kynsien pureminen?

mari

Mikähän meidän 1v uroskisua vaivaa kun se puree toisen takajalkansa kahta keskimmäistä kynttä ihan kuin ihmiset? Ne on ihan tyngäksi purtu. Se ei tee sitä usein kerran päivässä ehkä jos silloinkaan mutta on vaan alkanut mietityttämään että onkohan sillä joku vitamiinin puute tai onko kynnessä joku kutina tms.? toinen jalka on ihan hyvä ja kynnet niinkun pitääkin. Voisiko liittyä kevääseen ja hormooneihin kun se muutenkin on aika ärhäkkä ja sellainen uhmakas ollut. Leikkii "isoa miestä" jne.
Onko kokemuksia/tietoa asiasta?

11

3569

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kissa.mami

      Kissa lyhentää takajalkansa kynnet puremalla. Jos puree liiaan lyhyeksi, niin parasta tarkistuttaa eläinlääkärillä. Ilmeisesti kisusi on leikkaamaton, kun käyttäytyy "uhmakkaasti", vaikka kyllä meidänkin kollipojalla on kevättä rinnassa, vaikka onkin leikattu jo neljä vuotta sitten. Nyt olisi aika kastroida pojusi ettei vahinkoja pääse tapahtumaan, jos kulkee ulkona ja leikkaamattomia tyttökissoja käy hurmailemassa. Samalla pääset hajuhaitoistakin ja kisustasi tulee säyseä.

      • Mari

        Juu leikkaamaton on vielä ja ajateltu on viedä tässä kevään aikana. Ei kisu vapaana kulje vaan on sisäkissa ja ikkunasta katselee vaan muita kisuja.
        Voisiko olla kyse myös tylsistymisestä kun se tahtoo nukkua päivät ja valvoa yöt eikä sitä kukaan jaksa koko yötä leikittää. Niin sitten on ikäänkuin aamulla ylipirteänä vaatimassa leikitystä jne. Vai onko se siis todella vaan tapa lyhentää kynsiä se pureminen? Entiset kisumme ie koskaan purrreet kynsiään?


    • tyttö

      Meilläkin kolli puree takajalan kynsiä, mutta se on leikattu eli mistä on kyse?? Kissalla tosin kasvaa kynnet melko nopeasti ja niitä on jouduttu monesti leikkaamaan.. Vai onko takajalassa jotain vikaa..?

    • mamma39

      Kissan kynnet eivät kasva samalla tavalla kuin ihmisen tai koiran. Niitä ei ole pakko siis lyhentää leikkaamalla, ellei kuorien irtoamisessa ole häiriötä. Kissan kynnet pysyvät sopivan mittaisina jos niillä on mahdollisuus raapimiseen jonka tehtävänä on saada kuoret irtoamaan, hajumerkkien jättäminen jne.

      Kissan kynnet ovat kerroksittaiset mikä tarkoittaa, että kun vanha kuoriosa irtoaa on sen alla uusi, terävä kynsi valmiina. Koiralla ja ihmisellä kynnet kasvavat kokoajan ja niitä joutuu leikkaamaan säännöllisesti. Koira pystyy myös pitämään kynsiään lyhyinä jos se esim. kaivaa kuoppia, nykyisillä city-koirilla ei sitä mahdollisuutta ole joten kynnet on lyhennettävä leikkaamalla.

      Kissojen kynsiä suositellaan leikattavaksi jotta huonekalut pysyvät naarmuttomina, ihmisten kädet ja jalat ilman vaurioita ja näyttelykissan kynnet on leikattava ennen näyttelyä (tuomareita, eläinlääkäreitä ja assareita varten).

      Itse en leikkaa kissojeni kynsiä kotioloissa lainkaan (vain näyttelyyn). Jos kissasi kynnet kasvavat jostain syystä niin, ettei kuori irtoa normaalisti on jotain pielessä. Kyseessä voisi olla esim. jokin kynsisieni joka vaurioittaa kynttä niin, ettei kuori irtoakaan ja siksi kissasi puree niitä itse. Sienet aiheuttavat myös kutinaa joka voi myöskin olla syynä pureskeluun. Myös kiipeilyn puute voi olla irtoamattomuuden syynä kun kyseessä on takajalat (takakynnet ovat tukivälineet kiivetessä).

      Joskus myös kalkin tai vitamiinien puutos voi olla häiriöiden takana.

      • tyttö

        Tuo on taas yksi tieto lisää... Kyllä kissalla on kiipeilypuu, se kiipeilee no jonkun verran.. En sitten oikein tiedä mikä todella on syynä, no täytyypä ottaa selvää.. Kiitos tiedosta, taas tulee vähän kissatietorikkaammaksi!!


      • Annina

        se olekaan normaalia, jos kissa joskus repii itse kynsiään? Meillä molemmat katit tekevät sitä joskus.


      • mamma39
        Annina kirjoitti:

        se olekaan normaalia, jos kissa joskus repii itse kynsiään? Meillä molemmat katit tekevät sitä joskus.

        muuten normaalia käytöstä mutta sen takana voi olla irtoamaton kynnen kuoriosa joka taas voi kieliä jostain ongelmasta - käytön puute, kalkin tai vitamiinien puutostila tms. Kannattaa tsekata kynsien kunto ja jos näyttää, että kynsi kasvaa pituutta liikaa on jotain pielessä. Kynnet voivat alkaa kasvamaan oudosti (normaalia paksumpi) ja liian pitkinä ne käyristyvät ja häiritsevät kissan liikkumista=>pitää leikata ja katsoa jatkuuko virheellinen kasvu vielä edelleen. Ruokintaa kannattaa myös vähän miettiä, onko se kissan tarpeisiin sopivaa.

        Liian pitkät kynnet eivät vetäydy tassun "sisään" oikein ja silloin ne voivat aiheuttaa virheasennon kissan jalassa ja siitä taas voi aiheutua kiputiloja (aivan kuten koirilla joiden kynnet kasvavat liikaa). Virheasento voi sitten pahimmillaan aiheuttaa vääriä asentoja myös muualle esim. selkärankaan, kaularankaan jne. ja kissasta tulee ärtyisä ja sen käytös muuttuu muutenkin (kipureaktiot).


    • Anonyymi

      minulla kaks kisua ja käytän vuden välein lekuris, tarkistuksessa, aina lekuri sanoo et on loistokunnos, syövät ihan kisssan ruokaa, tosin raapivat kyl mut omat raapislelunda ja pureskelevat kynsiään lekuri sano et kissa hoitaa itse kyntensä mut hän leikkaa ne aina kivaa kissamaista kesä terveisin hani ja ninni

    • Anonyymi

      Minun kissa järsii omia kynsiään, siis takajaloista. Ei se niitä kuiteskaan poikki pure, vaan putsaa. Sillei nyhtää. Onko muuten kellään tietoa lyhytjalkakissoista?

    • Anonyymi

      joo niin munkin ninnukka ja hani ovat nyt kahen vanhat sisarukset alus oli vaikeuksia kun leikkautin ne ja toisel napatyrä olis voinu vaika kuolla, nyt säyseitä ja kisailevat niin pirusti ja kihnaavat ja nukkuvT VIERESSÄ

    • Anonyymi

      Kissan knsissä on ns vaihtuvat terät, eli kynsikuoret. Mikäli ne ivät esim ulkoillessa putoile itsekseen, moni kissa irrottaa ne tylsät ja risput kynsikuoret pois omilla hampaillaan. Sangen moni kissanomistaja löytää näitä irroteltuja tehtävänsä tehneitä "vaihto-osia", kotinsa paikoista missä kissa hoitaa itseään.
      Eri asia sitten, jos jokin tulehdus on tullut kynnen herkempiin osiin- se voisi aiheuttaa moista käytöstä, että vain tiettyjä kynsiä pureskelee jatkuvasti. Kynnet missä kynsikuoret ovat kovilla, mös vaihtavat usein kynsikuoria. Siis kissalla uusi kynsikuori asvaa entisen alla huippukunttoon, sitten entinen irtoaa tai irrotetaan. Nyt hrää kysymys, mitä omistajat tietävät oman kissansa normaalista fysiologiasta... eihän kissapedon kynnet kestä injektionterävinä ellei jokin systeemi ole sitä varten. Kynsillähän täytyy kopata saalis. Ja kiivetä, missä ne rispaantuvat. Niillä täytyy puolustautua. Niillä täytyy voida ottaa vaikka hellänterävästi kiinni omistajan housunlahkeista.
      Sain muuten hyvät naurut- jos epäilet kissasi kynsitulehdusta, vie el ja todenn. saat luennon, maksat sen kuulemisesta.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1475
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1202
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1092
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1023
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe