Tyhjentääkö vuotovirrat auton akun?

Vuotovirrat

Sen tiedän, että auton akku tyhjenee ainakin 6 kk aikana itsekseen, vaikka ei olisi kytketty mihinkään, jos sitä ei ladata. Myös autoon kytkettynä varashälytysjärjestelmä tyhjentää akkua.
Mutta nyt kysymys: voiko vanhassa autossa esim. hapettuneet kytkimet ym. lisätä vuotovirtoja siten että vanhemmassa autossa hapettumien takia akku tyhjenee nopeammin?

9

120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Haminaattori

      Autossa on muitakin laitteita jotka ottavat jatkuvasti virtaa mm. kello, jotkut polttoaineruiskutukset, radio ja äänentoistolaitteet. Noi on niitä yleisimpiä.

      Vanhan akun kapisiteetti on tietenkin alentunut joten se tyhjenee nopeammin samoilla kulutuksilla.

    • Vuotovirrat

      Näin on. Mutta vielä siihen kysymykseen, voiko hapettuneet kytkimet vuotaa mitenkään? Onko mahdollista m

      • Tjjhgff

        Ei ole.


    • bla_bla_bla

      Kosteus voi aiheuttaa ylimääräisiä vuotovirtoja, nämä ovat kuitenkin pico-amppeeri luokkaa olevia joten jos 1mA kuluu vuotovirroissa yhteensä, on se jo paljon: Tällä vauhdilla 60Ah akku kestää tyhjentää 60 000 tuntia eli lähes 7 vuotta! Akun sisäiset vuotovirrat ovat paljon isompia.
      Hapettuma on akun navassa jotakin oksidia eli se on eriste ainakin kuivana. Akusta tursunnut akkuhappo yhdistyy lyijy-suoloiksi. Se johtaa märkänä(imee kosteutta) ja tämä siis toimii navan tavoin sähkön johtimena, mutta nyt se peittää isomman alan - joten siitä pääsee karkaamaan enemmän elektroneja ympäristöön. Tuskin kuitenkaan merkittävästi, kun ei se hapettuma metalliin asti yleensä yletä. Akun tehoa hapettuma lyijy-levyn pinnalla kuitenkin poistaa, kun em. kohta ei johda sähköä - ei latauksessa eikä purussa.
      Mittaa kytkimen vastus on ja off asennossa. Jos mittari näyttää jotakin off-asennossa, voit laskea virran mikä kulkee! On-asennon vastus kertoo puolestaan, onko kosketuspinnat kuinka puhtaat - jos ovat kovin likaisia, se voi polttaa kytkimen. Vaan eipä niitä putsaamaankaan taida päästä kovinkaan usein.
      Nuo vuotovirrat off-asennon käyttövirrat voi myös mitata: napa irti ja mittari esim. maanavan ja kengän väliin, ensin 10A alueella ja siitä sitten alespäin. Sulakkeita vähän roplaamalla selviää, mikä virtaa oikein vie.

    • AkkuEiIkiliikkuja

      Akku ajan myötä purkautuu itsestään, vaikka navoissa ei olis mitään kiinni. Mitä vanhempi akku, sen nopeampi itsepurkaus on. Selittynee rapautumisella, eli akun levyista varisee ajan mittaan ainetta akun pohjalle.

      Akun päällyskansi ulkopuolelta kannattaa pitää puhtaana. Pientä vuotoa voi tapahtua sitäkin kautta, lisäksi akun navat hapettuvat nopeammin likaisessa akussa.

      • Osa-aikaeläkeläinen

        Nykyakku kestää, kunhan ei pääse tyhjenemään. Poikani käytössä olevan auton akku tuli 10-vuotiaaksi, ja toimii ilman ongelmia. Auton alkuperäinen akku, siitä tiedän sen iän.


    • Joakim1

      Ei hyväkuntoinen akku 6 kk:ssa mihinkään tyhjene, jos ei ole kulutusta ja akku ei ole erityisen lämpimässä tilassa. Veneissä akut talvehtivat mainiosti tuon 6 kk ja ovat sen jälkeen täydempiä kuin auton akku tyypillisesti käytössä olevassa autossa. Tyypillinen lepojännite on 12,5-12,6 V huhtikuussa, kun akut on ladattu syys- lokakuussa.

      Autoissa on melko suuri seisontakulutus nykyään. Sanoisin, että enemmän kuin ennen. Ennen sähkömekaaninen kello oli merkittävä kuluttaja nykyään on paljon muuta. 3 kk seisonta voi olla jo liikaa monelle autolle.

    • sähköälöytyy

      Joo, näin on, syyskuussa irroitettu akku näyttää 12,5 volttia 7 kuukauden jälkeen.

    • fhgj

      Jos on kyse oikeasti vanhasta autosta jossa virtalukko katkaisee lähes kaikkialta sähköt, paitsi startilta ja laturilta, sekä suurempitehoisten laitteiden releiltä, on teoriassa mahdollista että näissä kohteissa oleva hapettuma ja lika, kosteuden avustamana aiheuttaa vuotovirtaa kun liittimien lähellä on auton rungon metalli.
      Kun irrottaa toisen akunkengän niin autosta johtuvat vuotovirrat voi helposti välttää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      17
      1225
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe