa säädellään meillä ihan lakitasolla, joten näissä raameissa tiedonvaihtoa tehdään. Venäjän ihmisoikeustilanteeseen tai muihin tällaisiin kysymyksiin muodostetaan mahdolliset kannat valtionjohdossa ja poliisi keskittyy paremminkin vain suorittamaan sille laissa säädettyjä tehtäviä.

        Yhteistyö SUPO:n kanssa

        Suojelupoliisihan erosi poliisin muusta organisaatiosta suoraan sisäministeriön alaisuuteen vuoden 2016 alusta. Sikäli kun olen itse kuullut, yhteistyö on hyvin toimivaa ja arkipäiväistä. Vaikka tehtävät vähän poikkeavat toisistaan, tavoitteet ovat tietenkin turvallisuusviranomaisille yhteiset!

        Kakut:

        Poliisi pitää kaikenlaisista kakuista. Erityisesti suklaiset ovat monen mieleen. Emme kuitenkaan syrji eri leivonnaisia: myös pullat, tortut ja muut makeat leivokset käyvät keskimäärin hyvin kaupaksi!

        Toivottavasti vastaukset tyydyttivät - tällaisessa formaatissa emme tietenkään voi mennä asioihin kovin syvällisesti.

        Mukavaa kesänodotusta myös sinulle!

        Terveisin,

        Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Prätkähiiret

      Pohjoismainen vastarintaliike lakkautettiin rotusyrjinnän ja vihapuheen perusteella, hyvä niin. Mutta miten on mahdollista että sitten KRP:n luokittelemat puhtaat rikollisjärjestöt (liivijengit) joiden käsien kautta on tapettu lukematon määrä ihmisiä sekä suoraan että välillisesti huumekaupan myötä, saavat vapaasti täällä touhuta ja mainostaa vapaasti itseään, aina tv progandadokumettejä myöten ja poliisi tuntuu olevan täysin voimaton niiden kanssa? Mielestäni huumeet ja järjestäynyt rikollisuus ovat aika paljon suurempi uhkä tässä maassa kuin puhe. Onko prioriteetit kohdillaan?

      • Moi,
        kiitos hyvästä kysymyksestä.

        Nämä rikollisjärjestöt ovat tosiaan onnistuneet antamaan itsestään julkisuuteen poliisin näkökulmasta täysin epätodellisen kuvan. Ikävä kyllä me poliisissa emme voi koota julkisuuteen dokumenttia tai kuvakoostetta niistä kaikista uhreista vammoineen ja surkeine kohtaloineen. Laki estää sen.

        Vakiintuneiden rikollisjengien lakkauttaminen vaatii erittäin paljon työtä, asiantuntemusta ja resursseja. Maailmalla tästä on saatu vaihtelevaa tulosta, mutta pääsääntöisesti tulokset ovat olleet lupaavia. Esim. Hollanti, Saksa, Tanska...

        Christer
        rikosylikomisario
        Keskusrikospoliisi


    • Kys-eli-jä

      Mitä vaaditaan ennen aselupahankkimisen jättämistä?

      • Tervehdys,

        aseluvan hakijan tulee olla terveydentilansa ja käyttäytymisensä perusteella sopiva pitämään hallussaan ampuma-aseita ja aseen osia. Sen lisäksi hakijalla tulee olla hankittavalle ampuma-aseelle ampuma-aselain mukainen hyväksyttävä käyttötarkoitus ja hankittavan ampuma-aseen tulee sopia hyvin hakijan ilmoittamaan käyttötarkoitukseen.

        Kari
        komisario
        Sisä-Suomen poliisilaitos


    • kädestänahkapois

      Onko tänäkin vuonna poliisilla käytäntönä että ei tee käyntiä/tutkintaa kun joku( todennäköisesti tiedetty) henkilö käy kaatamassa happoa postilaatikkoon ja saa happoa kädelle. ja aikaisemmin sama postilaatikko jo yritetty polttaakkin ja ilmoitus siitäkin tehty.

    • TunnollisenPojanÄiti

      Kysymys: Täysi-ikäinen henkilö oli työtön ja masentunut 2000-luvun alussa ja sortui näpistelyyn kaupassa, jäi kiinni kummallakin kerralla ja heräsi tilanteeseen ja lopetti näpistelyn.

      Poliisi oli sanonut että rekisterimerkintä näpistelysakoista poistuu viidessä vuodessa. Miksi silti vielä yli 15 vuoden kuluttua nuo kaksi sakkoa näkyivät rekisterin tarkistuksen yhteydessä?

      Eikö reksitereitä oikeasti siivotakaan? Miten asiaan voi vaatia korjaamista ajantasalle? Niiden kahden ikävän tapahtuminen jälkeen eikä niitä ennen ole minkäänlaisia rikkeitä, ei edes ylinopeussakkoja.

      Kiitos!

      • Hei,

        rikosrekisteri on valtakunnallinen rekisteri, johon kirjataan lähinnä vapausrangaistukseen tuomittujen tietoja. Rikosrekisterissä näpistyksestä tietoja ei ole ellei teoista ole tuomittu rikosrekisteriin merkitsemisen edellytykset täyttävää tuomiota.

        Laki henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa määrittelee sen, miten kauan Poliisiasian tietojärjestelmässä säilytetään tietoja rikosepäilyistä. Poistosäännöt määräytyvät rikosnimikkeiden vakavuuden perusteella.

        Valitettavasti en voi ottaa kantaa suoraan sinun tapaukseesi. Jos asia epäilyttää sinua, sinun on otettava asiassa yhteyttä lähimpään poliisiasemaan asiasi tarkastamista varten.

        Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • supisaari

      Miksi poliisi ei käytä virkalakkia ,univormuun kuuluu aina virkalakki. Kaikkialla maailmassa poliisi käyttää virkalakkia esm. jenkeissä, kun poliisi nousee autosta hän laittaa virkalakin päähän.Suomen poliisit ovat kuulapäitä. Miltä armeija näyttäisi lakitta.Lakit päähän ja vähän äkkiä!Se nostaa kunnioitusta.

      • Moi,

        havaintosi koskien virkalakkia on hyvä. Asianmukainen virkapuku antaa ryhdikkään ja ammattimaisen kuvan virkatehtävissä olevista henkilöistä.

        Poliisimiesten oikeudesta ja velvollisuudessa käyttää virkapukua säädetään poliisilaissa. Yksityiskohtaisempi ohjeistus virkapuvusta annetaan Poliisihallituksen määräyksellä, jonka mukaan ulkona työskennellessä virkapuvun kanssa käytetään päähinettä. Tietyissä tapauksissa virkatehtävän luonne kuitenkin voi olla sellainen, että virkalakkia ei ole käytössä (esim. kiireellinen poistuminen poliisiajoneuvosta).

        Poliisiopiskelijoille opetetaan virkapuvun käyttösäännöt ja jokaisessa poliisiyksikössä on ns. virkapukuasioista vastaava päällystöön kuuluva virkamies, mutta jokainen poliisi vastaa ohjeistuksen mukaisesta pukeutumisestaan.

        Pasi, ylikomisario, Poliisiammattikorkeakoulu


    • Huolestunut_vanhempi

      Kouluumme on pesiytynyt hyvin arveluttava lieveilmiö: vanhempainyhdistys on jakanut opettajille käteistä rahaa nimikkeellä "luokkakohtainen toimintaraha". Rahan ajatuksena on järjestää jotain kivaa luokalle opettajan toimesta, mutta toistaiseksi tuosta parin sadan euron opettajakohtaisesta rahasta ei ole juuri iloa oppilaille koitunut. Rahan käyttöä ei kukaan valvo, vaan opettaja saa käyttää rahan parhaaksi katsomallaan tavalla. Yksi opettajista järjesti "leffapäivän", tuoden yhden vanhan dvd-elokuvan luokan katsottavaksi ja lapset toivat itse leffaeväänsä. Tuon dvd-elokuvan hinta kaupassa oli ehkä viitisen euroa, joten melkein parisen sataa euroa jäi opettajan omaan taskuun. Hankalaksi asian tekee se, että vanhempainyhdistyksen aktiivijäsenten lapset saavat koulussa erityiskohtelua, esimerkiksi näiden tekemiä kiusaamisia katsotaan läpi käsien tai jopa peitellään aktiivisesti opettajan toimesta. Kestääkö tällainen toiminta päivänvaloa? Opettajat ovat virkasuhteessa.

      • Hei! Kiitos kysymyksestäsi. Ensisijaisesti kehotan olemaan yhteydessä koulun rehtoriin asian selvittämiseksi. Rehtori todennäköisesti on tietoinen vanhempainyhdistyksen toiminnasta ja pelisäännöistä, tarvittaessa hän sopii asialle pelisäännöt vanhempainyhdistyksen kanssa. Rehtori on avainasemassa myös koulussa tai koulumatkoilla tapahtuvan kiusaamisen osalta.
        Terveisin rikosylikonstaapeli Arto, Itä-Suomen poliisilaitos


    • Uuggtyjuikjj

      Minua ihmetyttää suuresti että miksi poliisien pitää tiedottaa että pitää valtakunnallista tehovalvontaa?, kyllä ihmiset tämän tajuaa ja ne ajaa hillitysti juuri valvontapäivänä mutta anna kun seuraava päivä tulee niin ajetaan kuin mielipuoliset!!!

      • Hei. Kyse on normaalista poliisin ennalta estävästä toiminnasta. Sakkojen kirjoittamisen sijaan poliisi haluaa vahvan tiedottamisen avulla saada ihmiset muuttamaan ajokäyttäytymistään turvallisempaan suuntaan - vaikkapa sitten vain päivän ajaksi. Terveisin, Timo, Poliisihallitus


    • Detsisenda

      Miten tuommone teijä maijja jäi kawasaki kx80:ille?

      • Terve!

        Ilmeisesti olet havainnut jonkinnäköisen seurantatilanteen, jossa Maijalla on ajettu moottoripyörän perässä ja moottoripyörä on päässyt "karkuun".

        Tällaisissa tilanteissa ei lähtökohtaisesti ole kyse siitä, kumpi ajoneuvo kulkee kovempaa, vaan monesti esimerkiksi liikenneolosuhteet ovat sellaiset, että poliisi turvallisuussyistä luopuu seurannasta.

        Tällöinkään asia ei jää hoitamatta, jos kyseessä on jokin rikos, vaan asian selvittäminen siirtyy tutkintatehtäväksi.

        Vesa, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Suuri_hätä

      Löysin luun tien reunasta, luu muistuttaa gieman ihmisen reisiluun palaa. Mitä pitäisi tehdä????

      • Martsaa

        Pystyykö poliisiamkin tarjoamissa soluasunnoissa pitämään lemmikkiä vai onko ehdoton ei?


      • Martsaa kirjoitti:

        Pystyykö poliisiamkin tarjoamissa soluasunnoissa pitämään lemmikkiä vai onko ehdoton ei?

        Hei,

        kiitos kysymyksestäsi! Poliisiammattikorkeakoulun kampusalueella ei ikävä kyllä ole mahdollisuutta pitää lemmikkieläimiä.

        Terveisin,
        Virve, suunnittelija, Poliisiammattikorkeakoulu


      • Hei,

        Luonnossa vastaan voi tulla monelaisia luita ja sen selvittäminen, että löytämäsi luu on osa ihmisen luuta saattaa vaatia pitkällisiä tutkimuksia. Mikäli löytämäsi luun ympärillä ei ole muita luita, niin kyseessä voi olla eläimen luu, jonka jokin toinen eläin on kuljettanut paikalle. Mikäli asia askarruttaa sinua, niin asiasta voi ilmoittaa paikalliselle poliisille, joka arvioi tarvittavat jatkotoimenpiteet.

        Poliisitarkastaja Kimmo
        Poliisihallitus


    • playeri

      jos on esim raiskaus ja joku mopo on viritetty nii miks ne kiinnostaa enemmä

      • Hei,

        poliisia kiinnostaa kaikenlainen rikollisuus. Poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten ennalta estäminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen. Näiden lisäksi poliisin on tehtävä muut sille erikseen säädetyt tehtävät ja annettava jokaiselle tehtäväpiirinsä kuuluvaa apua. Liikenneturvallisuudesta huolehtiminen on osa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämistä.

        Poliisi on tulosohjattu organisaatio, jonka toiminnan painopistealueet ja tavoitteet vahvistetan vuosittain. Näihin tehtäviin voit tutustua tarkemmin vaikka www.poliisi.fi sivustolla.

        Poliisiyksiköt suorittavat yksittäiset tehtävät priorisointijärjestyksessä ja eri tehtäviin on koulutettu eri poliiseja. Tämän johdosta samaan aikaan voi olla vakavaa rikostutkintaa ja liikennevalvontaa samallakin alueella.

        Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Räikkösvauhti

      Poliisien tekemät takaa-ajot vaikuttavat joskus vaarallisilta, kun ajetaan kovaa ylinopeutta jonkun perässä teillä ja jopa kevyen liikenteen väylillä. Näitä sattuu myös kaupunkien keskustoissa. Takaa-ajoissa on tapahtunut myös valitettavia onnettomuuksia, joissa ihmisiä on kuollutkin. Tuntuu jotenkin kohtuuttomalta, että joku nuori törttöilijä tai jopa sivulliset joutuvat hengenvaaraan tämän takia.

      Selvää on, että poliisin kuuluu saada kiinni epäilty rikoksentekijä, mutta olisiko tähän muita vaihtoehtoja kuin mahdollisesti vaarallinen takaa-ajo? Onko asiasta mitään ohjeistuksia, pohdintaa tai ehkä uusia avauksia?

      • Kiitos kysymyksestäsi!

        Totean ensi alkuun, että takaa-ajot ovat poliisitoiminnallisesti erittäin haastavia tilanteita. Poliisin toiminnan tavoitteena on luoda ennen kaikkea turvallisuutta, mutta toisaalta saada myös kohdehenkilö kiinni.

        Takaa-ajossa partiot ja tilannetta johtava poliisi käyvät jatkuvaa arviota siitä, tuleeko takaa-ajoa jatkaa vai tulisiko siitä kenties luopua, vaarantuuko sivullisten henkilöiden turvallisuus kadulla sekä mahdollisesti myös autossa. Haasteellista on se, että emme voi luoda pakeneville henkilöille sellaista mielikuvaa, että karkuun lähteminen kannattaa.

        Muistuttelenkin vielä siitä, että kun jalankulkijana tai liikenteessä kuulee hälytysajoneuvon äänen, on syytä valpastua ja antaa tilaa hälytysajoneuvoille.

        Liikenneterveisin

        Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


    • Vasarakourassa

      Kysäisenpä tilanteesta, joka jatkunut jo monta kuukautta:kyse naapurista, joka jatkuvadti häiriköi ja omaan perheeseeni kohdistunut tappouhkauksia, sylkemistä päin näköä, ikkunoihin paukuttelua/ kivillä heittelyä, huutoa ja haukkumista kymmeniä kertojs. Hänestä taloyhtiöön on ilmoitettu pariin otteeseen, ja poliisi käynyt useasti paikalla toteamassa, että on teillä riesa. Hiljenee poliisin käytyä...mutta vain hetkeksi. Pystyyköhän tämmösessä tilanteessa hakemaan lähestymiskieltoa?

      • Hei!
        Annan teille seuraavan ohjeen: tehkää poliisille tutkintapyyntö kotirauhan rikkomisesta.

        Kärsitte viestinne mukaan naapurin systemaattisesta häiriönaiheuttamisesta, jonka poistaminen / vähentäminen edellyttää rikostutkintaa. Jos rikostutkinnan lisäksi tarvitsette vielä lähestymiskieltoa, Teidän tulee hakea sitä käräjäoikeuden kautta. Lisätietoja lähestymiskiellon hakemisesta saatte tutkivalta poliisilta tai käräjäoikeuden kansliasta.

        Kotirauhaa toivottaen!
        Harri-Pekka, ylikomisario, Itä-Suomi


    • Acab_rambo

      Mistä voisi kysyä mitä tietoja minusta on rikosrekisterissä?

      • Hei. Rikosrekisteriä ylläpitää oikeusministeriön alainen Oikeusrekisterikeskus. Rikosrekisteriä ja rikosrekisteritietojen luovuttamista koskevat tiedot löytyvät Oikeusrekisterikeskuksen sivuilta https://www.oikeusrekisterikeskus.fi/fi/

        Henkilön oikeus saada itseään koskevia tietoja on rajoitettu. Rikostaustaotteen lisäksi yksityinen henkilö saa itseään koskevan otteen viisumia, työlupaa, oleskelulupaa tai muuta siihen verrattavaa syytä varten esitettäväksi ulkomaan viranomaiselle. Rikostaustaote on maksullinen.

        Rikosrekisteriotehakemuksen voit jättää sähköisesti oikeushallinnon asiointipalvelussa www.asiointi.oikeus.fi.

        Ystävällisin terveisin, Timo, Poliisihallitus viestintä


    • Tuntuuko poliisin työ koskaan turhauttavalta, kun rikolliset saavat niin mitättömiä tuomioita?

      Tuleeko koskaan vastaan tilanteita, jossa joudutte toimimaan vastoin omaa moraalia?

      Miksi poliisin oikeusturva on niin huono tilanteissa, jossa kiinniotettava pistää vastaan?

      • Moi,

        joskus poliisin työ tosiaan voi hieman turhauttaa, mutta se toisaalta kannustaa tekemään työtä entistä huolellisemmin. Poliisin tehtävä on tehdä esitutkintaa niin hyvin, että näytöt oikeudenmukaiseen ja poliisiakin tyydyttävään tuomioon riittävät.

        Ajoittain turhautuneenkin poliisin moraali pysyy aina vahvana. Muuten tässä työssä ei pärjää.

        Poliisin oikeusturva on riittävällä tasolla liittyen voimankäyttötilanteisiin (esim. kiinniotto). Poliisin on toimittava näissäkin tilanteissa ammattimaisesti ja lakeja noudattaen. Se on poliisin ja asiakkaan etu.

        Christer,
        rikosylikomisario, Keskusrikospoliisi


    • serppe

      mikä huume haisee hattaramaiselta, malkeelta ja ällöttävältä

      • Hei! Kuvaukseesi voisivat sopia yleisesti ottaen synteettisesti valmistetut huumeet, joiden haju aiheutuu valmistuksessa jäävistä liuottimista ja epäpuhtauksista.

        Asiantuntija, Rikostekninen laboratorio, Keskusrikospoliisi


    • Tulevapoliisi

      Minkä antaisitte tärkeimmäks vinkiks poliisikoulusta haaveilevalle? Ja onko selvästi huonommat lähtökohdat työhön jos taustalla ei oo aiempaa tutkintoa tai liiemmin elämänkokemusta eri asioista?

      • Hei,

        mukava kuulla, että olet kiinnostunut opinnoista Polamkissa! Paras vinkki lienee se, että selvität hyvin minkälaiseen koulutukseen olet hakeutumassa ja valmistaudut huolellisesti valintakokeen eri osa-alueisiin. Kannattaa katsoa Poliisitubesta Oletko poliisiainesta? -video:
        https://www.youtube.com/watch?v=d IbeSMrG7EU

        Valintaperusteissa edellytetään toisen asteen tutkintoa (tarkempia tietoja www.polamk.fi/haku).

        Poliisi (AMK) -tutkinto antaa kaikille opiskelijoille hyvät valmiudet poliisin työhön.

        Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


    • Unofficialcop

      Onko laitonta pitää toimiluvatonta virastoa?

      • Terve!

        En ole ihan varma, mitä tarkoitat tässä virastolla. Valtion virastot eivät toimi toimilupapohjaisesti, vaan niiden perustamisesta säädetään kutakin virastoa koskevassa laissa.

        Terveisin,
        Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


    • ehkätulevarikostutkija

      Onko poliisikoulun käyminen välttämätöntä jos haluaa töihin esim rikoatutkijaksi keskusrikospoliisiin, tai muuhun vastaavaan työhön? Onko mahdollista päästä tekemään jotain sellaista ilman poliisin tutkintoa?

      • Terve!
        Keskusrikospoliisissa on lukuisia asiantuntijatehtäviä, joissa ei edellytetä poliisitutkintoa. KRP:llä on monipuolinen tehtävä sisältäen mm. rikosteknisen laboratorion lukuisat huippuosaamista edellyttävät tehtävät, joissa valtaosaltaan ei vaadita poliisitutkintoa. Myös kyberkeskuksessa on tehtäviä, joissa tarvitaan erikoisosaamista (mm. insinöörit) ja jotka eivät edellytä poliisikoulutusta.

        Rikostutkinnassa on esim. kirjanpidon tarkastuksen asiantuntijoiden, mutta myös rikostutkijoiden tehtäviä, joihin voidaan nimittää myös muu kuin poliisikoulusta valmistunut.

        Lisätietoja poliisin virkojen kelpoisuusvaatimuksista löytyy mm. Asetus poliisin hallinnosta. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1996/19960158# V5

        Jaakko, rikostarkastaja, keskusrikospoliisi


    • sivullinen

      Useissa takaa-ajotilanteissa poliisi ja takaa-ajettu ajavat kovaa vauhtia kävelytiellä joissa liikkuu myös pieniä lapsia jotka eivät välttämättä ymmärrä, ehdi ja osaa väistää, miksi vaarannatte sivullisten hengen mitättömän ylinopeuden tai muun pienen rikkeen takia? Näistä tapauksista on videoita julkaistu iltapäivälehdissä sekä youtubessa ja molempien osapuolien kaahailu on aivan järjetöntä. Moni sivullinen on ollut hengenvaarassa poliisin aiheuttamasta takaa-ajosta johtuen.

      • Hei,
        takaa-ajot ovat usein vaarallisia niin takaa-ajettavalle, takaa-ajajille ja myös sivullisille. Poliisin tulee aina takaa-ajoissa punnita kokonaistilannetta ja sitä, kuinka vaarallinen tilanne on varsinkin sivullisille. Poliisilla on oikeus luopua toimenpiteestä, jos sen loppuun suorittaminen voisi johtaa kohtuuttomaan lopputulokseen tavoiteltavaan päämäärään nähden.

        Pakenevan kulkuneuvon seuraamisessa on jatkuvasti tehtävä tilanteen kokonaisarviointia ja poliisin toimenpiteiden mitoituksen harkintaa. Ja tästä syystä osassa tapauksista poliisi luopuukin takaa-ajostaan todeten sen jatkamisen olevan liian vaarallista sivullisille.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • pepsimaxi

      Terrorismin uhka on kohonnut ja taas uutisoitiin kahdesta uudesta tapauksista. Uskaltaako yleisötapahtumiin ja vilkkaisiin paikkoihin mennä huoletta, vai onko syytä vältellä jotain paikkoja tai varautua muuten? Minkälainen Suomen uhkataso on verrattuna muihin Pohjoismaihin tai Keski-Eurooppaan?

      • Hei,

        Suomi on yksi maailman turvallisimmasta maista ja viranomaiset tekevät parhaansa, että näin olisi jatkossakin. Mielestäni on edelleenkin turvallista mennä yleisötapahtumiin ja vilkkaisiin paikkoihin ilman pelkoa.

        Poliisi piti kysymääsi asiaan liittyen tiedotustilaisuuden viime viikolla. Voisit tutustua videoon vaikka Poliisitubessa (youtube.com/Poliisitube). Videon nimi on Järjestäytyneen rikollisuuden tilannekuva Euroopassa ja Suomessa.

        Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Markussssssss

      Onko poliisilla riittävästi resursseja puuttua alaikäisten internetissä tapahtuvaan seksiseuranhakuun? Voiko poliisi sulkea sivustoja, joiden ylläpito sallii tällaiset ilmoitukset eikä niitä siivoa? Esimerkiksi tältä sivustolta löytyy useita ilmoituksia, joissa alaikäiset lapset tarjoavat maksullista seksiä, valitukset ylläpidolle ovat olleet tuloksettomia:
      http://m.koko-suomen-homoseuran-haku.webnode.fi/kikit-ja-skypet/

      Miksei poliisi ole puuttunut toimintaan?

      • Hei,

        Poliisi on saanut lisätalousarvioissa lisää resursseja lasten seksuaalisen väkivallan torjuntaan. Resursseja tullaan kohdentamaan poliisilaitoksiin ja Keskusrikospoliisiin em. rikosten ennalta estämiseen ja torjuntaan.

        Poliisi ei voi itsenäisesti sulkea internetsivustoja, mutta mikäli sivustoilla julkaistaan esimerkiksi lasten seksuaalisen hyväksikäytön materiaalia, voi poliisi hakea tuomioistuimelta määräystä em. aineiston poistamiseen ja laustan ylläpitäjän pitäisi tällainen aineisto poistaa mikäli he itse sen havaitsevat. Mikäli sivusto sijaitsee ulkomailla voi tuomioistuin määrätä poliisin hakemuksesta, että internet palveluntarjoat estävät pääsyn kyseiselle sivustolle.

        Ei alustojen käyttäjillä on useinmiten mahdollista raportoida havaitsemistaan väärinkäytöksistä tai käytäntöjen rikkomisesta alustojen ylläpitäjille, joilla on mahdollista poistaa ilmoitus mikäli se rikkoo palvelun käyttöön littyviä sääntöjä.

        Poliisitarkastaja Kimmo
        Poliisihallitus


    • Enoniolirobotti

      Onko poliisi hyvä poliisi?

      • Hei!

        Mahtaako tässä olla joku kompa tai jopa koira haudattuna?

        Poliisina ajattelen, että kaikkien ammattikuntien edustajat haluavat olla työssään hyviä - niin poliisikin. Suomessa poliisi nauttii kansalaisten luottamusta, joka on rakennettu vuosikymmenien saatossa. Keskeinen tekijä on ollut se, että poliisi on ollut läsnä siellä missä ihmisetkin ovat. Ennen oli kylä- ja toripoliiseja. Tänä päivänä toimitaan lähipoliisimallin mukaisesti etenkin lähiöissä. Pyrimme olemaan läsnä ja luomassa turvallisuutta myös sosiaalisessa mediassa, jossa nuoret liikkuvat kyläraitin sijaan.

        Poliisi on myös tavallinen ihminen ihmisten joukossa. Yksittäinen ihminen ei yksin saa aikaan paljoakaan. Siksi poliisi tekee yhteistyötä muiden viranomaisten, yhteisöjen ja myös eri alueiden asukkaiden kanssa.

        Poliisi haluaa olla helposti lähestyvä - osaltaan tälläkin toiminnalla halutaan sitä osoittaa ja edistää.

        Pekka, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • kysynpävaan

      Miksi poliisi oikein jahtaa kaikenmaailman verorötöstelijöitä ja bisnesmiehiä kun samaan aikaan raiskaajat ja muut oikeat rikolliset saa rauhassa rellestää?

      • Terve, Esitutkintalain 3 luvun 3 §:n mukaan "Esitutkintaviranomaisen on toimitettava esitutkinta, kun sille tehdyn ilmoituksen perusteella tai muuten on syytä epäillä, että rikos on tehty." Poliisi siten tutkii lähtökohtaisesti kaikki lain mukaan tutkittavat asiat, joissa ns. esitutkintakynnys ylittyy, myös veropetokset ja muut talousrikokset. Suomessa Eduskunnan teettämässä tutkimuksessa harmaan talouden määräksi arvioitiin 10–14 miljardia euroa, mikä vastaa 5,5–7,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tämän arvion mukaan tämä vastaa 4-6 miljardin euron vuosittaisia verojen ja maksujen menetyksiä. Kyse on yhteiskunnallisesti siten merkittävästä rikollisuuden alasta.
        Jaakko, rikostarkastaja, keskusrikospoliisi


    • Madis12

      Puhalsin 2,5 promillea ja mitään vahinkoja ei tapahtunut lainkaan! tämä on minun ensimmäinen kännissä kiinni jääminen! mitä sakkoja minulle voi tulla, ja mitä merkintöjä tulee minun papereihin? vaikuttaakos työn saantiin yms...???
      auto oli ojas kiinii
      pitkäks menee kortti?

      • Hei,

        kyseessä on törkeä rattijuopumus, josta sanktiona voidaan määrätä vähintään 60 päiväsakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Sanktion lisäksi määrätään ajokieltoa vähintään 3 kuukautta ja maksimissaan 5 vuotta.

        Jos sanktio on vankeutta, se tulee näkymään rikosrekisterissä (sakot eivät näy).

        Terveisin
        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • ailahtelevainen

      Miten mielenterveyspotilaat näkyvät poliisin työssä? Miten mielenterveysongelmista kärsivien hoidossa vuosikymmenten aikana tapahtuneet muutokset (esim. avohoidon lisääntyminen) on vaikuttanut poliisin tehtäviin vai onko se vaikuttanut?

      • Terve!

        Mielenterveysongelmista kärsivät ihmiset näkyvät poliisin työssä kahdella tavalla. Ensinnäkin he ajoittain aiheuttavat poliisille hälytystehtäviä, esimerkiksi käyttäytymisellään tai aiheettomilla hälytyksillä.

        Eniten mielenterveysongelmat työllistävät poliisia virka-aputehtävien muodossa. Mielenterveyslain mukaisesti poliisi antaa terveydenhoitoviranomaiselle tarvittaessa virka-apua esimerkiksi henkilöiden kuljettamisen varmistamisesti lääkärin vastaanotolle tai sairaalaan.

        Erityisesti edellä mainitut virka-aputehtävät ovat lisääntyneet merkittävästi kuluvan vuosikymmenen aikana.

        Vesa, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Lapsensuusta

      Mun 5-vuotias tytär haluaisi tirtää,miksi jotkut poliisit näyttää sitruunan syöneiltä?

      • Toisinaan poliiseja harmittaa niin paljon, että tuntuu kuin olisi sitruunan syönyt. Harmituksen aiheena saataa olla, että joku on tehnyt tyhmiä ja tuhmia. Onneksi asiat saadaan usein selvitettyä ja ilosta kasvot muuttuvat Hangon keksiksi.

        Jyrki ylikomisario Oulun poliisista


    • Henriii

      Jos rajavartiolaitoksen partio huomaa esimerkiksi tilanteen, jossa uhkaava henkilö heiluu veitsen kanssa, ja jää paikalle käskyttämään henkilöä. Tässä välin sivullisen soittama poliisi saapuu paikalle. Ottaako poliisi tällaisissa tilanteissa aina johdon ja rajavartiolaitos tukee? Vai voiko tilanne mennä niin että rajavartiolaitos jatkaa henkilön käskyttämistä ja poliisi tukee? Tällainen tilanne voisi sattua esimerkiksi lentokentällä, missä on molempia viranomaisia samaan aikaan.

      • Terve!

        Pääsääntö on, että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaarantumistilanteet ovat poliisin tehtäviä. Rajavartiolain 21 §:n mukaisesti Rajavartiolaitos voi kuitenkin yksittäistapauksessa päällystöön kuuluvan poliisimiehen pyynnöstä suorittaa sellaisia kiireellisiä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi tarpeellisia poliisin toimenpiteitä, joita poliisi ei voi viipymättä suorittaa.

        Edelleen samassa pykälässä säädetään, että rajavartiomies voi kohtaamassaan asiassa suorittaa edellä tarkoitetun toimenpiteen ilman poliisin pyyntöäkin, jos toimenpidettä ei voida viivyttää terveydelle tai omaisuudelle vaaraa aiheuttamatta. Tällaisesta toimenpiteestä on viipymättä ilmoitettava poliisille, ja toimenpiteestä on poliisimiehen pyynnöstä luovuttava tai jo aloitettu toimenpide on keskeytettävä.

        Kysymyksessä kuvailemassasi tilanteessa on varmuudella kyse edellä mainitusta kiireellisestä tilanteesta, jossa rajavartiomies voi omasta aloitteestaan alkaa hoitamaan tehtävää. Poliisin tullessa paikalle vastuu tehtävästä lähtökohtaisesti siirtyy poliisille ensisijaisena yleistä järjestystä ylläpitävänä viranomaisena. Toki tehtävän suoritusvastuun vaihto tulee aina tehdä siten "saatettuna", ettei tehtävän suorittaminen, sivullisten turvallisuus ja viranomaisten työturvallisuus tilanteessa vaarannu.

        Vesa, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • oikeuseitapahdu

      Kysymys.
      Miten on mahdollista että jos viranomaistoimituksessa oleva poliisi joutuu hyppäämään pois auton edestä (esim rattijuopon ajama) ettei joudu yliajetuksi se lasketaan murhan yrityksenä
      Kun taas jos ex puoli koittaa ajaa yli ja toinen onnistuu väistämään tämä tulkitaan taponyrityksenä.
      Sitten kun vartija/järjestyksenvalvoja joka on työtehtävissä joutuu hyppäämään pois auton edestä
      Tämä tulkitaan vain törkeänä pahoinpitelynä.

      Miten on mahdollista että vaarallisessa työssä työskentelevä vartija/järjestyksenvalvoja on nii paljon alempana käräjien ja syyttäjän silmissä että poliisi ja tavan kansalainen menee hierarkiassa paljon ylemmäs.
      (kaikista tapauksista on ennakkotapaukset olemassa)

      • Hei

        Erinomainen kysymys. Tässä on kyse lainsäätäjän tekemistä arvovalinnoista. Murhan yksi kvalifiointiperuste on se, että tappo tehdään tappamalla virkamies hänen ollessaan virkansa puolesta ylläpitämässä järjestystä tai turvallisuutta taikka virkatoimen vuoksi. Tästä syystä poliisiin ja muihin virkamiehiin kohdistuneet tapon yritykset tutkitaan murhan yrityksinä.

        Terveisin
        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • MINNCA

      Alle 18-vuotiaalta ei lähde palkasta veroja mutta silti minulta lähti ”työntekijamaksua” alle 100€ palkasta. Onko laillista tai onko tämä ihan oikea juttu?

    • Brexit12345

      Miten poliisi on varautunut Brexitin mahdollisiin haittavaikutuksiin Suomessa oleskelevien Britannian kansalaisten osalta?

      • Hei.

        Poliisi on ollut mukana Brexitiin liittyvässä lainsäädäntöhankkeessa. Asiassa on annettu hallituksen esitys eduskunnalle HE 321 2018 vp, johon voi tutustua Eduskunnan nettisivuilla.

        Haittavaikutuksia on tässä vaiheessa vaikeata arvioida, kun vielä ei ole varmuutta siitä, eroaako Britannia EU:sta.

        Terveisin
        Ari, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • SekunneistaKiinni

      Miksi poliisit eivät voi sakottaa lainvastaisesta toiminnasta, eli esim. pelastustielle pysäköimisestä? Todella usein nämä hoidetaan taloyhtiön toimesta yksityisen pysäköinninvalvonnan avulla, vaikka poliisin kirjoittama sakko olisi varmasti huomattavasti tehokkaampi keino pitää huoli pelastusajoneuvojen esteettömästä kulusta.

      • Hei

        Kiitos kysymyksestäsi. Poliisi voi sakottaa pelastustielle pysäköimisestä. Kyse on silloin pelastuslain 11 §:n laiminlyönnistä, jossa on kyse pelastusrikkomuksesta. Pelastusrikkomus on kaiken lisäksi virallisen syytteen alainen rikos.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Kysynpä

      Miksi rikostutkinta käynnistyy niin hitaasti ja miksi poliisi "hautaa" osan rikosepäilyistä tutkimatta niitä?

      • Ulkopuolisen silmin tarkasteltuna joskus saattaa näyttää siltä, että esitutkinta käynnistyy hitaasti. Se ei kuitenkaan tarkoita, että poliisi ei asialle tekisi mitään. Poliisi on saattanut tehdä asian suhteen pitkään töitä ilman, että se näkyy julkisuuteen. Syynä saattaa olla esimerkiksi poliisin tarve suojata esitutkintaa. Lisäksi laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999 säätää siitä, miten asiaa julkisuudessa voi käsitellä.

        Mitä tulee rikosilmoitusten ”hautaamiseen”, poliisi ei hautaa juttuja, vaan se pyrkii asioita priorisoimalla turvaamaan ydintehtäviensä hoitamisen mahdollisimman hyvin. Tämä tarkoittaa lähtökohtaisesti käytettävissä olevien resurssien suhteuttamista tutkittavien juttujen määrään.

        Marko,
        rikoskomisario, Keskusrikospoliisi


    • Testeihinkö

      Miten suuri osa karhu-ryhmään hakijoista läpäisee testit?

      • Hei!

        Karhu-ryhmään eli valmiusyksikköön hakijoista 10 prosenttia läpäisee testit. Ne testit eivät muuten ole helpoimmasta päästä!

        Turvallista kevättä!

        Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


    • Oksamiini

      Moi. Minulla on ollut useamman vuoden lääkärien määrämä resepti benzoihin. Mitä käytännössä tapahtuu, jos poliisi tekee liikennevalvonnan yhteydessä sylkitestin ja olen nauttinut vaikka 1x15mg oksatsepaamia kyseisen päivän aikana? En ole satunnaisesti tarvitsemastani lääkityksestä maininnut kumppanillenikaan, joten olisiko se samalla nolo ja nöyryyttävä kokemus, jos hän olisi kyydissä ja testitulosta alettaisiin raatimaan tienposkessa?

      • Hei

        Kuulostaa vähintäänkin mielenkiintoiselta tilanteelta, jollainen voisi jopa olla täysin mahdollinen tapahtumainkulku. Sylkitestin perusteella poliisi tiedustelisi sinulta lääkkeiden käytön taustoja. Tällöin sinulla olisi mahdollisuus joko siinä tai sitten vähän syrjempänä kertoa, että sinulla on resepti lääkkeille. Muutoin asiaa alettaisiin tutkia epäiltynä rattijuopumuksena, mutta asia käsiteltäisiin hienotunteisesti, kuten poliisi normaalistikin tekee.

        Terveisin
        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • VonP

      Moikka!

      Mulla olisi semmoinen kysymys, että kauanko rikesakkomuotoiset (esim. lievä alkoholirikos) rikokset näkyvät tietokannoissa? Miten/missä muodossa ne näkyvät? Ja sitten vielä, että jos ulkopuolinen taho haluaa tarkistaa rikostaustan niin miten se näkyy heille?

      Kiitos!

      • Hei,

        Laki henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa määrittelee, miten poliisiasiaintietojärjestelmästä on poistettava tietoja. Rikesakoissa tiedot säilyvät poliisiasiantietojärjestelmässä rikoksen vanhenemisajan ja sen lisäksi yhden vuoden. Tämä tarkoittaa siis poliisin rekisterissä olevia tietoja.

        Rikosrekisteri on rekisteri, johon merkitään lähinnä vapausrangaistukseen tuomittuja tietoja. Rikosrekisteriä ja rikosrekisteritietojen luovuttamista koskevista tiedoista voit lukea lisää rikosrekisteristä esimerkiksi www. oikeusrekisterikeskus.fi.

        Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • teboil

      Mitä voin tehdä, kun en saa väliaikaista henkilökorttia poliisilaitokselta äänestämistä varten?!? Koneet eivät siis vieläkään toimi siellä niin, että pääsisivät rekistereihin..Olen vasta paikkakunnalle muuttanut, ei tuttuja ja passi vanhentunut.

      • Hei,

        eilen iltapäivällä järjestelmässämme on ollut lyhytkestoinen (alle 1h) käyttökatko, joka voi selittää kokemianne ongelmia. Pahoittelemme kokemianne ongelmia, mutta asian pitäisi hoitua, jos asioitte uudemman kerran poliisiasemalla.

        Sillä seikalla, että te olette vasta muuttanut paikkakunnalle, ei ole vaikutusta tämän asian näkökulmasta.

        T: Juhani, ylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Katsotaanko kuinka kieroon Polamkissa, jos 35v. hakisin sinne? Sen tiedän, että osa opiskelijoista katsoisi, jos tälläinen jo hiukset alkanut harmaantua pyörisi siellä.

      • Hei,

        hienoa kuulla, että poliisikoulutus kiinnostaa! Valintaperusteiden mukaan poliisi (AMK) -tutkintoon ei ole ikärajaa, ja Polamkissa opiskeleekin henkilöitä noin 20‒50 vuoden ikähaarukassa. Erilaiset ja eri-ikäiset opiskelijat koetaan Polamkissa rikkaudeksi niin opiskelijoiden kun henkilökunnankin keskuudessa.

        Terveisin,
        Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


    • Kalle210

      Miten lääkärin määräämä väli aikainen ajokielto meneekö siitä tieto poliisille ja kuinka sitä valvotaan koska kortti pysyy kuitenkin henkilöllä

      • Hei,

        lääkärillä on ajokorttilain 21 §:n mukaan velvollisuus ilmoittaa poliisille, jos ajokortin haltija ei täytä terveysedellytyksiä muutoin kuin tilapäisesti. Tämä velvollisuus koskee kaikkia lääkärikäyntejä. Poliisi määrää sitten varsinaisen ajokiellon lääkärin ilmoituksen perusteella.

        Jos kyseessä on lyhytkestoisempi terveydellinen syy, ei tästä mene tietoa poliisille.

        t: Juhani, ylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Lovissa

      Hei!
      Vaikuttaako miten auton turvallisuuteen/toimintaan jos pieni terävä kivi on muurautunut kulutuspintaan ja tehnyt siihen selvän loven kuitenkaan puhkaisematta kumia. Eli ei kuulu että vuotaisi. Oliko kuitenki järkevää poistaa kivi siitä renkaasta. Irrotin sen kulutuspinnaata ja lovi vaan jäi.

    • TyössäJaksaminen

      Moro,

      Juttelin erään ystävän kanssa, joka on poliisin virassa töissä tutkijana. Töitä teetetään ihmisten jaksamisen äärirajoilla ja juttuja "tapetaan" ennenkö niitä ehditään edes aloittamaan. Kuinka tämä vaikuttaa työilmapiiriin ja voisiko poliisijohto painostaa ensi hallitusta, että niitä poliiseja saataisiin palkattua lisää, kun itselläkin olisi sitten enemmän motivaatiota hakea alalle.

      • Hei,

        tämän päivän poliisityö on haastavaa erityisesti työn vaativuuden ja sen määrän suhteen. Poliisille tehtyjen rikosilmoitusten määrä on tasaisessa kasvussa, ja samalla poliisilta odotetaan yhä laadukkaampaa esitutkintaa.

        Rajallisten resurssien kanssa toimiessa poliisin on pakko priorisoida asioita, jotta poliisi pystyisi keskittymään tärkeimpiin tehtäviinsä. Lisääntynyt työmäärä ja sen vaatimukset vaativat yhä enemmän myös työntekijöiltä. Tämä heijastuu joskus myös työntekijöiden jaksamisessa.

        Poliisin resursseista päättää Suomessa eduskunta, eikä poliisi voi painostaa ketään päätöksenteossa. Siksipä on hyvä käydä yhteiskunnallista keskustelua poliisin toimenkuvasta ja resursseista.

        Marko, rikoskomisario
        Keskusrikospoliisi


    • Onko ISIC-opiskelijakortti Suomessa tunnistettu henkilöllisyystodistus? Voiko sillä todistaa olevansa täysi-ikäinen?

      • Hei,

        valitettavasti tähän kysymykseen ei ole mahdollista antaa täsmällistä vastausta.

        Suomen lainsäädännössä ei ole tyhjentävästi määritelty, mitkä asiakirjat ovat henkilöllisyystodistuksia. Passi ja henkilökortti ovat sellaisia henkilöllisyyden osoittamisen välineitä, jotka käyvät kaikessa asioinnissa. Lisäksi lainsäädännössämme on sääntelyä tiettyjä tilanteita koskien, joissa kelpaa ainoastaan tietyt asiakirjat. Esimerkiksi myönnettäessä vahvan sähköisen tunnistautumisen välineitä tulee asiakas tunnistaa passista tai henkilökortista.

        Arkisissa asioinnissa henkilöllisyyden osoittamiseen voi käyttää monentyyppisiä asiakirjoja. Se hyväksytäänkö mainittu asiakirja täysi-ikäisyyden osoitukseksi riippuu hyvin pitkälti tunnistamista tekevän henkilön omasta riskiarviosta. Esim. asioitaessa ruokakaupassa tai ravintolassa tekee iän tarkistamista koskeva työntekijä viime kädessä arvion siitä, mitä asiakirjoja hän hyväksyy.

        t: Juhani, ylitakastaja, Poliisihallitus


    • merkintä2001

      Rikosrekisterimerkintä poistuu 5 vuodessa lievissä rikoksissa. Nytkin kuitenkin saa lukea miten vaaliehdokkailta löytyy pieniä tuomioita lievistä rikoksista tätä pidemmältä ajalta. Onko niin että vaikka merkintä poistuu rikosrekisteristä, nimellä hakemalla tieto tuomioista löytyy ikuisesti jostain oikeuslaitoksen arkistosta? Olisiko siinä korjauksen paikka?

      • Hei,

        rikosrekisteri on rekisteri, johon merkitään lähinnä vapausrangaistukseen tuomittujen tietoja. Muista kuin rekisteriin merkitsemisen edellykset täyttävistä teoista ei merkitä merkintää rikosrekisteriin. Rikosrekisterilakista voit katsoa tarkemmin edellytyksiä tai voit lukea lisää esimerkiksi www. oikeusrekisterikeskus.fi.

        Laki henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa määrittelee, miten poliisin järjestelmästä eli poliisiasiain tietojärjestelmästä poistetaan tietoja.

        Viranomaisissa käsitellyistä rikoksista tietysti arkistoidaan asiakirjat kunkin viranomaisen osalta. Osa näistä arkistoiduista tiedoista on julkisia ja osa voi olla vain asianosaisten käyttöön.

        Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • yhteiskuntautelias

      Ennalta estävä poliisi, Helsinki

      Ketkä kaikki ovat valittuja yhteisökumppaneitanne (mm. kansalaisjärjestöt, uskonnolliset yhteisöt jne), mitä heidän kanssaan puuhaatte ja miten he vaikuttavat toimintaanne?

      Minkälaista hyvää yhteistyötä olette saaneet aikaan muslimien kanssa?
      Entä maahanmuuttokriittisten?

      Käytättekö samoja toimia radikaaliajattelijoihin vai vaihteleeko strategianne paljonkin sen mukaan mihin ryhmään toimet kohdistuvat? Jos vaihtelee, niin miten ja miksi?

      Onko ennalta estävä poliisi tyytyväinen työnsä tuloksiin? Missä ja miten löytyisi vielä korjattavaa?

      Koetteko tekevänne työnne tasapuolisesti?

      • Tervehdys!

        Kysymyksenne on varsin laaja. Laskeskelimme taannoin, että meillä on reilusti yli sata eri yhteystyökumppania, joiden kanssa yritämme tehdä Helsingistä entistä turvallisempaa. Meillä ennalta estävässä toiminnassamme yhtenä kantavana tavoitteena on, että pyrimme erilaisin tavoin saavuttamaan tilanteen, jossa mikään ryhmä ei eristäytyisi yhteiskunnasta niin, että alkaisi keskuudessaan ratkoa asioita, jotka kuuluisivat poliisin ratkottaviksi, vaan ongelmatilaiteissa kaikki tukeutuisivat poliisiin. Suomessakin on ryhmiä, joille poliisiin luottaminen ei ole itsestäänselvyys. Keskustelemalla tällaisiin ryhmiin kuuluvien henkilöiden kanssa ja tarvittaessa kertomalla ja perustelemalla heille, miten ja miksi poliisi toimii niin kuin toimii, voidaan luottamusta pyrkiä rakentamaan puolin ja toisin.

        Toimintaperiaatteemme on sama riippumatta siitä, mihin ryhmään henkilö kuuluu, ja käymme paljon keskusteluja myös maahanmuuttokriittisten henkilöiden kanssa. Usein tilanne onkin sellainen, että yhden ja saman tapahtuman osalta poliisia moittivat puolueelliseksi "kumpikin osapuoli". Itse asiassa maahanmuuttokriittiset ovat yksi ryhmä, joiden luottamus poliisiin ei ole erityisen korkea, vaan he kokevat poliisin usein olevan puolueellinen. Tästä epäluottamuksesta johtuen maahanmuuttokriittisten keskusteluissa usein viliseekin poliisista mitä kummallisimpia väitteitä, jotka usein eivät pidä paikkaansa. Yksi tällaisista väitteistä on, että poliisi katsoisi läpi sormien "yhteistyötahojen" tekemiä rikoksia.

        Päinvastoin ajattelemme, että luottamusta luo paremminkin se, että kaikki näkevät poliisin toimivan laki ohjenuoranaan tehtävien edellyttämällä tavalla. Vaikuttaakseen luotettavalta ja puolueettomalta poliisin tulisi lisäksi muistaa perustella tekemänsä toimet huolellisesti, jotta epäluuloisesti poliisin suhtautuvalle ei jäisi väärää käsitystä poliisin toiminnan motiiveista. Aina toimien perustelu ei kuitenkaan ole heti paikan päällä mahdollista.

        Olen työskennellyt ennalta estävässä toiminnossa koko sen seitsenvuotisen historian ajan. Esimiehenä olen erittäin tyytyväinen joukkomme tekemään työhön ja itse olen aina pyrkinyt olemaan työssäni tasapuolinen. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö asioita voitaisi jatkossa tehdä vieläkin paremmin.

        Jarmo, komisario, Helsingin poliisilaitos


      • yhteiskuntautelias
        Poliisi kirjoitti:

        Tervehdys!

        Kysymyksenne on varsin laaja. Laskeskelimme taannoin, että meillä on reilusti yli sata eri yhteystyökumppania, joiden kanssa yritämme tehdä Helsingistä entistä turvallisempaa. Meillä ennalta estävässä toiminnassamme yhtenä kantavana tavoitteena on, että pyrimme erilaisin tavoin saavuttamaan tilanteen, jossa mikään ryhmä ei eristäytyisi yhteiskunnasta niin, että alkaisi keskuudessaan ratkoa asioita, jotka kuuluisivat poliisin ratkottaviksi, vaan ongelmatilaiteissa kaikki tukeutuisivat poliisiin. Suomessakin on ryhmiä, joille poliisiin luottaminen ei ole itsestäänselvyys. Keskustelemalla tällaisiin ryhmiin kuuluvien henkilöiden kanssa ja tarvittaessa kertomalla ja perustelemalla heille, miten ja miksi poliisi toimii niin kuin toimii, voidaan luottamusta pyrkiä rakentamaan puolin ja toisin.

        Toimintaperiaatteemme on sama riippumatta siitä, mihin ryhmään henkilö kuuluu, ja käymme paljon keskusteluja myös maahanmuuttokriittisten henkilöiden kanssa. Usein tilanne onkin sellainen, että yhden ja saman tapahtuman osalta poliisia moittivat puolueelliseksi "kumpikin osapuoli". Itse asiassa maahanmuuttokriittiset ovat yksi ryhmä, joiden luottamus poliisiin ei ole erityisen korkea, vaan he kokevat poliisin usein olevan puolueellinen. Tästä epäluottamuksesta johtuen maahanmuuttokriittisten keskusteluissa usein viliseekin poliisista mitä kummallisimpia väitteitä, jotka usein eivät pidä paikkaansa. Yksi tällaisista väitteistä on, että poliisi katsoisi läpi sormien "yhteistyötahojen" tekemiä rikoksia.

        Päinvastoin ajattelemme, että luottamusta luo paremminkin se, että kaikki näkevät poliisin toimivan laki ohjenuoranaan tehtävien edellyttämällä tavalla. Vaikuttaakseen luotettavalta ja puolueettomalta poliisin tulisi lisäksi muistaa perustella tekemänsä toimet huolellisesti, jotta epäluuloisesti poliisin suhtautuvalle ei jäisi väärää käsitystä poliisin toiminnan motiiveista. Aina toimien perustelu ei kuitenkaan ole heti paikan päällä mahdollista.

        Olen työskennellyt ennalta estävässä toiminnossa koko sen seitsenvuotisen historian ajan. Esimiehenä olen erittäin tyytyväinen joukkomme tekemään työhön ja itse olen aina pyrkinyt olemaan työssäni tasapuolinen. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö asioita voitaisi jatkossa tehdä vieläkin paremmin.

        Jarmo, komisario, Helsingin poliisilaitos

        Hei ja kiitos vastauksestasi!

        Tarkennan vähän, tarkoitin siis nimenomaan valittuja kumppaniyhteisöjä, en kaikkia tahoja joiden kanssa teette yhteistyötä.

        Näitä kumppaniyhteisöjähän on, se käy ilmi jo aiemmasta työpaikkailmoituksestanne, jolla etsitte ryhmänjohtajaa Helsingin ennalta estävään poliisiin:

        "Ryhmänjohtaja vastaa osaltaan mm. seuraavista kokonaisuuksista:
        - ajantasaisen tilannekuvan ylläpito Helsingissä tehtäväalueeseensa liittyen
        - tilannekuvan hyödyntäminen tapahtumissa, joissa yleinen järjestys ja turvallisuus saattaa vaarantua
        - yhteistyö valittujen kumppaniyhteisöjen kanssa
        - kohdennetun väkivallan uhan arviointi ja jatkotoimet
        - toiminta sosiaalisessa mediassa
        - ryhmän toiminnan kehittäminen"

        Eli näitä kumppaneita kyselin, toimintaa heidän kanssaan ja sitä miten he työhönne omilla toiveillaan ja ajatuksillaan vaikuttavat, miten vaikuttavat toimintatapojenne muotoutumiseen jne.

        Kirjoitit "maahanmuuttokriittiset ovat yksi ryhmä, joiden luottamus poliisiin ei ole erityisen korkea, vaan he kokevat poliisin usein olevan puolueellinen".

        Kannattaisi ehkä miettiä ja yrittää selvittää, miksi monelle näin vahva kokemus on syntynyt?

        Poliisin toiminta kieltämättä vaikuttaa näin toiminnassa mukana olemattomallekin puolueelliselta. Keppiä ja porkkanaa, yhdelle osapuolelle yhtä, toiselle toista. Poliisilla on varmaan syynsä tähän, en tiedä ovatko ne hyvin perusteltuja, mutta jonkinlaiset syyt epäilemättä on.

        Itse veikkaan syyksi sitä, että poliisi ei ollut tietoinen mm. siitä, että muslimiyhteisöissä monet ongelmat saatetaan ratkoa yhteisöjen sisällä eikä luottamusta virkavaltaan välttämättä ole ollut. Näin tunnut tavallaan itsekin viestissäsi sanovan, ja näinhän poliisi on mediassakin joskus aiemmin kertonut.

        Joten jotta poliisi saisi yhteisöihin kontaktin, se alkoi kaveriksi.

        Kantasuomalaisille taas on ollut pääsääntöisesti selvää, että poliisi valvoo lakia ja järjestystä, ja poliisiin on uskottu puolueettomana. Ei siis ole mitään erityistä syytä kaveerata, kun keppiäkin pystyy käyttämään. Ehkä on myös ollut tarkoitus näkyvästi osoittaa solidaarisuutta uusille kumppaneille tms.

        Pahoin pelkään, että oma toimintanne on osaltaan aiheuttanut joidenkin maahanmuuttokriittisten ainakin ajatuksellista etääntymistä yhteiskunnasta. Eli en oikein tiedä voiko valitsemaanne strategiaa sanoa toimivaksi, saati sitten tasapuoliseksi. Se näyttää siltä, että yksi osapuoli huomioidaan erityisen hyvin, ja toisen huolet jätetään pitkälti kuuntelematta eikä hyviin väleihin edes pyritä.

        Ehkä teidän kannattaisi julkisesti hieman avata kumppaniyhteistyö- ja muuta toimintaanne sekä ennalta estävän työnne saavutuksia, vaikkapa jossakin luotettavassa mediassa? ;)


    • petofani

      Voidaanko annettu ajokielto purkaa?

      • Hei,

        en ole aivan täysin varma siitä, mitä tarkoitatte ajokiellon purkamisella. Ajokielto voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassaoleva. Määräaikainen ajokielto päättyy, kun sille annettu määräaika on päättynyt.

        Toistaiseksi voimassa oleva ajokielto voidaan päättää, jos ajokieltoon määräämisen peruste poistuu. Eli esim. terveystilanteen perusteella määrätty ajokielto päätetään, kun ajo-oikeuden haltija osoittaa, että hän täyttää vaadittavat terveysedellytykset.

        T: Juhani, ylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Hermanni21

      Mikä on 17-vuotiaan poikkeusluvalla myönnetyn B-kortin omistavan kuljettajan promilleraja liikenteessä?

      • Hei, kaikille on samat promillerajat eli:
        Joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua nautittuaan alkoholia niin, että hänen verensä alkoholipitoisuus ajon aikana tai sen jälkeen on vähintään 0,5 promillea tai että hänellä tällöin on vähintään 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa, on tuomittava rattijuopumuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • jippoliini

      Naapurissa on vihainen koira, jota lapseni pelkää. Koira on vapaana pihalla ja haukkuu ja murisee, ja voisi hypätä olemattoman aidan yli milloin vain ja on joskus karannutkin. Onko laillista pitää taajama-alueella koiraa noin huolimattomasti? Omistaja väittää, että koira kyllä pysyy pihalla. Pitääkö vain muuttaa muualle? Voiko poliisi tehdä jotain?

      • Hei!
        Taajamassa, omistajansa pihamaalla (rivi- tai omakotitalo), voi koira olla lain mukaan kytkemättömänä. Mutta, sen tulee olla omistajan tai haltijan välittömän valvonnan alaisena. Koiraa ei siis voi jättää pihalle ilman valvontaa, jos on olemassa vaara siitä, että se pääse hyppäämään olemattoman aidan yli naapurin puolelle. Jos naapurinne koira karkaa toistuvasti pihallenne eikä yhteisymmärrystä koirakurin noudattamisesta löydy, olkaa yhteydessä poliisiin. Poliisilla on lääkkeet asian hoitamiseksi kuntoon.
        Koirakuriterveisin
        Harri-Pekka, ylikomisario, Itä-Suomi


    • vihaan_poliisia

      Tätä ajankohtaista palstaa markkinoidaan otsakkeella Kysy mitä vain.
      No, miten voi kysyä, kun Suomi24 bannaa kysyjän? Ovatko kysymykset Suomi24:lle liian arkaluonteisia vai mikä mättää?

      Bannaaminen on mahdollista, kun ylläpito ottaa kysyjän ip:n käsittelyyn, eikö niin.
      No, miten on, mahtaako Suomi24 käyttää tätä ip:n käsittelyä myös väärin? Eli ylläpidossa oleva harrastaa kiusaamista, vainoamista, seuraamista jonkun Suomi24:n palstoilla liikkuvan ja kirjoittelevan suhteen? Onko tuollainen seuraaminen, vainoaminen ja siihen liittyvä loukkaaminen (käyttää loukkaavia henkilöön kohdistuvia sanoja ilmaantuessaan kommentoimaan tämän tekstejä, seuraa palstalta toiselle ja aina sama juttu) sallittua? Saako anonyymeilla palstoilla kirjoitella joutumatta jonkun hampaisiin? Suomi24:n ylläpito käyttää hallussaan olevia teknisiä mahdollisuuksia joidenkin ihmisten kiusaamiseen? Tässä bannaamisessa tämä asia todistuu. Jos loukkaavista kommenteista tekee ylläpitoon ilmoituksen, kommentteja ei poisteta. Ylläpito itse siis asialla!

      Kykeneekö poliisi suhtautumaan kaikkiin asiakkaisiinsa asiallisesti? Tuottavatko sanotaan nyt vaikkapa paikkakunnalla kaikkien tuntemien juoppojen asioiden käsittelyt muissa tehtävissä kuin putkaan kantamisissa poliisille asenteellisia vaikeuksia? Niin kuin sitten vaikkapa rikollisiin tekoihin syyllistyneiden tai vaikkapa niiden, joita poliisi on ollut saattelemassa hourulaan? Pystyttekö asiallisuuteen, ihan oikeasti? Kuitenkin, uutisten mukaan, poliisin ammatissa toimiva on vapaa-ajallaan kännissä ollessaan syyllistynyt esim. rasistiseen kielenkäyttöön, uhkailuun (vastapuolena väliin mennyt naisihminen) ja pahoinpitelyyn. Jos kännissä tekee noin, niin mahtaako olla vaikeuksia myös selvin päin töissä? Eihän ihmisen perusluonne mihinkään muutu, vaikka vetäis millaset virkavermeet ylle!

      Mikä tarkoitus on muilla laeilla paitsi rikoslailla? Ovatko muut lait ikään kuin jonkin ihmisten keskinäisen pelin osasia: parhaiten menestyy se, joka pystyy käyttämään lakia parhaiten edukseen, vääntämään sanoja, harhauttamaan, huijaamaan, vääristelemään jne.? Etenkin tilanteessa viranomainen vastaan kansalainen.

      Miksi julkaisette humoristisia poliisitiedotteita - valikoitteko ne tapaukset, joista voitte sen huumoripläjäyksen vääntää ja saalistaa ns. rehellisen ja viksun kansan suosiota? Kun jutussa poliisin toimien kohteena ollut ihminen on sitä heikompaa kansanosaa, niin sitten voi heittää vitsiksi? Ei tule mieleen, että silläkin heikolla kansalaisella voi olla perhettä? Miltä tuntuu, kun vitsin kohteeksi joutuneen (ja etenkin pikkupaikkakunnilla tapahtumat tiedetään ja henkilöt tunnistetaan) lapset saavat oman osansa herjoista? Onko asiallista? Kansan suosiota tarvitsee kosiskella - eikö teillä sitä jo muutenkin ole?

      Miten Poliisit-sarjan mukaan poliisilla on aikaa mennä selvittelemään esim. kahden hienostorouvan keskinäistä sanaharkkaa - oliko tarpeen estää vaikkapa tekokynsien katkeaminen - sen sijaan normaaleissa tilanteissa poliisia ei tahdo tiettyihin kohteisiin saada niin millään - syynä kenties jonkinlainen asenne tapahtumassa osallisena olevia kohtaan? Autetaan vasta sitten kun on se viimeinen hetki käsillä?

      Tästä asiasta taisi jo joku kysyä jotakin,mutta toisella tapaa muotoiltu kysymys aiheesta:
      Onko kerrostalon piha kotirauhan suojaama? Entä jos piha on aidattu? Jos ei ole kotirauhan suojaa, niin ilmeisesti on sitten sallittua kuvata pihalla jotakuta sivullista häiriköivät ihmiset? Muttei tietenkään saa laittaa nettiin, ainakaan niin, että häiriköt ovat tunnistettavissa? Mut jos vaikka toimittais poliisille todisteeksi. Sitä paitsi, mitä kaikkia foorumeita netissä on - sanotaan vaikka ihan vaan facebookissa - joissa suljetuissa ryhmissä voi levitellä mitä tahansa mistä tahansa, harjoittaa mustamaalaamista, pistää ihmisen milloin milläkin syyllä maksamaan jostakin. Eikös tästä ollut poliisin omien suljettujen nettipiirienkin tiimoilta jotakin juttua melko hiljattain! Mahdollisuudet maksattaa kokemansa ns. kärsimykset vuosien mittaisella piinalla!

      Onko työnantajien taholta lainvastaista antaa työhakemuksissa olevia tietoja ulkopuolisten tietoon? Tietoon sillä tavalla, että tietoja käytetään väärin, eli niissä annetuissa tiedoissa ei nähdä mitään hyvää, ne käännetään ihmisen kiusaamisen välineiksi, ihmisen mustamaalaamisen välineiksi. Miltä se mahtaa tuntua kun joku jolla ei tosiaankaan ole mitään tekemistä rekrytointien kanssa, huutelee kännissä ihmisen työhakemuksissa olleita tietoja ja nimenomaan niin, että niistä tehdään pilkkaa! Eivätkö ihmisen työhistoria tiedot ole hänen yksityisiä tietojaan? Huono käytös vai rikollista? Kännissä oleminenko on lieventävä asianhaara?

      Mitä tarkoittaa maalittaminen? Mitä tarkoittaa vainoaminen? Ovatko ihmiset noin yleisesti ottaen järjellä toimivia… vai? Mukaan lukien poliisihenkilöt? Kaikki on sallittua, kunhan et vain jää kiinni? Millaista yksittäiseen ihmiseen kohdistettua asiatonta painostukseen kannustusta te itse harjoitatte suljetuissa piireissä.

      • Terve!

        Paljon hyviä kysymyksiä! Tässä kootusti vastauksia:

        Poliisin suhtautuminen:

        Poliisin käyttäytymisestä ja suhtautumisesta asiakkaisiin on laissa selvät säännökset: käyttäytymisen on oltava moitteetonta ja suhtautuminen asiakkaisiin puolueetonta. Suhtaudumme tähän myös vakavasti ja jos asiatonta käytöstä käy ilmi, puutumme siihen välittömästi.

        Poliisin alkoholinkäyttö ja rasismi:

        Emme siedä omiltamme rasistista käytöstä missään olosuhteissa. Jokaiseen ilmi käyneeseen tapaukseen puutumme vakavasti ja ankarasti. Jos tällaisia tapauksia tulee vastaan, niistä on aina hyvä tehdä esimerkiksi hallintokantelu, jotta myös esimiestaho saa asiasta tiedon. Lisätietoja kantelun tekemisestä saa täältä:

        https://www.poliisi.fi/asiakaspalvelu/poliisin_toiminnasta_kanteleminen

        Vapaa-ajallaan poliisikin saa toki käyttää alkoholia. Työajalle tämä ei tietenkään kuulu. Meillä on säädetyt prosessit niitä tlanteita varten, että tällaista epäiltäisiin. Monesti tällaiset saattavat johtaa jopa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin.

        Lakien tarkoituksesta:

        Lakien tarkoitus on tuottaa järjestystä yhteiskuntaan ja luoda pelisääntöjä ihmisten väliselle kanssakäymiselle. Rikoslailla säädetään niistä toimista, joiden tekemisestä yhteiskunta voi rankaista jäsentään. Muut lait puolestaan ohjaavat muita inhimillisen elämän osa-alueita: esimerkiksi työlainsäädäntö ohjaa työelämän pelisääntöjä ja erilaiset hallintoa koskevat lait taas sitä, miten viranomaisten tulee käsitellä kansalaisten asioita.

        Humoristiset poliisitiedotteet:

        Poliisin tiedotteiden tehtävä on välittää tietoa poliisin toiminnasta. Mielestämme on tärkeää, että poliisin toiminnasta saadaan tietoa. Huumori ei ole pääasiallinen tyylilajimme, mutta toisinaan on ihan paikallaankin yrittää "keventää" muutoin raskaita aiheita.

        Poliisit-sarjassa suoritettavat tehtävät:

        Lähtökohtaisesti poliisi saa tehtävänsä hätäkeskukselta. Jos hätäkeskuksen päivystäjä on arvioinut, että sinne tehdyn ilmoituksen johdosta on tarpeen lähettää poliisipartio paikalle, poliisi käy tarkistamassa tilanteen. Asian edellyttämät toimenpiteet päätetään paikan päällä.

        On tietenkin totta, että poliisin "saatavuus" vaihtelee. Meitä on rajallinen määrä emmekä itse pysty vaikuttamaan siihen, paljonko meille tulee tehtäviä. Tästä syystä joskus tehtävien hoitamiseen tulee viivettä; tämä ei kuitenkaan ole meidänkään kannalta optimaalinen tilanne.

        Kerrostalon piha ja kotirauha:

        Kerrostalon piha ei lähtökohtaisesti ole kotirauhan suojaama alue. Pihalla saa siis pääsääntöisesti kuvata, mutta pitää toki varmistua, ettei samalla tule kuvanneeksi esimerkiksi johonkin asuntoon sisälle. Tällöin saattaa syyllistyä salakatseluun.

        Facebookin suljetut ryhmät:

        Facebookissakaan ei saa julkaista mitä tahansa, ei edes suljetussa ryhmässä. Esimerkiski herjaavalla viestillä voi tällaisessa ryhmässäkin syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen.

        Työhakemuksessa olevien tietojen levittäminen:

        Kysymykseen on vaikea ottaa kantaa, kun viestissäsi ei tarkemmin kerrota, millaisista tiedoista ja tapauksesta on kyse. Joissakin tapauksissa kyseessä voisi olla jopa rangaistava toiminta, jos jotain työnhakijasta saatuja arkaluonteisia tietoja levittettäisiin edelleen. Näissä tapauksessa asiasta voi tehdä rikosilmoituksen poliisille.

        Maalittaminen ja vainoaminen:

        Maalittamista ei ole terminä käsittääkseni virallisesti määritelty. Kansankielisesti sen voisi ehkä määritellä toiminnaksi, jossa epäasiallisilla toistuvilla yhteydenotoilla, julkaisuilla tai muulla senkaltaisella häirinnällä pyritään vaikuttamaan maalittamisen kohteeseen tai tämän toimintaan omien tarkoitusperien edistämiseksi.

        Vainoaminen on taas määritelty suoraan rikoslaissa. Vainoamiseen syyllistyy se, "joka toistuvasti uhkaa, seuraa, tarkkailee, ottaa yhteyttä tai muuten näihin rinnastettavalla tavalla oikeudettomasti vainoaa toista siten, että se on omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta".

        Toivotottavasti sait tästä vastauksia useimpiin kysymyksiisi!

        Terveisin,

        Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Perinnötön

      Miten suhtautua murtovarkaaseen jos sattuu olemaan kotona sillä hetkellä? Jatkuvasti saa lukea kuinka murtautujaa väkivalloin kohdellut joutuu syytteeseen. Varmaa nimittäin on että tuossa tilanteessa puheet ei auta. Pitääkö vain kiltisti hiljaa vierestä kun kotia tyhjennetään vai mitä tehdä? Onko kansalaisella mitään oikeuksia kotonaan ja lieneekö jossain asiaan ohjeistusta?

      • Hei,

        Kiitos kysymyksestä! Kotona tavatun murtovarkaan osalta on todettava, että henkeä ja terveyttä saa puolustaa jopa voimakeinoin suhteessa hyökkäyksen vakavuuteen ja hyökkääjään.

        Jos taas puolustetaan omaisuutta, niin on muistettava, että kovimmat voimakeinot jäävät silloin puolustettavan edun johdosta rajalliseksi. 500 euron takia ei voi ketään vahingoittaa vakavasti, ja aina on muistettava, että lievempiä keinoja on ensisijaisesti käytettävä, eli käskyttämällä ensiksi jne.

        t. Lefa, rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


    • nyrkkkirauta-pete

      Miksi hyysäätte natseja? Kysymys tällä erityisesti Turun kytille, jotka eivät puuttuneet natsien rikoksiin vaikka seisoivat vieeressä. Sitten vielä kyttäpomo sanoi, että natsit oli vaan ulkoilemassa.

      • Hei

        Poliisi ei hyysää eikä symppaa natseja, koska sellainen olisi ilmeisessä ristiriidassa poliisin tehtävän kanssa. Sen sijaa poliisin tehtävä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen. Poliisi turvaa jokaisen perus- ja ihmisoikeudet, jotta Suomi olis entistäkin turvallisempi paikka elää.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • asiaaolisiollut

      Miten tänne voi kirjoittaa kun recaptcharengas alkaa pyöriä kuin hulahulavanne estäen kirjoittamisen?

      • Raskas-ketju

        Tässä ketjussa kohta 600 viestiä, koko ketju menossa jumiin.


    • demokratiauhattuna
      • Hei

        Ei tuollainen toiminta ole mahdollista saati sallittua Suomessa. Toisen omaisuuden hävittäminen ja vahingoittaminen on kiellettyä rangaistuksen uhalla.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • kevytmoottoripyöräilijä

      Miten jos liikennevalot eivät tunnista kevytmoottoripyörää ja pysyvät punaisena, vaikka valoissa olisi istunut jo 10 minuuttia? Onko kiellettyä ajaa punaisia päin tässä tilanteessa, jos mistään muusta suunnasta ei autoja tule?

      • Hei

        Niinhän se vain on, että punainen liikennevalo (ja myöskin keltainen) tarkoittaa, että valo-opastinta ei saa ohittaa. Toisin sanoen punaisia päin ajaminen on aina kielletty.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Yhdistelmämies

      Moi.

      Miten poliisi kouluttaa henkilökuntaansa raskaanliikenteen valvontaan? Olen itse juuri yhdistelmäkurssilla ja yllätyin kuinka tarkasti laki määrittelee esim. kuorman sidonnassa asioita. Vaikkapa nyt sidontakoukusta lähtevän liinan ja koukun välinen kulma, riippuen sidotun kuorman painosta. Saako jokainen poliisi kyseistä koulutusta vai erikoistuuko siihen vain osa? Jo ammatikseen yhdistelmää ajavilta olen kuullut että lähes aina poliisi keksii jotain suunkoputtamista kun alkavat kuormaa tutkimaan.

      Toinen kysymys: Minkä takia linja-autoja ei valvota kuorman sidontaan liittyen? Käsittääkseni samat lait niitäkin koskevat. Olen ajanut linja-autoa ammatikseni ja välillä hirvitti ajatus siitä rahdin määrästä mitä Matkahuolto kuljettaa linja-autoissa ja niitä ei KUKAAN sidä kiinni IKINÄ. Itsekkin olen vienyt esim autojen vaihdelaatikoita ja akseleita ja työnantaja ei edes tarjoa sidontaliinoja autoihin, saatika kunnon sidontapisteitä.

      • Hei!

        Erittäin hyviä kysymyksiä raskaasta henkilö- ja tavaraliikenteestä. Tässä niihin vastauksia.

        Miten poliisi kouluttaa henkilökuntaansa raskaanliikenteen valvontaan?

        Poliisin liikennevalvonnan perusteiden opetus alkaa jo poliisin ammattikorkeakoulututkinnossa, jossa käydään myös raskaan liikenteen valvonnan perusteita läpi. Tämän jälkeen osa poliiseista erikoistuu liikennevalvontaan ja siinä erityisesti raskaan liikenteen valvontaan. Näitä poliisin liikennevalvonnan erityisosaajia koulutetaan työpaikkakoulutuksen lisäksi erilaisissa täydennyskoulutuksissa.

        Saako jokainen poliisi kyseistä koulutusta vai erikoistuuko siihen vain osa?

        Jokainen poliisi osaa perusteet, jonka lisäksi raskaan liikenteen valvontaan erikoistutaan.

        Minkä takia linja-autoja ei valvota kuorman sidontaan liittyen?

        Kuorman sidontaa koskevat säännökset koskevat kaikkia ajoneuvoja, jonka lisäksi voi olla ajoneuvoluokkia koskevia erityisvaatimuksia. Sidontojen valvonnan tuleekin tämän vuoksi kattaa yksityinen henkilöliikenne, maatalous- sekä raskas ammattiliikenne tavaraliikenteen ja henkilöliikenteen osalta. Valvonnan kattavuudessa voi silloin tällöin syntyä tilanteita, että jokin ajoneuvoluokka voi jäädä täysin kattavaa valvontaa vaille. Tästä syystä otammekin täällä Poliisihallituksessa asiaksemme selvittää, että kohdistuuhan valvonta sidontojen osalta myös linja-autoliikenteeseen.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • HuolestunutIsosisko

      Pikkusiskoltani on varastettu lukittu pyörä jo kahdesti vuoden sisällä samasta kerrostalopihasta. Moelmmilla kerroilla syylliset olivat samat, jotka näkyivät myös kerrostalon valvontakamerakuvassa. Poliisi tutki videot, mutta eivät saa jakaa kuvamateriaalia syyllisistä julkisesti. Mietin, miksi näin on? Kyseessä ovat varkaat, jotka varastavat monista paikoista ja usein, miksi heidän henkilöllisyyttään ei voi etsiä jakamalla kuvaa sosiaaliseen mediaan, jolloin heidät varmasti saataisiin paremmin kiinni? Miksi heidän henkilöllisyyttään pitää suojella, vaikka he ovat selkeästi rikollisia?

      • Hei!

        Tämä on hyvä kysymys, eikä tähän ole olemassa yksiselitteistä vastausta, kun asiaa pohditaan esimerkiksi pyörävarkauksien näkökulmasta.

        Kuvan julkaisemiseen otetaan kantaa esitutkintalaissa, ja viime kädessä siitä päättää tutkinnanjohtaja. Tutkinnanjohtaja joutuu harkitsemaan esitutkintaperiaatteita (esim. tasapuolisuusperiaate, syyttömyysolettama, suhteellisuusperiaate, vähemmän haitan periaate, hienotunteisuusperiaate jne.), ja tärkeää on se, että ketään ei leimata syyttä epäillyksi.

        Toisaalta asiassa tulee pohtia pykälää esitutkinnasta tiedottamisesta. Se ottaa kantaa tiedottamisen osalta asian yhteiskunnalliseen merkitykseen, mielenkiintoon, rikoksen selvittämiseen, epäillyn tavoittamiseen, uuden rikoksen estämiseen tai rikoksesta aiheutuvan vahingon estämiseen. Kuvan saa julkaista vain, jos se on VÄLTTÄMÄTÖNTÄ rikoksen selvittämiseksi, epäillyn tunnistamiseksi, uuden rikoksen estämiseksi tai rikoksesta aiheutuvan vahingon estämiseksi.

        Kun tarkastelemme tuota listaa, herää varmasti kysymys siitä, eikö lukuisten pyörävarkauksien lista ole sellainen asia, että nämä lainkohdat täyttyisi. Näin ollessa palaan siihen, että tutkinnanjohtaja päättää aina kuvienkin julkaisusta ja käyttää harkintaansa tapauskohtaisesti. Kuvan julkaisulla epäilty henkilö myös leimataan rikolliseksi, ja tästä voi aiheutua suurtakin haittaa epäillylle, joka voi jopa olla syytön.

        Pyöräilykautta aloitellessa,
        Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


    • TeroTheSuperHero

      Meillä 8v. neiti haluaisi tietää, voiko oman paikkakunnan poliisilaitokseen käydä tutustumassa? Hän haluaisi tavata poliisin (muutakin kuin nähdä autossa istuvan partion) ja nähdä, millainen paikka putka on.

      Tänään kävimme passia varten antamassa käsialanäytteen poliisilaitoksella, mutta pikkuneiti oli pettynyt kun asioimme "tavallisen virkailijan" kanssa eikä poliiseja näkynyt missään :)

      • Hei ja terveisiä poliisin työstä kiinnostuneelle neidille!

        Harmillista kuulla, että käydessänne laitoksella ei tällä kertaa tullut "oikeita poliiseja vastaan". Poliisi näkyy julkisilla paikoilla ja on valmiina kohtaamaan myös työstä kiinnostuneita lapsia ja nuoria. Kehotankin menemään rohkeasti poliisin juttusille silloin, kun he ovat jalkautuneena tai suorittamassa valvontaa yleisillä paikoilla.

        Olemme joutuneet vähentämään PR-tyyppisiä vierailuja päiväkodeissa ja kouluissa, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö poliisia pääsisi enää tapaamaan. Näymme edelleen erilaisilla messuilla sekä paikkakuntakohtaisissa tapahtumissa. Helsingin poliisilaitos näkyy seuraavan kerran lapsimessuilla Helsingin Messukeskuksessa 12.-14.4.

        Putkavierailuille emme lähtökohtaisesti ota ketään. Putkat eivät ole lasten paikkoja ja asiakkaillekin tulee taata oma rauha.

        Mukavaa kevättä ja positiivisia poliisikohtaamisia toivoen!

        Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


    • Poliisin asiantuntijat ovat nyt paikalla ja kysymyksiin vastaaminen alkaa.

      Muistathan antaa peukun niille kysymyksille, joihin haluaisit vastauksen.

    • vielätöissä

      Kertokaa mitä kaikkea Poliisien Revika järjestelmä lukee ja miten? Kuulostaa mielenkiintoiselta.

      • Hei

        REVIKA-järjestelmä lukee rekisterikilpiä. Pääasiassa kohteena on suomalaiset rekisteritunnukset, mutta tarvittaessa myös ulkomaalaiset kilvet voidaan lukea REVIKA-järjetelmällä. Rekisterikilpien lukeminen perustuu laitteen ohjelmistoon, joka tunnistaa kuvasta rekisteritunnuksen ja siinä olevan tekstin.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Hiemanylinopeutta

      Mikä on se ylinopeus raja, että poliisi kääntyy perään ja pysäyttää ylinopeutta ajaneen auton? Nelostiellä 80kmh alue vaihtui yhtäkkiä 50kmh alueeksi ja eikös maija pärähtänyt vastaan 50kmh:n alueella. Ajoin kyseisenä kesäyönä noin 50-40kmh poliisiautoa vastaan ja olin jo valmis heittämään hyvästit kortilleni, mutta minua ei pysäytetty, eikö tutka ollut päällä vai liekö parempaa tekemistä, mutta asia jäi mietityttämään.

      • Hei, Poliisihallitus on ohjeistanut ylinopeuksien osalta puuttumiskynnykset (kirjallinen huomautus, sakko) työntekijöilleen. Yksittäinen partio voi käyttää harkintaansa puuttumiskynnyksen osalta eli en valitettavasti pysty vastaamaan kysymykseesi. Puuttumiseen vaikuttaa luonnollisesti monet seikat kuten esimerkiksi se onko partio menossa toiselle tehtävälle vai onko se liikenteen valvontaa tekevä partio.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Pakko kysyä kun voi?
      Poika ei saa turvallista koulunkäyntiä resurssipulan takia nyt on sairaalakoulussa mutta jos tukea ei saa siihen mihin tarvitsee eikö se ole lapsen laiminlyöntiä koulusta?

      Entä sit kun taas 4vuotiaalla on tuen tarve puheterapiaan kun hain itse apua kun se on sukusairaus niin 2,5v ja taas alettu kerhosta nostaa asiaa esiin lastensuojeluun ilmoitusta siitä kun en halua pistää päiväkotiin, eikö sekin jo mene laittomuuden puolelle?

      Entä se että olen myöhässä mutta lapsi on mennyt silti neuvolaan ja taas nostellaan esiin lastensuojelu ilmoituksilla vain sen vuoksi kun en ole ajoissa mutta se ei edennyt vaikka sanojensa mukaan ilmoitti ja sain vaihdettua neuvolantätiä.

      Kumminkin olimme jo viimevuonna lastensuojelun asiakkaita koska esikoislapsen vuoksi hain kouluun apua nepsystä mutta sitten suositteli tehostettua perhetyötä joka lastensuojelun alainen ja näkivät myös myös tarpeen puutoksen koulussa.

      Entä sit kun soitan hätänumeroon ja oon unohtanut osoitteen kertoa, kun puhun paikkojen nimistä käydäänpä silti siellä?
      Olen joutunut nyt kahteen kertaan tän vuoden aikana joutunut soittamaan kun jotkut tappeli keskellä tiellä. Näytti hurjalta kun toinen käsi ojossa.

      taas jotkut pojat hajotti vanhan kirjaston ikkunan ja poika ilmoitti käveli nuorisokeskukselta.
      tarvisiko pojan pelätä niitä poikia kun sekin pelko hänelle iski kun ne kyseli häneltä siinä uskaltaako mennä siitä ikkunasta sisään ja poikani sanoi ei uskalla ja lähti etenemään kotio ja otti puhelin esiin ja laittoi viestiä minulle. Pojat lähti karkuu
      Tietääkö hätänumerossa, mistä puhun?

      Miten voin varautua paremmin kun en ole aiemmin joutunut soitteleen ei nyt hirveästi tee
      Mieli jäädä seuraamaan tappeluita ettei minulle itselle tapahdu mitään tai miten poikani kohdalla onko hänellä syytä pelätä kulkea matkaa nuorisokeskustelta kotio noin 15minuutin matka.

      Miten tämmöisiin yllättäviin tilanteisiin, pitäisi varautua?

      • Hei,

        on hienoa, että olet aktiivisesti kiinnostunut lapsesi turvallisuudesta. Lapsille on hyvä opettaa jo pienenä, miten vaarallisilta tuntuvissa tilanteissa pitää toimia. Jos lapsella on puhelin, on hyvä opettaa hänelle myös, milloin pitää soittaa apua läheisiltä ja missä tilanteessa 112 on oikea numero avun saantiin. Hätänumeroon soittaessa on tärkeää kuunnella, mitä tietoja soittajalta kysytään, ja vastata niihin.

        Neuvosi kiertää vaarallisilta tuntuvat tilanteet on minustakin hyvä neuvo lapselle, mutta turha pelon lietsominen taas ei ole. Hyvää varautumista on keskustella lapsen kanssa teitä askarruttavista kysymyksistä hänen kehitystasonsa mukaisesti. Tähän keskusteluapuun saat varmasti neuvoa myös neuvolasta ja perheenne kanssa työskenteleviltä muilta viranomaisilta.

        Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • SaunaTimppa

      Milloin moottoripyöräpoliisit aloittavat työnsä Oulussa?

      • Moottoripyöräpoliisit aloittavat Oulussa kelien niin salliessa, kuitenkin perinteisesti viimeistään vappuna.

        Jyrki, ylikomisario Oulun poliisista


    • Poliisiksihakeva

      Hei, mitä luonteenpiirteitä poliisikouluun hakevalla suositeltaisi olevan?

      • Hei,

        Poliisiammattikorkeakouluun hakeutuu erilaisia luonteenpiirteitä omaavia henkilöitä. Poliisissa on monenlaisia tehtäviä, joissa kaikissa tarvitaan erilaisia ominaisuuksia. Koulutukseen hakiessa korostuvat esimerkiksi tasapainoisuus, jämäkkyys ja yhteistyökyky.

        Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


    • Autoilija1

      Miksi poliisi työskentelee satunnaisesti ?

      Ihmettelen että yhtäkkiä ilmoitetaan että huomenna on sitten tehovalvonta liikenteessä. Mitä ihmettä te teette silloin kun ei ole tehovalvontaa. Pelatteko korttia vai pullonpyöritystä ?

      • Hei!

        Täytyy sen verran kommentoida tuohon kortinpeluuseen, että poliisin arki on niin kiireistä, että pelihommat täytyy jättää vapaa-ajalle.

        Kysymys on hyvä, koska poliisin toiminnasta saattaa syntyä satunnaisuuden mielikuva, koska emme tiedota kaikista toimistamme. Liikenteeseen liittyvistä tehovalvontaiskuista tiedottamalla saadaan ihmiset kiinnittämäään huomiota omaan liikennekäyttäytymiseen, koska sakkojen kirjoittaminen ei ole poliisin päätavoite, vaan ennen kaikkea liikenneturvallisuuden parantaminen.

        Mitä tulee muuhun poliisin operatiiviseen toimintaan, voidaan todeta, että se on suunnitelmallista ja johdettua. Hälytyspartiot vastaavat kansalaisten avuntarpeeseen, mutta poliisi työskentelee myös ennalta estävästi ja tekemällä valvontaa julkisilla paikoilla ja muissa kohteissa tarpeen mukaan.

        Kansalaisilta saatu palaute ja nykyteknologian avulla saatu tieto mahdollistaa toiminnan kohdentamisen entistä paremmin sinne, missä sitä tarvitaan.

        Turvallista kevättä!

        Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


    • Tietämätön65465

      Hei,
      Voinko lähettää teille video klipin missä tapahtuu rikos?
      Esimerkiksi, autokamerasta.

      Toki voin klipin siis lähettää, mutta tapahtuuko asialle mitään?

      • Poliisille voi lähettää videon, jossa tapahtuu mahdollinen rikos. Jos videosta ilmenee rikoksen tunnusmerkistön täyttävä teko, laaditaan rikosilmoitus tapauksesta poliisissa. Jos tekijän voi tunnistaa videolta, etenee ilmoitus syyteharkintaan. Eri poliisilaitosten yhteystiedot löytyvät poliisin nettisivuilta. Kannattaa siis kysyä paikalliselta poliisilaitokselta mitä kautta video olisi kätevintä lähettää. /Lefa


    • Johannesjussija

      Jos saa kolme rikesakkoa liikenteessä ylinopeudesta (alle 20km/h) joutuuko kortti hyllylle?
      Ja jos joutuu, niin eikö se ole vastoin perustuslakia? Mielestäni siellä lukee: Yhdestä rikkeestä yksi rangaistus.
      Nythän ajaja on jo maksanut sakot ym... ja jos on ammattiautoilija niin vielä tulee tulonmenetykset.

      • Olen miettinyt samaa asiaa


      • Hei

        Liikennerikkomuksista määrättävät rikesakkomääräykset ovat rikosoikeudellisia rangaistuksia, mutta hallintomenettelyssä tehtävä ajokieltopäätös on hallinnollinen turvaamistoimi. Ajokielto ei siis ole rangaistus, vaan tärkeä keino puuttua ajo-oikeuden haltijan ajo-oikeuteen esimerkiksi silloin, kun ajo-oikeuden haltija ei ole noudattanut liikennesääntöjä.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Eemeli12

      Omistamalleni kesämökille johtavan tien on tonttinaapuri miinoittanut lähettävin valvontakameroin, ja seuraa milloin olen mökillä. Minulla ei siis ole mitään yksityisyydensuojaa, sillä muuta kulkuväylää ei mökille ole. Onko tämä poliisiasia, vai miten kamerat saa pois? Pelkässä kyttäämistarkoituksessa asennetut kamerat eivät voi olla laillisia?

      • Hei

        Rikoslain 24 luvun 6 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan teknisellä laitteella katselu tai kuvaaminen on salakatselua, jos katselu tai kuvaaminen kohdistuu kotirauhan suojaamassa paikassa taikka käymälässä, pukeutumistilassa tai muussa vastaavassa paikassa oleskelevaan henkilöön. Jos kamerat kuvaavat kesämökille johtavaa tietä, ei kyse siis lähtökohtaisesti ole rikoksesta eikä tie ole muutenkaan rikoslain tarkoittama kotirauhan suojaama alue.

        Ymmärrän kyllä, ettei mainittu tilanne ole mitenkään mieluinen. Siksi sinun kannattaisi keskustella asiasta naapurin kanssa ja yrittää löytää sopuisa ratkaisu.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Kalsarikännit

      Onko vastausvuorossa se poliisi joka ei osaa kirjoittaa :D

    • Uhrina

      Lähestymiskiellon rikkomisesta saa nykyään ankaramman tuomion kuin muutama vuosi sitten? Onko totta?

      • Hei!

        Lähestymiskiellosta säädetään Laissa lähestymiskiellosta. Lähestymiskiellosta annetun lain 1 §:n mukaan henkeen, terveyteen,
        vapauteen tai rauhaan kohdistuvan rikoksen tai tällaisen rikoksen uhan tai
        muun vakavan häirinnän torjumiseksi voidaan määrätä lähestymiskielto.

        Lähestymiskieltoja on erilaisia, kuten ns. perusmuotoinen lähestymiskielto tai perheen sisäinen lähestymiskielto.

        Lähestymiskiellolla voidaan suojata itsensä uhatuksi tuntevaa henkilöä fyysiseltä ja henkiseltä väkivallalta sekä muulta vakavalta häirinnältä, kiusanteolta, uhkailulta ja vainoamiselta sekä muulta kaltoin kohtelulta. Perheen sisäisellä lähestymiskiellolla voidaan suojata henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuvalta väkivallalta.

        Lisäksi lähestymiskielto voidaan antaa laajennettuna, joka tarkoittaa myös kieltoa oleskella tietyllä alueella, esimerkiksi suojattavan henkilön
        vakituisen asunnon, loma-asunnon, työpaikan tai muun oikeuden
        ratkaisussa erikseen määrätyn paikan läheisyydessä.

        Lähestymiskielllon rikkomisesta säädetä rikoslain 16 luvun 9 a §:ssä: Lähestymiskiellon rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. Lähestymiskiellon rikkomisen osalta poliisi suorittaa esitytkinnan (rikostutkinta), syyttäjä syyttää ja tuomioistuin tuomitsee.

        Lähestymiskieltojen rikkomiseen voi liittyä myös muita erilaisia rikoksia, jotka voivat kohdistua suojatun omaisuuteen, kunniaan, henkeen ja terveyteen yms. Kokonaisuus vaikuttaa lopulliseen tuomioon.

        Pekka, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • mitensilloin

      Jos kuljettaja menettää ajokortin rattijuopumuksen takia, voiko hän saada korttiaan takaisin ja jos voi niin miten? En siis itse koskaan ole tehnyt niin, mutta mielenkiinnosta kysyn.

      • Hei,

        rattijuopumuksen perusteellä määrätään määräaikainen ajokielto, joka pituudeltaan 1 kk - 5 vuotta. Ajo-oikeuden saa takaisin ajokiellon päättyessä.

        Jos henkilö ei ole ajokiellossa muusta syystä, voidaan ajokielto määrätä hänen pyynnöstään ehdollisena. Ehdolliseen ajokieltoon liitty 1-3 vuoden mittainen koeaika, jonka aikana hänen on käytettävä alkolukkoa.

        T: Juhani, ylitarkastaja, Poliisihallitus


    • IreneLyytinen

      Olen aiemmin harrastanut jousiammuntaa. Onko minun laillista myydä jouset eteenpäin yksityiselle henkilölle, ja onko niitä laillista myydä internetissä, vai pitääkö ne myydä esim. metsästysseurassa olevalle. Jousiaseen hankintaanhan ei tarvitse kai nykyäänkään lupaa. Jouset minulla ovat olleet jo useamman vuoden ajan. Niin mietin miten ne voisi myydä turvallisesti ja laillisesti eteenpäin, kun minulla ei ole paikkaa missä voisin juosiammuntaa harrastaa. Jouset on kuitenkin 50 paunan jousiaseita, niin eivät ole aloittelevan harrastajan jousiaseita. Tähän tarvitsisin neuvoa. Kiitos.

      • Tervehdys,

        jousiaseet ovat lupavapaita esineitä ja niitä toki käytetään myös metsästyksessä. Koska jousiaseet ovat lupavapaita, niitä voi kuka tahansa myydä haluamallaan tavalla. Toki jousiaseet ovat tehokkaita (vaarallisia) ja
        on hyvä huomioida se, kenelle jousipyssyn luovuttaa.

        Kari
        komisario
        Sisä-Suomen poliisilaitos


    • JRseuraa

      Miten toimia kun epäilen että autooni on asennettu GPS-seurantalaite? Näin olen päätellyt erään henkilön jutuista sekä muutamista muista seikoista, alkutalvesta auton perästä kuului epämääräistä ääntä aina peruuttaessa. Sen loputtua alkoi autostereoista kadota volyymeja silloin tällöin, vaikka nupin väänsi kaakkoon täysille ei ääni kasvanut voimakkaaksi.

      Tiedän kyllä tyypin kuka siihen on syyllinen jos sieltä jotain löytyy. Hänellä on taloudelliset intressit kytätä kulkujani ja viestintääni. Miten siis toimia?

      • GPSseurattuko

        "alkutalvesta auton perästä kuului epämääräistä ääntä aina peruuttaessa"

        Siis takapään sähkölaitteista, valot, pyyhin, jostain.


      • Moi,

        GPS-seurantalaite? Voisin kuvitella, että laite löytyisi melko helposti esimerkiksi viemällä auto korjaamolle.

        Christer, rikosylikomisario, Keskusrikospoliisi


    • miksi kortti lähtee jo kahdesta sakosta

      • Hei,

        ajokielto voidaan määrätä myös ihan yksiitäisestä sakkoteosta, jos kyseessä on joku seuraavista teoista: rattijuopumus, törkeä rattijuopimus, törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, vaarallisten aineiden kuljetusrikos, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta tai liikenneturvallisuuden vaarantaminen, joka osoittaa vakavaa piittaamattomuutta.

        Ajokielto voidaan määrätä toistuvien, yllä esitettyjä rikoksia lievempien, liikennerikosten ja -rikkomusten perusteella, jos henkilö on syyllistynyt vuoden sisällä kolmeen tai kahden vuoden sisällä neljään ajokorttilain 65 §:ssä mainittuun tekoon. Ensimmäisen auton ajokortin saamista seuraavien kahden vuoden aikana kuljettaja on ankaramman rikkomusseurannan kohteena. Tällöin ajokiellon määräämiseen riittää vuoden sisällä yksi teko tai kahden vuoden sisällä kolme tekoa.

        T: Juhani, ylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Hei! olen todellan huolissani veljestäni..hänkin on jo ihan aikuinen, iällisesti. Mut pyromaani,toisten omaisuuksien rikkomist,polttamist,oikeen konkreettista toisilee ihmisille pahaa. Miettinyt usein kun ei ite omista mitään, onks kateellisuutta. Monesti ollut käräjillä. Ja kysymykseni kuuluukin, miten voi olla 2 ehdollista päällä? Viimisesmmäs oikeuden situnnos olin mukana, mis syytetty ei sanonut sanaakaan. Tuomio oli sakkoja. Kysees hyvin korkealle nousevat thot, kun poltti maatlaouskoneit, heinäpaalit,eläimet vaaras. Ja tämä oli vain viimeisin.Vastaavanlaisii tapauksii ollut muitakin. Muiden omaisuuksien kajoamista. Mä siskona pelkään

      • Hei,

        on hyvä, että välität veljesi tekemisistä ja voinnista. Vaikka veljesi on aikuinen, läheisenä voit silti yrittää keskustella hänen kanssaan ja pohtia, mikä olisi veljesi mielestä hänelle oikeanlaista apua tilanteeseen.

        Syytetyllä on oikeus olla kommentoimatta tekoaan oikeudenkäynnissä.

        Jos vastaajan todetaan tuomioistuimessa syyllistyneen rikokseen, hänet voidaan tuomita maksamaan sakkoja, ehdottomaan tai ehdolliseen vankeusrangaistukseen tai jättää tuomitsematta rangaistukseen. Ehdolliseen vankeusrangastukseen voidaan tuomita ehdolliseksi, jollei rikoksen vakavuus, rikoksesta ilmenevä tekijän syyllisyys tai tekijän aikaisempi rikollisuus edellytä ehdottomaan vankeuteen tuomitsemista. Enintään kahden vuoden mittainen vankeusrangaistus voi olla ehdollinen, jollei esimerkiksi tuomitun aikaisemmat rikokset edellytä ehdotonta rangaistusta. Voit tutustua tarkemmin rangaistuksen määräämiseen ja rikosprosessin kulkuun esimerkiksi www.oikeus.fi sivustolla.

        Valitettavasti en pysty ottamaan kantaa suoraan veljesi tilanteeseen.

        Terveisin Anna, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • höhöhöhöögjhjjh

      missä ne poliisit vastaa. en näe yhtään vastausta.

    • fdfd

      Youtubessa eräs henkilö vaati rahaa äänestämisestä eduskuntavaaleissa. Muutama päivä myöhemmin kirjeessä saapui rahaa ja ohjeet äänestää tiettyä ehdokasta. Tämä henkilö suostui ehtoihin. Onko tässä kohtaa jo syyllistytty vaalilahjontaan vai pitääkö olla vielä todiste että on käynyt äänestämässä? Kuuluisiko Youtuben poistaa tämmöiset videot joissa esiintyy vaalilahjontaa, sillä tämä antaa nuorisolle väärää kuvaa äänestystavoista ja jotku saattavat ottaa mallia kun eivät välttämättä tiedä että kyseessä on rikos?

      • Hei,

        jo korvauksen lupaaminen tarkoituksenaan taivuttaa toinen äänestämään tietyllä tavalla täyttää vaalilahjonnan tunnusmerkistön. Sivuston ylläpitäjää voi pyytää poistamaan videon, ja poliisille voi asiasta tehdä tutkintapyynnön.

        t. Lefa, rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


      • Kiinnstaa-toinenkin
        Poliisi kirjoitti:

        Hei,

        jo korvauksen lupaaminen tarkoituksenaan taivuttaa toinen äänestämään tietyllä tavalla täyttää vaalilahjonnan tunnusmerkistön. Sivuston ylläpitäjää voi pyytää poistamaan videon, ja poliisille voi asiasta tehdä tutkintapyynnön.

        t. Lefa, rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos

        Syyllistyykö lahjuksen vastaanottaja mihinkään rikkomukseen josta hänelle koituu seuraumuksia?


    • debiili80

      kelpaako poliisiksi millä tahansa älykkyysosamäärällä

      • Terve!

        Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijoiden valintaperusteet löytyvät täältä: https://www.polamk.fi/amk/haku_ja_valinta/hakuvaatimukset.

        Vaikka hakuperusteissa ei määritellä älykkyysosamäärää koskevia yksityiskohtia, valintaperusteista voi päätellä, että koulutukseen päästäkseen on henkilön oltava varustettuna varsin hyvillä "hoksottomilla".

        Terveisin,
        Pasi, ylikomisario, Poliisiammattikorkeakoulu


    • rikosonei

      Voiko eduskuntavaaliäänensä myydä... eli ottaa rahaa vastaan ja äänestää sitä ketä rahan antaja käskee.. vai onko se vaalirikos?

      • Hei

        Kyllä eduskuntavaaliäänensä voi myydä, jos kyse on vapaaehtoisesta ja aidosta omasta aikomuksesta. Äänestäminen on jokaiselle kuuluva perusoikeus, jolla jokainen tekee kuin parhaaksi näkee. Asia muuttuu toiseksi, jos tähän vapaaehtoisuuteen ja aitouteen vaikutetaan vilpillisin keinoin. Kyse voi tällöin olla vaalilahjonnasta, josta on kyse silloin, kun lupaamalla, tarjoamalla tai antamalla toiselle palkkion tai muun edun taivuttaakseen toisen äänestämään yleisissä vaaleissa tai yleisessä äänestyksessä tietyllä tavalla tai jättämään äänestämättä. Jos kyse on lainkohdan tarkoittamasta taivuttamisesta, johon kuuluu tietynlaista pakottamista taipumaan palkkion tarjoajan tahtoon, on kyse silloin rikoksesta.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


      • Onserikos

        Suomen rikoslaissa vaaleihin liittyviä rikosnimikkeitä on mm. vaalilahjonta eli äänten ostaminen ja myyminen (Rikoslaki 14 luku):

        Joka
        1) lupaa, tarjoaa tai antaa toiselle palkkion tai muun edun taivuttaakseen toisen äänestämään yleisissä vaaleissa tai yleisessä äänestyksessä tietyllä tavalla tai jättämään äänestämättä taikka
        2) vaatii palkkion tai muun edun äänestämisestä tai äänestämättä jättämisestä yleisissä vaaleissa tai yleisessä äänestyksessä,
        on tuomittava vaalilahjonnasta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.


    • S-J-T

      Hei.
      Haluaisin tiedustella seuraavaa:

      Miten laki mahdollisesti tulkitsee rauhoitettujen eläinten tappamisesta koituvan lajikohtaisen korvausarvon maksuvelvollisuutta silloin, kun valvomatta ulkoileva kissa on todistettavasti tappanut rauhoitetun lajin edustajan? Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi sosiaalisen median ryhmissä kiertävät kuvalliset postaukset, jossa omistajat jopa rehentelevät kissojensa saaliilla. Voiko tällaisesta tehdä rikosilmoituksen ja johtaako se mihinkään? Eikö omistajan pitäisi olla vastuussa omistamansa eläimen aiheuttamista tuhoista myös luonnonvaraisten ja rauhoitettujen eläinten osalta?

      Entä jos oma valvotusti ulkoileva kissani pääsee kaikesta valvonnasta huolimatta vahingossa syömään esim. sisiliskon? Mihin voi ilmiantaa itsensä, mikäli haluaisi asianmukaisesti maksaa valtiolle tämän sisiliskon tappamisesta määrätyn korvausarvon mukaisen summan?

      • Terve!

        Laissa kielletyksi on säädetty rauhoitettujen eläinten tahallinen tappaminen. Tilanteessa, jossa kissa on valvomatta ja tappaa sisiliskon, ei sisliskon tappamisen osalta täyty laittomaksi säädetty tahallisuus.

        Kissojen osalta on tietysti huomioitava myös se, että järjestyslain mukaisesti kissa ei saa kulkea vapaana taajamassa ilman valvontaa. Kissan tulee suoran valvonnan lisäksi olla kytkettynä kuntopoluilla tai sen kaltaisilla juoksuradoilla.

        Lisäksi kissan omistajan tai haltijan on pidettävä huolta, ettei eläin pääse lainkaan järjestyslaissa erikseen mainituille alueille (yleinen uimaranta, lasten leikki-paikaksi varattu alue, toriaikana torille, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle) jollei se ole erikseen sallittua.

        Vesa, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


      • S-J-T
        Poliisi kirjoitti:

        Terve!

        Laissa kielletyksi on säädetty rauhoitettujen eläinten tahallinen tappaminen. Tilanteessa, jossa kissa on valvomatta ja tappaa sisiliskon, ei sisliskon tappamisen osalta täyty laittomaksi säädetty tahallisuus.

        Kissojen osalta on tietysti huomioitava myös se, että järjestyslain mukaisesti kissa ei saa kulkea vapaana taajamassa ilman valvontaa. Kissan tulee suoran valvonnan lisäksi olla kytkettynä kuntopoluilla tai sen kaltaisilla juoksuradoilla.

        Lisäksi kissan omistajan tai haltijan on pidettävä huolta, ettei eläin pääse lainkaan järjestyslaissa erikseen mainituille alueille (yleinen uimaranta, lasten leikki-paikaksi varattu alue, toriaikana torille, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle) jollei se ole erikseen sallittua.

        Vesa, poliisitarkastaja, Poliisihallitus

        Hei

        Käsitinkö siis oikein, että se että kissan päästää tarkoituksella, ja tietoisena sen luonnoneläimille todennäköisesti aiheuttamasta vahingosta, ulkoilemaan valvomatta myös esimerkiksi lintujen pesimäaikaan, ei riitä osoitukseksi toiminnan tahallisuudesta? Entä se että ihminen jopa rehentelee kissansa tappamilla rauhotetuilla eläimillä (esimerkiksi vaskitsa) sosiaalisessa mediassa. Eikö sitä todellakaan nähdä lain silmissä tarkoituksellisena toimintana?

        Olen tästä asiasta pöyristynyt siksi, että kissan lajityypilliset käyttäytymismallit huomioiden on todennäköisempää että se tappaa rauhoitettuja eläimiä/lintuja pesimäaikana kuin on tappamatta, jos se vain saa siihen mahdollisuuden. Lisäksi kissa on luokiteltu maailman 100 haitallisimman vieraslajin joukkoon ja sen aiheuttamat tuhot luonnoneläimille ovat kiistattomat, sekä myös monin tutkimuksin todetut ja todistetut. Ilmeisesti tästä huolimatta kissan tarkoituksellista omatoimiulkoilua (eli että kissa ulkoilee järjestelmällisesti ilman valvontaa, eli ei puhuta esim. karkureista) ei voida nähdä tahallisena rauhoitettujen eläinten tappamisena?

        Herää kysymys, että tarkoittaako tämä siis samalla myös sitä, ettei valvomatta ulkoilevan kissan omistaja ole myöskään vastuussa, mikäli kissa käy pissaamassa naapurin kukkapenkkiin tai naarmuttamassa auton konepeltiä, olettaen että tämä tapahtuu taajama-alueen ulkopuolella? Onko se että omistaja on vastuussa kissansa aiheuttamista vahingoista sittenkin pelkkää sananhelinää?

        Se että omistaja ei ole vastuussa kissansa aiheuttamasta vahingosta on ristiriidassa myös sen kanssa, että koirien osalta vastuukysymys vaikuttaisi olevan erittäin selkeä. Mikäli koira pääsee tekemään vahinkoa (esim. puremaan ohikulkijaa tai tappamaan poron Lapissa) ulkopuoliselle, joutuu koiran omistaja siitä taatusti vastuuseen laiminlyötyään koiransa valvonnan. Tällöin tekoa ilmeisesti pidetään tahallisena ja täten rangaistavana laiminlyöntinä, mutta miksi sama ei päde kissaan?

        Ja ei, en ole missään nimessä kissavihaaja, päinvastoin. Olen itsekin neljän kissan onnellinen omistaja ja kissa on minulle lajina erittäin tärkeä. Olen kuitenkin nähnyt sekä lukenut mitä valvomaton ulkoilu voi pahimmillaan aiheuttaa, niin kissalle itselleen kuin ympäristölleenkin ja siksi tämä kissanpitokulttuurin kauttaaltaan läpäisevä välinpitämätön asenne saa minut erittäin surulliseksi.


      • S-J-T
        S-J-T kirjoitti:

        Hei

        Käsitinkö siis oikein, että se että kissan päästää tarkoituksella, ja tietoisena sen luonnoneläimille todennäköisesti aiheuttamasta vahingosta, ulkoilemaan valvomatta myös esimerkiksi lintujen pesimäaikaan, ei riitä osoitukseksi toiminnan tahallisuudesta? Entä se että ihminen jopa rehentelee kissansa tappamilla rauhotetuilla eläimillä (esimerkiksi vaskitsa) sosiaalisessa mediassa. Eikö sitä todellakaan nähdä lain silmissä tarkoituksellisena toimintana?

        Olen tästä asiasta pöyristynyt siksi, että kissan lajityypilliset käyttäytymismallit huomioiden on todennäköisempää että se tappaa rauhoitettuja eläimiä/lintuja pesimäaikana kuin on tappamatta, jos se vain saa siihen mahdollisuuden. Lisäksi kissa on luokiteltu maailman 100 haitallisimman vieraslajin joukkoon ja sen aiheuttamat tuhot luonnoneläimille ovat kiistattomat, sekä myös monin tutkimuksin todetut ja todistetut. Ilmeisesti tästä huolimatta kissan tarkoituksellista omatoimiulkoilua (eli että kissa ulkoilee järjestelmällisesti ilman valvontaa, eli ei puhuta esim. karkureista) ei voida nähdä tahallisena rauhoitettujen eläinten tappamisena?

        Herää kysymys, että tarkoittaako tämä siis samalla myös sitä, ettei valvomatta ulkoilevan kissan omistaja ole myöskään vastuussa, mikäli kissa käy pissaamassa naapurin kukkapenkkiin tai naarmuttamassa auton konepeltiä, olettaen että tämä tapahtuu taajama-alueen ulkopuolella? Onko se että omistaja on vastuussa kissansa aiheuttamista vahingoista sittenkin pelkkää sananhelinää?

        Se että omistaja ei ole vastuussa kissansa aiheuttamasta vahingosta on ristiriidassa myös sen kanssa, että koirien osalta vastuukysymys vaikuttaisi olevan erittäin selkeä. Mikäli koira pääsee tekemään vahinkoa (esim. puremaan ohikulkijaa tai tappamaan poron Lapissa) ulkopuoliselle, joutuu koiran omistaja siitä taatusti vastuuseen laiminlyötyään koiransa valvonnan. Tällöin tekoa ilmeisesti pidetään tahallisena ja täten rangaistavana laiminlyöntinä, mutta miksi sama ei päde kissaan?

        Ja ei, en ole missään nimessä kissavihaaja, päinvastoin. Olen itsekin neljän kissan onnellinen omistaja ja kissa on minulle lajina erittäin tärkeä. Olen kuitenkin nähnyt sekä lukenut mitä valvomaton ulkoilu voi pahimmillaan aiheuttaa, niin kissalle itselleen kuin ympäristölleenkin ja siksi tämä kissanpitokulttuurin kauttaaltaan läpäisevä välinpitämätön asenne saa minut erittäin surulliseksi.

        Pahoittelen viestitulvaani ja tuskin saan tähän enää kaipaamaani tarkennusta kellon ollessa melkein kuusi, mutta olen hieman pyörällä päästäni sen suhteen, että ilmeisesti eläimen omistaja voidaan asettaa syytteeseen ja hän voi saada rangaistuksen, mikäli eläin periaatteessa on hänen valvonnassaan, mutta huomio syystä tai toisesta herpaantuu hetkeksi ja eläin pääsee tämän seurauksena tekemään vahinkoa ulkopuoliselle, kun sitten vahingontekoa ei taas nähdä tahallisena tai rangaistavana, mikäli eläin ulkoilee tarkoituksella ilman valvontaa ja ihmisen välitöntä läsnäoloa.

        Mainitsemieni kissaesimerkkien ohella esimerkiksi tästä käynee myös case metsästysseuran johtaja, joka ei joutunut vastuuseen metsästyskoiriensa tappamista naapurin kissoista, sillä koirat eivät olleet tapahtumahetkellä omistajansa välittömässä valvonnassa, eikä tekoa täten pidetty tahallisena siitäkään huolimatta, että koirien omistaja leveili "saaliillaan" jälkikäteen somessa.

        Eikö se, että potentiaalisesti vaarallisten eläinten tarkoituksellinen päästäminen valvovan silmän ulkopuolelle ole sitä tahallisuutta ja välinpitämättömyyttä pahimmillaan?


    • Liikenteessäjokapäivä

      Miksi poliisi pitää aika ajoin liikenteen tehovalvonta viikkoja tai päiviä, kun on muutenkin puhuttu paljon resurssipulasta?

      • Hei, liikenteen valvonta kuuluu poliisin tehtäviin. Siksi myös tehovalvontaviikkoja järjestetään.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Hvivpjucicvivovovv

      Kuinka kauan rikosilmoitukset säilyvät poliisin rekisterissä? Voiko niitä itse poistattaa, siis jos on itse tehnyt väärän ilmoituksen?

      • Tiedot säilyvät poliisin rekistereissä, eikä niitä pääsääntöisesti poisteta tästä niin sanotusta poliisiasiaintietojärjestelmästä. Poliisi poistaa epäillyn tuntomerkkitiedot, joissa syyttäjä on päättänyt olla nostamatta syytettä tai jos syyte on hylätty oikeudessa. Alle 15-vuotiaana tehdyt rikokset poistuvat, kun henkilö täyttää 19 vuotta - ellei hän ole syyllistynyt uuteen rikokseen siinä välissä. /Lefa, rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


    • Järjestyksenvalvojaksi

      Hei Poliisi.

      Mitkä kaikki asiat voi estää ihmistä saamasta järjestyksenvalvojakorttia koulutuksen käytyään eli kun katsotaan sopivuutta sitä tehtävää suorittamaan, vai riittääkö että koulutuksen uusii jos menee kortti vanhaksi?

      • Tervehdys,

        järjestyksenvalvojaksi voidaan hyväksyä se, joka tunnetaan rehelliseksi ja luotettavaksi ja on henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopiva. Esteenä järjestyksenvalvojakortin saamiselle ovat muun muassa henkilön syyllistyminen väkivaltaista käyttäytymistä osoittavaan rikokseen, omaisuus- ja varallisuusrikokseen, huumausaineen käyttörikokseen tai huumausainerikokseen, vakavaan liikennerikokseen tai henkilön osallistuminen järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan ja moneen muihin erikseen mainitsemattomiin rikoksiin syyllistyminen.

        Kari
        komisario
        Sisä-Suomen poliisilaitos


    • Nakkijussi

      Haluaisin tietää että poliisinhan pitäisi kohdella kaikkia tasavertaisesti silti tietooni on tullut toimintaa jolloin ns rikollisia suositaan ja jätetään sakottamatta sun muuta jopa 2 eri poliisi piirin toimesta. Tavallista ei rikollista työssä käyvää sakotetaan varmasti mutta työtön entinen huume myyjä saa ajaa poliisien edessä 80 alueella 130 sitte naureskellaan yhdessä ja tehdään pika huumetestiä jonka jälkeen käsketään ajaa hiljempaa. Toisessa heppu ajelee 6kk ilman taka rekisteri kilpeä ilman että mitään muuta kuin pari huomautusta asiasta. Samalla autolla kun oli liikkeellä toinen ns kunnollinen henkilä sitä oltiin jo pidättämässä ba uhkailtiin ties millä. Oon kuunnellu noita juttuja niin paljon että poliisit taitaa olla rikollis ystävällisiä.

      • Terve!

        Poliisi ei saa suosia rikollisia missään olosuhteissa, vaan kaikkien rikoksiin tulee puuttua samalla kynnyksellä.

        Sinänsä on tilanteita, joissa poliisi voi ihan hyväksyttävästi asettaa eri tehtävät tärkeysjärjestykseen - joskus esimerkiksi kiireellisemmän asian hoitaminen voi johtaa siihen, että lievempään asiaan ei päästä puuttumaan. Nämä tilanteet eivät aina myöskään näy kansalaisille ulospäin.

        Jos epäilee, että poliisi on toiminut jossain asiassa virheellisesti, voi asiasta aina tehdä hallintokantelun. Sen tekemisestä löytyy lisätietoja täältä:

        https://www.poliisi.fi/asiakaspalvelu/poliisin_toiminnasta_kanteleminen

        Terveisin,

        Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Kiinnostaa-saako

      Voiko suomi24 moderointi poistella viestejä täysin mielivaltaisesti, syyllistymättä mihinkään rikkomukseen asiakkaitaan kohtaan? Ja jos ei voi mihin rikkomukseen ylläpito syyllistyy?

      Eli voiko palvelun päästää kasvamaan suuremmaksi kuin ylläpito pystyy sitä hallitsemaan, ja sitten vain vedota siihen että sivulla kirjoitetaan niin ja niin paljon, emmekä me moderoimaan tämän paremmin.

      • Näin-se-vaan-on

        Joukkoliikenteessä ei voi ulosajoa perustella sillä että oli vaan niin ja niin paljon kyytiin tulijoita että lopulta en pystynyt enään ohjaamaan. Mutta näissä SOME jutuissa näyttää yleisesti hyväksyttävän selitys palvelun kasvamisen johdosta tapahtuva epäasillisuus palvelun käyttäjää kohtaan.

        Voihan sitä tietysti olla käyttämättä palvelua kun huomaa tulleensa kohdelluksi epäreilusti.


      • Hei!

        Esimerkiksi tässä Kysy mitä vaan -keskustelussa me poliisissa olemme antaneet ohjeet, miten moderoida. Samat ohjeet näkyvät verkkosivuillamme ja noudatamme niitä myös sosiaalisessa mediassa. Tässä keskustelussa moderoijat toimivat siis ohjeidemme mukaisesti.

        Tarkemmat tiedot Suomi24 muusta keskustelusta kannattaa kysyä suoraan Suomi24 palvelusta.

        Ystävällisin terveisin, Anna, ylitarkastaja Poliisihallitus


    • Äärivasemmistolaiset

      Kysymys 1:

      Milloin poliisi alkaa puuttumaan äärivasemmistolaisten harjoittamaan vihapuheeseen? Esimerkiksi Varisverkossa äärivasemmistolaiset kommunistit ja Antifan jäsenet uhkailevat ihmisiä ja haukkuvat ihmisiä natseiksi/fasisteiksi tavalla, joka täyttää vihapuheen tunnusmerkit. Ylipäätänsä,

      Kysymys 2:

      Mitä poliisi aikoo tehdä Antifan suhteen Suomessa? Kyseessähän on äärivasemmistolainen (terrorist)ryhmä.

      • Tervehdys!

        Vihapuhe on puhuttanut runsaasti viime vuosina. Poliisi.fi -sivustolla vihapuheesta todetaan mm. seuraavaa:

        "Euroopan neuvoston ministerikomitean suosituksessa (R 97 20) vihapuhe on määritelty seuraavasti:" Vihapuhetta ovat kaikki ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjaa suvaitsemattomuuteen."

        Tekstistä voi päätellä, että vihapuheeksi on määritelty etenkin etnisiin vähemmistöihin kohdistuvat ilmaisut, mutta ei liene täysin poissuljettua, että vihapuheeksi voitaisiin laskea myös muunlainen aatteellinen suvaitsemattomuus. Olkoon kyse vihapuheesta tai ei, niin uhkailu ja haukkuminen ovat usein kunnianloukkauksena tai laittomana uhkauksena rangaistavia rikoksia, jotka uhattu/loukattu voi ilmoittaa poliisille ja vaatia tekijälle teosta rangaistusta. Tuomioistuin sitten viime kädessä päättää, onko uhkaus tai loukkaus ollut sellainen, että siitä tuomitaan tekijälle rangaistus.

        Käsittääkseni poliisilla ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa toimia erityisesti mitään järjestöä vastaan, vaan poliisin suhtautuminen järjestöihin riippuu niiden järjestäytymisasteesta ja toiminnan laadusta.

        Jarmo Heinonen, komisario, Helsingin poliisilaitos


    • onkovaikutusta

      Jos on vuosia sitten saanut ylinopeussakon, vaikuttaako se vielä siihen seuraavaan mahdolliseen siten, että lähteekö kortti?

      • Ajokieltoon määrätään toistuvien rikkomusten vuoksi ajo-oikeuden haltija, jos tämä on vähintään neljästi kahden vuoden tai kolmesti vuoden kuluessa syyllistynyt moottorikäyttöistä ajoneuvoa kuljettaessaan mm. ylinopeuteen. Mikäli kyseessä on ensimmäisen ajo-oikeuden haltija, joka ensimmäisen ajo-oikeuden saamista seuraavan kahden vuoden aikana syyllistyy kolmesti kahden vuoden tai kahdesti yhden vuoden sisällä mm. ylinopeuteen. Lisäksi ajo-oikeuteen vaikuttaviin rikkomuksiin lasketaan muun muassa matkapuhelimen käyttö ajon aikana. Ajokorttilain 65 §:ssä on mainittu kaikki ajo-oikeuteen vaikuttavat rikkeet.

        Mikäli olit saanut sakon yli kaksi vuotta sitten, niin laskujen mukaan olet ns. nollissa.

        Jyrki ylikomisario Oulun poliisista


    • Kortiton

      Menetin taannoin ajokortin ylinopeuden vuoksi ja se kaduttaa sillä olen halunnut poliisiksi aina, eli onko ajokortin menetys ylinopeuden vuoksi este pääsyksi poliisiksi?

      • Hei,

        Valintaprosessissa arvioidaan hakijan soveltuvuutta poliisin työhön. Soveltuvuusarvioinnin yhteydessä huomioidaan myös tehdyt rikokset ja rikkomukset. Arvioinnissa otetaan huomioon tapahtumasta kulunut aika sekä teon vakavuus. Suojelupoliisi tekee kaikista koulutukseen valituista turvallisuusselvityksen, jonka perusteella Polamk tekee päätöksen lopullisesta valinnasta.

        Terveisin,
        Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


    • Kukkakeppi

      Välähtääkö salama uudenmallisissa tolpissa näkyvästi? Tuleeko sakko perättäisistä tolpista? Ymmärtääksen poliisi ei voi esim. takana ajaessaan kerätä rikkeitä vaan sakko tulee vain kerran

      • Hei, salama välähtää myös uudenmallisissa tolpissa. Sakko tulee jokaisesta tolpasta, joka välähtää. Jos poliisipartio ajaa epäillyn takana ja havaitsee useita erityyppisiä rikkeitä, niin tällöin rikkeistä kirjoitetaan yksi sakko, johon otetaan huomioon kaikki (sakolla käsiteltävät) rikkeet.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Pyöräilijä-68

      Hei,

      pyöräilen työmatkani läpi vuoden ja reittini kulkee Mikkelin kaupungin läpi. Viikoittain kohtaan vaaratilanteita, joissa autoijija kääntyy eteen/tulee kolmion takaa, on pysähtyy jatketulle pyörätielle yms. Muutamia kertoja on ollut todella lähellä piti tilanteita - kolmion takaa tullut taksi pysähtyi ensin, mutta lähti sitten liikkeelle ja kaatumalla (talvella) estin törmäyksen. Millaisessa tapauksessa kannattaa ilmoittaa poliisille - pitääkö tapahtua ensin jotain henkilö- tai materiaalivahinkoja?

      • Hei!

        Tuttu tilanne. Harrastan itsekin työmatkapyöräilyä läpi vuoden. Kelistä riippumatta. Itsellenikin on sattunut vuosien varrella lukuisia läheltä piti -tilanteita. Viime syksynä jouduin myös liikenneonnettomuuteen tilanteessa, jossa autoilija tuli kärkikolmion takaa eteeni. Onneksi minulle tuli vain lieviä henkilö- ja omaisuusvahinkoja. Autosta meni tuulilasi rikki ja ajoneuvon kuljettaja sai liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sakkorangaistuksen.

        Jos pyöräilijä joutuu läheltä piti -tilanteeseen, jossa autoilija on selkeästi tai mahdollisesti tarkoituksellisesti (niitäkin löytyy) jättänyt noudattamatta hänelle kuuluvan väistämisvelvollisuuden, tulee asiasta ilmoittaa hätäkeskukseen (112). Kuljettajana voi tällöin olla esimerkiksi rattijuoppo.

        Tilanteet, joissa autoilija on syystä tai toisesta tahattomasti jättänyt antamatta esteettömän kulun pyöräilijälle, ei tule ilmoittaa hätäkeskukseen. Jokainen tienkäyttäjä tekee virheitä. Myös pyöräilijät.

        Liikenne on yhteispeliä ja jokaisella tienkäyttäjällä on omat oikeudet ja velvollisuudet.

        Liikenneturvallisuusterveisin
        Harri-Pekka, ylikomisario, Itä-Suomi


    • mopojonn3

      Kuinka paljon saa sakkoa kun mopo on täysin vakio kuntoinen ja ilman mitään puutteita mutta huippunopeus on 60kmh

      • Hei

        Tämä riippuu hyvin pitkälle rikoksen olosuhteista. Kyse voi olla joko ajoneuvorikkomuksesta, josta rangaistuksena on 40 euron rikesakko tai sitten kyse on liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, josta rangaistuksena on 12 päiväsakkoa. Liikenneturvallisuuden vaarantaminen voi tulla kyseeseen silloin, kun mopon viritys ja muut varustepuutteet ovat omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Haluaako poliisi korjata uskottavuusongelmaansa, joka on pikku hiljaa muodostunut siitä, että kansalaisten turvallisuuden sijaan iso osa poliiseista laiminlyö huomattavaa vaaraa aiheuttavien rikosten estämistä ja selvittämistä priorisoidessaan helposti selvitettäviä näennäisrikoksia, joista saa työtätekeviltä varmat sakkorahat valtion kassaan? Esimerkki tälläisestä toiminnasta on sakkojen kerääminen harmittomista / liikennettä sujuvoittavista ylinopeuksista ja toteaminen alle kymppitonnin omaisuusrikoksen kärsineelle, että "kirjataan ylös, jos vakuutusyhtiölle korvaushakemusta varten rikosilmoituksen tarvitset", mutta ei (ainakaan käytännössä) lähdetä selvittämään. Vaikka esim. kauppiaalla olisi videotallenne rosvojen touhusta ja jopa henkilöllisyys tiedossa.

      Jos Suomessa ajat tyhjällä kuivalla suoralla 80:n rajoituksen normaalisti omaavalla asfalttitiellä 84 km/h kun sille on jonkin viivamaalikorjauksen takia laitettu 50 rajoitus ja sitten työn jälkeen unohdettu palauttaa normaalirajoitus ennen viikonloppua, olet poliisin sattuessa paikalle paljon suurempi rikollinen kuin esim. väkivaltaisen ryöstön tekijä. Olen ajanut tuollaisen monta kilometriä pitkän tieosuuden nopeudella 50 km/h ja kokenut itseni äärimmäisen nöyryytetyksi. En vaan voinut käyttää järkeä, koska normaali tuolle tielle kuuluva turvallinen nopeus olisi ratsian osuessa kohdalle romuttanut elämäni.

      Uskottavuus on poliisilta mennyt myös siksi, että ajaessasi kuivalla kesäkelillä 80:n talvirajoitusten aikaan kameraan 84 km/h, tulee kirje, jossa painokkaasti ohjeistetaan, että pienikin ylinopeus on turvallisuusriski, mutta jos seuraavana päivänä talvirajoitusten poistuttua, ja rajoituksen siksi muututtua lukemaan 100, ajat samaa tietä kaatosateessa 100 km/h, ei ole enää muka ollenkaan vaarallista tuo nopeus, ei ainakaan niin paljon, että siitä tarvitsisi huomauttaa!

      Miltä kuulostaisi, jos poliisi tekisi priorisoinnin toisin päin kuin tähän asti:
      jatkossa panostetaan jalkautumiseen kaduille ja muihin paikkoihin, joissa väkivalta- ja omaisuusrikoksia tapahtuu paljon sekä tutkintaan ja puututtaisiin liikenteessä vain selkeästi vaaraa aiheuttaviin rikoksiin, kuten ajoneuvoilla kiilailu, ilmeistä vaaraa aiheuttavat tilannekohtaiset nopeudet, lyhyet turvavälit, päihteissä ajo, mutta pientä tai olematonta vaaraa aiheuttaviin rikoksiin, kuten vaarattomiin nopeusylityksiin, puututtaisiin vain kun rangaistus olisi yli tuon omaisuusrikosten kohdalla sovelletun noin kymppitonnin puuttumiskynnyksen?
      Voiko tälläistä edes ehdottaa, koska se vaarantaisi....ei kansalaisten turvallisuuden vaan... rahankeruun? P.S. En ole vielä saanut ainuttakaan sakkoa, ajoa takana yli 30 v, mutta olen hyvin usein ahdistunut siitä, että liikenteessä nopeausmittarin seuraaminen on tärkeämpää kuin turvallisen ajamisen varmistaminen.
      Arvostan suuresti, jos tähän saan eritellyn vastauksen, ilman ympäripyöreyksiä.

    • Huijaustilanne

      Hei,
      Onko teillä kokemusta, että yksityishenkilö olisi tehnyt rikosilmoituksen yhdysvalloissa ( minun tilanteessani hlö asuu Texas, Fort Worth) asuvasta henkilöstä ja onko tämä ylipäätään mahdollista?
      Tein yksityishenkilönä kaupan tutun ihmisen kanssa, joka tällä kertaa kuitenkin petti luottamukseni. Kun MIKÄÄN ( pankit ym palvelut) muu ei auta saamaan rahojani takaisin, onko rikosilmoitus mahdollinen vai onko jokin muu mahdollisuus saada henkilö vastuuseen? Lakimieheen en ole turvautumassa tässä tilanteessa toistaiseksi.

      • Voi tehdä rikosasiassa tutkintapyynnön. Mikäli asia on tarkoituksenmukaista tutkia Suomessa niin poliisi pyytää kansainvälistä virka-apua Keskusrikospoliisin kautta. Monesti on tarkoituksenmukaisempaa tutkia asia epäillyn kohdemaassa ja siksi asian tutkinta pyritään siirtämään sinne. Asiassa on myös huomioitava Kansainvälisestä oikeusavusta rikosasioissa annetussa laissa sen 2 luvun 13 §:ssä on kirjattu periaatteet harkinnanvaraisesta oikeusavun kieltäytymisperusteista. Lain mukaan oikeusavun antamisesta voidaan kieltäytyä, jos pyynnön täyttäminen tulisi teon laatuun nähden vaatimaan kohtuuttomasti voimavaroja.

        Kansainvälisessä toiminnassa poliisiviranomaisilla ei valitettavasti ole mahdollista tarjota samalla lailla palveluja kuin kansallisesti. Esimerkiksi kansainvälisten etumaksupetosten suhteen monet maat ovat ilmoittaneet, etteivät he ryhdy lainkaan toimenpiteisiin jollei vahinko ylitä tiettyä summaa.
        Tässä nimenomaisessa tapauksessa ei ole edellytyksiä kansainväliseen oikeusapuun/jutun siirtoon. Esimerkiksi Englannin toimivaltaiset viranomaiset ovat asettaneet rajaksi 5000 £ eli noin 7.500 €. Tätä samaa rajaa noudattavat useimmat valtiot.

        t. Lefa, rikoskomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


    • Moi. Onko mitään väylää, missä voi tehdä toivomuksen nopeusvalvonnan paikaksi?

      • Hei, kiitos kysymyksestä.

        Liikenteeseen liittyviä valvontapyyntöjä kannattaa lähettää poliisilaitoksille palautesähköpostin kautta. Palautelomake löytyy osoitteesta
        www.poliisi.fi/palaute

        Ystävällisin terveisin,
        Timo, Poliisihallitus


    • Harrastelijat

      Heip!

      Jos tykkää kumppanin kanssa harrastaa bdsm- ja kinkyilyjuttuihin liittyen erilaisia lavastettuja skenaarioita, kuten vaikkapa "kidnappaus" pakettiautoon ja tämän myötä "uhrin raiskaaminen", niin tulisiko tällaisista ilmoittaa poliisille / hätäkeskukseen etukäteen, vaikka ne toteuttaisikin syrjäisissä paikoissa? Näin kelien lämmettyä syrjäiset metsätiet ja muut vastaavat ovat potentiaalisia paikkoja, mutta olisi todella ikävää jos kaikesta huolimatta joku sattuisi näkemään tilanteen, huolestumaan, kutsumaan poliisit ja jopa puuttumaan (mahdollisesti väkivaltaisestikin) tilanteeseen.

      Tyttökaverin kanssa haaveillaan tällaisen toteuttamisesta jo ensiviikolla, kun nyt ulkona vihdoin tarkenee hetken aikaa vähemmissäkin vaatteissa.

      • Hei!

        Mielenkiintoinen kysymys, johon itse asiassa annat itse vastauksen, kun pohdit sitä, että: "...olisi todella ikävää jos kaikesta huolimatta joku sattuisi näkemään tilanteen, huolestumaan, kutsumaan poliisit..." Kannattaa siis varmistaa, ettei tule väärinkäsityksiä!

        Jos haluaa tehdä julkisella paikalla jotain tavallisuudesta poikkeavaa, joka saattaa aiheuttaa kuvaamasi tilanteen, niin kannattaa ennakolta varmistaa, ettei kuvaamasi tilanne toteudu, sillä tilanteesta voi muodostua haastava myös poliisille, jos se joutuu pohtimaan voimakeinojen käyttöä luullessaan tilanteen olevan totta, eikä lavastettua harrastejuttua.

        Tässä yhteydessä tulee mieleen vaikka jotkut elokuvakuvaukset, joiden osalta toimijat tekevät poliisille ilmoituksia.

        Pekka, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • onko joku ala mikä voisi olla hyödyksi ennen kuin hakee polamkiin
      Tai siis että olen peruskoulusta pääsemässä niin mihin siitä kannattaisi lähteä

      • Moi!

        Valintaperusteiden mukaan Polamkiin hakeutuvalla tulee olla suoritettuna jokin toisen asteen koulutus, kuten esim. lukio tai ammatillinen oppilaitos. Molemmat antavat riittävät valmiudet koulutukseen hakeutumiseen. Poliisissa tarvitaan monen alan osaajia, mutta toisen asteen oppilaitoksen valinnassa sinun kannattaa huomioida omat vahvuutesi.

        Terveisin,
        Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


    • Unohdettu

      Miksi syrjitte koulukotinuoria ja entisiä koulukotilaisia?

      • Hei!

        Ikävää, jos sinulle on syntynyt sellainen mielikuva, että poliisi syrjisi koulukotilaisia. Työskentelen itse ennalta estävällä toiminnolla ja tapaamme paljon hankalissakin elämäntilanteissa olevia nuoria, joita pyrimme vain ja ainoastaan auttamaan erilaisten haastavien tilanteiden ratkaisemiseksi.
        Sama koskee kaikkia poliiseja.

        Koulukotien tavoite on luoda turvaa ja antaa nuorille tukea. Tähän pyrimme myös poliisissa. Tunnistan tilanteita, joissa olemme toimittaneet "hatkalaisia" takaisin ja joskus on syntynyt keskustelua siitä, että poliisi toimii kohtuuttomasti tai epäreilusti. Nämä nuoret on kuitenkin etsintäkuulutettu siitä syystä, että heistä vastuussa olevat aikuiset ovat huolissaan, ja yhteisistä säännöistä on laistettu esim. rikkomalla kotiintuloaikoja tai olemalla palaamatta yöksi kotiin. Mikäli haluaisit kuvata tarkemmin sitä, miten poliisi syrjii koulukotinuoria, niin kuulisin siitä mielelläni.

        Turvallista kevättä!

        Katja, komisario, Helsingin poliisilaitos


    • unohdettu

      Jos minut raiskataan/yritetään raiskata ja lyön/potkaisen raiskaajaa päästäkseni pois tilanteesta, niin voiko mut tuomita pahoinpitelystä?

      • Hei, kiitos kysymyksestä.

        Kyseessä voisi olla rikoslain 4 luvun 4 §:n määrittelemä hätävarjelutilanne. Lain mukaan aloitetun tai välittömästi uhkaavan oikeudettoman hyökkäyksen torjumiseksi tarpeellinen puolustusteko (esim. potkiminen raiskauksen estämiseksi) on hätävarjeluna sallittu, jollei teko ilmeisesti ylitä sitä, mitä on pidettävä kokonaisuutena arvioiden puolustettavana, kun otetaan huomioon hyökkäyksen laatu ja voimakkuus, puolustautujan ja hyökkääjän henkilö sekä muut olosuhteet.

        Jos puolustuksessa on ylitetty hätävarjelun rajat (hätävarjelun liioittelu), tekijä on kuitenkin rangaistusvastuusta vapaa, jos olosuhteet olivat sellaiset, ettei tekijältä kohtuudella olisi voinut vaatia muunlaista suhtautumista, kun otetaan huomioon hyökkäyksen vaarallisuus ja yllätyksellisyys sekä tilanne muutenkin.

        Terveisin,
        Pekka, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • RAT101

      Onko Poliisilla oma Remote Access Tool (RAT)? Joskus siitä uutisoitiin että koititte saada F-Securen tekemään sen Poliisille, mutta he kieltäytyivät.

      • Hei,

        Poliisilaki mahdollistaa poliisille teknisen laitetarkkailun rikosten estämiseksi ja vastaava säännös on pakkokeinolaiessa rikosten tutkimiseksi. Salaisen tiedonhankinnan menetelmät ovat julkisuuslain mukaan salassapidettäviä tietoja ja poliisi ei tiedota näistä menetelmistä. Menetelmien salassapidolla pyritään siihen, että rikosten ennalta estäminen ja tutkiminen olisi jatkossakin mahdollista samoja menetelmiä käyttäen.

        Poliisitarkastaja Kimmo
        Poliisihallitus


    • Sijoittajille

      Leo coin kryptovaluutat, mitä tietoa poliisilla aiheesta?

      • Virtuaaliympäristössä esiintyy tällä hetkellä useita virtuaalivaluuttoja, joista LeoCoin edustaa yhtä tällaista. Virtuaalivaluuttoja voi käyttää maksamiseen pääasiassa virtuaaliympäristössä, mutta myös joissain tapauksissa reaalimaailmassa. Poliisi ei voi ohjeistaa virtuaalivaluutan tai muunkaan valuutan käytössä, koska päätös rahan käytöstä on aina yksilöllä itsellään.

        Marko, rikoskomisario, Keskusrikospoliisi


    • Ärtynyt

      Miten toimia kun asuinaluetta "terrorisoi" irrallaan pidetty koira, asiasta on useasti suullisesti huomautettu omistajalle mutta ei auta..

    • HarKintaa

      Miten poliisien koulutuksessa kiinnitetään huomiota psykoloogisiin seikkoihin,eli ns.asiakastapaamisissa tapahtuviin erilaisiin tilanteisiin?
      Erottuuko "provosoituvat" persoonat,agressiiviset henkilöt jne jo peruskoulutuksessa/hakuprosessissa pois?
      Miten poliisin työtä seurataan uralla koskien näitä seikkoja?

      • Hei,

        Jo valintakoeprosessissa kiinnitetään erityistä huomiota mainitsemiisi psykologisiin valmiuksiin. Valintakokeesta on mahdollisuus saada enimmillään 100 pistettä, joista peräti 50 on jaossa soveltuvuudesta.

        Poliisin peruskoulutuksessa opetetaan hyvinkin paljon ihmisten kohtaamista eri tilanteissa kuten lastensuojeluun liittyvissä tehtävissä tai esim. päihtyneen henkilön käsittelyssä. Koulutukseen kuuluu psykologian opetusta, jossa käsitellään muun muassa mielenterveyshäiriötä.

        Poliisilaitoksilla on oikeusyksiköt, jotka suorittavat laillisuusvalvontaa liittyen myös yksittäisen poliisin käytökseen. Ensisijaisesti käyttäytymisen valvonta on kuitenkin osa päivittäistä esimiestyötä.

        Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


    • Varmastiyli15vuotias

      Mikä se energiajuoman sivumaku oikeen on? Tässä mietityttänut kohta kaksi vuotta. Sitten vielä että voiko siitä tulla jotain sakkoa yms jos noutaa alaikäiselle energiajuomaa kaupasta. Ja juoko poliisit energiajuomia työn aikana?

      • Hei!

        Eri energiajuomat maistuvat eri makuiselle. Jos alaikäislle noutaa enrgiajuomaa kaupasta, siitä ei voi poliisi antaa sakkoa, koska energiajuoman hallussapito ei ole rikos. Jos kauppias, joka on kaupassaan kieltänyt energiajuomien myymisen tiettyä ikää nuoremmille, huomaa tällaista, hän voi esim. antaa porttikiellon kauppaansa.

        Jotkut poliisit juovat energiajuomia töissä, jotkut kahvia, jotkut pelkkää vettä. Kukin tyylillään.

        Terveisin
        Nina
        Ylikonstaapeli
        Sisä-Suomen poliisilaitos


    • Karlsson

      Måste man ansöka om ett ID-kort för att kunna kvittera ut sina förnyade pass? Eller duger det med ett gammalt pass som gick ut för några år sedan? Och hur gör vi med passansökan för minderåriga barn?Kan man göra det elektroniskt också eller måste man uppsöka polisen personligt?

      • Hej!
        Du skall inte skaffa ett ID-kort för att hämta ut ett pass, för samma regler gäller för att hämta ut ID-kort som för pass. Ett vanligt pass skickas i ett förseglat kuvert till Matkahuolto eller Matkahuoltos underleverantör beroende på vilket verksamhetsställe du har valt. Du får ett meddelande när ditt pass kan avhämtas. Meddelandet innehåller en försändelsekod. När du hämtar ut ditt nya pass måste du kunna styrka din identitet och visa upp försändelsekoden. Identiteten bestyrks som regel med pass eller identitetskort som utfärdats av en finländsk myndighet. Om du inte har ett giltigt pass eller identitetskort duger det även med ett finskt pass eller identitetskort som nyligen gått ut, om inget annat anges.
        Du kan också ge en annan person fullmakt att hämta ut ditt pass, men på denna person tillämpas strängare identifieringsregler: han eller hon måste alltid ha ett giltigt pass eller ett giltigt identitetskort. Ett pass eller identitetskort som gått ur duger inte.
        Minderårigas pass
        
För en minderårig kan ansökan fyllas i på nätet på samma sätt som för en vuxen, men ovannämnda identifieringsbesök är nästan alltid obligatoriskt för minderåriga. För ett pass behöver en minderårig samtycke av alla vårdnadshavare. Om sökanden är under 15 år måste åtminstone en vårdnadshavare vara med på identifieringsbesöket. En minderårig som fyllt 15 år kan besöka servicestället för tillstånd utan vårdnadshavare om han eller hon har skriftligt samtycke från sina vårdnadshavare och om hans eller hennes identitet kan styrkas.
        Barnets identitet ska i princip styrkas med ett giltigt pass eller ett giltigt identitetskort. En minderårigs identitet kan även styrkas av hans eller hennes vårdnadshavare. Då ska vårdnadshavaren styrka sin identitet med ett identitetsbevis (giltigt pass eller identitetskort).
        Mvh, Mikael, Polisinrättningen i Österbotten


    • Don-Vito

      Kuinka Suomessa järjestetään todistajainsuojeluohjelma ?

      Lavastetaanko todistajan kuolema ja tehdään uusi henkillöllisyys vai ilmoitetaanko
      todistajahenkilö ´´muka´´kadonneeksi?

      • Hei,

        kysymäsi toiminnan järjestäminen perustuu lakiin todistajansuojeluohjelmasta (88/2015).

        Suojelun tarve ja toteuttamisen tapa arvioidaan tapauskohtaisesti ja esimerkkeinä voivat olla suojeltavan sijoittaminen uudelle paikkakunnalle, asunnon järjestäminen, turvalaitteiden sijoittaminen suojeltavan kotiin ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen liittyvä neuvonta.

        Suojeltavalle voidaan myös laatia toinen henkilöllisyys jos se on todistajansuojeluohjelman toteuttamiseksi välttämätöntä.

        Kiitos kysymyksestäsi,

        Teemu, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


      • TodistajaMuka

        Olen "todistajahenkilö muka". Voidaanko "Don-Vito"n kommenttia pitää uhkauksena?

        En ole ollut todistajana, mutta voi sekin päivä tulla eteen.


      • TodistajaMuka

        Myös aiemmat kysymykset GPS-seurannasta ja Man in the middle skenaariosta olivat minun tekemiäni ja "Don-Vito" on niissä se vastapuoli.


    • SaKi

      Voiko uuden Linhai merkkisen mönkijän mukana kuljettaa luvallista asetta jos on menossa metsälle, mönkijä on rekisteröity traktoriksi? Vai täytyykö asetta kuljettaa aina omassa kuljetuspussissa? Kyydissäni on aina välillä mukana huuliharppua soitava huono selkäinen naapuri?

      • Tervehdys!

        Olisipa minullakin huuliharpun soittaja mukana ajaessani mönkijällä... toki kyyti olisi kohtuuttoman kovaa huonoselkäiselle huuliharpun soittajalle.

        Mitä itse asiaan tulee, moottorikäyttöisessä ajoneuvossa ampuma-asetta saa kuljettaa vain lataamattomana suojuksessa tai sijoitettuna suojattuun tilaan sekä kantaa vain silloin, kun siihen on hyväksyttävä syy.

        Kari
        komisario
        Sisä-Suomen poliisilaitos


    • JOREAF

      ARVON POLIISIT MITÄ MIELTÄ OLETTE BUSSIEN YLINOPEUKSISTA

      • Tervehdys,

        Ja kiitos hyvästä kysymyksestä. Poliisi ei hyväksy ylinopeuksia eikä mitään muitakaan rikoksia, olipa ylinopeudessa kyse polkupyöräilijän tai linja-auton kuljettajan ajamasta ylinopeudesta.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Eolee

      Milloin olisi Raaheen tulossa taas moporatsia? Ihan vaan kaverille kysyn.

      • Moporatsioita pidetään ympäri Oulun poliisilaitoksen aluetta pitkin vuotta. Ole huoletta, sillä se tulee varmasti ja yllättäin.

        Jyrki, ylikomisario Oulun poliisista


    • Jarikka

      Koska suosikki-lehti ei ilmesty enää ja se lääkäri siellä honey&bees palstalla on kateissa niin kysyisin poliisilta. Onko siemensyöksy julkisella paikalla laillista?

      • Terve,
        siemensyöksyä julkisella paikalla ei ole erikseen laissa kielletty, mutta sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen on, eli "sukukalleuksia" ei saa esitellä yleisellä eli julkisella paikalla (Rikoslaki 17 luku 21§).


    • Toispual

      Hei,
      Etenkin turussa on teitä (itäinen pitkäkatu, stålarminkatu) joissa tiemerkinnät viittaavat, että ajosuuntaan on yksi kaista, mutta kaistan leveyden takia ajetaan usein kaksi rinnakkain, muutenkin kuin ryhmittyessä kääntymään. Kuka on korvausvelvollinen vahingon sattuessa kahden auton ajaessa rinnakkain.

      • Hei, en valitettavasti tunne kyseistä paikkaa, mutta tieliikennelain mukaan ajoneuvoa on ajoradalla kuljetettava muu liikenne ja olosuhteet huomioon ottaen niin lähellä ajoradan oikeaa reunaa kuin turvallisuutta vaarantamatta on mahdollista.

        Törmäyksen sattuessa kolari selvitetään tapauskohtaisesti.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus

        &

        Tässä vielä lisäys kollegan viestiin.

        Rikokseen perustuvassa vahingossa korvausvelvollisuus määräytyy asiassa todetun syyllisyyden mukaan, Korvausvelvollinen on siis se, joka ei noudata liikennesääntöjä.

        Tiedoksesi vielä sekin, että tieliikennelain 2 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaan ajokaistalla tarkoitetaan tiemerkinnöin osoitettua tai muuta autolle riittävän leveää ajoradan pituussuuntaista osaa ja pyöräkaistaa. Tiellä on siis niin monta kaistaa kuin niitä on tiemerkinnöin osoitettu tai sitten niin monta kaistaa kuin mahtuu autoja rinnakkain. Kertomasi perusteella Turussa on myös sellaisia katuja, joissa kaistat määräytyvät tien leveyden mukaan.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Viiton

      Eka kysymys: Kuuluuko koulutukseen, miten kommunikoida esim. viittomakielisen kuuron kanssa,?
      Toinen kysymys: Kun kohtaatte viittomakielisen kuuron, tiedättekö mistä voitte pyytää viittomakielen tulkin paikalle?

      • Hei,

        ikävä kyllä koulutuksessa ei ole viittomakielen opetusta, mutta koulutuksessa käsitellään toki erityisryhmiä ja heidän kohtaamistaan. Poliisi käyttää tarvittaessa tulkkeja työssään, ja jokaisella poliisilaitoksella on tulkkipalvelut käytettävissä.

        Lotta
        koulutuspäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


    • jotakinjärkeä

      Kuuntelin radiosta kun uutisissa kertoivat että polisi tutkii vaalimainosten töhrimistä mutta kun tavallinen ihminen pyytää vaikka jotakin tihutyötä tutkimaan polisin resussit eivät siihen riitä kysymys kuuluukin onko vaalimainos tärkeämpi kuin yksityisen omaisuus ??

      • Hei

        Vaalimainokset ja muu omaisuus kuuluvat jonkun omaisuuden suojaan, josta on säädetty perustuslain 15 §:ssä. Poliisin esitutkinnassa omaisuuden suoja on samanarvoista ja tästä syystä erilaisia vahingontekoja tutkitaan samanlaisin perustein. Ei siis ole väliä onko kyseessä töhritty vaalimainos vai rikottu kaupan ikkuna, poliisi pyrkii selvittämään kaikki ilmoitetut vahingonteot tasapuolisesti.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • piipaa22

      MITÄ ON PAKOLLISTA KÄYTTÄÄ PYÖRÄILLESSÄ? Eli sakko jos ei ole?
      Kypärä? Valo? Takakissansilmä?
      Jos näette ettei henkilö käytä suuntamerkkiä kädellä niin?

      • Hei, poliisilla on käytössään myös huomautusmenettelyn mahdollisuus eli aina ei sakkoja anneta.

        Kypärän käytöstä on sanottu seuraavasti:
        Polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää.
        Kypärän käyttämättömyydestä ei rangaista.

        Pyörässä tulee olla
        •ainakin yksi tehokas jarrulaite
        •etu- ja takaheijastin
        •sivuheijastimet sekä
        •ajovalo pimeän ja hämärän aikaan ajettaessa.

        Terveisin
        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • questonnn

      Voiko 160cm pitkä pärjätä kenttätyössä? ja onko lihasmassa vai kestävyyskunto tärkeämpää
      Poliisin hommissa

      • Kiitos kysymyksestäsi! Pituusrajoja ei ole enää ollut vuosikausiin käytössä Poliisiammattikorkeakoulun pääsyvaatimuksissa. Kuten varmaan tiedät, Poliisiammattikorkeakouluun pyrkivien fyysistä kuntoa mitataan valintakokeissa. Kriteerit löytyvät täältä


    • vohan

      miksi poliisi ei valvo vantaan lähiöitä esim mikkolaa jossa näkyy huumediilereitä ja se että on niin järjestynyttä toimintaa lapsille diilataan ja senjälkeen aletaan heitä kiristämää monin eritavoin
      tilanne on tosi vakava tästä pitäisi keskustella mitä pikimmin

      • Itä-Uudenmaan poliisi valvoo Vantaalla kaikkia asuinalueita tasapuolisesti ja oma-aloitteisesti, kun hälytystehtävät antavat myöden. Kysymyksenne on erinomainen ja otamme mielellämme vihjeitä ja havaintotietoja kuvaamastasi toiminnasta vastaan sähköpostitse vihjeet.ita-uusimaa(at)poliisi.fi

        Terveisin, Petri, rikosylikomisario, Itä-Uudenmaan poliisilaitos


    • Korruptionvastustaja

      Törmäsin poliisin rikolliseen toimintaan. Olen yrittänyt kertoa asiasta poliisille, mutta kun poliisi on hommas mukana eli törkeä kavallus ja törkeän kavalluksen avunanto. Kyseessä on korruptio. Suomessa ei nyt vain tunnu löytyvän tahoa, joka asiaa tutkisi. Sisäasiainministeriön virkamies oli pahoillaan kohtelustani, mutta samalla todettiin ettei mitään voi tehdä. Minun luottamus poliisin on romahtanut täysin. Tosin en luota enää oikeuslaitokseen enkä syyttäjävirastoon. Korruptio pääsi yllättämään pahan kerran. Voitteko ilmoittaa paikan jossa rikollinen poliisi otettaisiin kiinni. KUn poliisi laitti minut putkaan, niin he pyysivät anteeksi koska käsky oli tullut ylhäältä. Ylhäältä? Minulle tulee näitä korruptiotapauksia säännöllisesti, mutta en voi tehdä rikosilmoitusta korruptoituneen poliisin takia. Minulle on sitten turha kertoa ettei Suomessa ole korruptiota
      ja muuta huuhaata. Haluaisin kerrankin rehellisen vastauksen miksi poliisi ei noudata Suomen lakia ja suojelette toisianne.

      • Terve!

        Poliisin tekemiä rikoksia kyllä tutkitaan. Mediassakin on ollut esillä tapauksia, joissa poliiseita on tuomittukin näiden tekmistä rikoksista. Laki on näiltä osin poliisille sama, kuin kenelle tahansa muullekin.

        Jos katsoo poliisin syyllistyneen rikokseen, voi asiasta tehdä rikosilmoituksen mille tahansa poliisilaitokselle, josta asia lähetetään Valtakunnansyyttäjänvirastoon arvioitavaksi. Rikosilmoituksen voi halutessaan tehdä myös suoraan Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

        Terveisin,

        Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Valokamera

      Miten uudet nopeusvalvonta tolpat toimivat, ne mitä on esimerkiksi Vaajakoski-Lusi välillä nelostiellä. Välähtävätkö ne jos ajaa ylinopeutta niitä päin, kuten vanhat tolpat vai saako jännittää tuleeko poliisilta kirje postiluukusta.

      • Hei, ei tarvitse jännittää kotona eli ne välähtävät ihan samalla lailla, kun vanhemmatkin mallit.

        Terveisin
        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Marjapaivikki

      Hei! Kuinka tuetaan niitä rikostutkijoita, jotka työssään joutuvat tekemisiin erityisen rankkojen asioiden (esim. viimeaikaiset lasten hyväksikäytöt eri muodoissaan) kanssa? Kuinka he säilyvät järjissään niitä tutkiessaan, sellaisia asioita ei todennäköisesti unohda työpaikan oven sulkeuduttua!

      • Hei!

        Kiitos hyvästä kysymyksestäsi. Poliisin ammatissa on se hyvä puoli, että poliisikoulutuksen saaneilla on mahdollista suuntautua ammatissaan sellaisiin tehtäviin, jotka tuntuvat mielekkäimmiltä ja itselleen sopivimmilta. Rikostutkinta on yksi vaihtoehto, mikä edellyttää siitä näkökulmasta erityisen hyvää paineen ja stressin sietokykyä. Tässä mielessä, rikostutkijat kokevat itsekin sellaiset tehtävät itselleen sopivimmiksi.

        Vakavien rikosten parissa työskentelevillä on tärkeää, että asioista keskustellaan työyhteisössä sopivalla tavalla ja kollegoiden tuen merkitys onkin tärkeää. Välillä on hyvä tutkia myös hieman helpompia rikoksia, jotta aiheet eivät koko ajan olisi raskaimmasta päästä. Tärkeää on myös esimiesten rooli, sillä heidän yhtenä tärkeänä tehtävänä on havainnoida henkilöstönsä jaksamista, tukea siinä ja tarvittaessa hankkia mm. työnohjausta tai muuta apua etupainotteisesti, jotta rikostutkijoiden henkinen hyvinvointi turvataan. Tarvittaessa voimme käyttää myös työterveyshuollon tarjoamia palveluita.

        On taito jättää työt työpaikalle ja irrottautua raskaiden asioiden pohtimisesta työpäivän jälkeen. Aina se ei olekaan helppoa. Poliisissa korostetaankin sitä, että raskaalle työlle on erittäin tärkeä olla jokin mielekäs vastapaino kuten vaikkapa urheiluharrastus tai muu asia, jossa pääsee hyvin "henkisesti tuulettumaan" raskaiden asioiden parista.

        Markus, rikosylikomisario, Oulun poliisilaitos


    • turhautunutOmainen

      Miten liikuntakuvytön sairaalapotilas saa henkilökortin tai passin, jos vanha passi on vanhentunut vuosia sitten? Henkilökortti tarvitaan pankin asiointiin tunnistaumista varten.

      • Hei, passin tai henkilökortin haku vaatii tässä tapauksessa henkilökohtaisen käynnin poliisin lupapalveluissa. Hänen on toimitettava lupa-asiakirjaan myös uusi valokuva. Vanha passi kannattaa ottaa mukaan, se auttaa virkailijaa tunnistamisen tekemisessä.

        Sanna
        Lupasihteeri
        Sisä-Suomen poliisilaitos


    • 4.4torstai

      Saako aarnio patsaan pasilaan vai tikkurilaan

      • Terve

        Viittaat varmaankin tällä Jari Aarniota koskevaan rikoskokonaisuuteen. Ikävä tapaus, josta meidän pitää ottaa opiksi. Patsaita ei sen johdosta taideta kenellekään pystyttää...

        Terveisin,

        Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Jaani72

      Miksi poliisit eivät ota paperittomia kiinni vaikka se ei olisi mitenkään erikoisen vaikeaa?

      • Hei. Poliisin tavatessa laittomasti maassa oleskelevan henkilön, selvitetään minkälaisiin toimenpiteisiin tilanteessa voidaan ryhtyä.Mikäli henkilöllä on täytäntöönpanokelpoinen maastapoistamispäätös, ryhdytään asiassa maastapoistamistoimiin ja henkilön säilöön ottamista harkitaan, mikäli muut ulkomaalaislain turvaamistoimet eivät ole riittäviä.

        Terveisin Ari, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Joskuspoliisiksi

      Moi! Jos on poliisikoulussa tai jo poliisin ammatissa niin onko mitkään rikokset ns "sallittuja" (esim ylinopeus) vai saako ihan mistä tahansa rikoksesta saman tien lähtöpassit? Entä paljonko on poliisin keskiverto palkka?

      • Hei,
        kiitos hyvistä kysymyksistä!

        Vaikka et varsinaisesti kysynytkään, aloitan Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijavalinnoista. Valintakokeisiin sisältyvän soveltuvuusarvioinnin yhteydessä huomioidaan myös tehdyt rikokset ja rikkomukset. Rikostiedot ilmenevät Suojelupoliisin kaikista koulutukseen valituista tekemästä turvallisuusselvityksestä, jonka perusteella Polamk tekee päätöksen lopullisesta valinnasta. Arvioinnissa otetaan huomioon mm. tapahtumasta kulunut aika sekä teon vakavuus. Jokainen tapaus arvioidaan yksilöllisesti.

        Jos Poliisiammattikorkeakoulun opiskelija syyllistyy rikokseen opintojen aikana, teolla on aina kurinpidollisia seurauksia. Harkinnassa otetaan huomioon rikoksen tai rikkomuksen vakavuus ja muita tekijöitä. Tahalliseen törkeään rikokseen syyllistyminen johtaa aina opiskeluoikeuden peruuttamiseen eli erottamiseen. Vähäinen ylinopeus olosuhteissa, joissa liikennettä ei vaaranneta vakavasti ja joka jää yksittäistapaukseksi, johtaa todennäköisimmin kirjalliseen varoitukseen.

        Virassa olevaa poliisimiestä velvoittaa poliisin hallintolakiin sisältyvä, myös vapaa-aikaan ulottuva käyttäytymisvelvoite. Tuomioistuimessa saatu rikostuomio johtaa käytännössä aina ns. virkamiesoikeudellisiin seuraamuksiin myös työnantajan taholta. Kyseeseen voi tulla kirjallinen varoitus tai määräaikainen erottaminen tai irtisanominen. Päätös riippuu mm. rikoksen törkeydestä ja asianomaisen virka-asemasta. Rikokseen syyllistyminen ei siis aina automaattisesti johda lähtöpasseihin.

        Poliisin keskivertopalkkaa on vaikea antaa, koska tehtävät vaihtelevat tavattoman paljon. Poliisin palkkausjärjestelmässä kuukausipalkka muodostuu peruspalkasta, kokemusosasta, suoritusosasta ja olosuhdeosasta. Vanhemman konstaapelin peruspalkka (siis ilman lisiä) on noin 2100 - 2300 euroa kuukaudessa. Vastavalmistuneen poliisin säännöllisen työajan ansio voi olla 2300 - 2800 euroa kuukaudessa. Ansioihin vaikuttavat merkittävästi mm. vuorotyöstä ansaitut lisät.

        Kimmo, rehtori, Poliisiammattikorkeakoulu


    • Mallunpunaanen

      Voiko alaikäinen saada tupakan poltosta sakot

      • Hei!

        Alle 18-vuotias ei tupakkalain mukaan saa pitää hallussaan tupakkatuotetta tai nikotiininestettä. Siitä ei kuitenkaan ole säädetty rangaistusta. Ylipäätään sakkoja voi saada vain 15 vuotta täyttänyt henkilö.

        Terveisin
        Nina
        Ylikonstaapeli
        Sisä-Suomen poliisilaitos


    • Spandexvihaaja

      Miksi poliisi ei tunnu sakottavan pyöräilijöitä ajoradalla ajamisesta vaikka pyörätie kulkisi vieressä? Tieliikenneasetuksen 18 pykälä kieltää tämän hyvinkin yksiselitteisesti.
      Olen nähnyt useamman tapauksen, jossa pyöräilijä on aiheuttanut haittaa muulle liikenteelle ajamalla ajoradalla, mutta poliisi ei ole kertaakaan reagoinut asiaan vaikka ovat sen myös varmasti nähneet.

      • Hei,

        kaikki tienkäyttäjät ovat poliisin liikennevalvonnan piirissä. Jos liikennerikoksia todetaan, ne myös käsitellään sakkomenettelyssä tai rikosprosessissa.

        Terveisin
        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • liikennevalo

      Paljonko poliisille tulee rikosilmoituksia päivässä?
      Montako poliisia näitä tutkii?

      • Kiitos kysymyksestä! Esimerkiksi Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle tehdään vuorokaudessa keskimäärin reilut 200 rikosilmoitusta. Näitä esikäsittelee esikäsittely-yksikössä noin 20 tutkijaa ja tutkintasihteeriä. Esikäsittelyn jälkeen rikosasiat, joissa voidaan asettaa joku rikoksesta epäillyn asemaan, siirtyvät tutkintaan. Tutkinnan kokonaisvahvuus Itä-Uudellamaalla on reilut 200 henkilöä. t: Lefa, rikoskomisario Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.


    • Minua on askarruttani jo aikasemmin. Ehkä huhuja tai tuollaista tietoa itselläni. Tästä on jonkin verran aikaakin.

      Miten mahd. ns. laitapuolen kulkija voi mennä kauppaan, jos on mahdollisesti porttikieltoja. Turvamies mukana tai joku muu. Joutuuko lähtemään toiselle paikkakunnalta hakemaan nakkinsa nälkäänsä. Eikä ole rahaa matkustaa saadakseen edes porkkanansa.

      • Kaupassa käynti onnistuu, kun asiansa asiallisesti hoitaa ja aikaimemmat törttöilyt selvittää. Turvamiehiä ei mukaansa tarvi ottaa, eikä paikkakuntaa vaihtaa. Porkkana päivässä pitää tohtorin loitolla.

        Jyrki ylikomisario Oulun poliisista


    • Bottit

      Tuleeko poliisille koskaan huono "omatunto" jos esimerkiksi täysin syytöntä pidetään putkassa vuorokausi?

      • Terve!

        Hyvä kysymys!

        Laissahan on tarkat perusteet sille, missä tapauksissa ihminen saadaan laittaa putkaan (ja kauanko siellä saadaan pitää). Putkaan laittajan tulee aina varmistua, että nämä perusteet ovat käsillä - siinä mielessä poliisi ei saa koskaan laittaa "syytöntä putkaan".

        Joskus tietenkin käy niin, että poliisilla on aluksi hyvät perusteet epäillä henkilöä rikoksesta ja tämä laitetaan putkaan, mutta sittemmin uudet tiedot paljastavat, että henkilö olikin syytön tekoon. Vaikka poliisi joutuukin tekemään päätöksensä aina niillä tiedoilla, mitä kullakin hetkellä on saatavilla, tällaiset tapaukset jäävät tietenkin harmittamaan, vaikka mitään virhettä ei olisikaan tehty. Laissa onneksi säädetään tällaisia tapauksia varten mahdollisuus saada korvaus valtiolta syyttömänä putkassa olemisesta.

        Terveisin,

        Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Aatt

      Moro! Minua kiinnostaisi miksei mopot saa kulkea yli 45km/h? Olisi turvallisempaa jos saisi kulkea kovempaa, kun moni autoilija ei kunnioita mopoja tms välineitä sen takia, kun ovat hitaita.

      • Hei

        Mopojen rakenteellisesta nopeudesta on säädetty kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen ja nelipyörien hyväksynnästä ja markkinavalvonnasta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 168/2013. Asetuksen liitteen mukaan kevyissä L-luokan ajoneuvoissa rakenteellinen nopeus on pääsääntöisesti 45 km/h.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • valotpäällepoliisiautoon

      Olen muutaman kerran nähnyt poliisiauton tulevan vastaan ilta hämärällä ilman mitään valoja päällä, ei edessä eikä takana! Mitä tämmöisessä tilanteessa kuuluisi toimia? Soitanko hätänumeroon että poliisiautot ajavat pimeällä poliisiautolla ilman valoja vai miten kuuluisi toimia? Eikä tuntunut auttavan kun räpsyttelin oman auton kaukovaloja poliiseille sen merkiksi että laittaisivat ne valot päälle ennenkuin sattuu jotain vahinkoa!

      • Hei!

        Joskus voi valojen kytkentä unohtua poliisiautostakin. Valojen vilkuttelu on juurikin oikea tapa, hätänumeroon ei kannata soittaa tuossa tilanteessa. Hyvä kun olet liikenteessä tarkkana!

        Terveisin
        Nina
        Ylikonstaapeli
        Sisä-Suomen poliisilaitos


    • Kevätilma

      Hei
      Syyllistyykö ihminen petokseen jos hän menee esim. Kampaajalle ja maksuhetkellä hänellä ei ole rahaa?

      • Hei!

        Jos henkilö menee kampaajalle tietoisena siitä ettei hänellä ole rahaa, hänen voidaan epäillä syyllistyneen petos -rikokseen. Silloin hänen tarkoituksena on ollut hankkia itselleen oikeudetonta taloudellista hyötyä. Jos kukkaro on unohtunut epähuomiossa kotiin, eikä tahallista oikeudettomasti hyötymistarkoitusta ole ollut ja maksu voidaan luotettavasti sopia hoidettavan kuntoon, ei kyseessä silloin lähtökohtaisesti ole petos.

        Markus, rikosylikomisario, Oulun poliisilaitos


    • Tielläliikkuja

      Missä tilanteessa saan ajaa ylinopeutta, jos huomaa tieliikenteessä esim. mahdollisen rattijuopumusepäilyn tms. Voiko hätäkeskus myöntää tällaisen luvan, ettei pakenija pääse pakoon?

      • Hei

        Ylinopeus on tieliikennelain ja rikoslain mukaan rikos, joten ei ole oikeastaan mitään sellaista tilannetta, jossa sitä saisi luvan kanssa ajaa. Ainoana poikkeuksena ovat pakkotilateot, joissa oikeudelliset edut ovat törmäyskurssilla keskenään. Yhden edun pelastaaksesi joudut laiminlyömään toisen edun.

        Hätäkeskus ei voi antaa sinulle lupaa ajaa ylinopeutta. Tästä syystä epäiltyä rattijuoppoa tulee seurata lakia noudatten ja tarkkailla mihin rattijuoppo on menossa, jotta voit antaa hyviä vihjeitä poliisille.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Duppe

      -Jos poliisi tekee kotietsinnän ja asunnossa kasvaa hamppua, jossa ei ei esiinny kukintoa niin takavarikoidaanko hamppu, jos sanoo sen olevan koristekasvina?
      -Näkyykö jossain rekisterissä joskus voimassa olleet etsintäkuulutukset?
      Jos on "haku" päällä, niin voiko kulkea ongelmitta esimerkiksi laivalla Viroon, tai sieltä pois?

      • Tervehdys!

        Hampun osalta kyse ei ole siitä, esiintyykö kasveissa kukintoa vai ei, vaan siitä, mihin tarkoituksee kasveja on syytä epäillä kasvatettavan. Rikoslaki sanoo asiasta seuraavaa:

        "Huumausainerikos

        Joka laittomasti
        ...
        2) viljelee tai yrittää viljellä oopiumiunikkoa, hamppua tai meskaliinia sisältäviä kaktuskasveja käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena taikka käytettäväksi huumausaineen valmistuksessa tai tuotannossa,
        ...
        on tuomittava huumausainerikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

        Viime kädessä tuomioistuin päättää, onko syytä uskoa hamppua kasvatetun koristeeksi vai huumausaineen valmistusta varten.

        "Hakuja" on monenlaisia. Osa hauista on sellaisia, jotka näkyvät vain Suomessa. Toiset taas näkyvät Shengen-alueella. Riippuu siis täysin haun sisällöstä ja kuulutuslaajuudesta, onnistuuko Viroon matkustaminen ongelmitta vai ei. Järkevintä on kuitenkin hoitaa tarvittava asiointi viranomaisen luona siten, ettei hakua tarvitse järjestelmään laittaa.

        Jarmo, komisario, Helsingin poliisilaitos


    • koiriairti

      kerrostaloalueella viereisen talon nainen laskee 4 isoa koiraansa pihalle vapaaksi pissalle, mitä jos ne käyvät kimppuun? voiko ottaa kuvan/videon tästä toiminnasta ja ilmoittaa poliisille? ja monesti muutenkin kadulla tulee vastaan irrallisia koiria omistajien seurassa, soitanko poliisit vai mitä pitää tehdä?

      • Hei!
        Järjestyslain mukaan koira on pidettävä taajamassa kytkettynä. Yleisellä paikalla voi kyseisessä tilanteessa ottaa valokuvia ja tarvittaessa toimittaa ne poliisille. Mikäli joku pitää toistuvasti taajama-alueella koiria kytkemättömänä, eikä siihen muut pysty puuttumaan, asiasta tulee ilmoittaa poliisille. Taajamassa irtaallaan olevat koirat aiheuttavat monille ihmisille turvattomuutta ja pelkoa, joten koiranomistajien tulee noudattaa koirakuria taajamassa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden varmistamiseksi.
        Koirakuriterveisin ylikomisario Harri-Pekka, Itä-Suomen poliisilaitos


    • smj53

      Kysymykseni on sama, jota kysyin vuosi sitten poliisin virallisen sivuston kautta saamatta siihen vastausta.

      Olin syksyllä 2016 Pälkäneen Aitoossa tilaisuudessa, jossa oli läsnä sisäsuomen poliisi, Spr:n edustaja ja Pälkäneen kunnan edustaja. Tilaisuus oli järjestetty koska Aitooseen oltiin asuttamassa turvapaikanhakijoita.

      Spr:n edustaja sanoi puheenvuorossaan mm. että jos joku turvapaikanhakija vie teiltä pyörän pihasta, niin älkää soittako poliisille, vaan ottakaa kuva ja lähettäkää se heille Kaivantoon. Tämä oli sen jälkeen kun hän oli naurattanut yleisöä sillä että turvapaikanhakijat olivat menneen jonkun paikkakuntalaisen laiturille onkimaan ja olivat ottaneet käyttöönsä talon kalastusvehkeitä.

      En uskaltanut kysyä suuren väkijoukon edessä tätä mitä jälkeenpäin kysyin poliisin sivuston kautta ja nyt teiltä. Toivon että vastaatte. Hämmennystäni vain pahensi se, että poliisi ei välittänyt edes vastata.

      Onko turvapaikanhakijoille laki jotenkin toinen kuin kantasuomalaisille. Jos meikäläinen ottaa luvatta /siis varastaa/ pyörän toisen pihasta, niin siitä ilmoitetaan poliisille. Paikalla ollut sisä-Suomen poliisinainenkaan noteerannut tilannetta. Minusta (mummo 65 ) tuntuu kovin väärältä jos turvapaikanhakijoille annetaan sellaista viestiä, että poliisi (tai spr) katsoo läpi sormien, jos he rikkovat lakia. Ja mitä sallitaan? Kalastusvälineet. Pyörä. ...

      • Hei
        Laki on kaikille Suomessa sama. Mikäli pihastanne anastetaan teidän polkupyörä, teillä on oikeus tehdä asiasta rikosilmoitus poliisille oman harkintanne mukaan.

        Terveisin Ari, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Wanhus

      Kuinka vanha on liian vanha poliisikouluun?

      • Kiitos kysymyksestäsi! Poliisikoulutukseen ei ole yläikärajaa, ja Polamkin opiskelijoiden ikähaarukka vaihteleekin noin 20‒50 vuoden välillä. Erilaiset ja eri-ikäiset opiskelijat koetaan Polamkissa rikkaudeksi.

        Terveisin,
        Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


    • Kitkatkesällä

      Hei. Jos ajan kitkarenkailla ympäri vuoden niin paljonko niiden sakotusraja on millimetreissä kesällä? Talvellahan se on 3mm.

      • Hei, kitkarenkailla ei kannata ajaa kesällä, koska ne eivät ole ominaisuuksiltaan tarkoitettu kesäolosuhteisiin, eivätkä ole yhtä turvalliset kuin kesärenkaat.

        Jos kuitenkin päättää ajaa kitkarenkailla kesällä, niin niiden urasyvyys tulee olla vähintään 1,6 mm.

        Terveisin

        Heikki, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


    • Miksi poliisi suosi aina naisia jos on tapaus mies vasta nainen??? Turhan kiertää vastauksella tai väittää ettei pitää paikkansa, ammattini puolesta olen kokenut että viranomaisten silmissä tasa-arvo kuulu vain naisille ja naisten oikeus menee jopa lasten edellä. Ajatteleekö poliisi koskaan että poliisi saattaa olla yleisten totumusten uhri??

      • Hei!

        Meillä kaikilla on lähtökohtaisesti samat oikeudet ja velvollisuudet. Erilaiset asiat, tapahtumat yms. aiheuttavat luonnollisesti mielikuvia myös tasa-arvokysymyksiin liittyen ja henkilökohtainen mielikuva on tietysti aina oikea. Erilaisissa kiista ja rikosasioissa poliisin tulee toimia tasapuolisesti ja objektiivisesti sekä ottaa huomioon asioita sekä puolesta että vastaa. Tässä kokonaisuudessa ei saa olla merkitystä sukupuolella eikä millään muullakaa ominaisuudella. Mutta jos tilanne on ns. "fifti sixti", niin jokaisen poliisin (sukupuolesta riippumatta) sisällä asuu herrasmies, joka kohtelee naista kunnioituksella.

        Pekka, poliisitarkastaja, Poliisihallitus


      • Poliisi ei saisi olla herrasmies naisille, se nimenomaan aiheuttaa puolellisuutta. Vastauksenne noteera sen että poliisi kuitenkin suosi naista. On mahdotonta olla ns herrasmies ja samalla oikeudenmukainen! Herrasmies kaikkia kohtaan tai ei ketään kohtaan on tasa-arvoa!


    • Jamska

      Miksi Facebookin Market Placella saa myydä nuuskaa ja elintarvikkeita?

      • Hei,

        Facebookin omat yhteisösäännöt kieltävät tupakkatuotteiden myynnin ja mainostamisen ilman Facebookin nimenomaista lupaa. Mikäli tällaisen ilmoituksen havaitsee voi siitä raportoida Facebokille sen omien raportointimenetelmien kautta. Poliisi on ollut Facebookiin yhteydessä, jotta Markeplacelle myyntiin tuotavat tupakkatuotteet tunnistettaisiin nykyistä paremmin yrityksen sisäisessä menettelyssä ja myynti-ilmoitusten julkaiseminen estettäisiin.

        Poliisitarkastaja Kimmo
        Poliisihallitus


    • Mietiskelijä22

      Miksi Poliisikoulun pääsyvaatimuksissa on näöntarkkuutta rajoittavat vaatimukset? Vaikka sitten itse valmistuneen poliisin näkökyvyssä ei ole samanlaisia vaatimuksia. Miksin kouluun hakiessa tälläinen on?

      • Hei,

        kiitos kysymyksestäsi. Hakijan tulee täyttää hakuajan päättymiseen mennessä terveydentilaan liittyvät vaatimukset, joista näkövaatimus on ehdoton. Terveysvaatimukset on asetettu sellaisiksi, että henkilön terveys on poliisin tehtävään sopiva ottaen huomioon oma ja muiden työturvallisuus.

        Valmistuneen ja virassa olevan poliisin terveydessä tapahtuvien muutosten vuoksi ei ketään voida asettaa eriarvoiseen asemaan. Em. tapauksessa hänen työtehtäviään voidaan arvioida uudelleen.

        Jyrki, opintoasiainpäällikkö, Poliisiammattikorkeakoulu


    • Sastamakla

      Miksi te poliisit käytätte kallista aikaanne niin kutsuttuihin vihapuhe kuulusteluihin? Eikö oikeasti teillä olisi järkevämpää tekemistä. Valitatte että rahat ja resurssit vähissä, mutta raijaatte poliisiasemalle vanhoja mummoja sen takia kun he ovat sanoneet ns.pahan sana somessa. Naurettavaa pelleilyä. Jos keskittäisitte vaikka tutkintaa niiläkin tutkimis rahoilla pienempien omaisuurikoksien tutkintaan.

    • JarkusMansson

      Mihin lakiin perustuen oman poliisikuulusteluaan ei saisi muka tallentaa?

      Alla perusteet, jonka mukaa saa tallentaa:
      1. Mikään laki ei kiellä sitä. Poliisin toiminnan on perustuttava lakiin, eikä poliisin kulloiseenkin mielivaltaiseen kuvitelmaan tai henkilökohtaiseen haluun jostain asiasta.

      2. Perustuslain 12§ mukaan jokaisella on sananvapaus, eli oikeus mm. vastaanottaa tietoa. Sillä, vastaanottaako tiedon suullisesti, kirjallisesti ja tallentaako sen omaan vaiko tallentimen muistiin, ei voi olla mitään käytännön merkitystä.

      3. OAM 2276/4/13 mukaan asiakas saa tallentaa kaikki viranomaistapaamisensa, eikä viranomaisella ole oikeutta tätä estää.

      4. KKO 1990/36 mukaan oman poliisikuulustelunsa kuvaaminen edes salaa ei ole rikos.

      5. OKV/211/1/2017 mukaan turvapaikanhakijakin saa tallentaa turvapaikkapuhuttelunsa poliisi kanssa.

      6. Sillä, että teoriassa salassapidettävän asian voisi julkistaa ja siten syyllistyä rikokseen, ei voi perustella salassapidettävän asian hallussapitokieltoa, kuten Vaasan hovioikeuden ratkaisu R15/1117:kin toteaa.

      7. Itse tehty tallenne tai muistiinpano kuulustelusta ei ole viranomaisen asiakirja, joten sitä eivät koske mitkään viranomaisen asiakirjoja koskevat säädökset ylipäätäänkään.

      8. Viranomaisen asiakirjan ”salassapito” koskee joka tapauksessa vain sen levittämistä, eikä suinkaan kiellä hallussapitoa tai edes kopioiden tekemistä siitä!

      9. Mikäli kuulustelujen kuvaaminen on kiellettyä, niin on myös muistiinpanojen teko kuulustelusta, kuitenkin niitä olen saanut tehdä ja viedä ne mennessään. Itse asiassa myös kuulusteluissa näkeminen ja kuuleminen on sitten oltava kiellettyä, koska niinkin voin asioista saada tietoa kuulusteluista ja viedä tiedot pääkopassani ulos kuulustelusta. Mikä on se kummastus, joka nimenomaan kamerassa aiheuttaa poliisiviranomaiselle käsittämätöntä persekipua ja halua kieltää juuri vain ja ainostaan kameralla kuulusteluista kerätyn tiedon pois vienti kuulusteluhuoneesta – kun mikään muu tapa kerätä tietoa kuulustelusta ja sen vienti pois kuulusteluhuoneesta ei kerran ole poliisille mikään ongelma?

      10. Viranomainen ei virkatehtävää suorittaessaan voi vedota yksityisyydensuojaan työelämässä, kun kuvattava asia koskee nimenomaan viranomaisen toimia ja on kuvaajan oman oikeusturvan kannalta kuitenkin tärkeä.

      11. On totta, että OVK 603/1/2008 perustelee kuvaamisen kieltämisen oikeutuksen sekä kotietsinnässä, että kuulusteluissa sillä, että ”silloin henkilö voi saada tietoon salassa pidettävää materiaalia”. Tämä on mielipuolinen päätelmä ja ristiriidassa kaikkien muiden OKV:n, OAM ja KKO:n päätöksien kanssa. Totean edelleen, että ko. materiaan voin saada selville myös silmilläni, korvillani, muistiinpanoillani, joten miksei minua sitten huputeta ja korviani tukita?!? Näinhän pitäisi tehdä, jotten voisi saada selville mitään salassa pidettävää aineistoa. Totean edelleen, että aikaisempaan vedoten, salassapidettävän saaminen tietoon ei ole laitonta, ainoastaan sen julkistaminen laittomasti on, joten tämä perustelu ontuu tältäkin osin. Totean edelleen, että Vaasan hovioikeuden ratkaisu R15/1117 nimenomaan totesi, että sillä, että jotain salaista voisi jäädä nauhalle kotietsinnän kuvaamisessa, ei voi oikeuttaa kotietsinnän kuvaamisen kieltoa. Ko. OKV 603/1/2008 on yksiselitteisesti perusteeton ja sisäisesti ristiriitainen ja siten invalidi päätös, eikä sillä voi olla merkitystä, eikä siihen voi vedota.

      • Terve!

        Ansiokasta pohdintaa! Hirveän syvällisesti en tässä yhteydessä voi asiaan mennä - tässä kuitenkin pari pääkohtaa:

        Olet oikeassa että lähtökohtaisesti kansalaisella on oikeus kuvata/tallentaa kuulustelut. Tuo mainitsemasi oikeuskanslerin ratkaisu vuodelta 2010 kuitenkin mahdollistaa kuvaamisen rajoittamisen esitutkinnassa tietyillä peruteilla - poliisin näkökulmasta oikeuskansleri on oikeusasiamiehen kanta on ylimmän laillisuusvalvojan kannanotto, minkä vuoksi ratkaisussa omaksuttuja lähtökohtia voidaan noudattaa.

        Mielivaltaista kuvaamisen rajoittaminen ei tietenkään saa olla, vaan sille on löydyttävä aina laista perusteet.

        Terveisin,
        Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Uupunut

      Kysy mitä vain Poliisilta! Ei ehkä kuulu Poliiseille tämä kysymys,mut kuitenkin niin ahdistaa,stressaa elämäämme! Olen eläkkeellä itse ja tuloni pienet.Maksan pienestä eläkkeestäni lähes kaiken Pankille.Käteen jää vain 140e/kk. Tyttäreni asuu kanssani ja hänellä tosi huono palkka 10e .tunti.Aikanaan opiskeli 5v. Ammattiin,johon ei kokemuksen puutteessa aikanaan päässyt! Tyssäsi aina haastatteluun.Alalla ollut,kokemuksen omaava sai paikan! Hän on ollut töissä yhtäjaksoisesti 8v:tta,vaihtaen välissä paikkaa,palkka aina sama.Jos korotusta pyytää,korkeintaan muutama centti. Työmatkat pitkiä,bensaa kuluu,vanhassa autossa jatkuvia remppoja ym,rengaiden hankintaa jne. Ala,missä hän ollut Miesvaltainen ja palkat tätä nykypäivänä! Tästäpä johtuen ollaan jouduttu tosi vaikeuksiin,millä kaiken maksaa,laskut,kaiken mitä omakotitalossa on menoja?Ruokaakin pitäisi saada elääkseen.Hän on vuosien varrella ottanut kalliskorkoisia lainoja ja pikavippejä,mitkä vievät lopullisesti tuhoon! Kävin kaksi ja puoli vuotta sitten Pankillamme pyytämässä sen verran lainaa,että olisi saatu ne maksettua pois ja jatkaa pankin kanssa,missä korko kuitenkin pieni näihin nähden! Emme saaneet lainaa,vaikka vakuuksia olisi ollut! Nyt ollaan tilanteessa,ettei tiedä,mihin joudumme? Nämä kalliit lainat,pikavipit kasvaneet moninkertaisiksi kaikkine viivästys,käsittely ym,kuluineen ynnä jatkuvasti kasvavine korkokuluineen! Apua haettu vaikka mistä,ododan vastausta Juristilta,ei kuulunut mitään! Kysymykseni,vaikka ei Poliisin asia varmaankaan! Mikäli ulosottoon? Kerryttääkö nämä velkojat samaa tahtia kaikkia korko ym:ta kuluja,viivästysmaksuja,kuin tähänkin asti?Vai saako niitä mitenkään pysäytettyä,mikäli ulosotossa ja ei varaa maksaa,kun määrätty summa kk/ssa.Kertokaa hyvät Poliisit mielipiteenne! Kiitos!

      • Hei!
        Olet oikeassa, yksityisoikeudelliset riita-asiat eivät poliisille kuulu, koska esivalta hoitaa esivallan tehtäviä. Poliisi on kuitenkin myös sellainen viranomainen, jonka puoleen ihmiset hädän hetkellä kääntyvät. Yksityisiin saataviin kuuluu korkolain soveltaminen. Velasta on maksettava eräpäivän jälkeen korkoa, kuten korkolaissa säädetään, jollei toisin ole osapuolten välillä sovittu.

        Elämän alamäissä viranomaisten väliintulo voi olla hyväkin asia. Ulosotto ei tästä syystä ole huono vaihtoehto, koska siinä tulot ja menot laitetaan samaan taulukkoon ja katsotaan mitä viivan alle jää. Tämän jälkeen asiat hoidetaan yksi kerrallaan, jonka jälkeen pääsee kääntämään elämässään uuden sivun.

        Mukavaa kesän odottelua.

        Terveisin

        Konsta Arvelin, poliisitarkastaja
        Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö


    • Eikö poliisin kuuluu olla neutraali ja ennakkoluuloton, olkoon vastassa nainen, mies, tumma tai vaalea ihoinen, kantasuomalainen tai ulkomaan taustainen? Olin ainoa lasten huoltaja maassa, mutta poliisi ulkomailla olevan toisen huoltajan kehotuksesta ja väärä ilmiannosta kohteli minua kaltoin ja riisti minulta lailliset oikeudet vaikka on puhdas tausta eikä ollut mitään tuomioistuimen päätöstä. Tein niistä ennakkoasenteellisista ja rasistista poliiseista kantelun, mutta ei edes vastattu...

      • Terve!

        Ikävän kuuloinen tapaus! Poliisin tulee tietenkin olla kaikissa toimissaan puolueeton.

        Kantelu on juurikin se menettely, jolla tällaiseen asiaan voidaan puuttua. Jos et ole saanut tekemääsi kanteluun vastausta kohtuullisessa ajassa, kannattaa kysellä vielä ratkaisun perään. Jos kantelua ei käsitellä asianmukaisesti, asiassa voi olla aina yhteydessä esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamieheen.

        Terveisin,

        Pekka-Matias, poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus


    • Hei!

      Kiitos hienoista kysymyksistä! Aika kysymiselle on nyt päättynyt, mutta asiantuntijat vastaavat vielä muutamiin kysymyksiin.

      Terveisin,
      Suomi24-tiimi

    Ketjusta on poistettu 90 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5450
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3497
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1622
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      198
      1564
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1038
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe