Norjan ylivoiman syyt - Rehellisyys

Trsetik

Norja rikkoi edellisissä pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoissa kaikki mitaliennätykset. En edes muista kuinka monta mitalia he saivat. Niin monta he saivat.

Syy tähän on Norjan rehellisyys verrattuna muihin maihin kuten Suomeen. Norja on Jumalan suosikki maa.

5

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muttavaikeaaymmärtää

      Sarkasmi on korkein huumorin laji

    • Hiihtäjäiskä

      Kyllähän fakta vaan on se että meillä suomessa norjaan verrattuna lapset liikkuvat pienestä pitäen todella vähän. Olen itse hiihtovalmentaja ja 2 lapsen isä ja tämän asian vain huomaa väistämättä. Varmasti ei olla yhtään sen lahjattomampia tai huonompia harjoittelussa kuin he, mutta elimistö ei vaan kestä harjoittelua koska lapsena ei olla liikuttu tarpeeksi. Kaikki yleisessä sarjassa olevat urheilijat kamppailevat siitä kuinkapaljon harjoittelua elimistö kestää. Kuormituksen ja harjoittelun tasapaino ratkaisee.

      Olemme norjaan verrattuna muutenkin hyvin erityyppinen kansa, ehkä mukavuuden haluisempia. Norjassahan perheet liikkuvat enemmän luonnossa. YLE:n dokumentin mukaan lapset liittyvät paikalliseen urheiluseuratoimintaan lapsena ja aikuiset heidän mukanaan liittyvät seuratoimintaan. Tätäkään suomessa ei vielä ymmärretä mielestäni miksi seuratoiminta on tärkeää vaan ennemmin itketään kovien kustannuksien perään kuin autettaisiin seuran kautta kustannusten pienenemisessä. Norjassahan vanhempien talkootöiden kautta tuleva kädenojennus urheiluun on jopa 50% harrastuskustannuksista. Miettikääpä 50% hinnoista pois. Se on aika valtava osuus. Olen seurannut täällä Suomessa urheiluseuratoiminnassa sitä kun lasten vanhempia yritetään jopa sosiaalisen median kautta saada talkoisiin mukaan jotta voidaan järjestää lapsille tapahtumia tai muita urheiluun liittyviä aktiviteetteja. Tilanne on sen verran paha että on jouduttu jopa rahalla ostamaan ihmisiä tuuraamaan. Kaikki ymmärtävät sen että näissä tilanteissa seuralta tuleva rahallinen etu pienentää urheilijalle menevää osuutta.

      Paljon kuulee sitä että vanhemmat mieluummin vievät lapset joukkuelajeihin koska sieltä saa helpommin rahaa. Noh, onhan se selitys sekin, mutta tosiasiassa jokin taho ne rahat sinne seuraan hankkii. Yleensä siellä on palkatut varainhankkijat tai vastaavasti vanhemmat jotka niitä talkoita tekevät. 20 vuotta sitten tämä rahan kiertokulku oli päivän selvä asia jopa lasten vanhemmille seuroissa, mutta nyt tuntuu että siitä tiedosta ollaan todella kaukana. Mitenhän asia mahtaa olla 20 vuoden kuluttua ?

      Toki Norjan ylivoimaan vaikuttaa myös massat, eli hiihtoa harrastavien lukumäärä on suurempi kuin meillä suomessa. Lahjakkuuksia löytyy enemmän, mutta ei sekään selitä sitä tosiasiaa että harjoittelemalla se suksi liikkuu eikä niillä lahjoilla.

      Seefeldiin osasivat norjalaiset selvästi ajoittaa kuntonsa oikein. Arvasinkin jo joulutauon jälkeen että nyt tässä kilpailurytmissä on jotain järkeä. Välillä jäädään harjoitustauolle ja takaisin tullaan entistä ehompana. Normaalistihan paras vire on jätetty Tour de Skille.

      • Kuokallanousuun

        Tuo seuratoiminnan erilaisuus on varmasti merkittävä ero Norjan hyväksi. Tämä passiivinen asenne seuratoimintaa kohtaan lienee osa yleisempää kehityskulkua, missä talkoohenki ja yhteisöllisyys ovat heikentyneet Suomessa. On tosin sanottava että kyllä Norjassakin ilmeisesti piisaa nykyään mukavuudenhaluista ja hieman laiskanpulskeaa porukkaa, ainakin mikäli on uskominen muutamia tuttavia jotka ovat Norjassa aikaa työn puolesta viettäneet.

        Varainhankinta on varmaankin Suomessa jotenkin lapsenkengissä ainakin nuorisopuolella. Se tuntuu olevan sitä hieman aikuisten maajoukkueen tasollakin, vaikka viime vuosina on ilmeisesti onnistuttu siinä kohtalaisen hyvin. Selkeitä eroja Ruotsiin ja Norjaan näkyy yhteistyökumppanitoiminnan puolella vaikkapa siinä, miten urheilijoiden autoasiat on järjestetty. Suomessa jokaisella on käytössään eri merkkinen auto, kun taas läntisissä naapureissa koko maajoukkue suhaa samalla merkillä.

        Miten muuten näet asioista perillä olevana tuon maastohiihdon kustannustason junioripuolella. Julkisuudessahan on puhuttu siitä, että vanhemmilta kuluu hurjiakin summia jälkikasvun hiihtoharrastukseen. Onko se kaikki raha oikeasti tarpeen vai onko siinä mukana sellaista vanhempien pröystäilyä myös. Nykyään on nimittäin selkeästi havaittavissa että osa vanhemmista iskee lastensa touhuihin aika julmia summia rahaa mikäli varaa vain on. Tämä näkyy siis vähän kaikessa, ei pelkästään harrastusten tukemisessa. Ainakin Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski joskus harmittelivat sitä kun vanhemmat laittavat suuria summia välineisiin ja voiteisiin, vaikka olisi tärkeämpää kehittää rauhassa kuntoa ja tekniikkaa.


    • yhteisövero0

      Viikinki ottaa sen mikä on irti saatavissa. Nyt lähti miljoonia Dna:n asiakkuuksia, joista tuli turrskain lypsylehemiä.

    • OlenVoittaja

      Me vaan ollaan parempia kuin sä🤘😉🌞❤🏈🤸‍♂️❄🙂❤

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5700
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3607
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      212
      1765
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1722
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      93
      1188
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1145
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      876
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      72
      849
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      838
    Aihe